Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

7285 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

  • maandag 12 juli 2021 @ 00:26
    #82

    Goedemorgen,''SURINAAMSE NEDERLANDERS' GEBOREN TUSSEN 1956 EN 1975 ONTVANGEN NOG STEEDS EEN ONVOLLEDIGE AOW? Onbegrijpelijk deze situatie en de minister is nu  "wakker'..... OF NOG NIET? Want kiss Surinaams-Nederlandse ouderen vallen tussen wal en schip, als zij tussen 1956 en 1975 in Suriname woonden. In die periode was Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar het land wordt voor de AOW nu toch als buitenland gezien.

    UPDATE 30-10-21: TEVENS OOK DIT BERICHT: Advies Raad van State: Surinaamse Nederlanders hoeven geen (Dagblad Suriname)

    En deze nog voor Suriname zelf: 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS/BART KAMPHUIS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 20:25

    Advies: dicht AOW-gat Surinaamse Nederlanders. Gaat het ook gebeuren?

    Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees heeft het advies om het AOW-gat van duizenden Surinaamse ouderen tegemoet te komen "omarmd". Hoewel dat sommige ouderen hoopvol stemt, heerst er ook scepsis. Ingrid Haagstam, wier moeder slechts gedeeltelijk AOW krijgt, heeft er weinig vertrouwen in: "Omarmen zegt nog niks. Je kan het omarmen en er helemaal niks mee doen."

    De kwestie speelt al decennia: in mei 1956 ging de Algemene Ouderdomswet in, de AOW. Die wet regelt een basispensioen voor alle Nederlanders die de 50 jaar voor zij de pensioengerechtigde leeftijd krijgen, in Nederland wonen. Voor elk jaar dat je in het buitenland woonde, gaat er 2 procent van je AOW af.

    Surinaams-Nederlandse ouderen vallen tussen wal en schip, als zij tussen 1956 en 1975 in Suriname woonden. In die periode was Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar het land wordt voor de AOW nu toch als buitenland gezien.

    "Ik vind het jammer voor mensen van mijn moeders leeftijd", zegt Haagstam. "Of mensen die dat niet hebben opgebouwd, of die later in Nederland kwamen, die mensen, die hebben een probleem", vertelt Haagstam. "Mijn moeder kwam hier op haar achtendertigste. Kun je nagaan, van haar vijftiende tot achtendertig jaar, dan mis je toch wel een heel groot stuk."

    We deden alles echt op z'n Nederlands. We zijn Nederlandse onderdanen

    Gedupeerde Anneke Accord

    Toch zijn er ook Surinaams-Nederlandse ouderen die blij zijn met het rapport dat vorige week werd uitgebracht. Daarin adviseert een commissie onder leiding van Joyce Sylvester dat het ministerie hun AOW-gat tegemoetkomt met compensatie. Door het gat krijgen ruim 30.000 ouderen slechts gedeeltelijk AOW, en lopen zij per maand tot wel honderden euro's mis.

    "Het verschil tussen wat ik elke maand krijg en een volledige uitkering is zo'n 400 euro", zegt Anneke Accord. Ze is een van de ruim 30.000 ouderen die geen volledige AOW ontvangen, omdat zij voor 1975 in Suriname woonde. "400 euro vind ik een heel groot verschil. Het is erg, want je behoorde toch ook tot het koninkrijk. Dus we hebben toch dezelfde rechten?"

    Op de basisschool leerde Accord Nederlandse plaatsen en provincies uit haar hoofd: "We deden alles echt op z'n Nederlands. We zijn Nederlandse onderdanen." Dat ze nu geen recht heeft op een volledige AOW, vindt ze onprettig. "Wie wil nou iets waar je denkt recht op te hebben, mislopen?"

    Na bijna 300 jaar als Nederlandse kolonie, wordt met een Statuut in 1954 bepaald dat Suriname onderdeel wordt van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch geldt Suriname sinds de introductie van de AOW in 1956, tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 als buitenland. Voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname, komen veel mensen naar Nederland omdat zij dan Nederlander blijven. Juist die groep Surinaamse Nederlanders die voor '75 in Suriname woonde, heeft in die jaren geen AOW-rechten opgebouwd.

    Volgens de commissie-Sylvester is hier sprake van "een unieke combinatie van omstandigheden en kenmerken". Het advies is dan ook om deze, steeds kleiner wordende groep, tegemoet te komen. De commissie gaat ervan uit dat de overheid dit advies voortvarend oppakt, niet in de laatste plaats omdat de tijd dringt. "Deze problematiek speelt al tientallen jaren en de leeftijd van de betrokkenen is hoog." De commissie wil dat het kabinet een eenmalige belastingvrije uitkering aan de groep geeft, als gebaar van erkenning.

    Ouderenbond ANBO is blij dat er nu eindelijk uitzicht is op een oplossing voor deze groep. De bond gaat ervan uit dat het kabinet de aanbevelingen overneemt. Wel is ANBO benieuwd hoe hoog de belastingvrije uitkering gaat worden en hoe het allemaal wordt geregeld. Dat is aan het nieuwe kabinet.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-10-30 09:39:57
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 07 juli 2021 @ 08:58
    #81
    reactie op (#34) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #34: NEDERLANDSE OVERHEID HOEFT DE 19,5 MILJOEN destijds NOG NIET TERUG TE GEVEN AAN DE SURINAAMSE BANKEN waar het destijds van inbeslaggenomen is bij aankomst in Nederland. De Hoge Raad heeft het eerdere besluit van WEL van het Hof, rechtbank herzien, d.w.z. het GERECHTSHOF moet de zaak overdoen? Wordt dus ook weer vervolgd..... 

    Suriname zou het geld overigens heel goed kunnen gebruiken maar zie voor de CORONABERICHTEN het algemene corona-updatebericht, dagelijks hierover in het NL taalgebied.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    AFP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 18:23

    Verdachte 19,5 miljoen euro hoeft toch niet terug naar Suriname

    Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft 19,5 miljoen euro voorlopig niet terug te betalen aan Surinaamse banken. Het gaat om geld waar het OM in 2018 beslag op legde, op verdenking van witwassen.

    De Hoge Raad vernietigde vandaag een beslissing van de rechtbank. Daardoor moet de zaak nu over bij het Gerechtshof in Amsterdam.

    In april 2018 nam het OM de 19,5 miljoen euro cash in beslag op Schiphol. Het geld was afkomstig van drie Surinaamse banken en was op weg naar Hongkong.

    Witwasverdenking

    Het OM had een ernstig vermoeden dat een groot deel van het geld van een misdrijf afkomstig was, onder meer omdat het geld ook bestond uit grote bedragen van contante stortingen. Eén persoon had bijvoorbeeld binnen twee dagen een bedrag van een miljoen euro bij één van de banken gestort.

    De banken ontkennen dat het ging om witwassen en zeggen dat de contante geldzending op weg was naar de Bank of China en digitaal in dollars zou worden overgemaakt naar Suriname. Zo kunnen de grote contante geldstromen in Suriname worden omgezet in digitaal geld, zeggen de banken.

    Geen immuniteit

    In december 2019 kwam de zaak voor de rechtbank en die oordeelde dat het geld niet in beslag genomen had mogen worden. Die uitspraak ging niet over de vraag of er wel of geen sprake was van witwassen, maar de rechtbank oordeelde dat het beslag in strijd was met het internationale publiekrecht.

    Het geld werd namelijk verstuurd in opdracht van de Centrale Bank van Suriname, die, volgens de rechtbank destijds, een staatsorgaan is met immuniteit. Met deze geldzending voerde de Centrale Bank een wettelijke taak uit, namelijk het coördineren van de contante geldstromen in Suriname, zei de rechter.

    De Hoge Raad vernietigt die uitspraak nu. Die immuniteit gaat niet op, zegt de Hoge Raad, omdat het geld geen eigendom was van de Centrale Bank zelf, maar van drie Surinaamse banken. De Centrale Bank had 'niet meer dan een faciliterende rol', zegt de Hoge Raad.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-07-07 09:00:39
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 21 mei 2021 @ 00:25
    #80
    reactie op (#79) herman_dad

    Goedemorgen, OOK IN SURINAME PROTEST TEGEN REGERINGSBELEID, aanvankelijk van de politie ivm (werk) omstandigheden, maar BRANDWEER en de ZORG sloten zich daar vandaag bij aan. Deels ook te maken met de coronacrisis maar zeker ook nog gezien de FINANCIELE vrijwel failliete staat van de STAAT.   

    Surinaamse media: COMMENTAAR: Genoeg! (De Ware Tijd) - Actievoerders nu voor de deur van Kabinet President (SR Herald) Ook de LERARENVAKBONDEN overwegen protest. Bestuur SPB overlegt tot maandag met regering (Starnieuws)

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Een menigte protesteert in de stromende regen SCREENSHOT FACEBOOK TRA FAS' DE

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 20:04

    Protest van politie, brandweer en zorg tegen Surinaamse regering

    In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de economische toestand in het land. De protestactie werd geïnitieerd door de Surinaamse politiebond, die een hoger salaris en betere werkomstandigheden wil, maar wordt door verschillende groepen aangegrepen om onvrede over de regering te uiten.

    Op dit moment voeren vertegenwoordigers van de politiebond overleg met de Surinaamse president Santokhi. Bij zijn kantoor heeft zich een menigte verzameld. Op een livestream van de Nederlands-Surinaamse mediaorganisatie Tra Fas' De is te zien dat militairen de toegang tot het gebouw blokkeren.

    Naast agenten hebben ook brandweerlieden en verpleegkundigen zich aangesloten uit onvrede over hun salaris en de werkdruk. De politiebond benadrukt in een verklaring dat het niet hun bedoeling was om het politieprotest uit te breiden tot een breder anti-regeringsprotest en distantieert zich van de deelname van andere bonden, schrijft Star Nieuws.

    Desondanks grijpen verschillende activisten en politici het politieprotest aan om te demonstreren tegen het beleid van president Santokhi. Zo zijn er groepen die protesteren tegen stijgende prijzen in de supermarkt of het steunpakket dat met het Internationaal Monetair Fonds is afgesproken.

    IMF-lening

    Die IMF-lening is bedoeld om Suriname economisch op de rails te krijgen. De regering van de vorig jaar aangetreden president Santokhi nam het land over met een grote staatsschuld van 3,5 miljard euro. Het land is praktisch failliet en gaat gebukt onder de gevolgen van de coronacrisis.

    Ook Curtis Hofwijks, die in het verleden een van de gezichten van het protest tegen oud-president Bouterse was, wil een protest initiëren. Hij keert zich onder meer tegen de benoeming van bekenden van topfunctionarissen in andere topfuncties. Ook verwijt hij regeringsleiders zichzelf te verrijken, onder meer door grote lappen grond aan te kopen.

    Hofwijks roept automobilisten op om nabij overheidsgebouwen te toeteren, omdat hij een grote menigte onverantwoord acht vanwege de coronapandemie.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-05-21 00:36:17
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 01 mei 2021 @ 08:15
    #79
    reactie op (#77) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG PROCES DECEMBERMOORDEN TEGEN BOUTERSE: deze beroept zich thans op zijn zwijgrecht.  

    UIt de Surinaamse media: Bouterse zwijgt in 8 decemberproces: ‘Alles is al (Dagblad Suriname) en Bouterse maakt gebruik van zwijgrecht; Spong spreekt van (ABC

    D.d. 28 mei: AANVULLING In Suriname loopt COVID ERG uit de hand nu, zie daarvoor vooral het dagelijkse CORONA UPDATEBERICHT HIER.... in het forum

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 17:05

    Bouterse zwijgt voor krijgsraad in Decembermoorden-proces

    Bouterse eerder dit jaar bij de rechtbank in Paramaribo ANP

    De Surinaamse oud-president Desi Bouterse beroept zich in het Decembermoorden-proces op zijn zwijgrecht. Dat hij op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn verzetszaak geen antwoord gaf voor de krijgsraad, kwam voor de aanwezigen als een verrassing.

    Het was juist de bedoeling dat Bouterse gehoord zou worden en zijn kant van de zaak zou vertellen, maar hij zei dat alles al is gezegd. Zijn advocaat, Irvin Kanhai, laat weten dat Bouterse aan het begin van deze eeuw voor een rechter-commissaris is verschenen. Aan zijn verklaringen uit die tijd is niets veranderd, zegt Kanhai tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

    De 75-jarige Bouterse staat terecht voor zijn rol bij de moorden op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Hij was destijds bevelhebber van het leger. In 2019 werd hij bij verstek tot twintig jaar cel veroordeeld. Nadat hij verzet had aangetekend, belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad.

    Geen extra getuigen

    "Het is vrij opmerkelijk dat hij niet op vragen wilde ingaan", zegt correspondent Nina Jurna. "Je zou verwachten dat hij na het aantekenen van verzet ook zou vertellen op welke gronden hij dat heeft gedaan. Hij had ook de ruimte om getuigen op te roepen, maar dat heeft hij niet gedaan."

    Vanwege het zwijgen is de zaak volgens Jurna in een stroomversnelling gekomen. Op 31 mei begint de auditeur-militair, die het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt, met het requisitoir. Daar mag de advocaat van Bouterse op reageren. Als de krijgsraad uitspraak heeft gedaan, kan Bouterse daartegen nog in beroep gaan.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-05-28 07:48:08
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 30 april 2021 @ 08:24
    #78

    Goedemorgen, SURINAME ONTVANGT STEUNPAKKET VAN HET IMF. Het land is immers (bijna?kiss) geheel failliet. Mede door de vorige regering maar ook door de coronaperikelen als in elk land ter wereld. Zie ook daarover elke dag het corona-updatebericht hierover voor het gehele NL taalgebied!  

    Suriname krijgt US$ 690 miljoen ondersteuning van IMF (SR Herald) en Santokhi: Deuren gaan open door overeenstemming IMF  Santokhi: Deuren gaan open door overeenstemming IMF Nu op technisch niveau overeenstemming is bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan volgens president Chan Santokhi meer deuren open. In juni   - (Starnieuws)

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 21:45

    Steunpakket van IMF voor Suriname dichtbij

    De Surinaamse president Santokhi ANP

    Een steunpakket voor Suriname van het Internationaal Monetair Fonds is dichtbij. De twee partijen hebben een voorlopig akkoord bereikt over een driejarig steunpakket ter waarde van 690 miljoen dollar, meldt het IMF. Het dagelijks bestuur van het IMF en het Surinaamse parlement moeten het plan nog wel goedkeuren.

    Het geld is bedoeld om Suriname economisch op de rails te krijgen. De regering van de vorig jaar aangetreden president Santokhi nam het land over met een grote staatsschuld van 3,5 miljard euro. Het land is praktisch failliet en gaat gebukt onder de gevolgen van de coronacrisis.

    "Sinds Santokhi's aantreden is de economische situatie alleen maar erger geworden", zegt correspondent Nina Jurna. "De prijzen zijn de laatste maanden gestegen en de inflatie en armoede zijn verder toegenomen. De financiële positie van Suriname is verder verzwakt."

    Staatschuld omlaag

    De armsten moeten dankzij het steunpakket meer te besteden krijgen, de staatsschuld moet omlaag en er moeten hervormingen in Suriname worden doorgevoerd, zegt het IMF. Een bedrag van ongeveer 60 miljoen dollar komt, bij goedkeuring van de leiding van het fonds, snel beschikbaar. Die goedkeuring wordt ergens in de komende weken verwacht.

    Over het steunpakket is maandenlang onderhandeld. Onderdeel van het steunpakket is dat Suriname hervormingen gaat doorvoeren. Volgens het IMF bevat dat pakket "belangrijke stappen" om de financiële staat van Suriname te verbeteren. "Er zal een aanzienlijke inspanning nodig zijn om het bestuur te verbeteren, de aanpak van witwassen te versterken en corruptie terug te dringen", zegt het fonds.

    Correspondent Jurna zegt dat Santokhi wel wat succes kan gebruiken. "Bovendien biedt deze steun weer wat lucht voor de regering, die ook gebukt gaat onder allerlei wurgcontracten en torenhoge aflossingen. Dat is een gevolg van deals gesloten onder de vorige regering. Hoewel de steun van het IMF ook betekent dat er harde eisen worden gesteld, en er mogelijk verder bezuinigd moet worden, hoopt de Surinaamse regering dat er met dit steunprogramma van het IMF economisch herstel en vervolgens groei gaat komen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-04-30 08:24:50
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 01 april 2021 @ 07:29
    #77
    reactie op (#69) herman_dad

    Goedemorgen, HOF HERVAT PROCES DECEMBERMOORDEN TEGEN BOUTERSE eind april, VERWERPT BEZWAAR in verzet TEGEN HET HOGER BEROEP dat zijn advocaat had aagespannen. 

    UIt de Surinaamse media: Krijgsraad verwerpt opgeworpen excepties Kanhai (De West) - Bouterse noemt 8 decemberstrafzaak politiek proces (ABC)

    Bouterse en Kanhai hadden afwijzing excepties verwacht

    Bouterse en Kanhai hadden afwijzing excepties verwacht (De Ware Tijd)

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Bouterse na de zitting ANP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:31

    Krijgsraad Suriname hervat 30 april Decembermoordenzaak tegen Bouterse

    De Surinaamse krijgsraad gaat op 30 april verder met de inhoudelijke behandeling van het Decembermoordenproces tegen oud-president Desi Bouterse. De raad verwierp vandaag alle bezwaren in de zogeheten verzetszaak die de advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, had aangedragen. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de inhoudelijke behandeling van zaak.

    Bouterse werd in 2019 bij verstek veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moordpartij op tegenstanders van het regime in 1982. Vanwege het verstekvonnis had hij niet de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar moest hij eerst verzet aantekenen. De zitting van vandaag ging over deze verzetszaak.

    Volgens advocaat Kanhai is onder meer het toetsen van de omstreden amnestiewet, die Bouterse en andere verdachten vrijpleitte, voorbehouden aan een burgerrechter en niet aan een strafrechter, zoals de krijgsraad. Hij wil dat de raad zich onbevoegd verklaart. Ook zou de dagvaarding van Bouterse niet aan de wettelijke vereisten hebben voldaan en dus nietig moeten worden verklaard.

    Getuigen

    Verder had de toenmalige auditeur-militair die de dagvaarding had getekend dat volgens Kanhai niet mogen doen, omdat hij toen nog niet benoemd was. De rechter, Cynthia Valstein-Montnor, ging niet mee in de tegenwerpingen van de verdediging van Bouterse.

    "In theorie wordt de zaak opnieuw behandeld, zal bij de volgende zitting het verhoor van Bouterse beginnen, en mag Bouterse met zijn getuigen komen", legt correspondent Nina Jurna uit. "Uiteindelijk volgt een vonnis en dan kunnen beide partijen, zowel het OM als Bouterse, nog in hoger beroep. We zijn er dus nog lang niet."

    Bouterse zei na afloop van de zitting dat hij nog niet weet of hij getuigen zal oproepen. "Ik houd me met andere zaken bezig dan waar we net vandaan komen. Dus ik maak me niet druk over getuigen."

    De oud-president werd buiten de rechtbank opgewacht door zijn aanhangers:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    1:40

    Bouterse: 'Alles loopt volgens de lijn der verwachtingen'

    De inmiddels 75-jarige Bouterse werd in november 2019 bij verstek veroordeeld voor het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders door het toenmalige militaire regime in 1982. Bouterse was toen bevelhebber van het leger.

    Hij tekende verzet aan tegen het vonnis. Dit werd in januari 2020 toegekend. Dat er nu pas tot de inhoudelijke behandeling wordt overgegaan heeft te maken met de vertraging die is opgelopen vanwege de coronamaatregelen en door de behandeling van de bezwaren van advocaat Kanhai.

    Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers uit 1982 vertegenwoordigt, deed een beroep op de krijgsraad om vaart te maken met het proces. "De nabestaanden wachten al 39 jaar op gerechtigheid", zei Essed. "De fase die nu is bereikt is dat alle blokkades zijn opgeruimd en weg vrij is om de verzetszaak voort te zetten."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-04-01 07:33:22
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 04 maart 2021 @ 01:07
    #76
    reactie op (#75) herman_dad

    Goedemorgen, SURINAME en NL GAAN SAMENWERKEN IN STRIJD TEGEN NIERZIEKTEN. Uitwisseling van artsen en de start van een nieuwe polikliniek.  

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:26

    Nederland en Suriname slaan handen ineen in strijd tegen nierziekten

    OTTER | CC BY-SA 4.0

    Nederland en Suriname gaan nauwer samenwerken op medisch gebied. Als startsein van die samenwerking wordt vandaag in Paramaribo een nieuwe polikliniek voor nierziekten geopend.

    Het zogenoemde Diaspora Medisch Team, dat bestaat uit Nederlandse en Surinaamse artsen, gaat problemen aanpakken waarvoor in Suriname de kennis en specialisatie nu ontbreekt. De samenwerking is een onderdeel van een strategie van de nieuwe president Santokhi om de banden met Nederland weer aan te halen.

    "Vanwege grote groei aan nierpatiënten in Suriname is dit gekozen als eerste project", zegt Krishna Khargi, hartchirurg bij Amsterdam UMC, in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. "Het bestaat uit twee componenten: de medische dienstverlening op poten zetten, en het opleiden en bijscholen van artsen en verpleegkundigen in Suriname. Zo ontstaat een duurzame relatie en kunnen we kennis overdragen."

    Veel te hoog

    Suriname kent een groeiend aantal nierpatiënten. Inmiddels zijn er meer dan 800. Dat is een veel te hoog aantal in een land met een bevolking van nog geen 600.000 inwoners.

    Het is de bedoeling dat het medisch team zo'n tien tot vijftien mensen per jaar gaat helpen. "Zonder niertransplantatie hebben patiënten een slechtere kwaliteit van leven en gaan ze eerder dood. En dialyse is een heel dure vorm van zorg", zegt Khargi. "Met transplantaties kunnen we die drie aspecten verbeteren."

    Ik wil al heel lang een transplantatie en ik hoop dat het nu echt gaat lukken.

    Ronald Sabajo

    Een van de eerste patiënten die binnenkort een niertransplantatie krijgt, is de 56-jarige Ronald Sabajo. Al zestien jaar is hij nierpatiënt, vier keer per week moet hij dialyseren. Vroeger was hij gezond, maar omdat hij jarenlang in de goudwinning werkte met giftige kwikdampen en verschillende keren malaria heeft gehad, zijn zijn nieren zwaar aangetast.

    Sabajo kan niet wachten tot het zo ver is. "Ik wil niet mijn hele leven in die stoel blijven zitten", zegt hij tegen NOS-correspondent Nina Jurna. "Ik ben zo vaak opgenomen in het ziekenhuis, ik heb zo veel tegenslagen gehad. Ik wil al heel lang een transplantatie en ik hoop dat het nu echt gaat lukken."

    Ronald Sabajo NOS

    Niertransplantaties waren tot voor kort onmogelijk in het land. Dat terwijl Sabajo al een aantal jaren een nierdonor heeft; zijn oudere zus Talisha is bereid een nier aan haar broer af te staan. "Als ik hem kan helpen, zou het echt een verlichting zijn voor de familie", zegt Talisha. "Dat hij weer de 'normale' Ronald is, die zijn ding doet. Daarom dacht ik: waarom niet?".

    Als alle onderzoeken goed blijken te zijn, zal Sabajo binnenkort zijn nieuwe nier krijgen. "Geweldig", noemt hij dat. "Ik heb daar geen woorden voor."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 24 februari 2021 @ 01:23
    #75
    reactie op (#74) herman_dad

    Goedemorgen, SURINAME ONTBIEDT NL AMBASSADEUR IVM FOUTEN LANDKAART. Het gaat hierbij om stukken land die door Frans-Guyana en door Brazilie worden betwist, maar ook daar mensen, het is 'ÉÉN WERELD' zoals ook in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus (Bol.com) of in Paramaribo boekhandel VACO, Domineestraat - wordt aangehaald.... de BENELUX vormen van Zuid-America en later Unie??? 

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Ramdin bij een bezoek van minister Blok in november ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:45

    Suriname ontbiedt Nederlandse ambassadeur vanwege landkaart

    Suriname heeft de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo ontboden voor uitleg over de kaart die het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt bij het reisadvies voor Suriname.

    Op die kaart ontbreken gebieden die volgens de Surinaamse autoriteiten bij Suriname horen, maar ook door de buurlanden Guyana en Frans-Guyana worden geclaimd.

    De kaart op de webpagina met het reisadvies Suriname RIJKSOVERHEID

    De kwestie ligt gevoelig in Suriname. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin wilde van ambassadeur Van der Zwan weten waarom deze keuze is gemaakt.

    Hij kreeg te horen dat Nederland bij alle reisadviezen zo veel mogelijk de informatie van de cartografische dienst van de Verenigde Naties gebruikt. Dat staat ook in kleine lettertjes onder de kaart.

    Er staat ook dat de afgebeelde grenzen, namen en tekens niets zeggen over de acceptatie of erkenning daarvan door Nederland. Nederland blijft bij de reisadviezen de kaarten van de Verenigde Naties gebruiken, ook bij het reisadvies voor Suriname.

    Kaart van Suriname met in lichtgroen de betwiste gebieden CIA

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 19 februari 2021 @ 00:53
    #74
    reactie op (#73) herman_dad

    Goedemorgen, IN VERVOLG VORIGE OOK EERHERSTEL VOOR ANDERE SURINAAMSE AKTIVIST, Doedel, welke lange tijd in een psychiatrische inrichting zat vanwege strijd tegen het Nederlandse kolonialisme destijds?

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Correspondent Nina Jurna en de Surinaamse minister van Volksgezondheid met het medisch dossier van Doedel NOS

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:12

    Medisch dossier Surinaamse activist Doedel opgedoken: hoop op eerherstel

    Het medisch dossier van de Surinaamse activist, journalist en vakbondsleider Louis Doedel is na tientallen jaren boven water gekomen. Doedel werd in 1937 gek verklaard door het Nederlandse koloniale bewind en vastgezet in een psychiatrische instelling omdat hij zich kritisch uitliet over het regime. Hij werd pas na 43 jaar in 1980 vrijgelaten en stierf kort daarna.

    Correspondent Nina Jurna is familie van Doedel, hij was haar oudoom. Ze is al 25 jaar op zoek naar zijn medisch dossier. Eind jaren 90 maakte ze samen met de regisseur Frank Zichem een documentaire over zijn leven en over waarom hij vastzat in de Wolfenbuttel-kliniek. Dat was een beruchte instelling waar mensen die kritiek hadden op het Nederlandse regime "ter observatie" werden ondergebracht.

    Vannacht werd Jurna gebeld door de directeur van de instelling, die inmiddels een andere naam draagt. Het medisch dossier van Doedel was gevonden, luidde de mededeling.

    "Mijn telefoon ging om 00.45 uur"blikt Jurna terug in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "De nieuwe directeur zei het dossier aan de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin te willen overhandigen. Dat gebeurde vandaag en daar was ik bij. Dat was een bijzonder moment."

    profielfoto Nina Jurna@NinaJurna

    Na een zoektocht van bijna 25 jaar is het medisch dossier van mijn Surinaamse oudoom, vakbondsleider en activist #LouisDoedel eindelijk boven water! Doedel werd door het NL koloniale regime 43 jaar opgesloten in een inrichting omdat hij te kritisch was. We pleiten voor eerherstel

    7 uur geleden

    Ze heeft het dossier zelf nog niet ingezien, maar hoopt dat wel zo snel mogelijk te doen. "Dat is wat we heel graag willen, maar de minister wil het eerst onder de aandacht brengen van de regering en de ministerraad." Vervolgens moet er een commissie komen bestaande uit medici en historici die dit dossier gaan bestuderen.

    Maar daarna wil Jurna samen met andere familieleden inzage in het omvangrijke pakket. "We hebben een advocaat ingeschakeld om de minister onder druk te zetten. We willen binnen twee weken dit dossier inzien. Het is zo lang kwijt geweest, nu is het er eindelijk en dan moet het niet weer ergens in een la verdwijnen."

    Wanhoop en onvrede

    Doedel had in de jaren 30 stevige kritiek op het Nederlandse bewind. In de crisisjaren was er veel werkloosheid, honger en armoede in Suriname. Uit wanhoop en onvrede trok Doedel naar het gouvernementspaleis waar destijds alleen witte mensen binnen mochten komen.

    Hij smeerde zich in met een witte pasta. "Kijk ik ben ook wit, mag ik nu de gouverneur spreken", zou hij hebben gezegd. Hij werd opgepakt en voor gek verklaard en zat dus 43 jaar vast. Hij werd vergeten.

    FAMILIEARCHIEF

    PSYCHIATRISCH CENTRUM SURINAME

    In het dossier hoopt Jurna informatie te vinden over hoe Doedel is behandeld. "Verplegers hebben mij tijdens mijn onderzoek eerder al verteld dat hij ingespoten werd en elektroschokken kreeg. Dat hij eigenlijk gek gemaakt is. Misschien kunnen we daar iets over terugvinden."

    Eerherstel

    Alle beschikbare informatie kan leiden tot eerherstel van Doedel, beseft Jurna. Iets waar zij en haar familie zich hard voor maken. "Ook eerherstel in Nederland, want dat is het land waar per slot van rekening is besloten om hem op te sluiten."

    In Nederland is Anton de Kom een bekendere figuur. Vorige maand zei het kabinet met "een ruiterlijk gebaar" te komen voor de Surinaamse schrijver die tegen kolonialisme en racisme streed en in de Tweede Wereldoorlog in Nederland verzetswerk deed.

    Doedel was een tijdgenoot en medestrijder, zegt Jurna. "Ik hoop dat het eerherstel van De Kom en het medisch dossier de weg openen voor eerherstel voor Louis Doedel. Het is een verhaal dat bij heel veel mensen in Nederland nog niet bekend genoeg is."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    Gewijzigd op 2021-02-19 00:54:43
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 29 januari 2021 @ 01:07
    #73
    reactie op (#72) herman_dad

    Goedemorgen, Kabinet komt met EERBETOON AAN SURINAAMSE VERZETSTRIJDER ANTON DE KOM. Wat precies wordt met de nabestaanden besproken. Verzetsstrijder Anton de Kom sterft in Duits kamp

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS

    Anton de Kom PUBLIEK DOMEIN

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:24

    Kabinet komt met gebaar naar Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom

    Het kabinet komt met een "ruiterlijk gebaar" naar Anton de Kom, de Surinaamse schrijver die tegen kolonialisme en racisme streed en in de Tweede Wereldoorlog in Nederland verzetswerk deed.

    Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die vroeg de regering een gebaar te maken "waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid ondubbelzinnig wordt erkend". De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

    Minister Blok neemt de motie deels over. Hij weigert te erkennen dat de Nederlandse overheid foutief heeft gehandeld, maar wil "graag" met kinderen van De Kom in gesprek over de invulling van het gebaar. Blok denkt aan een fonds om Surinaamse studenten te helpen.

    Het standbeeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost ANP

    De Kom werd in 1898 in Paramaribo geboren. In 1920 kwam hij met een boekhouddiploma op zak naar Nederland, trouwde, kreeg kinderen en begon lezingen te geven over Suriname en het Nederlandse slavernijverleden. Hij kreeg communistische vrienden en sympathiseerde met studenten uit Nederlands-Indië die naar onafhankelijkheid streefden.

    In 1932 keerde hij terug naar Suriname, waar hij een adviesbureau begon voor arbeiders met klachten over uitbuiting. De Nederlandse koloniale autoriteiten beschouwden hem als staatsgevaarlijk. Hij verdween zonder vorm van proces achter de tralies en werd na drie maanden met zijn gezin naar Nederland verbannen. Daar schreef hij Wij slaven van Suriname, waarin de geschiedenis van het land voor het eerst werd beschreven vanuit een antikoloniaal gezichtspunt.

    In de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het Nederlandse verzet. In 1944 werd hij opgepakt. Hij stierf in april 1945 in een Duits concentratiekamp. In 1982 kreeg hij postuum het Verzetsherdenkingskruis.

    Kleinzoon Antoine de Kom vertelde vorig jaar over zijn grootvader:

     Zie video in oorspronkelijke artikel

    1:41

    Anton de Kom: de Surinaamse held die streed voor de zwarte arbeider

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-01-29 01:08:25
    handtekeningafbeelding