Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

26548 keer bekeken

WERELDVIRUSSEN: Wereldwijde noodtoestand uitgeroepen om zika-virus

 • woensdag 18 maart 2020 @ 01:11
  #38
  reactie op (#37) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS 18-3-20: Allereerst: NL HOUDT ZICH HEEL GOED IN DEZE 'VRIJWILLIGE LOCKDOWN' in het algemeen en aan de regels, zie daarvoor ook club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ forum/gezondheid onder #36.

  Experts: Nederlands coronabeleid is goed, lockdown zou onzin zijn

   18:30 IN BINNENLAND 

  Het huidige overheidbeleid in strijd tegen het coronavirus is niet bewezen. Toch wordt deze werkwijze door experts als de beste gezien. Een alternatief is er niet.

  Dit is goed, (niet voor de ondernemers uiteraard, maar... zie elders ook daarover) Amsterdam, de Dam, midden op dag! En een terrasje aan zee.... 

    Amsterdam, de Dam overdag....

   Lege terrasjes aan zee....

  Echter tóch nog enkele uitzonderingen geconstateerd, 'wie zijn wij om te zeggen dit is momenteel NIET goed' en toch 'trainen in de buitenlucht, ook al is daar niemand anders bij', EVEN NIET DOEN...

   Niet directe zin goed...

   Niet direct goed....

  Toch en 'spelletje spelen op het strand'? Ook dat kan 2, 3 weken of iets langer een keer wachten!? Op het strand alleen mensen die de hond uitlaten en zelf AAN/NABIJ strand wonen, oke natuurlijk.

  Als we er ons allen er strikt aanhouden dan is IN NOODZAAK TOCH EEN ZEKERE vrijheid nog daar om 'iets te doen' bv zeer noodzakelijke geldzaken regelen in ander deel van de stad, dorp. streek etc' en bij een verplicht opgelegde lockdown als in Frankrijk en Belgie nu ook, meer beperkingen dan nodig. Nogmaals zie vooral op http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ forum/topic #36!

  Hulde inderdaad voor ALLEN DIE TOCH DE MAATSCHAPPIJ DRAAIENDE HOUDEN! Ook hier even gesteld.

  Grote WARENHUIZEN ALS IKEA EN DE BIJENKORF nu voor onbepaalde tijd gesloten en Belgie nu ook in een verplichte lockdown en zie verder het nieuwsartikel elke dag hier de update, het is en blijft toch het belangrijkste wereldnieuws even, vandaar op alle nieuwsclubs.  

  Negentien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

   15:23 IN BINNENLAND, BUITENLAND   LIVEBLOG

  Lees hier al het nieuws over het coronavirus.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 23:20 • AANGEPAST OM 23:20

  Rutte: 'Lockdown nu niet nodig', koninklijk applaus voor de zorg

  Liveblog gesloten

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Wat gebeurde er vandaag?

   Het liveblog wordt nu gesloten. Na de historische toespraak van premier Rutte volgden vandaag in binnen- en buitenland nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. In dit artikel vind je een overzicht.

  • 2 UUR GELEDEN

   Eerste coronadode in Turkije

   In Turkije is voor het eerst iemand door het coronavirus overleden. Het is een man van 89 die het virus had opgelopen van iemand "met contacten in China".

   Turkije telt nu 98 besmettingen. Wereldwijd is het aantal besmettingen opgelopen tot 190.000 en het aantal doden tot bijna 7900. Tachtigduizend mensen zijn genezen, de meeste in China.

  • 2 UUR GELEDEN

   135 coronapatiënten op intensive care

   Op dit moment liggen er 135 corona-patiënten op de intensive care in Nederland, staat op de website vanNederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gisteren waren dat er nog 96. Er zijn in Nederland 1150 IC-bedden.

   NEDERLANDSE VERENIGING VOOR INTENSIVE CARE

   In de praktijk zijn er 575 bedden beschikbaar voor reguliere zorg en 575 bedden voor de zorg aan patiënten met het coronavirus, schrijft Zorgminister Bruins aan de Tweede Kamer.

  • 2 UUR GELEDEN

   Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen bijspringen in coronacrisis

   Zorgminister Bruins heeft regels opgesteld voor de inzet van voormalig verpleegkundigen en artsen in de zorg, om het reguliere personeel te ondersteunen in de coronacrisis. Dat kan nodig zijn als door de pandemie een punt wordt bereikt "waarin door overmacht grote tekorten aan personeel ontstaan, terwijl hulp dringend nodig is", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

   In zo'n noodsituatie mogen oud-verpleegkundigen en voormalig artsen ingezet worden als ze na januari 2018 uit het BIG-register (voor personeel in de gezondheidszorg) zijn verwijderd. Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen dus bijspringen.

  • 2 UUR GELEDEN

   Spaanse regering komt met noodpakket van 200 miljard euro

   De Spaanse regering heeft 200 miljard euro vrijgemaakt voor een noodpakket. Het geld moet bedrijven en kwetsbare groepen beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.

   Dit zijn "buitengewone maatregelen", volgens premier Pedro Sánchez. "We willen de werkgelegenheid beschermen en we willen dat bedrijven weten dat de overheid achter ze staat. Niemand wordt achtergelaten", zei hij.

  • 2 UUR GELEDEN

   Griekenland beperkt toegang tot vluchtelingenkampen

   Griekenland schermt opvangkampen voor vluchtelingen de komende twee weken af, zowel die op de eilanden als op het vasteland. Bezoekers worden geweerd en alle activiteiten in de kampen worden opgeschort, zegt correspondent Conny Keessen. Alle maatregelen worden in zes talen verspreid en zijn bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de Griekse vluchtelingenkampen verblijven tienduizenden migranten, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

  • 2 UUR GELEDEN

   Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

   Het Erasmus MC in Rotterdam ziet dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie rond het coronavirus.

   1:11 Zie video in oorspronkelijke artikel

   Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

  • 3 UUR GELEDEN

   Rechtbank: weinig publiek bij uitspraak tramschutter

   Acht nabestaanden mogen vrijdag aanwezig zijn bij de uitspraak tegen Gökmen T., die verdacht wordt van de tramaanslag in Utrecht vorig jaar. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten, vanwege het coronavirus.

   T. hoeft niet aanwezig te zijn bij de uitspraak omdat dat 'onverantwoord' zou zijn voor mensen die hem moeten vervoeren en bewaken. Advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw. Ook zal er een livestream zijn.

   Rechtbanken zijn sinds vandaag gesloten. Belangrijke zittingen gaan wel door, waaronder dus die van T.

  • 3 UUR GELEDEN

   Social distancing: wat is het en hoe werkt het?

   Eerder legde NOS op 3 al uit hoe belangrijk het begripflatten the curve is in de coronacrisis. Nu een ander begrip: social distancing. Alleen hoogstnoodzakelijk naar buiten en als het even kan: 1,5 meter afstand houden van elkaar.

   Maar waarom? NOS op 3 legt het uit:

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Ons beste wapen tegen corona

  3 UUR GELEDEN

  De Bijenkorf gaat vanaf morgen dicht

  Na IKEA sluit ook de Bijenkorf zijn deuren. Het warenhuis is vanaf morgen voor onbepaalde tijd dicht, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat was voor ons geen eenvoudige beslissing", zegt een woordvoerder in een verklaring. "Maar wij vinden het belangrijk om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen."

  De webwinkel van de Bijenkorf blijft wel toegankelijk.

  • 3 UUR GELEDEN

   Rutte: lockdown nu niet nodig

   Premier Rutte houdt de mogelijkheid open om tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stil te leggen in de strijd tegen het coronavirus. Maar omdat de zorgcapaciteit in ons land nog voldoende is, is zo'n lockdown-maatregel nu niet aan de orde, zegt hij tegen de NOS.

   Hij ziet in elk geval niets in een langdurige lockdown tot er een vaccin is tegen het coronavirus, want dat zou een jaar of langer duren.

  • 3 UUR GELEDEN

   RIVM: 'Mondmaskers drie keer gebruiken kan'

   Mondmaskers die zorgpersoneel beschermen tegen het coronavirus kunnen drie keer worden gebruikt. Dat meldt het RIVM na onderzoek naar het hergebruik van de maskers.

   De zogenoemde FFP2-maskers blijken voldoende gevaarlijke deeltjes tegen te houden wanneer ze na gebruik worden gesteriliseerd met waterstofperoxide. Ook blijken ze hun vorm te behouden.

   Aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal is een schreeuwend tekort. Op dit moment gebruikt een ziekenhuis zo'n 2000 kapjes per dag.

   De onderzoekers waarschuwen dat het onderzoek naar het tegenhouden van deeltjes beperkt is.

  • 3 UUR GELEDEN

   Burgemeesters Waddeneilanden: toeristen, blijf thuis

   De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen toeristen op om de eilanden de komende weken niet te bezoeken. De vijf Waddeneilanden worden niet officieel gesloten voor toeristen, maar het verblijf van gasten is volgens de burgemeesters "in deze bijzondere periode plotseling lastiger."

   Op dit moment zijn op de Waddeneilanden nog geen besmettingsgevallen bekend. De eilanden zullen niet "coronavrij" blijven, voorspellen de burgemeesters, maar de medische voorzieningen moeten er niet onnodig op de proef worden gesteld, vinden ze.

   Huisartsen op Texel lieten eerder al weten dat ze zich zorgen maken over toeristen uit andere delen van Nederland. Ze drongen toen aan op een lockdown van het eiland.

  • 4 UUR GELEDEN

   Rutte: grenzen met België en Duitsland blijven open

   De grenzen met België en Duitsland blijven volgens premier Rutte de komende tijd gewoon open. Hij heeft overleg gehad met de buurlanden. "Er zijn heel veel grenswerkers over en weer."

   De premier had eerder vandaag met de andere EU-regeringsleiders een videoconferentie, waarin ze hebben besloten dat de buitengrenzen van de EU grotendeels dichtgaan voor mensen van buiten de EU. Ze hopen ook dat hierdoor de druk op de binnengrenzen afneemt. "Ik denk dat de noodzaak om binnengrenzen af te sluiten minder wordt", aldus Rutte.

   Sommige landen, zoals Polen en Tsjechië, hebben hun grenzen ook op slot gedaan voor burgers uit andere EU-landen. Rutte verwacht niet dat die hun grenzen de komende dagen weer openen.

  • 4 UUR GELEDEN

   Om 20.00 uur klapten Nederlanders voor 'onze helden'

   Door het hele land waren er vanavond steunbetuigingen voor werknemers in de zorg. Nederlanders applaudisseerden minutenlang voor zorgverleners (en ander personeel dat Nederland door de coronacrisis helpt). De hashtags #applausvoordezorg, #klapcoronadewerelduit en #applausvooronzehelden waren trending topic.

   Dat klonk zo:

   1:25 Zie video in oorspronkelijke artikel

   Nederland klapt voor de zorg

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 17 maart 2020 @ 01:01
  #37
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS dd. 17-3-2020: FRANKRIJK GEHEEL 'OP SLOT' , NL NOG NIET HELEMAAL, HOUDT U AAN DE RICHTLIJNEN, REGELS, ZIE VORIGE BERICHT HIEROVER en dan kán het allemaal mogelijk eerder worden 'bijgesteld ten gunste weer' dan nu verwacht? 

  RECHTBANKEN DICHT en alle zaken, behalve enkele (-)... opgeschort, uitgesteld, later afgelast indien zaken al zijn afgehandeld? ZIE APARTE BERICHT HIEROVER op clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

  KPN winkels ook dicht. Zie wel, het is een vitale dienst, intenet(bankieren), telefoon, tv, media kunnen volgen?   

  De EU wil alle buitengrenzen sluiten voor in- uitreizen.

  Von der Leyen wil reizen naar de EU inperken

   17:35 IN BUITENLAND

  Hoe minder we reizen, hoe meer we het virus inperken, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

  Fransen mogen in 'oorlog met corona' alleen nog met speciaal formulier de straat op

  Grootste dagverliezen op Wall Street sinds 1987

  Rutte wil verspreiding coronavirus 'maximaal controleren', Frankrijk op slot

  23:02 IN BINNENLAND, BUITENLAND   LIVEBLOG

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 23:02 • AANGEPAST OM 23:02

  Rutte wil verspreiding coronavirus 'maximaal controleren', Frankrijk op slot

  • Premier Rutte heeft gezegd dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het coronavirus.
  • Alle maatregelen van het kabinet zijn bedoeld om de verspreiding van het virus uit te smeren over een langere periode.
  • In Frankrijk mag vanaf morgen niemand zijn huis uit, behalve als dat strikt noodzakelijk is.
  • In totaal zijn 1413 mensen in Nederland positief getest op het virus, 24 mensen zijn overleden.
  • De effectenbeurzen in de VS boeken recordverliezen.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
  • 2 UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   We sluiten het liveblog voor vandaag. De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

   Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

  • 2 UUR GELEDEN

   Nadelen van een lockdown

   In Nieuwsuur legde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanavond uit wat het "gecontroleerd rond laten gaan" van het coronavirus betekent. Ook gaat hij in op de nadelen van een totale lockdown.

    Nieuwsuur @Nieuwsuur

   Veel zit er al op slot in Nederland, maar nog niet alles. Jaap van Dissel van het RIVM legt de nadelen uit van zo'n 'total lockdown'. "In de toekomst zal je als land dan altijd gevoelig blijven voor herintroductie van het virus." #coronavirus #Nieuwsuur

   59 minuten geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Geen lege restaurants in het Verenigd Koninkrijk, ondanks oproep Johnson

    Tim de Wit @timdewit

   “Vermijd pubs en restaurants”, zei Johnson een paar uur geleden. Bij mij in de buurt is het idd rustiger, maar bij lange na niet leeg in restaurants. Adviseren in plaats van verplichten heeft toch een andere uitwerking, voorlopig.

   2 uur geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Israëlische geheime dienst volgt telefoons van coronapatiënten

   De Israëlische geheime dienst gaat de mobiele telefoons van coronapatiënten volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat maakte premier Netanyahu bekend op een persconferentie. "Dit soort hulpmiddelen zal ons enorm helpen bij het lokaliseren van het virus en zieken, en bij het stoppen van de verspreiding", aldus de premier.

   De noodmaatregel wordt buiten het parlement om ingevoerd en geldt voor een maand. Dit soort trackingtechnologie wordt in Israël al gebruikt bij terrorismebestrijding. Mensenrechten- en privacyactivisten zijn kritisch, omdat iedereen onder toezicht kan komen te staan. Volgens the Times of Israëlzegt de geheime dienst dat de technologie niet zal worden gebruikt om mensen op te sporen die zich niet aan hun quarantaine houden.

   In Israël is het aantal besmettingen met het coronavirus opgelopen naar 298.

  • 2 UUR GELEDEN

   'Onvoldoende onderbouwing voor bewering dat ibuprofen corona-infectie verergert'

   Op sociale media gaan berichten rond dat ibuprofen en andere ontstekingsremmende medicijnen een corona-infectie zouden verergeren. Zaterdag tweette de Franse minister van Volksgezondheid erover, ook sommige Franse artsen adviseren om geen ibuprofen te slikken.

   Naar aanleiding van deze berichten heeft de NOS gebeld met organisaties voor apothekers en artsen. Die zeggen dat er onvoldoende onderbouwing is voor de theorie dat ibuprofen de symptomen van het coronavirus erger maakt. De Fransen baseren zich vermoedelijk op een studie in het medische tijdschrift The Lancet, maar de wetenschappelijke onderbouwing is er niet of is zwak, zeggen ze in Nederland.

   In het algemeen geldt wel dat ibuprofen kan leiden tot maag- en darmklachten.

  • 3 UUR GELEDEN

   Arts over coronapatiënten op IC: 'Verdeling tussen oud en jong is fiftyfifty'

   Zowel ouderen als jongeren komen door het coronavirus op de intensive care, vertelt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Volgens hem heeft dat te maken met carnaval:

   0:51

   Arts over coronapatiënten op IC: 'Verdeling tussen oud en jong is fiftyfifty'

  • 3 UUR GELEDEN

   Eurogroep: 'Uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen'

   De ministers van de Eurogroep gaan alles uit de kast trekken om te voorkomen dat het coronavirus een economische crisis veroorzaakt. De ministers van Financiën van alle Eurolanden, onder wie onze minister Hoekstra, hielden vanavond een videoconferentie over de situatie. "Iedereen beseft dat dit een uitzonderlijke situatie is die om uitzonderlijke maatregelen vraagt", zei Hoekstra achteraf. Volgens hem zijn de ministers nu bereid om alle instrumenten die ze hebben te gebruiken.

   "Whatever it takes", stond dan ook in de verklaring die de Eurogroep na de videobijeenkomst vrijgaf. Die woorden verwijzen naar de historische woorden van de voormalige president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Tijdens de financiële crisis kreeg hij de markten rustig door te zeggen dat de ECB alles zou doen om de euro overeind te houden.

   De ministers van de Eurogroep hebben besloten flexibel om te gaan met de regels voor staatssteun. Ook laten ze voorbehouden tegenover Italië varen. Nederland en enkele andere Eurolanden waren in het verleden kritisch over de manier waarop dat land zijn begroting op orde probeerde te krijgen.

   Minister Hoekstra vond de videoconferentie, waarbij de ministers in hun eigen hoofdstad achter een beeldscherm zaten, een beetje surrealistisch, vertelde hij. "Je zit nu met heel veel mensen naar kleine schermpjes te kijken. Dat werkt prima en is beter dan bellen, maar uiteindelijk is niets zo prettig als een gewone vergadering. Want het is nu wel heel moeilijk om emoties te duiden, je ziet de lichaamstaal niet goed. Maar het geeft wel een gevoel van saamhorigheid."

  • 3 UUR GELEDEN

   Vragen (en antwoorden) over sociale onthouding: wat kan wel/niet?

   1:59

   Kan ik nog buitenspelen, naar de kapper en andere vragen over sociale onthouding

  • 3 UUR GELEDEN

   Texelse huisartsen: ‘Kom niet naar Texel’

   Huisartsen op Texel maken zich zorgen over toeristen die vanuit andere delen van Nederland naar het eiland komen omdat het daar 'coronavrij' zou zijn. Dat schrijven ze in een gezamenlijk persbericht, meldt de Texelse Courant. "Dat is hoogstwaarschijnlijk niet het geval, omdat er nauwelijks testen zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk is ook hier van onderschatting sprake."

   De huisartsen hebben bij de gemeente Texel aangedrongen op een lockdown van het eiland, maar tot nu toe zonder succes, zeggen ze. Volgens hen heeft Texel een grote kwetsbare en oudere populatie. "Die willen we graag zo veel mogelijk beschermen."

  • 3 UUR GELEDEN

   Amerikaanse beurs boekt grootste dagverlies ooit

   De Amerikaanse effectenbeurzen hebben opnieuw recordverliezen te zien gegeven. De Dow Jonesindex daalde zo'n 13 procent en de bredere S&P 500 12 procent, de grootste dagverliezen sinds 1987.

   De verliezen volgen op twee weken waarin de effectenbeurzen al dramatische cijfers te zien gaven. Vandaag reageerde de Amerikaanse beurs negatief op een toespraak van president Trump die zei dat het coronavirus zeker tot juli of augustus zal rondwaren en dat de economie in een recessie terecht kan komen.

  • 3 UUR GELEDEN

   KPN sluit voorlopig alle winkels

   Alle KPN-winkels zijn dicht tot zeker 6 april. Ook beperkt het telecombedrijf vanaf woensdag de activiteiten van monteurs. Die komen tot begin volgende maand alleen bij urgente storingen bij mensen thuis. Komende vrijdag wil KPN wel zestien winkels verspreid over Nederland openen waar klanten terechtkunnen met vragen.

   KPN merkte dat het aantal thuiswerkers fors is toegenomen deze week. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om te zorgen dat iedereen online kan.

  • 4 UUR GELEDEN

   Onze correspondenten over de coronacrisis: lege pleinen, thuiswerken en online boodschappen

   4:45

   Onze correspondenten over de coronacrisis: lege pleinen, thuiswerken en online boodschappen

  • 4 UUR GELEDEN

   Trump kondigt strengere richtlijnen aan

   President Trump roept alle Amerikanen op om niet naar bijeenkomsten met meer dan tien mensen te gaan. Ook zegt hij hun cafés en restaurants te mijden en niet te reizen als dat niet nodig is. En scholieren moeten vanuit huis les krijgen, zegt hij. Het Witte Huis roept verder ouderen op om thuis te blijven. Als iemand in een gezin ziek wordt, moet het hele gezin in quarantaine.

   De nieuwe richtlijnen gelden vooralsnog de komende vijftien dagen. Volgens Trump kan de VS nog wel tot juli of augustus te maken hebben met het coronavirus, "en misschien nog wel langer dan dat". Eerder zei Trump dat het virus in april weg zal zijn.

    Eelco Bosch van Rosenthal @eelcobvr

   Helemaal feitelijk was hij nog steeds niet ("niemand zag dit een maand geleden aankomen", "someday soon it will end") maar Trump klonk zojuist ineens een stuk serieuzer over corona dan de afgelopen tijd https://t.co/JYiOsse9cV

   2 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   President Macron: Frankrijk in quarantaine

   De Franse president Macron heeft vanavond in een televisietoespraak rigoureuze nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus tegen te gaan. Frankrijk gaat vanaf morgen om 12.00 uur minimaal vijftien dagen in quarantaine. Niemand mag meer de deur uit, behalve voor het hoogst noodzakelijke, zoals voor werk of een bezoek aan een arts of de supermarkt. Wie zich hier niet aan houdt, wordt volgens Macron gestraft. Hij werkte dat niet nader uit.

   Als er snel maatregelen nodig zijn voor deze crisis zullen die per decreet worden ingevoerd, dus buiten parlement om. De tweede ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen gaat niet door.

   Macron herhaalde meerdere keren dat Frankrijk in oorlog is. "We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar." De president klaagde dat veel Fransen zich niet houden aan de oproep om binnen te blijven. "De afgelopen dagen zagen we nog veel te veel Fransen buiten in parken zitten."

   Later vanavond maakt de Franse regering meer bekend over de uitwerking van de maatregelen.

  • 4 UUR GELEDEN

   Oproep WHO: 'Testen, testen, testen'

   De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept alle landen op om ieder "verdacht COVID19-geval" te testen. Mensen die positief testen, ook als ze alleen milde klachten hebben, moeten meteen worden geïsoleerd, aldus de organisatie. "Je kunt een brand niet geblinddoekt blussen", zei WHO-baas Tedros in een persconferentie. "En we kunnen deze pandemie niet stoppen als we niet weten wie er besmet zijn."

   In Nederland wordt niet iedereen met klachten getest op het coronavirus. De huisarts bepaalt of een test nodig is. "Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben", zegt het RIVM.

    World Health Organization (WHO) @WHO

   "We have a simple message for all countries: test test test. Test every suspected #COVID19 case. If they test positive, isolate them & find out who they have been in close contact with up to 2 days before they developed symptoms & test those people too"-@DrTedros #coronavirus

   6 uur geleden

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 16 maart 2020 @ 12:54
  #36
  reactie op (#35) herman_dad

  Goedemiddag, TUSSENTIJDSE UPDATE, veel nog niet duidelijk maar: ook als er later een 'lockdown' in het geheel zou zijn, en momenteel is dit al een beetje zo (?!), dan nog zie hierover de lijst van gisteren, voor allen wat u wel nog kan en mag doen, kort samengevat.

  MAAR BLIJFT HET GROTENDEELS:

  - Werk indien mogelijk thuis, i.o.m. met het, uw bedrijf, overheidsinstelling, anderzins etc. (Nog buiten de door de overheid opgelegde sluiting van alle Horeca en de nieuwe vorm van handelen voor de SCHOLEN) tot tenminste 6 april 2020 a.s. 

  - Houdt een beetje afstand van elkaar, vooral aan kassa's winkels en ook op de openbare weg, in het OV voorzover mogelijk en er zijn minder reizigers nu, ga een beetje verspreidt van elkaar zitten. In liften b.v., wacht even extra een keer als een lift in uw appartementsgebouw al 2, 3 personen bevat en de lift kan max. 6 personen bevatten (vaak is dit zo in standaard situatie).

  Maar maakt u zich zeker niet 'zenuwachtig' of al te druk, blijf indien mogelijk thuis maar zie nu: 

  WAT U ZEKER NU EN OOK LATER NOG ZEKER KAN DOEN IS:

  - 1. BOODSCHAPPEN HALEN!! Gewoon en net als altijd, HAMSTEREN IS NIET NOODZAKELIJK! Open blijven zeker de: supermarkten, apotheken, bedrijven die financiele afhandelingen doen als banken, tankstations, bedrijven die vrachtzendingen (dat blijft in principe doorgaan!) of andere financiele afhandelingen noodzakelijk voor u blijven afhandelen en doen. 

  Overigens vanmorgen vernomen, maar dat kan lokaal per supermarkt verschillen (?) en 'men' is daar in deze wereld nog mee bezig (?), indien er nieuwe voorraad van b.v. wc-papier is, evenzo voor andere producten die ineens 'verdwijnen, gevraagd zijn, een aparte tafel met 1, 2 personeelsleden die halen uit magazijn: max 2 stuks per klant, om het 'hamsteren' terug te dringen. Maar dat zal per product, per super, bekeken moeten worden, momenteel dus wc-papier, handwasmiddelen, enkele houdbare producten als rijst, macaroni e.d., eieren, uien en aardappelen? Overige winkels, neringdoenden, b.v. de plaatselijke bakker, slager, kaaszaak etc. kunnen naar bevindingen aparte lokale regels stellen. Houdt u aan de richtlijn(en) dan van deze winkelier EN zonder morren!! Dan gaat dit alles weer goed komen.

  - 2. Indien noodzakelijk, MEDICIJNEN HALEN, zoals al gezegd. apotheken, drogisterijen e.d. blijven open.

  - 3. Uw noodzakelijke geldhandelingen verrichten dus Bank, trekkings- of stortingsautomaten, bij Banken zelf - kunnen zelf ook lokaal verschillend enkele regels stellen hoe daar mee om te gaan, verschillend? - en/of internetbankieren afhandelen. Internettoegang, zie onder bij de lijst van... B.v. internetcafe's kunnen open blijven, wellicht met plastic-handschoenen aanbieding toetsenbord etc. of voorbeeld: 5 computers, dan max. 2 personen die op enige afstand zitten van elkaar, zal ook weer van lokale situatie verschillen.

  Zie verder onder nogmaals de lijst, gisteren door de overheid gepubliceerd, zie wat u dus wel kan bij 'vitale processen' en bedrijven zullen zich daar ook aan moeten houden, zie zwart gearceerde, het overige spreekt haast als vanzelf.  

  De lijst met cruciale beroepsgroepen:

  • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
  • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
  • Openbaar vervoer
  • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etcetera.
  • Vervoer van afval en vuilnis
  • Kinderopvang
  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
  • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard)
  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente)

  Bepaalde processen zijn zo belangrijk voor de samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige ontwrichting kan leiden. In Nederland zijn zo'n honderd bedrijven aangemerkt als 'vitaal'.

  Dit zijn sectoren met vitale processen:

  • Landelijk transport en distributie elektriciteit
  • Regionale distributie
  • Gasproductie, landelijk transport en distributie
  • Regionale distributie
  • Olievoorziening
  • Internet en datadiensten
  • ICT/Telecom
  • Internettoegang en dataverkeer
  • Spraakdienst en SMS
  • Plaats- en tijdsbepaling middels GNSS
  • Drinkwatervoorziening
  • Drinkwater
  • Keren en beheren waterkwantiteit
  • Vlucht- en vliegtuigafhandeling
  • Scheepvaartafwikkeling
  • Grootschalige productie/verwerking en/of opslag (petro)chemische stoffen
  • Opslag, productie en verwerking nucleair materiaal
  • Toonbankbetalingsverkeer
  • Massaal giraal betalingsverkeer
  • Hoogwaardig betalingsverkeer tussen banken
  • Effectenverkeer
  • Communicatie met en tussen hulpdiensten middels 112 en C2000
  • Inzet politie
  • Basisregistraties personen en organisaties B Digitale overheids-processen
  • Interconnectiviteit (transactie-infrastructuur voor informatie uit basisregistraties)
  • Elektronisch berichtenverkeer en informatieverschaffing aan burgers
  • Identificatie en authenticatie van burgers en bedrijven
  • Inzet defensie

  Dit bericht geplaatst op de nieuwsclubs van Clubs.CSM

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  En svp...!!! >>>>>>

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Corona: steeds meer invloed op het dagelijks leven

  BEKIJK DE COLLECTIE

  handtekeningafbeelding
 • maandag 16 maart 2020 @ 01:11
  #35
  reactie op (#34) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS NIEUWS d.d. 16-3-2020: ALLE HORECA PER DIRECT GESLOTEN VANDAAG en morgen gaan ook de SCHOLEN GROTENDEELS DICHT. Want, wel kinderen van ouders met vitale beroepe en dat ZIJN ER NOGAL WAT, ZIE LIJST ONDER, moeten door de scholen op de één of andere manier worden opgevangen of 'lessen via internet'?? Etc... dus 'half-half'.

  HORECA, Welnesscentra, sportactiviteiten e.d. vrijdag al worden geheel gesloten tot tenminste 6 april a.s.

  Wel, GEHELE VOEDSELKETEN, supermarkten, distributiecentra en overige winkels blijven gewoon open en dus nog eens STOP HAMSTEREN !!  Albert Heijn poste deze Tweet vandaag:

  VAN RTL-NIEUWS (BRON)

  Politie overweegt te stoppen met alcoholcontroles Coronacrisis Politie overweegt te stoppen met alcoholcontroles

  Premier Rutte houdt morgenavond tv-toespraak over coronavirus 19.00 uur  Premier Rutte houdt morgenavond tv-toespraak over coronavirus

  Tien pagina's met overlijdensadvertenties in Bergamo Zwaar getroffen gebied Tien pagina's met overlijdensadvertenties in Bergamo

  Spoedoverleg over scholen, nieuw besluit verwacht

  Coronavirus Spoedoverleg over scholen, nieuw besluit verwacht RTL-Nieuws

  Zie verder alle nieuws op NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 00:00 • AANGEPAST OM 00:00

  Alleen urgente rechtszaken gaan door, ook moskeeën dicht

  • Scholen en kinderopvangverblijven moeten net als eet- en drinkgelegenheden de deuren sluiten tot en met 6 april.
  • Volgens minister Bruins kan de zorg in Nederland de situatie nu goed aan.
  • Rechtbanken en gerechtshoven doen vanaf dinsdag geen urgente zaken meer, taakstraffen opgeschort.
  • Kijhier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
  • Dit is het tweede coronablog van vandaag. Het eerste blog van vandaag teruglezen kan hier.

  Liveblog gesloten

  • ÉÉN DAG GELEDEN

   Liveblog gesloten

   De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

   Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Fors meer overlijdensadvertenties in Italiaanse krant

   Video afspelen 00:37

   'Gewoon een griepje'

  • 2 UUR GELEDEN

   Werkgevers en werknemers vragen meer maatregelen

   Vakbonden en werkgeversorganisaties vragen het kabinet in een brief (.pdf) om meer maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. De Stichting van de Arbeid, het samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, FNV, CNV en VCP, wil dat het kabinet opkomt voor het behoud van werk, inkomen en ondernemerschap. "Het gaat bijvoorbeeld om de versoepeling van de werktijdverkorting en een corona-noodfonds voor inkomenssteun aan flexwerkers en liquiditeit voor bedrijven, zodat lonen doorbetaald kunnen worden." De organisaties zeggen, net als het kabinet, dat het alle hens aan dek is.

  • 2 UUR GELEDEN

   Amerikaanse Fed verlaagt rente en pompt miljarden in economie

   De Federal Reserve verlaagt de rente met 1 procentpunt. Die komt daarmee op 0 tot 0,25 procent te staan. Ook pompt de Fed de komende maanden 700 miljard dollar in de Amerikaanse economie. Daarmee wil het stelsel van Amerikaanse centrale banken de impact van het coronavirus op de economie beperken. Ook gaat de Fed met andere centrale banken samenwerken om de financiële markten te ondersteunen.

   President Trump prees de Fed en zei dat hij erg blij is met de maatregelen. Het is al de tweede keer deze maand dat de Fed de rente tussentijds verlaagt. Het gebeurde ook toen de financiële crisis in 2008 losbarstte.

  • 3 UUR GELEDEN

   Alle moskeeën dicht

   Alle Nederlandse moskeeën blijven voorlopig gesloten. De regionale islamitische organisaties hebben daartoe besloten na urenlang overleg. Ze vinden het niet langer verantwoord om open te blijven gezien de situatie met het coronavirus. De maatregel geldt in ieder geval tot 6 april.

   Eerder werd het vrijdaggebed al opgeschort in alle moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland.

   Abdelhamd Bouzzit van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden spreekt van een moeilijk en emotioneel besluit. "We hadden nooit gedacht dat we alle moskeeën zouden sluiten in Nederland", zegt hij.

  • 3 UUR GELEDEN

   Minder vergaderingen in Tweede Kamer

   De Tweede Kamer komt voorlopig minder bijeen vanwege de corona-uitbraak. Om verspreiding van het virus te voorkomen gaan de meeste debatten niet door. Als het kan, worden zaken digitaal afgehandeld. De maatregelen blijven ook tot en met 6 april van kracht.

    Jeroen Stans @JeroenStans

   Ook de Tweede Kamer neemt rigoreuze maatregelen: -alleen strikt noodzakelijke debatten worden nog gevoerd. In praktijk is dat waarschijnlijk alleen over #coronavirus -in beginsel geen stemmingen en Vragenuur

   2 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   Onrust bij leerlingen

   Volgens scholierenorganisatie LAKS leidt de sluiting van scholen tot veel onrust en gemengde gevoelens onder scholieren. "Om te zorgen dat scholieren niet het slachtoffer worden van de omstandigheden, is het van groot belang dat er gekeken wordt naar een hoogwaardig onderwijsalternatief en extra compensatiemogelijkheden", zegt voorzitter Pieter Lossie.

   Het LAKS zegt dat vooral examenkandidaten bezorgd zijn. "Vanaf 30 maart zouden de digitale en praktijkexamens van het vmbo kunnen worden afgenomen. Dat dit nu in veel gevallen moet worden uitgesteld leidt tot onrust onder de examenleerlingen. Wij roepen daarom scholen en het kabinet op om duidelijk te communiceren naar leerlingen met betrekking tot deze kwestie."

  • 3 UUR GELEDEN

   'Historisch lage opkomst in Frankrijk'

   Bij de lokale verkiezingen in Frankrijk is waarschijnlijk een historisch lage opkomst geboekt. Volgens lokale peilingen ging slechts 44 tot 46 procent van de Fransen naar de stembus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dat nog 63 procent. De lage opkomst wordt toegeschreven aan het coronavirus. Veel Fransen zouden bang zijn voor besmetting in de stembureaus.

   Volgens de laatste cijfers is het aantal doden in Frankrijk in een dag gestegen met 29. Het totale aantal doden staat er nu op 127. Er zijn ruim 5400 mensen in Frankrijk besmet (geweest) met het virus.

  • 4 UUR GELEDEN

   Stil op straat in Amsterdam

   Stil op het Rembrandtplein in Amsterdam NOS/FELICIA VAN DER GRAAF

   Niemand in de Reguliersdwarsstraat NOS/FELICIA VAN DER GRAAF

   Een eenzame restauranteigenaar NOS/FELICIA VAN DER GRAAF

   Bij deze snackbar is de rij kort NOS/FELICIA VAN DER GRAAF

   NOS/FELICIA VAN DER GRAAF

  • 4 UUR GELEDEN

   Tevreden reacties op sluiting scholen en kinderopvang

   Onderwijsorganisaties en vakbonden zijn blij met het besluit van het kabinet om scholen en kinderopvangorganisaties voorlopig te sluiten. De afgelopen dagen was er veel onduidelijkheid zeggen zij, en die wordt hiermee weggenomen.

   Schoolleidingen vinden het dan ook goed dat de stap wordt gezet. "Er zijn nu duidelijke afspraken", zegt Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders. "Dit is een prima vertrekpunt om de komende weken deze crisis door te komen." Ze zegt dat scholen vol gaan inzetten op afstandsonderwijs. Op basisscholen kan dat betekenen dat kinderen boekjes en schriften mee naar huis nemen. De kwaliteit van het onderwijs zal misschien niet hetzelfde zijn als op school, maar iets is volgens Van Haren beter dan niets.

   Voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsvakbond AOb zegt dat scholen de komende tijd aan de slag gaan om te kijken hoe thuisonderwijs geregeld kan worden. "Online onderwijs klinkt mooi, maar hoe zit het bijvoorbeeld met kinderen die geen laptop thuis hebben?", vraagt ze zich hardop af. Deze zorgen over kansenongelijkheid leven ook bij Anko van Hoepen van de PO-Raad, de koepel van bestuurders in het basisonderwijs. "We kunnen op afstand niet hetzelfde onderwijs en dezelfde zorg geven."

   Examenleerlingen

   Bij de VO-Raad, voor het voortgezet onderwijs, hebben ze de belangen van examenleerlingen voorop staan. Alles is erop gericht dat zij gewoon eindexamen kunnen doen en dat het geen verloren jaar wordt voor hen. "Het is van het allergrootste belang dat we er met de leraren die gezond zijn alles aan doen om deze leerlingen goed voor te bereiden op de afronding van het schoolexamen en om hen eindexamen te laten doen", zegt Paul Rosenmöller.

   Jan de Vries van CNV Onderwijs zegt dat leraren er graag aan meewerken om zo veel mogelijk examens te laten doorgaan. Hij wijst er wel op dat de gezondheid van onderwijspersoneel voorop staat.

   Verder roept De Vries de minister op om met heldere richtlijnen te komen over hoe met elkaar om te gaan, om discussies daarover te voorkomen. "Natuurlijk willen leraren nog onderwijs bieden aan examenleerlingen en willen crèchemedewerkers kinderen van ouders met cruciale beroepen opvangen, maar is dat nog wel mogelijk als iedereen wordt gevraagd om anderhalve meter afstand te houden? Kom daarom met heldere regels over omgangsvormen in de klas, zodat iedereen weet waar hij aan toe is", zegt hij.

   BEKIJK OOK

   Alle scholen, cafés en restaurants tot en met 6 april dicht om coronavirus
  • 4 UUR GELEDEN

   Taakstraffen opgeschort, nieuwe asielzoekers niet meer welkom in COA-locaties

   De uitvoering van taakstraffen wordt vanaf morgen tot in ieder geval 6 april opgeschort, meldt het kabinet aan de Tweede Kamer. Veel taakstraffen bij bijvoorbeeld kringloopwinkels of verzorgingshuizen kunnen niet meer gedaan worden. Ook kunnen taakstraffen niet meer worden uitgevoerd op de eigen locaties van de reclassering, omdat er een risico bestaat dat er onvoldoende mensen beschikbaar zijn. Daardoor is de veiligheid van medewerkers en mensen die een taakstraf moeten doen niet gewaarborgd, zegt het kabinet. De maatregel geldt ook voor HALT-straffen. Zodra het weer mogelijk is, worden de straffen alsnog uitgevoerd.

   Vreemdelingen die in Nederland aankomen, zullen niet worden toegelaten tot de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, zegt het kabinet. "Er zal geen identificatie en registratie plaatsvinden en gehoren door de IND zullen niet langer doorgang vinden", staat in de brief aan de Kamer. Waar de asielzoekers dan terechtkunnen is niet duidelijk.

  • 4 UUR GELEDEN

   'Het kwartje is nog niet helemaal gevallen, denk ik'

   De nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus komen hard aan in de horeca. Ook cafébezoekers en mensen op straat zijn verrast door het besluit om alle eet- en drinkgelegenheden te sluiten.

   Video afspelen 01:40

   'Het kwartje is nog niet helemaal gevallen denk ik'

  • 4 UUR GELEDEN

   Tandartsverenigingen: doe alleen nog spoedgevallen

   De mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT adviseren hun leden om met ingang van morgen en tot zeker 6 april de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoedzaken bij niet-coronapatiënten. Daarover hebben ze overlegd met het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM.

   De positie van tandartsen en mondhygiënisten verschilt van andere hulpverleners, zeggen de tandartskoepels, omdat ze in de mond van mensen werken en zogenoemde 'aerosolen' (zeer kleine vloeistofdruppeltjes) gebruiken, die bij uitstek een transportmiddel voor virussen zijn.

   De mondzorgkoepels zeggen dat tandartsen uiteindelijk zelf de afweging moeten maken om te stoppen. "Het is op dit moment van het grootste belang om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het virus af te remmen."

  • 5 UUR GELEDEN

   Duitsland sluit ook grens met Denemarken, Luxemburg

   Duitsland sluit ook grotendeels de grenzen met Denemarken en Luxemburg, heeft minister Seehofer van Binnenlandse Zaken gemeld. De sluiting gaat morgenochtend om 08.00 uur in.

   Vanmiddag werd ook al de sluiting gemeld van de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De sluiting van de grens is niet alleen bedoeld om het coronavirus in te dammen, maar Duitsland wil ook het hamsteren in de grensregio's tegengaan.

   In Duitsland is bij 3795 mensen een coronabesmetting vastgesteld. Elf van hen zijn aan de gevolgen overleden.

  • 5 UUR GELEDEN

   In Den Haag wordt het terras opgeruimd

   Het terras op het Plein in Den Haag wordt opgeruimd, want er is geen publiek ANP

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:03 • AANGEPAST GISTEREN, 22:49

  Wie houdt er recht op kinderopvang? Dit zijn de vitale beroepen

  De komende drie weken gaan kinderopvang en scholen dicht, behalve voor kinderen van ouders die in "vitale beroepen" werken. Zij worden nog wel opgevangen, kondigde minister Slob aan in een persconferentie.

  Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verduidelijkt dat het uitgangspunt is dat als één ouder een cruciaal beroep heeft, ouders zelf opvang moeten regelen. Als dat niet lukt, dan komt er alsnog opvang. Dat beide ouders een vitaal beroep moeten hebben, is geen harde eis. "Er moet gewoon opvang zijn, zodat cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven."

  Vitale beroepen zijn volgens de Rijksoverheid "cruciale beroepsgroepen die de samenleving draaiende moeten houden" en vragen om een continue bezetting. Mensen die nodig zijn bij het beheersen van de uitbraak en kinderen hebben, kunnen gebruik blijven maken van kinderopvang.

  De lijst met cruciale beroepsgroepen:

  • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
  • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
  • Openbaar vervoer
  • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etcetera.
  • Vervoer van afval en vuilnis
  • Kinderopvang
  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
  • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard)
  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente)

  Bepaalde processen zijn zo belangrijk voor de samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige ontwrichting kan leiden. In Nederland zijn zo'n honderd bedrijven aangemerkt als 'vitaal'.

  Dit zijn sectoren met vitale processen:

  • Landelijk transport en distributie elektriciteit
  • Regionale distributie
  • Gasproductie, landelijk transport en distributie
  • Regionale distributie
  • Olievoorziening
  • Internet en datadiensten
  • ICT/Telecom
  • Internettoegang en dataverkeer
  • Spraakdienst en SMS
  • Plaats- en tijdsbepaling middels GNSS
  • Drinkwatervoorziening
  • Drinkwater
  • Keren en beheren waterkwantiteit
  • Vlucht- en vliegtuigafhandeling
  • Scheepvaartafwikkeling
  • Grootschalige productie/verwerking en/of opslag (petro)chemische stoffen
  • Opslag, productie en verwerking nucleair materiaal
  • Toonbankbetalingsverkeer
  • Massaal giraal betalingsverkeer
  • Hoogwaardig betalingsverkeer tussen banken
  • Effectenverkeer
  • Communicatie met en tussen hulpdiensten middels 112 en C2000
  • Inzet politie
  • Basisregistraties personen en organisaties B Digitale overheids-processen
  • Interconnectiviteit (transactie-infrastructuur voor informatie uit basisregistraties)
  • Elektronisch berichtenverkeer en informatieverschaffing aan burgers
  • Identificatie en authenticatie van burgers en bedrijven
  • Inzet defensie

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Corona legt het dagelijks leven plat

  BEKIJK DE COLLECTIE

   

    

  Gewijzigd op 2020-03-16 01:38:12
  handtekeningafbeelding
 • zondag 15 maart 2020 @ 01:04
  #34
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAvirus dd 15--3-20: NOGMAALS STOP HAMSTEREN en vliegverkeer nog méér aan banden, ook naar Bonaire, St.Eustacius, Saba en SURINAME, ook daar is nu 1 patient, uit NL overgekomen) Scholen a.s. maandag toch dicht? Overleg daarover vandaag. Spanje en Frankrijk nu ook 'op slot'', dwz: Veel gesloten maar vitale levensbehoeften blijven geopend!! Dus ook daar hamsteren...??!!

  Het commentaar op één van de andere clubs, een VOMARMEDEWERKSTER: 

  "niet normaal dat hamsteren vooral pastas en toilletpapier niet normaal sommige mensen namen wel 10 pakken van 40 rollen mee, en gedoe en ruzie maken , om pak melk echt,,,,,,,,,,,,,,,,,, compleet gestoord allemaal."

  DE KEUKENHOF GAAT NU OOK LATER OPEN, een grote strop, meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar, buiten nog al het werk van betrokkenen.

  Online boodschappen doen onmogelijk of erg traag door hamsteraars 

  Online boodschappen doen onmogelijk of erg traag door hamsteraars RTL-NIEUWS

  Opening bloemenfestijn Keukenhof uitgesteld 

  Opening bloemenfestijn Keukenhof uitgesteld RTL-NIEUWS

  Hamsterwoede duurt voort, distributie op volle toeren 

  Hamsterwoede duurt voort, distributie op volle toeren RTL-NIEUWS

  VAN NU.NL (BRON):

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 23:28 • AANGEPAST OM 23:28

  Meer reisorganisaties schrappen reizen, Friese scholen gaan dicht

  • Cafés, restaurants en niet-noodzakelijke winkels moeten dicht in Frankrijk
  • Medisch specialisten roepen op tot het sluiten van scholen.
  • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
  • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

   Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

  • 2 UUR GELEDEN

   Meer reisorganisaties schrappen reizen in maart

   Ook de Sunweb Group en Prijsvrij annuleren hun reizen vanwege de corona-pandemie. Net als bij Corendon kunnen klanten van deze reisorganisaties tot en met 31 maart niet meer naar een vakantiebestemming vertrekken. Bij de Sunweb Group geldt de annulering van reizen naar Turkije tot en met 17 april. Reizigers die al op hun bestemming zijn, kunnen vooralsnog op de geplande datum naar Nederland terugkeren.

  • 2 UUR GELEDEN

   Morgen geen debat over sluiten scholen

   Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om morgen bijeen te komen voor een debat over het sluiten van scholen, heeft kamervoorzitter Arib bekendgemaakt. Forum voor Democratie, PVV en DENK hadden gevraagd om een ingelast overleg.

