Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2493 keer bekeken

OOSTVAARDERSPLASSEN

  • vrijdag 26 november 2021 @ 09:18
    #19
    reactie op (#18) herman_dad

    Goedemorgen, DE OOSTVAARDERSPLASSEN:  OPDRINGERIGE KONIKPAARDEN GESLACHT, mensen voeren de dieren bij en dat is niet goed voor deze paarden? Zie ook eerdere berichten in deze rubriek daarover, een tijdje 'niet gevolgd', maar dit bericht weer even en later net als bij andere rubrieken 'update's' indien.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 10-11-22 23.00 uur: Zie vorige artikel.... de oplossing? 

    UPDATE 08-10-22 17.00 uur: De winter komt er weer aan... en dus natuurlijk voedseltekort en te veel dieren...??

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 21:10

    Opdringerige konikpaarden Oostvaardersveld geslacht, Staatsbosbeheer doet dringende oproep

    Konikpaarden in de Oostvaardersplassen ANP

    Een kudde van 29 konikpaarden uit het Oostvaardersveld bij Lelystad is vandaag geslacht. Volgens Staatsbosbeheer waren de paarden opdringerig geworden naar bezoekers en kon dat gevaarlijke situaties opleveren.

    De konikpaarden leefden in een gebied dat grenst aan de Oostvaardersplassen. Ze waren volgens boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer het afgelopen jaar veelvuldig door mensen benaderd, geaaid en gevoerd. "Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen, wat bedreigend overkomt en gevaarlijk kan zijn", schrijft hij. "Wij willen niet het risico nemen dat er ongelukken zullen gebeuren."

    De kudde moest het gebied verlaten, maar omdat er geen andere geschikte gebieden beschikbaar zijn, zijn de dieren geslacht, schrijft Omroep Flevoland. Om de paarden aan particulieren te verkopen vond Staatsbosbeheer geen goed alternatief. "Deze dieren zijn een relatief groot leefgebied gewend, waar ze in sociale groepen op een zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen leven", schrijft Kuypers.

    Niet benaderen of aaien

    Er zijn nu nog 26 konikpaarden over in het zuidelijke deel van het natuurgebied. Die krijgen gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Dit zijn paarden die niet aan mensen gewend zijn, afstand houden en mensen niet benaderen.

    Staatsbosbeheer doet een dringende oproep aan bezoekers om afstand te houden van de paarden. "Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen", zegt de boswachter.

    "Dan zijn we genoodzaakt om, net als nu, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, de opdringerige dieren uit het gebied te halen. Als we geen plek hebben in andere gebieden, gaan ze naar de slacht."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van

    Gewijzigd op 2022-11-10 22:30:27
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 04 augustus 2020 @ 01:47
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, DE OOSTVAARDERSPLASSEN: NU WEER VELE VISSEN DOOD DOOR TRAGE HANDELEN VAN PROVINCIE.... zij waren al enige tijd gewaarschuwd voor te lage waterstand... Natuurbeheer is nog steeds niet het HOT-ITEM van de mens.  

    Want ook dit bericht nog: 

    Afschot 6000 wilde zwijnen op de Veluwe, 'ze eten het bos op'

     GISTEREN, 13:07 IN REGIONAAL NIEUWS

    De dieren wroeten met hun neus in de grond op zoek naar eten en daardoor krijgen jonge plantjes geen kans om te groeien.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 11:23 • AANGEPAST GISTEREN, 13:53

    'Tienduizenden vissen Oostvaardersplassen dood door trage provincie'

    OMROEP FLEVOLAND

    Tienduizenden vissen die vorig jaar zomer doodgingen in het westelijk deel van de Oostvaardersplassen, hadden mogelijk gered kunnen worden. Omroep Flevoland vroeg de relevante stukken op en daaruit blijkt dat er ruim twee weken is vergaderd over wat er moest gebeuren met de vissen, die in steeds ondieper water leefden. In de tussentijd gingen de dieren dood.

    De provincie zei vervolgens dat de vissterfte een natuurlijk fenomeen was en dat er van alles aan was gedaan om de vissen te redden. Maar volgens Omroep Flevoland is er vooral veel gepraat en daardoor kwam een oplossing te laat. Ook vergunningsaanvragen en regelgeving zorgden voor vertraging.

    Verlaging van waterpeil

    De aanleiding voor het dalende waterpeil was de 'moeras-reset' waarmee in 2018 werd begonnen in het westelijk deel van de Oostvaardersplassen. De provincie wilde het waterpeil gedurende 3 à 4 jaar verlagen om meer riet te krijgen, wat goed zou zijn voor de vogels. Met het oog op het dalende waterpeil was het de bedoeling dat de karpers in het najaar van 2019 zouden worden verplaatst naar het Markermeer. Maar het waterpeil zakte door de warme zomers van 2018 en 2019 sneller dan verwacht.

    Volgens Omroep Flevoland werd de provincie afgelopen zomer meerdere keren gewaarschuwd voor het zakkende water. De regionale omroep heeft een tijdlijn gemaakt van juli 2019. Toen zei ontwerp- en adviesorganisatie Arcadis dat het water sneller daalde dan de bedoeling was.

    "Als de komende maanden de waterstand nog eens tien centimeter zakt, dan hebben we aan het eind van de zomer het niveau bereikt dat we aan het eind van de komende winter hadden willen bereiken! Het is onvermijdelijk dat er massale vissterfte gaat optreden in de resterende ondiepe poelen in de Grote Plas (het westelijke deel van de Oostvaardersplassen). Dit noodzaakt tot het bijstellen van de plannen."

    Visexperts raadden af om de vissen te vangen. Veel dieren zouden het niet overleven. Ook zou het technisch ingewikkeld en duur zijn. Daarom werd gekeken naar een andere optie: water aanvoeren vanuit het Markermeer om zo het peil te verhogen. Maar aan deze optie zouden ook nogal wat haken en ogen zitten.

    Ook al zijn er geen beschermde soorten in het geding, het zijn wel heel veel vissen en er geldt natuurlijk ook nog een algemene zorgplicht

    Sportvisserij Nederland

    Op 15 juli trok ook Sportvisserij Nederland aan de bel. De vereniging pleitte voor watertoevoer naar de Grote Plas, op zo kort mogelijke termijn. "Ook al zijn er geen beschermde soorten in het geding, het zijn wel heel veel vissen en er geldt natuurlijk ook nog een algemene zorgplicht." Staatsbosbeheer schreef toen dat de karpers het zwaar hadden door de hitte.

    Een dag later kwamen bestuurders van de provincie, het waterschap en Staatsbosbeheer overeen dat de karpers gered moesten worden. Ze riepen op tot het maken van tempo, maar er moest veel worden uitgezocht. Kun je überhaupt wel zomaar water overhevelen vanuit het Markermeer? Is er bijvoorbeeld kans op blauwalg? En wat zijn de gevolgen voor de moeras-reset?

    Rond 23 juli werd gewerkt aan het plan om water aan te voeren vanuit het Markermeer. Het noodplan zou ongeveer 120.000 euro kosten. Er was een vergunning nodig, maar door vakanties bij Arcadis was er niemand om de aanvraag in te dienen. Daarnaast moest er een tweede vergunning worden aangevraagd bij het Waterschap Zuiderzeeland.

    Duizenden dode vissen

    De vergunningen hoefden uiteindelijk niet meer verleend te worden, want op 27 en 28 juli gingen duizenden vissen dood. Hierna werden inspanningen om water toe te voegen aan de Grote Plas gestaakt. De verwachting was dat er bijna geen vissen meer leefden. Er werd geadviseerd niet veel moeite te doen voor de overgebleven levende vissen, blijkt uit de documenten die in handen zijn van Omroep Flevoland.

    Gedeputeerde Michiel Rijsberman laat in een reactie weten dat het waterpeil veel sneller daalde dan was voorzien. "Toen de signalen daarover op 9 juli binnenkwamen, is onmiddellijk overleg gestart tussen de betrokken partijen."

    Vissen verplaatsen naar het Markermeer bleek niet meer te kunnen. "Daarna is gestart met de voorbereidingen om water in te laten vanaf het Markermeer. (...) Het waterpeil verhogen kost tijd, ook met een zeer grote pompcapaciteit."

    Op 27 juli zou er water naar de plas worden gevoerd om het niveau te verhogen, een dag nadat een groot deel van de vissen doodging. "Helaas zijn we overvallen door de extreme weersomstandigheden en de gevolgen daarvan."

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 13 november 2019 @ 00:47
    #17
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, EEN BESLISSENDE RECHTELIJKE UITSPRAAK: ER MOGEN GÉÉN HERTEN MEER AFGESCHOTEN WORDEN in de Oostvaardersplassen. Alle redenen daartoe, uitspraak van de rechter om dit te doen zijn door de rechter ongegrond verklaard, met onmiddelijke ingang. Natuurorganisaties en de protestgroep(en) tégen dit afschieten zullen nu met elkaar verder moeten. Maar ook dieren hebben een ziel en kunnen voorlopig verder leven. Toch ook weer, als het sterk zou gaan vriezen bijvoorbeeld dan gaan ook de dieren daar weer (onnodig) lijden, met name uithongeren? Toch dan is ook de MENS verplicht in feite om bij te voeren daar waar mogelijk is, 'Staatsbosbeheer' een taak...?!! Wilde dieren bijvoeren in de winterkou: sympathiek of onverstandig?

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:22

    'Uitspraak over herten Oostvaardersplassen waarschuwing voor provincies'.

     ANP

    "Hopelijk geeft dit wat veiligheid aan natuurgebieden in Nederland", zegt hoogleraar ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Han Olff. Hij reageert op de uitspraak van de rechter dat er geen gezonde edelherten meer mogen worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen om hun aantal sterk terug te brengen.

    Vanmiddag oordeelde de rechtbank dat de provincie Flevoland niet goed heeft kunnen uitleggen waarom het nodig is om zoveel dieren af te schieten dat er uiteindelijk nog 490 overblijven. De provincie kwam op dit getal uit nadat ze onderzoek had laten doen door de commissie-Van Geel. Dat onderzoek is volgens de rechter echter geen "ecologische onderbouwing", maar een "beleidsmatig stuk".

    Nieuwe politieke wind

    De provincie besloot op aanraden van de commissie-Van Geel tot "actieve populatieregulatie" waarbij er nooit meer dan 1500 grote grazers in de Oostvaardersplassen mogen lopen. De gedachte hierachter was dat dit nodig is om flora en fauna te herstellen. Dat bleek dus niet goed onderbouwd, vindt de rechter. Tot nu toe schoot Staatsbosbeheer in opdracht van Flevoland 1745 edelherten af.

    "Het is een soort juridische waarschuwing", vindt Olff. "Provincies kunnen niet ad-hoc ingrijpen als er plots een nieuwe politieke wind waait, tenzij ze kunnen aantonen dat een nieuw beheer echt goed is voor de ecologische toestand van een natuurgebied." Een provinciewoordvoerder laat weten dat Flevoland de uitspraak van de rechter respecteert en zich verder gaat beraden.

    Harm Niesen van De Faunabescherming, een van de partijen die de provincie voor de rechter hadden gesleept, is "buitengewoon tevreden". "De rechter heeft ons in feite in alle opzichten gelijk gegeven. Het afschieten van die 1745 dieren was achteraf dus overbodig, en je kan dus zeggen onterecht. Dat is bijzonder kwalijk, maar wat kun je daar verder aan doen? Niets."

    Lijden voorkomen

    Een aantal herten mag nog wel worden afgeschoten, om lijden te voorkomen. Daarbij wordt gekeken naar hun conditie en gedrag, de verwachte weersomstandigheden en de beschikbaarheid van voedsel in het gebied. Ecologiehoogleraar Olff is voorstander van deze "natuurlijke populatieregulatie", waarbij dieren alleen worden afgeschoten als ze de winter niet dreigen te halen.

    Commissievoorzitter Pieter van Geel kon niet inhoudelijk reageren.

    Eerder zei hij dat de Oostvaardersplassen "geen dierentuin" mogen worden:

    0:46 Volume 10%

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Van Geel: het moet geen dierentuin worden

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 16 augustus 2019 @ 01:06
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, ALLE KONIKPAARDEN UIT OOSTVAARDERSPLASSEN NU WEG, naar Wit-Rusland of Spanje. VAN DE LAATSTE GROEP IS EEN DEEL ZIEK (geworden?)

     Eveline O @eef1210 2 u

    Nou je verwacht het niet?! Ze waren toch zo gezond!! Wat een lijdensweg voor deze dieren Deel naar Spanje verhuisde konikpaarden is ziek /via @NOS

    Deel naar Spanje verhuisde konikpaarden is ziek

    De dieren hebben vermoedelijk last van een parasiet. Ook is er in het gebied waar ze zijn uitgezet mogelijk niet voldoende eten.

    nos.nl

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Deel naar Spanje verhuisde konikpaarden is ziek

    In maart dit jaar ging een deel van de Konikpaarden op transport naar Spanje ANP

     GISTEREN, 22:35

    BINNENLANDBUITENLAND

    Een deel van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die zijn uitgezet in een natuurgebied in Spanje, is ziek. Ze hebben mogelijk last van een parasiet.

    Dat bevestigt Staatsbosbeheer naar aanleiding van berichten in dagblad De Stentor. De 29 paarden verhuisden in maart van dit jaar vanuit de Oostvaardersplassen, omdat daar te veel grote grazers rondliepen.

    De paarden werden overgedragen aan de eigenaar van de stichting Paleolítico Vivo in het noorden van Spanje, die ze graag wilde hebben voor natuurbeheer. "We hebben ze de paarden gebracht en ook een vrachtwagen hooi meegeleverd", zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer.

    "De verantwoordelijkheid voor de paarden ligt bij de eigenaar van de stichting en niet meer bij Staatsbosbeheer", zegt Bijl. "Wel hebben we in het contract laten optekenen dat we na een half jaar en na een jaar zouden horen hoe het met de paarden gaat."

    Erg mager

    Vorige week kreeg Staatsbosbeheer een e-mail van de eigenaar waarin hij schrijft dat de paarden erg mager zijn en dat er parasieten in de ontlasting zijn gevonden. "Maar het is aan hem om daarnaar te handelen", zegt Bijl.

    Ook vraagt de eigenaar Staatsbosbeheer om geld en hooi. "Op dit moment is het erg droog in Spanje. Blijkbaar is er niet voldoende voedsel te vinden. Een erg vervelende situatie, omdat de eigenaar ons nu om hulp vraagt."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

     

    handtekeningafbeelding
  • zondag 28 juli 2019 @ 00:49
    #15
    reactie op (#14) herman_dad

    Goedemorgen, NIET ALLEEN DIEREN IN OOSTVAARDERSPLASSEN hebben het zwaar nu, VELE DIEREN HEBBEN HET MOEILIJK in deze hitte en klimaatveranderingen WAAR de 'Europese' soorten meestal niet aan gewend zijn. Zie meer artikelen hierover!!! DAAR moeten we als 'diersoort' aan de top van de evolutie, Homo sapiens dus, iets aan doen?! Wat vindt u laat uw mening eens horen?

    Nog even ook over 'ontkenning' klimaatverandering, vooral door enkele POLITIEKE partijen voor verkiezingswinst, - velen trappen daar nog in ook in het 'kieshokje'... en het belachelijk maken van echte deskundigen en hen 'politiek gezien 'wegzetten als het hebben van een 'politieke agenda'(??) daarbij en een 'complot' (waarom zou bv Gerrit Hiemstra daar een 'politieke agenda bij hebben'.kiss.) ... deze Tweet zegt al genoeg daarover...

     frits wester @fritswester 4 u

    Belachelijk hoe er gereageerd wordt op @GerritHiemstra en anderen. Als je iets zegt vanuit je vak of kennis moet het kapot. Je mag er een andere kijk op hebben, maar waar is er iets van respect. Zo jammer. 169 96 925

    Hitte in Volkel wordt jonge laaglandtapir Yoep fataal

     GISTEREN, 21:46 IN BINNENLAND

    De afgelopen dagen heeft Yoeps dierentuin er alles aan gedaan om het de dieren zo comfortabel mogelijk te maken.

    'Varkens hebben het moeilijk met hitte, zonder ventilatie gaan ze snel dood'

     VRIJDAG, 20:40 IN BINNENLAND, ECONOMIE 

    Duizenden varkens en kippen zijn de afgelopen bezweken in stallen door het uitvallen van mechanische ventilatiesystemen. Is dat pure pech of is de Nederlandse veehouderij niet goed voorbereid op extreme hitte?

    Duizenden varkens en kuikens stikken door de hitte; NVWA doet onderzoek

     VRIJDAG, 14:25 IN BINNENLAND, ECONOMIE

    Deze week legden veel staldieren het loodje door een fatale combinatie van warmte en een haperende luchtverversing.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Flevoland terug van vakantie voor debat over konikpaarden.

    De groep van 150 konikpaarden staat in een speciale vangweide in de Oostvaardersplassen ANP

    VANDAAG, 12:38

    REGIO

    Provinciale Staten van Flevoland onderbreken hun vakantie voor een debat over de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Het debat is aangevraagd door Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en de PVV. Die partijen willen dat de provincie ingrijpt bij de verzorging van de 150 dieren.

    Het debat staat volgens Omroep Flevoland gepland voor woensdag 18.00 uur.

    De konikpaarden staan sinds twee maanden in een speciale weide, omdat ze uit de Oostvaardersplassen worden overgebracht naar Wit-Rusland. Dit transport is om administratieve reden vertraagd en nu maken vooral de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie zich zorgen.

    Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft deze week aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer wegens mishandeling. Zij zegt dat Staatsbosbeheer de paarden zonder beschutting in de brandende zon laat staan. Gert-Jan Ransijn van Forum voor Democratie vindt dat de provincie zijn taak verwaarloost om toezicht te houden op de gezondheid van de dieren.

    Dieren moeten rust houden

    Staatsbosbeheer zegt dat de dieren genoeg hooi en water krijgen en goed tegen warmte kunnen. Vorige zomer konden de paarden schuilen tegen de zon in een bos, maar ze kozen er toen volgens Staatsbosbeheer voor om op de open vlakte te blijven.

    Tot woede van de Statenleden heeft Staatsbosbeheer de vangweide deze week afgesloten voor publiek en kan niemand zien hoe het met de paarden gaat. Staatsbosbeheer zegt dat de dieren rust moeten hebben.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel vanOmroep Flevoland

     

    Gewijzigd op 2019-07-28 09:35:12
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 13 december 2018 @ 01:12
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, OPVALLEND PERSRECHTER KOMT NAAR SCHOOL, na PROTESTBRIEF kind over het afschieten van de herten. Hij verantwoord zich en legt uit aan de klas... Ook wij zwijgen maar stil, de jeugd heeft wellicht dan tóch ook weer de toekomst?   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Rechter verantwoordt zich over afschieten herten na protestbrief Lisa (8)

    GISTEREN, 20:58

    OPMERKELIJKREGIO

    RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

    "Als ergens te veel mensen zijn, ga je die toch ook niet doodschieten?" De 8-jarige Lisa Roos is er duidelijk over, ze vindt het zielig dat in de Oostvaardersplassen ruim 1800 edelherten worden afgeschoten. Welke rechter keurt zoiets goed?, vroeg ze zich af. Ze besloot het te vragen aan de rechtbank in Utrecht, in een brief. En die bleef niet onbeantwoord: een persrechter kwam vandaag hoogstpersoonlijk naar de klas van Lisa om uitleg te geven.

    In de brief, gericht aan 'mevrouw de rechter', schrijft Lisa dat ze het niet leuk vindt dat er "zoveel hertjes moeten worden gedood". "Ik ben het er niet mee eens, maar ik heb wel een oplossing", schrijft ze. "De hertjes kunnen worden verplaatst naar een andere plek waar ze het ook goed hebben." De brief is ondertekend door meerdere klasgenootjes.

    Bij de rechtbank waren ze verrast. "We vonden het een heel mooie brief", vertelt persrechter Koen de Meulder aan RTV Utrecht. "Ze heeft goed uitgelegd dat ze het afschieten van de herten geen goede oplossing vindt. Dat zien we niet dagelijks: een meisje van deze leeftijd dat een brief stuurt aan de rechter. Daarom besloten we naar de school toe te gaan om uitleg te geven over wat er is gebeurd."

    Veel vragen

    Lisa en haar klasgenoten maken het de persrechter tijdens zijn bezoek aan de klas niet gemakkelijk, want waarom kunnen de herten eigenlijk niet worden verplaatst naar een ander natuurgebied? En waarom maken we niet een extra stuk land op zee om de herten op te laten wonen? Lisa: "Ik vind het zielig dat de hertjes worden doodgeschoten. Als we langer hadden nagedacht, dan was er uiteindelijk een betere oplossing gekomen."

    Toch legt de persrechter uit dat de werkelijkheid soms moeilijk is. "Ik heb geprobeerd duidelijk te maken wat de rol is van de rechter in deze zaak. En dat de rechter niet zelf de beslissing heeft genomen om de herten af te schieten. De rechter heeft enkel beoordeeld of het plan van Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland door de beugel kan", zegt hij.

    'Het blijft erg zielig'

    Lisa vindt het "heel bijzonder" dat een rechter naar haar school is gekomen om antwoord te geven op haar brief. "Al vond ik het in het begin wel erg spannend. Want dit maak je niet elke dag mee." Toch is ze na de discussie met de rechter een beetje teleurgesteld: "Nu ik weet waarom ze dit doen, snap ik het wel, maar het blijft heel erg zielig."

    BEKIJK OOK

    Dit gebeurt er met de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen

    Afschieten edelherten Oostvaardersplassen kan beginnen, bezwaren afgewezen

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van RTV Utrecht

    Gewijzigd op 2019-07-28 09:35:38
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 07 december 2018 @ 01:04
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, IN LAATSTE JURIDISCHE POGING, RECHTER BESLIST TOCH DAT 1800 EDELHERTEN MOGEN WORDEN AFGESCHOTEN in de Oostvaardersplassen, dit om weer een 'mens(dier)onwaardige toestand in deze dierenwereld elke winter weer, te voorkomen'? Elk levend wezen op deze planeet telt en dient feitelijk in ere worden gehouden. Nu ja de 'mens Homo sapiens' kan nog geeneens met zichzelf omgaan, laat staan met de dierenwereld om ons heen. Ook daarin weer adviezen hoe nu verder in het genoemde boek hier al vele malen in het forum aangehaald... Dit boek is leuk wellicht als Kerstcadeautje? Speciaal voor degenene die dit dierenwelzijn ter harte gaan...

    AANVULLING DD 8 DEC.:

    Boswachters Oostvaardersplassen overgeplaatst uit onvrede met afschietbeleid

     GISTEREN, 08:39 IN BINNENLAND

    "Een dier dat door moeder natuur is geselecteerd om uit te vallen wil ik wel doodschieten, maar gezonde dieren niet", was de motivatie van een van de boswachters.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Afschieten edelherten Oostvaardersplassen kan beginnen, bezwaren afgewezen

    GISTEREN, 12:06

    AANGEPAST GISTEREN, 13:55

    BINNENLANDREGIO

    ANP

    De rechtbank in Lelystad heeft het bezwaar van drie natuurverenigingen tegen een vergunning voor het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen afgewezen.

    Dat betekent dat Staatsbosbeheer met het afschieten kan beginnen, waarschijnlijk in de loop van volgende week. De exacte start is afhankelijk van diverse factoren, zoals de locaties waar de dieren zich op dat moment bevinden en de weersomstandigheden.

    Het schieten van ruim 1800 herten zal zo veel mogelijk op weekdagen plaatsvinden. Hoe de schutters te werk gaan, wordt bekendgemaakt zodra ze begonnen zijn.

    Vogels

    De drie natuurorganisaties zijn bang dat het lawaai van het schieten vogels verschrikt. Daardoor zou bijvoorbeeld de zeearend uit het gebied kunnen verdwijnen. De provincie bracht eerder naar voren dat de geweren van de boswachters een geluidsdemper hebben.

    Marius Bouscholte van stichting Dierbaar Flevoland laat in een reactie weten dat het 'een zwarte dag is voor de natuur in Flevoland'. Ook de Faunabescherming reageert bij Omroep Flevoland teleurgesteld op het vonnis. Tegen dat vonnis is overigens geen hoger beroep mogelijk.

    De afgelopen winter stierf bijna 60 procent van de edelherten in de Oostvaardersplassen door voedselgebrek. Dat leidde tot fel protest in de samenleving. In april adviseerde de commissie-Van Geel om het aantal grote grazers terug te brengen. De provincie nam dat advies over en besloot dat er 490 edelherten mochten overblijven.

    Vorige maand wees de bestuursrechter in Lelystad het bezwaar van natuurorganisaties daartegen af. Toch mocht het afschieten nog niet beginnen, omdat eerst de bezwaarprocedure tegen het afgeven van de vergunning moest worden afgewacht.

    BEKIJK OOK

    'Natuur Oostvaardersplassen verstoord door afschieten edelherten'

    Advies: halveer aantal grote grazers in Oostvaardersplassen

    Deel dit artikel: 

       

    Gewijzigd op 2018-12-08 00:56:22
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 12 juli 2018 @ 01:04
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, BESLUIT OOSTVAARDERSPLASSEN: DEFINITIEF MINDER GROTE GRAZERS, hebben de verantwoordelijke autoriteiten en natuurbeheerorganisaties besloten. Wel zullen tochvan de Edelherten een aantal gezonde dieren moeten worden afgeschoten? De overige diersoorten kunnen meestal worden gevangen en verplaatst.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Oostvaardersplassen krijgen definitief veel minder grazers

    GISTEREN, 21:12

    BINNENLAND

    ANP

    Provinciale Staten van Flevoland hebben in grote meerderheid gestemd voor het drastisch verminderen van het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen. De commissie-Van Geel had geadviseerd om het aantal konikpaarden, edelherten en heckrunderen terug te brengen naar 1100 aan het begin van komende winter.

    In april leefden er nog ruim 2200 grote grazers in het gebied en zonder ingrijpen zijn dat er aan het eind van het jaar een stuk meer. Voor al die dieren is in de winter niet genoeg voedsel.

    Het gevolg van het besluit is dat er waarschijnlijk honderden herten moeten worden afgeschoten. De boventallige konikpaarden zouden nog kunnen worden gevangen en verhuisd. De populatie heckrunderen zou kunnen blijven zoals die is.

    Vangen kan bijna niet

    Onder meer de Partij voor de Dieren dreigde in de vergadering met een gang naar de rechter om te voorkomen dat er grazers worden afgeschoten. Verantwoordelijk gedeputeerde Hofstra (ChristenUnie) zoekt nog naar andere mogelijkheden. "Daar gaan we de komende twee maanden op studeren."

    De commissie-Van Geel pleitte voor het doodschieten van de herten, omdat die bijna niet bij elkaar te drijven en te vangen zijn.

    Bijvoeren

    Afgelopen winter was er veel rumoer over de toestand van de grote grazers in het natuurgebied. Activisten vonden het schandelijk dat de dieren honger leden en niet of nauwelijks werden bijgevoerd. Het beleid van Staatsbosbeheer is dat dieren die ernstig verzwakt zijn en de winter naar verwachting niet overleven, worden afgeschoten.

    Activisten demonstreerden daartegen. Uiteindelijk besloot het provinciebestuur toch tot bijvoeren, ook om escalatie van de protesten te voorkomen. Er waren al boswachters bedreigd.

    'Sterfte hoort bij de natuur'

    Volgens ecologen en biologen is bijvoeren schadelijk en hoort sterfte bij de natuur. Bijvoeren zou de hert-, paard- en runderpopulatie alleen maar vergroten, waardoor er nog meer dieren moeten worden afgeschoten.

    Afgelopen winter gingen ruim 3200 dieren dood in de Oostvaardersplassen. Bijna 90 procent van de dieren werd afgeschoten. Gedeputeerde Hofstra: "Provinciale Staten heeft een historisch besluit genomen voor een totaal ander beleid. Die aantallen gaan niet meer voorkomen in de Oostvaardersplassen."

    BEKIJK OOK

    Aangeboden: 1200 paarden en herten uit de Oostvaardersplassen

    Oostvaardersplassen voor dummies: waarom, hoe, wat en hoe nu verder?

    Langzaam rijden, kruisen en bloemen tegen voerbeleid Oostvaardersplassen

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 06 juni 2018 @ 00:41
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG: Aangeboden: 1200 paarden en herten uit de Oostvaardersplassen. Maar dan de vragen, zie artikel, hoe en wat voeren we dit uit, kunnen we dit praktisch gezien wel uitvoeren?  

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Aangeboden: 1200 paarden en herten uit de Oostvaardersplassen

    GISTEREN, 17:50

    AANGEPAST GISTEREN, 17:50

    BINNENLAND

    ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Barbara Marchal redacteur Binnenland

    Het is het hoofdpijndossier van de provincie Flevoland: de Oostvaardersplassen. Na maanden van protest besloot het provinciebestuur twee weken geleden dat er een stuk minder grote grazers in het natuurgebied moeten komen. Concreet: er moeten 180 konikpaarden en 980 edelherten verdwijnen. Nu leven er nog 2260 grote grazers in het gebied.

    De provincie wil zoveel mogelijk voorkomen dat dieren moeten worden afgeschoten. Maar hoe pak je dat aan? En waar laat je die dieren?

    De politieke discussie over de toekomst van de Oostvaardersplassen begint morgen. Dan praat de provinciale commissie duurzaamheid voor het eerst over de plannen. In juli moet er een definitief besluit volgen en wordt duidelijk hoe de toekomst van de Oostvaardersplassen - en de grote grazers - er precies uit zal zien.

    Niet makkelijk, maar het kan

    Het Limburgse bedrijf Flaxfield Nature Consultancy is gespecialiseerd in het verplaatsen van wilde dieren. Eigenaar Joep van de Vlasakker vond eerder nieuwe plekken in Europa voor konikpaarden, edelherten en bizons. Daarbij ging het steeds om enkele tientallen dieren, maar ook voor het verhuizen van bijna 1200 dieren zou hij wel kansen zien.

    Een medewerker van het bedrijft legt uit wat er bij komt kijken:

    Video afspelen

     00:50

    Haremgroepen binnen de kudde

    "Het wordt niet gemakkelijk, maar ik denk dat het wel lukt", zegt De Vlasakker. "In Duitsland en Frankrijk is geen plek meer. Je moet echt verder weg gaan zoeken. Ik ben bezig met een rewilding project in Azerbeidzjan en daar willen ze alle 980 edelherten wel hebben."

    Eerst moet je ze vangen

    Om de dieren daar te krijgen moeten ze eerst gevangen worden. Bij konikpaarden is dat relatief gemakkelijk, die zijn semi-wild. Voor edelherten is het een ander verhaal. Die zijn erg gevoelig voor stress, raken gemakkelijk in paniek en zijn daardoor moeilijk te hanteren.

    De commissie-Van Geel, die de provincie Flevoland adviseerde over de Oostvaardersplassen, concludeerde in haar eindrapport dat het vangen van wilde edelherten een nauwelijks uitvoerbare operatie is. Afschot van de dieren zou daarom onontkoombaar zijn.

    Uit onderzoek van de Wageningen University blijkt dat er geen manier is om grote groepen edelherten te vangen zonder ze veel stress te bezorgen. Het volledig verdoven van een hert is volgens het onderzoek het meest diervriendelijk, maar ook tijdrovend en heel erg duur.

    En dan ook nog het transport

    Als toch wordt besloten om de dieren te verhuizen, is er een volgende uitdaging: het transport. De wilde dieren moeten eerst één voor één medisch gekeurd worden. Dat gebeurt vaak onder verdoving. Als dat is gedaan, begint het transport pas. Volgens Van de Vlasakker vormt dat meestal geen probleem. "Dieren zien de vrachtwagen als een veilige omgeving."

    Eenmaal op de plaats van bestemming zijn er twee opties om de dieren vrij te laten. "Bij een hard release lopen de dieren zo uit de vrachtwagen de vrije natuur in. In het geval van een soft release mogen ze eerst een tijd acclimatiseren in een afgezet gebied", zegt Van de Vlasakker.

    Ecologen en natuurbeschermers vrezen dat als de dieren eenmaal in een onbekend gebied zijn, ze ten prooi vallen aan roofdieren. Van de Vlasakker weet uit ervaring dat dat niet snel gebeurt. "We blijven de dieren in hun nieuwe gebied volgen. Je ziet dat ze snel wennen en terugvallen op hun instinct."

    Verhuizing wilde dieren ging eerder mis:

    In 2012 ging het helemaal mis met een transport van 38 wilde heckrunderen. De dieren kwamen uit een natuurgebied op Goeree Overflakkee en waren in een vrachtwagen onderweg naar het slachthuis in Dokkum, een rit van 300 kilometer. De transporteur bracht de dieren niet rechtstreeks, maar parkeerde de veewagen voor de nacht ergens langs de weg.

    De runderen waren opgegroeid in vrijheid en niet gewend om opgesloten te zijn. Op enig moment tijdens de nacht brak er paniek uit: 16 van de 38 runderen overleefden het niet.

    De rechter legde de transporteur een boete van 1000 euro op. Staatsbosbeheer, de eigenaar van de runderen, kreeg van de rechter een veeg uit de pan: ze hadden beter na moeten denken over de consequenties van zo'n lange reis voor deze dieren.

    Van de Vlasakker beseft dat een verhuizing veel tijd en inspanning kost, maar volgens hem is dat het meer dan waard. "Ook voor de dieren. Je bezorgt ze tijdelijk veel stress, maar uiteindelijk komt het goed. De kogel is de gemakkelijkste oplossing, maar in mijn ogen niet de beste."

    Over wat zo'n verhuizing kost, doet Van de Vlasakker liever geen uitspraak. "Maar met een paar ton lukt het waarschijnlijk niet."

    Dierenbescherming is sceptisch

    De Dierenbescherming is blij met het uitgangspunt dat er zo min mogelijk dieren worden gedood. Tegelijkertijd is de organisatie sceptisch over het verhuisplan, omdat het te veel stress bij de dieren oplevert.

    De Dierenbescherming wil liever dat er een corridor wordt aangelegd, een verbinding naar andere natuurgebieden, zodat de dieren niet langer aan de Oostvaardersplassen gebonden zijn.

    Video afspelen

     01:08

    Uitleg: wat is er aan de hand in de Oostvaardersplassen?

    BEKIJK OOK

    Flevoland wil minder grote grazers in Oostvaardersplassen

    Herten uit Oostvaardersplassen afgeschoten op de A6

    Oostvaardersplassen voor dummies: waarom, hoe, wat en hoe nu verder?

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 08 mei 2018 @ 00:29
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, 3200 GROTE GRAZERS AFGELOPEN WINTER gestorven. Een gegeven dat niet noodzakelijkerwijs had hoeven te gebeuren als de 'mens' hier beter mee om was gegaan, met dit 'natuurbeheer'? Daarover zijn al vele woorden gezegd. En het zal niet het laatste zijn, als dit komende winter(s) niet drastisch veranderd en de bestuurders, natuurbeher verantwoordelijken hier anders mee omgaan?

    Zie en lees art. NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Ruim 3200 grote grazers Oostvaardersplassen dood afgelopen winter

    GISTEREN, 11:08

    AANGEPAST GISTEREN, 11:50

    BINNENLAND

    ANP

    Afgelopen winter zijn in natuurgebied De Oostvaardersplassen 3226 grote grazers doodgegaan. 89 procent van de dieren werd afgeschoten. De populatie grote grazers in het gebied is op dit moment ongeveer op hetzelfde niveau als in 2002, meldt Staatsbosbeheer.

    Het gaat om 2684 edelherten, 75 runderen en 467 paarden in de winterperiode, van 1 december tot 30 april. Volgens Staatsbosbeheer was de conditie van veel dieren te slecht om het einde van de winter te halen en werden ze daarom afgeschoten.

    Vorige maand meldde Staatsbosbeheer dat van de 5230 grote grazers in oktober 2017, eind maart 2018 bijna 3000 dieren zijn doodgegaan. In de maand april stierven nog eens 312 dieren: 251 edelherten, 58 paarden en drie heckrunderen.

    Advies: halveer populatie

    Vorige maand adviseerde een onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) het aantal grote grazers in het gebied aan het begin van komende winter tot 1100 terug te brengen. Een groot deel van de edelherten moet volgens de commissie worden afgeschoten. Paarden kunnen worden overgeplaatst en bij de kudde heckrunderen hoeft niet te worden ingegrepen.

    Het beleid ten aanzien van de grote grazers in de Oostvaardersplassen is al maanden onderwerp van gesprek. Onder druk van actievoerders besloot de provincie Flevoland, die verantwoordelijk is voor het natuurbeheer in het gebied, de dieren bij te voeren tot 5 mei.

    Sterftecijfer van afgelopen winter, per maand

    MAAND TOTALE STERFTE (NATUURLIJKE DOOD + GESCHOTEN) NATUURLIJKE DOOD AFGESCHOTEN
    december 2017 106 4 102
    januari 2018 587 7 580
    februari 2018 1062 96 993
    maart 2018 1155 222 933
    april 2018 312 45 267

    Wintersterfte eerdere jaren

    WINTER TOTALE STERFTE GROTE GRAZERS
    2010-2011 761
    2011-2012 1381
    2012-2013 1728
    2013-2014 204
    2014-2015 1374
    2015-2016 1613
    2016-2017 813

    BEKIJK OOK

    Oostvaardersplassen: begrip voor advies, maar kernvraag blijft onopgelost

    Hoge sterfte maakt discussie over Oostvaardersplassen nog feller

    Meer dan de helft van de grote grazers in Oostvaardersplassen dood

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2018-05-24 12:33:11
    handtekeningafbeelding