Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3492 keer bekeken

SURINAME: 'Bouterse VERLIEST verkiezingen Suriname'

 • zaterdag 26 oktober 2019 @ 04:45
  #29
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #25: NL OM VERDENKT SURINAAMSE BANKEN VAN 'WITWASSEN'? Het is al jaren een gegeven dat Banken, zo wie zo wereldwijd, dat heet het MONETAIRE SYSTEEM, onderling veel geld oversturen ivm vaste afspraken. Nu ineens heet dit 'witwassen'?

  Vooral tussen beide landen NL-SURINAME omdat de banden met de bevolking van het vroegere overzeese Rijksdeel nog steeds heel groot zijn, met de helft van de Surinaamse bevolking hier en dan weer daar. Het is nu vrijwel onmogelijk nog om geld over te sturen tussen familieleden en zakelijk b.v. tenzij nog in beperkte hoeveelheden van enkele duizenden per maand maximaal via overboekingskantoren als Western Union o.a. en ook dát is al 'verdacht'? 

  Een zeer kwalijke zaak van het OM EN DE NL OVERHEID DAARMEDE WANT: 

  "Dat dat nu, vlak voor de behandeling van het klaagschrift wel gebeurt lijkt erop te wijzen dat het OM inziet dat ze een zwakke zaak heeft," zegt een betrokkene aan de NOS. In een verklaring die de banken gisteren hebben uitgegeven wordt gesteld dat het erop lijkt dat het OM het Surinaamse belang wil schaden.

  We zeiden het al meer hier: ZIE ANDERE FORUMTOPIC 'BANKEN' o.a. bij 'witwassen', in principe wordt de gewone man/vrouw de dupe van de 'strijd tegen en de jacht op witwassen'.... en hiermede komt dat ook meer en meer uit die voorspelling... 

  DE WERELDECONOMIE, 'MONETAIRE STELSEL' IS ZICHZELF AAN HET OM ZEEP HELPEN, en ook dat is al voorspeld ook in het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN (??) op weg... Bol.com  BRUNA.NL of winkels o.a. en in Suriname boekhandel Vaco, Domineestraat te Paramaribo. Zie ook plaatje clubhome en elders in rubriek Universum o.a. 

  En ook deze in dit kader nog: 

  Ouders vaker de dupe van fraudejacht door Belastingdienst Toeslagenaffaire breidt uit 

  Ouders vaker de dupe van fraudejacht door Belastingdienst RTL-NIEUWS

  Algemeen

  'OM verdenkt Surinaamse banken van betrokkenheid bij witwassen' NU.nl

  'Fiscus stopte kindertoeslagen van nog eens 120 ouders zonder bewijs van fraude' NU.nl

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 02:22

  OM verdenkt Surinaamse banken van witwassen.

  De Surinaamsche Bank MARK AHSMANN - CC BY-SA 3.0

  GESCHREVEN DOOR:

  1. Harmen Boerboom correspondent Suriname

   Ga naar het Twitter account van Harmen Boerboom

  Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft drie grote Surinaamse banken en een aantal wisselkantoren aangemerkt als verdachten in een witwaszaak. Het gaat om De Surinaamsche Bank, de Hakrinbank en de Finabank.

  In mei 2018 werd op Schiphol een geldzending van 19,5 miljoen euro onderschept die door het OM werd aangemerkt als verdacht in verband met witwassen. Het geld, dat van de banken en wisselkantoren afkomstig was, werd vervoerd in opdracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en zou in het buitenland worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. Volgens de betrokken banken ging het om een reguliere zending die aan alle eisen voldeed.

  Klaagschrift

  De Centrale Bank diende eerder dit jaar een klaagschrift in bij de Nederlandse rechter dat op 5 november wordt behandeld. Daarin wordt onder meer gesteld dat het opmerkelijk is dat het Nederlandse OM niemand aanmerkte als verdachte.

  "Dat dat nu, vlak voor de behandeling van het klaagschrift wel gebeurt lijkt erop te wijzen dat het OM inziet dat ze een zwakke zaak heeft," zegt een betrokkene aan de NOS. In een verklaring die de banken gisteren hebben uitgegeven wordt gesteld dat het erop lijkt dat het OM het Surinaamse belang wil schaden.

  De onderschepping had grote gevolgen voor de Surinaamse economie. De euro daalde in waarde en er ontstond een tekort aan Amerikaanse dollars. Surinaamse zakenlieden kwamen in de problemen doordat ze geen buitenlandse producten meer konden importeren.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-10-27 05:06:30
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 23 oktober 2019 @ 00:51
  #28
  reactie op (#27) herman_dad

  Goedemorgen, OOK IN SURINAME IS DE POLITIEK EEN NIET MEER TE BEGRIJPEN GEHEEL. HUIDIGE REGERING WIL ONBEPERKT GELD KUNNEN LENEN tegen straffeloosheid in nieuwe wetgeving daartoe. Ook in dit land net als elders ter wereld omvorming van de politiek, het instituut? Hoe dan? Zie boek weer Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg,... ook Surinaamse boekhandels, o.a. VACO, Domineestraat te Paramaribo zijn er mee bekend. Voor alle Surinaamse lezers hier!  

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 13:57

  Surinaamse regering wil onbeperkt en straffeloos geld lenen

  President Bouterse ANP

  GESCHREVEN DOOR:

  1. Harmen Boerboom correspondent Suriname

   Ga naar het Twitter account van Harmen Boerboom

  In Suriname is een heftige discussie losgebarsten over een voorgenomen wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Als de wet wordt aangepast, kan de regering onbeperkt geld lenen. De huidige wet stelt een limiet en voorziet in een gevangenisstraf tot 10 jaar voor de minister van Financiën als de limiet wordt overschreden.

  Het wijzigingsvoorstel komt van de grootste regeringspartij, de NDP van president Bouterse. De Surinaamse overheid heeft dringend geld nodig en heeft al grote bedragen geleend in binnen- en buitenland. Een nog grotere schuld zou betekenen dat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën een celstraf aan zijn broek zou kunnen krijgen.

  De kans dat de wetswijziging het haalt, is groot, omdat de regeringspartijen een meerderheid in het parlement hebben en de volksvertegenwoordigers van de regeringspartijen zich doorgaans unaniem achter de plannen van de regering scharen. Vandaag wordt er in het parlement een commissie samengesteld die de nieuwe wet gaat voorbereiden.

  'Legaal stelen'

  De oppositiepartijen reageren fel. Ze spreken van "een wetsvoorstel om legaal te kunnen stelen" en een plan dat "criminele intenties verraadt". De oppositie is bang dat het geleende geld gebruikt gaat worden om de bevolking in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2020 koest te houden met cadeautjes. Ook zou het geld gebruikt kunnen worden om de Surinaamse dollar kunstmatig op peil te houden.

  Voorzitter Gregory Rusland van oppositiepartij NPS wijst erop dat de wet indertijd is aangenomen om de Surinaamse munt te beschermen en noemt de wetswijziging een inbreuk op de integriteit van het geld en op de Surinaamse rechtsstaat. De wetswijziging dient er volgens hem alleen voor om mensen in de regering te beschermen en te vrijwaren van gevangenisstraf.

  De partij DOE waarschuwt ervoor dat Suriname langzaam verandert van een democratie in een oligarchie die beheerst wordt door een corrupte elite.

  Pogingen tot vervolging

  De grootste oppositiepartij VHP spreekt van "zelfamnestie van de minister van Financiën". De partij is bang dat de staatsschuld door de wetswijziging zal exploderen en waarschuwt voor enorme schulden die door de komende generaties niet kunnen worden ingelost.

  De VHP zegt dat het leningplafond nu al is overschreden en heeft de procureur-generaal gevraagd om minister Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Een eerdere poging daartoe van de kleine partij 'Strei!' liep op niets uit.

  De initiatiefnemer van de wetswijziging, NDP-parlementariër Amzad Abdoel, zegt dat de wetswijziging nodig is omdat volgens hem de oppositiepartijen telkens opnieuw oneigenlijk gebruik maken van de huidige wet.

  "Door iedere keer naar de procureur-generaal te stappen en pogingen te doen om de minister van Financiën vervolgd te krijgen, saboteren zij pogingen van de regering om geld te lenen voor projecten die in het landsbelang moeten worden uitgevoerd," zegt Abdoel tegenover de website Starnieuws.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-10-23 00:51:45
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 30 juli 2019 @ 00:28
  #27
  reactie op (#26) herman_dad

  Goedemorgen, DODE EN GEWONDE BIJ ONRUST IN GOUDMIJN SURINAME. Politie en leger hebben meer mensen naar de mijn gezonden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Dode bij rellen met illegale goudzoekers bij Surinaamse goudmijn.

  Een brandende graafmachine bij de mijn ACTIONNIEUWS SURINAME

   VANDAAG, 20:20

  BUITENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  Bij ongeregeldheden op het terrein van de Rosebel goudmijn in Suriname zijn een dode en een gewonde gevallen. De directe aanleiding voor de rellen is nog niet duidelijk, maar er zijn al jarenlang spanningen tussen illegale goudzoekers en het moederbedrijf van Rosebel, de Canadese goudmultinational Iamgold.

  De dode viel volgens de website Starnieuws toen een ruzie tussen de illegalen en werknemers van Iamgold escaleerde en beveiligers van het bedrijf op de illegalen schoten. De vlam sloeg daarna in de pan waarna de lokale goudzoekers graafmachines en een personeelsbus in brand staken.

  De illegalen komen uit het dorpje Nieuw Koffiekamp, niet ver van de goudmijn. Ze vinden dat ook zij recht hebben om te mijnen in het concessiegebied van Iamgold. De leiding van bedrijf heeft nog niet op de onrust in het gebied gereageerd.

  De leiding van Rosebel heeft maandag in een korte verklaring gezegd te betreuren dat er een dode is gevallen, en verder het onderzoek van de Surinaamse autoriteiten af te wachten. Het bedrijf meldt verder dat er ook aan de kant van de werknemers van Rosebel twee gewonden zijn gevallen toen zij het terrein wilden verlaten. De operaties in het gebied zijn stopgezet vanwege zorgen over de veiligheid van het personeel. De schade die door de groep illegalen is aangericht is groot, aldus de verklaring.

  Spanningen

  Voorzitter Lloyd Read van de werknemersbond van Iamgold riep de arbeiders voordat Rosebel met een verklaring kwam al op om uit veiligheidsoverwegingen voorlopig niet meer aan het werk te gaan. Hij is boos omdat de leiding van het bedrijf een nieuwe werkploeg naar het gebied heeft laten gaan terwijl de situatie er zeer verhit was.

  Iamgold heeft in het verleden de goudzoekers op bepaalde delen van het terrein gedoogd, maar die overschrijden regelmatig de grenzen die het bedrijf aan het vastgestelde gebied heeft gesteld. In 2013 en 2017 waren er ook al ongeregeldheden. Dat leidde wel tot materiële schade maar niet tot doden of gewonden.

  Extra bewaking

  Speciale eenheden van de politie en het leger zijn intussen naar de mijn gedirigeerd om de beveiligers van Iamgold bij te staan. Volgens het ministerie van Justitie en Politie is de rust daarna enigszins weergekeerd.

  Maandag bezoeken de ministers van Justitie en Politie, Nationale Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling het gebied. Zij konden niet eerder afreizen omdat hun veiligheid niet was gegarandeerd. De bewindslieden bezoeken ook de familie van de slachtoffers.

  Rosebel is de grootste goudmijn van Suriname en zorgt voor een belangrijk deel van de dollarinkomsten voor het land. De Surinaamse staat heeft een aandeel in de mijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 juni 2019 @ 05:33
  #26
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, WATERKERINGSMETHODE SURINAME: MANGROVE TEGEN DE OPRUKKENDE ZEESPIEGELSTIJGING. Een opmerkelijke methode, uitvinding die in meer landen in de Tropen dus kan worden toegepast? Vergelijkbaar met de uitvinding van 'dijken'  zoals in de Lage Landen vele eeuwen geleden. Zelfs Paramaribo zou over een aantal jaren, decennia, bedreigd hebben kunnen worden?    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Suriname gebruikt mangrove als wapen tegen zeespiegelstijging.

   GISTEREN, 20:14

  BUITENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  "Ziet u die boom?", Soerinder Ganpat wijst op het silhouet van een stam met dode takken dat tientallen meters verderop uit de bruine golven omhoog steekt. "Die stond op mijn perceel." Ganpat is een boer die 26 jaar geleden een stukje land kocht bij het buurtschap 'Weg naar Zee', een paar kilometer vanaf de rand van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. "Ik plantte hier groente en fruit en verkocht dat in de stad. De akker was 600 meter diep. Nu is het minder dan de helft, de rest ligt in zee."

  Keer op keer werden er door de buurtbewoners dammen opgeworpen om het water van de Atlantische Oceaan tegen te houden. Soms hielp de overheid een handje mee. Maar het water bleek telkens sterker. De dammen sloegen weg en de grond verziltte. De roep klonk om een sterke zeedijk. Maar voor dat soort dure kustwerken is veel geld nodig. Én politieke wil en planning. Dat ontbreekt allemaal.

  Weg van hier

  Intussen is de oceaan de woningen van de bewoners op tientallen meters genaderd. Een eenvoudige kleidam van nauwelijks een meter hoog moet het water deze keer tegenhouden. "Dit is een kwestie van tijd", zegt Ganpat. Hij weet dat bij een springvloed in combinatie met een flinke storm ook deze dam door het water verzwolgen wordt. "Deze keer gaat het erg worden. We zullen dan weg moeten van hier."

  Niet iedereen wacht op een zeedijk van de overheid. In 2015 is professor Sieuw Naipal begonnen met het aanplanten van jonge mangroveboompjes:

  Video afspelen

  01:50

  'De oceaan is zo machtig, wat komt deze man doen met die kleine plantjes?'

  Naipal is hydroloog aan de Anton de Kom Universiteit van Paramaribo en wil de oorspronkelijke natuurlijke kustbescherming herstellen die in de afgelopen decennia door menselijk handelen is verdwenen. Duizenden boompjes zette hij al, samen met zijn studenten en vrijwilligers, in de zware grijze klei. Tot nu toe gaat het om een strook van enkele honderden meters. Maar als het aan Naipal ligt wordt er een kuststrook beplant van 8 kilometer lang, waar de zee dagelijks een stukje van afknabbelt.

  "Mangrove is een betere optie dan een dure zeedijk", vertelt de gedreven wetenschapper aan de studenten die hem vandaag helpen met planten. "De mangroveboom groeit in zout water. De wortels groeien omhoog en steken als kleine paaltjes uit de grond. Daardoor bezinkt de klei en krijg je landaanwinst in plaats van erosie."

  Hoe werkt dat precies? Dat zie je hieronder:

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  Professor Naipal brengt ons naar een van de eerste aanplanten. "Deze bomen zijn neergezet in 2016. Nu zijn ze metershoog. De grond waarop we hier staan is in drie jaar tijd bijna 1,5 meter hoger geworden." De wortels hebben het sediment uit de zee opgevangen. "Het mooie van dit systeem is dat het meegroeit met de zeespiegelstijging. De wortels groeien harder dan de stijging van het water, dus zodra het water hoger wordt komt er een nieuwe laag klei bij", zegt de hydroloog triomfantelijk.

  "Dit systeem verdient zichzelf snel terug. Het aanplanten kost menskracht, maar daarna heb je geen onderhoud meer nodig. Een dijk moet je wel onderhouden. En bij een zeespiegelstijging moet een dijk uiteindelijk opgehoogd worden, terwijl de mangrove meegroeit."

  Professor Sieuw Naipal bij een kwekerij van Mangroveplantjes. Op de achtergrond de restanten van weggespoeld land. NOS / HARMEN BOERBOOM

  Een studente van professor Naipal plant een Mangroveboompje in de zeeklei. NOS / HARMEN BOERBOOM

  Zware zeeklei op de plek waar de ooit de landbouwgrond lag van Soerinder Ganpat.NOS / HARMEN BOERBOOM

  Naipals project bij 'Weg naar Zee' geniet veel interesse, met name van omliggende landen met een vergelijkbare problematiek. Het wordt intussen financieel ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Paramaribo.

  De buurtbewoners zijn niet allemaal overtuigd. Ook Soerinder Ganpat had weinig verwachtingen toen de professor uit Paramaribo met zijn kaplaarzen en een spade de aanplant begon. "De oceaan is zo machtig. Enorme bomen worden door het water meegenomen. Wat komt deze man dan doen met die kleine plantjes?", zei Ganpat.

  Maar ondertussen is hij overtuigd van deze methode van kustbescherming en plant hij zelf mee: in de modder van wat ooit zijn eigen landbouwgrond was. "Op deze manier krijg ik beetje bij beetje mijn weggespoelde land weer terug."

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-06-12 05:35:12
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 mei 2019 @ 06:47
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, NU STELT SURINAAMSE REGERING: GROOT ONDERZOEK NAAR BANKFRAUDE IN SURINAME? Overigens zou het hier - uitdrukkeelijk vermeld - maar om één bank gaan, Surinaamse Post Spaarbank. Wel zouden er een aantal hooggeplaatste Surinamers bij betrokken zijn?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Onderzoek naar grootschalige bankfraude in Suriname.

  President Bouterse (midden) overlegt over de mogelijke fraude met onder anderen de ministers van Justitie en Financiën. NATIONAAL INFORMATIE INSTITUUT

  VANDAAG, 02:18

  BUITENLAND

  GESCHREVEN DOOR Harmen Boerboom correspondent Suriname

  Het Openbaar Ministerie in Suriname begint een vooronderzoek naar mogelijk enorme bankfraude waarbij een aantal hooggeplaatste personen betrokken zou zijn. Daarna wordt besloten of een strafrechtelijk onderzoek nodig is. De aankondiging van justitie komt na dagen van hardnekkige geruchten over het bestaan van de fraude.

  Uit documenten die sinds donderdag circuleren, zou blijken dat de betrokken personen leningen hebben afgesloten bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), maar die niet hebben afgelost. De leningen met een waarde van omgerekend vele miljoenen euro's zouden daarna uit de boeken van de bank zijn verdwenen.

  Op interne stukken van de bank staan de namen van onder anderen president Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname, directeur Ginmardo Kromosoeto van de SPSB en waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie.

  Klokkenluiders

  De stukken zijn naar buiten gebracht door medewerkers van de Surinaamse Postspaarbank. De klokkenluiders zijn meteen daarna door bankdirecteur Kromosoeto op non-actief gesteld, omdat zij het bankgeheim zouden hebben geschonden. Uit de documenten blijkt overigens niet dat er daadwerkelijk sprake is van fraude of dat er lopende leningen uit de boeken zijn geschrapt. De Centrale Bank van Suriname liet vorige week al weten dat er niets aan de hand is.

  Maar omdat de geruchten aanhielden, drongen alle oppositiepartijen aan op onderzoek. Ook wilden ze dat Kromosoeto op non-actief werd gesteld. Hij en andere leidinggevenden van de bank zijn door president Bouterse gevraagd met verlof te gaan zolang het onderzoek duurt.

  Lastige periode

  De regering Bouterse zit de laatste weken in zwaar weer. Los van de grote economische problemen waarin het land verkeert, zijn de laatste weken vier ministers van hun posten ontheven of opgestapt.

  Bij drie van hen was er sprake van een integriteitsprobleem. President Bouterse kan geen schandalen gebruiken, omdat er over een jaar verkiezingen worden gehouden en zijn populariteit door de economische malaise hard afneemt. Als blijkt dat de geruchten over de bankfraude kloppen, dan is er sprake van een van de grootste fraudezaken uit de Surinaamse geschiedenis.

  BEKIJK OOK

  Grote ministerswissel in kabinet-Bouterse

  Onrust in Surinaamse financiële wereld na ontslag bankpresident

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 11 mei 2019 @ 00:43
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE MINISTERS UIT KABINET-BOUTERSE OPGESTAPT. Dit om 'persoonlijke redenen'? Het is bekend dat het al veel langer niet botert in het kabinet. Mogelijk ook vanwege 'belangenverstrengeling'. Nog afgezien van de problemen, juridische zaken als de '8 Decembermoorden' van destijds. Ook in Suriname wordt het de hoogste tijd voor nieuwe verkiezingen?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Omstreden ministers uit kabinet-Bouterse opgestapt

  Minister Pengel (links) in betere tijden, vorige maand, samen met president Bouterse tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van een nieuwe brug NOS / HARMEN BOERBOOM

  VANDAAG, 22:40

  BUITENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  In Suriname zijn twee ministers uit de regering van president Bouterse opgestapt. Het gaat om de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, en zijn collega van Openbare Werken, Patrick Pengel.

  Er zijn geen officiële mededelingen gedaan over de reden van hun terugtreden. Dagblad de Ware Tijd meldt dat Dodson uit zichzelf is opgestapt, omdat hij zich niet kon verenigen met het beleid van de regering. Nieuwssite Starnieuws meldt dat Pengel weggaat om "persoonlijke redenen".

  Het ligt echter voor de hand dat de bewindslieden moeten opstappen onder druk van Bouterse vanwege publiek tumult over belangenverstrengeling van de ministers. Eind april openbaarde oppositiepartij VHP stukken waaruit bleek dat Dodson en Pengel een mijnbouwbedrijf hadden. De ministers erkenden dat, maar zeiden dat het bedrijf geen activiteiten ontplooide.

  Minister Dodson ligt al langer onder vuur. Onder meer vanwege zijn glasharde ontkenning dat er op het Brokopondostuwmeer met speciale pontons naar goud werd gezocht. Hij herhaalde dat nadat er beelden van de milieuvervuilende activiteiten waren verschenen. Eerder bagatelliseerde Dodson de zandafgravingen langs de kust in de leg-gebieden voor beschermde zeeschildpadden.

  Schandalen

  Het rommelt al een tijdje in de regering van Bouterse. Een maand geleden moest minister Roeline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer het veld ruimen. Zij werd ervan beschuldigd zichzelf terreinen te hebben toegeëigend. Nog voordat de discussie daarover was afgesloten, werd haar zoon opgepakt wegens seksueel misbruik van een meisje van 10.

  Samsoedien wachtte het onderzoek van de politie niet af en koos partij voor haar zoon. Intussen was haar naam al dusdanig besmeurd dat ze moest aftreden.

  Op 9 april diende minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn ontslag in. Ook voor diens vertrek is geen reden gegeven. Algemeen wordt aangenomen dat het te maken heeft met de vergeefse pogingen van de minister om zes illegale Chinese vissersschepen uit Surinaamse wateren te verwijderen.

  De schepen hadden nog voor het aantreden van Soerdjan onder de tafel visvergunningen gekregen. Maar nadat lokale vissers alarm hadden geslagen bleek dat de schepen een hoger motorvermogen hadden dan is toegestaan. De schepen zijn desondanks nog steeds niet vertrokken. Bouterse heeft Soerdjan's ontslagverzoek overigens nog niet ingewilligd.

  Bankaffaire

  Intussen dreigt er nog een schandaal voor de Surinaamse regering. Vorige week maakten medewerkers van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) bekend dat er enorme leningen aan hooggeplaatste Surinamers zijn verstrekt en dat de leningen daarna uit de boeken zijn verwijderd.

  De SPSB is voor 100 procent staatsbank en wordt geleid door Ginmardo Kromosoeto. Hij is oud-minister en een vertrouweling van president Bouterse. De vermoedelijke klokkenluiders zijn intussen op non-actief gesteld.

  Kromosoeto beschuldigt hen van schending van het bankgeheim. De oppositiepartijen hebben aangedrongen op het vertrek van de bankdirecteur en willen een diepgravend onderzoek van het Openbaar Ministerie.

  Over ruim een jaar zijn er verkiezingen in Suriname. De campagnes zijn nu al bezig en president Bouterse kan zich de schandalen, in combinatie met zijn dalende populariteit vanwege de economische crisis, niet permitteren.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 27 april 2019 @ 01:06
  #23
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg op #21: SURINAAMSE NATIONALE BANK VECHT INBESLAGNAME DOOR DNB van 20 miljoen euro aan IN NEDERLAND. Het is en lijkt inderdaad een beschamende blunder van het OM hier en de DNB. Met een 'veronderstelde slechts' kans op 'witwassen'? Maar ook zeer denigrerend en stigmatiserend voor betrokkenen, de CBS en vele anderen. Zakenlieden zijn door dit handelen zeer in de financiele problemen gekomen.

  Er is nu JUIST EEN smokkel van valuta ontstaan, 'men moet toch iets'?! De DNB en het OM hier hebben een self fulfilling prophecy tot stand gebracht van de eerste orde...  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Centrale Bank Suriname vecht inbeslagname 20 miljoen euro in Nederland aan

   GISTEREN, 22:01

  BUITENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  De Centrale Bank van Suriname (CBvS) vecht een inbeslagname door Nederland aan. Het bedrag van 19,5 miljoen euro werd in april 2018 op Schiphol onderschept en door het Openbaar Ministerie (OM) als 'verdacht' aangemerkt. Sindsdien loopt een onderzoek naar witwassen.

  De zending was afkomstig van de CBvS en bestond uit geldsommen van verschillende Surinaamse particuliere banken. Het geld zou worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. Sinds de onderschepping is de Surinaamse bancaire wereld ontwricht, omdat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Dat heeft zijn weerslag op de economie in het land.

  Blunder

  "Een onbegrijpelijke blunder en een niet te verklaren actie", zegt advocaat Aldo Verbruggen van het Amsterdamse kantoor Jones Day over de handelwijze van het OM. "Er zijn in deze zaak geen verdachten en geen aanwijzingen dat er sprake is van zwart geld. Ik ben zelf officier van justitie geweest en schaam me op dit moment voor het Nederlandse OM."

  Op een persconferentie in Paramaribo zei president Van Trikt van de CBvS dat de inbeslagname tot grote problemen leidt. "Suriname krijgt veel contante euro's binnen van toeristen uit Nederland en buurland Frans Guyana. Maar we hebben veel contante dollars nodig, omdat in de hout- en goudhandel met die munt betaald wordt."

  Advocaat Aldo Verbruggen NOS/HARMEN BOERBOOM

  "Nu we geen euro's meer kunnen exporteren en geen Amerikaanse dollars meer binnenkrijgen is de situatie ontstaan dat de eurokoers is gedaald en de dollar nauwelijks meer te krijgen is."

  Rantsoeneren

  Die situatie leidt ertoe dat de euro en de dollar intussen bijna evenveel waard zijn geworden en er een smokkel van valuta is ontstaan. Het exporteren van goedkope euro's naar het buitenland en ze daar omwisselen voor dollars is een lucratieve bezigheid geworden. Zakenlieden hebben intussen problemen, omdat ze niet aan dollars kunnen komen en dus geen zaken kunnen doen.

  Volgens de voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging, Eblein Frangie, kunnen de banken daarom niet anders dan de Amerikaanse munt rantsoeneren. "Er is een wekelijks maximum dat je aan Amerikaanse dollars kunt opnemen, ook al heb je meer geld op je rekening staan," aldus Frangie. "Onze klanten zijn boos, maar de banken kunnen niet anders."

  Buitenproportioneel

  Volgens advocaat Verbruggen is de maatregel van het Nederlandse OM buitenproportioneel. "Ook al zou een deel van het geld inderdaad afkomstig zijn uit illegale praktijken, dan nog is de maatregel om een heel land te ontwrichten zwaar overtrokken. De Surinaamse bancaire wereld is van onbesproken gedrag en staat op geen enkele zwarte lijst. Laat de Nederlandse autoriteiten eerst eens kijken naar de Nederlandse banken. Mag ik wijzen op de recente miljardenboete voor witwassen voor een grote Nederlandse bank waarin de overheid ook nog eens een flink aandeel heeft?"

  Ook CBvS-president Van Trikt is duidelijk in zijn oordeel over de Nederlandse bemoeienis. "De Europese Centrale Bank houdt toezicht op geld in Europa, de Surinaamse Centrale Bank doet dat op geld in Suriname."

  Raadkamer

  In Suriname wordt al maandenlang gespeculeerd over wat er aan de inbeslagname ten grondslag ligt. Met name aanhangers van president Bouterse zien het als een politieke actie, waarbij de regering in diskrediet zou worden gebracht door economische chaos te creëeren. Ook wordt gedacht dat het een reactie is op het niet toelaten van een Nederlandse ambassadeur in Paramaribo.

  Verbruggen denkt niet dat deze zaak daar iets mee te maken heeft. "Zeker weten doe je het nooit. Maar wij hebben geen aanwijzingen dat er politieke beweegredenen achter zitten. Ik hou het voorlopig op een onbegrijpelijke stommiteit van het OM." De advocaat hoopt het bezwaar voor eind mei aan de Raadkamer voor te leggen. "Ik denk dat we een heel sterke zaak hebben."

  BEKIJK OOK

  Politie Aruba houdt Amsterdammer staande met 827.000 euro op zak

  Justitie confisqueert geldzending van Centrale Bank van Suriname

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 24 februari 2019 @ 00:56
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, VERKIEZINGEN IN SURINAME, ook daar aanstaande en de OPPOSITIE GAAT BINNENLAND IN om kiezers te winnen. Overal hetzelfde zoals een lokale bewoner al opmerkte:  "Als er verkiezingen zijn, dan laten de politieke partijen zich zien, maar als de stemmen zijn uitgebracht hoor je nooit meer iets van ze. Er is grote argwaan."

  En wat betreft Nederlanders met een 'Surinaamse achtergrond' hier, doen het op de herstelde 'banenmarkt' het beste van alle mensen met een 'niet westerse achtergrond'.  

  Surinaamse Nederlanders banenkampioen van minderheden Surinaamse Nederlanders banenkampioen van minderheden RTL-Niuews 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Oppositie Suriname gaat binnenlanden in voor de indianen en boslandcreolen

  GISTEREN, 20:55

  BUITENLAND

  Het dorpshoofd en VHP-voorzitter schudden elkaar de hand na de installatie van de VHP-afdeling Tepu NOS / HARMEN BOERBOOM

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  Paramaribo slaapt nog. Vanaf het lokale vliegveld Zorg en Hoop vertrekt een twintigkoppige delegatie van de grootste oppositiepartij VHP. Bestemming: de omgeving van het indianendorpje Tepu, zo'n 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

  Als de regering van president Desi Bouterse de rit uitzit zijn er pas volgend jaar mei verkiezingen in Suriname. Toch zijn de politieke partijen zich al aan het warmlopen voor de stembusgang.

  De VHP, waarvan de letters ooit stonden voor Verenigde Hindoestaanse Partij, is het afgelopen jaar druk binnenlandbewoners aan het mobiliseren. Partijvoorzitter Chan Santokhi, de belangrijkste tegenkandidaat van president Desi Bouterse, is delegatieleider.

  Nieuwe doelgroep

  Zijn donkere junglehoedje bungelt met een koordje aan zijn nek. "De binnenlandbevolking is een nieuwe doelgroep voor ons", vertelt hij. "We werkten in het verleden altijd samen met minstens één of twee binnenlandpartijen. Die namen dan de boslandcreolen en de indianen voor hun rekening. Nu doen wij dat zelf."

  Het grasveld van de airstrip heeft wat achterstallig onderhoud omdat de maaimachine kapot is. NOS / HARMEN BOERBOOM

  De twee gecharterde vliegtuigen landen kort achter elkaar in het hoge gras. De grasmaaier van de airstrip van Tepu is al maanden stuk. De beheerder heeft een paar keer geklaagd bij de luchtvaartdienst in Paramaribo. Tevergeefs. "We hebben hier geen monteur en we zijn ver weg. De stad vergeet ons", zegt de beheerder gelaten.

  Inderdaad: Tepu ligt zeer geïsoleerd. De zware soela's - stroomversnellingen - in de Tapanahonyrivier moeten omzeild worden door middel van een flinke boswandeling. Een tocht in een korjaal - een traditionele houten boot - naar Paramaribo kost vier dagen. Een vlucht in een Cessna een halfjaarinkomen.

  Koeienhoorn uit 1978

  De tijd staat haast stil in Tepu. Behalve de mast voor mobiele telefonie is het dorpje de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. De bewoners worden met een blaassignaal op een koeienhoorn uit 1978 opgeroepen om naar het dorpshuis te komen. De delegatie uit Paramaribo komt met plannen, zo is aangekondigd.

  Langzaam druppelen de bewoners binnen. Ze stralen weinig enthousiasme uit. "De mensen hier zijn al zo vaak voor de gek gehouden," zegt schoolhoofd Giovanny Graskamp. "Als er verkiezingen zijn, dan laten de politieke partijen zich zien, maar als de stemmen zijn uitgebracht hoor je nooit meer iets van ze. Er is grote argwaan."

  Vis kopen

  De VHP gaat het anders aanpakken, zegt Prem Dharamsingh. Hij is voor dit deel van het binnenland de coördinator van zijn partij. "Wij richten ons niet op éénmalige voedselpakketten zoals de Nationale Democratische Partij van Bouterse dat doet. Hij houdt zijn achterban in een afhankelijke positie. Wij willen de mensen juist economisch weerbaar maken."

  Dharamsingh vertelt over het plan om vis op te kopen van de indianen. "De kwaliteit is erg goed en met name de Anjoemara is erg gewild in Paramaribo. Wij kopen het op, vliegen het naar Paramaribo en zetten het daar af."

  Dit project gaat over twee maanden draaien. Op andere plaatsen in het binnenland zijn succesvolle voorbeelden. "We kopen aan de Suriname-rivier van de boslandcreolen pinda's en cassave op. De lokale VHP-afdelingen die we overal oprichten, zien toe op een goede uitvoering", aldus Dharamsingh.

  De president zegt altijd dat hij één van ons is omdat hij indiaans bloed heeft. Maar hij is nu bijna 10 jaar president en heeft al die tijd niets gedaan voor ons.

  Roy uit Palumeu

  "Eerst zien, dan geloven," zegt de 27-jarige Roy uit Palumeu terwijl hij een waterpomp start. Zijn dorp ligt vier uur varen stroomafwaarts en is iets minder geïsoleerd dan Tepu, omdat er een toeristenresort staat. "Door de toeristen kunnen de dorpsbewoners wat verdienen."

  Roy wijst naar de pruttelende machine die het zwarte rivierwater naar een kleine watertoren pompt. "Dit is voor de douches en de toiletten van de toeristen. En in die hut verderop staat een pomp voor bronwater dat de toeristen kunnen drinken." Roy grinnikt met een cynische blik in zijn ogen. "In het dorp hebben wij geen drinkwater. Wij koken met regenwater als dat er is. En anders met water uit de rivier."

  Vier uur op de korjaal, onderweg naar PalumeuNOS / HARMEN BOERBOOM

  Roy hoopt dat de activiteiten van de VHP werkelijk verandering gaan brengen in het gebied. In de regering Bouterse is hij erg teleurgesteld. "De president zegt altijd dat hij één van ons is omdat hij indiaans bloed heeft. Daarom hebben alle indianen altijd op hem gestemd. Maar hij is nu bijna 10 jaar president en heeft al die tijd niets gedaan voor ons. We vertrouwen hem niet meer. Hij is geen indiaan."

  Heeft hij dan wel vertrouwen in de VHP? "Als zij in het dorp een waterpomp neerzetten, dan krijgen zij mijn stem."

  Opeens drinkwater?

  Intussen moet president Bouterse met lede ogen aanzien hoe de ooit zo frisse paarse vlaggen van zijn NDP intussen zijn vervaald en een deel van zijn traditionele achterban nu gekleed gaat in de oranje shirts van de VHP.

  "Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze die blijven dragen," zegt coördinator Dharamsingh. "Het is heel waarschijnlijk dat de regering-Bouterse binnenkort gaat reageren op onze activiteiten in dit gebied. Hij heeft dat al vaker gedaan toen hij zag dat we ergens bezig waren. Het zou me niets verbazen als Palumeu vlak voor de verkiezingen opeens drinkwater heeft."

  BEKIJK OOK

  Onrust in Surinaamse financiële wereld na ontslag bankpresident

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 14 februari 2019 @ 01:04
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE FINANCIELE ONRUST IN SURINAME IVM ONTSLAG TOPMAN CBvS door waarschijnlijk poltitieke instabiliteit ingegeven en ook hier zijn verkiezingen in aantocht. En ook hier, zie andere berichten ook op de Nieuwsclubs, schopt de POLITIEK weer grotere onrust dan dat zij de wereld beter maakt... 

  Het gaat al niet goed met Suriname in financieel opzicht en ook de 'bijdrage' van de Ned. Bank een tijdje geleden draagt daar niet toe bij. DNB heeft een groot bedrag, miljoenen dat tussen Surinaamse en Nederlandse Banken als vanouds in het monetaire wereldsysteem wordt overgemaakt geconfisceerd alleen maar onder het mom van 'het zal wel niet goed zitten met dat geld'?? Stigmatisering weer ten top en bovendien voor een groot aantal mensen een financiele strop en discriminatie. In Suriname wordt door o.a. Banken ook aangeraden om tussen Surinaamse en NL Banken géén zaken meer te doen maar op andere manieren geld naar betrokkenen te krijgen. Juist wat de DNB wil voorkomen gebeurd dus nu want andere mogelijkheid is er niet (meer), Maar ook daarin weer het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, dat zich ook over MONETAIR uitlaat als één der grootste onderlinge discriminaties en zie hier...        

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Onrust in Surinaamse financiële wereld na ontslag bankpresident

  VANDAAG, 19:59

  BUITENLANDECONOMIE

  De Centrale Bank van Suriname HARMEN BOERBOOM

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  Er heerst onrust in de financiële wereld van Suriname nadat de topman van de Centrale Bank (CBvS) door president Bouterse is ontslagen. De gouverneur van de bank, Glenn Gersie, kreeg dinsdagavond te horen dat hij het veld moest ruimen 'na een gesprek over het functioneren van de monetaire autoriteit,' zoals het in een officieel persbericht werd omschreven. Een nadere toelichting op het ontslaggesprek bleef uit.

  Het ontslag van de topman komt als een donderslag bij heldere hemel, omdat de regering de afgelopen week hardnekkig ontkende dat Gersie weg zou moeten. De geruchten die daarover al geruime tijd de ronde deden werden door onder anderen minister Hoefdraad van Financiën in krachtige termen afgedaan als 'stemmingmakerij', 'leugens', 'gossip' en 'fake nieuws'.

  Onder leiding van Gersie is de koers van de Surinaamse dollar de afgelopen twee jaar tot rust gekomen. De Surinaamse regering liet zich daar regelmatig op voorstaan en probeerde ermee aan te tonen dat het met de economie steeds beter ging.
  Het ontslag van Gersie komt twee weken na dat van de directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank.

  Geldpers aanzetten

  Het is nog niet bekend wie Gersie gaat opvolgen, maar vermoed wordt dat het een vertrouweling van Bouterse wordt. Het staatshoofd lijkt met de personele wijzigingen meer greep te willen krijgen op de financiële wereld.

  Financiële deskundigen vrezen voor het aanzetten van de geldpers. Een dag voor het ontslag van Gersie waarschuwde de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, Winston Ramataursing, nog voor een mogelijk ingrijpen door de regering bij de onafhankelijke bank.

  Hij wees op de rol van 'onafhankelijke hoedster' die de Centrale Bank moet blijven spelen. Ramataursing vreest dat politieke bemoeienis in een tijd van economische problemen inderdaad zal leiden tot het drukken van extra geld en dus tot inflatie.

  Hoge prijs

  De oppositiepartijen in het parlement hebben een spoeddebat aangevraagd over de ingreep en waarschuwen de Surinaamse bevolking voor de "desastreuze gevolgen" ervan. De grootste oppositiepartij VHP schrijft in een verklaring dat het wegsturen van Gersie te maken heeft met de verkiezingen van volgend jaar.

  "Met de verkiezingen van mei 2020 in zicht is het duidelijk dat de regering iemand op de post van governor wil plaatsen die kennelijk bereid is om, net als bij de vorige verkiezingen, de overheid meer geld te geven en eventueel monetair te financieren," schrijft de VHP. "Het volk zal daarna weer een hoge prijs betalen. Het scenario is duidelijk, want anders haal je een goed presterende governor niet weg. Volk van Suriname, let op je zaak!"

  Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) maakt zich zorgen over de ingreep van de regering. "Gelet op de fragiele financiële situatie in het land heeft Suriname op dit moment rust en stabiliteit nodig. Governor Gersie zorgde daarvoor," aldus de VSB.

  Als een bom

  "Het ontslag van de Governor is ingeslagen als een bom," zegt vakbondsvoorzitter Robby Berenstein. "De heer Gersie heeft maandagavond tegenover het personeel de geruchten over zijn mogelijk vertrek ontzenuwd en zijn werknemers gerustgesteld, 24 uur later blijkt hij te moeten vertrekken." Ook Berenstein vreest dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van de Surinaamse economie en de Surinaamse dollar minder waard zal worden.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 31 oktober 2018 @ 17:49
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemiddag, PRESIDENT DESI BOUTERSE VERSCHIJNT ZELF OOK NIET OP LAATSTE ZITTINGSDAG, rond het (zijn) proces rond de 'Decembermoorden'. Hij ziet hiermede ook af van het recht van 'het laatste woord'. Wanneer de uitspraak, 20 jaar geeist, plaatsvindt is nog niet exact bekend. Toch, Bouterse zal wel een zekere dans ontspringen?   

  OOK GEPLAATST HIER VOOR DEGENEN DIE HIER VANUIT SURINAME elke dag lezen....

  Zie en lees verder art. NU.nl Twitter (bron)

  Woensdag 31 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Bouterse ziet af van laatste woord in proces Decembermoorden

  Bouterse ziet af van laatste woord in proces Decembermoorden

  29 oktober 2018 17:54 Laatste update: 1 dag, 23 uren geleden

  Desi Bouterse is ook op de laatste zittingsdag van zijn zaak in het proces rond de Decembermoorden niet verschenen en zag daarmee af van zijn recht op het laatste woord. Zijn advocaat wilde maandag namens hoofdverdachte Bouterse het laatste woord voeren, maar de krijgsraad stond dat niet toe.

  Bouterse en 24 andere personen worden verdacht van de betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande intellectuele Surinamers in december 1982.

  Advocaat Irvin Kanhai, die al eerder had betoogd dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken, kreeg maandag wel de gelegenheid nog één keer zijn visie op de zaak tegen Bouterse uiteen te zetten. Daarmee is de behandeling van de zaak van Bouterse ter terechtzitting afgerond.

  Het onderzoek begon in 2000 en eind 2007 was de eerste zitting. De Surinaamse president verscheen op geen enkele zitting.

  Nog geen datum voor bekendmaking vonnis

  De krijgsraad is nu weer aan zet om vonnis te wijzen. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend. Tegen Bouterse en acht andere verdachten is eerder door het Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist.

  Jurist Hugo Essed die de nabestaanden van de vijftien slachtoffers vertegenwoordigt, sprak maandag na de zitting van een "historische" dag. Volgens Essed hebben vele mensen in en buiten Suriname er nooit op gerekend dat het proces tot dit punt zou komen. 

  Er is immers de nodige tegenwerking geweest van de kant van Bouterse, stelde hij. Essed is optimistisch dat de krijgsraad ook de volgende stap zal zetten, met het uitspreken van een vonnis.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: ANP | Beeld: ANP

  3 reacties  

  Lees meer over: 

  desi bouterse decembermoorden Suriname

  Gewijzigd op 2018-10-31 17:50:53
  handtekeningafbeelding