  • 2 UUR GELEDEN

   In Druten is een eind gemaakt aan een bruiloft waar te veel gasten waren

    Veiligheidsregio GZ @CrisisGLZ

   In #Druten was een bruiloft waar het aantal personen het maximum van 100 personen ruim werd overschreden. Op grond van de #corona noodverordening hebben handhavers de overtreding beëindigd.

   2 uur geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   'Iedereen is bang denk ik'

   Inwoners en toeristen in Madrid reageren gelaten op de nieuwe ingrijpende maatregelen die de Spaanse regering neemt tegen het coronavirus. Spanjaarden mogen vanaf middernacht hun huis alleen nog uit voor werk, boodschappen of doktersbezoek.

   Video afspelen 00:38

   Onzekere tijden in Madrid: 'Het is net een spookstad hier'

  • 2 UUR GELEDEN

   Verschil in rouwadvertenties

   Een Italiaanse journalist laat op Twitter de enorme toename zien van het aantal rouwadvertenties in een regionale krant. In de editie van maandag besloegen die anderhalve pagina, in die van gisteren tien.

    David Carretta @davcarretta

   Bergamo daily newspaper

   11 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   Willem-Alexander en Máxima ontmoetten Indonesische ministers die getest worden

   Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de laatste dag van hun staatsbezoek in Indonesië twee ministers ontmoet die worden getest op corona.

   Vanmiddag werd bij een collega van de twee, de Indonesische minister van Transport, corona vastgesteld. Hij had afgelopen week een ontmoeting met minister Van Nieuwenhuizen. Zij gaat daarom twee weken in zelfisolatie.

   Omdat de koning en koningin niet direct in aanraking zijn geweest met een coronapatiënt worden zij niet getest, conform de richtlijnen van het RIVM.

  • 3 UUR GELEDEN

   Straatfeestje in Rome

   Italianen komen zo min mogelijk hun huis uit om verspreiding van het virus te voorkomen. Een beetje saai, maar er zijn ook verrassend leuke momenten, ontdekte correspondent Mustafa Marghadi op zijn balkon in Rome.

  •  

   Video afspelen 02:06

   Mustafa Marghadi viert straatfeestje op afstand

  • 3 UUR GELEDEN

   Noodtoestand in Spanje

   De Spaanse premier Sánchez heeft de noodtoestand afgekondigd. De komende vijftien dagen ligt het openbare leven in het land daardoor stil. Sánchez spreekt van een "buitengewone beslissing".

   Vanaf middernacht mogen Spanjaarden alleen nog de straat op om boodschappen te doen, naar de apotheek of naar het werk te gaan, om ouderen te helpen en in noodgevallen. De noodmaatregelen gelden voor heel het land, 47 miljoen mensen hebben ermee te maken.

   "Ze zagen afgelopen dagen dat scholen sloten en dat mensen naar vakantiehuisjes in andere regio's gingen", vertelt correspondent Rop Zoutberg. "Dat soort situaties moeten hiermee gestopt worden. Mensen moeten thuisblijven om verspreiding te voorkomen."

   Premier Sánchez heeft gezegd dat het leger klaarstaat om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan de opgelegde maatregelen. Die gaan komende nacht in.

   Video afspelen 01:56

   'Nieuwe maatregelen Spanje grijpen ontzettend diep in'

   Ook Israël heeft nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Winkelcentra, hotels en restaurants gaan dicht. Ook theaters, sportscholen en bioscopen sluiten de deuren. Alleen essentiële zaken blijven open, zoals supermarkten, apotheken en tankstations.

   Donderdag maakte de Israëlische regering al bekend dat alle scholen en universiteiten tot midden april dichtgaan. Ook verplicht Israël alle reizigers die het land binnenkomen om eerst twee weken in quarantaine te gaan.

  • 3 UUR GELEDEN

   Morgen spoedoverleg na oproep specialisten

   Het ministerie van Volksgezondheid organiseert morgen een spoedoverleg met de Federatie Medisch Specialisten, andere medische organisaties en het RIVM. Aanleiding is de oproep van de federatie om alle scholen per direct te sluiten.

   Het ministerie wijst erop dat uit onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat jongeren tot 20 jaar nauwelijks geraakt worden door het coronavirus en ook maar een zeer beperkte rol spelen bij de verspreiding ervan. Artsen van het zogeheten Outbreak Management Team zeggen daarom dat scholen niet gesloten moeten worden.

   "Het zekere voor het onzekere nemen, betekent ook dat het openbare leven stil komt te liggen. Daarbij komt dat het belangrijk is dat kinderen onderwijs blijven krijgen. En als de kinderen thuis zouden blijven, heeft dat een enorme weerslag op tal van vitale sectoren, waaronder de zorg", schrijft het ministerie in een verklaring.

   Er is morgen ook overleg tussen het kabinet en de onderwijsraden over het openhouden van scholen.

   BEKIJK OOK

   Federatie Medisch Specialisten: 'Sluit per direct alle scholen'
  • 4 UUR GELEDEN

   Tijdelijk vliegverbod voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

   Het vliegverkeer naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is beperkt in de strijd tegen het coronavirus. Sinds 20.00 uur Nederlandse tijd is burgerluchtvaart vanuit Europa, China, Zuid-Korea en Iran naar de vliegvelden op de eilanden niet meer toegestaan. De regeling geldt zeker tot 27 maart, 18.00 uur.

   Eerder vandaag werd al bekend dat Bonaire in verband met de corona-pandemie zijn luchthaven heeft gesloten voor vluchten uit Europa. Ook cruiseschepen zijn niet meer welkom. De zorg op het eiland kan een grote uitbraak van corona niet aan.

   Wat de gevolgen zijn voor Nederlandse reizigers op de eilanden, is nog onduidelijk.

  • 4 UUR GELEDEN

   52 scholen in Friesland vanaf maandag dicht

   In Friesland blijven 52 basisscholen vanaf maandag dicht. De vier koepels waar zij onder vallen nemen de maatregel uit voorzorg, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt Omrop Fryslân.

   "Het was een moeilijk besluit, omdat we het niet helemaal met elkaar eens waren", zei Gert van Tol van PCBO Dantumadiel na het sluiten van de koepels in Noord- en Oost-Fryslân. "De doorslag gaf dat we in één gebied geen verschillende keuzes willen maken."

   De koepels onderzoeken de mogelijkheden voor alternatief onderwijs. "We zijn naar het kijken naar de mogelijkheden om een digitale vorm van thuisonderwijs aan te bieden."

   De sluiting duurt in ieder geval tot 30 maart.

  • 4 UUR GELEDEN

   Ook minister Van Veldhoven werkt komende week thuis

   Minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen werkt komende week vanuit huis. Aanleiding is een ontmoeting die ze vorige week vrijdag had met de Franse minister Brune Poirson. Die is positief getest op het coronavirus.

   "Ik voel me prima, maar werk uit voorzorg de komende week vanuit huis, conform advies van het RIVM", schrijft Van Veldhoven in een verklaring.

   Eerder vandaag werd bekend dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) tot 24 maart vanuit huis werkt, omdat ze afgelopen week contact heeft gehad met de Indonesische minister van Transport, die het coronavirus blijkt te hebben. Ook Van Nieuwenhuizen voelt zich goed en heeft geen klachten.

  • 4 UUR GELEDEN

   Hard werken aan een medicijn

   Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht werken hard aan een medicijn tegen het coronavirus. De eerste uitkomsten zijn voorzichtig positief, zegt viroloog Berend-Jan Bosch.

   Video afspelen 01:52

   'Het is een eerste stap voor de ontwikkeling van een medicijn'

   BEKIJK OOK

   Wetenschappers Rotterdam en Utrecht claimen vondst antilichaam tegen corona
  • 5 UUR GELEDEN

   Ingrijpende maatregelen Frankrijk, openbare leven op slot

   Frankrijk neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het coronavirus beperkt blijft. Alle restaurants, cafés en discotheken gaan dicht, net als bioscopen en 'niet-essentiële' winkels. Supermarkten en andere levensmiddelenzaken, apotheken, benzinepompen en banken blijven open, net als tabakszaken en alle overheidsdiensten. De maatregelen gaan vanaf middernacht in.

   De regering roept mensen op zich zo min mogelijk te verplaatsen, met name tussen steden. Premier Philippe vindt dat Fransen nog te veel naar cafés en restaurants gaan. "We moeten meer discipline tonen", zei hij.

   In Frankrijk zijn 4499 geregistreerde gevallen van besmetting met het coronavirus. 91 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden. Tussen vrijdagavond en vanavond kwamen er 838 nieuwe besmettingen bij.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  Lees alles over

  Corona: steeds meer invloed op het dagelijks leven

  BEKIJK DE COLLECTIE

  Gewijzigd op 2020-03-15 01:05:23
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 14 maart 2020 @ 01:09
  #33
  reactie op (#32) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS dd 14-3-20: NOGMAALS GA NIET HAMSTEREN! Niet nodig en asiociale EN egoistische gevallen daarbij zijn ook al geconstateerd in handelen daarbij (?!) De MENS komt weer negatief naar boven daarbij. ER WORDT o.a. veel WC-PAPIER OPGEKOCHT en... TEGEN WOEKERPRIJZEN OP MARTKTPLAATS AANGEBODEN...?!! 

  LUCHTVAART IN GROTE PROBLEMEN, KLM SCHRAPT AL 1500 BANEN !! 

  BEL GÉÉN 112 BIJ VRAGEN OVER 'CORONA'!! Daar zijn o.a. deze site's voor... 

  Verder STEEDS MEER (SPORT)EVENEMENTEN AFGELAST (F1 Zandvoort 3 mei ook??) Eurovisie Songvestival? En heel stil op straat, behalve bij de supers  En ook de commotie om het onderwijs, DE SCHOLEN ook 2 weken sluiten (?), nu gaan wél een aantal scholen dicht, anderen weer niet? 

  ANDERE LANDEN: Opvallend dat o.a. Trump nu in de VS daar de 'noodtoestand' heeft uitgeroepen?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 22:58 • AANGEPAST OM 22:58

  Code rood voor Brabantse ziekenhuizen, meerdere landen sluiten grenzen

  • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
  • In Nederland zijn 5 nieuwe coronapatiënten overleden, het dodental komt daarmee op 10. In totaal zijn nu 804 mensen positief getest, zegt het RIVM.
  • KLM wil werktijdverkorting en schrapt minimaal 1500 banen.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze  kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
  • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?

  Liveblog gesloten

  • 2 UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   Verder lezen?

  • 2 UUR GELEDEN

   Scholen krijgen ruimte om onderwijs ook op andere manier aan te bieden

   De onderwijsbonden hebben vanavond urenlang met onderwijsministers Van Engelshoven en Slob overlegd over de corona-maatregelen. Scholen krijgen de ruimte om hun onderwijs ook op een andere manier aan te bieden dan op locatie.

   Eerder vandaag werd al bekend dat meerdere basisscholen, middelbare scholen en mbo's hebben besloten om vanaf maandag geen fysieke lessen in het schoolgebouw meer te geven. Het kabinet riep hogescholen en universiteiten gisteren al op om hun colleges tijdelijk alleen online aan te bieden. Voor basisscholen, middelbare scholen en mbo's gold die oproep niet, onder andere omdat die omgeving minder internationaal zou zijn.

   Roc De Friese Poort vindt dit onderscheid onterecht. "Ook op het mbo zijn dagelijks contacten met een groot aantal mensen, en veel studenten lopen stage in contact-intensieve sectoren, zoals de zorg."

    Nieuwsuur @Nieuwsuur

   Vanavond hebben de onderwijsbonden urenlang overleg gehad met de minister van Onderwijs. De uitkomst: scholen mogen zelf bepalen of ze openblijven. We bespreken het met de vice-voorzitter van de PO-raad, Anko van Hoepen. #Nieuwsuur

   59 minuten geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   112 Noord-Holland overbelast door vragen over corona

   De meldkamer van 112 is na 20.00 uur overbelast geraakt door vragen over koorts en verkoudheid, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Dat was nadat het publieksinformatienummer 0800-1351 van het RIVM was afgesloten.

   Bel alleen naar 112 bij levensbedreigende situaties, zegt de Veiligheidsregio. Anders kunnen, door de overbelasting, mensen die wél in een levensbedreigende situatie zitten het nummer niet bereiken.

  • 3 UUR GELEDEN

   Kijk hier de extra uitzending 'Coronavirus: feiten en fabels' terug

   Zie video in oorspronkelijke artikel 

   TERUGKIJKEN: Speciale uitzending over het coronavirus met vragen van mensen thuis

  • 3 UUR GELEDEN

   Dag van Nationaal Gebed

   Kerken en verschillende christelijke organisaties in Nederland, waaronder de ChristenUnie en de Evangelische Omroep, organiseren op woensdag 18 maart een Dag van Nationaal Gebed, vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Daarmee willen de organisatoren mensen de kans bieden om "ongerustheid over te geven aan God en anderen, bijvoorbeeld zorgpersoneel, te zegenen". Zowel protestantse als katholieke kerken zijn aangesloten bij het initiatief.

   De initiatiefnemers hebben ook een speciale websitegelanceerd. Daarop start woensdag om 09.00 uur een livestream die tot 19.00 uur duurt. Op drie momenten is er een inleiding te zien door een predikant of voorganger. Vervolgens is er tijd om te bidden en voor het online delen van gebedspunten. "Het leed en de onzekerheid die deze situatie met zich meebrengt, is voor iedereen voelbaar. Als christenen geloven we dat we ons daar niet door hoeven te laten leiden. We mogen vertrouwen dat God ook in deze situatie de Heer is."

  • 3 UUR GELEDEN

   'Toch vluchten van Turkije naar Nederland'

   Morgen en overmorgen gaan er toch vluchten uit Turkije richting Nederland, zegt de Nederlandse Nihad el-Yakoubi, die na een vakantie op Istanbul Airport staat, tegen de NOS.

   Op het vliegveld werd zojuist omgeroepen dat de vluchten zaterdag en zondag toch nog gaan. Ook luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines bevestigde dat tegen El-Yakoubi.

   Eerder vandaag zei de Turkse regering dat ze al het vliegverkeer met negen Europese landen plat legt vanaf 6.00 morgenochtend (Nederlandse tijd), tot 17 april. El-Yakoubi zou morgenmiddag terug naar Nederland vliegen, maar haastte zich door het nieuws vanaf haar hotel naar het vliegveld om nog een ticket voor vandaag te boeken.

   "Er is heel veel chaos op het vliegveld", vertelt ze aan de telefoon. "Er waren lange rijen, want mensen wilden hun ticket omboeken of een ander kopen. Ook braken gevechten uit in de rij."

   Uiteindelijk lukte het haar om een ticket via Moskou naar Nederland te boeken, maar daarna werd duidelijk dat ze morgen gewoon haar vlucht kan nemen. Degenen die hun vlucht hebben omgeboekt, proberen hem nu weer terug te boeken naar de oorspronkelijke reis, zegt El-Yakoubi.

   Turkish Airlines was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

  • 3 UUR GELEDEN

   Amerikaanse beursfondsen klimmen op, in Nederland bleef de weg omhoog uit

   De Amerikaanse beurzen beleefden een uitzonderlijk goede dag na de dramatische beursdag van gisteren. Vanwege zorgen over het coronavirus en het vliegverbod naar de Verenigde Staten verloren de Dow Jones en de S&P 500 donderdag allebei ongeveer 10 procent, het grootste dagverlies in dertig jaar.

   Vandaag klommen de Amerikaanse beursfondsen weer op, nadat president Trump de noodtoestand had afgekondigd waardoor speciale fondsen kunnen worden aangesproken om de gevolgen van de corona-uitbraak tegen te gaan. Technologiebeurs Nasdaq en de Dow Jones eindigden op 9,3 procent in de plus, en de S&P 500 steeg ook ruim 9 procent. De S&P 500 noteerde daarmee de sterkste dagwinst sinds 2008.

   In Nederland bleef de weg omhoog uit. De AEX sloot eerder vandaag met een minimale stijging van 0,17 procent. Daarmee maakte de index de verliezen van eerder deze week bij lange na niet goed. Deze beursweek gaat de geschiedenis in als de op een na slechtste ooit.

   BEKIJK OOK

   Op een na slechtste beursweek AEX eindigt met een vlakke dag
  • 3 UUR GELEDEN

   GGD: 'Het klimaat in een vliegtuig is veilig'

   Veel vluchten zijn geschrapt, maar áls je kunt vliegen, moet je dat dan wel doen? Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, geeft antwoord:

   Video afspelen 00:48

   GGD: 'Het klimaat in een vliegtuig is veilig'

  • 3 UUR GELEDEN

   KLM neemt zware maatregelen vanwege coronavirus

   KLM wil voor het hele personeel werktijdverkorting aanvragen vanwege de impact van het coronavirus, bevestigt de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van RTL Nieuws. Bij KLM werken zo'n 35.000 mensen, die vanaf april 30 procent minder gaan werken.

   Verder schrapt KLM per direct zo'n 1500 tot 2000 voltijdsbanen. Het zou gaan om tijdelijke contracten die niet verlengd worden, om gedwongen ontslag te voorkomen.

   KLM is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus, omdat steeds meer landen hun grenzen sluiten voor internationale reizigers.

   BEKIJK OOK

   KLM wil werktijdverkorting, schrapt minimaal 1500 banen
  • 3 UUR GELEDEN

   Verder kijken op YouTube en Facebook

   Als de NOS-uitzending Het coronavirus, feiten en fabelsklaar is op tv gaan we op YouTube en Facebook nog even door met extra #coronavragen.

  • 4 UUR GELEDEN

   Twee besmettingen op Aruba

   Ook op Aruba zijn twee besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een Amerikaanse toerist die verschillende landen had bezocht en nu op Aruba is. De tweede patiënt is een inwoner van Aruba die in New York was geweest.

   In navolging van Curaçao heeft Aruba inmiddels alle vluchten uit onder andere Europa geschrapt. Ook gaan publieke bijeenkomsten op het eiland tot het einde van de maand niet door en zijn de scholen volgende week allemaal gesloten, zegt correspondent Dick Drayer.

  • 4 UUR GELEDEN

   Defensie niet 'standby' om straatverbod te handhaven

   Volgens het ministerie van Defensie gaat er een audiobericht rond waarin gemeld wordt dat defensie 'standby' zou staan om een straatverbod te handhaven. Dat klopt niet, zegt het ministerie op Twitter:

    Ministerie van Defensie @Defensie

   Er gaat een bericht rond waaruit zou blijken dat Defensie ‘stand-by’ zou staan om een straatverbod te handhaven. ⚠️ Dit is fakenews. Daar is geen sprake van. Voor vragen over bijstandsverlening kunt u terecht bij civiele autoriteiten.

   7 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Bedrijven in 'thuisentertainment' doen goede zaken

   Er zijn ook bedrijven die goede zaken doen nu de corona-maatregelen strenger worden. Harjen Wolters werkt in de verkoop van thuisentertainment, zoals voetbaltafels en airhockeyspellen. "Dat het virus er is, is enorm spijtig", zegt hij. "Maar anderzijds zien wij een enorme vraag naar artikelen."

   "Steeds meer mensen hebben kinderen thuiszitten die zich gaan vervelen", legt Wolters uit. "Veel ouders kopen onze spellen om hen te vermaken. Daardoor is onze omzet de afgelopen dagen verdubbeld."

  • 4 UUR GELEDEN

   Trump kondigt noodtoestand af

   Zoals verwacht heeft president Trump de nationale noodtoestand afgekondigd. Daardoor kunnen zijn regering en andere overheden aanspraak maken op een noodfonds van 50 miljard dollar dat al door het Congres was gereserveerd. Het doel is verspreiding van de uitbraak af te remmen, zodat de maatschappelijke ontwrichting beperkt blijft en ziekenhuizen patiënten die levensbedreigend ziek zijn, kunnen blijven behandelen.

   Daarnaast zijn regels en voorschriften die artsen en ziekenhuizen moeten naleven versoepeld en vereenvoudigd, zodat zorgpersoneel "flexibeler" te werk kan gaan bij de behandeling van patiënten. Ook wordt met hulp van internetgigant Google een website opgezet. Amerikanen die willen weten of ze zich moeten laten testen kunnen daarin een vragenlijst afwerken. Als het antwoord 'ja' is worden ze naar een testlocatie doorgestuurd. Verder wordt de productie van testmiddelen opgeschroefd.

   De VS telt op dit moment ruim 1900 geregistreerde coronagevallen. 41 patiënten zijn aan de ziekte overleden. Daar zijn ook mensen bij die niet in het buitenland zijn geweest en geen contact met mensen hebben gehad waarvan bekend is dat ze het virus hadden opgelopen.

    Arjen van der Horst @arjenUSA

   Trump draagt de Amerikaanse staten op hun noodplannen in werking te stellen. Hetzelfde geldt voor alle ziekenhuizen. https://t.co/hJUpgeTKnO

   3 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Grote witte tent met CT-scanner op parkeerplaats Maastricht UMC

   Het Maastricht UMC neemt vanaf morgen extra maatregelen om sneller te kunnen controleren of mensen die zich melden met luchtwegklachten te maken hebben met een virale infectie. Het ziekenhuis zet daarvoor een grote witte tent neer bij de ingang van de spoedeisende hulp, met daarin een CT-scanner.

   "Op dit moment moeten we alle mensen met luchtwegklachten behandelen als coronapatiënt, zolang niet duidelijk is of het om het coronavirus gaat", zegt een woordvoerder van het Maastricht UMC. "Maar bijvoorbeeld een longinfectie kan ook komen door een bacterie of schimmel. Met de CT-scan kunnen we dat sneller in kaart brengen en patiënten sneller op de juiste plek krijgen."

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 maart 2020 @ 01:33
  #32
  reactie op (#31) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONA dd 13-3-2020: LET OP! 'HAMSTEREN' IS NIET NODIG! 'NL NEEMT OOK NU MAATREGELEN  tot tenminste 31 maart a.s. die verder gaan, n.l. 1. BIJEENKOMSTEN VAN MEER DAN 100 personen niet meer toegelaten. Dit heeft uiteraard zeer grote maatschappelijke gevolgen nu al, voor de SPORT, CULTUREEL, MEDIA (talk)shows zonder publiek nu), KERKEN e.d. Echter SCHOLEN HOEVEN NIET DICHT (?) Daarover is een (politieke) commotie maar ook weer begrip. Het OV blijft, zij het soms aangepast, zekere wel ook rijden.

  LET OP! Berichten over 'hamsteren van bepaalde producten'? NIET NODIG !!! Want de supermarkten en toevoerbedrijven blijven gewoon open en er is genoeg voorraad, de vakken worden weer aangevuld.

  2. EEN IEDER DIE DAT KAN, THUISWERKEN heeft voorkeur, BEDRIJVEN stuurden al, zie vorige bericht. mensen die dit kunnen naar huis. Voor o.a. de OVERHEID ZELF, OM, JUSTITIE, PEN. INRICHTINGEN, GEMEENTEHUIZEN, 'DEN HAAG' e.d. geldt dit ook uiteraard in meest brede zin. Zie daarvoor ook de clubs http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ - http://justittieledwalingen.clubs.nl/  o.m. advocatenkantoren, rechtshulp-, deurwaarders- en incassobureau's, de laatste forumberichten hierover!

  (SPORT) EVENEMENTEN, veel wedstrijden afgelast. Maar ook b.v. laatste bericht F1 Aaustralie, zou komend weekend beginnen afgelast. Eerst waren er berichten dat dit zonder publiek zou zijn? Zandvoort F1 nog onduidelijk, maar nog 2 maanden bijna verder. EUROVISIE SONGFESTIVAL ROTTERDAM? Afwachten. Toneelvoorstellingen, afgelast.

  IN BELGIE IS NU OVERIGENS WEL ALLES BIJNA 'OP SLOT' MAAR OOK DAAR: SUPERMARKTEN, APOTHEKEN e.d. blijven gewoon open!!!

  OV blijft normaal functioneren, M.D.V. LUCHTVAART WEL veel vluchten geschrapt, grote problemen. DE VS, TRUMP die eerst coranavirus afdeed als 'WIJ hebben alles onder controle', nu ineens VERBIEDT ALLE VLUCHTEN TUSSEN DE VS EN DE EU o.a.!?? Maar niet tussen VS en GB?? Opvallend, toch een beetje 'stoken' weer?. 

  Zijn we nu toch aan het hamsteren? Welnee, zegt de supermarkt

  Kuddegedrag  Zijn we nu toch aan het hamsteren? Welnee, zegt de supermarkt RTL-NIEUWS

  Scholen open ondanks corona? 'Mijn kids blijven thuis'

  Corona Scholen open ondanks corona? 'Mijn kids blijven thuis' RTL-NIEUWS

  Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

  01:01 Besmettelijker en dodelijker Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep  RTL-NIEUWS

  EN VAN NU.nl: 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 23:17 • AANGEPAST OM 23:17

  Kabinet wil vluchten uit risicogebieden weren, België sluit horeca tot 3 april

  • Nieuwe maatregelen kabinet: bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers afgelast. Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd bij milde klachten sociaal contact. Werk thuis. Deze maatregelen gelden de hele maand maart.
  • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
  • Lees hier wat er vandaag allemaal gebeurde.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
  • 24 MINUTEN GELEDEN

   Bruins: nog veel IC-bedden vrij, en 'corona-journaal'

   De meeste coronazieken zijn thuis en daarom zijn er nog veel bedden beschikbaar op de Intensive Care (IC), zegt minister Bruin voor Medische Zorg. Er zijn zo'n zeshonderd besmette mensen, en daarvan liggen er ongeveer twintig op een IC-afdeling. Er zijn 250 IC-bedden voor coronapatiënten gereserveerd en dat kan worden opgeschaald naar 1100 bedden.

   Verder wordt er gezocht naar een manier om de bevolking op een vast tijdstip te informeren over de laatste stand van zaken. De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n 'corona-journaal'.

   Minister Bruins is ook op zoek naar extra zorgpersoneel en daarom wil hij kijken of gepensioneerden, bijna afgestudeerde artsen en verpleegkundigen en medewerkers van het Rode Kruis kunnen inspringen.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Formule 1 trekt stekker uit Grand Prix van Australië

   De Grote Prijs van Australië is uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De autosportfederatie FIA nam vrijdag het besluit onder hoge druk van alle teams. Onder meer Mercedes, van wereldkampioen Lewis Hamilton, liet in een statement weten niet te willen rijden.

   De eerste Formule 1-race van het seizoen zou zondag in Melbourne worden verreden, maar ook in Australië heerst het coronavirus. Eerder op de dag trok het Formule 1-team van McLaren zich al terug voor de Grand Prix, omdat een van de teamleden met het virus is besmet.

  • 2 UUR GELEDEN

   Arsenal-manager Arteta positief getest op coronavirus, team in quarantaine

   Mikel Arteta is positief getest op het nieuwe coronavirus, zo heeft Arsenal bekendgemaakt. De manager van de Londense ploeg zit momenteel in quarantaine.

   Arsenal heeft trainingscomplex Colney voorlopig gesloten. De club laat bovendien weten dat het gehele eerste elftal en staf uit voorzorg ook in quarantaine moeten.

   De wedstrijden in de Premier League gaan vooralsnog door komend weekeinde, maar het is de vraag wat er nu gaat gebeuren na de positieve test van Arteta. Vrijdagochtend staat er een spoedoverleg met alle clubs gepland.

   BEKIJK OOK

   Arsenal-manager Arteta positief getest op coronavirus, team in quarantaine
  • 2 UUR GELEDEN

   Rutte houdt vol: 'Adviseurs zeggen dat we scholen niet moeten sluiten'

   Premier Rutte heeft behoorlijk moeite de Tweede Kamer te overtuigen van het besluit om de Nederlandse scholen open te houden. Bij allerlei partijen komen veel mails van verontruste ouders binnen, ook omdat er in omliggende landen wel scholen dicht gaan. De scholen hebben vaak honderden leerlingen, een brandhaard van virussen, zeggen allerlei partijen. Op sommige scholen hebben leraren en leerlingen zich al ziek gemeld. Veel Kamerleden vinden dat leraren wel een zware taak krijgen.

   Maar Rutte geeft geen krimp. Hij blijft herhalen dat adviseurs vinden dat de scholen open moeten blijven. Kinderen zouden minder besmettelijk zijn. En het sluiten van scholen heeft een te grote maatschappelijke impact, omdat teveel ouders dan thuis zijn. "Die hebben allemaal banen in belangrijke sectoren, in de zorg, brandweer of bij de politie", aldus Rutte.

   Het zorgde voor een stevige botsing met PVV-leider Wilders. "De mensen komen in opstand!," voorspelt een woedende PVV-leider Wilders in het debat. "U speelt met levens van kinderen, ouders en opa's en oma's." Rutte: "Het liefst zou ik de scholen sluiten. Maar de adviseurs zeggen: sluit de scholen niet." De Tweede Kamer wil dat het kabinet er nog eens goed over nadenkt.

   Video afspelen 01:48

   Wilders en Rutte botsen over het openhouden van scholen

  • 2 UUR GELEDEN

   'Mogelijk tijdelijke schok aan economie'

   Kan onze economie de schade die de uitbraak van het coronavirus aanricht aan? Volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, wel. Hij was vanavond te gast in Nieuwsuur. "Natuurlijk zal dit virus schade aan de economie toebrengen. Maar wij kunnen ervoor zorgen dat bedrijven en banken gefinancierd blijven en dat de tijdelijke schok niet zorgt voor permanente schade."

   "Onze normale voorspellingen werken met modellen waar dit soort schokken niet in zitten. Pas als we weten wanneer het virus onder controle is, kunnen we iets van een inschatting van de economische schade maken."

   In Italië zijn veel meer mensen besmet en worden bedrijven hard geraakt doordat ze dicht blijven of niets produceren en verkopen. "Dat kan ook nog hier gebeuren, maar een belangrijk verschil is dat wij de afgelopen jaren hebben gewerkt aan weerbaarheid in onze economie. We hebben buffers opgebouwd, iedereen is aan het werk. De overheidsfinanciën en banken staan er goed voor. De schok kan hetzelfde zijn als in Italië, maar onze economie kan die schok veel beter absorberen."

    Nieuwsuur @Nieuwsuur

   “Pas als het virus onder controle is, kunnen we een inschatting maken over de economische gevolgen”, zegt @KlaasKnot, president van De Nederlandsche Bank. Rente verlagen heeft nu weinig zin want daarmee “kunnen we nu niet veel vertrouwen terugbrengen naar de markten”. #Nieuwsuur

   1 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   België: cafés en restaurants gaan dicht, lessen geschrapt

   In België worden cafés en restaurants voorlopig gesloten. In het land zijn 399 mensen besmet en drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De maatregelen gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag in, en duren in ieder geval tot 3 april. Apotheken en scholen blijven open, maar lessen worden vanaf maandag opgeschort. Scholen moeten in opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken. Ook wordt thuiswerk in het land aanbevolen.

   Alle recreatieve evenementen en activiteiten worden geschrapt. Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven. Levensmiddelenzaken en apotheken blijven open, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten.

  • 3 UUR GELEDEN

   Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'

   Video afspelen 01:13

   Aboutaleb: 'Beslissing doorgaan Songfestival uiterlijk begin april'

  • 3 UUR GELEDEN

   Thuiswerken: 'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn'

   Video afspelen 01:01

   'Ik kan het begrijpen, maar het is niet altijd fijn om thuis te werken'

  • 3 UUR GELEDEN

   Rutte: we zijn niet te laat

   Premier Rutte spreekt tegen dat het kabinet te laat in actie is gekomen om het virus te bestrijden. Volgens onder meer PVV en Forum loopt het kabinet nu steeds achter de feiten aan en is er zo veel tijd verloren gegaan. "U was gewoon te laat!", aldus PVV-leider Wilders. Rutte spreekt dat tegen en vergelijkt Nederland met een patiënt. "Je kijkt naar de patiënt en neemt dan de goede maatregelen die op dat moment nodig zijn." Hij zegt dat er van dag tot dag, van uur tot uur wordt gekeken wat nodig is. Ook benadrukt de premier dat het kabinet zich baseert op informatie van adviseurs. "We nemen steeds alle maatregelen die nodig zijn bij de fases waar we inzitten."

   Kijk hier mee met het debat.

   Video afspelen 02:45

   Loopt Nederland achter met maatregelen? Baudet en Rutte zijn het oneens over bestrijding virus

  • 3 UUR GELEDEN

   Welk advies geldt voor jou?

   Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van sommige maatregelen gaat iedereen iets merken, andere gelden alleen voor specifieke groepen of gebieden. Alles is zonder tegenbericht geldig tot en met 31 maart.

   BEKIJK OOK

   Nieuwe corona-maatregelen: dit betekenen ze voor jou
  • 3 UUR GELEDEN

   Mogelijk geen vluchten uit risicogebieden

   Het kabinet wil zo snel mogelijk een eind maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Waarschijnlijk komt hier morgen duidelijkheid over.

   De deskundigen die het kabinet van advies dienen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus raadden deze maatregel al aan. Maar Rutte kreeg ook het "dringende advies" van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om "een paar dingen te checken", zegt hij. "Ik verwacht heel snel een besluit te kunnen nemen."

   CDA, PVV en andere partijen dringen al geruime tijd aan op het weren van vluchten uit landen waar het virus om zich heen grijpt.

  • 4 UUR GELEDEN

   Reisadvies Spanje aangescherpt

   In Madrid zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld. Het reisadvies is daarom door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast naar 'oranje' (alleen strikt noodzakelijke reizen). Catalonië gaat naar geel.

   Scholen in Spanje worden gesloten vanwege de uitbraak van het virus. 10 miljoen studenten en scholieren blijven daarom de komende tijd thuis. In Madrid wordt ondertussen gewerkt aan een plan om hotels te gaan gebruiken als ziekenhuis, melden Spaanse media.

    24/7 BZ @247BZ

   Reisadvies #Spanje: Madrid heeft veel gevallen van het #coronavirus. Het reisadvies voor deze regio is daarom aangepast naar ‘oranje’ (alleen strikt noodzakelijke reizen). Catalonië gaat vanwege maatregelen naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s): https://t.co/7vqDh9vdv1

   2 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Ook Amerikaanse beurzen sluiten historisch lager

   Ook de Amerikaanse beurzen boeken vandaag historische verliezen. De Dow Jones sloot 10 procent lager, de grootste daling sinds 1987. Ook de S&P en technologiebeurs Nasdaq gingen ruim 9 procent onderuit. Beleggers verkochten vandaag massaal hun aandelen door zorgen over het coronavirus en het vliegverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten.

   Eerder vandaag sloot de Amsterdamse AEX-index al op een verlies van 10,75 procent. Zelfs bij de financiële crisis van 2008 verloren de beurzen niet zo veel op een dag. Alleen tijdens de beurskrach van 19 oktober 1987 werden grotere verliezen geleden. Die dag ging de geschiedenis in als Zwarte Maandag.

  • 4 UUR GELEDEN

   Kamer is kritisch over het openhouden van scholen ondanks coronavirus

   Partijen in de Tweede Kamer vragen zich af waarom scholen in ons land openblijven, nu het kabinet welandere maatregelen neemt in de bestrijding van het coronavirus.

   PVV, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en PvdA denken dat scholen beter dicht kunnen. Grote zorgen zijn er verder in de Kamer over de zorg en of die - nu het aantal besmettingen toeneemt - alles wel aankan. Kamerleden willen meer weten over de specifieke maatregelen die het kabinet zou kunnen nemen.

   BEKIJK OOK

   Rutte en Wilders botsen over het openhouden van scholen
  • 4 UUR GELEDEN

   Ouderen: 'Het maakt je ongerust wat het voor onze mensen betekent'

   Video afspelen 00:51

   'Het maakt je ongerust wat het voor onze mensen betekent'

  • 4 UUR GELEDEN

   Noodopvang asielzoekers Leeuwarden en Goes gaat vooralsnog niet door

   De opvang van asielzoekers in de Friezenhal in Leeuwarden en de Zeelandhallen in Goes gaat voorlopig niet door. Er zouden 600 mensen opgevangen worden in de Friezenhal en in de Zeelandhallen zou tussen maart en oktober aan maximaal 350 vluchtelingen plaats worden geboden. Dat betekent dat het huidige tekort aan opvangplekken nog groter wordt. Het COA doet daarom een beroep op gemeenten om zich nog meer in te spannen om locaties te vinden, schrijft Omrop Fryslân.

  • 4 UUR GELEDEN

   Kamp Westerbork dicht, herdenking verplaatst naar september

   Ook herinneringscentrum Kamp Westerbork sluit de deuren tot en met 31 maart. Alle geplande activiteiten en schoolbezoeken tot en met 31 maart worden per direct geannuleerd.

   De herdenking van de bevrijding van het kamp, die op 12 april zou plaatsvinden, is verplaatst naar zondag 13 september. "We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk overlevenden en nabestaanden bij deze herdenking aanwezig kunnen zijn, ook uit het buitenland. Voor 13 september hebben we gekozen omdat dit een historische datum is. Op die dag in 1944 vond het laatste transport vanuit Westerbork plaats", aldus directeur Gerdien Verschoor.

  • 4 UUR GELEDEN

   Eerste Kamer twee weken dicht, mede door hoge leeftijd senatoren

   De Eerste Kamer komt de komende twee weken niet bijeen. Er staan geen belangrijke onderwerpen op de agenda en daarom lijkt het de voorzitter en de Huishoudelijke Commissie beter om de historische vergaderzaal dicht te houden. De Eerste Kamer heeft 75 leden, maar met de 65 medewerkers erbij wordt de 'coronagrens' van 100 personen overschreden.

   "Als er iets dringends gebeurt, kunnen we natuurlijk altijd besluiten om toch weer wél te vergaderen", zegt senaatvoorzitter Bruijn. Een derde van de senatoren is boven de 65 jaar en een derde van de medewerkers is boven de 60 jaar. Het is een risicogroep, volgens het RIVM. "Hun hoge leeftijd heeft wel meegewogen in het besluit", erkent Bruijn.

  • 4 UUR GELEDEN

   Franse scholen na het weekend dicht

   Frankrijk houdt scholen, crèches en universiteiten vanaf maandag dicht. De Franse autoriteiten nemen die maatregel, omdat verspreiding van het coronavirus volgens de regering vaak via kinderen verloopt. Ook vraagt president Macron Franse werkgevers om thuiswerken voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. Wie vanwege het virus thuis moet blijven, krijgt van de staat compensatie.

   In het land zijn nu bijna 2300 besmettingen vastgesteld. Aan het coronavirus zijn in Frankrijk 48 mensen overleden.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   

  Gewijzigd op 2020-03-13 06:05:14
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 12 maart 2020 @ 01:35
  #31
  reactie op (#30) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS dd 12-3-20: OFFICIEEL NU EEN 'PANDEMIE' (WHO), ook in NL  - vandaag 121 nieuwe patienten erbij - NU PANDEMIE....  En steeds meer vragen hier ook over DOORGAAN (SPORT) EVENEMENTEN, of ZONDER PUBLIEK? De Kunstbeurs TEFAF wordt per direct gesloten,.vroegtijdig beeindigd.  

  Het Eurovisie Songvestival, de F1 Zandvoort, alle sportevenementen... etc.? Ook de talkshow OP1 vanavond zonder publiek omdat een arts van het ziekenhuis Nijmegen aanwezig was en er richtlijnen voor hem zijn. Ook hier in NL sluiten steeds meer bedrijven of tenminste sturen personeel dat ook THUIS KAN WERKEN naar huis. Ook dit leven komt dus vrijwel stil te liggen?

  IN ITALIE blijven nu alleen supermarkten, apotheken, postkantoren, sigarenwinkels e.d. nog open, belangrijk voor minimale levensbehoeften, het overige gaat dicht. Ook hier dus al, bedrijven maar ook kantoren als advocaten, incassobureau's, deurwaarders, publieke instellingen als Gemeenten, Nutsbedrijven e.d. komen 'stil te liggen' voorzover door werknemers niet is thuis te werken.  

  Ook de LUCHTVAART, TOERISME komen nu in grote problemen. Ook de Beurzen, de geldhandel weer in het rood...   

  Ook bedrijven, instellingen die MET PUBLIEK in contact komen nemen die maatregelen zo langzamerhand. Er was vandaag ook crisisberaad tussen minsiteries, vakbonden van openbare diensten als Politie, Brandweer, Defensie die uiteraard hier ook meer en meer mee te maken krijgen, OOK ZELF als bedrijf.... De ambulance zorg valt al onder de extra maatregelen van nu. 

  In Duitsland overigens heeft Bondskanselier Merkel de openlijke vrees uitgesproken dat zo'n 60 miljoen (!) mensen door het virus zal kunnen worden getroffen?  Zo'n beetje 2/3 van de totale bevolking en indien zo, zal het ook voor ons hier gevolgen in die zin kunnen hebben.

  Van NU.NL: 

  Werken paracetamol en ibuprofen tegen het coronavirus?

  Lezersvraag Werken paracetamol en ibuprofen tegen het coronavirus? RTL-NIEUWS

  Bijna alle winkels dicht: Italië verscherpt maatregelen

  Liveblog Bijna alle winkels dicht: Italië verscherpt maatregelen RTL-NIEUWS 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 22:58 • AANGEPAST OM 22:58

  Italië verder op slot: meeste winkels, cafés in het hele land dicht

  • De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de corona-uitbraak nu een pandemie is.
  • Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen, Italië sluit meeste winkels, cafés.
  • NOC*NSF adviseert zijn leden om alle sportevenementen in Noord-Brabant tot en met komend weekend af te gelasten. Kunstbeurs TEFAF gaat voortijdig dicht.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn, en op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij.
  • Waarom is er zoveel aandacht voor het virus? En kun je nog op vakantie? Bekijk onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
  •  
  • 39 MINUTEN GELEDEN
   • In Nederland zijn er 121 nieuwe patiënten bijgekomen, het totale aantal door het RIVM vastgestelde besmettingen staat nu op 503. Ook is er opnieuw een coronapatiënt overleden en daarmee is het dodental opgelopen tot vijf.
   • Vanwege tekorten aan beschermingsmiddelen worden in zeker drie Nederlandse ziekenhuizen geplande operaties afgezegd.
   • Italië neemt opnieuw een reeks noodmaatregelen tegen de uitbraak: op supermarkten, apotheken en postkantoren na gaan bijna alle winkels en cafés voorlopig dicht.
   • In Denemarken en Oostenrijk worden alle scholen gesloten. Eerder hadden bijvoorbeeld ook Albanië en Oekraïne hetzelfde besloten.
   • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak tot een pandemie bestempeld. In dit artikel lees wat dat precies betekent.
  • 121 nieuwe patiënten in Nederland, uitbraak officieel pandemie

   Een samenvatting van het belangrijkste nieuws vandaag rondom de corona-uitbraak in binnen- en buitenland:

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Italiaanse premier: 'Ik weet dat jullie je leven moeten omgooien'

   Premier Conte van Italië maakte vanavond opnieuw vergaande noodmaatregelen bekend. De meeste winkels en cafés moeten verplicht dicht om de uitbraak in te dammen, maar apothekers en supermarkten blijven bijvoorbeeld wel open. "Ik bedank jullie", zegt de premier in de camera, "omdat ik weet dat jullie je leven moeten omgooien".

   In deze video vertelt de premier wat er wel of niet open blijft:

   Video afspelen 01:41

   Italië sluit winkels en cafés, supermarkten blijven open

   Correspondent Mustafa Marghadi laat weten dat ook deze winkels openblijven:

    Mustafa Marghadi @mousmar

   Essentiële zaken blijven open. Ik geef je wat voorbeeelden. En hier ga je wat leren over Italië: - Apotheek - Postkantoor - Sigarenwinkel - Krantenkiosk

   2 uur geleden

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   'Corona-maatregelen Brabant zouden voor heel Nederland moeten gelden'

   Diverse landen sluiten scholen en grenzen, maar in Nederland geldt 'geen handen schudden' als een van de weinige landelijke maatregelen tegen het coronavirus. Volgens hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) moet er veel meer gebeuren. "De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden", zegt hij tegenNieuwsuur.

   Andere experts zeiden eerder vandaag tegen de NOS juist dat Nederland voldoende maatregelen neemt, maar dat er onvoldoende wordt gecommuniceerd.

   Voss legt in dit interview uit dat "alleen niet handen schudden ons niet over de uitbraak brengt":

   Video afspelen 01:07

   'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'

   BEKIJK OOK

   'Corona-maatregelen Brabant zouden voor heel Nederland moeten gelden'
  • 2 UUR GELEDEN

   Medespeler van Matthijs de Ligt besmet

   In Italië is voetballer Daniel Rugani van Juventus positief getest op het nieuwe coronavirus. De verdediger is een concurrent van Matthijs de Ligt bij de Italiaanse club.

    JuventusFC @juventusfc

   Comunicazione urgente, calciatore positivo al COVID-19 https://t.co/F8GPmlOBaU

   21 minuten geleden

   BEKIJK OOK

   Teamgenoot van De Ligt bij Juventus besmet met coronavirus
  • 2 UUR GELEDEN

   Ook maatregelen in Zwitserland

   Ook Zwitserland neemt verdergaande maatregelen, vooral in de gebieden die aan Italië grenzen. Negen kleinere grensovergangen worden gesloten. In het kanton Ticino, dat aan Italië grenst, worden sommige skigebieden gesloten. Ook een aantal scholen, bioscopen en clubs gaan dicht voor de rest van de maand.

  • 3 UUR GELEDEN

   Talkshow Op1 stuurt publiek naar huis

   Televisieprogramma Op1 is vanavond zonder publiek. Het programma had hoogleraar neurologie Bas Bloem uitgenodigd. Die wilde er toch van afzien. Hij wil namelijk niet besmet raken en het virus meenemen naar het Radboud-ziekenhuis, waar hij werkt. Het programma bood Bloem daarop aan het publiek naar huis te sturen. Daarom zit Bloem vanavond alsnog bij Op1.

   Bloem over zijn verzoek:

   Video afspelen 01:14

   Geen publiek bij uitzending Op1: 'Een heel mooi gebaar'

  • 3 UUR GELEDEN

   Vlaamse woonzorgcentra sluiten deuren voor bezoekers

   De Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid heeft besloten om de deuren te sluiten van alle woonzorgcentra voor externe bezoekers, meldt de VRT. De maatregel gaat donderdag in en loopt tot het einde van de paasvakantie. Ook de dienstencentra sluiten de deuren voor bezoekers. De maatregel volgt op overleg met de woonzorgsector.

  • 3 UUR GELEDEN

   Zandvoort gaat door met organisatie Formule 1

   De Dutch Grand Prix gaat door met de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort. Eerder vandaag publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een checklist voor de organisatoren van evenementen. Op basis daarvan kunnen ze besluiten nemen over het doorgaan van een evenement of bijvoorbeeld beslissen dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn.

   "Dit afwegingskader vormt een aanvulling", aldus een woordvoerder van DGP. "Het is niet direct van invloed op onze organisatie. We hebben dagelijks contact met overheden. Wij gaan door met de organisatie. Richtlijnen van het RIVM geven ook nog geen aanleiding om het anders te doen."

  • 3 UUR GELEDEN

   Italië sluit winkels en cafés, supermarkten blijven open

   Italië neemt nog verdergaande maatregelen om het virus tegen te gaan. Behalve supermarkten en apotheken gaan alle winkels dicht. Ook kappers en en cafés en veel restaurants moeten de deuren sluiten. Dat heeft premier Conte bekendgemaakt.

   Conte bedankte de bevolking voor het meewerken met de reisrestricties en andere maatregelen die van kracht zijn. Hij zei dat Italië nog een "extra stap" moet zetten.

   Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen van drie naar 12.462 gevallen in minder dan drie weken.

  • 3 UUR GELEDEN

   Hoogleraar infectiepreventie: 'Alleen geen handen schudden is niet genoeg'

   De corona-maatregelen die voor Brabant gelden, zouden voor heel Nederland moeten gelden, zegt hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss in Nieuwsuur. Met alleen 'geen handen schudden' komen we er volgens hem niet. "Dat is symbolisch. Als we echt willen dat corona zich niet verder verspreidt in Nederland, dan moeten de maatregelen die nu als advies in Brabant gelden duidelijker en strikter geformuleerd worden en het moet waarschijnlijk ook breder, niet alleen in Brabant, maar in heel Nederland."

   Volgens Voss kan de situatie in Nederland over een tot twee weken hetzelfde zijn als nu in Italië:

   Video afspelen 01:07

   'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'

  • 3 UUR GELEDEN

   Honderden besmettingen meer in Duitsland

   In Duitsland is het aantal geregistreerde besmette personen met enkele honderden gestegen tot 1850, meldt het Duitse persbureau DPA. Dat baseert zich op cijfers van de afzonderlijke Duitse deelstaten. Het totaal ligt hoger dan waar de Duitse tegenhanger van het RIVM vanuit gaat, het Robert Koch-Institut. Dat gaat nu uit van een kleine 1600 gevallen, maar het instituut geeft toe dat er vertraging kan zitten in de verwerking van de cijfers.

   Verder werd bekend dat ook een Duitse parlementariër besmet is geraakt. Het virus is geconstateerd bij een lid van de liberale FDP-fractie, melden Duitse media. Hij was op skivakantie in Oostenrijk geweest. Bij regeringspartij SPD zitten enkele Bondsdagleden uit voorzorg in thuisquarantaine nadat ze contact hadden gehad met een besmet persoon.

  • 3 UUR GELEDEN

   Beurzen opnieuw diep in het rood

   De aandelenbeurs van New York leed vandaag opnieuw forse verliezen. Wall Street sloot 5,9 procent lager. Vooral bedrijven die geld verdienen met energie, transport en toerisme verloren veel. Zo daalde de waarde van het aandeel Boeing met 18 procent. Naast de ellende met de 737 MAX krijgt het bedrijf nu ook te maken met luchtvaartmaatschappijen die bestellingen afzeggen, omdat reizigers massaal vluchten annuleren. Beleggers op de Amerikaanse beurzen wachten op nieuws van president Trump. Die kondigde steunmaatregelen aan, maar zei er niet bij welke.

   De Bank of England verlaagde vandaag de rente, om het lenen voor bedrijven makkelijker te maken. Dat duwde de Europese beurzen aanvankelijk een beetje omhoog. Uiteindelijk sloten de Europese beurzen negatief. Beleggers wachten op nieuws van de Europese Centrale Bank, die morgen vergadert.

  • 3 UUR GELEDEN

   Coronavirus treft Duitse bedrijven: 'Er is hier in principe niemand meer'

   Sommige bedrijven lijden zwaar onder de maatregelen tegen het coronavirus. Het bedrijf van Andreas Berning bouwt decors en paviljoens voor de grote Duitse voorjaarsbeurzen. Maar door het coronavirus moest hij 70 procent van zijn personeel tijdelijk naar huis sturen:

   Video afspelen 01:59

   Coronavirus treft Duitse bedrijven: 'Er is hier in principe niemand meer'

  • 4 UUR GELEDEN

   Nederlanders op cruiseschip bij Antillen

   Op het cruiseschip Ms Braemar, waarop vijf personen positief zijn getest op het virus, zijn ook twee Nederlanders. Op het schip zitten nu negen personen in isolatie, meldt correspondent Dick Drayer. Het schip is na vertrek uit Curaçao, waar niemand van boord mocht vertrokken met bestemming Barbados, maar daar werd het geweigerd. Ook Aruba laat de MS Braemar niet toe.

   De reder is bereid om de passagiers met vliegtuigen op te halen, maar dan moet eerst een land gevonden worden waar het schip kan aanleggen, aldus Drayer.

   De positie van het schip rond 21.00 uur NOS

  • 4 UUR GELEDEN

   Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen

   Denemarken sluit de komende dagen alle openbare scholen, kinderdagverblijven en andere onderwijsinstellingen. Dat heeft premier Frederiksen bekendgemaakt. Daarnaast worden alle ambtenaren die geen functies van vitaal belang uitoefenen, naar huis gestuurd. Evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan.

   Ook Oostenrijk gaat de scholen sluiten. De scholen blijven dicht tot de paasvakantie komende maand. Kinderen tot 14 jaar worden wel op school opgevangen als ze thuis niet terecht kunnen. De regering wil voorkomen dat ze door grootouders worden opgevangen. Ouderen lopen een groter risico op ernstige gevolgen van het virus. Ook Oostenrijk gaat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verbieden.

   Enkele andere landen zoals Albanië en Oekraïne hebben de scholen al eerder gesloten.

    Barbara Plank @barbara_plank

   DENMARK: Schools and universities close down for two weeks starting this Friday - The prime minister Mette Frederiksen just announced - #live https://t.co/fiaVtPXeNw #DK #COVID19

   2 uur geleden

  • 5 UUR GELEDEN

   Songfestival: te vroeg voor besluit

   De organisatie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zegt dat het nog te vroeg is voor verregaande besluiten over het evenement. Eerder vandaag publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een checklist voor de organisatoren van evenementen. Op basis daarvan kunnen ze besluiten nemen over het doorgaan van een evenement of bijvoorbeeld beslissen dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn.

   Uiteindelijk gaat het bevoegd gezag over dat soort beslissingen, laat de organisatie weten, in dit geval Rotterdam. "We volgen het uiteraard wel nauwgezet en serieus en hebben hier uiteraard overleg over met de gemeente."

  • 5 UUR GELEDEN

   Veel après-ski-bars Oostenrijk dicht

   In Oostenrijk is het après-skiseizoen tot een abrubt einde gekomen. Vanuit verschillende ski-oorden in Oostenrijk melden vakantiegangers dat veel après-ski-bars de deuren hebben gesloten vanwege de uitbraak. Op last van de Oostenrijkse regering mogen er in bars en discotheken niet meer dan 100 personen naar binnen om verdere verspreiding tegen te gaan. De maatregel geldt ook voor discotheken en clubs in steden. Kleine etablissementen blijven nog wel open.

   Een après-ski-bar in Gerlos, Tirol zette deze post op Facebook:

   CIN CIN GERLOS

  • 5 UUR GELEDEN

  • Reisadvies Iran aangescherpt

   Vanwege het coronavirus is voor meerdere provincies en steden in Iran een reisverbod aangekondigd. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt reizen naar die gebieden af. Reizigers in Iran wordt geadviseerd om als het kan gebruik te maken van vertrekkende vluchten.

   Het aantal patiënten dat is overleden aan de gevolgen van het virus in Iran is in 24 uur tijd met 62 gestegen tot 354. Er zijn zo'n 9.000 besmettingen bevestigd. Vandaag werd bekend dat drie leden van de Iraanse regering het virus hebben opgelopen.

    24/7 BZ @247BZ

   Reisadvies #Iran: Vanwege het #coronavirus is voor meerdere provincies en steden een reisverbod aangekondigd. Voor deze gebieden geldt nu: alle reizen worden afgeraden (rood). Ben je in Iran? Maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten. Lees ook: https://t.co/3RfyGphMVp

   3 uur geleden

  • 6 UUR GELEDEN

   Meer bedrijven laten personeel thuiswerken

   Meer grote bedrijven vragen hun personeel om vanuit huis te werken. Chipmachinefabrikant ASML gaat zeker 10.000 man aan personeel in Eindhoven en Veldhoven opsplitsen in groepen die om de week vanuit huis of 'op de zaak' werken, staat op de site van Omroep Brabant. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat het dagelijkse werk in gevaar komt door het coronavirus.

   Ook gaat ASML onderzoeken hoe het bij collega's de temperatuur kan meten om te checken op besmetting, laat een woordvoerder weten. Bij sommige werknemers gebeurt dat al.

   Ook het kantoorpersoneel van Tata Steel werkt morgen thuis, meldt NH Nieuws. Niet vanwege coronagevallen in het bedrijf, maar omdat de staalverwerker niet voor verrassingen wil komen te staan. Het wil de systemen om vanuit huis te werken op grote schaal testen voor het geval werken op kantoor door omstandigheden niet meer mogelijk is. Er blijven naar schatting 2000 mensen thuiswerken morgen.

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp
  •  
  • Meer berichten tonen 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 11 maart 2020 @ 01:06
  #30
  reactie op (#29) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS dd 11-3-2020: STEEDS MEER, OOK IN NL NU MAATSCHAPPELIJKE 'ONGEMAKKEN', ALS AFGELASTINGEN BIJEENKOMSTEN, evenementen (zonder publiek), scholen gesloten etc. Hier vooral in het zuiden, BRABANT nu te merken.  

   Corona-overzicht: verbod op evenementen in Brabant en vierde dode in Nederland

  Het belangrijkste coronanieuws van vandaag NU.nl

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 23:04 • AANGEPAST OM 23:04

  Corona treft ook verkiezingscampagne VS en 'Brabant op slot?'

  • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu officieel op 382. Vier coronapatiënten zijn overleden.
  • Noord-Brabant verbiedt tot maandag alle grote evenementen, zoals voetbalduels en concerten.
  • De EU stopt 25 miljard in investeringsfonds voor getroffen bedrijven.
  • Italië meldt 168 nieuwe coronadoden, het hoogste aantal tot nu toe.
  • Op deze kaart houden we de Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart en krijg antwoord op vragen in de collectie.

  Liveblog gesloten

  • 2 UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

  • 2 UUR GELEDEN

   Geen bijeenkomsten CDA Brabant over samenwerking met Forum voor Democratie

   Het Brabants CDA stelt de informatiebijeenkomsten uit die zouden gaan over de samenwerking met Forum voor Democratie. Dat meldt Omroep Brabant. De partij had de bijeenkomsten ingelast omdat de samenwerking tot veel ophef zorgt binnen de partij. Een aantal van de afdelingen van het CDA is tegen, waaronder in Oisterwijk en Heusden. Er is dan ook behoefte aan informatie en debat.

   Het CDA heeft ook te maken met een deadline. Naar verwachting duurt het nog een maand voordat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten kan worden gepresenteerd. De partij streeft ernaar om de samenwerking intern te bespreken.

  • 2 UUR GELEDEN

   Brabant op slot? Dat was vandaag een optie

   In Nieuwsuur was burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch vanavond te gast. Hij is ook voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord. "Het beste besluit op het gebied van het beperken van het besmettingsrisico is alles dichtgooien, mensen in isolatie zetten en niks laten gebeuren. Maar we willen ook de maatschappij en economie laten draaien, dat mensen boodschappen kunnen blijven doen, voor elkaar kunnen zorgen en elkaar blijven ontmoeten."

   Daarom besloot de provincie niet helemaal 'op slot' te gaan, een optie die volgens Mikkers wel op tafel lag. "Denk daarbij aan alle stations, openbare gebouwen, cafés en restaurants sluiten."

   Wel zijn grote evenementen, beurzen en voetbalwedstrijden verboden en wordt inwoners van de provincie dringend verzocht de komende zeven dagen sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. "De adviezen die we geven zijn rigoureus", zegt Mikkers. "Dat heeft een heel grote impact."

    Nieuwsuur @Nieuwsuur

   Wat als Brabant een week stil zou komen te liggen? Volgens burgemeester @JackMikkers van Den Bosch was dat vandaag een serieus scenario. “Maar we hebben gekozen voor de balans tussen een maatschappij die kan doordraaien en het beperken van het besmettingsrisico.” #Nieuwsuur

   2 uur geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Teleurstelling bij carnavalsvereniging Oosterhout

   De provincie Noord-Brabant maakte vandaag bekend dat alle grote evenementen tot komende maandag verboden zijn. Dat geldt ook voor de carnavalsoptocht in Oosterhout, die zondag had moeten plaatsvinden. Het is de tweede domper voor de carnavalsvereniging: tijdens carnaval werd de optocht ook al afgeblazen vanwege het stormachtige weer.

   Hoewel de organisatoren teleurgesteld zijn, komt het besluit niet geheel onverwachts:

   Video afspelen 01:06

   Carnavalsoptocht Oosterhout afgelast vanwege coronavirus: 'Je werkt er een half jaar naartoe'

  • 3 UUR GELEDEN

   RIVM wil teller met genezen patiënten

   Het instituut heeft op zijn website nu een teller staanmet het aantal geïnfecteerde Nederlanders. Maar een teller met het aantal genezen mensen is er nog niet. Het RIVM wil die wel, maar "dat is niet zomaar voor elkaar," zei Jaap van Dissel van het instituut tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Het kost tijd en op dit moment is er geen menskracht voor. "Dat betekent dat we daar extra moeite voor moeten doen. En op het RIVM is het, daar mag u van uitgaan, druk. Maar we proberen het echt voor elkaar te krijgen."

  • 3 UUR GELEDEN

   Wall Street laat flinke groei zien

   De beurs in New York heeft een na de zware koersvallen van gisteren weer terrein gewonnen. De Dow Jones-index steeg met 4,9 procent. Ook de Nasdaq en de S&P groeiden met 5 procent. Volgens analisten kochten koopjesjagers laaggeprijsde aandelen op. Daarnaast werd de positieve stemming op Wall Street gevoed door de steunmaatregelen die president Trump aankondigde.

   Ook de gisteren zwaar gedaalde olieprijs maakte het verlies voor een deel goed. Een vat ruwe Brent-olie werd vandaag 10 procent duurder.

  • 3 UUR GELEDEN

   'Eerste coronapatiënt in Apeldoorn'

   Bij een inwoner van gemeente Apeldoorn is besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld, meldt deGGD Noord- en Oost-Gelderland. Er is een link tussen deze patiënt en Noord-Italië. De man of vrouw zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed. De patiënt is het eerste coronageval in Apeldoorn.

  • 3 UUR GELEDEN

   Sanders en Biden zeggen campagne-optredens af

   De Democratische presidentskandidaten zouden vanavond op het podium staan in de stad Cleveland, maar ze hebben hun bijeenkomsten afgelast vanwege het coronavirus. "We volgen de waarschuwingen van de autoriteiten in Ohio, die hun zorgen hebben uitgesproken over grote indoorevenementen", zegt een Sanders-woordvoerder, die als eerste het evenement afzegde. Kort daarop volgde ook Biden.

   In zes Amerikaanse staten zijn vandaag voorverkiezingen. Sanders is met Joe Biden in een tweestrijd verwikkeld om het namens de Democraten in november tegen president Trump op te nemen.

  • 3 UUR GELEDEN

   Leger naar voorstad New York

   De gouverneur van New York stuurt de Nationale Garde naar een voorstad van New York City omdat die een brandhaard van het coronavirus is. In New Rochelle zijn meer dan honderd coronapatiënten geteld. In een zone van ruim 1,5 kilometer rond een synagoge die een link heeft met meerdere gevallen gaan de reservisten de straten schoonmaken en eten bezorgen. Drie scholen en andere plekken waar veel mensen samenkomen gaan op slot.

   Inwoners van New Rochelle mogen nog wel gaan en staan waar ze willen en winkels blijven gewoon open.

  • 4 UUR GELEDEN

   Voetbalwedstrijden zonder publiek

   Vanwege het coronavirus wordt het Champions League-duel Valencia - Atalanta zonder publiek gespeeld. Bij Leipzig - Tottenham Hotspur zijn wel toeschouwers aanwezig.

   Ook in Valenciennes, waar de Oranjevrouwen voetballen tegen de Fransen, is geen publiek. Maar dat maakte de stadionspeaker niets uit:

    Rivkah op het Veld @RivkahophetVeld

   De stadion speaker is een geinponem en zweept het publiek nog even op bij de opstellingen.

   2 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   25 miljard in EU-investeringsfonds

   De Europese Commissie stopt 25 miljard euro in een investeringsfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd. 7,5 miljard euro daarvan komt per direct beschikbaar. Ook worden de regels voor het verstrekken van staatssteun versoepeld.

   EU-president Charles Michel zei na overleg met de regeringsleiders van de 27 lidstaten (zie ook 20.16 uur) dat de EU "klaarstaat om alle mogelijke instrumenten in te zetten".

    Charles Michel @eucopresident

   To limit the spread of the #COVID19, we need to work together and to act swiftly. Tonight, we stressed the need for a joint #EU approach & close coordination with @EU_Commission. Health & Interior ministers should consult daily for proper coordination and aim for common guidance

   2 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   'Annuleer klussen NLDoet in Brabant'

   Het Oranje Fonds roept klusorganisaties en vrijwilligers in Noord-Brabant op om activiteiten voor NLDoet te annuleren of te verzetten. Vrijdag en zaterdag wordt de jaarlijkse vrijwilligersactie weer gehouden.

   NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In heel Nederland doen vrijwilligers ruim tienduizend klusjes, zoals het opknappen van clubhuizen en het begeleiden van hulpbehoevenden. Maar voorlopig dus niet in Brabant.

  • 4 UUR GELEDEN

   Een op vijf kinderen wereldwijd niet naar school vanwege corona

   Wereldwijd gaan 363 miljoen leerlingen niet naar school vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldtVN-organisatie Unesco. Vorige week ging het nog om290 miljoen kinderen. Volgens Unesco krijgt een op de vijf leerlingen wereldwijd momenteel geen onderwijs.

  • 4 UUR GELEDEN

   Spoedcursus virussen

   Verslaggever Peer Ulijn ging langs in het microbenmuseum in Amsterdam, waar hij van directeur en microbioloog Jasper Buikx een lesje krijgt in het doen en laten van virussen:

   Video afspelen 03:20

   Virussen: vriend of vijand?

  • 5 UUR GELEDEN

   Ook Rutte deed mee met Europese videoconferentie

   Onder leiding van EU-president Charles Michel spraken de EU-regeringsleiders vanmiddag twee uur lang via een videoverbinding met elkaar over de aanpak van de coronacrisis. Michel riep de leiders op om op de uitbraak te reageren met gepaste maatregelen op basis van wetenschappelijke inzichten en medisch advies. Ook vroeg hij hun na te denken over manieren waarop de toelevering van medische benodigdheden kan worden veiliggesteld.

   Premier Rutte zegt dat internationale samenwerking van groot belang is. "Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig." Hij wilde niet zeggen wat er precies is afgesproken in de conferencecall.

    Mark Rutte @MinPres

   Vanmiddag hebben we via videocall als Europese Raad de klokken gelijk gezet over het coronavirus. Deze kwestie raakt ons allemaal. Elk land neemt maatregelen. Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig. Internationale samenwerking is van groot belang.

   3 uur geleden

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 10 maart 2020 @ 01:10
  #29
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE OOK WEER CORONACRISIS dd 10 maart 2020. ITALIE NU NEEMT ZEER VERREGAANDE MAATREGELEN, maar ook WERELDWIJD gaan steeds meer landen over tot maatregelen, REIZEN met vliegtuig of schepen aan banden, MONETAIR ZEER GROTE PROBLEMEN, Beurzen wereldwijd kelderen etc. etc... Ook meer en meer grote, internationale, SPORT of andere evenemneten afgelast zeiden we gisteren al. Maatschappelijk een zeer groot probleem aan het worden dus, hier in NL ´valt het nog mee´al zullen de aantallen van patienten en ook nog een aantal overlijdensgevallen ook hier nog wat gaan toenemen, onvermijdelijk.

  Chaos in Italiaanse gevangenissen om coronamaatregelen

  00:47 Beperkt bezoek Chaos in Italiaanse gevangenissen om coronamaatregelen RTL-NIEUWS

  Mondkapjes gestolen in ziekenhuis: 'Verwerpelijk en irritant' Nu achter slot en grendel

  Mondkapjes gestolen in ziekenhuis: 'Verwerpelijk en irritant' RTL/NIEUWS

  Coronavirus NU.nl

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  CORONAVIRUS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 23:44 • AANGEPAST OM 23:44

  Italië breidt vergaande maatregelen tegen corona uit naar hele land

  • De reisbeperkingen die in Noord-Italië van kracht zijn, gelden vanaf morgen voor het hele land.
  • In Nederland adviseert het kabinet iedereen om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.
  • Inwoners van Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, worden opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken. Lees hier meer over de nieuwe adviezen van het kabinet.
  • Het aantal besmettingen in Nederland staat nu op 321. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan naar de bron.
  • Op deze kaart houden we de besmettingen verspreid door Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie. In dit verhaal lees je waarom er meer aandacht is voor corona dan voor griep.

  Liveblog gesloten

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van vandaag vind je in dit artikel.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Trump neemt nog geen extra maatregelen

   De Amerikaanse president Trump heeft tijdens een persconferentie in het Witte Huis zojuist geen extra maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in zijn land in te dammen. Hij benadrukte wel dat bedrijven en mensen in de VS die getroffen worden door het virus gecompenseerd worden. "Want ze mogen niet gestraft worden voor iets dat niet hun schuld is", zei Trump.

   Trumps vicepresident Pence zei dat het risico voor Amerikanen om besmet te raken met het virus laag blijft en de kans dat iemand ernstig ziek wordt ook klein is. Pence en Trump woonden eerder vandaag een bijeenkomst met gezondheidsexperts bij.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren

   Sint-Maarten gaat cruise- en vliegtuigpassagiers weren die de afgelopen twee weken in China, Hongkong, Iran, Italië, Japan, Zuid-Korea en Singapore zijn geweest. Het eiland scherpt de maatregelen uit voorzorg aan vanwege de beperkte capaciteit in het ziekenhuis Sint Maarten Medical Center.

  • 2 UUR GELEDEN

   Wat als de intensive care straks vol ligt?

   In Nieuwsuur was Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care (IC), te gast. Hij waarschuwde zijn collega's voor een mogelijke crisissituatie. Volgens hem is de situatie nu nog goed onder controle, maar verandert dat als het aantal coronapatiënten met ernstige klachten toeneemt. "Want we hebben maar 200 boxen met een sluis ervoor waarin we geïsoleerd kunnen verplegen."

   Er moeten andere scenario's uit de kast worden getrokken als er dan meer dan 200 coronapatiënten op de IC liggen. "Dan kun je overwegen om een gedeelte van de intensive care helemaal in te richten voor coronapatiënten. Fase drie is omkeren: coronapatiënten op de gewone IC, en patiënten zonder corona in de isolatiekamers."

   De vereniging van Gommers heeft vandaag een pandemieboek verspreid onder intensivisten. "Mochten we echt in een crisissituatie komen, wat doe je dan wel en niet? Misschien moeten we mensen van boven de 80 dan niet gaan opnemen op de intensive care. Maar daar zijn we nog lang niet."

    Nieuwsuur @Nieuwsuur

   “We hebben 1150 IC-bedden in Nederland. De corona-uitbraak kunnen we nog goed handelen”, zegt Diederik Gommers van de Vereniging voor Intensive Care. “Maar als er straks duizenden patiënten zijn, van wie 10 procent op de IC, moeten we aan andere scenario’s denken.” #Nieuwsuur

   2 uur geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   'Een vriendin zet boodschappen voor de deur'

   Edwin en Vivian Klaassen uit Waalwijk zitten thuis in quarantaine, nadat ze op vakantie besmet raakten met het coronavirus. We spraken ze op veilige afstand, via de telefoon.

   Video afspelen 01:28

   Interview op veilige afstand: 'Van de GGD mag ik naar buiten, maar ik wil een virusvrij-briefje'

  • 2 UUR GELEDEN

   Reisadvies voor Italië nu nog op oranje

   De verwachting is dat door de uitbreiding van de reisbeperkingen het Nederlandse reisadvies wordt aangescherpt. Naar aanleiding van de vergaande maatregelen die zondag werden afgekondigd voor het noorden van Italië, werd het reisadvies aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (helemaal niet reizen).

   Afhankelijk van dat advies weet de ANVR, de koepel van reisorganisaties, wat de effecten zijn van de maatregelen op reisorganisaties. "Dan moeten we kijken wat luchtvaartmaatschappijen doen", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Dat heeft allemaal met elkaar te maken."

   KLM zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. "We hebben nog geen officiële berichtgeving ontvangen wat dit eventueel betekent voor de luchthavens in Italië."

   Transportbedrijven

   Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) wacht af. "Bij de vorige restricties hadden wij als transportsector gewoon de vrijheid om goederen te vervoeren, naar binnen en naar buiten. Dat was toen een bewuste keuze van de regering, omdat transport van goederen essentieel is voor een land. Dan praat je over levensmiddelen, over medische apparatuur, medicijnen."

   "Dat is de laatste stand van zaken, en ik heb geen bericht gehoord dat dat nu anders zou zijn. Wat we onze leden adviseren is dat ze zich goed houden aan de aanwijzingen van de autoriteiten in Italië en hygiënemaatregelen nemen."

  • 2 UUR GELEDEN

   De Italiaanse maatregelen op een rij

   Dit zijn de maatregelen die nu gaan gelden voor het hele land:

   • Italianen mogen alleen op pad voor hun werk en verder alleen als het strikt noodzakelijk is
   • Alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land gaan dicht
   • Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden
   • Begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door
   • Alle sportevenementen op alle niveaus zijn afgelast, waaronder de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A
   •  

   Lege terrassen op het San Marcoplein in VenetiëREUTERS

  • 3 UUR GELEDEN

   'Dit is echt gigantisch'

   Correspondent Mustafa Marghadi volgde de persconferentie van premier Conte vanuit Milaan, waar de strengere maatregelen al langer gelden. Hij zag de afgelopen dagen steeds meer controles, onder meer bij stations. "Mensen krijgen de vraag wat ze aan het doen zijn. Dat zal nu wel in heel Italië gaan gebeuren. Dit is echt gigantisch, het hele land ligt op z'n gat."

  • 3 UUR GELEDEN

   Reisbeperkingen voor heel Italië

   Italië voert in het hele land reisbeperkingen in, heeft premier Conte bekendgemaakt. Concreet betekent het dat mensen wel op pad mogen voor hun werk, maar verder alleen als het strikt noodzakelijk is. De maatregelen gaan morgen in. Tot nu golden de beperkingen alleen voor 16 miljoen inwoners in het noorden, dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus.

   Ook worden alle sportevenementen opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden. Treinen en bussen blijven wel rijden. Scholen en universiteiten in Italië waren al gesloten, maar die maatregel is verlengd tot en met 3 april.

   In de nacht van zaterdag op zondag maakte Conte bekend dat 16 miljoen inwoners in het noorden van het land de regio niet zonder goede reden mochten verlaten. Naar aanleiding daarvan werd het Nederlandse reisadvies voor grote delen van Noord-Italië aangescherpt.

   Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen naar 9172. Er zijn 463 patiënten overleden. Italië is het zwaarst getroffen land buiten China.

  • 3 UUR GELEDEN

   Werktijdverkorting vanwege corona

   Inmiddels zijn 235 aanvragen voor werktijdverkorting toegewezen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om 2853 werknemers.

   Werktijdverkorting is een crisismaatregel voor personeel van bedrijven waar tijdelijk minder te doen is. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze vanwege het coronavirus minstens twee weken lang 20 procent minder werk hebben, komen ervoor in aanmerking.

   106 verzoeken zijn afgewezen en over 731 aanvragen moet nog een beslissing worden genomen. In een gemiddeld jaar ligt het aantal bedrijven dat een aanvraag doet voor werktijdverkorting tussen de 100 en de 200.

  • 3 UUR GELEDEN

   Autoraam omlaag voor coronatest

   Om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten is in het Duitse Nürtingen, bij Stuttgart, een 'drive-in-testcentrum' geopend.

   Video afspelen 00:52

   Drive-in-testcentrum voor coronapatiënten in Duitsland

  • 3 UUR GELEDEN

   Slechtste dag op Wall Street sinds 2008

   Ook de aandelenbeurzen in New York zijn met zware verliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de dalende olieprijs nadat Saudi-Arabië de prijzen had verlaagd en aankondigde de productie op te schroeven. Ook is er angst voor ontwikkelingen rond het coronavirus.

   Een belegger op Wall Street reageert op de opening van de beurs AFP

   De Dow Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent, de S&P 500 sloot 7,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis in 2008.

   Vanwege de grote koersverliezen werd de beurshandel kort na opening automatisch een kwartier stilgelegd, om de markt wat te laten afkoelen. Ook dat was voor het eerst sinds 2008.

  • 4 UUR GELEDEN

   Besmettingsbron 90 patiënten onbekend, hoe zit dat?

   In Nederland is nu bij 321 mensen het coronavirus vastgesteld, maakte het RIVM bekend. Van 90 van hen is nog niet duidelijk hoe ze besmet zijn geraakt. Dat wordt wel onderzocht, maar er is nog geen uitsluitsel over.

   Dat komt met name omdat het veel tijd kost om de bron te achterhalen, vertelde viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam in Nieuws en Co"Het gaat om mensen die net positief zijn getest. Pas dan kan de GGD naar hen toe en vragen waar ze precies zijn geweest. Je loopt per definitie achter."

   "De besmettingsbron wordt de komende dagen pas duidelijk. Naarmate de aantallen groter worden is het werk van de GGD lastiger, want het kost een hoop tijd."

  • 4 UUR GELEDEN

   Kerkgangers in Washington

   In Washington krijgen honderden kerkgangers het verzoek om zelf in quarantaine te gaan. Aanleiding is de besmetting van een leider van hun kerk, de Christ Church Georgetown.

   De burgemeester vraagt iedereen die eind februari of begin maart in de kerk was om twee weken in quarantaine te gaan.

   De besmette leider is het eerste vastgestelde coronageval in de hoofdstad van de VS. In heel Amerika zijn nu zo'n 600 besmettingen vastgesteld, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer, zegt correspondent Arjen van der Horst:

    Arjen van der Horst @arjenUSA

   Alle experts zeggen dat het werkelijke aantal waarschijnlijk in de duizenden loopt. Er is door geblunder een nijpend tekort aan testkits. Ter vergelijking: Z-Korea kan 10.000 testen per dag uitvoeren. VS heeft in de zes weken sinds eerste besmetting 1.500 testen uitgevoerd. https://t.co/cXrXBvAvMA

   8 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Verkoop iPhones in China gekelderd

   In China zijn vorige maand ruim 60 procent minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese overheidscijfers. In februari 2019 werden nog 1,27 miljoen Apple-telefoons verkocht, nu zijn dat er 494.000. Het bedrijf gaf vorige maand een omzetwaarschuwing af

   De problemen beperken zich niet alleen tot Apple. De totale verkoop van mobiele telefoons in China daalde in februari met 55 procent ten opzichte van 2019.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding