Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3491 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

 • vrijdag 05 juni 2020 @ 01:48
  #49
  reactie op (#48) herman_dad

  Goedemorgen, SURINAME HOOPT OP NEDERLANDSE MEDISCHE HULP. UITSLAG VERKIEZING BEKEND, PARTIJ BOUTERSE VERLIEST, - Uitslag Surinaamse verkiezingen bekend: partij van Bouterse verliest - was al de ´voorlopige uitslag´. Wat betreft de aanvraag medische zorgproducten is dit nog niet officieel gedaan maar 10 beademinsapparaten zijn al aan een ziekenhuis in Paramaribo toegezegd.   

  Uitslag verkiezingen Suriname bekend: winst voor oppositie, verlies Bouterse

   GISTEREN, 19:45 IN BUITENLAND

  De oppositiepartij van Chan Santokhi is de grootste met 20 zetels.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 00:05

  Surinaamse gezondheidsadviseur hoopt op Nederlandse medische hulp

  NOS

  In Suriname is het aantal corona besmettingen opnieuw gestegen, naar 82. De minister van Volksgezondheid verwacht dat het er op korte termijn honderden zijn. Er zijn maar weinig IC-plekken in Suriname, in totaal 40. Er is bovendien een tekort aan IC-verpleegkundigen.

  Ruben del Prado, publieke gezondheidsadviseur en een van de experts die de Surinaamse regering adviseert, zegt tegen de NOS dat hulp vanuit Nederland welkom is. Hij hoopt dan ook dat de Surinaamse regering die hulp officieel gaat aanvragen.

  "We hebben nu op dit moment nog geen tekort, maar we hebben de afgelopen dagen een grote toename gezien aan Covid-19 patiënten. Dus het ziet er misschien aan te komen".

  Historische banden

  Del Prado hoopt dat deze gelegenheid wordt aangegrepen om ondanks de minder goede politieke relatie een aantal levensreddende benodigdheden naar Suriname te halen. Hij wijst op de historische banden en vriendschapsrelatie.

  "Er zijn lijsten bij het ministerie van Volksgezondheid beschikbaar, met wat er nodig is. Met één e-mailtje kunnen we die lijsten ter beschikking stellen aan de gevende organisaties in Nederland."

  Ook heeft de KLM in Paramaribo hem laten weten daarbij te willen ondersteunen: "Als er inderdaad een dergelijke overeenkomst gesloten wordt, dan is de KLM bereid om 'free of charge' deze spullen naar Suriname te vervoeren als geste van de KLM."

  Volgens Del Prado hebben een aantal partijen die de parlementsverkiezingen gewonnen hebben al een gesprek gehad met de huidige minister om dit binnenkort te bespreken in de ministerraad.

  "Tiental" beademingsapparaten

  Nederland gaat binnenkort een "tiental" beademingsapparaten aan een ziekenhuis in Paramaribo leveren, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zegt dat Nederland geen hulpverzoek van de Surinaamse regering heeft ontvangen. "Als we een internationaal hulpverzoek krijgen, doen we ons best om binnen de bestaande mogelijkheden te helpen."

  Vanavond gaat een lockdown in Suriname in. Daarom zijn veel inwoners vandaag gaan hamsteren, zegt correspondent Jurna. "Schappen zijn leeg en bij de banken is het druk. Mensen gaan snel naar de banken om geld te halen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-06-05 01:51:00
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 04 juni 2020 @ 02:09
  #48
  reactie op (#47) herman_dad

  Goedemorgen, SURINAME GAAT 1 WEEK IN TOTALE LOCKDOWN, m.a.w. dezelfde situatie als waarmede Nederland al 6 weken leefde: 

  In SURINAME is vanaf morgen tot volgende week donderdag 12 juni een ALGEHELE LOCKDOWN. Vanwege toch een verdubbelling in aantal coronabesmettingen. IN FEITE HETZELFDE als hier: niet essentiele bedrijven gesloten, 'thuis werken' indien mogelijk en alleen supermarkten, apotheken, benzinestations, afhaalrestaurants etc blijven deze week open van 08.00-17.00 uur. Met 1 persoon per gezin naar de super.BANKEN (geldzaken) worden niet genoemd, ook een essentieel bedrijf, maar hier waren Banken wel, na afspraak en aangepaste uren soms open voor dringende zaken. Van 4 tot 12 juni totale lockdown in Suriname    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Suriname gaat week in lockdown wegens stijgend aantal coronapatiënten

  Vicepresident Ashwin Adhin NATIONAAL INFORMATIE INSTITUUT

  In Suriname is een strenge lockdown van een week afgekondigd door vicepresident Adhin. De maatregel is genomen omdat het aantal positief geteste coronapatiënten in twee dagen is gestegen van 23 naar 54, zei hij in een tv-toespraak.

  Surinamers moeten thuisblijven van morgenavond tot vrijdagochtend 12 juni. De lockdown moet ervoor zorgen dat "de diensten het virus lokaliseren, isoleren en behandelen en zodoende de spreiding indammen", zei de vicepresident.

  Beademingsapparaten

  "Wij hebben sinds maart aangegeven dat ons gezondheidssysteem een uitbraak van Covid-19 niet aankan. De realiteit wil dat wij ons momenteel middenin een uitbraak bevinden", aldus Adhin. In heel Suriname zijn slechts 25 tot 30 beademingsapparaten aanwezig.

  Het dragen van gezichtsbedekking buitenshuis wordt aangeraden. Alle niet-essentiële ondernemingen moeten dicht en samenscholingen van meer dan vijf personen zijn verboden. Supermarkten, apotheken, benzinestations en afhaalrestaurants blijven open.

  Code rood

  Zondag werd in het land code rood afgekondigd vanwege vier nieuwe coronabesmettingen. Scholen die afgelopen maandag weer open zouden gaan bleven dicht en het binnenlandse vliegverkeer werd stilgelegd.

  De vicepresident deed geen mededelingen over de gevolgen van de lockdown voor de verkiezingsuitslag. De officiële uitslag van de verkiezingen op 25 mei zijn nog niet bekendgemaakt. In het land wordt gevreesd voor fraude.

  President Bouterse eiste vorige week een hertelling van de stemmen. Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat de partij van Bouterse, de NDP, veel zetels verliest. Oppositiepartij VHP zou met een geschatte 20 zetels de grootste partij van het land worden.

  Bekijk hier de aankondiging van de Suriniaamse vicepresident Adhin:

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 02 juni 2020 @ 02:22
  #47
  reactie op (#46) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG SURINAME: MAATREGELEN MET INGANG VAN VANDAAG weer verscherpt, totale lockdown nu van 18.00-06.00 uur. Overdag alleen weer boodschappen doen, hond uitlaten indien, eventuele Bankzaken afhandelen en apotheek, dokter etc. Zie verder ook de ALGEMENE CORONA-UPDATE in forum hier.

  Sprake van lokale verspreiding COVID-19, code rood is (De West)

  DA’91 feliciteert de Surinaamse samenleving (Dagblad Suriname)

  Weer nieuwe COVID-19-gevallen; tellers stijgt naar zestien (SR Herald)

  Breaking: 16 nieuwe Covid-19 besmettingen (Starnieuws)

  Bouterse: “Gezondheid en spoedige afwikkeling volkswil (SR Herald)

  President: Lockdown per 2 juni van 18.00 tot 6.00 uur (Starnieuws)

  President: “COVID-19 viert hoogtij door onmaatschappelijk (SR Herald)

  President Bouterse: “Lockdown vanaf 2 juni van 18.00 tot (SR Herald)

  Lockdown vanaf 2 juni van 6 tot 6 (De Ware Tijd)

  Lockdown van 6 tot 6 (De Ware Tijd)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Versoepelingen coronamaatregelen Suriname teruggedraaid

  In verband met een aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname heeft president Bouterse de versoepelingen van de coronamaatregelen in het land weer teruggedraaid. Dat heeft hij bekendgemaakt in een toespraak. "Terwijl wij ons allen opmaakten voor de formele uitslag van de verkiezingen, worden wij geconfronteerd met nieuwe gevallen van covid-19", zei Bouterse.

  Vanaf morgen geldt tussen 18.00 uur en 06.00 weer een uitgaansverbod. De afgelopen weken was het begin van de avondklok verlaat tot 23.00 uur. Verder wordt het maximum aantal mensen dat samen mag komen teruggebracht tot vijf. Ook de binnenlandse luchtvaart is stilgelegd zolang de striktere coronamaatregelen van kracht zijn.

  De aanscherping van de maatregelen in Suriname werd al verwacht. Eerder vanavond werd bekend dat er vijf nieuwe besmettingen waren vastgesteld in het land, waarmee het totaal aantal bevestigde besmettingen op 28 komt. Het dodental staat nog altijd op één.

    

  handtekeningafbeelding
 • maandag 01 juni 2020 @ 01:23
  #46
  reactie op (#45) herman_dad

  Goedemorgen, SURINAME IS VANDAAG WEER 'OP SLOT' GEGAAN, dit nav weer enkele besmettingen Corona. De hele situatie in het land is hierdoor ernstig verslechterd, dinsdag zou er mogelijk ook weer iets meer kunnen en vooral voor de UITSLAG verkiezingen die dan 'rond' zouden komen. E.e.a. lijkt dus nu geheel anders te gaan verlopen ook in alle maatschappelijke opzichten en belangen voor velen. Corona doodt daardoor wellicht meer mensen als door de ziekte zelf... als in vele andere landen ter wereld.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Leden van politieke partijen houden toezicht in de Anthony Nesty Sporthal, waar de processen-verbaal van honderden stembureaus worden gecontroleerd ANP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 20:33 • AANGEPAST VANDAAG, 22:36

  Nieuwe covid-besmettingen leggen Suriname lam

  In Suriname is code rood afgekondigd vanwege vier nieuwe coronabesmettingen. Scholen die maandag weer open zouden gaan voor leerlingen blijven langer dicht en het binnenlandse vliegverkeer is stilgelegd.

  De nieuwe covid-19-besmettingen zijn gemeld door het ministerie van Volksgezondheid van Suriname. Correspondent Nina Jurna vanuit Brazilië: "De afgelopen weken kwamen er geen nieuwe besmettingen bij. Toch is het virus nu weer opgelaaid. In Suriname gaan bij een paar besmettingen alle alarmbellen al af, omdat het land slechts 25 tot 30 beademingsapparaten telt."

  Poreuze grenzen

  In totaal telt Suriname nu vijftien coronapatiënten. Van hen is er een overleden. Van de vier nieuwe besmettingsgevallen werd er een gemeld op dinsdag 26 mei, twee gisteren en een vandaag. Volgens het ministerie is nog niet van alle besmettingen ook de bron bekend.

  President Desi Bouterse komt later met een verklaring. Mogelijk komen de besmettingen vanuit buurland Frans-Guyana. "Dit zijn poreuze grenzen", aldus Jurna.

  De heropening van de scholen is nu uitgesteld naar volgende week maandag. Het binnenlandse vliegverkeer van en naar Paramaribo is stilgelegd, wegen naar het oosten zijn afgesloten en een belangrijke brug is dicht. Surinamers moeten vanwege code rood zoveel mogelijk thuisblijven en afstand houden.

  Geweerd bij tellingen verkiezingsuitslag

  Die maatregelen bleken lastig afgelopen week bij de verkiezingen. Die waren afgelopen maandag en verliepen rommelig. Het aantal getelde stemmen staat op 99,5 procent.

  Vandaag zouden leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) geweerd zijn uit een sporthal in Paramaribo, waar de laatste verkiezingsresultaten worden verwerkt. Het sluiten van de sporthal zou te maken hebben met het afkondigen van de code rood, meldt de nieuwssite Starnieuws.

  De voorzitter is verontwaardigd over het terugsturen van haar medewerkers. "Dit is de zoveelste belediging, de maat is vol", zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos tegen Starnieuws. Maar de ondervoorzitter van het stembureau weerspreekt dat en zegt niemand geweerd te hebben. In een reactie op de ontstane onrust zegt de voorzitter van het hoofdstembureau "uit veiligheidsoverwegingen besloten te hebben de verkiezingswerkzaamheden te staken vanwege covid-19". Er wordt volgens voorzitter Nerkust één rustdag ingelast.

  Regeerakkoord

  Vier oppositiepartijen in Suriname hebben intussen een regeerakkoordgesloten. Ze lopen daarmee vooruit op de officiële verkiezingsuitslag. Volgens het akkoord wordt Chan Santokhi van de VHP de nieuwe president van Suriname.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

      

  handtekeningafbeelding
 • zondag 31 mei 2020 @ 01:53
  #45
  reactie op (#44) herman_dad

  Goedemorgen, OPPOSITIEPARTIJEN VORMEN 'COALITIE' OP PAPIER al, ZIJ HEBBEN DE VERKIEZINGEN voor het parlement overduidelijk gewonnen, maar OFFICIEEL is de uitslag bij dit plaatsen althans nog niet bekend gemaakt. Ook NL en de EU, Frankrijk, GB roepen op dit wel te doen, zodat het land weer in normale functioneren kan komen (afgezien dan van de 'coronamaatregelen' net als elders..) Dit zou dan weer kunnen na het Pinksterweekeinde, dinsdag a.s. Santokhi 'beschikbaar' om president te worden: 'Respecteer wil van volk'

  Ook nog 

  Samenwerking op basis van respect en vertrouwen (Starnieuws)

  Nog een covid-19 positieve erbij (Dagblad Suriname)

  Somohardjo nieuwe minister Binnenlandse Zaken (SR Herald)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Santokhi en Brunswijk uitten eerder hun zorgen over het tellen van de stemmen ANP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 22:02 • AANGEPAST VANDAAG, 22:42

  Oppositiepartijen Suriname sluiten regeerakkoord, uitslag nog niet officieel

  Vier oppositiepartijen in Suriname hebben een regeerakkoord gesloten. Ze lopen daarmee vooruit op de officiële verkiezingsuitslag, die al dagen op zich laat wachten. De verkiezingen waren afgelopen maandag en het aantal getelde stemmen staat nog steeds op 99,5 procent.

  Op een bijeenkomst ondertekenden de partijleiders van de vier partijen de samenwerkingsplannen. Die partijen zijn de VHP, ABOP, NPS en PL. Op dit moment hebben zij samen 33 van de 51 zetels. Nog niet alle stemmen uit de hoofdstad Paramaribo zijn verwerkt. Santokhi riep het kiesbureau en de regering op snel met de volledige uitslag te komen.

  Volgens het akkoord wordt Chan Santokhi van de VHP de nieuwe president van Suriname. Zijn partij kreeg de meeste stemmen. Ronnie Brunswijk van de ABOP wordt voorzitter van de Nationale Assemblée, het parlement.

  De Assemblée kiest de president. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig. De nieuwe coalitie komt daarvoor één zetel tekort. Het is dus nog niet helemaal zeker dat Santokhi daadwerkelijk de nieuwe president wordt.

  Eenheid en openheid

  Santokhi benadrukte in zijn toespraak de samenwerking en de eenheid tussen de partijen die ertoe moeten leiden dat de problemen in het land snel worden aangepakt. "Het volk wil dat het land zo snel mogelijk uit de crisis wordt gehaald, dat de armoede wordt aangepakt en dat er een onmiddellijk einde komt aan de achteruitgang van de afgelopen jaren en dat we een basis gaan leggen waar het volk vertrouwen in heeft."

  Het volk heeft de oppositie het mandaat gegeven te gaan regeren en het regeringsbeleid en de NDP - de regeringspartij van president Bouterse - afgewezen, zei hij. Santokhi benadrukte het belang van eerlijkheid en openheid, zonder daarbij specifiek te verwijzen naar het beleid van Bouterse.

  "Eenheid in bestuur zal doorslaggevend zijn bij de uitvoering van het beleid. We hebben haast."

  Respect

  Ronnie Brunswijk, oud-rebellenleider en zakenman en in Nederland veroordeeld voor cocaïnesmokkel, voegde daaraan toe dat de kiezers hebben gestemd voor een nieuwe wind in Suriname. Ook hij benadrukte het belang van samenwerking. "Als de VHP de kans krijgt op het presidentschap, dan moeten wij dit ondersteunen. Laten we elkaar respecteren, ongeacht kleur, ras of geloof. We zijn Surinamer en laten we elkaar vertrouwen."

  Volgens Brunswijk hoeft "het andere kamp", de NDP, niet bang te zijn voor een heksenjacht. "Wat wij wel vragen is dat ze de uitslag van de verkiezingen respecteren."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-05-31 01:57:07
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 29 mei 2020 @ 01:59
  #44
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, ONRUST IN SURINAME IVM NASLEEP VERKIEZINGEN, stemmen tellen, DUURT NOG VOORT. Vandaag stelde president Bouterse dat er in zeker 2 districten de STEMMEN HERTELD MOETEN WORDEN? Ondertussen zijn alle stemmen, dozen of anderszins in een sporthal bijeengepakt en worden door vele burgers vanaf de tribune bewaakt, bang zijnde voor 'fraudeacties'.

  UPDATE 13.00 UUR NL tijd: Als verwacht, de uitslagen, zij het alleen van Paramaribo, ONLINE gezet voor ieder in te zien.

  Onafhankelijk Kiesbureau Suriname zet tellingen stembureaus online

   04:48 IN BUITENLAND 

  Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Kiesbureau is woedend over de gang van zaken bij de verkiezingen en dreigde eergisteren al de uitslagen te publiceren.

  Bouterse wil hertelling stemmen: 'Er kan nog heel wat gebeuren' 'Onregelmatigheden' 

  Bouterse wil hertelling stemmen: 'Er kan nog heel wat gebeuren'

  Oppositie Suriname doet oproep: 'Toezichthouder grijp in' Verkiezingen Oppositie Suriname doet oproep: 'Toezichthouder grijp in'

  Bouterse lijkt verkiezingen te verliezen: 'Een frisse wind'

  01:45 VHP grootste partij Bouterse lijkt verkiezingen te verliezen: 'Een frisse wind'

  Desi Bouterse eist hertelling van stemmen Suriname NU.nl

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:11 • AANGEPAST GISTEREN, 22:24

  Bouterse wil hertelling, oppositie Suriname vreest fraude bij verkiezingen

  President Desi Bouterse ANP

  De Surinaamse president Bouterse wil een hertelling van de verkiezingsuitslag in alle stembureaus. "Wij gaan een hertelling aanvragen. De hele bevolking mag zien wie waar gewonnen heeft en waar verloren", zei hij vanavond op de Surinaamse staatsradio. Hij wil dat de hertelling van de uitslagen van elk stembureau door de televisie wordt uitgezonden. Partijgenoten van Bouterse spreken van een hertelling in twee of drie districten.

  In Suriname is het controleren van de stembiljetten van de parlementsverkiezingen van maandag in een chaos geëindigd. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau dat toezicht houdt, Jennifer van Dijk-Silos, zei gisteren dat de stemmen al zijn geteld en dat zij de uitslag bekend zou maken als het ministerie van Binnenlandse Zaken dat niet snel zou doen.

  Normaal gesproken beslist het hoofd van het kiesbureau pas na bekendmaking van de officiële uitslag of die overeenstemt met de processen-verbaal die bij het tellen zijn opgemaakt.

  Onregelmatigheden rond stembussen

  Burgers en leden van de oppositie zijn bang dat president Bouterse en zijn NDP-partij proberen te frauderen. Tussentijdse uitslagen voorspellen dat de NDP 10 van zijn 26 zetels verliest. De oppositiepartij VHP van Chan Santokhi zou met 20 van de 51 parlementszetels de grootste partij van het land worden.

  Eerder vandaag zeiden vooraanstaande politici dat geprobeerd wordt de verkiezingsuitslag te vervalsen. Ooggetuigen en ook politicus Ronnie Brunswijk zeggen dat er vannacht geprobeerd is om dozen met al getelde stemmen te openen, om daar processen-verbaal uit te halen of ze te verwisselen, zei correspondent Nina Jurna in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Brunswijk sprak ook van een poging tot brandstichting."

  De voorzitter van het Surinaamse kiesbureau dat toezicht heeft gehouden, zei gisteren dat alle stemmen waren geteld en dat zij desnoods zelf de uitslag bekend zou maken als het ministerie van Binnenlandse Zaken dat niet snel zou doen.

  VHP-leider Santokhi heeft het kiesbureau gesmeekt niet langer te wachten. Daarnaast heeft hij het Openbaar Ministerie gevraagd een onderzoek in te stellen en hij deed een beroep op de internationale gemeenschap. "Hij zegt eigenlijk, wat hier nu gebeurt, is heel ernstig; het democratische proces wordt hier verstoord", aldus Jurna.

  Leden van politieke partijen houden toezicht in de Anthony Nesty Sporthal waar de processen-verbaal van 274 stembussen worden gecontroleerd ANP

  In Paramaribo zijn alle stembussen naar een sporthal gebracht. Burgers op de tribune houden dag en nacht toezicht, om te voorkomen dat ermee wordt geknoeid.

  Stefano Biervliet van de oppositiepartij PRO bevindt zich ook in de sporthal.Op Facebook vertelde hij dat burgers hebben ontdekt dat politieagenten twee dozen hebben weggehaald. In Nieuws en Co zei hij dat later papieren uit dozen zijn gehaald. "Dan zit ik mezelf af te vragen: als er geen mensen bij zijn, hoe gaat het hier dan in Suriname? Er moet meer controle komen."

  Biervliet weet het zeker: er wordt fraude gepleegd. "Bouterse wil aan de macht blijven. Dat staat vast. En dan gaat hij alles doen om toch aan de macht te blijven. Dat is het hele probleem." Biervliet laat zich beveiligen. "Je hebt te maken met maffia. Het zijn geen kleine jongens."

  "Wat hij zegt komt een beetje overeen met wat Brunswijk zegt", aldus Jurna. "Dat er geprobeerd is om dozen weg te halen en misschien wel in te wisselen voor dozen met andere stemmen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-05-29 12:55:06
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 28 mei 2020 @ 01:57
  #43
  reactie op (#42) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG VERKIEZINGEN PARLEMENT SURINAME: DE UITSLAG IS WEL DEGELIJK BEKEND maar wordt 'tegengehouden'? Mogelijk politieke motieven van de 'verliezers'? Nu zegt men dat er bij één stembureau een HERTELLING moet plaatsvinden wegens mogelijke 'malversaties'? Maar indien zo, is deze HERTELLING vandaag nog gedaan en kan de uitslag bekend worden gemaakt. Anders is er geen enkele reden.... En hoeft niet nog langer te duren. 

  AD.nl Bouterse ziet laatste hoop op presidentschap vervliegen | Buitenland 

  5 uur geleden

  RTL Nieuws 

  Dit is de 'Sheriff', de grootste rivaal van Bouterse (en ooit echt politiecommissaris) .

  11 uur geleden

  Volkskrant Onrust in Suriname: uitslag verkiezingen laat op zich wachten 3 uur geleden

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:57

  Surinaams kiesbureau dreigt uitslag te publiceren: 'Slechtste verkiezingen ooit'

  Zie video in oorspronkelijke artikel 0:39

  Voorzitter Surinaams kiesbureau: 'Dit is een grote blunder'

  "Ik heb nooit gevonden dat we mooie en transparante verkiezingen hebben. Elke keer maak ik weer iets mee waarvan ik denk: noemen ze dit mooi en transparant? Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit zijn compleet slechte verkiezingen. Of vreselijk slecht. Noem allerlei superlatieven en zeg 'slecht' erbij."

  Jennifer van Dijk-Silos, de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau in Suriname, haalt tegenover de NOS hard uit naar het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de organisatie van de parlementsverkiezingen. Dat is twee dagen later nog steeds bezig met het verwerken van de stemmen, waardoor de voorlopige uitslag nog niet bekend is.

  Van Dijk-Silos dreigt nu de uitkomsten zelf maar bekend te maken. "Ik heb de uitslag al, omdat op elk stembureau een foto is gemaakt. Het is niet mijn taak om die openbaar te maken, maar doordat dit zo gaat, denk ik dat ik ga publiceren."

  Geen uitslagenavond

  Maandag mochten de Surinamers naar de stembus voor de parlementsverkiezingen, die eens in de vijf jaar worden gehouden. Nu, twee dagen later, is er nog geen definitieve uitkomst. Het lijkt erop dat oppositiepartij VHP afstevent op een overwinning, ten koste van de NDP van president Bouterse, die daarmee zijn kansen op prolongatie van het hoogste ambt ziet slinken.

  In andere jaren werden de uitslagen vrij snel na de verkiezingen bekendgemaakt, op een uitslagenavond waar de pers bij aanwezig was. Dit jaar is zo'n bijeenkomst vanwege de coronacrisis niet mogelijk. "Het ministerie heeft als taak erop toe te zien dat de verkiezingen transparant zijn", zegt Van Dijk-Silos. "Nu heeft Binnenlandse Zaken zich die uitslag toegeëigend."

  Rust voor verwerkingsploeg

  Het ministerie spreekt tegen dat de publicatie van de onofficiële uitslag bewust wordt tegengehouden. De vertraging in de verwerking zou onder meer zijn ontstaan door de coronacrisis. Veel stembureauleden kwamen daardoor niet opdagen, waardoor vervangers moesten worden gevonden.

  Ook kwamen de uitslagen later binnen omdat stembureaus twee uur later sloten dan gepland. In Suriname mogen mensen die in de rij voor een stemlokaal staan, hun stem nog uitbrengen. Verder werd gisteren een pauze ingelast voor de verwerkingsploeg, omdat die volgens het ministerie rust nodig had.

  Van Dijk-Silos vindt dat geen excuus. "Hoe moe je ook bent, je moet doorgaan met de cijfers. Dan laat je een verse ploeg halen, kun je dat niet bedenken? Die hele bekendmaking geeft de incompetentie aan van Binnenlandse Zaken op dit gebied."

  Ik hou het nu op incompetentie. Het prikkelt tot nader onderzoek.

  Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter Onafhankelijk Kiesbureau Suriname

  "Ik weet dat het laatste stembureau gistermiddag om half 4 binnenkwam. In feite had iedereen vijf minuten later alle cijfers kunnen hebben. Wat is dit voor nonsens?", vraagt Van Dijk-Silos zich af. In de wet staat ook dat de uitslag bij het stembureau moet worden opgeplakt, maar dat is niet overal gebeurd.

  Van Dijk-Silos wil niet meteen beweren dat er is gerommeld, maar ze noemt het wel verdacht. "Ik hou het nu op incompetentie. Het prikkelt tot nader onderzoek. Fraude moet je aantonen. Ik heb foto's van de uitslagen per stembureau. Dat gaat in een archief, waardoor er altijd vergelijkingsmateriaal is." Binnen tien dagen na de voorlopige uitslag wordt bekend of haar Onafhankelijk Kiesbureau haar fiat geeft aan de uitkomst.

  'Menselijke fouten'

  Ondanks de rommelig verlopen verkiezingen hebben waarnemers van de Caricom, een samenwerkingsverband van Caribische landen, geen grote onjuistheden vastgesteld. Hier en daar waren wel kleine incidenten, maar volgens de delegatie waren dat menselijke fouten en was van fraude geen sprake.

  "De sfeer was vriendelijk en vrij", zegt een van de waarnemers tegen De Ware Tijd. "Voor ons leken de verkiezingen op een groot, kleurrijk, maatschappelijk feest."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-05-28 02:00:09
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 mei 2020 @ 01:47
  #42
  reactie op (#41) herman_dad

  Goedemorgen, STEMMEN TELLEN IN SURINAME VANDAAG VOORLOPIG GESTOPT na 75%. Reden is de vemoeidheid van de mensen... Vandaag de definitieve uitslag maar de partij van Bouterse staat op verlies en de oppositie op winst.  

  LAATSTE NIEUWS 12.30 u NL tijd: 

  Kiesbureau Suriname: alle stemmen zijn al geteld

   08:40 IN BUITENLAND

  De voorzitter van het bureau vindt het kwalijk dat de Surinaamse regering de officieuze uitslag nog niet heeft bekendgemaakt. "Dit kan echt niet."

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Santokhi en zijn aanhang vieren feest ANP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:54 • AANGEPAST GISTEREN, 23:58

  Tellen stemmen in Suriname gestopt, oppositie op ruime voorsprong

  De oppositiepartij VHP van Chan Santokhi stevent af op de verkiezingswinst in Suriname. De VHP heeft een ruime voorsprong op de partij van president Desi Bouterse, de NDP.

  Met een kleine 75 procent van de stemmen geteld, staat de VHP op 20 zetels in het parlement, de NDP zakt van 26 naar 16 zetels. De ABOP van Ronnie Brunswijk krijgt zeven zetels. Het parlement, De Nationale Assemblée, telt 51 zetels.

  Maar de uitslag laat op zich wachten. Het percentage getelde stemmenstaat al urenlang op 73 en het is volstrekt onduidelijk wanneer die komt. Het tellen is gestopt en als reden daar wordt gegeven dat de mensen moe zijn, vertelt correspondent Nina Jurna.

  De dozen met stembiljetten worden na het tellen van de stemmen weer verzegeld, voor het geval de stemmen opnieuw moeten worden geteld. Dat is niet uitgesloten, want de oppositie zegt aanwijzingen te hebben dat er is gesjoemeld door aanhangers van Bouterse.

  Chaotische verkiezingen

  "Wat er aan de hand is, is dat we ons ernstig zorgen maken over het verloop van de verkiezingen, de telling, wat er hier gebeurt bij het afgeven van de stembiljetten, de stembusinhoud. Er is op een gegeven moment zelfs geweigerd om bij de telling biljetten te laten zien", zegt een waarnemer van de oppositie.

  Nina Jurna, die al drie keer verkiezingen heeft verslagen in Suriname, zegt niet eerder zulke chaotische verkiezingen te hebben meegemaakt. "Het begon er al mee dat kiezerslijsten niet klopten bij het stemmen. En ook vandaag bij het tellen gaat er van alles mis."

  Het roept bij haar de vraag op of het allemaal wel goed gaat, of er niet wordt gefraudeerd. Oppositieleider Santokhi maakt melding van tientallen gevallen van mogelijke verkiezingsfraude. Zo werden volgens hem leden van politieke partijen verwijderd bij stembureaus.

  Verandering

  De VHP vierde afgelopen nacht al wel feest. "Er is bewezen dat mensen iets anders willen. Ik dank u voor dit moment, dank, dank, dank", zei Santokhi toen de overwinning in zicht kwam. Het lijkt erop dat de kiezers strategisch hebben gestemd, gezien het kleine aantal zetels dat de kleinere partijen in de wacht hebben gesleept.

  "Daarna gaat het grote spel pas echt beginnen", zegt Jurna. De Nationale Assemblée kiest namelijk in augustus de president. Daarvoor zijn 34 van de 51 stemmen nodig, een tweederdemeerderheid. En Bouterse wil graag herkozen worden. Hij is tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden uit 1982 en daartegen in hoger beroep gegaan. Dat proces is dus nog lang niet ten einde en zo lang Bouterse staatshoofd is, is de kans klein dat hij ook echt in de gevangenis in moet.

  "Als Santokhi wint, kan hij bij de andere partijen gaan shoppen om hun steun te krijgen en dan kunnen ze hem als president kiezen. Maar stel dat het Bouterse, die nu op 16 zetels staat, nog lukt om dat aantal op te schroeven, dan wordt het weer moeilijker om de tweederdemeerderheid te halen."

  Hoe het nu verder gaat is volstrekt onduidelijk. De verkiezingen zijn georganiseerd door de regering, dus die heeft er geen belang bij om voor nog meer ruis te zorgen, denkt Nina Jurna. Maar ze sluit niets uit. "Je kan van alles verwachten. Er staat heel veel op het spel voor Bouterse, namelijk zijn vrijheid."

  Coronamaatregelen

  De waarnemerscommissie Caricom, die vooral op het naleven van de coronamaatregelen heeft gelet, heeft geen noemenswaardige overtredingen geconstateerd. De verkiezingen zijn volgens de commissie goed verlopen, in een ontspannen sfeer.

  De waarnemers hebben gisteren 120 stembureaus bezocht. Ze waren ondanks wat klachten over het lange wachten en het afstand houden positief over de maatregelen die waren genomen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-05-27 12:31:17
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 26 mei 2020 @ 01:53
  #41
  reactie op (#40) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG VERKIEZINGEN SURINAME: stembureau's TWEE UUR LANGER OPEN, e.e.a verloopt te chaotisch omdat er nog veel mensen in de rij staan te wachten? DE UITSLAG ZAL OVER ENKELE UREN er wel zijn, hopen we dan maar. Peilingen duiden op een verlies voor de partij van Bouterse en de oppositie staat op grote winst. 'Surinamers zullen het beleid van Bouterse vandaag massaal afstraffen'  Straks, morgenochtend, NL tijd meer berichten, uitslag daarover?

  UPDATE 13.00 u NL tijd, volgens de prognoses lijdt de NDP van president Bouterse fors verlies en staat de VHP, oppositiepartij op grote winst, hetgeen ook wel enigszins verwacht werd.   

  Als Bouterse verliest kan 'de beerput van corruptie opengaan' RTL-NIEUWS

  Verkiezingen Suriname  Als Bouterse verliest kan 'de beerput van corruptie opengaan'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 23:25 • AANGEPAST VANDAAG, 00:30

  Chaotische verkiezingen in Suriname, stembureaus twee uur langer open

   ANP

  Het lijkt erop dat de verkiezingen in Suriname rommelig verlopen. De verkiezingsdag begon 's ochtends rustig, maar naarmate de dag vorderde kwamen er steeds meer meldingen binnen van onregelmatigheden.

  Op sommige stemlocaties hadden mensen hun stem uitgebracht op verkeerde stembiljetten, een stembureau werd zelfs enige tijd gesloten vanwege chaotische taferelen. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau zegt tegen de krant De Ware Tijd dat het "een chaos" is. "In mijn twintigjarige carrière bij het kiesbureau heb ik nog nooit zoveel ellende gezien", zegt ze.

  Langer open

  De stembureaus blijven twee uur langer open dan gepland, tot 21.00 uur lokale tijd (02.00 uur in Nederland). Bij veel stembureaus staan lange rijen, en op sommige plekken moeten mensen langer dan twee uur wachten voor ze hun stem kunnen uitbrengen. Volgens de Surinaamse wet mag iedereen die in de rij staat nog stemmen.

  Ook de oppositie roert zich. Volgens leider Chan Santokhi van oppositiepartij VHP moet iedereen de gang van zaken in de stembureaus goed in de gaten houden.

  "Kijk goed naar hoe het verloopt, film het, fotografeer hoe er geteld wordt en of de informatie correct is", zegt de voorzitter in een audioboodschap. "Turf niet alleen de uitslagen, maar kijk ook naar het biljet, om te zien of wat de voorzitter zegt correct is."

  Verlies Bouterse

  Volgens de peilingen stevent regeringspartij NDP van president Bouterse af op een stevig verlies en wint de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij) van Santokhi. De eerste uitslagen worden rond middernacht lokale tijd, dus rond 05.00 uur Nederlandse tijd, verwacht.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-05-26 13:38:45
  handtekeningafbeelding
 • maandag 25 mei 2020 @ 01:35
  #40
  reactie op (#39) herman_dad

  Goedemorgen, VANDAAG VERKIEZINGEN IN SURINAME. Of NIET, of WEL.... Zie de berichten hierover vandaag, vanavond. Bouterse die waarschijnlijk niet herkozen zal worden, - Veel jonge Surinaamse kiezers geloven niet meer in de NDP van Bouterse - houdt direct, 01.00 uur een toespraak. We wachten af maar mogelijk dat hij toch weer een ´truc´ uithaalt om langer aan de macht te blijven. Laten we hopen dat de verkiezingen doorgaan en overmorgen de rust in het land weerkeert. 

  Laatste nieuws: VERKIEZINGEN ZIJN IN IEDER GEVAL NIET AFGELAST, tv uitzending over 'peilingen' o.a. wel 'ineens afgebroken'...

  Podcast : 'Als Bouterse weg gestemd zou kunnen worden, is dat dat deze keer' NU.nl

  'Bouterse beïnvloedt verkiezingen door kiespassen op te kopen' 1000 SRD 

  'Bouterse beïnvloedt verkiezingen door kiespassen op te kopen' RTL NIEUWS

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  President Bouterse voert campagne in Paramaribo ANP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 22:25 • AANGEPAST VANDAAG, 22:59

  Verwarring over verkiezingen Suriname, Bouterse gaat toch niet uitstellen

  Er is verwarring ontstaan over het doorgaan van de verkiezingen in Suriname. De krant de Ware Tijd meldde eerder op de avond dat de verkiezingen mogelijk op de valreep worden uitgesteld. Maar president Bouterse zegt dat daar geen sprake van is. "Laat me u zeggen: de verkiezingen gaan gewoon door. Nogmaals, de verkiezingen gaan gewoon door", citeert de Ware Tijd hem.

  Er zou druk op Bouterse zijn uitgeoefend door de situatie aan de oostgrens met Frans-Guyana. Volgens de krant steken mensen met bootjes illegaal de grens over en wordt er "weerstand geboden" tegen militairen en politieagenten die hen proberen tegen te houden.

  Het zou gaan om mensen die in Suriname staan geregistreerd, maar in Frans-Guyana wonen en die morgen willen stemmen. Het zou gaan om aanhangers van de oppositie. Volgens Bouterse zijn er "krachten achter de schermen die de verkiezingen proberen te frustreren". Maar van uitstel is volgens hem dus geen sprake.

  Jerry Slijngard van het crisisteam dat zich bezighoudt met de bestrijding van het coronavirus maakt zich grote zorgen over de illegale oversteek, die hij ziet als een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Hij zegt niet dat er sprake is van massaal oversteken, maar wel dat er de laatste tijd steeds meer mensen illegaal het land binnenkomen.

  Alleen als het crisisteam problemen rapporteert door het oversteken van de grens, kunnen er volgens Bouterse nog "drastische maatregelen" worden genomen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-05-25 07:43:26
  handtekeningafbeelding