Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

7289 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

  • woensdag 15 december 2021 @ 06:11
    #92
    reactie op (#89) herman_dad

    Goedemorgen, SURINAAMSE JOURNALIST ERNSTIG MISHANDELD DOOR BEVEILIGERS RONDOM vicepresident Ronnie Bunswijk. Deze zaak wordt zeer ernstig opgenomen, uiteraard in de (Surinaamse) media maar ook elders.

    UPDATE 13-7-22 09.00 uur:

    UPDATE 31-12-21 07.00 uur:

    UPDATE 16-12-21 09.00 uur: Veel ophef hierover in Suriname, laatste berichten uit Surinaamse nieuws: Journalisten boycotten vicepresident Brunswijk (De Ware Tijd) - NDP: “Mishandeling journalist is dieptepunt” (SR Herald) - Brunswijk vrijuit in verklaring regering inzake mishandeling (SR Herald) - NDP-fractie wacht verrichtingen parlement af in case Jason (SR Herald) - Caribische mediawerkers solidair met collega Jason Pinas (De Ware Tijd) - Regering belicht in verklaring slechts veiligheidspersoneel (Starnieuws) - BINI: mishandelen journalist is een aanslag op de democratie (SR Herald)

    Zie ook nog uit Surinaamse nieuws:  Starnieuws wil consequenties lafhartig optreden tegen De barbaarse wijze waarop onder de neus van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk journalist Jason Pinas is afgetakeld, kan op geen enkele wijze worden ...  (Starnieuws) - OM leidt opsporing verdachten mishandeling journalist Pinas (De Ware Tijd)

    Starnieuws wil consequenties lafhartig optreden tegen

    SVJ in kwestie mishandeling journalist: "Er is sprake van (SR Herald) - SVJ: ‘Internationale samenleving informeren over schending (De Ware Tijd) - VES keurt mishandeling van dWT-journalist ten strengste af (SR Herald) - Journalist mishandeld voor huis van het volk (Dagblad Suriname) - VES: Gedrag Brunswijk en zijn beveiligers veroordelen (Starnieuws) - Brunswijk wast zijn handen in onschuld mishandelen (Starnieuws)

    Zie ook het dagelijkse algemene corona-updatebericht ook voor Suriname: De pandemie lijkt daar de laatste week enigszins onder controle te zijn? Afkloppen maar, dachten wij ook in Europa....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 02:33

    Journalist mishandeld door beveiligers vicepresident Suriname

    ANP

    Beveiligers van de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk hebben op hardhandige wijze de telefoon afgepakt van een journalist van De Ware Tijd, de grootste krant van Suriname. De journalist, Jason Pinas, wilde foto's maken van de vicepresident, maar werd vervolgens door de veiligheidsmensen in een wurggreep gehouden en tegen de grond gewerkt, zegt hij tegen de website Starnieuws. Hij heeft aangifte gedaan.

    Het incident gebeurde voor het parlementsgebouw in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Pinas fotografeerde de vicepresident daar nadat hij in zijn auto was gestapt. Brunswijk was daar niet van gediend en er ontstond onenigheid. Daarbij is Pinas door een groep beveiligers van de vicepresident in zijn kraag gegrepen. Uiteindelijk pakten ze ook zijn telefoon af.

    De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) spreekt van een "lafhartige mishandeling" waarover de vereniging "geschokt, verontwaardigd, maar vooral diep teleurgesteld is". Volgens SVJ-voorzitter Carla Boetius is sprake van een schending van de persvrijheid en democratie in Suriname.

    'Goed fatsoen'

    Pinas is na het incident voor medische behandeling naar de eerste hulp van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo gebracht. Tegen lokale media zei hij enkele uren na het incident dat hij nog altijd pijn had in zijn nek, hoofd en arm.

    "Ook al zou ik geen foto hebben mogen maken, dan nog zou het van goed fatsoen getuigen dat de vicepresident zich netjes houdt", vindt de verslaggever, die eerder dit jaar ook al een aanvaring had met de vicepresident. Brunswijk wilde toen niet antwoorden op een vraag van Pinas tijdens een persconferentie.

    Ethische code

    De vicepresident heeft in een reactie op het incident verklaard dat hij de persvrijheid hoog in het vaandel heeft staan, maar dat journalisten weten hoe ze zich moeten gedragen. "Wat gebeurd is, is gebeurd. We moeten eerlijk zijn. Journalisten hebben ook hun ethische code", zei hij in het parlement. Volgens Brunswijk moeten verslaggevers niet te dichtbij komen, omdat veiligheidsmensen dan niet meer weten wie de journalist is.

    De vicepresident verklaarde dat Pinas tot in zijn auto was gekomen om een foto te maken. Brunswijk zou de journalist vervolgens hebben gevraagd wat hij daar deed. "De veiligheid heeft de man gepakt en hem afgevoerd", voegde hij toe. De vicepresident zegt verder niet verantwoordelijk te zijn voor het handelen van zijn beveiligers.

    Correspondent Nina Jurna:

    "Dit is vrij heftig. Veel journalisten en hoofdredacteuren van media in Suriname zijn enorm aangeslagen door wat er met hun collega is gebeurd. Intimidatie van journalisten komt de laatste tijd steeds vaker voor in Suriname. En het is ook al een aantal keren voorgekomen dat vicepresident Brunswijk tijdens persconferenties geïrriteerd en buitenproportioneel kwaad reageert als journalisten hem kritische vragen stellen. Dat zijn lijfwachten zich nu zo agressief opstellen en journalisten zelfs gewelddadig aanvallen, is een zeer zorgelijke ontwikkeling."

    De 60-jarige Brunswijk is sinds anderhalf jaar vicepresident van Suriname. Hij is niet onomstreden. Begin jaren 80 was de huidige vicepresident de persoonlijke lijfwacht van Desi Bouterse, die toen bevelhebber was van het leger. De twee raakten echter in onmin, waarna Brunswijk in de Binnenlandse Oorlog als leider van het Junglecommando een bloedige strijd voerde tegen zijn voormalige baas.

    Brunswijk is zowel in Nederland als Frankrijk veroordeeld voor drugshandel. In Suriname is Brunswijk ook al vaker in opspraak geraakt en met geweld in verband gebracht. Zo was hij als parlementariër in 2007 persoonlijk betrokken bij een vechtpartij in de Nationale Assemblée, het parlement van Suriname.

    De vicepresident is ook actief als zakenman: zo is hij in het bezit van een aantal goudmijnen en heeft hij een voetbalstadion laten bouwen dat hij naar zichzelf heeft vernoemd. Ook is Brunswijk eigenaar van de voetbalclub Inter Moengotapoe, waar hij in september tot veler verbazing zelf het veld opstapte met een aanvoerdersband om - hij had zichzelf opgesteld.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-07-13 08:56:46
    handtekeningafbeelding
  • maandag 06 december 2021 @ 00:15
    #91

    Goedemorgen, SURINAAMSE LEGEROFFICIER OPGEPAKT MET 500 KILO AAN COCAINE IN JUTEZAKKEN.... Hij  had ook een verantwoordelijke functie....Tja... 

    DNV lid aangehouden met 500 kilo cocaïne (De West)

    Zie ook het dagelijkse algemene corona-updatebericht ook voor Suriname: De pandemie lijkt daar de laatste week enigszins onder controle te zijn? Afkloppen maar, dachten wij ook in Europa....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 19:28

    Surinaamse legerofficier opgepakt met 500 kilo drugs in 15 jutezakken

    Politie in Suriname (archieffoto, de afgebeelde personen komen niet voor in het artikel) ANP

    In Suriname heeft de politie een legerofficier opgepakt die honderden kilo's drugs bij zich had. Volgens de politie had de 56-jarige man 15 jutezakken met een witte substantie bij zich, met een gewicht van ruim 500 kilo. Het gaat vermoedelijk om cocaïne, meldt de politie.

    De agenten wilden de officier staande houden bij een controlepost in het dorp Pikin Saron, zo'n 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo. Maar hij was niet van plan te stoppen, ook niet nadat de politie hem daartoe gesommeerd had.

    Na een achtervolging werd de man klemgereden en opgepakt. In zijn auto vond de politie de drugs. Ook zijn er dollars, euro's en Surinaamse dollars in beslag genomen. De verdachte is overgedragen aan de militaire politie.

    Volgens de krant De Waterkant is hij ook lid van de inlichtingen- en veiligheidsdienst van Suriname.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-06 00:16:37
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 18 november 2021 @ 08:48
    #90
    reactie op (#86) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #86: SURINAME ONTVANGT 44 MILJOEN EURO CO-2 COMPENSATIE VAN TOTAL AL VOORAF: Het bedrag is bedoeld als compensatie voor de CO2 die het bedrijf de komende jaren verwacht uit te stoten in het land. Suriname zal het bedrag vooral gebruiken om bossen te beschermen, melden Surinaamse media. Het geld gaat naar verschillende instituten en organisaties die die zich bezighouden met milieu en bosbeheer.

    Zie ook het dagelijkse algemene corona-updatebericht ook voor Suriname: De pandemie lijkt daar de laatste week enigszins onder controle te zijn? Afkloppen maar, dachten wij ook in Europa....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 16-12-21 08.00 uur: 

    Quintis Ristie: “Kom uit de kist”

    Quintis Ristie: “Kom uit de kist”

    Het lichaam van de onlangs overleden mediaman, Roy Ristie, is gisteren in Suriname aangekomen. Het stoffelijk overschot ligt opgebaard in het mortuarium van ... (SR Herald)

    UPDATE 5-12-21 08.00 uur: HIJ STIERF AAN CORONA, WAS NIET INGEENT, (OP1, 8-12-21)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 04:41

    Suriname krijgt 44 miljoen euro aan CO2-compensatie van Total

    Een olieraffinaderij in Paramaribo ANP

    Suriname krijgt 44 miljoen euro van het Franse olie- en gasbedrijf Total. Het bedrag is bedoeld als compensatie voor de CO2 die het bedrijf de komende jaren verwacht uit te stoten in het land.

    Total is in Suriname onder meer van plan een aantal olievelden te exploiteren. Deze week maakte het bedrijf bekend dat proefboringen in de Sapakara South-put voor de Surinaamse kust succesvol zijn verlopen. Verwacht wordt dat begin 2025 de eerste olie uit deze put kan worden verkocht.

    Het bedrag dat Total nu uittrekt voor de milieucompensatie is vastgelegd in een akkoord met minister Tjong-Ahin van Milieu. Hij sprak bij de ondertekening van een historisch moment. Het is voor het eerst dat Suriname dit soort 'koolstofkredieten' heeft verkocht.

    Suriname zal het bedrag vooral gebruiken om bossen te beschermen, melden Surinaamse media. Het geld gaat naar verschillende instituten en organisaties die die zich bezighouden met milieu en bosbeheer.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-16 09:13:25
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 30 oktober 2021 @ 09:26
    #89
    reactie op (#87) herman_dad

    Goedemorgen, MAN IN AMSTERDAM OPGEPAKT VOOR OORLOGSMISDADEN TIJDENS DE SURINAAMSE 'BURGEROORLOG': De Binnenlandse Oorlog was een burgeroorlog in Suriname, die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten. Het Surinaamse Nationaal Leger vocht onder leiding van Desi Bouterse tegen het zogeheten Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Honderden onschuldige burgers werden gedood, tienduizenden inwoners sloegen op de vlucht.

    ZIE OOK Man opgepakt in Amsterdam voor moorden tijdens Binnenlandse (SR Herald)

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 08-02-22 07.00 uur:

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:21

    Man opgepakt in Amsterdam om oorlogsmisdrijven tijdens Surinaamse burgeroorlog

    ANP

    De politie heeft in Amsterdam een 55-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname (1986-1992). In een persbericht schrijft het OM dat onderzoek heeft uitgewezen dat de in Suriname geboren man in 1987 burgers heeft vermoord.

    Volgens het OM heeft de opgepakte man in het verleden meerdere keren laten weten dat hij als lid van de infanterie van het Surinaamse leger in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan. Naar aanleiding daarvan is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

    Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak als oorlogsmisdrijf, omdat het doden van mensen die niet aan de gevechten deelnemen in strijd is met het humanitair oorlogsrecht. Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden moeten zij daarom hier vervolgd worden.

