Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

7283 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

  • vrijdag 06 november 2020 @ 12:51
    #72
    reactie op (#71) herman_dad

    Goede middag, Suriname en Nederland.... halen de banden weer aan;

    Minister Ramdin bij een bezoek aan Den Haag in september ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:24

    Suriname en Nederland hard op weg naar volledig herstel banden

    Suriname en Nederland hebben afspraken gemaakt over herstel van de relatie en samenwerking na het tijdperk-Bouterse. Wat die afspraken zijn, wordt morgen bekendgemaakt.

    De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Ramdin zei na afloop van het bezoek van een Nederlandse ambtelijke delegatie dat de tijd van ontwikkelingssamenwerking voorbij is. "Het is internationale samenwerking tussen twee onafhankelijke staten. Dat is wat wij wilden realiseren op basis van de verbondenheid tussen beide landen."

    Zijn Nederlandse collega Blok zal op 25 november, als de covidpandemie het toelaat, de viering in Suriname van 45 jaar onafhankelijkheid bijwonen. Voor die tijd willen de landen ambassadeurs uitwisselen.

    De Surinaamse nieuwssite Starnieuws schrijft dat Nederland Suriname gaat helpen bij de grensbewaking, belastingheffing, financieel management en de bestrijding van witwassen en corruptie. Justitie, politie en defensie in de landen gaan meer samenwerken en Nederland gaat ook helpen bij het verbeteren van de Surinaamse landbouw.

    Ambassadeur teruggeroepen

    Suriname was tot 1975 een Nederlandse kolonie. Dat jaar riep het land in overleg met de regering van Nederland de onafhankelijkheid uit. Nederland zegde 1,6 miljard euro toe om de overgang naar zelfstandigheid mogelijk te maken.

    De besteding van het resterende geld stokte in 2012, toen het Surinaams parlement besloot dat ook de Decembermoorden die onder leiding van Desi Bouterse waren gepleegd onder een amnestiewet vielen. In een reactie riep Nederland zijn ambassadeur in Paramaribo terug.

    In december 1982 werden in Paramaribo in Fort Zeelandia vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige militaire regime door militairen gemarteld en vermoord. Bouterse was de leider van dat regime. De Surinaamse krijgsraad veroordeelde Bouterse in november vorig jaar tot een gevangenisstraf van twintig jaar, omdat hij bij de moordpartij leiding had gegeven. Het hoger beroep in de zaak loopt nog.

    Bouterse is inmiddels alsnog voor de Decembermoorden veroordeeld. Afgelopen zomer verloor hij de verkiezingen van oppositieleider Chan Santokhi. Die koerste direct aan op herstel van de banden met Nederland.

    "Wat je ziet is dat de samenwerking de afgelopen tien jaar praktisch stilstond", zegt correspondent Nina Jurna. Voor die tijd was de samenwerking intensief, ook op stedelijk niveau. Een stad als Amsterdam had wel dertig samenwerkingsprojecten met Suriname.

    Jurna verwacht dat de samenwerking op tal van terreinen wordt geactiveerd.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 30 oktober 2020 @ 13:13
    #71
    reactie op (#70) herman_dad
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 25 augustus 2020 @ 01:56
    #70
    reactie op (#69) herman_dad

    Goedemorgen, BINNEN ENKELE MAANDEN WEER AMBASSADEURS SURINAME EN NEDERLAND, ZOALS AL GEZEGD BEIDE LANDEN HALEN DE OUDEN BANDEN WEER AAN nu de nieuwe regering aan de macht is..

    Wel nog deze berichten: Nederland gaat Suriname volledig ondersteunen  (SR Herald) - Nederland schenkt € 3.5 miljoen voor bestrijding Covid-19 (Starnieuws) -  Binnen drie maanden weer ambassadeur uit Nederland in (SR Herald) 

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (ook het Liveblog corona dd) Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 15:10 • AANGEPAST GISTEREN, 16:08

    Binnen drie maanden ambassadeurs in Suriname en Nederland

    De ministers Blok en Ramdin ANP

    Nederland en Suriname willen nog voor 25 november weer ambassadeurs gaan uitwisselen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken, Blok en Ramdin, bekendgemaakt na een ontmoeting in Voorburg. Op 25 november is het 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland.

    Het is het eerste bezoek van een lid van de Surinaamse regering in tien jaar aan Nederland. De landen hadden jaren een moeizame relatie.

    Bouterse

    Dat had vooral te maken met kritiek in Nederland op toenmalig president Bouterse. Die is in Nederland door de rechter schuldig bevonden aan drugssmokkel en eind vorig jaar werd hij na een langdurig proces in Suriname veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Omgekeerd vond Suriname dat Nederland zich te veel bemoeide met interne Surinaamse aangelegenheden.

    In mei won de VHP van Chan Santokhi de verkiezingen en verloor de NDP van Bouterse flink. Santokhi volgde vorige maand Bouterse op als president. De Surinaamse regering heeft al verschillende keren laten weten de banden met Nederland te willen herstellen. En Blok en Ramdin zeiden ook al eerder dat ze weer ambassadeurs willen uitwisselen.

    Coronacrisis

    Zowel Blok als Ramdin benadrukte vandaag de bijzondere banden tussen de twee landen en Blok bedankte Ramdin, omdat die zo snel na zijn aantreden naar Nederland is gekomen. Blok noemde het heel belangrijk om opnieuw over en weer ambassadeurs te hebben. "Dat is altijd een Nederlandse wens geweest. Dit illustreert de bereidheid om de nieuwe Surinaamse regering te steunen."

    Blok maakte na de ontmoeting verder bekend dat Nederland Suriname met 3,5 miljoen euro extra zal helpen om de coronacrisis te bestrijden en dat Nederland het land ook "met kennis en kunde" wil bijstaan om de economische situatie te verbeteren. De twee landen gaan ook intensiever samenwerken op het gebied van justitie en veiligheid en de bestrijding van drugshandel.

    0:47 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Nederland en Suriname maken haast met ambassadeurs

    Nederlandse investeerders

    Ramdin voegde eraan toe dat de financiële situatie in Suriname "enorm slecht" is, en dat er veel inspanningen nodig zijn om, nog los van de coronacrisis, tot "een normale economie en een normale samenleving" te komen. Hij zei verder uit te zien naar de komst van Nederlandse investeerders naar Suriname.

    Beide ministers benadrukten dat ze nu vooral vooruit willen kijken. Blok wilde niet veel zeggen over de juridische positie van Bouterse en die van vice-president Brunswijk. Ook die laatste is veroordeeld voor drugshandel. "Vervolging is in Nederland in handen van justitie en die moet in onafhankelijkheid zijn werk kunnen doen", zei Blok. De twee bewindslieden wezen erop dat het volgens de Surinaamse wet niet is toegestaan Surinaamse onderdanen uit te leveren.

    Op de vraag of er nog gepraat is over de uitlatingen van Blok in 2018, waarin hij Suriname een "failed state" noemde, zei Blok dat alles daarover twee jaar geleden al is gezegd en dat het daarover nu niet meer is gegaan. Blok bood destijds zijn excuses aan en die heeft Suriname geaccepteerd. Ook Ramdin zei "dat hij niet geïnteresseerd is in een nieuw debat".

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 04 augustus 2020 @ 08:15
    #69
    reactie op (#68) herman_dad

    Goedemorgen, REGERING BOUTERSE LAAT EEN VOLLEDIG FAILLIET LAND ACHTER. Zie ook Surinaamse nieuwssite's: President: Speciale aanklager voor onderzoek corruptie De Anticorruptiewet zal geactiveerd worden, de procureur-generaal zal een speciale aanklager instellen om de georganiseerde corruptie ...(Starnieuws) - USD 3 miljard aan schulden achtergelaten door regering (Dagblad Suriname) - Regering-Bouterse/Adhin heeft flink huisgehouden (De Ware Tijd) - Column: Geld niet bij volk zoeken (Starnieuws)  

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (ook het Liveblog corona dd) Twitter (bron)

    Oud-president Bouterse op verkiezingsdag ANP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 07:43

    'Regering van Desi Bouterse laat paar miljard euro schuld na'

    De Surinaamse oud-president Desi Bouterse heeft een overheidsschuld van ruim 2,5 miljard euro achtergelaten, vooral aan buitenlandse leningen. Ook heeft hij de huidige regering opgescheept met extra salariskosten: vlak voor de verkiezingen nam hij een paar duizend ambtenaren extra aan. Dat kost het land bijna zeven miljoen euro per maand.

    "We wisten dat het niet mooi zou zijn wat we zouden aantreffen. Er is duidelijk sprake van financieel mismanagement", zei de pas aangetreden president Chan Santokhi op een persconferentie. Hij noemde de werkwijze van zijn voorganger "onethisch, onbehoorlijk, oneerlijk, zeer teleurstellend en heel erg voor het Surinaamse volk".

    Santokhi haalde ook hard uit naar oud-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Die zou een paar dagen voor de inauguratie van de nieuwe regering ruim 30 miljoen euro hebben laten overboeken naar de rekening van een woningbouwfonds. Dat zou hij hebben gedaan om de nieuwe regering in verlegenheid te brengen; die zou dan te weinig geld hebben om salarissen te betalen. Het is niet duidelijk of die betalingsproblemen zich ook hebben voorgedaan.

    'Oud-minister is gevlucht'

    Hoefdraad wordt verdacht van elf strafbare feiten. Er geldt een uitreisverbod voor hem, maar er circuleren berichten dat hij is gevlucht naar buurland Guyana.

    De nieuwe regering wil snel de economie hervormen, onder meer door een effectievere inning van de belastingen. Verder worden bepaalde subsidies stopgezet en met het buitenland worden nieuwe afspraken gemaakt over het terugbetalen van leningen.

    Volgens president Santokhi zijn de maatregelen nodig om Suriname weer gezond te maken. ''Het is tijdelijk en het zijn kleine offers. Maar het zal veel opleveren, zoals werkgelegenheid, nieuwe investeerders en bijvoorbeeld een betere beschikbaarheid van medicijnen. Geef ons de ruimte en de ondersteuning en het komt goed met Suriname", zei Santokhi.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-08-04 08:19:06
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 30 juli 2020 @ 06:49
    #68
    reactie op (#67) herman_dad

    Goedemorgen, DERDE GROTE OLIEVONDST bij kust SURINAME. Dit is een meevaller voor het land dat momenteel in een volledige BANKROET zit, letterlijk ook met de lokale BANKEN. De nieuwe regering zal jaren nodig hebben het land weer op te bouwen, en dit kan en zal zeker meehelpen al duurt het nog jaren voordat er daadwerkelijk inkomstn daaruit komen .

    Surinaamse nieuwssites: Apache doet derde grote olievondst voor de kust (SR Herald) - Derde grote olievondst in Blok-58 (Dagblad Suriname)

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (ook het Liveblog corona dd) Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 02:31

    Derde grote olievondst in Suriname in half jaar tijd

    De nieuwe olievondst is een opsteker voor de net aangetreden president Santokhi REUTERS

    Voor de kust van Suriname is voor de derde keer dit jaar een grote olievondst gedaan. Dat heeft de Amerikaanse oliemaatschappij Apache bekendgemaakt, melden Surinaamse media.

    Ook in januari en april werd olie gevonden. "Dit is de beste bron die we tot nu toe in het bekken hebben geboord, met de hoogste nettohoeveelheid in reservoirs van de beste kwaliteit", citeert De Ware Tijd Apache-topman John Christmann.

    Correspondent Nina Jurna noemt de vondst een grote opsteker voor de Surinamers en voor de pas aangetreden nieuwe regering, onder leiding van premier Santokhi. "Die neemt een praktisch failliet land over en hoewel het waarschijnlijk nog vijf tot zeven jaar kan duren voordat de olie ook daadwerkelijk opgepompt kan worden, kan dit nieuws internationale investeerders en bedrijven het vertrouwen en ook de urgentie geven om in Suriname te willen investeren, iets dat het land nu heel hard nodig heeft."

    Apache zoekt sinds 2015 naar olie bij Suriname. Ook dit keer werd de olie gevonden in 'Blok 58', een gebied van 1,4 miljoen hectare in Surinaamse wateren.

    Het kan nog wel jaren duren voor de olie aan land gebracht is. Als de exploratiefase is afgerond, krijgt het Surinaamse Staatsoliebedrijf de kans zich in te kopen. Suriname verdient ook aan royalty's, aan belastingen die oliebedrijven moeten afstaan en krijgt dividend uitgekeerd van Staatsolie.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-07-30 06:52:07
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 25 juli 2020 @ 01:44
    #67
    reactie op (#66) herman_dad

    Goedemorgen, NIEUWE PRESIDENT WIL GOEDE BANDEN met NEDERLAND, dat was al bekend, maar een interview voor 'Nieuwsuur' vanavond verklaarde hij dat ook uitgebreid, mede gelet op de vele Nederlanders van SURINAAMSE afkomst hier.

    Uitreisverbod voor Surinaamse oud-minister Hoefdraad NOS

    Santokhi wil banden met Nederland herstellen (SR Herald) - President Santokhi ontvangt felicitatie van Koning (Dagblad Suriname)

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron)

    NIEUWSUUR • BUITENLAND • GISTEREN, 20:26

    Santokhi wil banden met Nederland herstellen en handelsrelatie opbouwen

    ANP

    De nieuwe Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi wil een trendbreuk in de Surinaams-Nederlandse relaties. Niet alleen moeten volgens hem de diplomatieke verhoudingen op ambassadeursniveau worden hersteld, er moet ook zo snel mogelijk worden gewerkt aan een volwassen handelsrelatie. Daarbij moet nadrukkelijk ook de Surinaamse gemeenschap in Nederland worden betrokken, zo vertelt Santokhi in een gesprek metNieuwsuur.

    Hij pleit onder andere voor een speciaal 'diasporafonds', om Surinamers uit Nederland te stimuleren om te investeren in hun moederland. De verhouding tussen de twee landen is volgens Santokhi onder de vorige regering Bouterse zwaar vertroebeld geraakt. Sinds Bouterse in 2017 besloot dat er geen Nederlandse ambassadeur meer welkom was in Paramaribo, zit er niemand meer op die post.

    Er liggen enorm veel kansen bij de gezamenlijke afzetmarkten, handel en toerisme. We moeten niet te lang wachten.

    Chandrikapersad Santokhi

    Vóór die tijd werden de betrekkingen tussen Nederland en de oud-kolonie bepaald door de ontwikkelingsrelatie. Santokhi benadrukt dat het nu tijd is voor een gezonde en gelijkwaardige verhouding: "Er liggen enorm veel kansen bij de gezamenlijke afzetmarkten, handel en toerisme. We moeten niet te lang wachten."

    Santokhi vertelt in Nieuwsuur ook hoe hij het land heeft aangetroffen na het vertrek van de regering Bouterse. "Duizenden mensen zijn in dienst genomen. Nog eens honderden mensen zijn bevorderd, met grote financiële gevolgen voor de staat. Met vakbonden is een overeenkomst gesloten voor een loonsverhoging van alle ambtenaren van 50 procent. Dan zien we nog wurgcontracten rond panden die gehuurd zijn. Kortom: geen zaken die een goede regering in een transitiefase zou hebben moeten doen."

    De nieuwe Surinaamse regering heeft een onderzoekscommissie ingesteld die al deze maatregelen onder de loep gaat nemen.

    'Niet kijken naar het verleden'

    Op de vraag wat de benoeming van zijn vicepresident Ronnie Brunswijk voor signaal geeft, onderstreept Santokhi dat het Surinaamse volk Brunswijks partij ABOP een mandaat gegeven heeft. Brunswijk is oud-rebellenleider en in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. Santokhi zegt niet te willen kijken naar het verleden.

    Op 16 juli is Santokhi geïnstalleerd als president. In zijn eerste toespraak zei hij dat er offers moeten worden gebracht, omdat de Surinaamse staatskas leeg is. Er moet worden bezuinigd en hij wil haast maken met het innen van achterstallige belastingen. Suriname kampt met een schuld van zo'n 2 miljard euro.

    Santokhi hoopt dat hij investeerders uit het buitenland kan aantrekken om de financiële situatie van Suriname te verbeteren. Al voordat hij president werd is hij regelmatig in Nederland geweest, om daarover te praten met Surinamers die investeringen zouden kunnen en willen doen.

    'De sheriff'

    Santokhi (61) begon zijn carrière bij de Surinaamse politie. "In alles is Santokhi voor veel mensen een echte politieman. Dat heeft hem ook de bijnaam 'de sheriff' opgeleverd", zegt journalist Roy Khemradj die de Surinaamse politiek al decennia volgt en Santokhi van dichtbij meemaakte.

    Als minister van Justitie viel Santokhi vooral op door zijn harde aanpak van de drugscriminaliteit. Hij kreeg ook te maken met bedreigingen uit criminele hoek. Ook zette hij zich in om de verdachten van de Decembermoorden voor de rechter te krijgen. "Zijn rol daarin is heel cruciaal en sturend geweest, maar altijd vanuit zijn onafhankelijkheid als minister van Justitie", zegt Khemradj. Desi Bouterse, die voor Santokhi tien jaar president was van Suriname, heeft hem dat nooit in dank afgenomen.

    Santokhi reageert terughoudend op de vraag hoe het verder moet met Bouterse. De oud-president is tot 20 jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in de decembermoorden uit 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het toenmalige Militair Gezag standrechtelijk werden geëxecuteerd. De zaak loopt nog in hoger beroep.

    'Afwachten'

    Santokhi benadrukt het belang van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en wil niet ingaan op een eventuele amnestieregeling: "Laten we eerst afwachten wat het rechterlijke oordeel wordt."

    Koning Willem-Alexander heeft volgens Santokhi de wens uitgesproken om de samenwerking tussen Nederland en Suriname te verbeteren. De koning schrijft in zijn felicitatie de historische band te koesteren. "Ik heb er vertrouwen in dat het Koninkrijk en Suriname zullen samenwerken in een geest van vriendschap, wederzijds begrip en respect, en dat de bilaterale relatie zich de komende jaren positief zal ontwikkelen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van: GA NAAR NIEUWSUUR

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 21 juli 2020 @ 02:03
    #66
    reactie op (#65) herman_dad

    Goedemorgen, NIEUWE REGERING IN SURINAME WIL AAN DE SLAG. De problemen van de afgelopen jaren, oude regeerperiode zijn enorm nog buiten de coronacrisis om.

    President Santokhi ontmoet personeel kabinet (Radio 10) - Buitenlands beleid in belang van economie en samenleving (SR Herald) 

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron)

    Chan Santokhi tijdens zijn inauguratie als president ANP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 14:38

    Nieuwe president Suriname moet aan de slag, situatie is 'schrijnend'

    Suriname kampt met een schuld van zo'n 2 miljard euro, toenemende armoede en een afnemend veiligheidsgevoel. Aan de nieuwe president van het land, Chan Santokhi, de taak om deze problemen op te lossen. En daar is de 61-jarige Santokhi, die nog maar een paar dagen geleden Desi Bouterseopvolgde als president - voortvarend mee begonnen.

    Dat was ook wel nodig, want de situatie in Suriname is schrijnend, zegt correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal. "Door de coronacrisis en het financiële wanbeleid van de vorige regering staat het land er economisch slecht voor. Er is de afgelopen tien jaar veel meer geld uitgegeven dan er binnen is gekomen."

    Daardoor zijn de prijzen flink gestegen en is er zelfs sprake van hyperinflatie. "Mensen zijn verarmd", zegt Jurna. "Toch hebben zij de hoop dat hun situatie onder president Santokhi beter wordt."

    Salaris inleveren

    Het nieuwe staatshoofd heeft een urgentieplan gelanceerd, vertelt Jurna. "Daarmee wil hij in twee maanden tijd de ergste crisis verlichten. Zelf wil hij het goede voorbeeld geven door een deel van zijn eigen salaris in te leveren voor een solidariteitsfonds voor de allerarmsten." Die solidariteitsheffing geldt ook voor andere politici en beleidsmakers, zei Santokhi in een toespraak na zijn beëdiging.

    Ook is de nieuwe president van Suriname van plan de banden met het buitenland weer aan te halen, onder andere met Nederland, Brazilië en de Verenigde Staten. Vrijdag sprak zijn minister van Buitenlandse Zaken Ramdin bijvoorbeeld al met diens Nederlandse collega, Stef Blok. Zij spraken af dat Suriname en Nederlanweer ambassadeurs gaan uitwisselen. Sinds de toenmalige president Bouterse in 2017 besloot dat er geen Nederlandse ambassadeur meer welkom was in Paramaribo, zit er niemand meer op die post.

    Surinamers in Nederland

    President Santokhi hoopt dat hij investeerders uit het buitenland kan aantrekken om Suriname uit het financiële slop te trekken. Al voordat hij president werd is hij regelmatig in Nederland geweest, om daarover te praten met kapitaalkrachtige Surinamers.

