Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2000 keer bekeken

LEEFTIJDSGRENS AOW, o.a. flexibele leeftijdsgrens

  • donderdag 10 november 2022 @ 00:05
    #18
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, in tegenstelling tot bericht #16 GAAT DE LEEFTIJDSGRENS AOW WEL OMHOOG, NAAR 67 jaar, 3 maanden.... Dan worden er weer méér mensen gedupeerd vanwege slechts een hogere leeftijdsverwachting ineens? Maatschappelijk een probleem voor velen en er zijn al zoveel problemen....koopkracht bijvoorbeeld, energiecrisis betaalbaarheid....etc.

    Maar ja de politiek beslist dat en of het nu een politieke dwaling is of niet....

    OUD: Dat is voor velen al te veel, terug naar 65!? Maar vanwege het feit dat de leeftijdsgrens niet verder oploopt op dit moment.... Feitelijk zou het nog op veel eerdere leeftijd kunnen? En binnen de EU-landen verschillen de jaartallen ook nog eens.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP  NOS Nieuws•Vandaag, 11:28•Aangepast vandaag, 15:29

    AOW-leeftijd stijgt in 2028 naar 67 jaar en 3 maanden

    De AOW-leeftijd wordt in 2028 met drie maanden verhoogd. Nederlanders met het geboortejaar 1961 zullen dan hun eerste AOW ontvangen als ze 67 jaar en 3 maanden oud zijn.

    De AOW-leeftijd gaat omhoog omdat de levensverwachting van 65-jarigen is gestegen. De leeftijd waarop mensen een ouderdomsuitkering (AOW) ontvangen is gekoppeld aan de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vaststelt. Hoe ouder je wordt, hoe langer je kunt blijven werken en anders wordt het stelsel onhoudbaar, is de gedachte.

    21,05 jaar verder leven

    Het CBS heeft becijferd dat een 65-jarige in 2028 gemiddeld nog 21,05 jaar te leven heeft. Dat is iets hoger dan de levensverwachting die vorig jaar werd gekoppeld aan 65-plussers in 2027.

    Het is niet meer zo dat als mensen een maand langer leven, de AOW-leeftijd automatisch met een maand wordt verhoogd. In het Pensioenakkoord van 2019 is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zou stijgen dan voorheen het geval was.

    Zoveel mensen zijn over tien jaar met pensioen:

    NOS/Harm Kersten

    De nieuwe AOW-leeftijd wordt vijf jaar van tevoren aangekondigd, op basis van de prognoses van het CBS. Op die manier kunnen mensen zich wat langer voorbereiden op het feit dat ze pas later AOW ontvangen, is het idee.

    "Corona zorgde voor oversterfte," zegt Ruben van Gaalen, demograaf bij het CBS. "Maar netto verwachten we in 2028 geen lagere levensverwachting." Ook in de geschiedenis, na de Spaanse Griep en de Tweede Wereldoorlog, kwam de levensverwachting namelijk weer snel terug op het oude niveau, aldus het CBS.

    Eerste verhoging in lange tijd

    Tot 2013 was de AOW-leeftijd 65 jaar. Sindsdien is die stapsgewijs verhoogd, in lijn met de gestegen levensverwachting. In 2024 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De afgelopen jaren zijn er geen nieuwe verhogingen van de AOW-leeftijd afgesproken, tot vandaag.

    FNV-bestuurder Willem Noordman zegt over de aankondiging: "Een deel van onze achterban zal het lastig vinden dat de AOW weer een stukje opschuift, vooral de mensen in de wat zwaardere beroepen. De AOW-leeftijd moet nu meestijgen om de rekening te kunnen betalen. Ik denk dat weinig mensen ervan balen dat we langer leven."

    Wanneer gaat mijn AOW in?

    JAAR AOW-LEEFTIJD VOOR PERSONEN GEBOREN
    2022 66 jaar en 7 maanden na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956
    2023 66 jaar en 10 maanden na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957
    2024 67 jaar na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958
    2025 67 jaar in 1958
    2026 67 jaar in 1959
    2027 67 jaar in 1960
    2028 67 jaar en 3 maanden in 1961
      Bron: Rijksoverheid  
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 12 november 2021 @ 08:13
    #17
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, ook GOED NIEUWS VOOR PENSIOENEN VOLGEND JAAR verhoging iets versoepeld dus toch 'kleine stijging'? Alle kleine beetjes helpen, zeker maar zie overige financiele, politieke berichten hier over beloftes koopkacht.... EN IEDERS EIGEN PORTEMONNAIE, elke dag weer...  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS/BART KAMPHUIS

    NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • GISTEREN, 17:13 • AANGEPAST GISTEREN, 18:42

    Regels voor verhogen pensioenen toch al volgend jaar versoepeld

    Sommige gepensioneerden maken volgend jaar toch kans op een hoger pensioen. Als hun fonds een dekkingsgraad van minstens 105 procent heeft, mogen de pensioenen meestijgen met de prijsstijgingen, mits het fonds zich nu al verbindt aan het nieuwe pensioenstelsel. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel daarover van de PvdA en ook het kabinet wil eraan meewerken.

    Veel ouderen klagen dat hun pensioen al vele jaren niet geïndexeerd wordt. Daardoor gaan ze er in koopkracht op achteruit. In het nieuwe pensioenstelsel, dat eigenlijk vanaf 1 januari moest gaan gelden, wordt het makkelijker om de uitkering te verhogen. Maar de invoering van het nieuwe stelsel is tot ten minste 2023 uitgesteld.

    De Pensioenfederatie laat desgewenst weten dat zij nog geen inschatting kan maken hoeveel fondsen al naar het nieuwe stelsel over zijn, mede doordat de fondsen daar nog ongeveer twee jaar de tijd voor hebben.

    Drempel

    Om te voorkomen dat gepensioneerden daar de dupe van worden, stelde de PvdA voor om de drempel volgend jaar toch al te verlagen van 110 naar 105 procent. Pensioenfondsen mogen daardoor indexeren als ze minstens 105 euro in kas hebben voor elke 100 euro verschuldigd pensioen.

    Het voorstel wordt gesteund door in ieder geval de coalitiepartijen en GroenLinks. Demissionair staatssecretaris Wiersma wil de versoepeling alleen toestaan voor fondsen die zich al verbinden aan het nieuwe systeem. Kern daarvan is dat het makkelijker wordt om de pensioenen te verhogen, maar dat er ook eerder kortingen kunnen plaatsvinden als het niet goed gaat met de beleggingen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 06 november 2021 @ 09:18
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, LEEFTIJDSGRENS AOW BLIJFT VOORLOPIG OP 67.... Dat is voor velen al te veel, terug naar 65!? Maar vanwege het feit dat de leeftijdsgrens niet verder oploopt op dit moment.... Feitelijk zou het nog op veel eerdere leeftijd kunnen? En binnen de EU-landen verschillen de jaartallen ook nog eens.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 19:15 • AANGEPAST GISTEREN, 21:18

    AOW-leeftijd ook in 2027 niet omhoog, blijft staan op 67 jaar

    ANP

    De AOW-leeftijd gaat in 2027 niet omhoog en blijft daarmee op 67 jaar staan. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

    De leeftijd waarop mensen een ouderdomsuitkering (AOW) ontvangen is gekoppeld aan de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vaststelt. Als de levensverwachting stijgt, ontvangen mensen dus ook later een AOW-uitkering.

    Maar de levensverwachting is niet gestegen, becijfert het CBS. Volgens hun verwachting leeft een 65-jarige nog zo'n 20,93 jaar. Dat is ongeveer net zo lang als de verwachting van vorig jaar (20,94 jaar). En daarom blijft de AOW-leeftijd, net zoals voor 2025 en 2026, op 67 jaar staan.

    Voorheen werd de AOW-leeftijd in verschillende stappen verhoogd al naar gelang de ontwikkeling van de levensverwachting. In het pensioenakkoord is afgesproken dat een jaar langer leven betekent dat de pensioenleeftijd met 8 maanden stijgt.

    De nieuwe AOW-leeftijd wordt vijf jaar van tevoren aangekondigd, daarom is die nu voor 2027 vastgesteld.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • zondag 16 juni 2019 @ 01:19
    #15
    reactie op (#14) herman_dad

    Goedemorgen, VAKBONDSLEDEN STEMMEN VÓÓR HET BEREIKTE PENSIOENAKKOORD. 75% van de leden stemden vóór. Nu is het woord weer aan de regering, minister om dit zo snel mogelijk tot stand te brengen, in politiek opzicht, wetgeving en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Doet jouw pensioenfonds het goed of juist niet? Bekijk het hier

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Pensioenakkoord bereikt, maar wat moet er nog geregeld worden?

     VANDAAG, 22:28

    BINNENLAND

    ANP

    Negen jaar lang werden er deuren op een kier gezet en weer dichtgeslagen. Negen jaar lang verdrongen onderhandelaars zich voor de camera's om vooral de ander de schuld te geven van de mislukking. Maar dat is verleden tijd, althans zo lijkt het, nu na het CNV vandaag ook de FNV-leden in meerderheid voor het pensioenakkoord stemden.

    Hiermee lijkt niets het pensioenakkoord meer in de weg te staan. Maar over heel veel onderdelen moet nog onderhandeld worden. Econoom Mathijs Bouman bespreekt de de drie belangrijkste punten.

    Zware beroepen en zzp'ers

    Ten eerste het vroegpensioen voor zware beroepen. Volgens het pensioenakkoord komt er een regeling die het mogelijk maakt voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen. "Maar de regeling is nog helemaal niet klaar, eerst moeten werkgevers en werknemers onderhandelen aan de cao-tafel. De uitwerking van deze regeling moet nog gebeuren", vertelt Bouman.

    Ook zijn er nog veel vragen over de nieuwe regeling voor de zzp'ers die zich verplicht moeten gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, maar hoe dit zal gaan is nog niet duidelijk. Bouman: "Voor wie gaat het gelden? Wat wordt de premie? En gaat de overheid dit doen of de commerciële verzekeraar? Dit is allemaal nog onduidelijk."

    Doorsneepremie

    Maar het moeilijkste is toch wel het afschaffen van de zogenaamde doorsneepremie. Er komt een nieuwe manier van premieheffing. In het huidige systeem betalen we allemaal ieder jaar naar verhouding even veel, of je nu oud of jong bent.

    "Het ingewikkelde is, als je jong bent en je levert één euro in dan kan je daar wel veertig jaar rendement op trekken. Maar als je zestig bent niet", aldus Bouman.

    Dus de euro die veertig jaar lang wordt belegd, of de euro die maar een paar jaar rendeert, levert hetzelfde stukje pensioen op. En eigenlijk krijg je dan als jongere te weinig pensioen voor je inleg, maar later als je ouder bent te veel. "Als iedereen bij dezelfde werkgever zou werken, dan maakt het niet uit, maar dit is niet het geval. Vooral veel vrouwen werken bijvoorbeeld in het begin van hun leven fulltime, en later parttime. Die worden dus niet gecompenseerd. De fase dat je het terug zou horen te krijgen, maak je dan niet mee."

    In het nieuwe systeem betaalt iedereen nog steeds evenveel premie, maar een jongere bouwt daar meer pensioen mee op dan een oudere. De subsidie van jong naar oud is dan verdwenen.

    "De veertigers en de vijftigers zijn de verliezers van dit nieuwe systeem en de vraag is hoe die groep gecompenseerd wordt. Sociale partners, pensioenfondsen en pensioenexperts moeten dit samen uit gaan werken", aldus Bouman.

    Video afspelen

    00:46

    De manier waarop we betalen voor de eigen pensioenpot gaat veranderen

    Al met al zijn nog flink wat hobbels te nemen zegt Bouman. "Op een aantal punten moeten duidelijk nog keuzes gemaakt worden. En dat zijn nou net de pijnlijkste punten."

    Bovendien levert de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd ook nog wat problemen op. "Iedereen is daar wel heel blij mee, maar we krijgen de komende twintig jaar wel met heel veel vergrijzing te maken. Door de snelle stijging van de AOW-leeftijd, zorgden we dat het aantal mensen dat potentieel in staat is om te werken gelijk bleef. Nu krijgen we een probleem. En hoe gaan we dat oplossen? Met migranten? Of met robotisering?"

    Video afspelen

    13:18

    'Er is nog een aantal hobbels te nemen'

    BEKIJK OOK

    Doet jouw pensioenfonds het goed of juist niet? Bekijk het hier

    FNV en CNV stemmen met ruime meerderheid in met pensioenakkoord

    Opluchting en blijdschap, maar ook kritiek na steun bonden voor pensioenakkoord

    Deel dit artikel: 

    Nieuwsuur

     

    Gewijzigd op 2021-11-06 09:19:03
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 12 juni 2019 @ 01:08
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, PENSIOEN PERIKELEN, VERVOLG. Ook voor MILJOENEN OUDEREN VAN MAATSCHAPPELIJK BELANG. Wat gebeurd er met uw pensioen, mogelijk gaan velen er toch wel weer op achteruit? Lees het hier, de ins- en outs..

    Invoering nieuw pensioenstelsel verder onder druk na aanpassing rekenrente

     22:54 IN ECONOMIE

    Door het advies van de commissie onder leiding van oud-minister Dijsselbloem verslechtert de financiële positie van pensioenfondsen. Pensioenkortingen dreigen.

    Zie verder het art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Dit gebeurt er als het principeakkoord pensioenen wordt goed- of afgekeurd.

    HOLLANDSE HOOGTE

    VANDAAG, 20:04

    POLITIEKECONOMIE

    GESCHREVEN DOOR

    Bart Kamphuis Verslaggever economie

    Komt er nu wel of niet een nieuw pensioenstelsel? Vakbonden, werkgevers en het kabinet bereikten er vorige week een akkoord over, maar bij de vakbonden moeten ze er nog over stemmen. Morgen krijgen de miljoen leden van de FNV, de grootste vakbond in Nederland, een brief met een code waarmee ze online aan de ledenraadpleging kunnen deelnemen. Ook de ledenraadpleging van het CNV (ruim 260.000 leden) gebeurt online.

    Maar wat staat er nou eigenlijk op het spel? Hieronder vind je antwoorden op de belangrijkste vragen over het principeakkoord.

    Waar stemmen de vakbondsleden over?

    Het akkoord van vorige week (een 'publieksversie' staat hier) bestaat uit 25 pagina's vol afspraken over waar het naartoe moet met ons pensioenstelsel. Dat stelsel is een van de belangrijkste pijlers onder onze welvaart. Het gaat over de financiële positie van gepensioneerden, en over de bijna 9 miljoen mensen die nu een pensioen opbouwen voor later.

    Ook voor de mensen die nu geen pensioen opbouwen, maar dat wel graag zouden willen, staan principe-afspraken in het akkoord.

    Waarom wordt er over het akkoord gestemd?

    Het pensioenakkoord is nog niet definitief - omdat er nog over gestemd wordt. Daarnaast is het akkoord ook nog lang geen nieuw pensioenstelsel. Het draagt zelfs de titel: 'Naar een nieuw pensioenstelsel'. Het is formeel niet meer dan een advies van de Sociaal-Economische Raad aan het kabinet. Toch is het akkoord belangrijk, omdat de handtekeningen van werkgevers, werknemers en het kabinet eronder staan. Dat zijn de partijen die uiteindelijk het nieuwe pensioenstelsel moeten gaan bouwen en uitvoeren.

    In het akkoord is een aantal principiële keuzes gemaakt. Die keuzes gaan over onder meer de pensioenleeftijd, de mate waarin de beleggingsrisico's die pensioenfondsen lopen doorwerken in de pensioenopbouw en hoe de gezamenlijke pensioeninleg (nu zo'n 1500 miljard euro) verdeeld wordt over verschillende leeftijdsgroepen.

    Uiteindelijk zullen de pensioenfondsen moeten bepalen hoe die keuzes het beste uitgewerkt kunnen worden. Dat kan voor ieder fonds anders uitpakken, vanwege de onderlinge verschillen wat betreft onder meer de verhouding tussen jongere en oudere deelnemers en de omvang van de financiële buffers.

    Wat betekent het akkoord voor jou?

    NOS

    NOS

    NOS

    NOS

    De pensioenfondsen worden bestuurd door vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en gepensioneerden. Zij zullen dus straks de 'uitvoerders' zijn van het nieuwe stelsel, waarvoor nu een soort van randvoorwaarden zijn neergelegd in het principeakkoord. Werknemers, oftewel de vakbonden, hebben dus een belangrijke stem in het bepalen van hoe ons pensioenstelsel er straks uitziet.

    Met de handtekeningen van de werknemersvoorzitters scharen de vakbonden zich nog niet definitief achter de nieuwe pensioenafspraken. Bij de FNV geldt dat alle belangrijke besluiten van het vakbondsbestuur moeten worden goedgekeurd door het ledenparlement. Dat parlement besloot vorige week dat het van de leden wil weten of ze voor of tegen zijn, alvorens het besluit of het wel of niet achter het bestuur gaat staan.

    Ook de kleinere CNV en VCP houden ledenraadplegingen, voordat ze definitief beslissen of ze wel of niet met het akkoord door willen.

    Wie stemmen er?

    Uit een CBS-rapport blijkt dat de vakbondsleden die straks over het akkoord mogen stemmen vaker man zijn dan vrouw. Ruim de helft is tussen 45 en 65 jaar oud en de meesten zijn hoger opgeleid. In Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen en Zeeland is een groter deel van de bevolking lid dan in de andere provincies.

    De FNV is de grootste vakbond in Nederland en telt ruim een miljoen leden. Die krijgen morgen een brief met een code waarmee ze online aan de ledenraadpleging kunnen deelnemen. Ook de ledenraadpleging van het CNV (ruim 260.000 leden) gebeurt online.

    Het bestuur van het CNV legt het akkoord met een positief advies voor aan de leden. Doorgaans stelt het CNV zich gematigder op dan de FNV. De verwachting is dan ook dat de CNV-leden zich voor het akkoord zullen uitspreken.

    Bij de FNV legt het bestuur het akkoord neutraal voor aan de leden, hoewel voorzitter Han Busker zegt dat het de beste deal is die de bond kon bereiken. Het bestuur beloofde de neutrale opstelling aan het ledenparlement tijdens een bijeenkomst vorige week vlak na het bereiken van het akkoord. Bij die bijeenkomst uitten enkele leden van het parlement kritiek.

    Wat gebeurt er als het akkoord wordt goedgekeurd?

    Als het akkoord eind deze week definitief wordt, is dat nog net op tijd om een snelle verhoging van de AOW-leeftijd af te wenden. Voor ieder jaar dat de gemiddelde levensverwachting stijgt, zou de AOW-leeftijd ook met een jaar omhoog gaan. Met het nieuwe akkoord wordt dat een stijging van 8 maanden van de AOW-leeftijd per gewonnen jaar levensverwachting.

    NOS

    En er kan worden begonnen met een verdere uitwerking van het akkoord. In een stuurgroep zullen wetten en regels worden ontworpen die nodig zijn om de afspraken daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Daarna gaan de afzonderlijke fondsen, dat zijn er 240 in Nederland, aan de slag om per fonds een nieuw beleid vast te stellen binnen de nieuwe afspraken, wetten en regels.

    Wat gebeurt er als het akkoord wordt afgekeurd?

    De verhoging van de AOW-leeftijd zal doorgaan, zoals eerder werd besloten. En een aantal pensioenfondsen zal moeten gaan korten op huidige en toekomstige pensioenuitkeringen. Dat zal overigens ook gebeuren met een akkoord, maar in mindere mate.

    De ledenraadpleging bij de FNV is een 'raadgevend referendum'. Dat betekent dat het ledenparlement (105 leden) z'n eigen afweging maakt. Opkomstpercentage en marge tussen ja- en nee-stemmers zouden een rol kunnen gaan spelen bij de afwegingen van parlementsleden.

    Formeel heeft het ledenparlement het laatste woord. Maar wat gaat het FNV-bestuur, dat z'n handtekening onder het akkoord zette, doen als het parlement het akkoord afkeurt terwijl de leden 'ja' zeggen? FNV-voorzitter Han Busker heeft z'n lot niet verbonden aan het oordeel van het ledenparlement. Pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga deed dat wel - hij zal over een mogelijk nieuw akkoord niet onderhandelen.

    BEKIJK OOK

    Waarom mogen vakbondsleden eigenlijk stemmen over het pensioenakkoord?

    Afschaffen van doorsneepremie is pensioenpuzzel van 60 miljard

    Het principe-akkoord pakt niet voor elk pensioen even gunstig uit

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-06-16 01:08:50
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 08 juni 2019 @ 01:12
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, RUTTE VINDT LEVENSKOPPELING AAN AOW-LEEFTIJD 'HYSTERISCH'. Nu, dat is het hele verhaal van de AOW en de leeftijd in feite... meer daarover en betere en sociaal rechtvaardiger voor allen, methoden voor dat alles ook in het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... overigens. ZONDER de politiek daarin te betrekken, het is een 'intermenselijke plicht' om het anders te regelen, en dat, dez plicht is bij het instituut politiek altijd een 'hysterisch' partijpolitiek gegeven?

    FNV krijgt er honderden leden bij na aankondiging pensioenreferendum

     14:49 IN ECONOMIE

    Vanaf morgen krijgen ruim 1 miljoen FNV-leden een brief op de mat over het aankomend referendum.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Rutte: koppeling levensverwachting aan AOW-leeftijd was 'hysterisch'

    Rutte deze week bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord ANP

     VANDAAG, 17:18 AANGEPAST VANDAAG, 18:43

    POLITIEK

    Premier Rutte vindt dat de koppeling van gemiddeld één jaar langer leven is één jaar langer werken "te heftig" was. Hij is blij dat er in het concept-pensioenakkoord dat nu op tafel ligt een realistischer stijging is afgesproken: gemiddeld één jaar langer leven betekent acht maanden later AOW.

    Rutte erkent dat de één-op-één-koppeling achteraf bezien onrealistisch was."Wij maken ook fouten. Je moet echt erkennen dat het te hysterisch was."

    'Fatsoenlijk akkoord'

    Verder zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie dat hij goede hoop heeft dat de vakbonden volgende week met het akkoord instemmen. Hij sprak van een "fatsoenlijk, net, Nederlands akkoord" met plussen en minnen voor alle partijen.

    Mocht het toch verworpen worden, dan is er geen plan-B, zei hij. "Dit is het."

    BEKIJK OOK

    Het principe-akkoord pensioenen: dit is wat het betekent

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 05 juni 2019 @ 00:58
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, PRINCIPE AKKOORD AOW, LEEFTIJDSGRENS Enz. bereikt. Maar de BONDSLEDEN HEBBEN HET LAATSTE WOORD.Zou en kan iedereen tevreden zijn?

    FNV'ers kritisch over pensioenakkoord: 'Er zijn nog losse eindjes'

     GISTEREN, 21:42 IN ECONOMIE 

    Kabinet, werkgevers en het FNV-bestuur hebben overeenstemming bereikt, maar de vakbondsleden hebben het laatste woord.

    Principeakkoord over pensioenen: AOW-leeftijd stijgt minder snel

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    FNV-leden beslissen over principe-akkoord pensioenen.

    Leden van FNV bij het Centraal Vakbondshuis tijdens een pauze van de stemming over het principeakkoord ANP

    GISTEREN, 23:33

    BINNENLANDPOLITIEKECONOMIE

    Vakbond FNV gaat het principe-akkoord over de pensioenen voorleggen aan de ruim 1 miljoen leden. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van het FNV-ledenparlement dinsdagavond. Het bestuur van vakbond is vóór het principe-akkoord, maar zal het in het referendum met een neutraal advies voorleggen, omdat het ledenparlement veel kritiek heeft.

    De handtekening van de grootste vakbond is het laatste obstakel op weg naar een akkoord over een nieuw pensioenstelsel waar negen jaar aan is gewerkt. Komt het akkoord er niet vóór 1 juli, dan is korting op pensioenen onafwendbaar.

    Het online-referendum wordt gehouden van 12 tot 15 juni. De ledenraadpleging is 'raadplegend'. Op zaterdag 15 juni komt het ledenparlement opnieuw bijeen om een definitief besluit te nemen.

    Dinsdagmiddag waren kabinet, werkgevers en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks positief over het bereikte onderhandelingsresultaat. Maar de FNV bleef terughoudend; voorzitter Busker wilde aan het resultaat nog niet de term 'principe-akkoord' verbinden. Terecht, zo bleek uren later, toen het ledenparlement zich niet zonder meer achter de nieuwe pensioenafspraken wilde scharen.

    Een groot deel van de kritiek van het ledenparlement richt zich op de afgesproken regeling voor zware beroepen, die zou te mager zou zijn. Ook gaan er in het parlement stemmen op om de AOW-leeftijd op 65 te houden, of ten minste veel minder snel te laten stijgen dan is afgesproken.

    Verder was er in het ledenparlement irritatie omdat de leden het akkoord niet op papier kregen. Morgen wordt het pensioenakkoord op een persconferentie gepresenteerd.

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-06-05 00:59:08
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 30 mei 2019 @ 00:40
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, OOK DE POLITIEKE 'PENSIOENSOAP' GAAT DOOR, LIJST MET ZWARE BEROEPEN, zij zouden eeder met penioen moeten, en terecht. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Lijst zware beroepen lijkt 'met reden' niet de oplossing van pensioendiscussie

     VANDAAG, 18:59

    ECONOMIE

    GESCHREVEN DOOR

    Charlotte Waaijers redacteur Economie

    Ook vandaag voerden duizenden mensen weer actie voor een beter pensioen. Een akkoord lijkt ophanden, met daarin ook afspraken voor vervroegd pensioen voor mensen met een zwaar beroep.

    Er is lang gesproken over een lijst van zware beroepen waarin mensen eerder mogen stoppen met werken. Maar zo'n lijst lijkt er nu niet te komen. En daar zijn goede redenen voor, legt Marike Knoef van pensioendenktank Netspar uit.

    Onomkeerbare schade en verbrande calorieën

    De denktank, met onderzoekers van universiteiten, overheidsorganisaties en pensioenfondsen, bracht eerder dit jaar nog een onderzoek uit waarin ze de mogelijkheid om flexibel met pensioen te gaan bestudeerde. Ook Knoef werkte mee aan dat onderzoek.

    Veel landen zoeken naar een pensioenstelsel waarin mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen, concludeerde ze. Maar in de praktijk blijkt het moeilijk om een werkbare regeling te bedenken. Zo bestaan er maar vijf landen in Europa met een expliciete definitie van wat een zwaar beroep is.

    In Frankrijk gaat het bijvoorbeeld om beroepen met "afgetekende fysieke beperkingen, een agressieve fysieke omgeving of bepaalde arbeidspatronen die waarschijnlijk een blijvende, identificeerbare en onomkeerbare invloed hebben op de gezondheid". In Oostenrijk is een lijst van 180 beroepen, waar onder andere het aantal verbrande kilocalorieën meeweegt.

    Nederlandse lijst

    Ook in Nederland is er veel draagvlak voor een speciale pensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep, blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit uit 2016. Daarin geven Nederlanders in een enquête aan dat ze bereid zijn om mee te betalen aan een vroeger pensioen voor deze mensen.

    Werkgeversorganisatie VNO-NCW kwam afgelopen maart zelf met het voorstel om in Nederland het Oostenrijkse model in te voeren. "De lijst ligt klaar in Oostenrijk", zei voorzitter Hans de Boer toen in Nieuwsuur. Maar voor de vakbonden gaat de lijst niet ver genoeg. "Wij hebben met de werkgevers vaker gediscussieerd over wat zwaar werk is", antwoordde FNV-vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga. "Wij vinden van meer mensen dat ze zwaar werk doen."

    Een lijst met zware beroepen kun je wel vergeten

    Pensioendenktank Netspar

    Voor de onderzoekers van Netspar ligt een lijst niet voor de hand. "Toen wij de opdracht kregen voor ons rapport zei iedereen meteen: een regeling met een lijst voor zware beroepen, die kun je wel vergeten", aldus Knoef.

    Het afschrikwekkende voorbeeld is België. Daar is een lijst opgesteld, en uiteindelijk toch weer van tafel geveegd.

    Knoef: 'Het vaststellen van zo'n lijst is heel lastig. Heel veel mensen vinden dat ze een zwaar beroep hebben. En beroepen veranderen ook in de loop der tijd. Misschien worden ze lichter als er meer machines komen." Bovendien is het lastig na te gaan hoe lang mensen gedurende hun leven in een bepaald beroep hebben gewerkt.

    Dure pensioenen

    Dat er een probleem is met het huidige pensioensysteem staat wel vast. De cijfers spreken voor zich. Netspar zette ze in het rapport op een rij. In 1950 waren er voor elke 65-plusser nog zeven mensen in de beroepsbevolking die konden bijdragen, nu zijn dat er drie en over twintig jaar waarschijnlijk nog maar twee. Dat wordt onbetaalbaar. Helemaal omdat we steeds langer leven en dus langer AOW ontvangen.

    Daarom besloot de overheid in 2013 om de leeftijd waarop mensen met pensioen mogen te verhogen, eerst langzaam en later versneld. Dat zorgt ervoor dat het systeem betaalbaar kan blijven. Zo moet er bij elkaar iets minder betaald worden voor de AOW en betalen mensen er langer aan mee. Uiteindelijk moet de pensioenleeftijd meestijgen met de gemiddelde levensverwachting.

    Het probleem daarmee is dat niet iedereen dezelfde carrière en levensloop heeft, niet iedereen gezond zijn of haar pensioen kan halen en niet iedereen even lang van een pensioen kan genieten. De levensverwachting is voor diverse bevolkingsgroepen verschillend. Niet alleen leven mannen gemiddeld korter dan vrouwen, ook mensen die relatief weinig verdienen en mensen met zware beroepen leven minder lang dan gemiddeld.

    Maar als mensen nu eerder willen stoppen met werken en dan voor de periode tot hun pensioendatum een overbruggingskrediet willen krijgen, moet hun werkgever vaak een heffing betalen. Een soort boete dus.

    Boete afschaffen

    De oplossing die het kabinet nu lijkt te kiezen, zou een regeling zijn zonder een lijst van zware beroepen. In het akkoord dat op tafel ligt zou iedereen ervoor kunnen kiezen om vijf jaar voor de AOW-leeftijd al te stoppen met werken. Zonder dat daar een boete voor betaald moet worden.

    Die optie zou er dan voor iedereen komen, dus niet alleen voor mensen met een zwaar beroep. De kosten daarvoor zouden deels door de werkgever betaald worden. Werknemers dragen zelf ook bij door een stuk van hun pensioen al eerder op te nemen.

    BEKIJK OOK

    Dertigduizend mensen bij manifestaties voor beter pensioen

    Optimisme over pensioenakkoord, AOW-leeftijd minder snel omhoog

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 02 februari 2019 @ 00:45
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, NIEUWE PENSIOENVERDELING VOOR JONG EN OUD, WAT BETEKENT DIT VOOR U? Een artikel van groot maatschappelijk belang en....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Wat betekent een nieuwe pensioenverdeling voor jong, oud en de middengeneratie?

    VANDAAG, 20:45

    POLITIEKECONOMIE

    NOS/BART KAMPHUIS

    GESCHREVEN DOOR

    Charlotte Waaijers redacteur Economie

    Minister Koolmees heeft vandaag duidelijk gemaakt dat hij hoe dan ook door wil met het aanpassen van het pensioenstelsel. Zoals al in het regeerakkoord is afgesproken, is een van de belangrijkste wijzigingen die hij voorstelt om dedoorsneesystematiek af te schaffen.

    Wat betekent dat? En hoe pakt het uit voor verschillende generaties?

    Met z'n allen

    Om fatsoenlijk rond te kunnen komen als je op je oude dag stopt met werken en in principe dus geen loon meer krijgt, zetten werknemers die in loondienst zijn in Nederland al sinds jaar en dag elke maand een deel van hun loon opzij.

    Zou je dat helemaal alleen doen, dan is dat een enorm risico. Daarom zetten alle Nederlanders in loondienst geld opzij in een collectief pensioenfonds.

    Via dat gezamenlijke fonds kunnen risico's worden gedeeld. Bijvoorbeeld bij een tegenvallende economie of wanneer mensen onverwacht veel langer blijven leven na hun pensioen, en dus langer een pensioenuitkering nodig hebben.

    Tijden veranderen

    Vroeger werkte dit systeem goed, omdat de meeste Nederlanders hun hele leven in loondienst waren. Pensioenfondsen kregen daardoor jarenlang een constante stroom geld binnen, dat ze konden beleggen en later uitkeren.

    Maar de tijden zijn veranderd. Fondsen moeten nu aan relatief veel mensen pensioen uitkeren, omdat veel werknemers uit de babyboom-generatie nu met pensioen zijn of gaan. Terwijl mensen die nu inleggen veel vaker van werkgever wisselen, minder vaak in loondienst zijn en vaker zzp'er. Ook leven mensen langer en staan de rentes op de financiële markten al tijden laag.

    Dit alles zorgt ervoor dat de continue instroom van geld bij pensioenfondsen, om te beleggen en later uit te kunnen keren, niet meer vanzelfsprekend is. De pensioenen die ooit beloofd zijn, zijn niet altijd meer reëel. Daarbij komt dat door deze veranderingen de verdeling van al dat ingelegde pensioengeld niet meer even eerlijk is voor alle generaties.

    Oneerlijk voor jongeren

    Dat heeft te maken met de manier waarop werknemers premie inleggen en daarna pensioen uitgekeerd krijgen: de zogenoemde doorsneesystematiek. Daarbij bouwt iedereen procentueel evenveel pensioen op voor het geld dat hij of zij inlegt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

    Eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. Want als iemand die 30 jaar is 100 euro inlegt, kan dat geld veel langer belegd worden en dus meer waard worden, dan als iemand hetzelfde bedrag nog even vlak voor zijn of haar pensioen inlegt. Toch krijgen ze er in het bestaande systeem evenveel pensioen voor terug.

    In de huidige situatie betalen de jongeren met hun inleg dus eigenlijk mee aan het pensioen dat nu aan al die ouderen wordt uitgekeerd.

    Het kabinet wil nu dat deze doorsneesystematiek wordt afgeschaft, waardoor de inleg en verdeling eerlijker kan.

    Overgang kan hele generatie treffen

    De overgang van ons bestaande naar dit nieuwe stelsel zorgt wel voor een probleem. Er dreigt namelijk daarbij namelijk een hele generatie tussen het wal en het schip te vallen: mensen die nu grofweg tussen de 35 en 65 jaar oud zijn, berekende het Centraal Planbureau.

    Met het geld dat zij namelijk tot nu toe in de gezamenlijke pensioenpot gestopt hebben, betaalden ze wel mee aan de pensioenuitkering van iedereen die ouder is. Dat zou niet erg zijn, als zij op hun beurt later profiteren van de inleg van wie jonger is.

    Maar in het nieuwe stelsel zal dát niet gebeuren. Dan profiteren de jongeren immers zelf van hun lucratieve inleg. De groep jongeren tussen de 20 en 32 die al pensioen opbouwen, gaan er bij de overgang juist tot 2 procent op vooruit.

    Zie oorspronkelijke artikel voor video

    Wie gaan er op voor- en achteruit?

    Op de lange termijn zorgt het nieuwe systeem voor een eerlijkere verdeling. Maar voordat het zover is, zal de middelbare groep er bij een overgang naar het nieuwe systeem tussen de 2 en 10 procent op achteruit gaan. Het meest ongelukkig pakt het uit voor mensen die nu rond de 50 jaar zijn.

    Bij elkaar verliest die groep waarschijnlijk 60 miljard euro. Zoveel zal er dus op een of andere manier ook bijgelegd moeten worden, om die mensen te compenseren.

    Compensatie

    Koolmees zegt nu dat werkgevers en werknemers verplicht een transitieplan moeten maken. Hierin moet worden vastgelegd in hoeverre werkgevers en werknemers worden gecompenseerd voor de kosten van de overgang.

    Het lijkt er dus op dat de pijn - die er zeker zal zijn, zonder substantiële compensatie - verdeeld moet gaan worden. Dat kan bijvoorbeeld doordat mensen extra premies moeten inleggen. Of door het aanboren van opgebouwde buffers.

    Koolmees vraagt het Centraal Planbureau om voor de zomer met een doorrekening te komen van wat het voor de verschillende soorten pensioenen betekent om de overstap te maken, zodat duidelijk is hoe lang de transitie moet duren.

    BEKIJK OOK

    Kabinet door met pensioen zonder bonden: 'We hebben geen tijd te verliezen'

    Pensioenbrief Koolmees schiet bonden 'volledig in verkeerde keelgat'

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-02-03 00:07:05
    handtekeningafbeelding
  • zondag 25 november 2018 @ 00:18
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, WAAROM IS PENSIOENAKKOORD GEKLAPT? Een groot maatschappelijk belang voor allen, nu gepensioneerden en die van de toekomst. Politiek en vakbonden maken er weer een 'zooitje' van, op korte termijn is er geen verwachting om er uit te komen? Terwijl er een compleet plan voor SOCIAAL aanvaardbaar inkomen, loonnivellering en vast inkomen van 18 jr. tot einde levensverwachting, staat in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... Nu van dat SAMEN komt in dit plan dan weer helemaal niets terecht.... 

    FNV: komende maanden steeds vaker en harder actie voor beter pensioen

     GISTEREN, 16:44 IN POLITIEK, ECONOMIE

    Dinsdag klapte het pensioenoverleg tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet. De FNV is het beu.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Waarom liepen de pensioenonderhandelingen stuk? Vooral vanwege geld

    WOENSDAG, 18:52

    POLITIEKECONOMIE

    Premier Rutte na het mislopen van de onderhandelingen op dinsdagavond NOS

    Het pensioenoverleg tussen het kabinet, werkgevers en werknemers is geklapt. Maar waarom eigenlijk? En is het erg? De onderhandelingen zijn stukgelopen om meerdere redenen, maar de belangrijkste is geld. En voor wat er nu gaat gebeuren zijn meerdere scenario's.

    In het regeerakkoord was het kabinet nog optimistisch. De coalitiepartijen dachten dat het mogelijk was om al begin 2018 een pensioenakkoord te kunnen sluiten. "Zodat daarna begonnen kan worden met wetgeving", staat er in de tekst. Werkgevers en werknemers waren immers al jaren aan het praten.

    Maar het beeld dat werkgevers en werknemers in oktober 2017 schetsten aan de nieuwe regeringspartijen, over hoe dicht zij al bij een pensioenakkoord waren, bleek veel te rooskleurig. Eigenlijk moesten de onderhandelingen nog beginnen, en dus kwam het hele pensioendossier weer op tafel. Dat dossier bestaat uit het pensioenstelsel, waar werkgevers en werknemers samen voor sparen, en de AOW. Dat is de ouderdomsuitkering van de overheid die wordt betaald uit belastinggeld.

    Dit zijn de lastigste onderwerpen uit de onderhandelingen:

    1. De AOW-leeftijd

    Gedurende het afgelopen jaar werden er over en weer nieuwe voorstellen gedaan en eisen gesteld. Dat maakte de onderhandelingen ingewikkeld. Een van die onderwerpen was de AOW-leeftijd. Het kabinet wil die sneller laten stijgen naar 67 dan de vakbonden. Sterker nog, de vakbonden willen dat die leeftijd omlaag gaat. En vervolgens willen zij de pensioenleeftijd niet mee te laten stijgen met de levensverwachting. Dit laatste punt werd gaandeweg een harde eis van vakbond FNV.

    Uiteindelijk heeft het kabinet de afgelopen weken water bij de wijn gedaan. Het loskoppelen van de AOW-leeftijd van de levensverwachting was bespreekbaar. Maar gisteravond bleek dat de FNV het niet genoeg vindt. Het kabinet wil niet meer doen dan een toezegging, en het overlaten aan een volgend kabinet omdat het miljarden kost. De FNV wil dat het nu al wordt geregeld zodat er niets meer tussen kan komen.

    2. Het zzp-pensioen

    Een ander lastig onderwerp is het pensioen voor zzp'ers, en dan specifiek laagbetaalde zzp'ers. Voor linkse partijen als GroenLinks en PvdA moet dit onderdeel uitmaken van het pensioenakkoord. Dat wil ook de zzp-afdeling van vakbond FNV. Maar het kabinet voelt niets voor een verplicht zzp-pensioen en de zzp-organisaties ook niet. En het is ook nog eens lastig te regelen als je zzp'ers die wél zelf een pensioen opbouwen keuzevrijheid wilt geven.

    3. Hoeveel pensioengeld is er in de toekomst?

    Daarover bestaan verschillende verwachtingen. Het kabinet wil voorzichtig omgaan met ingeschatte rendementen op de pensioengelden. Het kan in de toekomst immers tegenvallen, maar dan zijn er ook mensen die een pensioen willen. De vakbonden zien de toekomst rooskleuriger in en vinden de regels waardoor pensioenfondsen reserves moeten aanleggen en uitkeringen moeten verlagen te streng.

    4. Pensioensysteem voor jong en oud

    Een ander onderwerp dat op tafel lag, was het pensioensysteem eerlijk maken voor jong en oud. We worden steeds ouder en genieten langer van ons pensioen. Maar mensen met zware beroepen zouden wel wat eerder met pensioen willen. En hoe zorgen we ervoor dat jongeren aan alles willen blijven meebetalen?

    Het kabinet wil het voor jongeren gunstiger maken: de opbouw van je pensioen moet meelopen met hoeveel je zelf hebt ingelegd. Verder moet transparanter worden dat de resultaten van de pensioenfondsen ook kunnen tegenvallen. Voor de werknemer wordt duidelijker waar dat aan ligt en wat dat betekent voor zijn of haar pensioen. De vakbonden willen vervroegd pensioen voor zware beroepen, maar dat wil het kabinet weer niet.

    5. Plannen kosten geld

    Alle plannen die op tafel lagen kosten geld. Het gaat over miljarden. De discussie en breekpunten gingen niet alleen over principes maar juist ook over de kosten, en wie die betaalt. De AOW wordt betaald van belastinggeld. De AOW-leeftijd niet een op een koppelen aan de levensverwachting kost het kabinet tot 6 miljard euro. De AOW-leeftijd pas in 2024 naar 67 jaar laten stijgen, kost bijna 3 miljard euro.

    Een zzp-pensioen zou het kabinet 1,5 miljard euro kunnen kosten. Hoeveel werkgevers en werknemers zouden moeten bijdragen, is niet bekend. De werkgevers en werknemers betalen het pensioen, en dus de hogere premies als de rendementen te laag zijn. Nu of in de toekomst.

    Hoe nu verder?

    • De mogelijkheden van het kabinet zijn beperkt. De pensioenfondsen beheren geld van werknemers. Dat geld is dus niet van het kabinet. Maar waar het kabinet wel over gaat, zijn de pensioenregels die zijn vastgelegd in wetten. De pensioenfondsen moeten zich hier aan houden.
      In principe kan het kabinet nu zonder de vakbonden en de werkgevers zelf gaan beginnen aan nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld om de premiebetaling door jonge en oudere werknemers te veranderen. En door voor te schrijven dat pensioenfondsen meer moeten vertellen over beleggingsrendementen.
    • De pensioenfondsen worden bestuurd door werkgevers en werknemers. Zij gaan gewoon door met waar zij mee bezig zijn: het zo gunstig mogelijk beleggen van de pensioenpremies van werknemers en het uitkeren van pensioenen aan gepensioneerden.
    • De vakbonden kunnen proberen opnieuw aan de onderhandelingstafel te komen. Zij hebben daar belang bij omdat hun gepensioneerde achterban te maken gaat krijgen met verlagingen van de pensioenuitkering. En jonge werknemers kunnen vragen gaan stellen over of er voor hen in de toekomst nog wel voldoende overblijft.
    • Ook de werkgevers hebben er belang bij dat de onderhandelingen toch weer verder gaan. Zij betalen mee aan de pensioenpremies en willen niet dat die onverwacht omhoog gaan omdat er te weinig geld is. Ook willen zij oudere werknemers eerder met pensioen laten gaan zonder dat ze daar een boete voor moeten betalen.

    Minister Koolmees verwoordt het in een brief aan de Tweede Kamer zo:

    Gisteravond hebben we helaas moeten constateren dat een akkoord hierover met sociale partners nu niet mogelijk is en dat naar de verwachting van het kabinet op korte termijn ook niet zal zijn. Het kabinet beraadt zich nu op het vervolgproces, want de urgentie om het pensioenstelsel te vernieuwen blijft onverminderd groot.

    BEKIJK OOK

    Pensioenonderhandelingen vastgelopen, en nu?

    Overleg nieuw pensioenstelsel mislukt, vakbonden stappen op

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2018-11-25 00:20:52
    handtekeningafbeelding