    Binnenlandse Oorlog

    De Binnenlandse Oorlog was een burgeroorlog in Suriname, die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten. Het Surinaamse Nationaal Leger vocht onder leiding van Desi Bouterse tegen het zogeheten Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Honderden onschuldige burgers werden gedood, tienduizenden inwoners sloegen op de vlucht.

    De politie zoekt nog meer informatie in het onderzoek naar de opgepakte man. Het gaat om verklaringen over de zogeheten 'zuiveringsacties' in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-02-08 08:20:27
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 08 september 2021 @ 08:00
    #88
    reactie op (#85) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #85: SURINAAMSE PRESIDENT SANTOKHI IN NL IS HIER NU ENKELE DAGEN AL IN NEDERLAND. Hij roept ook de Surinaamse gemeenschap hier op de banden weer sterk aan te halen, voorzover dat al niet was. Ook spreekt hij vandaag en morgen o.a. Rutte en ook de Koning nog en bovendien zit hij eerstdaags ook op tv hier in programma's. 

    Premier Rutte nodigde Santokhi vorig jaar al uit. Dat bezoek, dat in februari zou plaatsvinden, kon toen uiteindelijk niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Het bezoek werd vervolgens uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen.

    AANVULLING 18-9: 

    AANVULLING 12-9: President Santokhi: “Vanaf 1 oktober visumvrij reizen naar (SR Herald) visumplicht vervalt IN PRINCIPE

    Overigens is de coronasituatie in Suriname onverminderd ernstig, zie DAGELIJKSE CORONA-UPDATEBERICHT hier in forum ook!

    Berichten van de Surinaamse media: Santokhi had vandaag informele ontmoetingen (ABC) -Santokhi wil platform voor structurering diasporabeleid (SR Herald) - De wanhopige noodkreten van president Santokhi (Starnieuws) - Ruis over aanschaf ambassadevoertuig Nederland (De Ware Tijd) - Welkomst bijeenkomst voor president Santokhi (Dagblad Suriname) - Nederlandse boeren en andere investeerders zijn welkom in (Dagblad Suriname)

    ‘Witte Olifant’ ontwaakt met staatsmiddelen ‘Witte Olifant’ ontwaakt met staatsmiddelen De lang gekoesterde wens van president Chan Santokhi om Nederland in de hoogste functie te bezoeken, is eindelijk in vervulling gegaan, nadat die ... (SR Herald) - 

    President ontmoet Nederlandse koning en demissionair premier President ontmoet Nederlandse koning en demissionair premier (Starnieuws) - Suriname en Nederland tekenen twee overeenkomsten  (SR Herald)

    UPDATE:  President Santokhi: “Relatie met Nederland volledig (SR Herald) - Samenwerking rechtsstaat Suriname-Nederland op de rails (Dagblad Suriname) - Demissionair premier Rutte: ‘Het is echt historisch’ (Dagblad Suriname) Rutte: “Besluit visumvrij reizen Surinamers bevoegdheid (Dagblad Suriname) - Premier Rutte: "Contact Nederland en Brunswijk slechts functioneel (SR Herald) IVM VEROORDELING in NL tot 8 jaar, drugshandel - 

    UPDATE: nr 2: Staatshoofd: Ik sta als symbool van het nieuwe begin (Starnieuws) - Welkomstwoord voorzitter Eerste Kamer ontvangst president (Dagblad Suriname) - Tekst toespraak president Santokhi voor Eerste- en Tweede (Dagblad Suriname) - President: Surinaams volk waardeert excuses Amsterdam, ivm slavernijverleden (SR Herald) - 

    UPDATE: nr 3: Minister Ramdin tekent overeenkomst met Schiphol (De Ware Tijd) - President Santokhi: “In Suriname is geen ruimte voor (SR Herald) - Protest tegen president Santokhi in Nederland (SR Herald) - Critici demonstreren bij Anton de Kom-lezing: (De West) - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 06:41

    President Santokhi wil banden met Surinaamse gemeenschap in Nederland aanhalen

    ANP

    De Surinaamse president Chan Santokhi is deze week met een deel van zijn kabinet in Nederland. Vandaag ontmoet hij onder anderen demissionair premier Rutte en een afvaardiging van Kamerleden.

    Tijdens dit werkbezoek wil hij ook de banden aanhalen met de in Nederland wonende Surinaamse gemeenschap. In Nederland wonen naar schatting zo'n 350.000 mensen met Surinaamse wortels.

    Bij zijn aantreden vorig jaar gaf Santokhi al aan dat hij Suriname met alle een miljoen Surinamers wil ontwikkelen: met de ruim 600.000 inwoners van Suriname en met de Surinamers in Nederland. Zo zal Santokhi tijdens zijn werkbezoek aan Nederland het Diaspora Instituut Nederland installeren. Dit is een zusterorganisatie van het gelijknamige instituut in Suriname, en met beide organen wil de Surinaamse regering het diasporabeleid verder vorm geven.

    'Erfenis Bouterse desastreus'

    Onder Surinamers in Nederland wordt het bezoek op de voet gevolgd. "Ik vind het spannend en mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Het is een historisch moment", zegt Raisa Ghazi. Ze is politicoloog, ondernemer en onder meer betrokken bij Dat Ding van Ons, een platform van Surinaams-Nederlandse professionals waar bijvoorbeeld Jörgen Raymann bestuurslid van is.

    "Ik ben blij dat de banden tussen Nederland en Suriname weer gezond zijn na een decennium van venijn, zoals onder Bouterse het geval was. Daardoor viel de diaspora in een gat", zegt Ghazi, die vorig jaar nog in Suriname was tijdens de inauguratie van Santokhi.

    Ze schrok toen van de situatie in het land en de erfenis die Santokhi overnam van Bouterse. "Alle overheidsgebouwen waren leeggehaald. Het paleis was in een bedroevende staat achtergelaten. De erfenis van Bouterse was desastreus. Je kunt niet verwachten dat die tien jaar in een jaar zijn opgelost."

    Ik maak me wel zorgen over de etnische component, die weer is opgelaaid in Suriname sinds het aantreden van Santokhi.

    Guilly Koster

    Programmamaker Guilly Koster interviewde Santokhi voorafgaand aan zijn presidentschap tijdens zijn bezoek aan het Kwaku Festival in Amsterdam. Koster volgt de politiek in zijn geboorteland. "Het gaat daar economisch nog niet goed en er heerst teleurstelling, maar je moet het natuurlijk de tijd geven. Ik maak me wel zorgen over de etnische component, die weer is opgelaaid in Suriname sinds het aantreden van Santokhi. Zo is het Santokhi bijvoorbeeld tot nu toe niet gelukt om zijn partij, de VHP, van een traditionele Hindoestaanse partij te hervormen tot een echte nationale Surinaamse partij."

    Volgens Koster is dat niet onopgemerkt gebleven bij een grote groep Afro-Surinamers. "Net als vroeger bestaat het personeel op de departementen van de ministeries weer uit dezelfde etnische groep als de desbetreffende minister en politieke partij. Ik had gehoopt dat hij die hervormingen echt zou doorvoeren, maar ik merk dat eerlijk gezegd nog niet."

    'Niet aan de zijlijn zitten'

    Santokhi hamert er in zijn optredens in Nederland wel op dat hij sterke banden wil met de gehele Surinaamse diaspora in Nederland. In een toespraak in zalencentrum Opera in Den Haag, voorafgaand aan het officiële programma, riep Santokhi de diasporagemeenschap maandagavond op om "niet aan de zijlijn te zitten, maar betrokken te raken bij Suriname".

    Raisa Ghazi is ervan overtuigd dat tijdens het bezoek van Santokhi dan ook concrete afspraken worden gemaakt over het stimuleren van Surinaamse-Nederlanders om zaken te doen in Suriname. Zo beloofde Santokhi tijdens zijn verkiezingscampagne te werken aan het visumvrij reizen voor Nederland.

    "Het zou fijn zijn als het in de toekomst mogelijk is om met je Nederlandse nationaliteit in Suriname te werken. Daarmee maak je het land nog aantrekkelijker voor ondernemers. Het zou ook goed zijn als het de Surinaamse overheid tijdens dit bezoek lukt om nieuwe investeringen aan te trekken vanuit de diaspora", aldus Ghazi.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-09-18 13:34:11
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 31 augustus 2021 @ 00:49
    #87
    reactie op (#84) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG #84: PROCES DECEMBERMOORDEN: Ook in HOGER BEROEP 20 JAAR VOOR DESI BOUTERSE. En hij kan dus ook nu nog wéér, laatste keer, binnen 14 dagen hoger beroepe aantekenen en zal dat ook wel doen, kan hij dit ook nog in vrijheid weer afwachten?! 

    UIt de Surinaamse media: Openbaar Ministerie geeft lijst van gestolen wapens vrij (Starnieuws) - Bouterse: Hoe verder met Suriname na uitspraak (Starnieuws)

    Eerder: Bouterse zwijgt in 8 decemberproces: ‘Alles is al (Dagblad Suriname) en Bouterse maakt gebruik van zwijgrecht; Spong spreekt van (ABC)

    Vervolg: Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 29-07-22 23.00 uur: vervolg HOGER BEROEP proces Bouterse:

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 14:45

    Krijgsraad Suriname bevestigt veroordeling Bouterse: 20 jaar cel voor Decembermoorden

    Bouterse komt in juli aan bij de Krijgsraad ANP

    De Surinaamse krijgsraad heeft voormalig president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden. Bouterse was in verzet gegaan tegen de uitspraak van de krijgsraad uit 2019, maar die komt nu tot dezelfde conclusie als destijds. Volgens de krijgsraad zijn er geen nieuwe feiten boven tafel gekomen.

    De veroordeling van Bouterse is niet definitief. Er is nog beroep mogelijk tegen de uitspraak. Bouterses advocaat Irvin Kanhai heeft al aangekondigd dat hoger beroep te zullen aantekenen.

    De verzetszaak werd behandeld door dezelfde rechters die Bouterse ook in eerste aanleg veroordeelden, maar de beroepszaak zal worden behandeld door het Hof van Justitie.

    Net als bij de vorige uitspraak, toen hij nog president was, was Bouterse niet aanwezig. Hij had zich ditmaal ziek gemeld. De krijgsraad heeft geen gevangenneming van Bouterse bevolen, meldt de Surinaamse website Starnieuws.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-07-29 22:42:43
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 17 augustus 2021 @ 10:17
    #86
    reactie op (#85) herman_dad

    Goedemorgen, INVESTEERDER DUBAI VOOR 100 MILJOEN IN OLIEHAVEN SURINAME. Sinds enige tijd worden er voor de kust van Suriname grotere olievondsten gevonden en dat kan de Surinaamse financien, werkgelegenheid en daarmede en bevolking zeer helpen?! 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BUITENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 22:55

    Investeerder uit Dubai trekt ruim 100 miljoen uit voor Surinaamse oliehaven

    ANP

    Logistiek concern DP World uit Dubai investeert meer dan 100 miljoen dollar in een nieuwe oliehaven in Suriname. Het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten wil zo actief betrokken zijn bij de olie- en gasontwikkelingen in het kustgebied van Suriname en buurland Guyana.

    De haven komt te liggen aan de oostelijke oever van de Surinamerivier. Het terrein ligt ongeveer 200 kilometer van de plek waar tot nu toe zes olievondsten zijn gedaan.

    Het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie noemt de plannen goed nieuws. De directeur gaat ervan uit dat alle bedrijven die zich met de oliewinning bezighouden, zich in de nieuwe haven zullen vestigen.

    Voor de aanleg wordt samengewerkt met lokale bedrijven. De bouw van de oliehaven staat begin volgend jaar op de planning. De haven moet in eerste instantie 50 hectare groot worden, maar kan uitgebreid worden tot 330 hectare.

    Nieuwe werkgelegenheid

    De eerste olie komt waarschijnlijk pas in 2025 uit de bodem. Wel kan de Surinaamse economie hier naar verwachting de komende jaren al van profiteren. Door de olievondsten ontstaat naar verwachting nieuwe werkgelegenheid.

    In mei dit jaar maakte olie- en gasconcern Shell bekend volgend jaar ook op zoek te willen gaan naar olie voor de kust van Suriname. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft zich in september vorig jaar al ingekocht om mee te kunnen doen aan het zoeken naar olie in de Surinaamse wateren.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 04 augustus 2021 @ 01:11
    #85
    reactie op (#84) herman_dad

    Goedemorgen, VOOR HET EERST SINDS LANGE TIJD WEER SURINAAMSE PRESIDENT SANTOKHI IN NL voor staatsbezoek komende september en spreekt ook hier met parlementsleden. Gedurende de periode Bouterse waren de diplomatieke betrekkingen vrijwel nihil. maar tochook vanwege de vele Surinamers en van Surinaamse afkomst wonende Nederlanders sinds regering Santokhi de banden weer aangehaald.

    Premier Rutte nodigde Santokhi vorig jaar al uit. Dat bezoek, dat in februari zou plaatsvinden, kon toen uiteindelijk niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Het bezoek werd vervolgens uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 05:59 • AANGEPAST GISTEREN, 12:17

    Surinaamse president Santokhi spreekt met parlement bij bezoek aan Nederland

    Chan Santokhi ANP

    De Surinaamse president Chan Santokhi spreekt bij zijn bezoek aan Nederland in september met leden van het parlement. Dat laat een woordvoerder van de Tweede Kamer weten.

    Bij de ontmoeting is er ruimte voor een "gedachtewisseling tussen de Kamerleden en de president", aldus de woordvoerder van de Tweede Kamer.

    Voorafgaand aan zijn ontmoeting met Kamerleden zal Santokhi worden ontvangen door de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruin.

    Eind vorige maand werd al bekend dat Santokhi op 8 en 9 september met een deel van zijn regering een bezoek zou brengen aan Nederland. Het is zijn eerste reis naar Nederland als president.

    Bezoek uitgesteld

    Premier Rutte nodigde Santokhi vorig jaar al uit. Dat bezoek, dat in februari zou plaatsvinden, kon toen uiteindelijk niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Het bezoek werd vervolgens uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen.

    De relatie tussen Nederland en Suriname verslechterde toen ex-legerleider Desi Bouterse aan de macht was in het land. Onder Santokhi, die bij zijn aantreden ruim een jaar geleden zei de banden met Nederland weer aan te willen aanhalen, is de relatie tussen de landen verbeterd.

    Noot van de redactie: In een eerdere versie van dit artikel werd op basis van foutieve informatie van een ander medium bericht dat president Santokhi bij zijn bezoek aan Nederland in september het parlement zou toespreken, een zeldzaamheid voor een buitenlands staatshoofd. Dat is dus niet het geval, wat heeft geleid tot een aanpassing in het bericht.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-08-17 10:10:27
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 31 juli 2021 @ 00:20
    #84
    reactie op (#83) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG PROCES DECEMBERMOORDEN: WEER 20 JAAR GEEIST IN HOGER BEROEP TEGEN DESI BOUTERSE. De uitspraak is op 30 augustus en we wachten af want ook daarna kan hij nog 1x in hoger beroep gaan, 

    UIt de Surinaamse media: Openbaar Ministerie geeft lijst van gestolen wapens vrij (Starnieuws) - Vier aanhoudingen in ‘wapendiefstal-zaak’ bij (Dagblad Suriname) - Rechter wijst op 30 augustus vonnis in 8-december verzetzaak (ABC) - Essed verwacht veroordeling van Bouterse (Starnieuws) - COMMENTAAR: Afsluiting december 1982 (De Ware Tijd) - Bouterse: Hoe verder met Suriname na uitspraak (Starnieuws)

    Eerder: Bouterse zwijgt in 8 decemberproces: ‘Alles is al (Dagblad Suriname) en Bouterse maakt gebruik van zwijgrecht; Spong spreekt van (ABC)

    Vervolg: 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 18:02

    Weer 20 jaar cel geëist tegen Bouterse in proces Decembermoorden

    Oud-legerleider en ex-president van Suriname eerder dit jaar bij de rechtbank ANP

    In Suriname is opnieuw twintig jaar cel geëist tegen oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse. Hij staat terecht voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse was destijds de bevelhebber van het Surinaamse leger.

    Twee jaar geleden kreeg Bouterse al twintig jaar cel, maar omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na de veroordeling tekende hij verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad.

    Decembermoorden

    Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het regime opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december werden deze vakbondsleiders, journalisten en advocaten doodgeschoten in Fort Zeelandia. Het regime beweerde dat ze een tegencoup wilden plegen.

    De oud-legerleider voerde in de rechtszaal het laatste woord. Hij herhaalde beschuldigingen aan het adres van Nederland voor het plannen van een 'regime change' en zei dat "de voormalig kolonisator van ons volk niets onbenut heeft gelaten om de ingezette ontwikkeling te keren". Hij zei dat Nederland hem en andere militairen wilde doden.

    Bouterse haalde ook uit naar de krijgsraad. Hij zei dat die "helaas geen blijk heeft gegeven van enige kennis, dan wel voldoende kennis, van militaire acties in de ruimste zin van het woord". Ook is volgens hem sprake van vooringenomenheid van de krijgsraad. Na zijn betoog wilde Bouterse niet ingaan op vragen van de raad.

    De krijgsraad doet op 30 augustus uitspraak. Als hij wordt veroordeeld, kan Bouterse nog in hoger beroep gaan.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-07-31 22:34:05
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 23 juli 2021 @ 07:32
    #83
    reactie op (#79) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG PROCES DECEMBERMOORDEN: GÉÉN AMNESTIE DAARIN, CONSTITUTIONEEL HOF BESLIST. De zoveelste tegenvaller voor o.a. Bouterse, maar de zaak kan nog wat gerekt worden, en dus de 20 jaar waar hij voor is veroordeeld is gezien de leeftijd van betrokkkenen nog een 'kwestie van tijd' ??? kiss

    UIt de Surinaamse media: Bouterse zwijgt in 8 decemberproces: ‘Alles is al (Dagblad Suriname) en Bouterse maakt gebruik van zwijgrecht; Spong spreekt van (ABC)

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden ANP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:40 • AANGEPAST GISTEREN, 20:14

    Constitutioneel Hof Suriname: geen amnestie voor Decembermoorden

    Het Constitutioneel Hof in Suriname heeft bepaald dat de zogeheten Decembermoorden uit 1982 definitief niet in aanmerking komen voor amnestie. Verdachten van de moorden op vooraanstaande critici van het toenmalige militaire regime kunnen dus niet vrijuit gaan. Ex-president Desi Bouterse kreeg eind 2019 20 jaar cel.

    Aanvankelijk leek het erop dat verdachten vrijuit konden gaan, doordat in 2012 de bestaande amnestiewet uit 1989 werd gewijzigd. De Krijgsraad zette daarop de rechtszaak tegen Bouterse stop, maar bepaalde in 2016 alsnog dat de amnestiewet ongeldig was en ging door met de zaak tegen Bouterse en andere verdachten.

    Het Constitutioneel Hof, vorig jaar opgericht in Suriname, werd door de partij van Bouterse gevraagd de amnestiewet te toetsen. Dat bepaalt nu dat de amnestiewet in strijd is met de grondwet en mensenrechtenverdragen.

    Ook is de waarheids- en verzoeningscommissie die na afkondiging van de gewijzigde amnestiewet zou worden opgericht om de belangen van slachtoffers, nabestaanden en verdachten te behartigen, er nooit gekomen.

    Steun in de rug

    De uitspraak van de Constitutioneel Hof is een bekrachtiging van het eerdere oordeel van de Krijgsraad. "Het is daarnaast ook een steun in de rug van de nabestaanden van de slachtoffers van de moorden. Zij vechten inmiddels al bijna veertig jaar voor gerechtigheid", zegt correspondent Nina Jurna.

    Op 8 december 1982 werden vijftien vooraanstaande critici van het militaire regime, onder wie journalisten en advocaten, geëxecuteerd in het 17e-eeuwse Fort Zeelandia.

    Eind 2019 werd Bouterse bij verstek veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de moorden. Bouterse, die sinds vorig jaar geen president meer is, heeft daar verzet tegen aangetekend.

    Bekijk hier een terugblik op de Decembermoorden en het proces:

    4:22 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Een terugblik op de decembermoorden in Suriname 1982

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding