Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1848 keer bekeken

PRINSJESDAG MEESTAL LEKKEN DE PLANNEN UIT....

 • donderdag 17 september 2020 @ 00:56
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG PRINSJESDAG EN DE ALGEMENE BESCHOUWINGEN vandaag het antwoord van het Kabinet.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Kortheidshalve, zie ook andere bericht hier het LIVEBLOG daarover met alle relevant berichten daarin:

  Dag 1 van de Politieke Beschouwingen voorbij, lees hier wat er is gebeurd

   00:38 IN POLITIEK   LIVEBLOG

  De hele dag hebben alle politieke partijen hun mening gegeven over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Maar er zijn ook tal van andere onderwerpen besproken, zoals de gevolgen van de coronacrisis.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 16 september 2020 @ 01:10
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, PRINSJESDAG, TROONREDE 2020, ANDERS DAN ANDERS.... vanwege corona. zie verder de berichten huerover en het LIVEBLOG bijgehouden, De Troonrede stond uiteraard vrijwel geheel in het teken van de coronacrisis en vooral de economische gevolgen - Troonrede: investeren in banen, economische terugslag op komst - en ook voor velen persoonlijk, zie ook corona-update berichten hier in forum. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  De plannen (en plannetjes) van Prinsjesdag 2020: een overzicht

  Gewijzigd op 2020-09-16 15:20:16
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 09 september 2020 @ 08:15
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, STUKKEN 'PRINSJESDAG' KOMENDE DINSDAG WEER UITGELEKT, en JA HOOR, WE GAAN ER ALLEMAAL IETS OP VOORUIT ZELFS !!!!  Hoe is het in vredesnaam weer mogelijk: MET DEZE OMSTANDIGHEDEN, zie o.a de CORONABERICHTEN update's hier en op Maatschappelijke belangen Info!!! Ontslagen etc... SCHULDENLASTEN ONBEHEERSBAAR geworden etc... en ja, KABINET STELT - AAN DE HAND VAN CIJFERTJES'...... WEER en elk jaar hetzelfde: WE GAAN ER ALLEN IETS OP VOORUIT! .... Een GOTSPE van de buigengewone categorie zelfs en DIT JAAR....?? Vinden we het echt gek dat er geen vertrouwen meer is in de politiek, WELKE DAN OOK, WELKE PARTIJ DAN OOK... en ook de popi-jopiepartijen niet hoor!

  Bovendien gaat PRINSJESDAG dit jaar err heel anders uitzien zoals we weten VANWEGE CORONA  VVD-Kamerleden blijven weg bij voorlezen Troonrede op Prinsjesdag en de Koning komt ook per auto o.a. en ook VOLGEND JAAR zeker niet want de Gouden Koets is wel binnenkort weer gerestaureerd, maar GAAT HET MUSEUM IN. En voor 2022 is het nog niet bekend maar laten we voorzichtig maar zeggen... Neen, einde Gouden Koets behalve te bewonderen dan in het museum en dat moet ook zo, behouden blijven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • GISTEREN, 19:21

  Prinsjesdagstukken uitgelekt: economie groeit, maar werkloosheid stijgt

  Het kabinet verwacht voor volgend jaar vooralsnog een economische groei van 3,5 procent. De werkloosheid loopt verder op, maar gemiddeld stijgt de koopkracht van Nederlanders met 0,8 procent. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de belangrijkste Prinsjesdag-stukken. Ingewijden zeggen dat de percentages nog enigszins kunnen afwijken op Prinsjesdag.

  De vraag is wat de cijfers precies waard zijn. Door de coronacrisis is de nabije toekomst erg onzeker. Als er een tweede golf komt, kan de economie in veel slechter weer terechtkomen dan waar nu vanuit wordt gegaan. Volgens de bronnen is vooral bepalend of mensen hun baan kunnen houden. In de huidige verwachtingen stijgt de werkloosheid naar 545.000 mensen.

  Vooral voor werkenden ligt een koopkrachtstijging in het verschiet; zij gaan er ongeveer 1,2 procent op vooruit. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden krijgen er, als alles goed gaat, respectievelijk 0,5 en 0,4 procent bij.

  Tekentafel

  Volgens politiek verslaggever Ron Fresen zijn het cijfers van de tekentafel. Gemiddelden, maar ze zeggen niets over de werkelijkheid bij mensen thuis. "Uit de werkloosheidcijfers kan je aflezen dat de steunpakketten van het kabinet veel extra werkloosheid nog weten te voorkomen, maar ook daar is er grote onzekerheid of dat blijft werken."

  Fresen: "Het is dus een beetje zoals met cijfers die je vroeger soms op school hoorde. De leraar zei dan: ik vertel ze, maar je mag ze ook snel weer vergeten."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 20 september 2019 @ 01:14
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, TWEEDE DAG ALGEMENE BESCHOUWINGEN: Kabinet aan het woord (Rutte). Een overzicht voor u van NOS-Nieuws en ook weer opvallende tweets, zeker ook weer over o.a. de opmerkingen van Baudet FvD over de 'ongebreidelde vluchtelingen stroom'(?) en het wegzetten in negatieve zin van ALLEN weer daarbij, hij blijft opvallen in negatieve zin of positieve zin hoe je het ook bekijkt?.

  Wouter van der Weerd heeft geretweet

   Sham Ahmed @Sham_Ahmed_ 6 u

  Hoi @thierrybaudet, Ik ben een dochter van zo’n gevlucht gezin! Op een bootje in ‘00 samen met mijn lieve moeder. Al 19 jaar gelukkig in dit prachtige land! Wanneer kom je op de koffie (een wit wijntje mag ook) dan vertel ik je dolgraag waarom ik géén profiteur ben! Kusjes xx

  Tweet citeren

   Rob Jetten @RobJetten  8 u

  Syrische vluchtelingen worden hier afgeschilderd als profiteurs. @thierrybaudet, ik nodig u uit mee te gaan naar een Syrisch gezin. Ze zullen u graag vertellen hoe het was om op een rubberbootje de zee over te steken. Hoe het was om hier gastvrij opgevangen te worden. #APB19

  1:28 36,1K keer bekeken 68 213 1,2K  

  Ex PVV'er vindt dit leuk

   Piet Lekkerkerk @PietLekkerkerk 3 u

  Deze jongedame vertegenwoordigt meer Nederlandse waarden dan de partijleider die zij uitnodigt en die er zelfs een wetsvoorstel over meent te moeten voorbereiden.

  Tweet citeren

   Sham Ahmed @Sham_Ahmed_ 6 u

  Hoi @thierrybaudet, Ik ben een dochter van zo’n gevlucht gezin! Op een bootje in ‘00 samen met mijn lieve moeder. Al 19 jaar gelukkig in dit prachtige land! Wanneer kom je op de koffie (een wit wijntje mag ook) dan vertel ik je dolgraag waarom ik géén profiteur ben! Kusjes xx twitter.com/robjetten/status/1174695319474495490… 1 12 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Algemene Beschouwingen: Wilders doet laatste poging Rutte te laten praten

   VANDAAG, 22:36 AANGEPAST OM 22:37

  POLITIEK

  • Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen
  • Het kabinet kijkt naar extra geld voor het lerarentekort
  • U kunt het debat live volgen op NOS.nl
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Het debat is afgelopen

   Kamervoorzitter Arib sluit de vergadering. De Kamerleden lopen naar vak K om de ministers een hand te geven.

  • 2 UUR GELEDEN

   Kamer: lonen bedrijfsleven moeten 5 procent omhoog

   De hele Tweede Kamer vindt dat de lonen in het bedrijfsleven 5 procent zouden moeten stijgen omdat zij achterblijven bij de groei van de economie en de groei van dividenduitkeringen. Alle partijen steunden de motie van SP-leider Marijnissen hierover. De Kamer heeft geen macht of invloed op de salarissen in het bedrijfsleven, de motie is dus een principe uitspraak. Marijnissen vindt dat de medewerkers die grote winsten mogelijk maken daar van moeten meeprofiteren.

   Premier Rutte riep al eerder op de lonen te verhogen. Ook het Internationaal Monetair Fonds vindt dat de lonen in Nederland te veel achterblijven en de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot pleitte al herhaaldelijk voor meer loonstijging.

  • 2 UUR GELEDEN

   Stemmen over motie van wantrouwen Wilders tegen Rutte

   De uitslag is 19 voor (alleen de PVV-Kamerleden) en 124 tegen.

  • 2 UUR GELEDEN

   Twee ministers blijken tijdens het debat voetbal te kijken

    Ron Fresen @ronfresen

   Er waren ministers al klaar met de #APB19 @ferdgrapperhaus en @CvNieuwenhuizen kijken lekker voetbal in vak K #ranfey

   6 minuten geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Pauze tot 23.10 uur

   Dan wordt er gestemd. Alle Kamerleden die elders waren moeten nu zo snel mogelijk weer terug naar de Tweede Kamer komen.

  • 3 UUR GELEDEN

   Rutte sluit af, daarna stemmen

   Rutte sluit af met stilstaan bij de moord op advocaat Derk Wiersum. "Politie en justitie zetten zich in om de dader voor de rechter te krijgen. Het was een gitgrijze lucht die boven dit debat hing." Verder spreekt Rutte zijn waardering uit voor de wijze waarop er is gedebatteerd. De premier wil toewerken naar een nieuwe Gouden Eeuw, Dat staat voor hem voor vooroplopen op een positieve wijze en een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

  • 3 UUR GELEDEN

   Vast terugkijken: De Algemene Politieke Beschouwingen in acht video's

   BEKIJK OOK

   De Algemene Politieke Beschouwingen in acht video's
  • 3 UUR GELEDEN

   Premier Rutte gaat weer door

   Premier Rutte beantwoordt de laatste vragen en reageert op de ingediende moties. PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat hij een hoofdelijke stemming wil over zijn motie van wantrouwen tegen premier Rutte. Dat betekent dat alle namen van de aanwezige Kamerleden worden voorgelezen en dat zij 'voor' of 'tegen' moeten zeggen.

  • 3 UUR GELEDEN

   Er is even pauze

   Rond 22.00 uur gaat premier Rutte reageren op de moties uit de Kamer. Daarna wordt er gestemd. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er bijna geen moties ingediend door de partijen. Het waren er meestal vele tientallen bij de Algemene Beschouwingen alleen al.

    Maurits von Martels @mvonmartels

   Afgelopen jaar werden er in de Kamer meer dan 4000 moties ingediend! Het besef dat deze inflatie moet worden doorbroken lijkt tijdens #APB19 bij alle partijen aanwezig. @keesvdstaaij spreekt zelfs over #motieschaamte!

   1 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   Kamerlid Van Kooten-Arissen bedankt iedereen voor de hulp

   Het Kamerlid verliet in juli de Partij voor de Dieren. Zij vormt nu alleen een fractie. Zij bedankte de collega-Kamerleden voor de hulp die zij haar hebben gegeven met de voorbereiding van dit ingewikkelde debat.

  • 3 UUR GELEDEN

   Baudet (Forum voor Democratie): minister moet naar Damascus

   Baudet wil dat de minister van Buitenlandse Zaken naar Damascus, de hoofdstad van Syrië, vliegt om daar afspraken te maken om zo snel mogelijk alle Syrische vluchtelingen die in Nederland verblijven terug te sturen. Hij vindt dat Syrië veilig genoeg is en dat alle Syriërs daar nodig zijn om het land weer op te bouwen.

   De oorlog in Syrië is nog niet voorbij. Ook is niet duidelijk hoe de regering van president Assad zal omgaan met burgers die terugkeren. In Turkije alleen al worden nog bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen.

  • 4 UUR GELEDEN

   Kuzu (Denk): terug naar de basisbeurs

   Kuzu vindt dat voorkomen moet worden dat studenten grote schulden opbouwen, zeker uit gezinnen met lage inkomens. Hij dient een motie in over de basisbeurs. Maar premier Rutte heeft al laten weten dat het kabinet niet van plan is het leenstelsel op zijn kop te gooien.

  • 4 UUR GELEDEN

   Van der Staaij (SGP): kabinet kan gewoon over proces Wilders praten

   SGP-leider Van der Staaij neemt een duidelijk standpunt in en kiest de kant van PVV-leider Wilders. Hij vindt dat premier Rutte gewoon op de vragen van Wilders had kunnen ingaan. Hij ziet er geen enkel probleem in, politiek noch juridisch. Premier Rutte weigert de vragen van Wilders te beantwoorden omdat de zaak nu onder de rechter is.

  • 4 UUR GELEDEN

   50Plus: jaarlijkse feestdag 'Made in the Netherlands'

   Zijn idee werd vanmiddag door premier Rutte niet met heel veel enthousiasme ontvangen, maar toch dient partijleider Krol een motie in voor een jaarlijkse feestdag 'Made in the Netherlands'. Hij wil dat op die dag succesvolle ondernemers en bedrijven alle aandacht krijgen in aanwezigheid van belangrijke buitenlandse gasten.

  • 4 UUR GELEDEN

   Thieme (Partij voor de Dieren): belofte ontwikkelingshulp nakomen

   Thieme vindt het onbegrijpelijk dat het budget voor ontwikkelingshulp naar beneden gaat. Zij wil dat het kabinet zich aan de afspraak houdt om te kijken of het budget omhoog moet naar 0,7 procent van het Bruto Nationaal Product zoals door een groot aantal landen internationaal is afgesproken. Er is veel steun van andere partijen:

    Esther Ouwehand @estherouwehand

   Budget ontwikkelingssamenwerking gedaald tot dieptepunt. Terwijl kabinet beloofde budget op te hogen zodra er weer geld was. Nou, dat geld is er. @PartijvdDieren dient mede namens vrijwel gehele oppositie motie in om kabinet aan belofte te houden 👇🏼

   1 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Segers (ChristenUnie): trap-op-trap-af maar eens onderzoeken

   Segers wil de ongewenste effecten van de trap-op-trap-af-systematiek, waar Asscher eerder aan refereerde, onder de loep nemen. De systematiek heeft tot gevolg dat gemeenten geld krijgen naar rato van wat het Rijk uitgeeft. Geeft het Rijk ineens minder uit, dan krijgen zij ook minder en moet er plotseling bezuinigd worden op bibliotheken en zwembaden.

   Hij is het met Asscher eens dat het niet de bedoeling is dat de Kamer een 'groepshug' gaat doen, maar toch is hij blij met de iets vriendelijker sfeer in het debat.

  • 4 UUR GELEDEN

   Asscher (PvdA): er is helemaal geen verbinding tussen rechts en links

   Asscher vindt dat er helemaal niet goed naar de oppositie wordt geluisterd. Hij vindt het allemaal best dat er door Kamerleden wordt gepraat over de goede sfeer. Maar hij vindt dat het over de financiële keuzes van het kabinet zou moeten gaan. "We vragen om extra agenten maar krijgen geen antwoord. We vragen om geld voor zwembaden en bibliotheken en krijgen een verhaal over trap-op-trap-af-systematiek."

   Hij wil 560 miljoen euro om het lerarentekort aan te pakken, samen met Klaver (GL) en Marijnissen (SP). Ook wil hij meer salaris voor leraren in het special hoger onderwijs. Asscher won ondertussen een debatprijs:

    Het Nederlands Debat Instituut @debatinstituut

   Lodewijk Asscher won vandaag de debatprijs voor zijn bijdrage tijdens de #apb2019. Lees het hele juryrapport hier: https://t.co/hSaWoltEic

   3 uur geleden

   Video afspelen

   02:10

   Asscher: ik begrijp de tevredenheid niet, dreigen gouden kans te missen

  • 4 UUR GELEDEN

   Jetten (D66): meer geld voor ondersteuning van Kamerleden

   Jetten vindt dat de Tweede Kamer meer ondersteuning nodig heeft om zijn controlerende taak uit te voeren. Er moet 10 miljoen euro structureel per jaar bij. Een meerderheid van de Kamer steunt zijn voorstel. Ook wil hij meer aandacht, maar geen extra geld, voor sociale advocaten zodat de rechtshulp voor alle burgers toegankelijk blijft.

  • 4 UUR GELEDEN

   Marijnissen (SP): loonsverhoging van 5 procent

   Marijnissen vindt het heel goed dat de Tweede Kamer de afgelopen dagen op het eigen functioneren heeft gereflecteerd en beterschap heeft beloofd door minder ruzie-achtig te gaan debatteren. "Maar wat gaan de mensen thuis nou merken?" Zij dient een motie in die oproept de lonen in het bedrijfsleven met 5 procent te verhogen. Ook PvdA, GroenLinks, PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie ondertekenden de motie.

  • 5 UUR GELEDEN

   Heerma (CDA): onderzoek naar overheidsinstanties

   Heerma dient een motie in voor een parlementair onderzoek naar overheidsinstanties. Gisteren werd het plan van CDA en CU al gelanceerd. Het plan wordt breed gesteund in de Tweede Kamer. Heerma vindt het een goed teken dat er de afgelopen dagen "nog nooit zo duidelijk" afstand is genomen van "doorgeschoten marktdenken en neo-liberalisme".

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 september 2019 @ 00:55
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG PRINSJESDAG, ALTIJD DE ALG. POLITIEKE BESCHOUWINGEN, DEBAT IN PARLEMENT daaropvolgend. Morgen het antwoord van de regering, ook als gebruikelijk. Een maatschappelijk belang weer voor ieder. Overigens was het een andere dag dan anders, Stevige botsing coalitie en oppositie blijft uit in 'lief tegen lief'-debat , ook mogelijk i.v.m. de verschrikkelijke liquidatie, aanval op de rechtsstaat, van de advocaat in het proces tegen Ridouan Taggi, zie daavoor vooral de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

  Overigens ook deze tweets nog, vele meer vandaag maar deze valt weer op?

  Ex PVV'er vindt dit leuk

   Elsschot  @marcelbar8 1 u

  Onthutsend zwakke bijdrage van #Baudet aan #apb2019 #APB19. Als de schellen van zijn aanhangers nu nog niet van de ogen vallen..... Warrig, ontwijkend, ontkent eerder gedane uitspraken, arrogant, voelt zich duidelijk overvallen door terechte aanvallen op het gerotzooi in FvD.

   3 5

   Haagse Insider  @HaagseInsider 1 u

  Ik begrijp nu van Baudet dat zonnepanelen het einde van de Westerse beschaving inluiden. Kamer hoor het pseudo-filosofisch praatje (wat we al vele malen gehoord hebben) zwijgend aan. 1 5

  Zie en lees verder art. van N0S-NIEUWS Twitter (bron)

  Algemene Beschouwingen: misschien meer geld voor lerarentekort en gemeenten

   VANDAAG, 23:03 AANGEPAST OM 23:03

  POLITIEK

  • De Algemene Politieke Beschouwingen zijn om 10.30 uur begonnen
  • Vandaag is het woord aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, morgen antwoordt premier Rutte op alle vragen
  • Samenvatting: mogelijk meer geld voor lerarentekort, en op termijn voor bibliotheken en zwembaden in gemeenten
  • neet iedereen de maat. U heeft Het debat is de hele dag live te volgen via NOS.nl
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Arib sluit debat af

   Kamervoorzitter Arib sluit af en staat stil bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Zij zegt zich te realiseren dat terwijl het debat gaande was, er een schok door de samenleving ging. "Ik wens zijn vrouw, geliefden en vrienden veel sterkte toe", zegt zij namens de Tweede Kamer.

  • 2 UUR GELEDEN

   Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen is laatste spreker

   Kamerlid Van Kooten-Arissen heeft zich in juli afgesplitst van de Partij voor de Dieren omdat zij het over meer dan dieren wilde hebben in het politieke debat. In haar bijdrage vraagt zij aandacht voor de dalende koopkracht, de btw-verhoging, werkende armen, persoonlijke vrijheid, onderwijs, extra woningen, een groene leefomgeving, bomenkap, politieke vernieuwing en de terugkeer van het referendum.

  • 2 UUR GELEDEN

   Politiek assistent van minister Kaag blij dat het debat bijna is afgelopen

    Duane van Diest @DuanevD

   Bijna klaar!

   10 minuten geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Baudet (FvD): de ene keer achter op de fiets mee, de andere keer met een vliegtuig

   Baudet ligt onder vuur van Kuzu van Denk over zijn vliegreizen met vrienden en planten in zijn kamer. Hij zegt dat iedereen bij hem bonnetjes mag komen kijken, over kamerplanten, bureaustoelen en dat soort dingen. En dat hij het er intern nog met partijgenoten over zal hebben wanneer hij moet melden dat hij meevliegt in de privéjet van vrienden. Hij ziet zelf het probleem niet zo. "De ene keer rij je achter op de fiets mee, de andere keer kan je met iemand meevliegen." Veel Kamerleden moeten om zijn opmerkingen lachen, ook omdat zij het gênant vinden, zoals Jetten van D66 het verwoordt.

  • 2 UUR GELEDEN

   Klaver tegen Baudet van Forum voor Democratie: wanneer gaat u aangifte doen van fraude?

   Klaver van GroenLinks wil weten of Baudet eindelijk aangifte gaat doen van fraude of valsheid in geschrifte binnen zijn eigen partij. Klaver: "Dit gaat wel over belastinggeld." Baudet zegt dat hij geen behoefte meer heeft aan aangifte. Klaver neemt hier geen genoegen mee. "U neemt andere partijen de maat, u heeft het over het opschonen van de politiek, doe dat dan ook bij uw eigen partij!" Baudet geeft toe dat het een ernstige kwestie is maar blijft erbij dat er "een poging tot fraude is verijdeld", en dat hij aangifte niet nodig vindt. "En er zitten ontzettend veel nadelen aan een proces dat eindeloos duurt", zegt Baudet.

  • 2 UUR GELEDEN

   Kuzu van Denk: boerkaverbod is symboolpolitiek

   Kuzu begint zijn betoog met een paar grapjes, over de zweverige tekst van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff die zei geen pilletje op te hebben. "Ben benieuwd hoe hij klinkt als hij wél een pilletje neemt." En dat de PvdA zo graag wil regeren, dat de VVD altijd alles altijd cadeau krijgt. Daarna belooft Kuzu zelf beterschap. "Ik beloof dat wij volgend jaar 1 filmpje minder zullen maken." Maar hij wordt al snel ernstig. Hij vindt het beleid van premier Rutte, die bijna tien jaar premier is, rampzalig. Een politiek van mensen tegen elkaar opzetten zegt hij. Een van de voorbeelden die hij noemt is het boerkaverbod, dat hij symboolpolitiek noemt.

  • 3 UUR GELEDEN

   SGP-leider Van der Staaij wil Rembrandts terug (maar niet echt)

   Van der Staaij doet net of hij premier Rutte verantwoordelijk houdt voor het verdwijnen van veel Rembrandts naar Rusland. "Er zijn meer van zijn schilderijen in de Hermitage dan in het Rijksmuseum." Maar dat gebeurde in de achttiende eeuw. "Voor mijn tijd", zegt premier Rutte. Van der Staaij geeft hem een soort replica van 'De terugkeer van de verloren zoon' van Rembrandt. Hij vertelt het symbolische, Bijbelse verhaal over de verloren zoon en de liefde van de vader. Het verhaal geeft mensen hoop en positieve gedachten, zegt Van der Staaij. Het is voor hem een verhaal van vergevingsgezindheid en mensen een tweede kans geven.

   Video afspelen

   01:07

   Van der Staaij biedt Rutte replica van Rembrandt aan

    Kees van der Staaij @keesvdstaaij

   'De terugkeer van de verloren zoon' van Rembrandt, gebaseerd op de gelijkenis uit Lukas 15. #APB2019 #APB19

   1 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   Per ongeluk of expres twee verschillende sokken aan?

   D66-Kamerlid Van Weyenberg heeft twee verschillende sokken aan. Dat is de bedoeling: de sokken zijn van Alzheimersocks.nl. Met een deel van de opbrengst wordt onderzoek naar de ziekte Alzheimer gedaan.

    floor bremer @floorbremer

   Verschil moet er wezen ⁦@svanweyenberg⁩ #apb2019

   12 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   Krol van 50Plus: beloften koopkracht kabinet waren onverstandig

   Krol zegt dat de beloofde koopkracht voor veel burgers achterbleef terwijl bedrijven wel profiteerden. "En ouderen waren afgelopen jaren helemaal de sluitpost", zegt Krol. "Maar nu gaf de premier via de troonrede een winstwaarschuwing af." Krol verwacht dat het volgend jaar wel weer zal tegenvallen.

   Hij wil gratis openbaar vervoer voor ouderen buiten de spits. Ook vindt hij dat ouderen met een AOW te veel belasting betalen.

  • 3 UUR GELEDEN

   Thieme, Partij voor de Dieren: te weinig geld voor Urgendadoelen

   Thieme vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet minder geld uittrekt voor de Urgendadoelen dan voor KLM-aandelen. Ook hekelt zij het voornemen van het kabinet om met grote handelsverdragen in te stemmen. Zij denkt dat het ten koste gaat van dierenwelzijn. De handel met Oekraïne bewijst dat, zegt zij. "We worden overstelpt met plofkippen en onze boeren en onze dieren hebben het nakijken."

   Thieme vindt dat er veel te weinig geld wordt besteed aan klimaatbeleid en duurzaamheid. De Partij voor de Dieren dreigt ook dit jaar uit protest tegen de begroting stemmen, net als vorig jaar.

  • 4 UUR GELEDEN

   CU: Mensgerichte overheid nodig

   Segers vroeg een jaar geleden bij de Algemene Beschouwingen om een loket in elke gemeente waar mensen terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld de energietransitie. "Een jaar later moet iemand uit Rijswijk naar Rotterdam reizen en 69 euro betalen voor een gesprek van een uur", zegt Segers. We moeten af van een overheid die gerund wordt als een bedrijf, de bv Nederland en naar een mensgerichte overheid." Daarom willen CDA en CU een parlementair onderzoek naar overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV, DUO en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

  • 4 UUR GELEDEN

   Bezoeker slaat ruit Tweede Kamer kapot

    Peter Winterman @WintermanAD

   Incident bij de debatzaal van de Tweede Kamer: een bezoeker slaat de deur zó hard open dat een ruit barst. De man zegt dat het per ongeluk ging. Toch heeft hij nu ruzie met de beveiliging. #apb2019

   4 uur geleden

   Een bezoeker in de Tweede Kamer slaat de deur van de publieke tribune zo hard open dat een ruit barst. Hij wordt door de politie afgevoerd.

  • 4 UUR GELEDEN

   ChristenUnie: Stikstofuitspraak brengt ons op kruispunt

   Door de stikstofuitspraak van de Raad van State staan we op een kruispunt, zegt ChristenUnie-leider Segers aan het begin van zijn bijdrage. "Er komt nu geen wijk in Roermond en geen windmolens in zee. Dat is het verhaal van Nederland: we willen alles en alles tegelijk." Segers wil niet met 'juridische trucs' zoeken naar een oplossing voor de stikstofproblematiek, maar zoeken naar wat hij noemt 'het goede leven'. Hij noemtde Coalitie Y, waarvan zijn partij met presentator Tim Hofman en jongerenorganisaties, initiatiefnemer is als voorbeeld van dat goede leven. "We willen dat het kabinet starters weer een kans geeft op de arbeidsmarkt en dat er een generatietoets komt. Bij besluiten moet bekeken worden wat dat betekent voor jongeren."

  • 5 UUR GELEDEN

   Vaders, broers, zussen, opa's, ooms...

   In de eerste helft van de Algemene Politieke Beschouwingen voerden veel fractievoorzitters familieleden op om hun standpunt te illustreren.

   Video afspelen

   00:57

   Vaders, zussen en opa's krijgen aandacht in eerste deel Algemene Beschouwingen

  • 5 UUR GELEDEN

   Debat voor een uur geschorst

   De Algemene Beschouwingen zijn geschorst tot 20.25 uur. Daarna zal Gert-Jan Segers van coalitiepartij ChristenUnie de draad weer oppakken.

  • 5 UUR GELEDEN

   Asscher en Baudet botsen over immigratiebeleid

   Volgens FvD-leider Baudet is een verzorgingsstaat niet te verenigen met open grenzen. PvdA-leider Asscher vindt ook niet dat Nederland open grenzen voor iedereen moet hebben. Hij ziet een oplossing in Europese samenwerking.

   Video afspelen

   02:47

   Asscher en Baudet botsen over immigratiebeleid

  • 6 UUR GELEDEN

   PvdA: kabinet mag niet alleen met mooie woorden komen, maar moet ook 'zaken' willen doen

   Asscher komt met zijn eindoordeel over de kabinetsplannen: het is niet voldoende. Er moet ook meer gebeuren aan de woningnood en ongelijkheid. "Er is een overschot bij financiën, maar een tekort op mensen." De oppositiepartij zegt bereid te zijn om de kabinetsplannen te steunen, die echt hulp bieden aan zorgpersoneel, militairen, leraren en politieagenten. "Het kabinet moet niet alleen met mooie woorden komen. We moeten ook zaken kunnen doen."

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   

   

  Gewijzigd op 2019-09-19 01:03:28
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 18 september 2019 @ 00:56
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, PRINSJESDAG 2019: VEEL OPTIMISME MAAR NIET BIJ DE 'GEWONE MAN/VROUW ALS DE MEESTEN VAN ONS'? Gelooft u in de plannen vooral dat u er ook weer als bijna elk jaar 'op vooruit gaat', zie ook vorige artikel? Een compilatie van de artikelen... Ook op Twitter o.a. veel berichten en commentaar in andere social media.

  Prinsjesdag in negen video's: hoedjes, koffertje en reacties

   GISTEREN, 19:19 IN BINNENLAND, ECONOMIE 

  Prinsjesdag zit erop. Het was een dag met tradities, met de Troonrede als hoogtepunt. En natuurlijk waren er weer veel gekleurde hoedjes te zien.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Dit zijn de concrete plannen (en plannetjes) van Prinsjesdag

  ANP

   VANDAAG, 17:05

  POLITIEK

  Eerst de Troonrede en daarna de Miljoenennota; in totaal levert deze Prinsjesdag tientallen maatregelen, ideeën, plannen en plannetjes op. In dit artikel staan de belangrijkste op een rij.

  Allereerst wat algemene voorspellingen voor volgend jaar: de economie groeit 1,5 procent (dit jaar 1,8), de cao-lonen groeien 2,5 procent. De werkloosheid komt op 3,5 procent.

  Voor het vijfde jaar op rij wordt er een begrotingsoverschot verwacht; er komt meer geld binnen dan er wordt uitgegeven 305,5 miljard euro tegenover 302,1.

  BEKIJK OOK

  Wonen

  Meer mensen moeten een betaalbaar huis kunnen krijgen, vooral starters en - daar zijn ze weer - mensen met een middeninkomen. Om een impuls te geven aan de woningmarkt komt er een korting op de verhuurdersheffing voor corporaties die meer woningen bouwen. Dat kost een miljard. En het kabinet trekt ook een miljard uit voor een subsidieregeling voor gemeenten die inzetten op nieuwbouw.

  Met de maatregelen moeten jaarlijks 75.000 woningen worden gebouwd.

  Het kabinet wil niet alleen meer bouwen, maar verhoogt ook de inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Daardoor krijgen meer gezinnen recht op zo'n woning. De grens voor deze middeninkomens gaat van ruim 38.000 naar 42.000 euro. Die van eenpersoonshuishoudens wordt dan juist wat verlaagd naar 35.000 euro, om hun kansen niet te verkleinen.

  Onderwijs

  Het onderwijs moet het volgend jaar doen met bijna 150 miljoen euro minder dan waar het op rekende. Om een tekort uit het verleden en extra kosten bij uitvoeringsdienst DUO te kunnen betalen, houdt het ministerie dat geld in.

  Het geld wordt gekort op het bedrag dat het ministerie jaarlijks aan onderwijsinstellingen uitkeert om de stijging van lonen en prijzen op te vangen. Om de inflatie helemaal te compenseren, zou het onderwijs ruim een miljard euro ontvangen. Nu wordt dat 883 miljoen euro.

  BEKIJK OOK

  Zorg en gezondheid

  Een belangrijke vraag elk jaar: wat doet de zorgpremie? Hoewel het kabinet er niet over gaat (verzekeraars bepalen hun eigen premie), staat er wel een voorspelling in de miljoenennota: 118,50 euro per maand is de basispremie volgend jaar. Dat is zo'n 3 euro meer dan de huidige premie. Het eigen risico blijft 385 euro.

  Ter compensatie gaat voor lagere inkomens de zorgtoeslag omhoog: voor alleenstaanden met 67 euro per jaar, voor gezinnen met 95 euro.

  Omwille van de gezondheid gaan de accijnzen op tabak verder omhoog, zijn sigaretten niet meer zichtbaar in supermarkten en worden schoolterreinen, kinderboerderijen en kinderopvanglocaties rookvrij. Verder belooft het kabinet voor de volgende zomer met meer plannen te komen voor "een toekomstbestendige zorg".

  Doelstelling van het ministerie van Volksgezondheid is om in 2030 minstens de helft van alle zorg in de eigen leefomgeving van mensen te organiseren, samen met het netwerk van die mensen.

  BEKIJK OOK

  Infrastructuur

  Bijna 3 miljard gaat naar aanleg, beheer en onderhoud van wegen. Dit betekent volgens het kabinet niet dat onze lucht ook viezer wordt. Er is namelijk 50 miljoen euro beschikbaar om de luchtkwaliteit te verbeteren. En als je elektrisch rijdt, hoef je niet te vrezen voor 'laadstress'; er komen de komende jaren 1,8 miljoen laadpunten bij.

  Iets minder dan het geld voor de wegen gaat er naar het spoor: 2,6 miljard euro, vooral om meer treinen te laten rijden. En de fiets krijgt aandacht. "Het geheime wapen tegen de drukte", zo noemt het ministerie van Infrastructuur de tweewieler. Meer (snel)fietspaden, stallingen en de aanschaf van een beetje een knappe fiets wordt makkelijker door een leaseregeling.

  Koopkracht van de koning

  De koning gaat er op vooruit. Het gezamenlijke inkomen van het koningspaar is volgend jaar 1.326.000 euro, een stijging van 2,6 procent.

  Boven op dit inkomen krijgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vergoeding voor personeel en materiële ondersteuning. Dit bedrag is volgend jaar 5.580.000 euro, een toename van 1,6 procent ten opzichte van dit jaar.

  BEKIJK OOK

  Klimaat en energie

  Wat betreft het Klimaatakkoord worden komend jaar de eerste stappen gezet.

  De belasting op gas gaat omhoog, terwijl die op stroom ongeveer gelijk blijft. Voor aardgas betalen we straks 8 cent per kuub meer. Nu kost een kuub gas zo'n 60 à 70 cent. Voor stroom komt er 0,9 cent per kWh bij (nu zo'n 22 cent per kilowattuur). Aan de andere kant gaan we minder energiebelasting betalen, daardoor worden de energiekosten netto gemiddeld 100 euro lager.

  Het kabinet zat er afgelopen jaar overigens behoorlijk naast met zijn raming voor de energierekening. Die bleek gemiddeld veel harder te stijgen dan op Prinsjesdag 2018 was voorspeld.

  Voor de industrie komt er een CO2-heffing en er komt een warmtefonds, zodat huiseigenaren kunnen investeren in klimaatmaatregelen. Veel andere concrete klimaatmaatregelen die mensen gaan merken komen pas in 2021, is de verwachting.

  BEKIJK OOK

  Jongeren en ouderen

  "Om de stem van jongeren luider te laten klinken, komt er een jongerenparlement", zei de koning in zijn Troonrede. Dat parlement kan voorstellen doen aan het kabinet en wordt ook gevraagd om zijn mening over plannen van de regering.

  Er gaat volgend jaar 300 miljoen naar de jeugdzorg. Dat geld is onderdeel van de ruim 1 miljard die dit voorjaar al was toegezegd. Gezinnen met kinderen krijgen ook een extra steun in de rug. Voor het kindgebonden budget wordt jaarlijks bijna 500 miljoen euro meer uitgetrokken. Zo'n 320.000 gezinnen krijgen er gemiddeld bijna 1000 euro per jaar bij.

  Naar de ouderenzorg gaat 500 miljoen. Dat geld is bedoeld om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren.

  Koopkracht

  Mensen hebben meer te besteden volgend jaar: 2,1 procent extra om precies te zijn, althans gemiddeld. Het meest profiteren mensen met een baan (2,4 procent). Mensen met een uitkering of pensioen gaan er minder op vooruit: ruim 1 procent.

  De koopkracht aanpassen doet de regering als volgt: de arbeidskorting, de algemene heffingskorting en de zorgtoeslag gaan omhoog, de inkomstenbelasting wordt verlaagd. In totaal komt dat neer op een lastenverlichting van 3 miljard euro.

  Maar ook al behoor je tot de (populaire) middengroepen, reken je nog niet rijk: voorspellingen zijn de afgelopen jaren niet altijd uitgekomen en ze gaan over gemiddelden. Voor individuen zijn het vooral persoonlijke omstandigheden (zoals gezinsuitbreiding of promotie) die het inkomen beïnvloeden. In de woorden van de koning: "Geen enkel leven voegt zich naar de mediaan van een statistisch model."

  BEKIJK OOK

  Zzp'ers

  De zelfstandigenaftrek wordt verminderd. Dit belastingvoordeel voor zzp'ers gaat de komende tien jaar terug van maximaal 7280 euro naar maximaal 5000 euro.

  Investeringsfonds

  Het kabinet wil innovatie en verduurzaming door het bedrijfsleven te stimuleren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar een groot investeringsfonds, gevuld met geld dat momenteel tegen een hele lage rente kan worden geleend.

  Concreter dan dit is het plan voor een dergelijk fonds echter nog niet; er wordt nog over nagedacht. Begin volgend jaar rapporteren de ministers van Economische zaken en Financiën aan de Kamer wat er gaat gebeuren.

  BEKIJK OOK

  Landbouw

  Er komt subsidie, 180 miljoen euro, voor varkensboeren die willen stoppen. Varkenshouderijen die stankoverlast veroorzaken en die willen stoppen kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Veehouders die juist willen innoveren, kunnen subsidie krijgen om dat op een duurzame manier te doen. Hiervoor is 60 miljoen gereserveerd.

  Bedrijfsleven

  Nieuwe belastingregels voor het bedrijfsleven: het kabinet sleutelt aan de vennootschapsbelasting, die bedrijven betalen over hun winst. Die gaat volgend jaar omlaag voor kleine en middelgrote bedrijven die minder dan 200.000 euro winst maken. Bedrijven met meer dan 200.000 euro winst blijven hetzelfde betalen, hoewel eerder het idee was dat ook hun tarief naar beneden zou gaan.

  Multinationals met hoofdkantoren in Nederland, zoals Shell en Philips, gaan hier vanaf 2021 'gewoon' winstbelasting betalen. Nu kunnen die bedrijven nog allerlei kosten van hun winst aftrekken.

  BEKIJK OOK

  Defensie

  Weer krijgt defensie meer. Afgelopen voorjaar kregen de strijdkrachten 461 miljoen euro extra voor 5 jaar en ook morgen gaat er extra geld naar de militairen, 51 miljoen euro. De afgelopen decennia is er overigens vooral veelbezuinigd op defensie.

  Het ministerie koopt volgend jaar negen extra F-35's. Die komen bovenop de 37 gevechtsvliegtuigen die al zijn besteld.

  Het verplaatsen van de marinierskazerne loopt nog meer vertraging op. Er zijn al jaren plannen om de kazerne in Doorn te verhuizen naar Vlissingen, maar die plannen zijn al een paar keer uitgesteld.

  Immigratie en recht

  Rechtbanken, de rechtsbijstand en vreemdelingendienst IND kunnen volgend jaar op meer geld rekenen. Om de beoordeling van asielaanvragen te verbeteren en te versnellen, trekt het kabinet bijna 200 miljoen euro uit. Er was de afgelopen tijd veel te doen over voortslepende procedures; het moet sneller. In 2021 moet zeker 90 procent van de aanvragen binnen de wettelijke termijn afgehandeld zijn.

  En iets dergelijks speelt ook in de rechtspraak. Het kabinet legt daarom 95 miljoen op tafel om achterstanden weg te werken bij rechtbanken en onder meer een flexpool van rechters te vormen.

  Het kabinet vraagt verder meer aandacht voor 'ondermijnende criminaliteit'. Er komt volgend jaar extra wetgeving om de georganiseerde misdaad dwars te zitten. Zo krijgen burgemeesters de bevoegdheid om woningen te sluiten na een beschieting en worden bepaalde grondstoffen voor de drugsproductie verboden. En het kabinet vindt dat prostituees voortaan een vergunning nodig hebben.

  BEKIJK OOK

  Sparen en beleggen

  Heb je een spaarrekening met meer dan 30.000 euro, maar minder dan 440.000 euro? Dan ga je daar vanaf 2022 veel minder of zelfs helemaal geen belasting meer over betalen. Beleggers met meer dan 30.846 euro en mensen die twee of meer huizen bezitten, gaan juist meer betalen.

  Caribisch gebied

  Ook maatregelen voor de inwoners van Caribisch Nederland; hun inkomens moeten omhoog en de kosten van levensonderhoud omlaag. Het minimumloon gaat op Bonaire en Saba met 5 procent omhoog, op Sint Eustatius met 2 procent. De uitkeringen stijgen mee.

  Ouders in het Caribisch gebied krijgen vanaf volgend jaar meer kinderbijslag, een verhoging van 20 dollar per maand per kind. Dat is 17,50 dollar meer dan al was beloofd.

  Prinsjesdag is natuurlijk een dag van de miljoenennota, maar ook nog heel veel meer, bekijk hier Prinsjesdag in vijf minuten:

  Video afspelen

  04:53

  Prinsjesdag in 5 minuten

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 17 september 2019 @ 01:25
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goedemorgen, VANDAAG PRINSJESDAG, EN ZIE VORIGE ARTIKEL, KOOPKRACHTCIJFERS AL ACHTERHAALD VOORDAT DE TROONREDE IS UITGESPROKEN....

  Mede door deze WERELDONTWIKKELINGEN, MOGELIJKE OORLOG MO, Syrie/Iran-Saudi Arabie, brandstof duurder o.a... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Straks begint Prinsjesdag, dit weten we nu al

  ANP/NOS

   GISTEREN, 19:31

  POLITIEK

  Vandaag is het de derde dinsdag van september, de dag die traditiegetrouw in het teken staat van koets, koffertje en koopkracht. Deze Prinsjesdag belooft niet veel anders te verlopen dan gebruikelijk, behalve dat in ieder geval één iemand zal schitteren door afwezigheid: minister Blok, alsdesignated survivor.

  Vanmiddag om 15.00 uur, als de Troonrede is uitgesproken en de Ridderzaal weer is leeggestroomd, biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Dan weten we precies welke plannen het kabinet voor volgend jaar heeft en welk prijskaartje daaraan hangt.

  Een deel van de plannen is de afgelopen periode al uitgelekt. Een overzicht:

  ANP/NOS

  Het kabinet mikt in totaal op 3 miljard aan lastenverlichting voor burgers. En dan vooral voor diegenen met een zogenoemd middeninkomen. Ze zouden er ruim 2 procent op vooruit moeten gaan volgend jaar. Ter vergelijking: de koopkracht nam vorig jaar gemiddeld toe met 0,3 procent en een jaar eerder met 0,5 procent.

  Overigens zijn er mitsen en maren. Ten eerste zijn koopkrachtvoorspellingen afgelopen jaren niet altijd uitgekomen, onder meer doordat economische ontwikkelingen in binnen- en buitenland moeilijk te voorspellen zijn. Ten tweede: koopkrachtplaatjes gaan over gemiddelden, voor individuen zijn het vooral persoonlijke omstandigheden (zoals gezinsuitbreiding of promotie) die de het inkomen beïnvloeden. Lees hier meer over wat koopkrachtramingen nu eigenlijk zeggen.

  ANP/NOS

  De coalitie wil meer mensen aan een huis helpen, vooral starters. Daarom denkt het kabinet bijvoorbeeld na over het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters en het extra belasten van speculanten. Maar de coalitie moet nog kijken naar de precieze uitwerking van zo'n maatregel.

  Ook wil het kabinet dat er meer nieuwe woningen worden gebouwd. Gemeenten die nieuwbouwprojecten beginnen, kunnen daarvoor subsidie krijgen, bijvoorbeeld voor het bouwrijp maken van grond. De coalitie trekt daar eenmalig 1 miljard euro voor uit. Ook voor woningcorporaties wordt geld vrijgemaakt. Als zij nieuwe woningen bouwen, kunnen ze korting krijgen op de verhuurdersheffing. In totaal maakt het kabinet daar de komende 10 jaar 1 miljard euro voor vrij.

  Arbeidsmarkt

  Zelfstandigen, zoals zzp'ers, krijgen minder belastingvoordeel. Het kabinet gaat de zelfstandigenaftrek namelijk stapsgewijs verlagen. Dit jaar mogen zelfstandigen nog maximaal 7280 euro van hun winst aftrekken (zodat ze minder belasting hoeven te betalen), maar dat moet uiteindelijk maximaal 5000 euro worden. Met deze maatregel wil het kabinet flexwerk ontmoedigen en het gat tussen zelfstandigen en werknemers met een contract verkleinen.

  ANP/NOS

  Voor bedrijven verandert er een en ander op het fiscaal gebied: het kabinet sleutelt aan de vennootschapsbelasting, die bedrijven betalen over hun winst. Die belasting gaat vanaf volgend jaar omlaag voor kleine en middelgrote bedrijven die minder dan 200.000 euro winst maken. Bedrijven met meer dan 200.000 euro winst blijven hetzelfde betalen, hoewel aanvankelijk het plan was dat ook hun belastingtarief naar beneden zou gaan.

  Multinationals met hoofdkantoren in Nederland, zoals Shell en Philips, gaan hier vanaf 2021 'gewoon' winstbelasting betalen. Nu kunnen die bedrijven nog allerlei kosten van hun winst aftrekken om minder belasting te hoeven betalen, zoals verliezen die ze lijden in het buitenland. Shell betaalde daardoor zelfs helemaal geen winstbelasting in Nederland. Daar komt nu verandering in, want het kabinet neemt een initiatiefwet van GroenLinks over die de belastingafdracht van multinationals aanpakt.

  ANP/NOS

  Het kabinet verwacht dat de premie voor de basiszorgverzekering 118 europer maand wordt, ongeveer 3 euro hoger dan nu. Overigens bepaalt uiteindelijk niet het kabinet die premie, maar de zorgverzekeraars. Die kunnen de schatting van het kabinet, die gebaseerd is op de kosten in de zorg, wel als richtlijn gebruiken. Het verplicht eigen risico blijft hetzelfde als nu (385 euro).

  Verder gaat er volgend jaar 300 miljoen euro naar de jeugdzorg. Dat maakte het kabinet eerder dit jaar al bekend in de voorjaarsnota.

  Kansrijke projecten

  Er komt een nieuwe mogelijkheid om grote investeringen te financieren, zoals in projecten op het gebied van de kenniseconomie en infrastructuur. Het geld dat in die projecten wordt gestopt, moet wel aantoonbaar snel kunnen worden terugverdiend.

  Het kabinet bekijkt nog hoe het dit precies gaat regelen. Voor kansrijke projecten kan het in ieder geval geld vrijmaken door te lenen op de kapitaalmarkt. Dat is op dit moment voordelig, omdat de rente negatief is.

  ANP/NOS

  Weer krijgt defensie meer. Afgelopen voorjaar kreeg ons leger 461 miljoen euro extra voor 5 jaar en ook morgen gaat er extra geld naar de militairen, volgens uitgelekte stukken wordt dat ruim 50 miljoen euro. De afgelopen decennia is er overigens vooral veel bezuinigd op defensie.

  En dan nog dit

  Heb je een spaarrekening met meer dan 30.000 euro, maar minder dan 440.000 euro? Dan ga je daar vanaf 2022 veel minder of zelfs helemaal geen belasting meer over betalen. Beleggers met meer dan 30.846 euro en mensen die twee of meer huizen bezitten, gaan juist meer betalen.

  Wordt ongetwijfeld morgen vervolgd.

  Je kan alles bij de NOS volgen op televisie, radio en op NOS.nl:

  NOS Prinsjesdag 2019, dinsdag 17 september

  12.25-15.43 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 2)

  18.18-18.43 uur, NPO 2 (samenvatting)

  22.00-22.45 uur, NPO 2 (Nieuwsuur)

  Prinsjesdag op 1

  12.00-18.00 uur, NPO Radio 1

  NOS Met het Oog op Morgen

  23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-09-17 01:26:31
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 14 september 2019 @ 01:02
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, OOK DIT JAAR WEER LEKKEN PLANNEN PRINSJESDAG UIT. DE KOOPKRACHT... JA HOOR DAAR IS TIE WEER... wink gaat voor grote groepen vooruit!!!! WAS EN IS AL VELE JAREN IEDERE KEER HET GEVAL en binnen 2, 3 maanden horen we weer dat DE ZORGKOSTEN STIJGEN, de energiekosten, de kosten voor levensonderhoud, de kosten voor... gaat u zelf maar weer door! Zeker de cijfertjes zeggen het, wellicht wel 10 euro voor velen er op vooruit?? En later dit jaar er alles bij elkaar genomen 20, 30 euro meer uitgaven aan (-?) ONZIN DUS WEER komende dinsdag... wat vindt u? kiss

  De volgende berichten laten een geheel ANDER BEELD VAN DE MAATSCHAPPIJ OOK ZIEN!  

  Kwart van alle huurders komt niet rond'

   11:54 IN ECONOMIE

  Vooral mensen in een sociale huurwoning houden nauwelijks geld over voor levensonderhoud, concludeert het Nibud.

  ECB verlaagt rente en stort geld in de economie: wat hebben we eraan?

   GISTEREN, 21:07 IN ECONOMIE

  Het geld klotst rond, maar het werkt niet echt voor de economie. De maatregelen van bankpresident Draghi zijn meer van hetzelfde. Het is zeer de vraag of ze werken.

  Lage rente zet pensioenonderhandelingen op scherp

   GISTEREN, 15:32 IN POLITIEK, ECONOMIE

  De uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel is vanmiddag van start gegaan. Door de verder gedaalde rente is het nóg ingewikkelder geworden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Al die koopkrachtramingen, wat zeggen die nou?

  ANP XTRA

   VANDAAG, 20:51

  POLITIEKECONOMIE

  GESCHREVEN DOOR

   Leen Kraniotis redacteur economie

  Rond Prinsjesdag regent het koopkrachtcijfers. Zo ook dit jaar. Het doorsnee huishouden gaat er volgend jaar 2,1 procent op vooruit, zo lekte vanmiddag uit. En de groep werkenden nog meer: +2,4 procent. De koopkracht van uitkeringsgerechtigden (+1,2 procent) en gepensioneerden (+1,1 procent) stijgt minder hard. Maar wat betekenen die koopkrachtramingen voor jou persoonlijk?

  Niet zo heel veel. Ten eerste zijn het toekomstvoorspellingen, die door allerlei onvoorziene ontwikkelingen nog flink kunnen tegen- of meevallen.

  Ten tweede gaat het altijd om de koopkrachtontwikkeling van grote groepen, zoals heel Nederland, alle werkenden, of alle gepensioneerden, terwijl er binnen die groep grote verschillen zijn.

  En ten derde bekijkt het Centraal Planbureau (CPB) alleen de effecten van kabinetsmaatregelen, de inflatie en de ontwikkeling van de lonen. Het CPB houdt daarbij geen rekening met persoonlijke ontwikkelingen in jouw leven, waardoor je inkomen flink kan veranderen. Denk dan aan het veranderen van baan, een kind krijgen of scheiden.

  Raming versus uitkomst

  Om te zien of ramingen in het verleden zijn uitgekomen, hebben we de koopkrachtvoorspelling en uitkomst voor een doorsnee-huishouden van de afgelopen jaren op een rij gezet.

  In de grafiek zie je steeds de voorspelling van de zogeheten statischekoopkracht van het CPB en de uitkomst dat jaar. En we hebben ook de uiteindelijke dynamische koopkracht erbij gezet. Die koopkracht wordt net iets anders berekend door een ander instituut: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Het verschil tussen de statische koopkracht van het CPB en de dynamischevan het CBS is dat die laatste achteraf ook meet wat er daadwerkelijk gebeurt met iemands koopkracht door veranderingen in zijn of haar persoonlijke situatie. Daar is dus ook de koopkrachtstijging door het switchen van baan in verwerkt. Of koopkrachtverlies doordat je bijvoorbeeld een kind kreeg en minder bent gaan werken.

  De koopkrachtvoorspellingen versus de uitkomst NOS/CBS/CPB

  We zien dat de laatste paar jaar de voorspelde statische koopkracht steeds wat hoger was dan de uitkomst. Dat kwam mede doordat de lonen minder stegen dan eerder verwacht.

  "We ramen op Prinsjesdag volgens de actuele inzichten op dat moment", zegt Patrick Koot, koopkrachtspecialist van het CPB. "Maar in een paar maanden tijd kan er van alles gebeuren in de wereld. Onzekerheid is onlosmakelijk verbonden aan het maken van een raming. En over een langere periode zie je dat we er zowel naar boven als naar beneden naast zitten."

  En dat klopt. Zo voorspelde het CPB voor 2016 een koopkrachtplus van 1,4 procent en werd het uiteindelijk een stuk meer: een statische koopkrachtstijging van 2,6 procent. En de dynamische koopkracht steeg nog meer, namelijk 3 procent.

  Volgend jaar? Flinke plus verwacht

  De koopkrachtraming voor het doorsnee huishouden voor volgend jaar is dus uitgelekt: er wordt een plus van 2,1 procent verwacht. Dan gaat het dus om de statische koopkrachtraming van het CPB.

  Het is meestal zo dat de daadwerkelijke dynamische koopkracht ietsje hoger uitkomt dan de statische. Dat komt bijvoorbeeld doordat mensen die van baan wisselen en meer gaan verdienen de koopkracht verder omhoog stuwen. "Zogenoemde life events hebben voor veel mensen veel meer invloed op de koopkracht dan beleidsveranderingen", zei Peter Hein van Mulligen, CBS-hoofdeconoom hier eerder over.

  'Raming is voor beleidsmakers'

  Dat het CPB zich beperkt tot de statische koopkracht heeft ook een reden. "Wij zijn er in eerste instantie voor beleidsmakers", zegt Patrick Koot van het CPB. "Wat zijn de effecten van beleid? Slaan maatregelen evenwichtig neer over verschillende inkomensgroepen? Dat beeld geven we in augustus en het kabinet kan dan kijken of er nog groepen achterblijven en of ze willen bijsturen. De statische koopkrachtberekening is daar het meest geschikt voor."

  En het CPB voorspelt dus, terwijl het CBS alleen achteraf berekent. "En trouwen, scheiden, een baan vinden, dat soort dingen zijn haast niet te voorspellen", zegt Koot.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 22 september 2018 @ 00:27
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG ALG. BESCHOUWINGEN PRINSJESDAG, ANTWOORD MIN. PRESIDENT. Op alle vragen van de Kamer. NU ja ALLE vragen? Heikel punt uiteraard de politieke beslissing rondom 'devidendbelasting afschaffing voor grote multinationals met name' en toch de 'weigering' van Rutte om een toegestoken politieke hand van met name de oppositie om hierin naar andere oplossingen te kijken door hem werd afgewezen? Verder waren er weinig politieke problemen die de min. president 'niet aankon'. 

  Opmerkelijk ook de opstelling weer van Baudet FvD, die niet aan de inhoudelijke kant meedeet vam de debatten, vanwege 'zijn waardigheid'? Eerst was dit vaak Wilders (PVV) die dit jaar er echter wél veel meer daar nu aan meedeed.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Hoe verliep de tweede dag van de Algemene Beschouwingen? Lees het hier

  VANDAAG, 23:36

  AANGEPAST OM 23:36

  POLITIEK

  In dit liveblog volgen we de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen

  • De oppositie wil een onderzoek naar alternatieven d-belasting
  • Rutte verdedigt kabinetsplannen 2019
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Het debat is voorbij, het liveblog is afgesloten

   Traditiegetrouw schudden de ministers, staatssecretarissen en de premier nog handjes van de Kamerleden en dan zijn de Algemene Beschouwingen voorbij. Het liveblog wordt ook afgesloten.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   De stemming van de moties is voorbij

   De meeste moties haalden geen meerderheid, maar haalde het wel? Het voorstel om:

   - de bezuiniging van 19,5 miljoen euro op leerwerkplekken voor mbo's en vmbo's ongedaan te maken; - de tegenvallende STER-inkomsten voor de publieke omroep onder voorwaarden te compenseren met 40 miljoen euro; - de kennis en ervaring van sociale werkplaatsen te gebruiken om mensen met een beperking aan werk te helpen; - burgers meer ruimte te geven om zelf initiatieven te nemen en taken van de overheid over te nemen; - belangrijke documenten, zoals de begroting, uit te brengen in begrijpelijke taal; - eremedailles te geven aan moedige politieagenten; - alle schikkingen en transacties in de financiële sector te onderzoeken; 8 miljoen euro extra uit te geven aan de bestrijding van de armoede.

  • 2 UUR GELEDEN

   Rutte plaagt Baudet met gebrekkig Kamerkennis

   Baudet denkt dat hij het bewijs heeft gevonden dat het kabinet eigenlijk alle moties naast zich neerlegt en dat het twee dagen debatteren zinloos is geweest. Hij baseert zich op Rutte's uitspraken door bij allerlei moties 'oordeel Kamer' te zeggen. Baudet: "Het bewijs is geleverd, u doet niets met de voorstellen uit de Kamer". Rutte lacht een beetje en vraagt of hij de camera's misschien uit mogen, omdat hij de heer Baudet wat pijnlijks moet uitleggen. "Ik ga u iets vertellen wat u had geweten als u hier vaker was geweest."
   "Oordeel Kamer, zegt Rutte op fluisterende stem, "Betekent dat de regering met het voorstel eens is." Baudet wijst de uitleg af en zegt dat hij schriftelijke vragen gaat stellen.

  • 2 UUR GELEDEN

   Rutte neemt de moties door en ontraadt voorstel d-belasting

   Met hoog tempo neemt de premier de 37 ingediende moties door. Het verzoek van de oppositie om een onderzoek te doen naar de alternatieven voor de afschaffing van de dividendbelasting wordt door de premier ontraden. De motie is getekend door de voltallige oppositie, ook de SGP die tot deze week nog twijfelde.

   Rutte zei zoals verwacht dat er geen alternatieven zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren voor bedrijven. "Het kan alleen op deze manier", aldus Rutte.

  • 3 UUR GELEDEN

   Pauze tot half tien

   De premier kan zich even buigen over de ingediende moties.

  • 4 UUR GELEDEN

   Baudet vindt meedoen aan debat beneden mijn waardigheid

   De leider van Forum voor Democratie vindt het beneden zijn waardigheid om mee te doen aan het debat over de Algemene Politieke Beschouwingen. De afgelopen dagen heeft hij geen enkele keer vragen gesteld in het debat. Hij zegt dat hij er niet was omdat hij beter buiten de Tweede Kamer zijn partij kon opbouwen. "Ik ga hier niet meespelen. Er wordt toch niet geluisterd. Het is hier een aaneenschakeling van ingestudeerde riedeltjes." Hij zegt dat er toch niets verandert door mee te debatteren.

   GroenLinks, Buma en Pechtold reageren furieus op de woorden van Baudet. "U staat hier om de regering te controleren namens het volk. Anders moet u zich niet laten betalen als Kamerlid", zegt CDA-leider Buma. GroenLinks-leider Klaver complimenteerde PVV-leider Wilders, die wel intensief meedeed aan het debat om zaken te veranderen. D66-leider Pechtold is furieus dat Baudet met zoveel dedain over het parlementaire werk praat. Dijkhoff vindt het jammer dat Baudet niets doet om de kwaliteit van het parlementaire debat te verbeteren. "Ik gun u uw wijntje in de wandelgangen, maar had u uw tijd niet beter kunnen besteden?" vraagt de VVD-fractievoorzitter. Ook Segers van de ChristenUnie is boos. "Hier vechten we onze gevechten uit, niet met een wijntje in de gang. Als je het systeem wilt veranderen, doe je dat hier."

   wilco boom

   @WilcoBoom

   Dijkhoff: Dank aan de heer Baudet dat hij al minuten meedoet aan een debat beneden zijn waardigheid. https://t.co/k2rclu5VVV

   3 uur geleden

   Video afspelen

   06:35

   Baudet: 'Meedoen aan debat is beneden mijn waardigheid'

  • 4 UUR GELEDEN

   SGP: repareer het dak als de zon schijnt

   De SGP-leider vindt dat er te weinig aandacht is voor de kritiek van de Raad van State die vindt dat het kabinet te veel geld uitgeeft nu het beter gaat met de economie. "Het dak moet gerepareerd worden, als de zon schijnt."

  • 4 UUR GELEDEN

   Kleine partijen dienen nog moties in

   Zo wil de Partij voor de Dieren een btw-verhoging op vlees en zuivel en een btw-verlaging op groente en fruit. Krol van 50Plus wil dat er meer geld vrij komt voor de belastingdienst, en dat wil de linkse oppositie ook.

  • 4 UUR GELEDEN

   Nachtwerk wordt het dit keer niet

   wilco boom

   @WilcoBoom

   Normaal duren de Algemene Politieke Beschouwingen heeeel lang. Maar dan zijn ze op woensdag en donderdag. Nu op woensdag en vrijdag. En gaat het heel snel. Maar dat wel toeval zijn. #APB18

   4 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Kijktip: het nieuwste Prinsjesweekvlog

   PrinsjesweekVlog: Koning, Kamer, Rutte en privéleven

  • 4 UUR GELEDEN

   Segers: meer geld voor omroep en hulp vluchtelingen Lesbos

   De kleinste coalitiepartij sluit zich aan bij de motie van D66 voor extra geld voor de publieke omroep. "De publieke omroep is een plein waar mensen samenkomen," zei partijleider Segers. Hij diende ook een motie in om meer burgerinitiatieven te stimuleren.

  • 4 UUR GELEDEN

   Asscher en Pechtold kibbelen over "uitgestoken hand"

   D66-leider Pechtold laat zijn irritatie doorschemeren over de woorden van Asscher, die zegt dat er te weinig gebeurt voor het onderwijs. Asscher: "Hoeveel complimenten wilt u hebben?". Pechtold vindt dat de PvdA-leider de coalitie niet de maat moet nemen. "Dat is hartstikke goed", sluit Asscher de discussie af.

  • 4 UUR GELEDEN

   Een handreiking van 0.066 procent

   Arjan Noorlander

   @noorlanderarjan

   De handreiking van Rutte aan de oppositie is het topje van zijn pink Een ombuiging van 19.5 miljoen op een begroting van 295 miljard. Dat is een handreiking van 0.066%

   4 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Kamer wil extra geld voor leerwerkplekken

   De oppositie en de vier oppositiepartijen willen dat de bezuiniging van 19 miljoen euro op zogenoemde BBL-plaatsen wordt teruggedraaid. Het gaat om leerbanen voor mbo'ers en vmbo's. De kans is zeer groot dat deze motie wordt aangenomen, zo liet Rutte al doorschemeren.

   De tekst luidt als volgt: De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat leerbanen momenteel plek bieden aan ruim 100.000 MBO-leerlingen; overwegende, dat leerbanen een leven lang verschil kunnen maken in het leven van jongeren die kunnen leren én werken als bijvoorbeeld monteur, verpleegkundige of lasser; overwegende, dat werkgevers, MBO'ers en de samenleving hard geraakt worden als er leerbanen verdwijnen; verzoekt de regering, af te zien van de korting op leerbanen van 19,5 miljoen die tienduizenden banen kan kosten; verzoekt de regering daartoe, de begroting van OCW met 19,5 miljoen te verhogen en daarvoor dekking te zoeken en daarop terug te komen, En gaat over tot de orde van de dag.

  • 5 UUR GELEDEN

   Asscher: teleurgesteld door routineuze Rutte

   Asscher spreekt zijn grote teleurstelling uit over de reactie van het kabinet op de plannen van de oppositie, niet alleen van zijn partij, maar ook van GroenLinks, de SP en de PVV. "Dit kabinet marcheert door op de maat van de aandeelhouders." De PvdA-leider hoopte op meer toezeggingen. "De routineuze premier scheert langs de randen van de arrogantie."
   Hij wil dat de salarissen in het primair onderwijs op termijn rechtgetrokken wordt met die van leraren in het voortgezet onderwijs, verder moet de korting op de huurtoeslag worden aangepast en moet de bezuiniging op arbeidsongeschikten worden geschrapt.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 21 september 2018 @ 00:41
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, IN VERVOLG OP 'PRINSJESDAG, MKB, ONDERNEMERS BOOS OVER BELASTINGPLANNEN KABINET die op het allerlaatste moment nog zijn ingebracht. Ze lijden daar waarschijnlijk een grote schade door.

  VANDAAG WEER VERDER IN DEN HAAG, vervolg debatten, MIN.PRESIDENT gaat antwoorden, ons benieuwen, of kennen we de verhalen van de Fabeltjeskrant nog?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ondernemers boos over 'geniepige' belastingplannen kabinet

  GISTEREN, 20:49

  ECONOMIE

  Minister Hoekstra presenteert 'het koffertje' in de Tweede Kamer. In het koffertje zitten de officiële Prinsjesdagstukken ANP

  Ondernemers zijn boos over een fiscale maatregel die het kabinet op het laatste moment heeft genomen om de begroting rond te krijgen. Meerdere belangenverenigingen voor ondernemers hebben zich inmiddels fel tegen de plannen uitgesproken.

  Het gaat om het besluit om directeuren-grootaandeelhouders belasting te laten betalen als ze meer dan 500.000 euro van hun eigen bv lenen, bijvoorbeeld om - tegen gunstige voorwaarden - een huis te financieren. Volgens Hans Biesheuvel, de voorzitter van Ondernemend Nederland, komt dat uit de lucht vallen.

  "Hoe kunt u verwachten dat ondernemers accepteren dat u, op geniepige wijze, onaangekondigd de lasten flink verhoogt?" schrijft hij in een brief aan minister Hoekstra van Financiën. Volgens Biesheuvel heeft het kabinet nooit eerder aangegeven dat het over de stap nadacht, niet in gesprekken, niet in verkiezingsprogramma's en niet in het regeerakkoord.

  Ook MKB-Nederland zag de maatregel niet aankomen. "Die is er, ik zou bijna zeggen, tussengefietst", zei voorzitter Jacco Vonhof tegen radiozender BNR. "Als je ziet wat dat betekent voor heel veel ondernemers, daar is gewoon niet over nagedacht."

  23.000 leningen

  De organisatie denkt dat het plan ervoor zal zorgen dat er minder geïnvesteerd zal worden in ondernemingen, wat de groei en werkgelegenheid kan remmen.

  In de praktijk moeten 23.000 directeuren-grootaandeelhouders door het besluit van het kabinet belasting gaan betalen, stelt VNO-NCW. Het gaat om leningen die ze bijvoorbeeld gebruiken in aanvulling op hun loon of voor een hypotheek.

  Inmiddels hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een gesprek aangevraagd met staatssecretaris Menno Snel van Financiën om te praten over het plan en "de negatieve effecten die kunnen optreden in bestaande situaties". Ze zullen binnenkort om tafel zitten voor overleg.

  Reactie Financiën

  Het ministerie van Financiën zegt in een reactie in augustus wel al overlegd te hebben met "vertegenwoordigers van het bedrijfsleven", en laat weten dat dit overleg de komende tijd door zal gaan.

  Verder zal de impact voor de meeste ondernemers volgens het ministerie niet groot zijn: 90 procent van de ondernemers in Nederland hebben schulden die kleiner zijn dan een half miljoen euro. En leningen die gebruikt zijn om een bestaande eigen woning te financieren zijn uitgezonderd.

  Ook vindt het ministerie dat ondernemers die wel door de maatregel getroffen zullen worden nog ruim de tijd hebben om zich voor te bereiden. De invoerdatum staat, voorlopig, op 1 januari 2022.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding