Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3486 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

 • zondag 21 juni 2020 @ 08:11
  #59
  reactie op (#58) herman_dad

  Goedemorgen, IN SURINAME OOK VANAF MORGEN IETS LICHTERE 'LOCKDOWN' maatregelen, iets meer mogelijkheden ook om zakelijke afspraken te maken, b.v. de Banken weer open, alles onder voorzorgsmaatregelen als hier ook en elders uiteraard. Maar prsident Bouterse kondigde dit af, gisteravond in een tv-toespraak: 

  STATEMENT PRESIDENT DESIRE BOUTERSE IVM COVID-19 20 06 2020 (De West)

  President Bouterse kondigt versoepeling en zestal (Alles in SU)

  President Bouterse kondigt versoepeling en zestal (Dagblad Suriname)

  Een goede beslissing, de ECONOMIE van het land stond er al niet te best voor en het is voor de MENS ZELF ook op langere termijn niet uit te houden. 

  Liveblog coronavirus Suriname versoepelt lockdown NU.NL

  Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron)

  Wel nog zijn de coronacijfers ook gisteren weer iets gestegen:  

  Aantal COVID-19-gevallen al boven de 300 (SR Herald)

  Toename besmettingen en aantal doden is wrange realiteit (Alles in SU)

  President Bouterse kondigt versoepeling en zestal maatregelen aan

  June 20, 2020

  356

  De full lockdown wordt per zondag 21 juni 2020 versoepeld. Zo kondigt president Desiré Delano Bouterse aan in zijn televisietoespraak in het kader van COVID-19 in Suriname. Tegelijkertijd zullen er vanuit overheidszijde enkele maatregelen in place worden gehouden om de besmettingen met het COVID-19 coronavirus in Suriname niet ineens te laten pieken.

  De maatregelen die zullen gelden, zijn:

  1. De totale lockdown wordt opgeheven met ingang van zondag 21 juni, vanaf 05:00 uur in de ochtend. Vanaf dit moment zal de beperking van bewegingsvrijheid weer gelden van 20.00 uur ’s avonds tot 05.00 uur in de ochtend.

  2. Bedrijven en organisaties kunnen wederom hun normale openingstijden aanhouden; met in achtneming van de sociale afstanden, handen wassen en mond- en neusbedekking dragen. Uiteraard rekening houdend dat eenieder om 20.00 uur ’s avonds weer thuis is. De volgende sectoren blijven gesloten voor het publiek, te weten: hotels, casino’s, gebedshuizen, overdekte groenten-, fruit-, vlees- en vismarkten, bordelen en bars.

  3. Overdekte sportscholen blijven gesloten. Indien sportactiviteiten in de open lucht worden georganiseerd zal men de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen. Contactsporten blijven verboden.

  4. Voor restaurants is de afhaal- en delivery service weer mogelijk.

  5. Bewoners van bejaarde- en kindertehuizen wordt toegestaan om bezoek te ontvangen; met dien verstande dat elke bewoner slechts 1 bezoeker per dag mag ontvangen.

  6. Binnenlandse vluchten van personen en goederen worden onder stringente richtlijnen toegestaan.

  Bij elke maatregel zullen de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen blijven gelden. Dit betekent dat men de sociale afstand moet bewaren, frequent de handen wast en mond- en neusbedekking draagt. De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen.

  Het staatshoofd benadrukt verder dat de opheffing van de totale lockdown niet betekent dat men zich vrij kan bewegen over landsgrenzen. “Al onze grenzen blijven gesloten. De operatie ‘Drin Dresi Wakti Siki’ wordt gecontinueerd. De patrouilles op rivieren en bij controleposten te Stolkertsijver, Redi Doti, Stuwmeer en Krakka worden versterkt met immigratie officieren.” Aldus president Bouterse, die eraan toevoegt dat de repatriëring van Surinaamse ingezetenen de komende periode onder dezelfde stringente maatregelen zal voortgaan.

   

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 juni 2020 @ 17:36
  #58
  reactie op (#57) herman_dad

  Goedemiddag, LAATSTE CORONANIEUWS SURINAME: IS DE LOCKDOWN WEL UIT TE HOUDEN? Vandaag wel bekend dat 8e persoon is overleden, WEL ZIJN ER VOORZOVER BEKEND vandaag géén nieuwe besmettingen bij gekomen, althans sinds gisteren:  

  LAATSTE 07.00 u: TOCH WEER: Nog eens 16 covid-19 positieven (Dagblad Suriname) 

  Vliegtuig met hulpgoederen vanuit Nederland aangekomen in Suriname  (NOS)vooral medische goederen als schorten en mondkapjes. De Surinaamse stichting Su4Su is betrokken bij de steun. Op dit moment zijn in Suriname 293 mensen besmet met het virus, 213 van hen vertonen nog ziekteverschijnselen. 72 mensen zijn genezen terwijl er acht zijn overleden en 329 mensen in quarantaine zitten.

  8e persoon overleden aan Covid-19 (Starnieuws)

  T&T: Nog 56 COVID-19 tests, geen nieuwe gevallen. (Dagblad Suriname)

  Inderdaad, Suriname is een 'betrekkelijk klein land' qua inwonersaantal dan en ook de economie lijdt nu grote schade en vooral ook de MENS zelf, werkgelegenheid, inkomens etc. Nederland heeft daar al vrij grote problemen mee, zie ook de algemene UPDATE CORONANIEUWS op club: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum elke dag. En dat de Banken vrijwel geheel gesloten zijn (?), doet er ook zeker niet goed aan. In NL zijn zij wel open gebleven voor zaken, zij het met aangepaste uren etc.  

  Suriname's lockdown kan dan ook niet té lang voortduren zoals nu: Duurzaam herstel van de economie na COVID-19 besproken in (DNA) Steun voor sociaal zwakkeren in tijd van lockdown (Dagblad Suriname)

  LAATSTE van NOS-NIEUWS: Surinaamse oud-premier Sedney overleden en Uitslag Surinaamse verkiezingen bindend verklaard

  Grootste concurrent Desi Bouterse wint Surinaamse verkiezingen Winst voor Chan Santokhi

  Grootste concurrent Desi Bouterse wint Surinaamse verkiezingen RTL-NIEUWS

  Covid-19, een zegen voor ambtenaren en vloek voor (Dagblad Suriname)

  Zie verder art. van STARNIEUWS Suriname (bron)

  Is een totale lockdown nog uit te houden?

  19 Jun, 04:43 

  De afgelopen dagen is duidelijk gebleken dat de meningen over een total lockdown in Suriname enorm verdeeld zijn. Ik denk niet dat er mensen zijn die willens en wetens de intentie hebben om de lockdown regels te overtreden. Het zijn vaak omstandigheden die maken dat deze mensen geen andere keus hebben dan tegen de regels te handelen. Denk maar in deze aan kleine ondernemers zoals kappers, buschauffeurs, de schaafijsman en andere kleine hosselaars die op een eerlijke manier aan hun brood komen. Dit zijn vaak mensen die van dag tot dag leven en geen andere bronnen van inkomen hebben. Als er een dag niet gewerkt wordt dan is er ook geen geld om voedsel te kopen. Deze mensen hebben geen andere keus dan toch te proberen om aan geld te komen met alle gevolgen van dien. 

  Uit informatie die ik van vrienden krijg blijkt ook dat er bij een aantal bedrijven zware bezuinigingen plaatsvinden vanwege de Corona crisis. Deze bezuinigingen gaan zelfs zover dat bestaande arbeidscontracten niet verlengd worden of dat er mensen met ontslag gestuurd worden. In de meeste gevallen begint men met het afvloeien van de mensen in de laagste rangen. Dit zijn nou precies de mensen die het minst verdienen en het geld het hardst nodig hebben. Er zijn ook bedrijven waar de periode van de lockdown als onbetaald verlof wordt aangemerkt en dus niet uitbetaald wordt. Ook andere bezuinigingsmaatregelen zoals het terugdraaien van toelages en koopkrachtversterking behoren tot de realiteit van de dag. Dit alles terwijl de prijzen in de winkels door de hoge koersen al enkele maanden aan het stijgen zijn. Dit maakt dat mensen steeds minder en minder kunnen voorzien in hun basis levensbehoeften. 

  Het advies om in deze periode te werken aan het opbouwen van onze weerstand door zoveel als mogelijk gezond te eten en te drinken, is dus voor velen ook niet zo eenvoudig op te volgen. Bedrijven die hun medewerkers met onbetaald verlof sturen en waar er bijvoorbeeld bezuinigd wordt op allerlei toelages, hun medewerkers kunnen nergens aankloppen voor steun. Alleen werklozen kunnen via het ministerie van SoZaVo in aanmerking komen voor een steunpakket. Mensen die tijdelijk niet betaald worden vanwege de lockdown, moeten maar zelf een manier vinden om hun gezinnen te blijven verzorgen.

  Natuurlijk moeten we het verhaal van beide kanten bekijken, want ook de bedrijven lijden onder deze crisis en kunnen niet normaal opereren door al deze maatregelen. Hierdoor hebben ook zij geen inkomsten en kunnen dus ook niet veel doen voor hun medewerkers. We moeten ons dus gaan afvragen hoe dit anders kan. De overheid in deze beter moet nadenken over het tegemoet komen van bedrijven. 

  Enkele maatregelen welke direct zouden kunnen helpen zijn:

  1. Aanpassen van de loonbelastingschijven

  2. Vrijstelling van belastingen gedurende de crisisperiode

  3. Korting vaste lasten gedurende de crisisperiode

  De bovengenoemde maatregelen zorgen er direct voor dat bedrijven iets meer financiële ademruimte krijgen waardoor niet direct overgegaan hoeft te worden tot het ontslaan van personeel. Natuurlijk zijn belastingen een grote inkomstenbron voor de overheid en zullen deze maatregelen niet te lang in stand gehouden kunnen worden. Gedurende de periode waarin deze maatregelen van kracht zijn zou de overheid dus moeten nadenken hoe de economie zo snel als mogelijk opgestart kan worden. Natuurlijk met inachtneming van de noodzakelijke maatregelen die horen bij het nieuwe normaal. Simultaan kan de overheid samen met de samenleving ervoor zorgdagen dat wij de risicogroepen zoals ouderen, en mensen met eventuele andere aandoeningen, beter gaan beschermen. Het lamleggen van de economie zal alleen meer stress en daarmee meer ziektes creëren die de huidige crisis alleen maar verergeren.

  Uit een recent artikel van business insider is gebleken dat de meeste besmettingen plaatsvinden in zogenoemde superspreader events. Dit zijn evenementen die plaatsvinden in drukke gesloten ruimtes waar de ventilatie meestal ook slecht is. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijeenkomsten in tempels, kerken, feestjes in zalen etc. Het zijn vooral zulke locaties waarbij slechts één besmet persoon een hele groep aanwezigen kan besmetten. In dit artikel wordt verder gesuggereerd dat door het aanpakken van dit soort evenementen, eventuele toekomstige lockdowns vermeden kunnen worden. Landen zoals Japan en Zuid Korea hebben hun maatregelen met succes kunnen versoepelen. Let wel Covid-19 zal niet meer vertrekken, we zullen ermee moeten leren leven. Steeds in lockdown gaan is geen duurzame oplossing, nu is de tijd om te gaan werken aan normalisatie van onze activiteiten in het nieuwe normaal. Hoe eerder we dit aanleren, hoe beperkter de schade voor land en volk.

  Raj Paltantewari

   . 

  Gewijzigd op 2020-06-20 06:09:55
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 18 juni 2020 @ 07:17
  #57
  reactie op (#56) herman_dad

  Goedemorgen, LAATSTE CORONANIEUWS SURINAME: Vanaf maandag kunnen 'LOCKDOWN' toestemmingsformulieren digitaal worden uitgeprint, maar velen in Suriname hebben die mogelijkheid nog niet. Toch zal e.e.a. schelen in lange rijen, wachttijden. Officieel is Suriname tot maandag 22 juni a.s. in LOCKDOWN? MAAR DAT kan- ook economisch, Banken o.a. snel weer open onder voorwaarden - niet te lang voorduren, ook daar zal men dan 'langzaam en stap voor stap' weer naar 'iets meer' moeten en daarover is gisteren in de persconferentie niets gezegd over hoe ná maandag verder. Zie ook berichten eerder over wat/wel mag en kan of moet, dezelfde gehanteerde lijst als destijds (en nog enigszins) in Nederland was. Helaas laten de cijfers nog geen 'afvlakking' zien, zoals hier nu gaande.   

  Forse stijging COVID-19-gevallen; teller gestegen naar 261 (SR Herald)

  Sociale Zaken hervat verstrekken ondersteuningspakketten op (SR Herald)

  Covid-19 en losbandigheid (Dagblad Suriname)

  Sociale Zaken hervat verstrekken ondersteuningspakketten op (SR Herald)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron)

  25 nieuwe besmettingen in Suriname
  In Suriname zijn in een dag 25 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De overheidssite over corona meldt nu 261 positieve tests.

  Het is niet duidelijk waar de nieuwe gevallen vandaan komen. Eerdere besmettingen kwamen vooral doordat mensen illegaal de grens passeerden.

  Zes Surinamers zijn aan het virus overleden. 48 coronapatiënten zijn inmiddels hersteld. 361 mensen zitten in quarantaine omdat ze contact hadden met een coronapatiënt of vanwege een buitenlandse reis.

  2 UUR GELEDEN  ZIE NIEUWE LIVEBLOG DD maar dat staat morgenochtend vroeg geheel online hier.

  En verder van diverse Surinaamse nieuwsbronnen:  

  Lockdown toestemming kan vanaf maandag digitaal

  17 juni 2020 om 22:43

  Gwendolien Babel, onderdirecteur Directoraat Nationale Veiligheid. Beeld: YouTube

  Als alles verloopt zoals gepland, wordt vanaf maandag het Quick Response (QR)-dispensatie scansysteem geïntroduceerd door het COVID-19- managementteam. Dit is vandaag bekendgemaakt door Gwendolien Babel, onderdirecteur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), tijdens de reguliere persconferentie van het nationaal COVID-19-managementteam.

  Volgens Babel zal dit systeem de lange rijen voorkomen bij het Kabinet van de President. “Mensen hoeven niet meer uit hun huis te gaan voor een dispensatiebrief. Het versnelt het systeem en zorgt ervoor dat we geen lange rijen meer hebben,” zei de onderdirecteur.

  Ook voor wat de controle betreft, zal die heel wat voordelen met zich meebrengen. Het systeem is aangesloten op het politienetwerk, merkte ze op. “Door middel van een barcode die u zult krijgen, als uw aanvraag goedgekeurd is, zal de controle plaatsvinden. Dit zal gebeuren bij de verschillende posten zoals de binnenstad en de verschillende wijken”, gaf Babel aan.

  Deze ontwikkeling is voor de groepen die tot de essentiële diensten behoren een enorme opluchting. Eerder is aan het managementteam gevraagd om de aanvraag en verstrekking van de dispensatiebrieven digitaal te laten geschieden. Bij het indienen moesten personen urenlang in een rij staan, wat voor irritatie zorgde. Deze situatie zal dan volgens Babel vanaf maandag tot het verleden behoren.

  Jerrel Harderwijk (SH)

   

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 juni 2020 @ 02:09
  #56
  reactie op (#55) herman_dad

  Goedemorgen, PRESIDENT BOUTERSE praat met nieuwe te vormen regering over een goede overdracht van de macht. En het laatste CORONANIEUWS: een zesde persoon overleden aan coronavirus.  

  Een eerste zending medische hulpgoederen is per KLM reeds in Paramaribo aangekomen, verzorgd door de:

  Surinaamse stichting Su4Su zamelt vanaf dit ... - Waterkant

  www.waterkant.net › Nieuws uit Nederland 2 dagen geleden - Vanaf dit weekend zamelt het SU4SU Covid-19 Support Fund in Suriname ook in Nederland geld in. Het Surinaamse Rode Kruis helpt hierbij ...

  Zesde COVID-19-dode genoteerd (SR Herald)

  All hands on deck in strijd tegen Coronavirus (Dagblad Suriname)

  Su Lockdown Nowtu biedt informele sector helpende hand (Dagblad Suriname)

  Totale lockdown noopt RKBO tot plan B (De Ware Tijd)

  COLUMN: Covid & waardigheid (De Ware Tijd)

  Over de politiek:

  Gezamenlijke verklaring NDP, VHP en ABOP (Dagblad Suriname)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 21:24

  Bouterse praat met winnaars verkiezingen over regeringsoverdracht

  Desi Bouterse EPA

  De Surinaamse president Bouterse heeft een gesprek gehad met de winnaars van de verkiezingen, VHP-voorzitter Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Er is vooral gesproken over de overdracht van de regering, zo laten ze weten in een gezamenlijke verklaring.

  Volgens Suriname-correspondent Nina Jurna willen ze met de verklaring een signaal geven dat ze de overdracht zo goed mogelijk willen laten verlopen. "Bouterse laat hiermee ook zien dat hij bereid is de macht te willen overdragen."

  Overigens zegt Bouterse nog te wachten met het feliciteren van de winnaars tot het Onafhankelijk Kiesbureau de verkiezingsuitslag bindend heeft verklaard. Dat zal vrijdag gebeuren.

  Op 29 juni komt het nieuwe parlement bijeen. Nina Jurna verwacht dat dan de datum bekend wordt gemaakt dat de volksvertegenwoordigers een nieuwe president kiezen. Santokhi heeft met zijn partij 20 zetels behaald. Om president te kunnen worden zijn er 34 zetels nodig.

  Door een samenwerking van de oppositiepartijen ABOP, NPS en Pertjaja Luhur en toezegging van steun door regeringspartij BEP kan dat aantal ruimschoots worden behaald. "Zoals het er nu naar uitziet, hoopt Santokhi door het parlement gekozen te worden", verwacht Jurna.

  Angst voor vertraging

  De overdracht van de macht moet dan ergens rond 12 augustus plaatvinden, zegt Jurna. "Het is belangrijk dat dat zorgvuldig gebeurt, ook vanwege administratieve, financiële en bestuurlijke zaken, maar zeker ook vanwege de coronacrisis. Er zijn afspraken gemaakt die door moeten lopen, ook als er nieuwe leiders zijn. Corona laat zich niet door politiek sturen." Suriname heeft Nederland officieel om hulp gevraagd bij de bestrijding van het coronavirus. Ziekenhuizen zouden een grote uitbraak niet aankunnen.

  Op de gezamenlijke verklaring van Bouterse en de oppositie wordt over het algemeen positief gereageerd. Jurna: "Er heerste angst dat Bouterse de zaak wilde vertragen. De verkiezingen verliepen chaotisch, de uitslag liet lang op zich wachten en de partij van Bouterse, de NDP, drong aan op een hertelling en zelfs een herverkiezing in bepaalde stadsdelen. Maar ik hoor ook geluiden van mensen die zeggen: 'Ik geloof het pas als de overdracht echt heeft plaatsgevonden'."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-06-17 02:10:48
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 16 juni 2020 @ 02:09
  #55
  reactie op (#54) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE SURINAAMSE REGERING in spé WIL 'GEMENEBEST VERHOUDING MET NEDERLAND. En ook de laatste coronacijfers.

  Breaking: 5e Covid-19 dode (Starnieuws)

  Het nieuwe normaal (Dagblad Suriname)

  Enorme drukte op diverse afhaalplekken Covid-pakketten (Starnieuws)

  Nederlanders ondersteunen sociale projecten in Suriname (De West)

  Suriname vraagt hulp aan Nederland vanwege coronacrisis (ABC)

  Wat betreft die 'Gemenebestverhouding' - zoals GB ook heden nog heeft met voormalige 'kolonien' -was al in de jaren eind 1980-1991 (Gemenebest 1991).sprake, maar door de latere politieke verhouding binnen Suriname zelf, niet tot een daadwerkelijke verhouding, een verdrag tot (-) gekomen. De mogelijke nieuwe coalitie wil dit nu wel tot stand gaan brengen.

  De Surinaamse Bankenvereniging wil de Banken weer openen, ze kunnen ook niet tel lang dicht blijven, de economie en ook persoonlijke financiele problemen hangen daar vanaf. Uiteraard met corona'proof' maatregelen zoals b.v. 'bezoek op afspraak' zie:

  Frangie: Maatregelen banken in overleg met Covid-team (Starnieuws) 

  Zie en lees verder art. van SR Herald en diverse Surinaamse kranten of Twitter (bron)

  Gemenebestrelatie met Nederland (EU), een rijkelijke toekomst voor Suriname

  15 juni 2020 om 09:20

  Foto: Shutterstock

  De stembusuitslag van 25 mei 2020 moet een markering zijn voor een nieuw Suriname, waarbij democratische waarden hoog in het vaandel staan en een ongekende economische groei. Met de vele bodemschatten en een kleine bevolking zou Suriname tot een van de rijkste landen in de regio moeten behoren. Het tegendeel is waar. Enkelen hebben het land naar de afgrond gebracht. Vredelievende Surinamers nemen dit graag voor lief. Het lijkt alsof het tij is gekeerd.

  Lege staatskas
  Met de enorme schuldenberg en een lege staatskas is het bijna een onmogelijke opgave voor de nieuwe regering om beloftes aan het volk in te lossen en tegelijkertijd de bijna vergane natie van de ondergang te redden. Velen, waaronder ook de gerenommeerde bedrijfskundige dr. Ashwin Ramcharan, hebben reeds hun licht laten schijnen over de economie met diverse modellen. Nu al voorspellen critici niet veel goeds voor de VHP bij de verkiezing 2025 en de weg is terug bij af.

  Mijns inziens dient er een gigantische omwenteling plaats te vinden in de ontwikkelingsgang van het land. Reeds in 1991 heeft Nederland de handreiking gedaan voor een gemenebestrelatie met Suriname. Er lag toentertijd een plan van de toenmalige premier Ruud Lubbers, het zogeheten Lubbersplan (Gemenebest 1991) om Suriname van de ondergang te redden. Elke natie dient een volwaardig bestaan aan zijn burgers te garanderen (VN-handvest: IX artikelen 55-72). Door de grote schuldenberg en de deplorabele toestand van de economie heeft China thans Suriname is zijn greep, een neokoloniaal tijdperk is ingeluid. Het is alom bekend dat vele Afrikaanse landen gebukt gaan onder het juk van grootmacht China door torenhoge schulden. Tijd voor hernieuwde relaties met bevriende naties.

  Reddingsboei
  Een rigoureuze verandering kan worden bewerkstelligd door een gemenebestrelatie aan te gaan met het voormalige moederland Nederland (EU). Vanwege de historische band met Nederland heeft Suriname recht op een volwaardige relatie, recht op ontwikkeling in democratie en welvaart (VN- handvest: 1514 Ex-koloniën). Doelend op deze verplichting van het moederland komt er een Gemenebesthandvest tussen beide landen, waarin de intensieve samenwerking wordt vastgelegd op het gebied van economie, onderwijs, bestuur, defensie, democratie, sport en duurzaamheid en nog meer.

  Tal van voorbeelden van gemenebestrelaties in de wereld hebben welvaart en welzijn gebracht. Voorbeelden van Engelse ex-koloniën als Singapore en Maleisië zijn bekend als zeer welvarende staten in de wereld.

  Globalisering leidt tot toenemende vervlechting en wederzijdse afhankelijkheid van natiestaten op het gebied van economie, wereldwijde kennissystemen, internationale regelgevende organen (VN, WTO, Caricom, etc.) en gerechtshoven. Door deze vervlechting is het rendement hoog voor Suriname, omdat men in de gemenebestconstructie het meest profiteert van de geïndustrialiseerde landen in de EU.

  Het plan Lubbers
  Door toenemende onderontwikkeling en vrees voor een afnemende democratie heeft juist Nederland in 1991 gepleit voor een gemenebestrelatie (Gemenebest 1991). Het wordt gezien als schadeloosstelling van driehonderd jaar kolonisatie. Paramaribo zou met Den Haag intensief samenwerken op essentiële gebieden zoals het buitenlands beleid, defensie, monetaire en economische zaken. Hoewel het Surinaamse publiek, de Staatsraad, en verschillende wetenschappers dit voorstel toejuichten als antwoord op de politieke en sociaaleconomische problemen van het land. Anderen met name enkele vertegenwoordigers van de politieke partijen en leden van de NDP hekelden het Lubbers-plan als slechts een vorm van herkolonisatie (Schalkwijk, 1994).

  De gemenebestrelatie betekende geenszins het opgeven van de soevereiniteit, maar juist een versterking van de banden en ondersteuning. Het debat is onvoldoende benut voor een standpunt richting intensieve samenwerkingsverbanden, vanwege onjuiste vooronderstellingen jegens het toenmalige moederland. Er is geenszins een start gemaakt met rondetafelconferenties, omdat het politieke klimaat ongunstig was uit vrees voor de militaire bemoeienis.

  Een gemenebestrelatie van Suriname met Nederland (EU) was al 1991 in het moederland geboren en kent alleen maar voordelen voor beide partijen, het is een win-win-situatie. Suriname komt uit het isolement, welvaart en welzijn stijgt. Er komt vrij personenverkeer tussen de landen Suriname en Nederland, inclusief de EU. Surinaamse studenten kunnen volwaardig deelnemen aan onderwijs bij diverse hoge onderwijsinstellingen en universiteiten in de EU, wat een enorme impuls geeft aan het intellectuele vermogen van het land, dat weer leidt tot economische groei en beter welzijn van burgers.

  De gemenebestconstructie voorziet in een nauwere economische samenwerking met de EU met ongekende investeringsmogelijkheden. Suriname sluit zich aan bij een groot handelsblok EU met ongekende mogelijkheden om producten af te zetten. Ook het gebruikmaken van innovatieve technologieën op diverse terreinen met namen op het gebied van de landbouw, mijnbouw (olie en gas) en nog meer, levert gigantische voordelen op.

  Monetaire unie
  Een enorme toegift in het Lubbersplan is het vormen van een muntunie tussen beide landen (Gemenebest 1991). Hetgeen heden ten dage zou betekenen dat de euro wordt ingevoerd als munt in Suriname. Lubbers wilde middels de muntunie internationale investeerders aantrekken om de economie te stabiliseren. Economen waren ervan overtuigd dat een monetaire unie de belangrijkste factor was om problemen, waaronder destijds het versnellen van de devaluatie van Surinaamse gulden, een halt toe te roepen en onder controle wordt gebracht. Heden ten dage is het een zegen voor de steeds verdere afwaardering van de SRD.

  Terugkijkend op de vijfenveertig jaar onafhankelijkheid heeft Suriname de volledige soevereiniteit niet bereikt, maar steeds afhankelijk geworden van China, wat een zorgwekkende ontwikkeling met zich meebrengt. Het wordt tijd voor de keuze naar een drastische omwenteling van zaken die het land ten goede keert en veel voorspoed kan brengen. Het Lubbersplan (Gemenebest 1991) voorzag daarin en kan een enorme opleving betekenen voor de welvaart en het welzijn in Suriname. Waarom wordt de draad niet opgepakt? Niet dat men het antwoord schuldig moet blijven bij de verkiezingen van 2025, want de afstraffing wordt pijnlijk.

  David Dewdath
  Pedagoog
  Almere, Nederland

  Gewijzigd op 2020-06-16 02:10:54
  handtekeningafbeelding
 • maandag 15 juni 2020 @ 06:35
  #54
  reactie op (#53) herman_dad

  Goedemorgen, AANTAL CORONApatienten iets gestegen, nu boven de 200. En steeds meer kritiek op SLUITING BANKEN o.a. Op deze wijze gaat de coronacrisis in Suriname ook meer slachtoffers maken dan door de ziekte zelf, net als elders. In NL waren en zijn de Banken overigens wel open geweest, zij het aangepaste tijden en vaak op afspraak, zodat niet te veel mensen tegelijk etc... Wellicht gelukkig nu dat een nieuwe regering op punt van aantreden staat met meer inzicht? 

  Aantal COVID-19-gevallen gestegen naar 208 (SR Herald) Het aantal - geregistreerde dan - besmette mensen met corona zal nog wel iets toenemen, maar indien men zich aan de coronaregels houdt (!) en NIET ONNODIG op straat gaat: = boodschappen doen, van- en naar werk indien, hond uitlaten en Bankzaken, financieel afhandelen, net als gedurende 6, 7 weken hier, en in feite nog enigszins, dan zal dit ook wel weer afnemen uiteindelijk, zie ook algemene corona-update hier elke dag. Maar men begint toch te luisteren kennelijk want: 

  LAATSTE NIEUWS: Banken open voor gepensioneerden

  Om tegemoet te komen aan de behoeften van gepensioneerden stellen de banken vanaf deze week hun ...

  • De Ware Tijd

  NU nog voor algemene dringende Bankzaken voor iedereen weer. En wat méér geld in de automaten ipv 'minder'?!! 

  OPENINGSTIJDEN WINKELS EEN RAMP (De West)

  Voedselpakketten voor sociaal zwakkeren (Dagblad Suriname)

  Zie en lees verder art. van Star Nieuws, Twitter (bron)

  Consumentenkring wil openstelling banken

  14 Jun, 15:25foto

       

   

  De banken hadden volgens de Consumentenkring hun deuren nooit mogen sluiten voor het publiek. Ze zouden volgens de organisatie met een mindere bezetting open moeten blijven voor het publiek. Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring roept de bankiersvereniging dan ook op om de individuele banken gelijk de instructie te geven om vanaf morgen hun deuren voor het publiek open te stellen. 

  "Uiteraard rekening houdend met de gewenste bescherming van de rekeninghouders en andere burgers tegen de ernstige risico's van het nieuwe coronavirus." Alleyne wijst erop dat de het publiek zijn geleden heeft toevertrouwd aan de banken en dat een deel van de rekeninghouders op dit moment zonder geld zit. Dit vindt hij 'onkan' als je je geld aan de bank hebt toevertrouwd. Maar ook personen die naar de bank willen gaan om geld te storten worden volgens Alleyne gedupeerd, omdat deze "cruciale instellingen" gesloten zijn. 

  De algemene banken zijn nu al langer dan een week potdicht. Het heeft grote gevolgen voor particuliere personen en kleine bedrijven landelijk die nog niet van digitale mogelijkheden gebruik maken. "Van de banken zou in de huidige situatie worden verwacht dat zij de mogelijkheden om te pinnen zouden vergroten. In plaats daarvan is te merken dat de banken het maximaal per dag te pinnen bedrag aanzienlijk hebben teruggebracht." Alleyne wijst er ook op dat de prijzen door de kunstmatige schaarste weer sterk zijn verhoogd, waardoor de koopkracht van de Surinaamse munt weer eens is teruggelopen. Hij pleit ervoor dat rekeninghouders ook daarom ineens meer geld zouden moeten kunnen opnemen.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-06-15 06:36:44
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 13 juni 2020 @ 01:53
  #53
  reactie op (#52) herman_dad

  Goedemorgen, SURINAME VRAAGT NEDERLAND OFFICIEEL OM 'CORONAHULP'. Het NL ministerie van Buitenlandse Zaken is aan het inventariseren welek hulp er precies nodig is.  

  Bron: https://www.srnieuws.com/

  Lockdown-maatregelen leiden tot irritatie bij

  Consumentenkring geeft tips De total lockdown-maatregelen die van kracht zijn tot en met 21 juni zorgen ...

  • Radio 10

  Suriname noteert derde COVID-19-dode (SR Herald)

  3de Covid-19 dode, 175 actieve gevallen (Dagblad Suriname)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Coronascreening in een Suriname winkel ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 01:06

  Suriname vraagt Nederland om coronahulp

  Suriname heeft Nederland officieel om hulp gevraagd bij de bestrijding van de corona-uitbraak in het land. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat inventariseren welke hulp er precies nodig is.

  Er zijn in Suriname 187 mensen positief getest op het virus, afgelopen dag werd bekend dat er een derde persoon aan de ziekte is overleden.

  Een grote uitbraak zouden de ziekenhuizen in het land niet aankunnen: er zijn slechts veertig ic-plekken in het land en te weinig IC-verpleegkundigen. Na het weekend wordt er in Paramaribo een veldhospitaal geopend.

  Een woordvoerder zei eerder dat Nederland bij een hulpverzoek "ons best gaan doen om binnen de bestaande mogelijkheden te helpen". Ons land had al toegezegd tien beademingsapparaten te sturen.

  Ingezameld

  Mogelijk zal de Surinaamse stichting Su4Su betrokken worden bij de Nederlandse steun. Via die stichting is er al ruim een miljoen euro ingezameld door particulieren en het Surinaamse bedrijfsleven om benodigdheden als mondkapjes, apparatuur en medicijnen te kopen. Vanaf dit weekend zamelt de organisatie ook in Nederland geld in.

  Anderhalve week geleden werd er in het land een lockdown ingesteld. Zo is er een avondklok en mogen mensen alleen op bepaalde dagen de straat op, afhankelijk van de beginletter van hun achternaam.

  De tweede golf besmettingen waar het land nu mee kampt wordt voornamelijk veroorzaakt door binnenkomst van illegale immigranten uit Brazilië. "Die groep is moeilijk te controleren", legt correspondent Nina Jurna uit. "Mensen verdwijnen zonder check naar de goudvelden en het is een gesloten gemeenschap."

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-06-13 01:53:42
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 12 juni 2020 @ 01:42
  #52
  reactie op (#51) herman_dad

  Goedemorgen, BOUTERSE: IK ZOEK DE CONFRONTATIE NIET, MAAR ik schuw ook geen enkele. Dit nav de uitlatingen van Santokhi, de winnaar van de verkiezingen, zie ook vorige artikel.

  'Santokhi leidde sinds 2000 als politiecommissaris het onderzoek naar de decembermoorden en faciliteerde later als minister van Justitie de start van het strafproces tegen Bouterse in 2007.'

  Brunswijk: “Niemand kan en zal worden uitgeleverd” (SR Herald)

  COVID-19: Recordstijging Covid-19-barometer: +25

  De Covid-19-teller van Suriname is niet zo lang terug met 25 naar boven gesteld. De balans ...

  • De Ware Tijd

  Santokhi: Laten de maatregelen niet erger zijn dan Covid (Dagblad Suriname)

  Politie kan niet optreden tegen overtreders regels Covid-19 (Starnieuws)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 00:13

  Bouterse: 'Ik zoek geen confrontatie, maar ik schuw geen enkele'

  EPA

  • Aniete Coelingh Buitenlandredacteur

  President Desi Bouterse heeft voor het eerst gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Suriname op 25 mei. In een vraaggesprek met regeringswoordvoerder Clifton Limburg gaat hij in op de uitslag en op de onrust die daarover ontstond na de verkiezingen.

  "We hebben gezien dat er boze tongen constant bezig zijn om roet in het eten te gooien en verwarring te scheppen. We hebben verkiezingen gehad en het volk heeft gesproken. Ik heb opgeroepen om te erkennen wat ons volk wil. Wanneer het volk gesproken heeft dan moeten wij ons hoofd buigen", zegt Bouterse, die tijdens het gesprek een mondkapje droeg. De video werd gepubliceerd door het Nationaal Informatie Instituut.

  Bouterse vertelt dat hij urenlang gesproken heeft met Chan Santokhi, wiens partij als winnaar uit de verkiezingen kwam met 20 van de 51 parlementszetels. Ook heeft hij gebeld met ABOB-leider Ronnie Brunswijk, met wie Santokhi momenteel gesprekken voert over een coalitie. De NDP van Bouterse kreeg 16 zetels bij de verkiezingen.

  Op 29 juni komt het nieuwe parlement bijeen. Dan wordt bepaald wanneer het de president kiest. Als Santokhi een tweederde meerderheid weet te behalen, wordt hij op 12 augustus de nieuwe president van Suriname.

  Tijdens het gesprek met Santokhi heeft Bouterse niet gesproken over samenwerking, maar over de "soepele afhandeling van zaken en het geven van ondersteuning aan de regering, zodat die zonder ruis en turbulentie zijn werk kan doen".

  Uitlevering

  De president gaat vervolgens in op een gesprek dat Santokhi had bij BNR Nieuwsradio. De oppositieleider werd in dat gesprek gevraagd naar de eventuele uitlevering van Bouterse aan Nederland in verband met de veroordeling in 1999 bij verstek tot 11 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een drugstransport in de haven van Stellendam.

  Santokhi antwoordde in het radio-interview: "Als er een rechtshulpverzoek komt, zijn er wettelijke regelingen die bepalen hoe met rechtshulpverzoeken om te gaan. Wij zullen dat voorleggen aan de procureur-generaal. Dat is het systeem zoals dat werkt in Suriname."( )"We kijken uit naar het rechtshulpverzoek en het advies van de procureur-generaal".

  Volgens Santokhi is hij later verkeerd geciteerd op de website van BNR, waar in de kop van het artikel stond dat 'Santokhi openstaat voor uitlevering aan Nederland'. Zijn uitspraken zouden daarbij uit de context zijn gehaald en hij eiste daarom rectificatie, meldt De Ware Tijd. BNR heeft het artikel inmiddelsaangepast.

  In de Surinaamse wet is vastgelegd dat Surinamers niet uitgeleverd kunnen worden. Ook de beoogde coalitiepartner van Santokhi, Ronnie Brunswijk, is bij verstek veroordeeld in Nederland voor betrokkenheid bij drugshandel.

  Bouterse laat weten dat hij zich gestoord heeft aan het gesprek dat Santokhi had met "zijn vrienden uit Holland". "De gespierde taal en confrontatie met mij, geloof mij, Santokhi gaat het niet kunnen houden. Dus ik hoop dat hij daadwerkelijk zegt dat de mensen hem verkeerd hebben geïnterpreteerd. Ik heb de bandjes over en weer beluisterd en het was niet mis. Het was in schril contrast met wat wij uren, uren en uren hebben besproken", zei Bouterse.

  "De mensen moeten weten en de mensen kennen me. Ik ben een gewoon mens, ik ga nooit de confrontatie opzoeken. Maar geloof me, ik schuw geen enkele confrontatie".

  Sheriff

  Waar Bouterse precies op doelt, is onduidelijk. Santokhi leidde sinds 2000 als politiecommissaris het onderzoek naar de decembermoorden en faciliteerde later als minister van Justitie de start van het strafproces tegen Bouterse in 2007.

  Hij werd door Bouterse meermalen "sheriff" genoemd, verwijzend naar die rol. Binnen de NDP werd Santokhi ook de "schoothond van politiek Den Haag" genoemd.

  Bouterse zegt al jaren dat Nederland erop uit is om hem weg te werken door middel van 'politieke processen' zoals de drugszaak in de jaren 90 en later het decembermoordenproces in Suriname zelf, waar Nederland volgens Bouterse ook invloed op zou hebben.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Bouterse in een vraaggesprek met zijn woordvoerder

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 11 juni 2020 @ 12:39
  #51
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemiddag, WINNAAR SURINAAMSE VERKIEZINGEN WIL SNEL BANDEN MET NEDERLAND AANHALEN. Wel is hij verkeerd geintepreteerd in een radio-interview zegt hij. De verslaggever had ten onrechte geintrepeteerd dat hij nu nog president Bouterse, op verzoek van Nederland zou uitleveren. Wel zullen mogelijke wettelijke mogelijkheden moeten worden bekeken maar in principe levert Suriname geen eigen onderdanen uit. 

  Santokhi stoort zich aan verkeerde berichtgeving Nederlandse (SR Herald)

  Reactie VHP voorzitter naar aanleiding van berichtgeving BNR (Dagblad Suriname)

  Het land is nog tot zondagavond 21 juni in een volledige lockdown, vanaf 22 juni mogelijk were iets meer vrijheden, anders gaat de economie daar, nu al niet best, nog veel meer 'te gronde'? Wel is het aantal corona besmettingen nog iets gestegen tot 144 bekende gevallen (10-6) ipv langzame afname zoals hier o.a. en verder in Europa, maar zie ook de algemene corona-update hier in het forum.

  Aantal Covid-19 gevallen wederom toegenomen (Dagblad Suriname)

  Betterson: “Sancties tegen lockdownovertreders hebben geen (SR Herald)

  Zie en lees verder art. van NU.nl en/of Surinaams nieuws,  Twitter (bron)

  Donderdag 11 juni 2020 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Winnaar Surinaamse verkiezingen wil snel banden met Nederland herstellen

  Winnaar Surinaamse verkiezingen wil snel banden met Nederland herstellen

  11 juni 2020 11:45 Laatste update: 2 minuten geleden

  39 Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email

  Chan Santokhi, die vorige week met zijn VHP-partij de Surinaamse parlementsverkiezingen heeft gewonnen, wil zo snel mogelijk de banden met Nederland herstellen. Zo moeten er, als hij wordt verkozen tot president, binnen zes maanden weer ambassadeurs in beide landen gepositioneerd zijn, zegt hij in gesprek metBNR.

  Sinds 2017 heeft Suriname geen Nederlandse ambassadeur meer. Volgens de huidige president Desi Bouterse zou Nederland zich te veel bemoeien met Surinaamse binnenlandse zaken.

  Santokhi ziet daarentegen een samenwerking met Nederland als belangrijk onderdeel van het herstel van Suriname. "De afgelopen jaren ben ik regelmatig in Nederland geweest. Ik heb goede samenwerkingsrelaties opgebouwd met partijen in de Tweede Kamer en het ministerie van Buitenlandse Zaken", aldus Santokhi in gesprek met BNR.

  Volgens Santhoki liggen er nog ontwikkelingsverdragen waaruit miljoenen kunnen worden vrijgemaakt voor de wederopbouw van Suriname. Daarnaast zou Nederland het land toegang kunnen geven tot de internationale kapitaalmarkt.

  "Maar ik denk niet dat we terug moeten naar een samenwerkingsrelatie alleen maar op basis van financiële input."

  Verder richt Santokhi zich vooral ook op de honderdduizenden Surinamers in Nederland. Volgens hem is er veel bereidheid onder Surinamers in Nederland om in het land te investeren. "Ik vraag Surinamers niet om terug te komen, maar om betrokken te raken."

  Santokhi voorzichtig over uitlevering Bouterse

  In hetzelfde interview met BNR werd Santokhi gevraagd wat er volgens hem met president Bouterse moet gebeuren. In november vorig jaar werd hij door de krijgsraad van Suriname veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden.

  "Dat ligt bij de rechterlijke macht", aldus Santokhi. "De zaak is nog steeds behandeling, we moeten het hoger beroep afwachten."

  Ook over het uitleveren van Bouterse aan Nederland vanwege zijn veroordeling voor drugshandel is Santhoki voorzichtig. "Het uitleveringsverzoek Bouterse is een zaak van de gerechtelijke autoriteiten, niet van die van de politiek."

  Door: NU.nlBeeld: Reuters

  39  reacties  

  Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via LinkedinDelen via email

  Lees meer over:

  Suriname  Buitenland 

   

   

   

    

  handtekeningafbeelding
 • zondag 07 juni 2020 @ 01:26
  #50
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, SURINAME TOT MAANDAG 22 JUNI IN TOTALE LOCKDOWN, VOLLEDIGE LIJST TOEGEVOEGD, update 18.00 uur. In feite dezelfde situatie als in Nederland, gedurende 2 maanden. Laten we hopen in Suriname dat nu na 22 juni e.e.a. weer langzaam opgestart kan worden, net zoals hier nu.

  ZIE VOLLEDIGE LIJST HIERONDER, Banken kunnen toch open zij het onder restricties net als in Nederland, meest op afspraak om dringende financiele handelingen te kunnen verrichten. (Financiele instellingen!) De lijst lijkt bijna of is een kopie van die in NL is gehanteerd .    

  Zie ook de algemene CORONA-UPDATE bericht op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  In SURINAME is nu een totale lockdown afgekondigd tot 22 juni, als gisteren al aangekondigd. En het totaal aantal geregistreerde Breaking: Aantal Covid-19 besmette personen op 100 (Starnieuws) 

  Maandag 8 juni – 22 juni “Total Lockdown” Maandag 8 juni – 22 juni “Total Lockdown”

  Op de persconferentie van het Covid-19 team werd vandaag , zoals gisteren reeds was aangekondigd, de ...

  • Dagblad Suriname

  Verscherpte totale lockdown moet COVID-19-epidemie helpen Verscherpte totale lockdown moet COVID-19-epidemie helpen

  De verscherpte totale lockdown van twee weken houdt in dat het medisch team zich kan focussen ...

  • SR Herald ZIE IN DEZE LINK DE LIJST VAN INSTELLINGEN, bedrijven, winkels die 'open blijven' of functioneren. Deze is nagenoeg gelijk aan die ook in Nederland goldt en nog geldt in zekere zin. Wat we missen is de BANKkantoren, zij het onder restricties als op afspraak e.d. Die waren hier in NL wel open (vitale instelling) en nog, openingstijden aangepast. Of in Suriname moeten zij vallen onder begrip: – Geldovermakingskantoren (geen cambio’s)

  Essentiële diensten die INDIVIDUELE dispensatiebrieven nodig hebben (dispensatiebrieven OP NAAM)

  • Poliklinieken en tandartsen, uitsluitend voor spoedgevallen
  • Apotheken
  • Zorgverleners (waaronder mantelzorg, thuiszorg, etc.)
  • supermarkten, bakkerijen, slagerijen, birtie winkri
  • Petshops
  • Dierentuinen, uitsluitend voor onderhoud van de dieren
  • Service stations uitsluitend voor verkoop van brandstof, smeerolie, e.d. geen snacks.
  • Productiebedrijven met exportverplichtingen
  • Productiebedrijven voor voedingsmiddelen incl. slachthuizen
  • Productiebedrijven die essentiële producten tbv de gezondheid vervaardigen
  • Distributiebedrijven van voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen
  • Import- en exportbedrijven
  • Begrafenis ondernemers
  • religieuze leiders
  • Agrarische sector, landbouw, veeteelt en visserij
  • Vliegmaatschappijen
  • Callcenters
  • Vuilophaaldiensten
  • Schoonmaakbedrijven verbonden aan essentiële diensten
  • Geldovermakingskantoren (geen Cambio’s)
  • Geregistreerde taxibedrijven: met de nodige COVID -19 voorzorgsmaatregelen
  • Overheidskantoren en -instanties
  • De vrije beroepen waaronder advocatuur, notariaten, landmeters, etc.
  • Het Surinaams Rode Kruis

  De essentiële diensten die een ALGEMENE dispensatiebrief behoeven met een namenlijst als bijlage:

  • Multinationals en diens leveranciers
  • Parastatale bedrijven en diens leveranciers
  • essentiële medewerkers van Bejaardentehuizen, internaten en kindertehuizen
  • beveiliging- en bewakingsbedrijven
  • Geregistreerde nierdialyse centra
  • Geregistreerde dierenartspraktijken (met een wachtdienstregeling)
  • Vitale afdelingen van de nutsbedrijven (bv storingsdiensten en distributie van belkaarten)
  • Financiële instellingen
  • Haven en luchthaven activiteiten
  • Mediahuizen

  Essentiële diensten die GEEN dispensatiebrief behoeven:

  • Veiligheidsdiensten (NL, KPS, KPA, KBS, douane, BBS, DNV, NCCR, Kustwacht)
  • Gezondheidswerkers verbonden aan een medische instelling

  Algemene Voorwaarden:

  • Minimale bezetting m.u.v. medische instellingen/ veiligheidsdiensten en multinationals
  • Bedrijven moeten geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF)
  • Bedrijven hebben voldaan aan hun belastingverplichtingen
  • Bedrijven moeten operationeel zijn (in bedrijf zijn)
  • De aanvraag dient door de directie van het bedrijf te worden gedaan met het stempelafdruk en handtekening van de bedrijfsleiding
  • De essentiële diensten die vallen on der categorie ALGEMENE dispensatiebrief dienen hun toeleveranciers op te geven middels een overzicht met contactgegevens van deze toeleveranciers
  • Bedrijven die vergunningsplichtig zijn, dienen in het bezit te zijn van een geldige vergunning

  Essentiële bedrijven die reeds een aanvraag hebben ingediend bij het Nationaal COVID Management Team worden gebeld. Uw aanvraag wordt afgehandeld. Indien u toch vragen heeft kunt u tussen 08.00u en 18.00u bellen met de volgende nummers:

  • 388 40 of   81 332 70  of    81 364 26  of    81 342 30

  Deze informatie is uiterlijk 20.00u te herlezen op de COVID website

  Nadere bijzonderheden over de opkomende Total Lockdown volgen morgen omstreeks 18.00u.

  Share this:

   

  Gewijzigd op 2020-06-07 17:42:22
  handtekeningafbeelding