Goedemorgen, VOOLOPIG BLIJFT 'DE ZOMERIJD' NOG ZOALS HET IS. Voor allen die een verandering wlllen, jammer maar helaas de EU, Eur.Parlement/Commissie kan maar niet besluiten, natuurlijk is het van o.a. reis- en handelsbelang dat het dan in heel Europa wordt veranderd of afgeschaft maar het staat voorlopig nog niet op de agenda....
- De uiteindelijke beslissing is aan de lidstaten in de Europese Raad. Ollongren schijft dat de huidige voorzitter van de EU, Portugal, niet van plan is het voorstel van de commissie op de agenda te zetten. Ook de vorige voorzitter, Duitsland, liet het onderwerp ongemoeid. -
Zie de nieuwsclubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ o.a.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 21:26 • AANGEPAST GISTEREN, 21:50
Voorlopig verandert er helemaal niets aan de zomer- en wintertijd
NOS
Er verandert voorlopig niets aan het twee keer per jaar verzetten van de klok. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat het voorstel van de Europese Commissie om de zomertijd af te schaffen de ijskast in gaat.
De Europese Commissie deed in 2018 een voorstel om de klok niet meer te verzetten. Ook het Europees Parlement sprak zich uit voor het aanhouden van of alleen de wintertijd of alleen de zomertijd. Uit peilingen bleek dat ook veel Europese burgers ervanaf willen.
Het verzetten van de klok zou slecht zijn voor het bioritme van mensen. De uiteindelijke beslissing is aan de lidstaten in de Europese Raad.
Ollongren schijft dat de huidige voorzitter van de EU, Portugal, niet van plan is het voorstel van de commissie op de agenda te zetten. Ook de vorige voorzitter, Duitsland, liet het onderwerp ongemoeid.
Geen zicht op duur discussie
Op verzoek van het Europees Parlement heeft de Europese Raad laten weten nu "geen zicht te hebben op de duur en de uitkomst van de discussie". Verschillende landen willen eerst meer weten over de effecten van zo'n maatregel.
Nederland kent sinds 1977 zomertijd en in 1996 volgde de Europese Unie. De reden om ertoe besluiten was energiebesparing. Omdat het in de zomer zo vroeg licht wordt, gaat er veel daglicht verloren. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het 's avonds een uur langer licht.
BEKIJK OOK
- Klok uur achteruitgezet, maar definitief einde aan zomertijd nog niet in zicht
- Meteorologen: stop met zomertijd en verzet de klok een half uur
- Groot deel Nederlanders wil het liefst het hele jaar wintertijd
Deel dit artikel: