Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3487 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

 • vrijdag 15 mei 2020 @ 02:03
  #39
  reactie op (#38) herman_dad

  Goedemorgen, DE ´AMNESTIEWET´ in SURINAME OPNIEUW ´GETOETST´. En wel door de politieke partij van president Bouterse. Duizenden Surinamers protesteren tegen Bouterse  Toch weer opvallend zo met de verkiezingen a.s. 25 mei inzicht... wink

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  De Surinaamse president Desi Bouterse ANP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 02:19

  Partij Bouterse laat omstreden amnestiewet toetsen

  Partijgenoten van de Surinaamse president Desi Bouterse willen dat het nieuwe Constitutioneel Hof toetst of de omstreden amnestiewet in strijd is met de grondwet. Dat heeft fractievoorzitter Amzad Abdoel van de Nationale Democratische Partij (NDP) bekendgemaakt.

  In 2012 werd door het Surinaamse parlement een wet aangenomen die ervoor zorgt dat verdachten van de Decembermoorden in 1982 amnestie krijgen. In 2016 werd de wet verworpen door de Krijgsraad en kon de strafzaak rond de Decembermoorden verder. Bouterse werd eind vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Het beroep tegen zijn vonnis loopt nog.

  Eind 2019 werd door het parlement beslist dat Suriname een Constitutioneel Hof moest krijgen. Het Hof is nu ruim een week operationeel en de NDP heeft direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om de amnestiewet te laten toetsen. De partij hoopt dat de wet alsnog wordt goedgekeurd, zodat deze opnieuw van kracht wordt.

  'Geen invloed op strafproces'

  Advocaat Hugo Essed, die nabestaanden van de Decembermoorden bijstaat, noemt de stap van de NDP iSurinaamse media "opnieuw een poging om het proces te dwarsbomen". Volgens hem heeft een uitspraak van het Constitutioneel Hof geen invloed op het strafproces, omdat de Krijgsraad op het moment van het vonnis tegen Bouterse bevoegd was om recht te spreken.

  Suriname gaat op 25 mei naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Bouterse heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 april 2020 @ 06:58
  #38
  reactie op (#37) herman_dad

  Goedemorgen, BOUTERSE BIEDT EXCUUS AAN omdat hij zelf CORONAMAATREGELEN overtradt. Tevens is er zoals bekend ook in Suriname een 'intelligente lockdown' en een avondklok tussen 20.00 u en 07.00 in de ochtend. Maar ook daar meeste winkels dicht, bedrijven en anderszins op heel laag pitje.

  Ook veel kritiek op de 'Valutawet', die belemmert in US dollar of Euro's te handelen, maar Suriname kan zéker niet zonder de laatste, gezien nog grote (familie) banden met Nederland en bovendien Frans Gyana, EU en eurzoneland als buur. Dit wordt deze week of is al teruggedraaid en de Banken mogen dan weer in Euro's uitbetalen o.a. als die afspraak er al was.

  Surinaamse banken staken uit protest tegen valutawet - NRC - www.nrc.nl › nieuws › 2020/03/25 › surinaamse-banken-staken-uit-prot... - 25 mrt. 2020 - Valutawet: De banken verzetten zich tegen de regering van ... 25 maart 2020 ... Het gebouw van de Centrale Bank Suriname in Paramaribo.

  Grote onrust over nieuwe wet voor betalingsverkeer in Suriname

  www.ad.nl › buitenland › grote-onrust-over-nieuwe-wet-voor-betalin...

  24 mrt. 2020 - ... dat de Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren wordt ... De wetheeft als doel de waarde van de Surinaamse dollar (Srd) te ...

  Zie verder de ALGEMENE UPDATE Coronanieuws op club forum / http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Bouterse biedt excuses aan voor overtreden corona-richtlijnen

  De Surinaamse president Bouterse heeft in een video zijn excuses aangeboden nadat ophef was ontstaan over een ontmoeting die hij had met jongeren, afgelopen weekend. Bouterse was in een filmpje te zien met jongeren, waarin ze niet de voorgeschreven afstand van 1,5 meter hielden. Hij zat op een bankje vlak naast de jongeren en wreef een vrouw naast hem over haar arm.

  Nu zegt hij daarover dat hij werd aangesproken door de groep om over hun problemen te spreken. Het was "een spontane situatie" die volgens hem uit de hand liep. "De indruk die daar gewekt wordt is absoluut niet goed", zegt Bouterse. Hij excuseert zich tegenover het covid-team in zijn land en de Surinaamse bevolking.