    Economen wijzen erop dat in Suriname vooral structurele oplossingen nodig zijn. "Geen brandjes blussen, geen losse maatregelen, maar alles in samenhang", zegt voorzitter Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname. "Dan kunnen we na negen maanden een opleving zien, dat we voorbij het dieptepunt zijn. Dan zal ik heel tevreden zijn."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-07-21 02:08:39
    handtekeningafbeelding
  • zondag 19 juli 2020 @ 01:43
    #65
    reactie op (#64) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLAND EN SURINAME willen weer AMBASSADEURS uitwisselen en daarmede weer diplomatieke banden herstellen. Dit was al enkele dagen bekend dat de nieuwe regering in Paramaribo dit voorstaat. Nu dan ook de VISUMPLICHT wellicht tussen beide landen afschaffen. De vele Nederlanders van Surinaamse afkomst of Surinamers van NL afkomst, hoe je het maar bekijkt zullen daarmede gebaat zijn?!

    Van Surinaamse site's: Trump bereid Suriname te helpen bij oplossen (SR Herald) - Relatie Suriname-Nederland krijgt nieuw jasje (De Ware Tijd) 

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron)

    Albert Ramdin, de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 19:21

    Suriname en Nederland willen weer ambassadeurs van elkaar

    In een eerste kennismakingsgesprek hebben minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn nieuwe Surinaamse collega Albert Ramdin de wens uitgesproken weer ambassadeurs te willen uitwisselen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

    Sinds 2017 is er geen Nederlandse ambassadeur in Suriname. De Surinaamse regering van Desi Bouterse besloot toen dat de ambassadeur niet welkom in het land was.

    Deze week is de nieuwe Surinaamse president Chan Santokhi geïnstalleerd. Hij won de verkiezingen van Bouterse en wil de diplomatieke relaties tussen Suriname en Nederland weer herstellen. De Tweede Kamer verzocht minister Blok ook de banden weer te herstellen.

    "We gaan nu samen kijken op welke termijn we de diplomatieke relaties tot het hoogste niveau weer kunnen hervatten", zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Daar is nog geen concrete datum voor."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    Gewijzigd op 2020-07-19 01:49:20
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 17 juli 2020 @ 02:01
    #64
    reactie op (#63) herman_dad

    Goedemorgen, MACHTSOVERDRACHT IN SURINAME. Nieuwe president en en vice-president geinstalleerd. Bouterse is president in ruste nu, hoewel....? De nieuwe president SANTOKHI krijgt een heel moeilijke taak om het land er letterlijk en figuurlijk weer bovenop te helpen, buiten nog waar de hele wereld het nu moeilijk mee heeft, de 'coronacrisis'. 

    ZIE OOK SURINAAMSE NIEUWSBERICHTEN:

    DNA-voorzitter Marinus Bee installeert president en (DNA) - Regering Santokhi-Brunswijk een feit (ABC) - VS-ambassadeur feliciteert Suriname met regering-Santokhi (De Ware Tijd) - Oppassen voor beïnvloeding door Bouterse: ‘De NDP is in (De West) - ECONOMISCH:  President Santokhi: “De staatskas is leeg” (SR Herald) - Staatshoofd Santokhi: Het zal goed komen met Suriname (Starnieuws) - President Santokhi rekent op veerkracht volk (Starnieuws) - Governor CBvS bevestigt aankomst cash geld (Starnieuws) EN VS en Nederland klaar voor financiële steun Suriname (De Ware Tijd)

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron)

    Santokhi bij de machtsoverdracht. Met sjerp: Bouterse ANP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 16:38 • AANGEPAST GISTEREN, 16:53

    Chan Santokhi geïnstalleerd als president van Suriname

    Chandrikapersad Santokhi is officieel de nieuwe president van Suriname. In een buitengewone vergadering van de Nationale Assemblée in Paramaribo legde hij de eed af en tekende hij de proclamatie voor de ambtsaanvaarding. Even daarvoor werd Ronnie Brunswijk beëdigd als vicepresident.

    Bekijk in deze video de ceremonie:

    1:22 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Nieuwe president Suriname ingezworen

    Ook aftredend president Bouterse tekende de officiële stukken voor de machtsoverdracht. Hij hing de sjerp in de kleuren van de Surinaamse vlag om de schouders van Santokhi.

    In een kort statement wenste Bouterse zijn opvolger veel sterkte en wijsheid toe "en kracht om de kar te kunnen trekken". Bouterse was tien jaar president van het Zuid-Amerikaanse land.

    Vanwege de coronacrisis was de overdracht niet in een hal met veel publiek, zoals de bedoeling was. Op het Onafhankelijkheidsplein was voor de plechtigheid een grote tent neergezet. Veel aanwezigen droegen mondkapjes.

    Offers brengen

    In zijn eerste toespraak als president zei Santokhi dat er offers moeten worden gebracht, omdat de Surinaamse staatskas leeg is. Er moet worden bezuinigd en hij wil haast maken met het innen van achterstallige belastingen. Santokhi zei dat het land een "moeilijk pad" moet afleggen, maar ook dat Surinamers beschikken over een "ongekende veerkracht".

    De president zei verder dat hij hecht aan goede betrekkingen met het buitenland, en noemde ook Nederland. Santokhi wil in Suriname op kennismakingsrondreis gaan zodra de coronasituatie dat toelaat.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-07-17 02:10:09
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 14 juli 2020 @ 02:05
    #63
    reactie op (#61) herman_dad

    Goedemorgen, PARLEMENT SURINAME KIEST NIEUWE PRESIDENT EN VICE-PRESIDENT. De laatste is niet onomstreden. Zie ook berichten uit de Surinaamse media: 

    LAATSTE AANVULLING UPDATE DD 15 JULI: Nieuwe parlementsvoorzitter uiteraard nu Brunswijk vice-president wordt: Marinus Bee nieuwgekozen parlementsvoorzitter (Radio 10) - Suriname krijgt steun bij aanpak financiële crisis (Starnieuws) - Het nieuwe regeerteam dat donderdag aantreedt (Starnieuws) en Breaking: Mark Rutte heeft persoonlijk felicitaties (Dagblad Suriname)

    Hoop en ondersteuning in felicitatie nieuwe president en vp (Starnieuws) - Chandrikapersad Santokhi vandaag gekozen als tiende (ABC) - Regeerakkoord getekend door coalitieleiders (ABC) - Tweede Kamer roept op tot herstel van banden met Suriname (Radio 10) - Levenspartner Santokhi wordt beëdigd tot advocaat (SR Herald) - Franse president feliciteert gekozen president Santokhi (SR Herald) - Persbericht Franse ambassade aan President Santokhi (Dagblad Suriname) - 

    Zie en lees verder ook nog art. van NOS-NIEUWS (Liveblog dd) Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 16:03 • AANGEPAST GISTEREN, 17:22

    Chan Santokhi gekozen tot nieuwe president van Suriname

    VHP-leider Santokhi ANP

    Het Surinaamse parlement heeft Chan Santokhi, leider van de VHP, gekozen tot de nieuwe president van het land. Ronnie Brunswijk, die sinds kort het parlement voorzit, wordt vicepresident.

    De uitkomst van de stemming was geen verrassing, omdat er geen tegenkandidaten waren. Santokhi volgt Desi Bouterse op, die de stemming vanmiddag bijwoonde. Zijn partij, de NDP, had de afgelopen dagen al duidelijk gemaakt dat zij geen kandidaten naar voren zou schuiven.

    Bij de verkiezingen van eind mei haalde Santokhi's partij de meeste stemmen. De NDP leverde flink in.

    De partij van Santokhi heeft een coalitie gevormd met onder meer de ABOP van Brunswijk. Die is niet onomstreden vanwege zijn verleden: hij was ooit de lijfwacht van Bouterse, speelde een hoofdrol in een bloedige binnenlandse strijd (1986-1992) in Suriname en is in Nederland veroordeeld voor drugshandel.

    Decembermoorden

    Met de beëdiging van Santokhi, komende donderdag, komt een einde aan het tienjarige presidentschap van Bouterse. De vraag is wat er met Bouterse gaat gebeuren als hij zijn onschendbaarheid verliest.

    De huidige president werd eind vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden uit 1982. Daarbij werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Bouterse gemarteld en vermoord door militairen. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-07-17 01:55:39
    handtekeningafbeelding