  Bekijk hier de excuses van de Surinaamse president, en via deze link (vanaf 2'30 min.) het gesprek met de jongeren.

  In Suriname zijn tien besmettingen geregistreerd en één dode. Het luchtruim, winkels en scholen zijn dicht en er is een sociale lockdown. Er is een noodwet afgekondigd waardoor de regering regels nog verder kan aanscherpen. Ook is er een noodfonds voor ondernemers, met daarin omgerekend zo'n 50 miljoen euro. Bouterse heeft ook gedreigd de noodtoestand af te kondigen voor het binnenland omdat mensen vanuit Frans Guyana illegaal de grens oversteken, wat kan leiden tot besmettingen in het land.    

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 25 maart 2020 @ 06:43
  #37
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, AANTAL BANKEN, WINKELS EN BEDRIJVEN gisteren gesloten IN PROTEST TEGEN BELEID REGERING BOUTERSE en de financiele regelgeving, nieuwe wet. Bovendien is in Suriname ook het 'coronavirus' opgedoken en nu 7 'geregistreerde' patienten. Zie ook overzicht daarover hier in het forum. Toch kunnen Banken o.a. en supermarkten, winkels niet al te lang dicht blijven, zij behoren tot de vitale bedrijven in deze crisis. En dat zou funest zijn voor het gehele land, de gehele samenleving. Zelfs de regering Bouterse zal dit door hebben.

  Zie ook forum UPDATE CORONACRISIShttp://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  Nogmaals zie #bericht 36, eerder hier wat wel niet mag: Kort: Van/naar werk voor degenen die niet thuis kunnen werken, vitale sectoren, boodschappen doen, geldzaken (Bank) afhandelen indien en zeker degenen die een hond hebben, alleen deze uitlaten in de onmiddelijke omgeving.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 00:44 • AANGEPAST VANDAAG, 00:54

  Banken, winkels en bedrijven Suriname dicht uit protest tegen nieuwe wet.

  Banken in Suriname zijn dichtgegaan uit protest tegen een nieuwe wet die het verbiedt om nog cash transacties te doen in vreemde valuta zoals Amerikaanse dollars of euro's. Ook wordt de wisselkoers voor buitenlandse valuta vastgesteld door de Centrale Bank en niet meer zoals nu, door de afzonderlijke wisselkantoren, de zogenoemde cambio's.

  Deze Wet op Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren werd dit weekend na een marathonbijeenkomst in het parlement getekend door president Bouterse. Door het verbod op betalingen in vreemde valuta zal de waarde van de eigen munt, de Surinaamse dollar (SRD), weer gaan stijgen, is het argument voor de wet.

  Tot nu toe kon in de meeste winkels in Suriname, zoals supermarkten of horecagelegenheden, behalve met de Surinaamse dollar ook in Amerikaanse dollars of euro's betaald worden. Ook worden er vaak zaken gedaan in harde valuta en moeten veel Surinamers hun huur in dollars of euro betalen.

  Dat gebeurt omdat de Surinaamse munt steeds minder waard wordt. De bankiersvereniging, waarin verschillende commerciële banken zijn vertegenwoordigd, is boos omdat er niet met hen is overlegd over de wet. De gevolgen kunnen bovendien desastreus zijn voor de samenleving, aldus de banken.

  De regering geeft te veel uit, leent veel te veel, maar krijgt minder binnen. Zolang dat zo blijft is de druk op de economie groot.

  Winston Ramautarsing, voorzitter Vereniging van Economisten

  Ze gaan na welke juridische stappen ze kunnen nemen, omdat de wet volgens hen veel rechtsonzekerheid met zich meebrengt. Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, bestrijdt de wet het symptoom en niet de oorzaak.

  "De koers kun je niet per wet bepalen, die wordt door de kracht van de economie bepaald, door vraag en aanbod van valuta. De regering geeft te veel geld uit, leent veel te veel, maar krijgt minder geld binnen. Zolang dat zo blijft is de druk op de economie groot en blijven we in deze crisis", aldus Ramautarsing tegenover lokale media.

  Hij voorspelde ook druk op de import van goederen en voedsel. Vandaag probeerden Surinamers met rekeningen bij commerciële banken hun dollars en euro's op te nemen in de hoop ze dat ze die nog voor een hoge koers konden wisselen in de lokale munt, maar in de loop van de dag sloten steeds meer banken de deuren.

  Oppositie voelt zich misleid

  Ook het bedrijfsleven zal meedoen met de actie van de banken en winkels sluiten de deuren. Volgens critici is de nieuwe wet niet per se slecht, maar zijn de verschillende financiële spelers niet geraadpleegd en lijkt het er op alsof de regering de wet er snel doorheen heeft gedrukt.

  Het parlement nam de wet aan nadat de oppositie uit protest uit de Nationale Assemblee was vertrokken. Die voelt zich misleid, omdat de wet die behandeld werd niet de wet was die op de agenda stond.

  Deze crisis komt anderhalve maand nadat Suriname opgeschrikt werd door de 'verdwijning' van 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) bij de Centrale Bank. Dit geld van Surinaamse spaarders was door de commerciële banken bij de Centrale Bank ondergebracht, maar door de regering ingezet voor andere doeleinden.

  Zevende coronabesmetting

  Terwijl het wantrouwen in de regering-Bouterse met de dag groter wordt en veel onrust veroorzaakt, strijden de Surinamers ook nog tegen het coronavirus. Dinsdag is een zevende besmetting vastgesteld.

  Sinds 13 maart, toen de eerste patiënt met het coronavirus werd geregistreerd, is Suriname in 'lockdown'. Het luchtruim is dicht en er zijn geen vluchten meer van en naar Suriname. Surinamers die terugkeren in het land moeten verplicht in quarantaine. Met de sluiting van banken en vanaf woensdag dus ook winkels en bedrijven zal de crisis verder oplopen, zo is de verwachting.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-03-25 06:49:36
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 18 februari 2020 @ 01:14
  #36
  reactie op (#35) herman_dad

  Goedemorgen, DUIZENDEN PROTESTEREN TEGEN REGERING BOUTERSE. Dit n.a.v. de recente berichten over de Surinaamse Banken en het verdwijnen van 10 miljoen US-Dollar. Het is nu genoeg geweest met Bouterse vinden de protesterenden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 17:22

  Duizenden Surinamers protesteren tegen Bouterse

  Op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo staan duizenden mensen JURGEN LACHMAN

  In Paramaribo zijn duizenden mensen de straat op gegaan uit protest tegen het financieel beleid van de regering-Bouterse. Er is al langer ontevredenheid over het economisch beleid van de regering, maar de druppel was het verdwijnen van 100 miljoen Amerikaanse dollar uit de kasreserve van de Surinaamse Centrale Bank. Daar is een deel van het spaargeld van de bevolking ondergebracht. De demonstranten eisen het aftreden van president Bouterse en minister Hoefdraad van Financiën.

  "Er zijn echt duizenden mensen naar het Onafhankelijkheidsplein getrokken en dat aantal groeit nog steeds", zegt correspondent Nina Jurna. "Dat is bijzonder. Surinamers gaan niet snel de straat op, dus als dat massaal gebeurt moet er wel echt wat aan de hand zijn. En dat is er ook."

  Volgens de demonstranten neemt de regering te weinig verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten. "Nu is het genoeg. De regering moet weg":

  1:01 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Protesten tegen Surinaamse regering: 'Mensen nemen hun verantwoordelijkheid niet meer'

  De verdwijning van het kasgeld werd vorige maand bekend. Sinds vorig jaar zijn commerciële banken verplicht een deel van hun buitenlandse valuta onder te brengen bij de Surinaamse Centrale Bank. Uit een verklaring blijkt nu dat het geld gebruikt is om schulden af te lossen en voor goudaankopen, waarschijnlijk om inflatie tegen te gaan.

  Aan de commerciële banken is nooit verteld dat het geld van hun spaarders hiervoor zou worden gebruikt. Gisteren bleek bovendien dat de kasreserve van de centrale bank lager is dan verwacht, zegt Jurna. De bank heeft nog 71 miljoen Amerikaanse dollar, minder dus dan ze aan de burgers verschuldigd is.

  Ministers verrijken zichzelf

  Sinds het verdwijnen van de kasreserves is de koers van de Surinaamse dollar gedaald. Voorheen kostte 1 Amerikaanse dollar 8 Surinaamse dollar, en nu 10 Surinaamse dollar.

  "Alles wordt duurder en ambtenaren weten niet of er straks nog geld is om hun salarissen te betalen", zegt Jurna. "Mensen zien ondertussen dat ministers het wel heel goed voor zichzelf hebben geregeld, zich verrijken en in dure auto's rijden."

  Voor het bankschandaal is nog niemand verantwoordelijk gesteld, zegt de correspondent. "Ook is niet duidelijk of dat geld terugkomt en wat de schade wordt. De directeur van de centrale bank is wel op non-actief gesteld en in de gevangenis gezet, maar dat is omdat hij zichzelf verrijkt zou hebben in een andere zaak."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 01 februari 2020 @ 00:32
  #35
  reactie op (#34) herman_dad

  Goedemorgen, INTERN TUSSEN DE SURINAAMSE BANKEN is ook e.e.a. NIET GOED GEGAAN, nog een beetje voorzichtig gesteld dan hierbij? Het gaat wel om 100 miljoen (!) US-dollar.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 16:14 • AANGEPAST VANDAAG, 19:59

  100 miljoen dollar verdwenen uit reserve Centrale Bank Suriname

  Uit de kasreserve van de Centrale Bank van Suriname is spaargeld ter waarde van 100 miljoen Amerikaanse dollar verdwenen. Het geld is gebruikt zonder dat de banken daarvan wisten. Die zijn zeer verontwaardigd dat ze maandenlang zijn misleid, meldt Starnieuws.

  De bankiersvereniging, die toezicht houdt op de vreemde valuta van de Centrale Bank, vraagt opheldering over de verdwenen miljoenen. Eerder zijn strenge maatregelen getroffen om het beheer van de vreemde valuta veilig te stellen. Zo kan de Centrale Bank niet meer zelfstandig betalingen en andere handelingen verrichten met het geld uit de kasreserve.

  Politieke consternatie

  Verschillende politieke partijen hebben furieus gereageerd en eisen opheldering van de regering. De oppositiepartij VHP wil dat president Bouterse zelf in het parlement komt uitleggen hoe de banken zo lang konden worden misleid en hoe de spaarders hun geld terugkrijgen. De partij eist dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt en direct opstapt.

  De oppositiepartij meent dat de regering en de Centrale Bank de 100 miljoen dollar, of een deel ervan, hebben gebruikt voor het aflossen van buitenlandse schulden.

  De Centrale Bank was eerder deze maand al in opspraak toen bankpresident Van Trikt op non-actief werd gesteld vanwege misstanden bij de bank. Uit onderzoek bleek onder meer dat er sprake was van belangenverstrengeling tussen het accountantskantoor van Van Trikt en de bank. Ook zou hij dure auto's en stukken grond hebben gekocht. Van Trikt was nog geen jaar aan de bank verbonden.

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-02-01 00:33:41
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 25 december 2019 @ 00:42
  #34
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, vevolg #29: HET OM MOET 19,5 MILJOEN EURO AAN SURINAME TERUGGEVEN, dit geld was geconfisceerd omdat er 'verdacht werd en wordt van witwassen'?? Het is een uitspraak van de rechter die dit in strijd vindt met het internationale publiekrecht. Inderdaad, waar blijven 'we' als dit een normaal gegeven wordt, direct 'verdenken van' zoals ook in andere items al wordt gesteld. Zie overige rubrieken bij 'Banken', Belastingdienst ZELF etc...   

  'Normale geldhandelingen' worden zo voor elke burger geschaadt en is bijna niet meer te doen, indien er iets 'abnormaals mogelijk is' dan direct verdacht van...???   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 17:24

  Nederlandse OM moet 19,5 miljoen euro teruggeven aan Suriname.

  De president van de Surinaamse centrale bank Robert van Trikt NOS/HARMEN BOERBOOM

   Het Openbaar Ministerie heeft in april vorig jaar onterecht beslag gelegd op een contante geldzending van 19,5 miljoen euro. Dat oordeelt rechtbank in Haarlem vandaag.

   Het geld werd in opdracht van de Centrale Bank van Suriname verstuurd naar de Bank of China in Hongkong. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dit verdacht, en vermoedde dat er sprake was van witwassen en legde daarom beslag op het geld. De rechtbank oordeelt nu dat dat in strijd was met het internationaal publiekrecht. Het geld moet terug.

   Contant geld

   De cash is in beslag genomen bij een onderzoek van het OM naar contant geld dat via Schiphol naar andere landen werd gestuurd. In dat onderzoek viel op dat er vaak geld vanuit Suriname via Schiphol naar Hongkong ging.

   Vier van die zendingen zijn gecontroleerd, maar niet in beslag genomen. Uiteindelijk is de vijfde zending, in april 2018, wél in beslag genomen op verdenking van witwassen. Dat was 19,5 miljoen euro.

   Het geld was afkomstig van drie Surinaamse banken. Die ontkennen dat er sprake was van witwassen en eisten dat het geld teruggeven zou worden.

   Uitspraak gaat niet over witwassen

   De uitspraak van de rechter betreft niet de vraag of er wel of geen sprake is van witwassen, maar gaat over de vraag of het geld in beslag genomen had mogen worden. Dat had niet gemogen, zegt de rechtbank.

   Het geld werd namelijk verstuurd in opdracht van de Centrale Bank van Suriname. Dat is een staatsorgaan met immuniteit, dat met deze geldzending een wettelijke taak uitvoert, namelijk het coördineren van de contante geldstromen in Suriname, aldus de rechter.

   Er komt meer contant geld Suriname binnen dan dat het land uit gaat. Dat geld moet worden omgezet in digitaal geld, en dat gebeurt door contant geld op te sturen de Bank of China, die het bedrag digitaal in dollars terug naar Suriname overmaakt.

   Deze uitspraak is heel belangrijk voor Suriname en correspondent-banken overal ter wereld zullen weten dat wij correct bezig zijn geweest.

   Robert van Trikt, president van de Centrale Bank van Suriname

   Dat het geld in beslag was genomen had zijn weerslag op de economie van het land. De president van de Surinaamse Centrale Bank, Robert van Trikt, zei in april dit jaar dat er hierdoor een tekort aan Amerikaanse dollars was in het land. Die zijn nodig omdat bij de hout- en goudhandel in die munt betaald wordt.

   Van Trikt zegt vandaag blij te zijn met de uitspraak. "Wij hebben uiteindelijk gelijk gekregen bij de Nederlandse rechtbank. Deze uitspraak is heel belangrijk voor Suriname en correspondent-banken overal ter wereld zullen weten dat wij correct bezig zijn geweest", zegt hij tegen Starnieuws.

   Banken blijven verdachten

   Het in beslag genomen geld moet terug naar Suriname, oordeelt de rechtbank. Het staat nu op een rekening van de Belastingdienst.

   Het OM laat weten dat de banken gewoon verdachten blijven, en dat het opsporingsonderzoek ook na deze beslissing doorgaat. Het OM kan binnen twee weken in beroep gaan tegen deze uitspraak.

   BEKIJK OOK

   Deel dit artikel:

   handtekeningafbeelding
  • maandag 09 december 2019 @ 00:48
   #33
   reactie op (#32) herman_dad

   Goedemorgen, HERDENKING 8 DECEMBER MOORDEN HEEFT EXTRA LADING door veroordeling van president Bouterse. De jaarlijkse herdenking hiervan trok meer mensen en had een extra emotionele lading. Echter of Bouterse ooit de binnenkant van een cel zal zien is zeer twijfelachtig want: Bouterse toch in beroep tegen vonnis Decembermoorden

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 18:00

   Veroordeling Bouterse maakt herdenkingen Decembermoorden extra emotioneel

   Belangstellenden lopen mee in een fakkeltocht tijdens de herdenking van de Decembermoorden ANP

   In Paramaribo en in Amsterdam zijn de Decembermoorden herdacht, vandaag 37 jaar geleden.

   De herdenkingen stonden in het teken van de recente veroordelingen in het proces. De Surinaamse president Desi Bouterse werd negen dagen geleden veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982.

   Fakkeltocht

   In Amsterdam was het daarom drukker dan voorgaande jaren. Zo'n 150 tot 200 mensen liepen voor de herdenkingsbijeenkomst mee in een fakkeltocht van het stadhuis naar het monument op het Waterlooplein.

   Ook burgemeester Halsema liep mee:

   1:04 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   'Na 37 jaar hebben we eindelijk bijna gerechtigheid'

   Het was voor documentairemaker Ananta Khemradj (29) de eerste keer dat ze meedeed aan de jaarlijkse herdenking in Amsterdam. Volgens haar is het belangrijk om de Decembermoorden te herdenken, zeker nu er een vonnis op tafel ligt. "Dat dwingt ons om met elkaar erover te praten."

   De Decembermoorden hebben verdeeldheid gebracht in Suriname. Surinamers kunnen daar het beste mee omgaan door het gesprek met elkaar aan te gaan, denkt Khemradj. "Als wij onze geschiedenis willen kennen, dan moeten we het hebben van mensen die erover praten. Dat we dat nu zien gebeuren maakt mij hoopvol."

   Toespraken

   Na de fakkeltocht begon de officiële herdenking in de Amstelkerk, waarbij oud-president Venetiaan van Suriname aanwezig was.

   In de kerk was onder meer een toespraak van burgemeester Femke Halsema. Zij sprak van een historische herdenking: "Een belangrijk nieuw hoofdstuk van de geschiedenis van Suriname is geschreven, dat verzoening en eenheid kan brengen in een verdeeld land."

   Verder spraken de Kamerleden Sadet Karabulut en Lilianne Ploumen, columniste Sheila Sitalsing en advocaat Gerard Spong de bomvolle kerk toe.

   Paramaribo

   In Paramaribo zijn de moorden herdacht bij Fort Zeelandia. Dat is de plek waar de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden werden gemarteld en geëxecuteerd.

   De herdenking en aansluitende kranslegging verliepen emotioneel:

   0:52 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Decembermoorden herdacht in Paramaribo, 'Dit is een nieuw begin'

   Het vonnis tegen Desi Bouterse is niet definitief. De president kondigde gisteren aan dat hij in beroep gaat. Daardoor is Bouterse volgens zijn advocaat verdachte en geen veroordeelde, en kan hij zich kandidaat stellen voor de verkiezingen van volgend jaar.

   Bouterse en zijn advocaat spraken eerder al van een oneerlijk, politiek proces, dat volgens hen vanuit Nederland wordt aangestuurd.

   In deze video zie je een uitgebreide terugblik op de moorden en het jarenlange proces:

   4:22 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Een terugblik op de decembermoorden in Suriname 1982

   BEKIJK OOK

   Deel dit artikel:

   handtekeningafbeelding
  • zondag 01 december 2019 @ 00:39
   #32
   reactie op (#31) herman_dad

   Goedemorgen, VREUGDE EN ONBEGRIP BIJ VOOROORDELING BOUTERSE bij de Nederlandse Surinamers. Sommigen vinden en hijzelf ook inmiddels dat het een 'politieke veroordeling is'? 

   D.d. 5 december aanvulling  04/12/19 Advocaat: Bouterse niet in beroep tegen vonnis Maar hij heeft nog 10 dagen nu om op dit besluit terug te komen, dus we wachten af.  

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Reklame voor een goed doel: 

   https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

   ====================================================================

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 19:43

   Vreugde én onbegrip bij Nederlandse Surinamers over Bouterse-vonnis.

   Het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden ANP

   Veel Surinaamse Nederlanders zijn blij met de veroordeling van Desi Bouterse vanwege zijn rol bij de Decembermoorden. "Dit is gerechtigheid", zegt Roy Ho Ten Soeng van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland-Suriname. "De veroordeling heeft veel te lang op zich laten wachten, maar nu ben ik zeer blij."

   Wel had Ho Ten Soeng liever gezien dat Bouterse nu gevangen genomen zou worden. "Dat zou een grotere genoegdoening zijn."

   Het Decembermoordenproces loopt sinds 2007. Desi Bouterse stond met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in 1982. Andere verdachten werden vrijdag vrijgesproken. De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend.

   Het is de vraag wat er nu gaat gebeuren, aangezien Bouterse in ieder geval voorlopig vrij rondloopt. "Als hij een beetje respect heeft voor het volk en de democratie, wat hij vaak in de mond neemt, dan zou hij de eer aan zichzelf moeten houden en uit eigen beweging aftreden", zegt Fred Kartaram, een Surinaams-Nederlandse socioloog en beleidsadviseur.

   "Hij is het boegbeeld, staat symbool voor de grondwet van Suriname. Dan kun je niet aanblijven met zo'n een enorme smet op je naam." Maar voor aftreden is geen aanwijzing. Bouterse spreekt al lang van een "oneerlijk en politiek proces" en gaat in hoger beroep.

   Hoop

   Vincent Soekra van de Vereniging Ons Suriname vindt het een opsteker voor de rechtsstaat en krijgt na het jarenlange proces "eindelijk weer hoop". "Hopelijk wordt de eeuwige spanning een beetje weggewerkt en kan er een stap worden gezet richting vrede."

   Bellers in een programma van het Nederlands-Surinaamse radiostation Radio Mart zijn een stuk kritischer op de uitspraak. "Het is een showproces, een politiek proces", zegt meneer Overman die reageert in de uitzending. Hij krijgt bijval van een ander: "Het is niet goed dat ze hem veroordeeld hebben, dat is gewoon een politieke streek van ze."

   De luisteraars die vanmiddag inbelden bij Radio Mart waren kritisch op de veroordeling van Bouterse:

   1:31 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Luisteraars Radio Mart verdeeld over veroordeling Bouterse

   De meeste bellers zijn voor de Surinaamse president en het programma wordt uiteindelijk een uur verlengd om ander geluid te laten horen. De toon is veelal fel. Ene 'Kwaku X' roept mensen op om "met hun poten" af te blijven van Bouterse. "Wij gaan hem halen, wij gaan hem eren. Hij is de koning van Suriname, de nieuwe koning."

   Tv-programma Nieuwsuur sprak gisteren met klanten van een Surinaamse eetgelegenheid in Amsterdam die Bouterse ook nog steunen. "Het is zo lang geleden. Ik kan me niet herinneren dat er iets verkeerd gegaan is." Dat Bouterse verantwoordelijk is voor vijftien doden, maakt hem niet uit. "Dat heeft Piet Hein (zeevaarder in de VOC-tijd, red.) toch ook gedaan? Hij heeft er toch ook een paar geklaard?"

   Een ander: "Het is een man die probeert zijn best te doen voor Suriname. Er is geen andere. Bouterse is een leider, een vader voor Suriname. Nee, hij is geen moordenaar."

   BEKIJK OOK

   Deel dit artikel:

   Gewijzigd op 2019-12-05 01:17:18
   handtekeningafbeelding
  • zaterdag 30 november 2019 @ 00:56
   #31
   reactie op (#30) herman_dad

   Goedemorgen, ONVERWACHTSE UITSPRAAK IN DECEMBER PROCES, BOUTERSE VEROORDEELD TOT 2O JAAR.. Overigens gaat hij in hoger beroep en dat duurt ook weer enige tijd en gezien zijn leeftijd zal hij, indien ook veroordeeld wordt en in de cel zou belanden, dit geen 20 jaar meer zijn, naar menselijke verwachting.  

   Wel een goede uitspraak en zekere genoegdoening voor de nabestaanden in deze.

   Ook opvallend, zie ook vorige artikel dat Bouterse zelf niet aanwezig is, was, hij is in China op Staatsbezoek. En vandaag zou, dat was bekend, de DATUM VAN DE UITSPRAAK bekend worden gemaakt maar de uitspraak is ineens vandaag toch gekomen.  

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Reklame voor een goed doel: 

   https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

   ====================================================================

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 21:44

   Uitspraak Bouterse: 'Vrouwe Justitia komt nu weer recht overeind te staan'

   Het gedenkteken in Fort Zeelandia, de plek waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden ANP

   Nabestaanden en vertegenwoordigers van slachtoffers van de Decembermoorden op 8 december 1982 reageren verheugd op de veroordeling van de Surinaamse president Desi Bouterse. De krijgsraad in Suriname legde hem twintig jaar celstraf op voor zijn rol in de Decembermoorden, de straf die de openbaar aanklager twee jaar geleden ook eiste.

   "We zijn bijzonder tevreden", zegt nabestaande en vertegenwoordiger van de nabestaanden Sunil Oemrawsingh op de lokale radio. "Wat de samenleving al decennia wist, staat nu ook juridisch vast. We zijn niet alleen blij om het vonnis, maar ook om het haarfijn motiveren daarvan. Onze eerste gedachten gaan naar de weduwen, moeders en familieleden."

   De uitspraak bezorgt Oemrawsingh een "goed gevoel". "Een heel sterk gevoel van rechtvaardigheid. Maar nog niet voldaan. We verwachten dat de hoofdverdachte binnen veertien dagen in beroep gaat. Elke verdachte die veroordeeld is, moet de straf uitzitten."

   Bouterse's advocaat Irvan Kanhai kondigde kort na de uitspraak inderdaad een hoger beroep aan. "Ik heb nu nog twee rechtsmiddelen: verzet en beroep. Ik ga ze allebei gebruiken." Volgens hem zijn er opzettelijk getuigenverklaringen genegeerd.

   Nabestaanden reageerden verheugd op het vonnis:

   0:24 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Nabestaanden van de slachtoffers feliciteren elkaar na het vonnis

   Advocaat Hugo Essed, die nabestaanden van de Decembermoorden bijstaat, reageerde bij Apintie Radio. De uitspraak getuigt volgens hem van het herstel van de Surinaamse rechtsstaat.

   "Met dit vonnis is gebleken dat de Vrouwe Justitia van Suriname, die in 1982 op een wrede wijze van haar sokkel is geslagen, weer aan het opstaan is. We zijn ervan overtuigd dat dit vonnis ertoe zal bijdragen dat Vrouwe Justitia weer recht overeind komt te staan."

   Spong: levendige rechtsstaat

   Advocaat Gerard Spong houdt zich al bijna twintig jaar bezig met het proces. Hij is "zeer verheugd" over de uitspraak. "En ik ben trots op Suriname en met name op de moedige Surinaamse rechters, die dit hebben gedaan", zegt hij. "U moet zich even voorstellen dat de rechters recht hebben gesproken onder zeer intimiderende omstandigheden. Ze hebben zich niet van de wijs laten brengen, noch door de talrijke juridische acties van Bouterse en zijn raadsman, de amnestiewetgeving. Ze hebben alles geprobeerd om onder dat vonnis uit te komen."

   Of Bouterse ook echt achter de tralies komt, is voor Spong afwachten. "Die kans is natuurlijk met een vonnis van 20 jaar cel voor hem aanmerkelijk dichterbij gekomen dan voorheen. Ik twijfel er niet aan dat hij ook in hoger beroep veroordeeld wordt. Maar de vraag is wel, hoe dan verder. Bouterse is ook de jongste niet meer."

   Correspondent Harmen Boerboom vindt het niet vreemd dat er nu nog geen gevangenneming gelast is. "Dat is op zich niet zo verwonderlijk, want Bouterse heeft gedurende de rechtszaak nooit vastgezeten." Een eventuele arrestatie wordt pas na het hoger beroep verwacht, aldus de correspondent.

   Suriname: rust bewaren

   De Surinaamse regering roept in een verklaring op tot rust. "De democratie blijft immers hoog in het vaandel", aldus de overheid. De regering zegt "kennis te hebben genomen van de voortgang van het proces".

   In een gezamenlijke reactie zeggen Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten dat ze waardering hebben voor de moeilijke omstandigheden waaronder de Suriname rechtbank heeft moeten werken. De landen zeggen dat de uitspraak moet worden gerespecteerd.

   Wie waren de slachtoffers van de Decembermoorden?

   De slachtoffers waren allemaal vooraanstaande Surinamers die openlijk kritiek hadden op of verzet pleegden tegen het regime van Bouterse.

   • John Baboeram (36), advocaat
   • Bram Behr (31), journalist
   • Cyrill Daal (46), vakbondsleider
   • Kenneth Gonçalves (42), advocaat en deken van de Surinaamse Orde van Advocaten
   • Eddy Hoost (48), advocaat en politicus
   • André Kamperveen (58), journalist en oud-voetballer
   • Gerard Leckie (39), psycholoog en docent
   • Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige
   • Lesley Rahman (28), journalist
   • Surendre Rambocus (29), luitenant
   • Harold Riedewald (49), advocaat
   • Jiwansingh Sheombar (25), militair
   • Jozef Slagveer (42), journalist en directeur van persbureau
   • Robby Sohansingh (37), zakenman
   • Frank Wijngaarde (43), journalist

   Naast de bovengenoemde slachtoffers, werd ook vakbondsleider Fred Derby gevangengenomen. Hij wist als enige aan de executie te ontsnappen. Zijn verklaring is door de krijgsraad als erg belastend beoordeeld. Derby overleed in 2001 plotseling op 61-jarige leeftijd.

   Derby verklaarde eerder dit:

   0:43 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Getuigenverklaring Fred Derby in 2001

   BEKIJK OOK

   Deel dit artikel:

    

   handtekeningafbeelding
  • donderdag 28 november 2019 @ 00:32
   #30
   reactie op (#29) herman_dad

   Goedemorgen, PRESIDENT BOUTERSE OP ZELDZAAM STAATSBEZOEK AAN CHINA. Overigens kan hij dus daar wel vrij naartoe reizen, dit inverband met het INTERNATIONALE verzoek tot aanhouding van Nederland ivm 'drugszaken' o.a.?

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Reklame voor een goed doel: 

   https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

   ====================================================================

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 22:44

   Bouterse op zeldzaam staatsbezoek in China en verstevigt band.

    AFP

   De Surinaamse president Desi Bouterse is op staatsbezoek in China. Dat is een zeldzaamheid; meestal gaan Surinaamse ministers of de vicepresident op staatsbezoek.

   Bouterse nam meerdere ministers mee naar Peking, onder meer die van Justitie en Politie, Volksgezondheid en Handel, Industrie en Toerisme.

   Bouterse werd warm onthaald door president Xi Jinping:

   0:39 Volume 10%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Surinaamse president Desi Bouterse warm onthaald in China

   Suriname en China hebben overeenkomsten getekend over onder meer politieke samenwerking, infrastructuur, sport, veiligheid, volksgezondheid en handel. Details hierover werden niet bekendgemaakt.

   Afhankelijk

   De Aziatische grootmacht is al een aantal jaar zeer actief in Suriname. Zo leggen de Chinezen straten en wegen aan en bouwen ze huizen en winkels.

   Het Zuid-Amerikaanse land heeft intussen een enorme schuld bij China. Critici vanuit de oppositie, maar ook economen en werkgevers zijn bang dat Suriname meer leningen aangaat, zijn schulden niet kan terugbetalen en te afhankelijk wordt van China.

   BEKIJK OOK

   Deel dit artikel:

   handtekeningafbeelding