Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

26536 keer bekeken

WERELDVIRUSSEN: Wereldwijde noodtoestand uitgeroepen om zika-virus

 • zaterdag 18 juli 2020 @ 22:10
  #169
  reactie op (#168) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 19-07-2020: Vandaag:Geen directe coronacijfers hier, dinsdag a.s. weer van het RIVM . LAATSTE 07.00 U: SBSNws meldt dat er op één dag hier 127 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, de meest in Den Haag/Rotterdam, het hoogste aantal ook hier weer sinds kort?!

  En dus ook hier weer maatregelen vandaag extra als in Amsterdam sluit straten af op Wallen ook grachten en de Kalverstraat afgesloten en/of EENRICHTINGSVERKEER voetgangers ingesteld. Toch ook weer wereldwijd is de pandemie zich aan het uitbreiden in sommige landen in ongekende vorm. Wel inmiddels 163 coronavaccins in ontwikkeling: dit zijn de Europese kanshebbers ? Daar zou er toch ééntje bij moeten zitten..?    

  WERELDWIJD: Is de pandemie zich zeer aan het uitbreiden: WHO: hoogste dodental wereldwijd sinds 10 mei en Wereldwijd 14 miljoen besmettingen en 600.000 doden en Weer 10.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Florida en 25 miljoen besmettingen in Iran, zegt president Rohani

  Voor EUROPA: Vooral: Meeste nieuwe besmettingen in België sinds mei en Frankrijk: we houden de situatie in Spanje goed in de gaten en ook 757 Roemenen verlaten ziekenhuis tegen medisch advies in en Mondkapjesplicht Frankrijk gaat maandag in Verder nog veel nieuws over de EU-top over de steun aan elkaar, daar zijn ze nog niet uit! Maar we blijven optimistisch: Wisselende geluiden bij EU-top over herstelfonds

  Voor de ANTILLEN: Ook daar weer: Buiten de coronacris nog: mogelijk daardoor op CURACAO: Na meer dan 100 jaar dreigt einde olie-industrie op Curaçao

  In SURINAME: Laatste berichten over corona: Vele berichten vandaag: Covid-19: 20ste dode en 1.001 besmettingen Een twintigste persoon is zaterdag overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Op dezelfde dag passeerde ... De Ware Tijd en Covid-19: Vrijdag totaal niet 24 maar 41 geïnfecteerden (Starnieuws) en COVID-19-teller wordt slechts een keer per dag aangepast (SR Herald) en Covid-19: Meeste geïnfecteerden in middelbare leeftijd (Starnieuws) en Personeel Ashiana staakt om onvoldoende Covid-bescherming (De Ware Tijd) en Covid-19: Regering legt focus op bewustwording (De Ware Tijd) en Bezoekers uit Suriname moeten in quarantaine (De Ware Tijd) en ook weer veel politieke berichten, zie aparte topic hieroverSuriname en Nederland willen weer ambassadeurs van elkaar

  In Nederland verder nog: Indien er ook hier weer meer gevallen zich gaan voordoen: 'Zorgen om tekort aan IC-verpleegkundigen in Radboudumc' mogelijk ook in meer ziekenhuizen het geval? 

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  Wereldwijd meer dan 600.000 mensen overleden aan coronaLiveblog 

  Wereldwijd meer dan 600.000 mensen overleden aan corona

  De race om een coronavaccin: zo staat het ervoor 02:34 163 kandidaten 

  De race om een coronavaccin: zo staat het ervoor

  Zorgen in België: aantal besmettingen blijft maar stijgenVrees voor tweede golf 

  Zorgen in België: aantal besmettingen blijft maar stijgen

  Eenrichtingsverkeer voor voetgangers op de Wallen01:40  Coronamaatregelen 

  Eenrichtingsverkeer voor voetgangers op de Wallen

  Van NU.nl:

  Liveblog coronavirus Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 22:05 • AANGEPAST OM 22:05

  Wisselende geluiden bij EU-top over herstelfonds • Corona legt ongelijkheid bloot, zegt VN

  • De Europese regeringsleiders bespreken het voorgenomen EU-herstelfonds. Het is onduidelijk of vandaag een akkoord wordt bereikt.
  • Wereldwijd zijn ruim 14 miljoen besmettingen en 600.000 sterfgevallen vastgesteld.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
  • Liveblog gesloten

  • 29 MINUTEN GELEDEN

   Amsterdam sluit straten af op Wallen

   De gemeente Amsterdam sluit een aantal straten af op de Wallen vanwege drukte. Eerder op de dag werd al eenrichtingsverkeer op de Kalverstraat ingevoerd.

    Gemeente Amsterdam @AmsterdamNL

   Kom niet naar de Wallen. Het is daar te druk. Daarom sluiten wij tijdelijk een aantal straten af. â›” #HoudAfstand #VermijdDrukte

   36 minuten geleden

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   WHO: hoogste dodental wereldwijd sinds 10 mei

   Het afgelopen etmaal zijn wereldwijd 7360 sterfgevallen geregistreerd die worden gelinkt aan corona. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd. Dat aantal was sinds 10 mei niet zo hoog. Vooral in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika was sprake van een flinke stijging.

   Deze maand waren er dagelijks gemiddeld 4800 per dag, in juni was dat aantal 4600.

  • 15 MINUTEN GELEDEN

   Mondkapjesplicht Frankrijk gaat maandag in

   De eerder aangekondigde mondkapjesplicht in Frankrijk gaat maandag in. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Olivier Véran op Twitter gezegd. In Franse winkels en op overdekte markten wordt het verplicht om een kapje te dragen. Maskers waren in het openbaar vervoer al verplicht.

   Vandaag werd het dragen van mondkapjes in supermarkten in Griekenland ook al verplicht gesteld. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 150 euro.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Weer 10.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Florida

   In de Amerikaanse staat Florida zijn afgelopen etmaal weer meer dan 10.000 coronabesmettingen geregistreerd. In ziekenhuizen door heel Florida worden nu zo'n 9000 mensen behandeld voor het coronavirus. Tot dusver zijn 5000 mensen daar bezweken aan de longziekte.

   Gouveneur Ron DeSantis maakte vandaag bekend dat er 30.000 doses van de virusremmer remdesivir naar de staat onderweg zijn omdat de ziekenhuizen met tekorten kampen. De doses moeten binnen drie dagen aan de ziekenhuizen geleverd zijn en voldoende zijn om 5000 patiënten mee te behandelen.

   Florida is een van de zwaarst getroffen staten. Ook Texas kampt met een groot aantal besmettingen. Gisteren was de vierde dag op rij dat in de staat meer dan 10.000 besmettingen werden vastgesteld.

   EPA

  • 3 UUR GELEDEN

   Wisselende geluiden bij EU-top over herstelfonds

   De gesprekken over een Europees herstelfonds in Brussel gaan de goede kant op. Dat heeft de Oostenrijkse leider Sebastian Kurz vanavond gezegd. Zijn Italiaanse ambtsgenoot Conte is vooralsnog minder positief. Conte zei vanavond in een videoboodschap dat het allemaal heel erg ingewikkeld is. "We zijn vastgelopen, het blijkt gecompliceerder en lastiger te zijn dan ik had verwacht".

   In Brussel overleggen de leiders van de 27 EU-lidstaten voor de tweede dag op rij over het fonds. De lidstaten kunnen het maar moeilijk eens worden. Zo wil Nederland zeggenschap over de besteding van het geld, maar dat ligt gevoelig.

   Ook over de hoogte van het herstelfonds is nog onduidelijkheid. In de voorstellen van de Europese Commissie wordt uitgegaan van een fonds van 750 miljard euro, maar Kurz denkt dit uiteindelijk lager uitkomt.

   BEKIJK OOK

   EU-leiders bespreken compromis, maar akkoord nog ver weg
  • 4 UUR GELEDEN

   Frankrijk: we houden de situatie in Spanje goed in de gaten

   De Franse autoriteiten houden de situatie in Spanje nauwlettend in de gaten. Dat heeft de Franse premier Jean Castex gezegd. De grens tussen de twee landen ging op 21 juni weer open, maar sindsdien grijpt het virus in bepaalde regio's in Spanje weer om zich heen. Castex zei dat Frankrijk hierover veel overleg heeft met zijn zuiderburen.

   In het land zijn nu zo'n 150 brandhaardjes en met name rond Barcelona groeit het aantal besmettingen snel. In Catalonië kwamen er afgelopen etmaal ruim geregistreerde 1220 gevallen bij.

   De autoriteiten in de regio Barcelona hebben inwoners gisteren met klem verzocht om de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Vorige week kreeg de regio Segrià hetzelfde advies opgelegd.

   BEKIJK OOK

   Barcelona neemt nieuwe coronamaatregelen, reisadvies vooralsnog geel
  • 4 UUR GELEDEN

   VN-chef Guterres: corona legt wereldwijde ongelijkheid bloot

   De coronapandemie legt de wereldwijde ongelijkheid bloot. Dat heeft VN-chef Antonio Guterres gezegd in de jaarlijkse Nelson Mandela-lezing. "De pandemie is zoals een röntgenfoto: het laat ons zien waar de breuken in het fragiele skelet van onze samenlevingen zitten."

   In zijn online lezing was Guterres onder meer kritisch over "de leugen dat vrije markten gezondheidszorg voor iedereen kunnen verzorgen". Hij riep in zijn toespraak de wereldmachten op beter samen te werken in de strijd tegen het virus en meer te doen tegen ongelijkheid in het algemeen.

   De Verenigde Naties willen dat rijke landen meer geld vrijmaken voor de bestrijding van corona, met name in achtergestelde landen. Het orgaan heeft deze week om ruim 10 miljard dollar (9 miljard euro) gevraagd. Hongersnood dreigt wereldwijd voor ruim 250 miljoen mensen als gevolg van de pandemie, waarschuwde de VN.

    António Guterres @antonioguterres

   #COVID19 is a human tragedy but has also created an opportunity to build back a more equal & sustainable world. Our response must be based on a New Social Contract & New Global Deal that create equal opportunities & respect the rights & freedoms of all. https://t.co/9wNIjgHSuX

   5 uur geleden

  • 6 UUR GELEDEN

   Politie grijpt in bij illegale rave Brunssum

   De politie heeft afgelopen nacht ingegrepen bij een illegaal feest in het Limburgse Brunssum. Dat vond plaats in een loods vlak bij een bosgebied. Op de rave waren zo'n vierhonderd jongeren afgekomen. De politie kwam hierachter omdat op sociale media over het feest gepraat werd, zegt een woordvoerder tegen 1Limburg. Agenten kwamen rond 01.00 uur aan bij de loods en sommeerden de feestgangers weg te gaan. Er werden geen arrestaties verricht.

   Ook in Leeuwarden was afgelopen nacht een illegaal feest gaande, in recreatiegebied Froskepolle. De politie kwam ongeveer honderd feestgangers op het spoor na klachten over geluidsoverlast.

  • 6 UUR GELEDEN

   25 miljoen besmettingen in Iran, zegt president Rohani

   Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in Iran vermoedelijk 25 miljoen mensen besmet geraakt. Dat heeft de Iraanse president Rohani gezegd. Daarbij haalde hij onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid aan. Onduidelijk is hoe de regering aan die precieze cijfers komt.

   Ook zei Rohani dat er de komende maanden mogelijk nog 30 tot 35 miljoen besmettingen bij komen en het aantal ziekenhuisopnames fors zal stijgen.

   Het is de eerste keer dat de president zo open is over het hoge aantal besmettingen. Over de omvang van de crisis is het land is veel onduidelijk, maar wel is bekend dat Iran de zwaarst getroffen regio in het Midden-Oosten is. Volgens de telling van de Johns Hopkins University zijn er vooralsnog maar zo'n geregistreerde 268.000 besmettingen.

   Het coronavirus heeft in Iran aan bijna 14.000 mensen het leven gekost, zegt het instituut. Afgelopen etmaal werden 188 covid-19-gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Iran telt zo'n 81 miljoen inwoners.

   In de hoofdstad Teheran moesten vandaag zowel recreatieplekken als zwembaden en dierentuinen dicht. Het land opnieuw op slot doen zou ernstige gevolgen hebben voor de economie. De Iraanse economie kreeg al eerder forse klappen door economische sancties die de VS instelden tegen het land.

   AFP

  • 7 UUR GELEDEN

   Britten stoppen voorlopig met dagelijkse telling coronadoden

   De Britten schorten de publicatie van het dagelijks aantal coronasterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk voorlopig op. De Britse regering heeft de zorgautoriteit verzocht om eerst helder te krijgen of zij de cijfers wel goed berekent.

   De regering denkt dat het aantal sterfgevallen mogelijk een vertekend beeld geeft van het werkelijk aantal Britten dat aan het virus is overleden. Dat komt doordat in de dagelijkse berekening van de sterfgevallen iedereen wordt meegerekend die ooit positief is getest op het virus, ongeacht wanneer de test werd afgenomen. Volgens critici houdt deze rekenmethode er onvoldoende rekening mee dat overledenen al van corona waren genezen, en wellicht aan iets anders zijn gestorven.

   Eerder uitten wetenschappers al kritiek op de Britse manier van registreren. In Engeland worden volgens Johns Hopkins University ruim 45.000 sterfgevallen in verband gebracht met de longziekte. Het land is binnen Europa daarmee het zwaarst getroffen door de pandemie.

  • 8 UUR GELEDEN

   Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Kalverstraat Amsterdam

   De gemeente Amsterdam heeft tijdelijk eenrichtingsverkeer in de Kalverstraat ingevoerd. Het zou vandaag te druk zijn in de drukke, centrale winkelstraat. De richting loopt vanaf de Dam richting het Muntplein, schrijft AT5. Als het drukker wordt, stelt de gemeente 'dosering' in, waarbij winkelend publiek tijdelijk toegang tot de straat wordt ontzegd.

  • 8 UUR GELEDEN

   757 Roemenen verlaten ziekenhuis tegen medisch advies in

   757 Roemenen met het coronavirus hebben het ziekenhuis verlaten tegen het advies van hun behandelaars in. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Roemeense ministerie van Volksgezondheid. Roemenen mogen naar eigen inzicht bepalen of ze zich willen laten behandelen, omdat het Constitutioneel Hof een verplichte quarantaine of ziekenhuisopname in strijd met de grondwet heeft verklaard.

   De Roemeense president Klaus Iohannis heeft vandaag, vanuit de EU-top in Brussel, een amendement getekend dat een verplichte medische quarantaine van 48 uur mogelijk maakt. Deze wetswijziging is naar verwachting in lijn met de eisen van het Constitutioneel Hof.

   Het aantal besmettingen in het Oost-Europese land neemt de afgelopen dagen toe. Gisteren werd een recordaantal van 799 besmettingen gemeld. Er zijn bijna 2000 doden bekend. BBC News schrijft dat in de hoofdstad Boekarest sommige ziekenhuizen geen vrije IC-bedden meer hebben.

  • 11 UUR GELEDEN

   Nieuw voorstel voor EU-herstelfonds

   Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft een nieuw voorstel gedaan voor het coronaherstelfonds van de EU. Volgens verschillende media zou het aandeel giften kleiner zijn dan in het eerste plan, iets waar premier Rutte zich hard voor heeft gemaakt. Persbureau Reuters spreekt over 450 miljard aan giften en 300 miljard aan leningen.

   Volgens nieuwssite Politico zou Nederland een "noodrem" krijgen om hervormingsplannen bij te sturen.

   Het is nog onduidelijk of er een meerderheid voor deze plannen bestaat en of er meerdere voorstellen circuleren.

   BEKIJK OOK

   Nieuwe voorstellen op tafel na moeizame eerste dag EU-top
  • 12 UUR GELEDEN

   Hoofdrolspelers EU-top al bijeen in 'voortop'

   De belangrijkste spelers van de EU-top zijn een uur voor de aanvang van de bijeenkomst al bij elkaar gekomen. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje praten met de voorzitters Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en Charles Michel van de Europese Raad.

    Barend Leyts @BarendLeyts

   Day 2 of #EUCO starts with meeting of @eucopresident with Chancellor Merkel @RegSprecher and @EmmanuelMacron @MinPres @sanchezcastejon @GiuseppeConteIT and @vonderleyen before plenary later today.

   12 uur geleden

  • 13 UUR GELEDEN

   Meeste nieuwe besmettingen in België sinds mei

   In België nemen de zorgen over een mogelijke tweede golf van het coronavirus toe. Het wetenschappelijk instituut Sciensano meldt in zijn dashboard 261 nieuwe besmettingen, het hoogste dagaantal sinds mei. Tussen 8 en 14 juli werden gemiddeld 127,4 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is 46,2 procent hoger dan een week eerder. Daarbij moet aangetekend worden dat de afgelopen weken meer wordt getest.

   Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stijgt weer licht, met de afgelopen week gemiddeld 10,3 per dag. Het aantal coronadoden in België staat op 9800.

  • 13 UUR GELEDEN

   Zwarte Crossterrein blijft leeg dit weekend

   Het terrein van de Zwarte Cross in Lievelde blijft dit weekend leeg. Zonder het coronavirus hadden dezer dagen ruim 200.000 festivalgangers de Achterhoekse weilanden bezocht voor ronkende motoren, live muziek en heel veel bier. Om de pijn te verzachten zendtOmroep Gelderland vandaag en morgen eerdere edities van het festival uit.

   ANP

   ANP

  • 14 UUR GELEDEN

  • 'Zorgen om tekort aan IC-verpleegkundigen in Radboudumc'

   Ruim 10 procent van de verpleegkundigen die werken op de intensive care van het Radboudumc in Nijmegen vertrekt op korte termijn, schrijft De Gelderlander. De meeste gaan met pensioen, een ander deel gaat ander werk doen. Volgens Maria van Heugten van de ondernemingsraad van het UMC is de uitstroom zorgelijk, omdat aan IC-verpleegkundigen al langer een groot gebrek is.

   De raad van bestuur van het academische ziekenhuis zegt in de krant dat er weinig aan de hand is. "Het cijfer van vertrekkende IC-verpleegkundigen ligt dit jaar iets hoger, maar het heeft geen onverwacht effect voor de corona-opschaalplannen."

  • 14 UUR GELEDEN

  • 'VK wil miljoenen gratis coronatests uitdelen'

   Britse ministers ontwikkelen plannen om miljoenen gratis coronatests uit te delen. Dat meldt The Daily Telegraph. Het zou gaan om een eenvoudige test waarbij met een vingerprik binnen 20 minuten aangetoond kan worden of iemand antilichamen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld. De test zou al succesvol op mensen zijn getest en heeft een nauwkeurigheid van 98.6 procent, schrijft de Britse krant.

  • 15 UUR GELEDEN

   Australië stelt hervatting parlementaire jaar uit

   De Australische premier Scott Morrison heeft de opening van het parlementaire seizoen uitgesteld van 4 naar 24 augustus vanwege de heropleving van het coronavirus in het land. De grootste oppositiepartij steunt het annuleren van de bijeenkomst in het federale parlement. Morrison vindt het niet verantwoord parlementariërs vanuit het hele land naar hoofdstad Canberra te laten reizen.

   Het aantal besmettingen in Victoria en New South Wales, de twee meest dichtbevolkte staten van Australië, neemt de afgelopen dagen fors toe. Gisteren werden 425 infecties gemeld, het hoogste aantal in ruim vier maanden. In Victoria geldt sinds 9 juli een gedeeltelijke lockdown.

  • 15 UUR GELEDEN

   Wereldwijd 14 miljoen besmettingen en 600.000 doden

   Het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus wereldwijd heeft de 14 miljoen gepasseerd. Uit de telling van de Johns Hopkins Universiteit blijkt dat 14.106.753 mensen besmet zijn geraakt. De meeste infecties zijn in de Verenigde Staten geteld. Daar zijn voor de tweede dag op rij meer dan 70.000 besmettingen gemeld. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus staat wereldwijd op 602.656.

   Dit zijn de landen met het hoogste aantal besmettingen:

   Coronabesmettingen (18 juli 07:00 uur)

     BESMETTINGEN STERFGEVALLEN
   Verenigde Staten 3.647.715 139.266
   Brazilië 2.046.328 77.851
   India 1.039.084 26.273
   Rusland 758.001 12.106
   Peru 345.537 12.799
   Zuid-Afrika 337.594 4804
   Mexico 331.298 38.310
   Chili 326.439 8347
   Verenigd Koninkrijk 294.803 45.318
   Iran 268.440 13.791
  • 15 UUR GELEDEN

   Overleg Europese regeringsleiders zit muurvast

   De onderhandelingen tussen Europese regeringsleiders over een mogelijk corona-herstelfonds verlopen moeizaam. Voorzitter Charles Michel zou in de loop van deze ochtend met een nieuw voorstel komen. Wat Nederland betreft moet daar vooral in staan dat er alleen geld geleend kan worden uit het zogenoemde herstelfonds als aan een aantal strikte voorwaarden wordt voldaan.

   "De hervormingen staan bovenaan ons lijstje", zei premier Rutte na afloop. Ook de Oostenrijkse kanselier Kurz liet na afloop weten dat de huidige plannen onvoldoende zijn. "Ik wil best solidariteit, maar moet ook aan de Oostenrijkse belastingbetalers denken."

   Volgens Rutte slaat de vermoeidheid toe bij zijn collega-leiders. Dat stemt hem niet mild, zei correspondent Tijn Sadée in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is geen haast. Hij houdt de strenge positie, maar staat wel steeds meer alleen." Hij verwacht dat het vandaag moeilijk gaat worden, omdat het overleg vastzit en een "grimmige sfeer" heerst. "Het gaat wellicht nog wel twee dagen duren of een extra top vergen", verwacht Sadée.

   De leiders komen om 11.00 uur weer bij elkaar.

  • 15 UUR GELEDEN

   163 coronavaccins in ontwikkeling: dit zijn de Europese kanshebbers

   Hoelang duurt het voordat er in Nederland een vaccin is? En hoe goed gaat het middel werken? Een half jaar na de uitbraak van het coronavirus begint langzaam duidelijk te worden hoe het vaccin-landschap eruit ziet en wie op dit moment de grootste kanshebbers zijn.

   163 vaccins zijn er wereldwijd op dit moment in ontwikkeling. Wekelijks komen er nieuwe bij. Voor het gros is de eindstreep nog ver weg en zijn dierproeven nog niet afgerond. Slechts 10 procent zal naar verwachting op de markt komen. Een groep koplopers is een stap verder: 23 vaccins worden op dit moment al getest op mensen.

   In dit artikel zetten we op een rij welke stappen er moeten worden genomen voordat een vaccin op de markt komt:

   BEKIJK OOK

   De race om het coronavaccin: dit zijn de Europese koplopers
  • 15 UUR GELEDEN

   Goedemorgen

   Welkom in het corona-liveblog van zaterdag 18 juli.Lees hier het blog van gisteren terug.

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp
  Gewijzigd op 2020-07-19 06:33:32
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 17 juli 2020 @ 22:05
  #168
  reactie op (#167) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 18-07-2020: Vandaag: DE CIJFERS HIER ZULLEN (NOG) LAAG ZIJN, op de IC nog zelfde kleine aantal patienten, maar ook HIER eerste meldingen van nieuwe gevallen Vier bezoekers van café Hillegom besmet en ook b.v. AMSTERDAM - Strenge controles in Amsterdam, gemeente roept hulp bedrijven in neemt dit weekend opnieuw maatregelen, zoals Vondelpark gedeeltelijk sluiten - Verpleeghuizen Zeeland scherpen bezoekregeling aan. En ook op verschillende vliegvelden met vluchten uit het buitenland Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam Airport vluchten geland met coronagevallen zijn aantal mensen met corona gemeld, gemeten.    

  WERELDWIJD: Ook hier weer meer nieuwe coronaberichten: Besmettingen Barcelona verdrievoudigd: 'Blijf thuis' en Israël: weekend-lockdown, sportscholen weer dicht en India: over de 1 miljoen besmettingen en Opnieuw recordaantal besmettingen in Verenigde Staten - Koelwagens gehuurd voor coronadoden VS

  Voor EUROPA: Vooral Franse regering bezorgd over corona en voor België: 'Tweede golf begonnen', mogelijk verstrenging maatregelen ons buurland!  

  Voor de ANTILLEN: Ook daar weer: Besmettingen op Aruba nemen dagelijks toe na openstelling grens met Amerika

  In SURINAME: Laatste berichten over corona: 19de Covid-19 dode een feit (Dagblad Suriname) en Covid-19: 24 nieuwe cases vandaag genoteerd (Starnieuws) en De UV-licht-robots die COVID-19 op afstand houden (Dagblad Suriname) en veel politiek, economisch nieuws

  In Nederland verder nog: 'RIVM en GGD's werken aan nieuwe testvormen'Er wordt gewerkt aan nieuwe vormen van testen op het coronavirus als voorbereiding op de verwachte tweede golf aan besmettingen.< en Nieuwsuur: RIVM en ministerie zitten te dicht tegen elkaar aan

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  Passagiers met corona op 45 in Nederland gelande vluchten Coronacrisis 

  Passagiers met corona op 45 in Nederland gelande vluchten

  Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan?Corona-update, stel je vraag 

  Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan?

  Opleving van corona in Goes, door 'aantal feestjes thuis'

   Opleving van corona in Goes, door 'aantal feestjes thuis'

  Twee positieve coronatests in Formule 1-paddock

   Twee positieve coronatests in Formule 1-paddock

  Van NU.nl:

  Experts: RIVM en ministerie raakten 'vermengd' tijdens coronacrisis

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 21:48 • AANGEPAST OM 21:48

  'Nieuwe testvormen op komst' • Dit weekend strengere controles in Amsterdam

  • In India en de Verenigde Staten zijn opnieuw een recordaantal besmettingen op een dag geteld.
  • In verschillende verzorgingstehuizen rond Goes is de bezoekregeling aangescherpt na een stijging van de besmettingen in Zeeland.
  • Op de Nederlandse intensive cares liggen 15 coronapatiënten, het laagste aantal sinds begin maart.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.

  Liveblog gesloten

  • 2 UUR GELEDEN

   Malariamedicijn werkt ook niet bij milde verschijnselen covid-19

   Het medicijn hydroxychloroquine werkt niet bij patiënten die milde klachten door het coronavirus hebben. In het wetenschappelijk tijdschrifAnnals of Internal Medicine zijn de resultaten van een nieuw onderzoek daarnaar gepubliceerd.

   Het was al aangetoond dat het medicijn niet helpt als een patiënt ernstig ziek is. Het middel wordt gebruikt tegen malaria, en onder meer president Trumpbeweerde dat het werkt om de symptomen van covid-19 te bestrijden.

   Voor het onderzoek werden 423 mensen getest, van wie er 341 met het coronavirus waren besmet. De helft van de groep kreeg hydroxychloroquine toegediend, de andere helft een placebo. De symptomen van de twee verschilden niet significant na het toedienen van het medicijn.

  • 29 MINUTEN GELEDEN

  • Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam Airport vluchten geland met coronagevallen

   Op Eindhoven Airport zijn de afgelopen maand zes vluchten geland waarin in totaal zeven personen zaten met het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Brabant-Zuidoost na een berichtgeving van de Volkskrant. Op Rotterdam Airport is er voor zover bekend een geval aangetroffen.

   Op Maastricht Airport zijn geen gevallen bekend. Eerder meldde de GGD al dat er 38 vluchten op Schiphol zijn geland met mogelijk een besmette persoon aan boord. De GGD Kennemerland baseerde dat mede op steekproeven die op het vliegveld zijn gehouden tussen half juni en half juli.

  • 38 MINUTEN GELEDEN

   Besmettingen op Aruba nemen dagelijks toe na openstelling grens met Amerika

   Op Aruba zijn drie nieuwe besmettingen geregistreerd. Alle gevallen komen uit de VS. De mensen om wie het gaat worden in quarantaine geplaatst. Sinds Aruba de grenzen met Amerika op 10 juli heropende is het aantal coronabesmettingen bijna dagelijks toegenomen.

   De overheid meldt dat er nu acht mensen besmet zijn op het eiland, ze zitten allemaal in quarantaine. Tussen half mei en eind juni was het eiland vrij van het virus. Op Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten wordt de situatie op Aruba nauwlettend in de gaten gehouden. Tussen de eilanden is vliegverkeer, maar Aruba is het enige eiland dat Amerikanen toelaat.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   'RIVM en GGD's werken aan nieuwe testvormen'

   Er wordt gewerkt aan nieuwe vormen van testen op het coronavirus als voorbereiding op de verwachte tweede golf aan besmettingen. Daar zijn het RIVM, de GGD's en microbiologische laboratoria mee bezig, schrijft NRC. Het is de bedoeling dat het testen straks laagdrempeliger en massaler wordt om de herkomst van besmettingen beter te kunnen nagaan.

   De eerste vernieuwing is een speekseltest, zegt viroloog Chantal Reuskens. Die wordt vanaf half augustus ingevoerd en zal uitsluitend voor kinderen van zes jaar en jonger zijn, of op speciale indicatie. Het is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes diep in de neus en keel, wat onaangenaam kan zijn.

  • 2 UUR GELEDEN

   Koelwagens gehuurd voor coronadoden VS

   De Amerikaanse stad San Antonio heeft koelwagens ingehuurd om de coronadoden in op te slaan. De mortuaria van ziekenhuizen en uitvaartcentra raken overvol. In de afgelopen 24 uur zijn er in de VS bijna 70.000 coronagevallen bijgekomen. Dat is een recordaantal.

   Tot nu toe zijn zeker 3,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het coronavirus en ruim 138.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

   Video afspelen 01:11

   Koelwagens ingehuurd voor opslag overledenen corona: 'Hier praten we niet graag over'

  • 3 UUR GELEDEN

   Strenge controles in Amsterdam, gemeente roept hulp bedrijven in

   Amsterdam gaat dit weekend streng controleren op de coronaregels. Uit angst voor een tweede golf wil de gemeente sneller boetes uitdelen aan mensen die geen afstand houden. Vanwege het mooie weer is de verwachting dat het druk wordt in de hoofdstad, ook met buitenlandse toeristen.

   De gemeente roept de hulp in van musea, straatmuzikanten en toeristische bedrijven om mensen op de regels te wijzen. "Veel buitenlandse bezoekers in de binnenstad kennen de Nederlandse coronaregels niet. Dat geeft ondernemers een extra verantwoordelijkheid", zegt burgemeester Femke Halsema tegen het Parool.

   Op de Wallen wordt het aantal bezoekers geteld met behulp van sensoren. Als het te druk wordt, moeten gastheren en -vrouwen zorgen voor een betere verdeling. Eenrichtingsverkeer moet in de avonduren voorkomen dat mensen tegen elkaar botsen. Ook de zij-ingangen van het Vondelpark worden afgesloten, die gaan maandag weer open.

    Stadsdeel Zuid @StadsdeelZuid

   Zaterdag 18 juli gaan de kleine zij-ingangen van het Vondelpark weer dicht. Zo kunnen we de drukte op zomerse dagen beter reguleren. ⭕ ⇠⇢ ⭕ Hou voldoende afstand! Zes grote ingangen blijven open, ook de ingang bij de Kattenlaan. Maandag 20 juli zijn alle ingangen weer open.

   8 uur geleden

  • 3 UUR GELEDEN

   'Captain Tom' geridderd om inzameling coronageld

   De 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore is geridderd, vanwege zijn inspanningen om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidsdienst in de coronacrisis. Hij liep gesponsord honderd rondjes in zijn tuin en haalde daarmee bijna 33 miljoen pond binnen.

   Video afspelen 01:05

   100-jarige 'captain Tom' voor inzamelingsactie geridderd door koningin Elizabeth

   BEKIJK OOK

   100-jarige 'Captain Tom' geridderd om inzameling miljoenen voor strijd tegen corona
  • 4 UUR GELEDEN

   Nieuwsuur: RIVM en ministerie zitten te dicht tegen elkaar aan

   Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn in de coronacrisis te veel vermengd geraakt. Volgens voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker is dat zowel voor de politiek als de wetenschap geen goede ontwikkeling.

   Het kabinet gaf het RIVM in het begin van de crisis veel autoriteit als orgaan dat los van de politiek wetenschappelijke adviezen gaf. Maar in de praktijk zitten het RIVM en het ministerie dicht tegen elkaar aan.

   Zo zei RIVM-topman Jaap van Dissel vorige maand dat de anderhalvemeterregel "ingewikkelder" te hanteren zou zijn in vliegtuigen, "om toch nog tegen redelijke prijzen te kunnen vliegen". Bussemaker noemt de vraag hoe duur iets mag zijn "een politieke afweging. Dat is niet aan de directeur van het RIVM."

   BEKIJK OOK

   'RIVM en ministerie raakten in coronacrisis te veel vermengd'
  • 5 UUR GELEDEN

   Vier bezoekers van café Hillegom besmet

   Een café uit Hillegom sluit uit voorzorg de deuren omdat vier bezoekers besmet zijn met het coronavirus. Het is niet duidelijk of het café een rol heeft gespeeld in de verspreiding van het virus. De GGD onderzoekt dat nu, schrijft Omroep West.

   "Met pijn in ons hart moeten wij na elf weken lockdown opgelegd door de regering nu zelf besluiten wat wijsheid is na deze covid-meldingen na een bezoek aan ons café", staat op de Facebookpagina van De Kleine Beurs.

   "Omdat niemand voorlopig weet waar de besmetting is ontstaan en door wie deze verspreid wordt binnen ons café, lijkt het ons wijs om vast te laten stellen dat het virus niet door één van onze medewerkers verspreid wordt." De horecagelegenheid heeft daarom al het personeel gevraagd om zich te laten testen. "In afwachting van de resultaten blijft het café gesloten."

   De GGD vraagt iedereen die zaterdag 11 juli in de kroeg is geweest om thuis te blijven en contact op te nemen met de GGD Hollands Midden voor verder advies. De GGD schat dat er ongeveer dertig mensen binnen zijn geweest/

    GGD Hollands Midden @ggdhm

   In #Hillegom zijn meerdere personen (een cluster) besmet geraakt met het coronavirus. De GGD Hollands Midden is bron- en contactonderzoek gestart. We vragen horecabezoekers om maatregelen te nemen. Wil je weten welke? 👉 Lees verder: https://t.co/tgQEbFcFvM

   6 uur geleden

  • 6 UUR GELEDEN

   Modemerk G-Star schrapt 10 procent van alle banen wereldwijd

   Het Nederlandse kledingmerk G-Star gaat wereldwijd 10 procent van de banen schrappen vanwege de coronacrisis. In Nederland gaat het om 150 banen die gaan verdwijnen.

   De afgelopen tijd werd duidelijk dat het bedrijf financiële problemen heeft. Het Zweedse dochterbedrijf werd failliet verklaard, en de Amerikaanse en Australische tak hebben uitstel van betaling aangevraagd.

   In Nederland heeft G-Star de laatste maanden ruim 4,3 miljoen euro steun gekregen om mensen in dienst te houden. Volgens die regeling moeten ondernemingen een boete betalen, als ze voor juni mensen zouden ontslaan.

  • 6 UUR GELEDEN

   Aantal coronagevallen op IC gelijkgebleven

   Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederland is met 15 gelijk gebleven ten opzichte van gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

   Ook het totaal aantal patiënten op de IC's is gelijkgebleven, want het aantal patiënten dat om een andere reden op de IC's ligt, is net als gisteren hetzelfde: 578. Het aantal mensen dat buiten de intensive care is opgenomen met een coronabesmetting is met zeven gedaald naar 73.

   Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De covid-IC-bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen laat een stabiel beeld zien op een laag niveau, ondanks een enkele lokale uitbraak van besmettingen."

  • 9 UUR GELEDEN

   GGD: 38 'verdachte' vluchten naar Schiphol'

   De afgelopen maand zijn er 38 vluchten op Schiphol geland met mogelijk een besmette persoon aan boord. De GGD Kennemerland baseert dat mede op steekproeven die op het vliegveld zijn uitgevoerd tussen half juni en half juli.

   Het gaat om reizigers en werknemers die klachten hadden nadat ze uit het vliegtuig kwamen, of reizigers die later klachten kregen en van wie bleek dat ze gevlogen hadden. Van die laatste groep is niet zeker of ze al tijdens de vlucht naar Nederland waren besmet.

   Nadat die besmettingen waren geconstateerd, heeft de GGD contact opgenomen met een aantal medepassagiers en ook die onderzocht.

   De GGD Kennemerland voert sinds begin juni elke dag bij dertig vluchten op Schiphol steekproeven uit. Ze controleren de gezondheidsverklaring die passagiers bij zich moeten dragen en vragen of mensen klachten hebben. Het is niet duidelijk uit welke landen de besmette personen kwamen en hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn besmet.

  • 9 UUR GELEDEN

   Besmettingen Barcelona verdrievoudigd: 'Blijf thuis'

   De regionale bestuurders van Catalonië hebben inwoners van Barcelona dringend opgeroepen thuis te blijven. Culturele en sportieve evenementen worden beperkt, stranden afgesloten, reizen wordt afgeraden. Restaurants in de drie wijken waar de meeste besmettingen zijn, moeten het aantal gasten halveren. Theaters, bioscopen en discotheken in de gebieden zijn daar dicht.

   De lokale overheid wil niet terug naar een algehele lockdown, maar kondigt naar verwachting strengere maatregelen voor de hele stad aan. Afgelopen week verdriedubbelde het aantal besmettingen in de populaire toeristische stad, met bijna 30 brandhaarden verspreid over verschillende wijken.

   Sinds 21 juni mogen er weer vakantiegangers naar Spanje. Hoewel de regering het virus onder controle probeert te krijgen, wil ze tegelijkertijd de voorzieningen voor toeristen openhouden, ook al wordt het daar vaak niet te nauw genomen met coronaregels.

    Rop Zoutberg @RopZoutberg

   Bestuur Catalonië raadt aan verplaatsingen in Barcelona terug te dringen en dit weekend zoveel mogelijk thuis te blijven. In het hele land zijn 158 brandhaarden en brandhaardjes van coronagevallen. Het overgrote deel hiervan is onder controle. https://t.co/xAHriTHn9C

   10 uur geleden

  • 10 UUR GELEDEN

   Britse zorg krijgt 3 miljard pond voor voorzorg winterdruk

   De National Health Service, de gezondheidszorg in Groot-Brittannië, krijgt 3,3 miljard euro om zich voor te bereiden op een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Dat zegt premier Johnson.

   Wetenschappers waarschuwden deze week dat het Verenigd Koninkrijk komende winter mogelijk 120.000 nieuwe sterfgevallen krijgt bij een nieuwe infectiegolf. Het grote aantal zieken zou het zorgsysteem onder enorme druk zetten, want de artsen en ziekenhuizen hebben al te maken met een grote achterstand in de reguliere zorg en verwachten in het najaar ook de seizoensgriep.

   De Britse premier geeft vanmiddag en persconferentie en kondigt een 'roadmap' naar herstel aan. Ook zal de overheid naar verwachting de richtlijnen versoepelen, zodat meer mensen weer aan het werk kunnen. Verder wordt het aantal virustests flink opschroefd.

  • 11 UUR GELEDEN

   Israël: weekend-lockdown, sportscholen weer dicht

   De Israëlische regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nadat het aantal corona-besmettingen hard stijgt, dagelijks met 2000 gevallen. Zo komt er een weekend-lockdown, van vrijdagmiddag tot zondagochtend. Winkels, kappers, bars en attracties gaan dan dicht.

   Enkele maatregelen die in mei waren ingetrokken, worden weer ingevoerd. Zo moeten sportaccommodaties tot nader order dicht. Restaurants mogen geen klanten meer ontvangen en alleen nog maar bezorgen. Alle bijeenkomsten van meer dan 10 personen worden verboden.

   Aanvankelijk wist Israël het virus goed onder controle te houden en de dagelijkse infecties terug te dringen. Dat veranderde na de versoepelingen en massale demonstratiebijeenkomsten tegen het beleid van premier Netanyahu,

  • 12 UUR GELEDEN

   Verpleeghuizen Zeeland scherpen bezoekregeling aan

   Twee grote zorgorganisaties in Goes in Zeeland hebben de bezoekregeling in enkele verpleeg- en verzorgingshuizen weer aangescherpt, nu het aantal coronabesmettingen in de gemeente stijgt.

   De instellingen die maatregelen hebben genomen, SVRZ en Ter Weel, doen dit om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt Omroep Zeeland. Het is een voorzorgsmaatregel. Voor zover bekend zijn er op de betreffende locaties momenteel geen mensen besmet. Afgelopen voorjaar, tijdens de eerste coronauitbraak, werden meerdere cliënten ziek.

   De komende tijd mag niet meer iedereen zomaar langskomen. Cliënten mogen twee vaste bezoekers ontvangen. De maatregel geldt in ieder geval twee weken.

   "We vinden het heel naar om het aantal bezoekers in Goes te moeten beperken. Dit is een teleurstelling voor ons allemaal. Maarde veiligheid voor cliënten en medewerkers staat voorop", meldt SVRZ. In totaal hebben vier of vijf locaties de bezoekersregeling aangepast.

  • 12 UUR GELEDEN

   Filmfonds verdeelt 4.6 miljoen euro onder noodlijdende filmtheaters

   Het Filmfonds steunt 26 theaters die financiële steun voor de coronaperiode hadden gevraagd. In totaal wordt er 4,6 miljoen euro verdeeld om de filmtheaters te compenseren voor de drie maanden dat ze moesten sluiten door de coronacrisis. Dat geld komt van het Filmfonds en het ministerie van OCW. Ook de gemeenten waar de theaters staan dragen bij.

   Sinds 1 juli mogen de filmhuizen weer open, maar met een beperkt aantal bezoekers. Veel filmtheaters zijn in financiële problemen geraakt en vrezen het einde van het jaar niet te halen, blijkt uit rondvraag van de Filmkrant.

  • 13 UUR GELEDEN

   India: over de 1 miljoen besmettingen

   Het aantal besmettingen in India is de miljoen gepasseerd. Ruim 25.000 mensen zijn tot nu toe overleden. In een dag werden er bijna 35.000 besmettingen geregistreerd en overleden er 687 mensen.

   Sinds India half mei de lockdownmaatregelen versoepelde, stijgt het aantal besmettingen snel. Deskundigen vrezen dat ziekenhuizen de grote toestroom van ernstig zieke patiënten niet aankunnen. Veel ziekenhuizen in arme gebieden hebben niet de voorzieningen om patiënten de juiste zorg geven.

   Na de VS en Brazilië heeft India nu wereldwijd de meeste besmettingen.

  • 13 UUR GELEDEN

   British Airways neemt afscheid van de Boeing 747

   British Airways haalt per direct de jumbojet uit de vloot. Het afscheid was gepland in 2024, maar vanwege de coronacrisis laat de luchtvaartmaatschappij de 31 toestellen niet langer vliegen. De 747's vertegenwoordigen zo'n 10 procent van de totale BA-vloot.

   De maatschappij is hard getroffen door de reisbeperkingen vanwege de coronacrisis. Duizenden werknemers zijn op straat gezet.

   De Boeing 747RTR

  • 13 UUR GELEDEN

   België: 'Tweede golf begonnen', mogelijk verstrenging maatregelen

   België telde vorige week gemiddeld 115 besmettingen per dag. Dat is ruim 32 procent meer dan de week daarvoor. Op maandag waren het er zelfs 216, maar dat hoge cijfer is te verklaren doordat veel mensen zich na het weekend laten testen.

   Viroloog Marc van Ranst noemde de cijfers "absoluut niet goed". "Als je deze cijfers ziet, kan je zeggen dat de tweede golf begonnen is", zei hij op de Belgische radio. Van een versoepeling van de coronamaatregelen kan geen sprake zijn, zei hij. Mogelijk worden die juist weer strenger.

   Het aantal coronadoden in België staat op 9795. De meeste besmettingen zijn in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen.

   De ziekenhuisopnamen zijn stabiel; zo'n 10 per dag. Maar voor het eerst in drie maanden neemt dat aantal niet meer af.

  • 14 UUR GELEDEN

   25ste nertsenbedrijf besmet met coronavirus

   In Noord-Brabant is opnieuw het coronavirus vastgesteld bij een nertsenbedrijf. Het gaat om een fokkerij in Westerbeek met 1100 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen nadat pups zijn getest voor vervoer naar een andere locatie, schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

   Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu op 25 nertsenfokkerijen dieren besmet geraakt; ruim een miljoen dieren zijn gedood.

   Vorig jaar waren er 128 bedrijven voor edelpelsdieren, wat in de praktijk voornamelijk neerkomt op nertsenhouderijen. Het fokken van deze dieren wordt vanaf 2024 verboden.

  • 15 UUR GELEDEN

  • Bolsonaro: economische gevolgen zijn dodelijker dan corona

  • De Braziliaanse president Bolsonaro heeft in een videoboodschap aan het volk benadrukt dat hij de economie weer wil openen, ondanks het coronavirus. "We kunnen de economie niet blijven verstikken", zei hij.

   Bolsonaro is zelf besmet met het virus en wordt fors bekritiseerd omdat hij de gezondheidscrisis niet serieus genoeg zou nemen. Brazilië is een van de landen waar het aantal besmettingen de afgelopen tijd hard is gestegen.

  • Video afspelen 00:24

   Bolsonaro: economische gevolgen zijn dodelijker dan corona

  • 15 UUR GELEDEN

   Opnieuw recordaantal besmettingen in Verenigde Staten

   In de VS is weer een recordaantal bevestigde coronabesmettingen op een dag geteld. De Johns Hopkins Universiteit meldt dat er in 24 uur ruim 68.000 coronagevallen bij zijn gekomen. Ook persbureau Reuters meldt op basis van een eigen telling een nieuw record van minstens 77.000 nieuwe besmettingen.

   Het aantal coronabestemmingen in het land blijft snel toenemen. Deze maand meldden dertig van de vijftig staten records.

   Tot nu toe zijn zeker 3,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het coronavirus en ruim 138.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan. Het land is wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie.

   BEKIJK OOK

   VS meldt wederom recordaantal coronabesmettingen op een dag
  • 15 UUR GELEDEN

   'Na coronacrisis keren oude opvattingen over samenleving weer terug'

   Nederlanders gaan na de coronacrisis waarschijnlijk niet blijvend anders denken over zaken als politieke onderwerpen, instituties of de samenleving. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van literatuuronderzoek over eerdere crises.

   Het bureau keek onder meer naar hoe wetenschappers schreven over de effecten van eerdere virusuitbraken, zoals de Mexicaanse Griep en de SARS-epidemie, op het denken van mensen. Ook keken de onderzoekers naar hoe terreuraanslagen zoals die op 11 september 2001 of een nationale ramp als MH17 de samenleving hebben veranderd.

   Op basis van het literatuuronderzoek schat het SCP dat het in de coronacrisis "flink toegenomen" vertrouwen in de politiek en instituties zoals het parlement van tijdelijke aard is. "Onder meer de naderende economische recessie kan zorgen voor een snelle afname in het vertrouwen in politiek en instituties", stelt het planbureau.

   BEKIJK OOK

   'Na coronacrisis keren oude opvattingen over samenleving weer terug'
  • 15 UUR GELEDEN

   Franse regering bezorgd over corona

   In Frankrijk zijn de eerste "voorzichtige tekenen" te zien dat het coronavirus weer oplaait. De zogeheten R-waarde ligt boven de 1, wat wil zeggen dat elke patiënt nu meer dan één andere persoon besmet. Dat is voor het eerst sinds de quarantaine half mei werd versoepeld. In de afgelopen 24 uur zijn 534 nieuwe coronapatiënten en 18 nieuwe doden geteld.

   De regering heeft besloten per volgende week het dragen van maskers verplicht te stellen in openbare gebouwen. Dat zou aanvankelijk per 1 augustus verplicht worden, maar is nu versneld. In zes steden in het departement Mayenne, in de Loire-streek, is het vanaf nu al verplicht om maskers in gebouwen te dragen. Maar ook in andere regio's, zoals Marseille, Bretagne en Parijs, zijn er zorgen.

    NL Ambassade France @NLenFrance

   Vakantie in Frankrijk ? Vanaf volgende week is het verplicht mondkapjes te dragen in alle overdekte locaties 🇫🇷 : winkels, musea, restaurants enz. Neem voldoende mondkapjes mee en respecteer ook alle andere lokale #COVID19 maatregelen. https://t.co/NPNz2wmJkK

  • 16 UUR GELEDEN

   Liveblog geopend

   Welkom in het corona-liveblog van vrijdag 16 juli. Lees hier het blog van gisteren terug. 

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp

   

  Gewijzigd op 2020-07-18 00:55:55
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 16 juli 2020 @ 20:56
  #167
  reactie op (#166) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 17-07-2020: Vandaag: NOG MAAR 15 CORONAPATIENTEN op de IC, zeer laag aantal, hier lijkt het goed te gaan, maar WERELDWIJD is er een heel ander beeld op veel plaatsen?! In enkele landen en ook hier in Europa spreekt men al van een 2e golf. Ook meer maatregelen, oppassen nog steeds.  

  WERELDWIJD: Meer besmettingen gemeld in oa VS: Florida breekt weer record aantal coronadoden en weer landen die grenzen sluiten of anderszins. Maar ook in Europa:

  Voor EUROPA: Volgende landen zijn Franse regering bezorgd over corona of grenzen weer 'dicht' hogere waarschuwingen voor o.a.: Reisadvies aangescherpt: Bulgarije is weer oranje en Montenegro en Servië van veilige lijst  en Minder corona in Moskou, elders in Rusland juist meer en Forse stijging coronagevallen in Spanje 

  Voor de ANTILLEN: Ook daar weer: Nieuwe coronabesmettingen op Curaçao en Sint-Maarten  en hopelijk kan het direct gecontroleerd worden behandeld en de opgestarte toeristenindustrie, inkomen, blijven doorgaan! Maar we hebben geleerd van de 1e keer? Ook op BONAIRE 2 mensen met corona die uit Peru kwamen maar direct in quarantaine.     

  In SURINAME: Laatste berichten over corona: In vergelijking tot omringende landen gaat het enigszins redelijk, controleerbaar nog. En toch ongerustheid niet ten ontechte: Breaking: Voor vandaag al 64 Covid-19 besmettingen (Starnieuws) en Covid-19 noopt tot inzet moderne communicatiemiddelen (Starnieuws) en Covid-19: Aantal besmettingen zorgwekkend (Starnieuws) en ook veel POLITIEK NIEUWS, nieuwe president aangesteld en zie aparte forumtopic hierover. 

  In Nederland verder nog: Vooral opvallend: Ook weer de economische gevolgen: Recordstijging werkloosheid: in een maand 74.000 werklozen erbij en o.a. zelfs een wereldbedrijf als: Honderden miljoenen verlies bij Heineken en ook de medische zorg en gevolgen die voor Coronapatiënten met mildere klachten lijken moeizamer te herstellen o.a. toch niet meevallen? En de: Kabinet wil corona-app vanaf 1 september landelijk inzetten maar heeft die wel het gewenste resultaat, bovendien moet je wel een telefoon hébben met een APP mogelijkheid en vele ouderen o.a. hébben die niet, al blij als ze een 'gewoon' mobieltje hebben. 

  En afwachten wat de RECHTER nu vindt van Horeca naar de rechter voor versoepeling maatregelen Dat zou een uitspraak kunnen zijn met grote gevolgen voor o.a. de 'anderhalve meter samenleving'? Het 'nieuwe normaal'? Maar DURFT DE RECHTER WEL zo'n uitspraak te doen... doordenkertje.     

  En minister: De Jonge: 'Verpleeghuizen open voor bezoek bij tweede golf' ook hier houden we dus wel degelijk rekening ermee dát het weer erger kan worden. Maar dan hebben 'we' ook geleerd van de eerste keer dus, NIET MEER ZO ALS 'TOEN'...         

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  'Verpleeghuizen bij tweede golf alleen in uiterste geval dicht' Coronamaatregel

  'Verpleeghuizen bij tweede golf alleen in uiterste geval dicht'

  Coronacrisis jaagt ook innovatie aan: 'Ze zijn ertoe gedwongen' Innovatie in coronatijd 

  Coronacrisis jaagt ook innovatie aan: 'Ze zijn ertoe gedwongen'

  Coronavirus kan nog maanden huishouden: 'Ik voel me oud' 01:43 Hoofdpijn en concentratieproblemen 

  Coronavirus kan nog maanden huishouden: 'Ik voel me oud'

  Omscholing als wapen tegen meer werklozen: zo pak je het aan Werkloosheid door coronacrisis 

  Omscholing als wapen tegen meer werklozen: zo pak je het aan

  Herstelzorg coronapatiënt per direct in basispakket Liveblog 

  Herstelzorg coronapatiënt per direct in basispakket

  Van NU.nl:

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 20:51 • AANGEPAST OM 20:51

  Forse stijging coronapatiënten Spanje • Horeca naar rechter voor versoepeling

  • Op de Nederlandse intensive cares liggen 15 coronapatiënten, het laagste aantal sinds begin maart.
  • RIVM-richtlijnen ouderenzorg hebben magere wetenschappelijke basis, meldt Nieuwsuur.
  • De corona-app moet vanaf 1 september landelijk beschikbaar zijn.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.

  Liveblog gesloten

  • 2 UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   We sluiten dit liveblog nu af. Vanaf morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws. Goedenacht!

  • 8 MINUTEN GELEDEN

   Houden reizigers in Rotterdam zich aan de mondkapjesplicht?

   Sinds 1 juni moeten reizigers verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Sindsdien hebben de boa's in Rotterdam hun handen vol aan het controleren van reizigers. Rijnmond ging mee op controle.

   Video afspelen 01:59

   Houden reizigers in Rotterdam zich aan de mondkapjesplicht?

  • 25 MINUTEN GELEDEN

   Franse regering bezorgd over stijging coronapatiënten

   In Frankrijk zijn de eerste "voorzichtige tekenen" te zien dat het coronavirus weer oplaait. De zogeheten R-waarde ligt boven de 1, wat wil zeggen dat elke patiënt nu meer dan één andere persoon besmet. Dat is voor het eerst sinds de quarantaine half mei werd versoepeld. In de afgelopen 24 uur zijn 534 nieuwe coronapatiënten en 18 nieuwe doden geteld.

   De regering heeft besloten per volgende week het dragen van maskers verplicht te stellen in openbare gebouwen. Dat zou aanvankelijk per 1 augustus verplicht worden, maar is nu versneld. In zes steden in het departement Mayenne, in de Loire-streek, is het vanaf nu al verplicht om maskers in gebouwen te dragen.

   Het aantal nieuwe besmettingen ligt hier boven het landelijk gemiddelde: eind juni werd zelfs een verdubbeling van het aantal patiënten geregistreerd. "De situatie in het departement is problematisch", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. "Het virus circuleert weer", zeiden de lokale autoriteiten.

   Ook elders toename

   Maar ook elders zijn er zorgen. In Bretagne is het aantal nieuwe besmettingen nu op het hoogste punt sinds eind april. Ook in Marseille neemt het aantal patiënten snel toe.

   In de omgeving van Bordeaux is de situatie 'zorgwekkend', zeggen de gezondheidsautoriteiten. De stijging van het aantal besmettingen hier zou vooral het gevolg zijn van familiebijeenkomsten en feestjes.

   In Parijs wordt ook gewaarschuwd voor een heropleving. In ziekenhuizen worden weer meer patiënten opgenomen. "Het is nog niet zorgwekkend, maar we houden het wel goed in de gaten", zei minister Véran.

  • 16 MINUTEN GELEDEN

   Duitse corona-app bijna 16 miljoen keer gedownload

   De corona-app in Duitsland is 15,8 miljoen keer gedownload. Als dat unieke downloads zijn, heeft ongeveer 18 procent van de Duitsers de app geïnstalleerd. Indrukwekkend, maar er zijn nog wel wat kinderziektes. En het is onduidelijk hoe effectief die app nu eigenlijk is.

   "Eigenlijk had niemand verwacht dat de app juist in Duitsland zo'n groot succes zou worden", schrijft Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek. "De Duitsers staan bekend als bijzonder privacy-minnend volk."

   Wij vroegen een aantal Berlijners naar hun ervaringen met de app. Het blijkt dat er, ondanks alle focus op privacy, toch nog veel wantrouwen is:

   Video afspelen 01:31

   Verdeelde reacties op corona-app in Duitsland

   Na veel kritiek op eerdere versies kwam er vorige maand een app die zelfs door critici als veilig wordt bestempeld. "Dat is het geheim van het succes", zegt Bernd Schlömer, Berlijnse politicus van de FDP, die de ontwikkeling van de app nauwgezet heeft gevolgd. "Juist omdat de tech-scene en burgers erbij betrokken zijn en er naar hun eisen is geluisterd, is onder de bevolking het vertrouwen in de app zo groot."

   Lees het hele verhaal van onze Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek:

   BEKIJK OOK

   Duitse corona-app: 16 miljoen downloads, maar doet hij waar hij voor bedoeld is?
  • 33 MINUTEN GELEDEN

   Florida breekt weer record aantal coronadoden

   In Florida zijn de afgelopen 24 uur 156 coronadoden geteld. Dat is het hoogste aantal in de zuidelijke Amerikaanse staat tot nu toe.

   Ook zijn er bijna 14.000 nieuwe besmettingen geteld in Florida, daarmee komt het totaal op ongeveer 316.000. Het gaat om de op een na hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de coronapandemie.

   Florida kampt al een tijdje met hoge aantallenbesmettingen en doden. Ter vergelijking: in Italië lag het hoogste aantal besmettingen op één dag op 6500. In Italië wonen bijna zestig miljoen mensen, bijna drie keer zoveel als in de Amerikaanse staat, die 21 miljoen inwoners heeft.

  • 2 UUR GELEDEN

   Forse stijging coronagevallen in Spanje

   In de afgelopen 24 uur zijn er 580 nieuwe coronapatiënten geteld in Spanje. Dat is een flinke stijging: gisteren steeg het aantal coronabesmettingen met 390. Meer dan de helft van de besmettingen zijn in de noordelijke regio's Aragón en Catalonië. Het is het slechtste cijfer sinds 10 mei.

   Catalonië ziet al langer hogere cijfers dan de rest van Spanje. Sinds gisteren zijn 160.000 mensen in de regio weer in lockdown.

   De situatie is zorgwekkend, zegt Fernando Simón, directeur van het Spaanse RIVM. Volgens hem komt de stijging in het aantal besmettingen doordat mensen de coronaregels minder goed opvolgen dan voorheen. 70 procent van de nieuwe patiënten heeft geen symptomen.

   "We sporen bijna alles op wat er is", zegt Simón. "Het virus is er. En als je zoekt, dan vind je veel, veel meer dan je zou willen vinden."

  • 2 UUR GELEDEN

   Montenegro en Servië van veilige lijst

   Inwoners van Montenegro en Servië mogen niet meer de EU in reizen. De landen stonden tot voor kort op de lijst met veilige landen, maar zijn daar vanaf gehaald omdat het aantal coronagevallen is gestegen.

   Twee weken geleden werden de grenzen van de EU opengesteld voor veertien landen. Nu de twee Balkanlanden zijn geschrapt, mogen alleen nog inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea de EU in.

  • 3 UUR GELEDEN

   Geliefden van buiten EU mogen Nederland in

   Mensen die een relatie hebben met een Nederlander en buiten de EU of het Schengengebied wonen, mogen vanaf 27 juli Nederland weer in. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. Door de coronapandemie geldt voor veel inwoners van niet-EU-landen een inreisverbod.

   Kijk hier hoe minister Grapperhaus op het idee kwam, en wat hij zegt over de strenge voorwaarden waaraan geliefden moeten voldoen:

   Video afspelen 02:37

   Grapperhaus: geliefden mogen onder voorwaarden inreizen

   Voor de regeling gelden strikte voorwaarden. Zo moeten de partners minimaal drie maanden een relatie hebben en daar een handgeschreven verklaring over ondertekenen. Liegen daarover wordt als meineed bestraft, zegt Grapperhaus.

   BEKIJK OOK

   Geliefde van buiten de EU mag binnenkort weer naar Nederland komen
  • 3 UUR GELEDEN

   De Jonge: 'Verpleeghuizen open voor bezoek bij tweede golf'

   Bij een mogelijke tweede golf van het coronavirus kunnen verpleeghuizen open blijven voor bezoek. Dat schrijft minister van Volksgezondheid De Jonge aan de Tweede Kamer. Verpleeghuizen kunnen dan zelf bepalen of ze bezoek toelaten of niet.

   Van maart tot en met mei gold een verbod op bezoek bij verpleeghuizen. Een groep wetenschappersadviseerde het kabinet om dat niet te herhalen, omdat het vaak tot schrijnende situaties leidde. Minister De Jonge neemt dat advies nu over.

   BEKIJK OOK

   Geen landelijk bezoekverbod verpleeghuizen bij nieuwe coronagolf
  • 4 UUR GELEDEN

  • Horeca naar de rechter voor versoepeling maatregelen

   Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de staat. De branchevereniging wil dat de coronamaatregelen in de horeca zo snel mogelijk worden versoepeld. Het gaat dan vooral om de anderhalvemeterregel.

   De horeca-ondernemers willen dat de afstandsregel niet meer geldt voor groepen tot en met negen personen, zowel binnen als buiten. Ook eist de KHN dat de afstand tussen zitplaatsen op terrassen niet meer bewaard hoeft te worden.

   Volgens de KHN zijn de huidige maatregelen "veel strenger dan noodzakelijk" en "willekeurig". Ook staan de regels volgens de horeca-ondernemers "haaks op versoepelingen die op andere gebieden wel zijn doorgevoerd".

   Het water staat de ondernemers aan de lippen, zegt de brancheorganisatie. Met de huidige regels kunnen veel ondernemers geen rendabele zaak runnen.

  • 4 UUR GELEDEN

   Portugese politie arresteert kwakzalvers

   De politie in Portugal heeft vijf mensen aangehouden die claimden met 'ozontherapie' het coronavirus te kunnen voorkomen en genezen. Volgens de politie maakten de verdachten misbruik van de kwetsbaarheid van mensen die bang zijn voor het virus.

   Ozontherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Er is volgens de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij geen bewijs dat het ergens tegen werkt.

   De klinieken die de therapie aanboden hebben mogelijk zelfs bijgedragen aan de verspreiding van het coronavirus, zegt de politie. Ook hebben de verdachten coronatests afgenomen zonder vergunning.

  • 5 UUR GELEDEN

   15 coronapatiënten op IC, laagste aantal in maanden

   Op de intensive cares liggen nu vijftien mensen met het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er vijf minder dan gisteren. Het is het laagste aantal covidpatiënten op de IC sinds begin maart. Verder liggen er 578 mensen met andere aandoeningen op de intensive care.

   Ook het aantal coronapatiënten buiten de intensive care is gedaald met vijf. Op de verpleegafdelingen worden nu tachtig coronapatiënten behandeld.

  • 5 UUR GELEDEN

   'Russische hackers vallen corona-onderzoekers aan'

   Veiligheidsdiensten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada beschuldigen Russische hackers van cyberaanvallen op onderzoeksinstituten die zich bezighouden met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

   De drie landen houden hackersgroep APT29, ook wel Cozy Bear genoemd, daarvoor verantwoordelijk. De groep is volgens de landen vrijwel zeker onderdeel van de Russische veiligheidsdiensten.

   Britse functionarissen willen tegen The Guardian niet zeggen of er informatie is buitgemaakt. Volgens de inlichtingendiensten maken de hackers gebruik van phishing en speciale malware. Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid.

   Cozy Bear wordt verantwoordelijk gehouden voor de Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De hackers zouden, samen met de eveneens Russische hackgroep Fancy Bear, zich ook schuldig hebben gemaakt aan hacks bij de Democratische Partij in de aanloop naar dezelfde verkiezingen.

  • 5 UUR GELEDEN

   Duitsland: beoordeling WHO moet sneller

   De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet zo snel mogelijk haar eigen functioneren laten beoordelen door een onafhankelijke commissie. Dat zegt Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, tegen persbureau Reuters.

   De WHO kondigde vorige week aan een onafhankelijke commissie te laten kijken naar hoe de organisatie de coronapandemie heeft aangepakt. In november komt een voorlopig rapport, in mei 2021 volgt de volledige evaluatie, zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

   Spahn zegt dat het belangrijk is om daar sneller mee te komen "omdat we nu al conclusies kunnen trekken".

  • 6 UUR GELEDEN

   Manchester herdenkt slachtoffers pandemie

   Een herdenkingsdienst in de kathedraal van Manchester voor de slachtoffers van het coronavirus AFP

  • 6 UUR GELEDEN

   Spanje ruimt bedrijf met 93.000 nertsen

   Op een nertsenboerderij in de Spaanse regio Aragón worden alle 92.700 nertsen afgemaakt vanwege een uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf in La Puebla de Valverde werd in mei al gesloten nadat zeven medewerkers positief hadden getest.

   Uit een steekproef onder 90 nertsen bleek maandag dat 78 dieren waren besmet met het virus. Daarna is besloten om alle nertsen te ruimen. Het gaat om een preventieve maatregel, zeggen de autoriteiten. Het staat niet vast dat er besmettingen tussen nertsen en mensen zijn geweest.

   In Nederland is tot nu toe op 24 nertsenbedrijven het coronavirus vastgesteld.

  • 7 UUR GELEDEN

   Wat als je op vakantie in een lockdown terechtkomt?

   Als vakantieganger kun je er zomaar mee te maken krijgen: de reisbestemming gaat op slot. Op verschillende plekken in Europa hebben nieuwe uitbraken van het coronavirus al tot verscherpte maatregelen geleid en in enkele gevallen zelfs tot lokale lockdowns. Wat kun je in zo'n geval het beste doen?

   BEKIJK OOK

   Op vakantie in Europa? Je kunt in een regionale lockdown belanden
  • 7 UUR GELEDEN

   Onderzoek Nieuwsuur: richtlijnen ouderenzorg hebben magere wetenschappelijke basis

   Enkele belangrijke RIVM-coronarichtlijnen voor medewerkers in de ouderenzorg hebben een magere wetenschappelijke onderbouwing. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, dat een aantal gehanteerde regels toetste aan voorgaande richtlijnen en bij deskundigen.

   Het gaat om de richtlijn over het gebruik van mondmaskers. Veel medewerkers in de ouderenzorg wilden die dragen om te voorkomen dat ze ouderen zouden besmetten. Maar de RIVM-richtlijnen raadden het gebruik van mondmaskers en andere beschermende materialen voor bepaalde situaties juist af.

   Personeel zou volgens die richtlijnen voor korte tijd onbeschermd binnen anderhalve meter van een coronapatiënt kunnen werken. Ook zou een mondmasker schijnveiligheid bieden.

   Daar blijkt geen concreet wetenschappelijke onderzoek over te bestaan, meldt Nieuwsuur. Volgens het RIVM zou er wel "internationale consensus" over zijn.

   BEKIJK OOK

   RIVM-richtlijnen ouderenzorg hadden magere wetenschappelijke basis

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   RIVM-richtlijnen ouderenzorg hadden magere wetenschappelijke basis

  • 8 UUR GELEDEN

   Student met heimwee fietst naar Griekenland

   De Griekse student Kleon Papadimitriou heeft vanuit Schotland meer dan 3000 kilometer gefietst om zijn familie en vrienden in Athene op te zoeken. Aan de The New York Times vertelt hij dat hij op dat idee kwam omdat vliegen lange tijd niet mogelijk was en hij veel tijd en energie overhad toen de colleges van de universiteit in Aberdeen plotseling ophielden.

   De 20-jarige student vertrok op 10 mei. Na de eerste etappes door Groot-Brittannië nam hij de boot naar Nederland. Daarna trapte hij door naar Duitsland en Italië, vanwaaruit hij de boot naar Griekenland nam. Hij had gehoopt de tocht in 30 dagen te volbrengen, maar dat was wat optimistisch. Hij kwam aan in Griekenland op 25 juni, 46 dagen na zijn vertrek. Daar moest hij wel eerst een coronatest ondergaan. De uitslag was negatief en twee dagen later was hij in Athene, tot zijn eigen ongeloof. "Ik had geen idee dat ik hier het doorzettingsvermogen en geduld voor had."

    New York Times World @nytimesworld

   When the coronavirus pandemic swept across Europe, Kleon Papadimitriou was at college in Scotland. He decided to cycle home to Greece.   https://t.co/VJdti7DdsI

   1 dag geleden

  • 8 UUR GELEDEN

   Bruls wil juichverbod van tafel: 'Het is niet handhaafbaar'

   Het juichverbod in voetbalstadions en bij demonstraties is niet te handhaven volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een vertrouwelijke brief aan de ministers De Jonge en Grapperhaus. Bruls roept de ministers op het schreeuwverbod te schrappen.

   Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad is het verbod niet realistisch en in strijd met de wens een geloofwaardige overheid te zijn. "Het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband bij demonstraties en sportwedstrijden staat dusdanig ver af van de maatschappelijke realiteit dat de veiligheidsregio's dit als een onmogelijke opdracht ervaren."

   Bruls vroeg de ministers al eerder om van het verbod af te zien, maar het wordt nog steeds genoemd in de nieuwste aanwijzing van het kabinet over de coronaregels. Daarom herhaalt Bruls zijn oproep nu.

   Ook Jan van Merwijk, stadiondirecteur van De Kuip in Rotterdam, uitte vorige maand zorgen over het juichverbod. Hij noemde het "ondoenlijk" om een massa voetbalsupporters in het stadion stil te houden. "Voetbal is emotie."

  • 9 UUR GELEDEN

   Cirque du Soleil treedt weer op in China

   Cirque du Soleil is hard geraakt door de coronacrisis. De artiesten van de show met miljoenen fans over de hele wereld mochten maandenlang niet optreden. Eind juni vroeg de circusproducent uitstel van betaling aan en meer dan 3400 medewerkers werden tijdelijk ontslagen om een faillissement af te wenden.

   Door de versoepeling van de coronamaatregelen mogen er in China sinds enkele weken weer shows worden opgevoerd en vanaf deze maand zijn er ook weer shows in Mexico, tot vreugde van de artiesten.

   Video afspelen 01:30

   'We hebben onze show moeten veranderen omdat artiesten niet bij ons konden komen'

  • 9 UUR GELEDEN

   Minder corona in Moskou, elders in Rusland juist meer

   Moskou heeft het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen genoteerd sinds begin april. Er kwamen er de afgelopen 24 uur 532 bij. Daarmee staat het totale aantal geregistreerde besmettingen in de Russische hoofdstad op 231.801.

   De afname van het aantal nieuwe gevallen in Moskou betekent niet dat de coronacrisis in heel Rusland is uitgewoed. De hoofdstad werd het eerst en het zwaarst getroffen, maar het virus sijpelt nog steeds door naar meer afgelegen regio's, zegt correspondent David Jan Godfroid. Al weken komen er dagelijks tussen de 6000 en 7000 nieuwe besmettingen bij. De afgelopen 24 uur waren het er 6428. Daarmee komt het totaal op 752.797. Rusland staat na de Verenigde Staten, Brazilië en India wereldwijd op de vierde plaats.

   De Russische autoriteiten onderhandelen met een aantal landen over opening van de grens en hervatting van het vliegverkeer. Behalve met China, Vietnam en Mongolië praat Moskou daar ook over met een aantal EU-landen, waaronder Nederland, hoewel Russen nog niet welkom zijn in de EU. Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat het zijn grens alleen openstelt voor landen als dat andersom ook gebeurt.

  • 9 UUR GELEDEN

   Belgische viroloog krijgt politiebescherming

   De Belgische viroloog Marc Van Ranst krijgt sinds enkele weken politiebescherming, zegt hij in de krantDe Morgen. Sinds enkele weken rijdt er een politieauto rond zijn woning.

   De dreiging komt uit de rechts-populistische hoek, zegt de viroloog. Hij haalt op sociale media regelmatig uit naar partijleden van N-VA en Vlaams Belang. "Ik volg extreemrechts al meer dan dertig jaar, en ik weet ook dat het veel geblaat en weinig wol is. Maar vandaag kan je niet voorzichtig genoeg zijn", zegt Van Ranst.

   Ondanks de dreigementen is hij niet van plan om naar de achtergrond te verdwijnen. "Angst is een slechte raadgever, maar gelukkig heb ik de jongste jaren een olifantenvel gekweekt."

  • 9 UUR GELEDEN

   Kabinet wil corona-app vanaf 1 september landelijk inzetten

   De corona-app CoronaMelder moet vanaf 1 september door iedereen in Nederland te gebruiken zijn. Uit een tijdlijn van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de landelijke introductie op die datum staat gepland.

   De komende tijd wordt de app nog getest. Dat gebeurt op dit moment al in de regio Twente.

   Vanaf 1 september is de CoronaMelder niet alleen landelijk beschikbaar, maar wordt die ook door de GGD ondersteund. De app moet helpen met het bron- en contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met mensen die het virus hebben.

   BEKIJK OOK

   Kabinet wil corona-app 1 september in de lucht, praktijktest in augustus
  • 11 UUR GELEDEN

   Koninklijk eerbetoon in Spanje voor coronaslachtoffers

   Bij het koninklijk paleis in Madrid zijn vanochtend de ruim 28.000 Spanjaarden herdacht die aan het coronavirus zijn overleden. Koning Felipe uitte zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. "U staat niet alleen in uw verdriet", aldus de koning. Hij prees ook de zorgmedewerkers en de solidariteit die Spanjaarden de afgelopen maanden hebben getoond.

   De nationale herdenking werd bijgewoond door 400 personen: nabestaanden van 100 coronaslachtoffers, vertegenwoordigers van de zorgsector, de politie, religieuze organisaties, politici en ambassadeurs. Alleen politici van de rechts-populistische partij Vox boycotten de ceremonie, die ze de een propagandadaad noemden.

   De koning legde samen met koningin Letizia en prinses Leonor witte rozen aan de voet van een verhoging met daarop een brandende vlam. Daarna volgden Ursula von der Leyen, Charles Michel en David Sassoli als vertegenwoordigers van de EU. Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg was erbij.

   Aan het slot van de bijeenkomst werd een minuut stilte in acht genomen voor de overledenen, gevolgd door langdurig applaus.

   Video afspelen 00:54

   Spaanse koning tegen corona-nabestaanden: 'Uw pijn is die van ons'

  • 12 UUR GELEDEN

   Aantal autodiefstallen flink gedaald

   Autodieven zijn het afgelopen half jaar een stuk minder actief geweest, meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het aantal gestolen personenauto's daalde met zo'n 10 procent.

   De daling heeft waarschijnlijk te maken met de lockdownmaatregelen, zegt Hendrik Steller van het informatiecentrum. "Daar lijkt het wel op. We bleven vaker thuis. Veel mensen hadden de auto voor de deur staan. Er waren ook minder mensen op straat. Verdacht gedrag viel daardoor eerder op." In juni, toen veel versoepelingen werden doorgevoerd, nam het aantal diefstallen weer toe.

   Bedrijfswagens werden de afgelopen zes maanden juist vaker gestolen. Waarom is niet helemaal duidelijk.Een mogelijke verklaring kan zijn dat die voertuigen vaker op bedrijfsterreinen staan. Het LIV gaat dat samen met de politie verder onderzoeken.

  • 12 UUR GELEDEN

   Reisadvies aangescherpt: Bulgarije is weer oranje

   Omdat het aantal besmettingen de afgelopen weken weer is toegenomen in Bulgarije heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt. Voor het hele land geldt nu een oranje reisadvies: reis alleen als het noodzakelijk is.

    @247 BZ24/7 BZ

  • Reisadvies #Bulgarije: In Bulgarije is het aantal besmettingen van het coronavirus de afgelopen weken weer toegenomen. Voor Bulgarije geldt nu een oranje reisadvies: reis alleen als dat noodzakelijk is. Meer informatie: https://t.co/ju95MJPflf

   12 uur geleden

  • 13 UUR GELEDEN

   Honderden miljoenen verlies bij Heineken

   Heineken wordt hard getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf maakte vorig jaar in zes maanden tijd nog meer dan een miljard euro winst en komt nu uit op een verlies van 300 miljoen euro. De omzet daalde met 16 procent. Er werd niet alleen minder bier verkocht, de prijzen waren ook lager, meldt Heineken vanochtend.

   De lockdowns waren van grote invloed op de omzet. Vooral in de maanden april en mei daalden de verkopen wereldwijd. In juni trok de verkoop weer aan toen de coronamaatregelen in een aantal landen wat werden versoepeld. Heineken heeft inmiddels maatregelen genomen om de kosten te beperken. Zo wordt gesneden in de uitgaven voor marketing en digitalisering.

   BEKIJK OOK

   Heineken fors in het rood door corona
  • 13 UUR GELEDEN

   China eerste grote economie die weer groeit

   China is de eerste grote economie die weer opleeft sinds het begin van de coronacrisis. Het land zag de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,2 procent groeien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vorig kwartaal was er een krimp van 6,8 procent.

   De groei is groter dan verwacht, zeggen analisten. Zij hadden gerekend op zo'n 2,5 procent. "Voor de rest van het jaar verwachten we nog meer verbetering", meldt JP Morgan Asset Management.

   Nu de virusuitbraak in China onder controle lijkt te zijn en meer bedrijven de productie kunnen hervatten, lijkt de industrie weer op te krabbelen. Daar staat tegenover dat de detailhandel in China met afnemende verkopen kampt. Chinese consumenten blijven terughoudend met uitgaven in onder meer winkels en horeca, ook al zijn de coronabeperkingen opgeheven.

  • 14 UUR GELEDEN

   Nieuwe coronabesmettingen op Curaçao en Sint-Maarten

   Op zowel Curaçao als Sint-Maarten is gisteren een nieuwe coronabesmetting vastgesteld. De afgelopen weken waren er nauwelijks besmettingen op de eilanden, maar met de opening van de grenzen op 1 juli is het risico op nieuwe gevallen groter geworden.

   Op Bonaire werden dinsdag voor het eerst in drie maanden weer mensen positief getest. Het gaat om twee personen die in Peru zijn geweest. Ook op Aruba werd dinsdag een nieuwe besmetting vastgesteld. Daar zijn inmiddels vier gevallen bekend. Alle patiënten op de eilanden zitten in quarantaine.

  • 14 UUR GELEDEN

   Coronapatiënten met mildere klachten lijken moeizamer te herstellen

   Coronapatiënten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten. Dat beeld rijst op uit een enquête onder longartsen in Nederland. Zij zien op dit moment in de polikliniek een golf van ex-covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

   Voorzitter Leon van den Toorn van de longartsenvereniging zegt verrast te zijn door het hoge aantal ex-covid-19-patiënten dat zich met klachten meldt. Deze groep patiënten is in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar wordt nu doorverwezen door huisartsen omdat hun klachten blijven aanhouden. Het gaat om klachten die vaak eerst lijken te herstellen, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.

   "We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto's vrij gering zijn", zegt Van der Toorn. Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig.

   Video afspelen 00:57

   Longartsen: 'Coronapatiënten met milde klachten herstellen minder snel'

   BEKIJK OOK

   Coronapatiënten met mildere klachten lijken moeizamer te herstellen
  • 14 UUR GELEDEN

   Recordstijgingwerkloosheid: in een maand 74.000 werklozen erbij

   In een maand tijd zijn er in Nederland 74.000 werklozen bij gekomen. De werkloosheid loopt daarmee nog steeds hard op.

   In juni waren er 404.000 Nederlanders werkloos, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In maart waren dat er 273.000. Onder jongeren, tussen de 15 en 25 jaar, stijgt de werkloosheid het hardst. In een maand tijd nam het totale werkloosheidspercentage toe van 3,6 naar 4,3 procent.

   "We hebben dit niet eerder gezien sinds de start van de maandelijkse metingen in 2003", zegt CBS-econoom Peter-Hein van Mulligen. "De werkloosheid reageert vertraagd op de schok die we eerder in de economie zagen door de coronamaatregelen."

   BEKIJK OOK

   Recordstijging werkloosheid: in een maand 74.000 werklozen erbij
  • 15 UUR GELEDEN

   Australian football-teams naar 'veilige' staat verplaatst

   In Australië wordt alles op alles gezet om de Australian football-competitie te laten doorgaan. De sportcompetities staan onder druk door een opleving van covid-19, onder meer in Melbourne. Die stad is voor de tweede keer dit jaar in lockdown gegaan nadat er dagelijks honderden nieuwe coronabesmettingen bij waren gekomen. Ook in Sydney wordt gevreesd voor nieuwe coronamaatregelen. Daarom is besloten om alle teams uit besmette zuidelijke gebieden tijdelijk onder te brengen in Queensland, een 'schone' staat in het noorden van Australië.

   Veel Australiërs vinden het belangrijk dat de football-competitie niet opnieuw wordt stilgelegd, zegt correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal. "De AFL was in juni een van de eerste competities die weer hervat werden, onder speciale voorwaarden. De spelers moeten zich continu laten testen. Het zou kunnen dat ook Sydney binnenkort moet geloven aan een tweede lockdown, maar de 'footy', die gaat gewoon door, heeft de voorzitter van de bond gezegd."

    Eva Gabeler @EvaGabeler

   Een 2e lockdown, oké. Maar pak Australiërs niet hun 'footy' af! Teams uit Victoria worden integraal verplaatst naar andere (coronavrije) deelstaten om stillegging van het seizoen te vermijden. https://t.co/w9uKC9WA2J

   2 dagen geleden

  • 15 UUR GELEDEN

   Welkom in het liveblog

   Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van donderdag 16 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp

   

  Gewijzigd op 2020-07-17 01:03:06
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 juli 2020 @ 19:46
  #166
  reactie op (#165) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 16-07-2020: Vandaag: GEEN EXACTE CIJFERS vandaag, ook o.a. omdat: Storing in database bron- en contactonderzoek met cijfers van afgelopen week er enige stagnering dus was in de aanlevering van cijfers en ook wat aanzwellende kritiek op het RIVM? RIVM-richtlijnen leidden tot onveiligheid in ouderenzorg

  WERELDWIJD: Niet veel berichten, zie vorige dagen, wel weer Trump en de situatie in de VS opvallend, het 'RIVM' daar wordt terzijde geschoven: Trump wil coronagegevens nu in database regering Uiteraard vindt Trump zélf dat hij het zeer goed doet en niets aan de hand...: Trump: 'Ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci' Toch wereldwijd uitstel van versoepeingen nast ook weer 'openingen' van b.v Disney Land in Parijs en toerisme weer meer in enkele landen, vooral ook hier in: 

  Voor EUROPA: O.a.België durft versoepeling nog niet aan en ook Toeristen weer welkom in Noorwegen en Malta en Eerste bezoekers in heropend Disneyland Parijs en 12 EU landen doen onderzoek naar Viroloog Koopmans leidt groot project naar opsporing infectieziektes olv een Nederlandse virologe.

  Voor de ANTILLEN: Geen bijzondere berichtgeving vandaag.

  In SURINAME: Laatste coronanieuws: ‘Veel mensen nemen Covid-19 nog steeds niet serieus’  (Dagblad Suriname) en Covid-19: Vandaag 33 besmettingen; 29 personen genezen (Starnieuws) en Geen persconferentie Covid-19-managementteam (De Ware Tijd) en verder ook POLITIEK: Vandaag inauguratie nieuwe president, ook met 'coronamaatregelen' en Nederland en VS bereid Suriname uit crisis te helpen (De West) en VERKLARING NPS SYMPATHISANTEN NEDERLAND + BELGIE (Dagblad Suriname)

  In Nederland verder nog: OPVALLEND VEEL ECONOMISCH SLECHT NIEUWS, wereldwijd maar ook EU en NL veel ontlagen weer. Mojo schrapt 43 van de 130 banen - NEMO Science Museum halveert aantal banen - FNV: inkomen flexwerkers fors gedaald - EN voor o.a. bijstandsuitkeringen: Gemeenten: kosten coronacrisis lopen op tot 1,8 miljard - Nogmaals coronacrisis maakt veel meer slachtoffers achteraf nu. 

  Ook veel mensen: Veel mensen met coronaklachten laten zich niet testen Zeker velen hebben klachten die ze elk jaar ook al hadden? En: Deel werknemers vindt werkgever steeds lakser omgaan met coronaregels

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  'Roep Tweede Kamer terug voor debat over klachten RIVM' Liveblog 

  'Roep Tweede Kamer terug voor debat over klachten RIVM'

  Bonje met de buren: tienduizenden extra overlastmeldingen Check je buurt

  Bonje met de buren: tienduizenden extra overlastmeldingen

  Steeds meer landen verplichten mondkapjes: waarom wij niet?  Eigen afweging 

  Steeds meer landen verplichten mondkapjes: waarom wij niet?

  Mensen toch naar buiten ondanks verschijnselen coronavirus

  Mensen toch naar buiten ondanks verschijnselen coronavirus

  Facebook ontkracht 'mythes over coronavirus' in nieuw onderdeel Desinformatie 

  Facebook ontkracht 'mythes over coronavirus' in nieuw onderdeel

  Frankrijk van de troon, Nederland populairste vakantieland Zomer in eigen land 

  Frankrijk van de troon, Nederland populairste vakantieland

  Van NU.nl:

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 19:25 • AANGEPAST OM 19:25

  Concertorganisator Mojo schrapt 43 banen • Ook Sanquin ziet afname antistoffen

  • Concertorganisatie Mojo schrapt 43 van de 130 banen.
  • Bloedbank Sanquin ziet een daling van de hoeveelheid antistoffen in het plasma van ex-coronapatiënten.
  • België neemt nog geen besluit over eventuele versoepelingen per 1 augustus.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   We sluiten dit liveblog nu af. Vanaf morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws. Goedenacht!

  • 2 UUR GELEDEN

   Ierland stelt versoepelingen uit

   Ierland stelt de geplande opening van pubs en discotheken met drie weken uit. Die zouden eigenlijk vanaf 20 juli weer opengaan, maar dat wordt 10 augustus. Volgens premier Martin hangt het uitstel samen met het toegenomen aantal coronabesmettingen onder jongeren. Hij koppelt die besmettingen onder meer aan illegale huisfeesten.

   Ook andere versoepelingen worden uitgesteld. Zo mogen er bij bijeenkomsten binnen maximaal vijftig mensen aanwezig zijn, terwijl dat vanaf maandag zou worden verhoogd naar honderd. Er komen ook nieuwe maatregelen bij: de Ieren moeten mondkapjes gaan dragen in winkels.

   Martin wil dat Ierland even op de "pauzeknop" drukt. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, ligt tussen de 1,2 en 1,8. Bij een r-getal onder de 1 neemt de virusuitbraak af. In Nederland is het reproductiegetal op dit moment 0,9.

  • 3 UUR GELEDEN

   Trump: 'Ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci'

   De relatie tussen president Trump en immunoloog Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering, gaat niet over rozen. Trump uitte de afgelopen weken openlijk kritiek op zijn functioneren: volgens de president heeft Fauci veel fouten gemaakt in zijn aanpak van de bestrijding van het coronavirus, hoewel hij Fauci wel "een aardige man" vindt.

   Afgelopen weekend lekten anonieme Witte Huismedewerkers een lijst met uitspraken van Fauci naar de Amerikaanse pers. Daarmee wilden ze laten zien dat de adviseur het regelmatig bij het verkeerde eind heeft gehad. Zo zei hij een paar maanden geleden geen heil te zien in het dragen van mondkapjes.

   Ondanks zijn eerdere kritiek liet Trump zich vandaag juist weer positief uit over Fauci, met wie hij een "uitstekende relatie" zegt te hebben:

   Video afspelen 00:27

   Trump: 'ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci'

   Fauci reageerde vandaag ook zelf op de kritiek vanuit het Witte Huis. "Ik begrijp het niet helemaal", zei hij in een interview met The AtlanticVolgens hem beseffen de medewerkers die zijn uitspraken hebben verspreid nu ook wel dat dat "een grote fout" was. "Als het personeel zoiets vrijgeeft, en de hele wetenschappelijke gemeenschap en de pers weerleggen het, dan is dat uiteindelijk slecht voor de president."

   In podcast De Dag hoor je meer over Fauci en de spanningen met Trump. En over de mogelijke gevolgen van het lozen van Fauci voor de herverkiezingskansen van de president.

  • 3 UUR GELEDEN

   RIVM-richtlijnen leidden tot onveiligheid in ouderenzorg

   Medewerkers en bestuurders in de ouderenzorg vinden dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht door de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van bijvoorbeeld mondmaskers in allerlei gevallen "niet nodig" was. Thuiszorg- en verpleeghuismedewerkers zeggen dat zij daardoor ouderen hebben besmet, die later zijn overleden. Ook zijn veel medewerkers zelf ziek geworden.

   Lees meer in onderstaand artikel van Nieuwsuur:

   BEKIJK OOK

   Coronarichtlijnen RIVM leidden tot onveiligheid in ouderenzorg
  • 4 UUR GELEDEN

   Eerste (klinische) resultaten van Oxford-vaccin maandag bekend

   Maandag worden de resultaten bekendgemaakt van de eerste klinische fase van het onderzoek naar het 'Oxford-coronavaccin'. Volgens een woordvoerder van het medische tijdschrift The Lancet wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het onderzoeksrapport.

   Het potentiële vaccin dat aan de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, geldt als veelbelovend. Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben er al zo'n 300 à 400 miljoen doses van gekocht. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft de licentie om het vaccin op de markt te brengen.

   Als de resultaten maandag positief zijn, betekent dat overigens nog niet dat het Oxford-vaccin effectief is en op de markt kan worden gebracht. Hoewel duizenden mensen over de hele wereld al meedoen aan proeven met de entstof en de eerste resultaten daarvan hoopvol lijken, moeten de onderzoekers de resultaten uit fase 1 - waarbij het vaccin wordt getest op een kleine groep gezonde vrijwilligers - nog officieel publiceren. In die fase wordt vooral gekeken of het vaccin veilig is.

   Van een ander kansrijk vaccin tegen het coronavirus, dat wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Moderna, werd gisteren bekend dat het bij 45 gezonde vrijwilligers veilig werkte. Ook wekte de stof een immuunreactie op. Moderna verwacht eind juli te starten met het testen van het potentiële vaccin op grotere groepen mensen.

  • 23 MINUTEN GELEDEN

   Gemeenten: kosten coronacrisis lopen op tot 1,8 miljard

   De coronacrisis kost gemeenten tussen de 1,5 en 1,8 miljard euro. Als er nog een tweede besmettingsgolf komt, kan dat bedrag oplopen tot 2,3 à 2,8 miljard. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten uitvoeren.

   Gemeenten schatten in dat ze alleen al aan weggevallen toeristenbelasting in totaal 203 tot 249 miljoen euro mislopen. Ook lopen ze tussen de 282 en 344 miljoen euro aan inkomsten uit betaald parkeren mis. Daar staan extra uitgaven tegenover, bijvoorbeeld aan extra handhaving, steun aan de cultuursector en meer bijstandsuitkeringen.

   Het kabinet liet in mei al weten dat het 566 miljoen eurouittrekt om gemeenten, provincies en waterschappen te ondersteunen in de coronacrisis. Maar volgens de VNG is dat niet genoeg. De belangenvereniging van gemeenten hoopt dat de rijksoverheid voldoende middelen vrijmaakt voor "de toegezegde reële compensatie". Op 17 augustus zit de VNG weer met het Rijk om de tafel.

  • 41 MINUTEN GELEDEN

   Schoonmakers verwijderen Banksy's 'coronaratten' uit metro

   De graffiti met ratten die straatkunstenaar Banksy gisteren op de wanden van een Londense metrotrein had gespoten, zijn alweer verdwenen. Schoonmakers hebben de 'coronaratten', die waren afgebeeld met een mondkapje, direct weggepoetst. De vervoersorganisatie die het metronetwerk beheert zegt dat de afbeeldingen van Banksy zijn verwijderd vanwege een streng antigraffitibeleid. Wel wil het bedrijf de kunstenaar de kans geven om een nieuwe versie van zijn boodschap "op een gepaste locatie" uit te dragen.

   Gisteren plaatste Banksy onderstaande video op Instagram, getiteld: "De Londense metro krijgt een grondige schoonmaakbeurt". De video verscheen op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes in winkels en supermarkten verplicht wordt.

   Video afspelen 00:56

   Banksy's statement over het Britse mondkapjesbeleid

   Toen hij de ratten op de metro spoot, droeg Banksy (die zijn identiteit verborgen probeert te houden) beschermende kleding en een gezichtsmasker. Hij was daarmee nauwelijks te onderscheiden van 'echte' schoonmakers, blijkt uit foto's die het Londense metrobedrijf gisteren (voordat Banksy toesloeg) op Twitter plaatste:

    Transport for London 🚶🚴 @TfL

   In all public areas across the network 👇 We're using hospital-grade anti-viral cleaning products, that kill viruses and bacteria on contact, and protect for up to 30 days

   1 dag geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Viroloog Koopmans leidt groot project naar opsporing infectieziektes

   Nieuwe infectieziektes in een veel vroeger stadium opsporen en er daardoor sneller op kunnen reageren: dat is het doel van een nieuw project van wetenschappelijke instituten uit twaalf Europese landen. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC coördineert het vijfjarige project, dat 15 miljoen euro subsidie krijgt van de Europese Commissie.

   Plannen voor de samenwerking bestonden al langer, maar de coronacrisis heeft het belang ervan onderstreept, zegt Koopmans. "De huidige Sars-CoV-2-pandemie is een onbedoeld voorbeeld: hadden we de uitbraak van dit nieuwe virus eerder kunnen detecteren?"

   Het Europese samenwerkingsverband streeft naar een interactief en virtueel opsporingssysteem voor infectieziekten. Burgers kunnen daar ook aan meewerken. Als zij bijvoorbeeld informatie doorgeven over muggensoorten die ze hebben gezien, kan onder meer de verspreiding van de tijgermug worden tegengegaan. Die kan verschillende ziektes overbrengen.

   BEKIJK OOK

   Viroloog Koopmans leidt groot project om ziekte-uitbraken snel op te sporen
  • 2 UUR GELEDEN

   Casa de Papel-demonstratie in Madrid

   Voor de deur van het Spaanse parlement in Madrid demonstreren honderden Nissan-medewerkers tegen het voornemen van de autofabrikant om de fabriek in Barcelona te sluiten. Daar werken 3000 mensen, maar volgens een Spaanse vakbond staan er indirect 25.000 banen op het spel.

   Veel demonstranten zijn verkleed als personages uit de Spaanse Netflixserie La Casa de Papel (Engelse titel:Money Heist), met rode overalls en maskers van de kunstenaar Salvador Dalí. Sommige betogers zingen het Italiaanse protestlied Bella Ciao, dat ook in de serie voorkomt.

   AFP

   AFP

   Nissan kondigde eind mei aan een vijfde van de wereldwijde productie te schrappen, om kosten te besparen. De autofabrikant wordt dit jaar door de coronacrisis geconfronteerd met een verlies van 6 miljard dollar. Het is het eerste verlies in elf jaar tijd voor het bedrijf.

  • 3 UUR GELEDEN

   Mojo schrapt 43 van de 130 banen

   Concertorganisator Mojo moet vanwege de coronacrisis een derde van het personeel ontslaan, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door3voor12 en het AD. Het gaat om 43 van de 130 medewerkers, de meeste met een vast contract. Per 1 oktober gaat het concertbedrijf in afgeslankte vorm verder.

   De coronacrisis heeft Mojo hard geraakt. Het bedrijf, dat vorig jaar nog zijn 50-jarige bestaan vierde, is verantwoordelijk voor concerten en grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop. Die zijn vanwege het coronavirus allemaal geschrapt. "Ook het vooruitzicht is nog niet goed", zegt de woordvoerder van Mojo. "Dus moesten we met pijn in het hart dit besluit nemen."

   Vorige week maakten ook Ziggo Dome en Afas Live bekend dat ze een derde van hun personeel moeten ontslaan vanwege de coronacrisis. Die concertzalen vallen onder dezelfde moedermaatschappij als Mojo.

  • 3 UUR GELEDEN

   Friese hbo's en mbo's maken lesrooster met ov-bedrijf

   In Friesland hebben hbo- en mbo-opleidingen samen met vervoersmaatschappij Arriva de lesroosters voor komend studiejaar vastgesteld. Het gaat om NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein, Nordwin College, ROC Friese Poort en het Friesland College, meldt de Leeuwarder Courant.

   Volgens Arriva, dat het bus- en treinvervoer in Friesland regelt, zorgt het nieuwe rooster ervoor dat de studenten zo veel mogelijk over de dag worden verspreid. De studenten hoeven niet allemaal op dezelfde tijd met de les te beginnen. Ook de eindtijden van de lessen zijn verschillend.

  • 4 UUR GELEDEN

   Ook minder antistoffen bij Nederlandse ex-patiënten

   Bij bloedbank Sanquin zien ze een daling van de hoeveelheid antistoffen in het plasma van ex-coronapatiënten. De afgelopen weken werden bij 4 procent van de donoren antistoffen gemeten, in mei was dat nog bij 5,4 procent. Omdat per meting duizenden donoren meedoen, zeggen de percentages volgens Sanquin iets over het antistoffenniveau van ex-patiënten in het algemeen.

   Mensen die zijn genezen van covid-19 kunnen zich bij de bloedbank aanmelden als ze plasma willen afstaan. Sanquin gebruikt het gedoneerde materiaal om een geneesmiddel te maken. Volgens Hans Zaaijer, hoogleraar en arts-microbioloog bij Sanquin, betekent de daling van de hoeveelheid antistoffen dat er meer haast zit achter het inzamelen van plasma.

   Maar het hoeft niet te betekenen dat ex-coronapatiënten weer vatbaar zijn voor het virus, zegt hij. "Het lichaam bouwt tijdens en na zo'n infectie ook immuungeheugen op. Dat betekent dat bij een nieuwe infectie het lichaam razendsnel weer antistoffen op kan bouwen. Een virus kan zo alsnog snel opgeruimd worden." Bovendien blijft het antistoffenniveau bij een flink deel van de donoren gewoon op peil, zegt Sanquin.

   Eerder stelden meerdere buitenlandse onderzoekers al dat voormalige covid-19-patiënten aangemaakte antistoffen snel weer kwijtraken. Maandag brachten Britse onderzoekers die conclusie nog naar buiten. Hoe erg dat is, is moeilijk te zeggen omdat naast antistoffen ook andere onderdelen van het menselijk afweersysteem een rol spelen bij het bestrijden van het coronavirus.

   BEKIJK OOK

   Snelle afname antistoffen tegen corona 'geen reden voor paniek'
  • 4 UUR GELEDEN

   Veel mensen met coronaklachten laten zich niet testen

   De bereidheid van mensen met corona-achtige klachten om zich te laten testen is niet heel groot. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD's blijkt dat 12 procent van de groep met klachten zich heeft gemeld voor een test.

   Vier op de tien ondervraagden gaan ervan uit dat hun klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld astma, hooikoorts of een verkoudheid. Daarom laten ze zich niet testen. Het RIVM waarschuwt dat coronaklachten vaak moeilijk te onderscheiden zijn van een gewone verkoudheid.

   Bijna de helft van de mensen die aan het onderzoek meededen zegt het moeilijk vinden om zich te houden aan het advies om thuis te blijven. Ruim 80 procent gaat met klachten naar de supermarkt. Het RIVM vindt dat zorgelijk, omdat het aantal besmettingen langzaam lijkt te stijgen.

   BEKIJK OOK

   We steunen het beleid, maar gaan bij klachten toch niet naar de teststraat
  • 5 UUR GELEDEN

   ‘Adoptie corona-app in Australië het hoogst, op Filipijnen het laagst’

   In Australië heeft een op de vijf inwoners de corona-app van de overheid, die moet helpen bij het bron- en contactonderzoek gedownload. Daarmee is de adoptie in dat land het hoogst, concludeert onderzoeksbureau Sensor Tower. Onderaan de lijst staan de Filipijnen met 0,2 procent.

   Duitsland is in Europa het land waar de corona-app het meest is gedownload: 14 procent. Italië blijft steken op 7 procent en Frankrijk op 3 procent. Het aantal downloads zegt niks over het gebruik ervan. Het kan zijn dat minder mensen de app daadwerkelijk in gebruik hebben, ook kunnen ze de app inmiddels weer hebben verwijderd.

   De app in Australië maakt geen gebruik van de technologie die Apple en Google samen hebben ontwikkeld. Andere landen, waaronder Nederland, doen dat wel. Dat heeft ertoe geleid dat de Australische app op iPhones maar in 25 tot 50 procent van de gevallen werkt, schreef The Sydney Morning Heraldeind juni. De overheid is niet van plan alsnog over te stappen. De krant meldde toen ook dat er nog geen besmetting is gevonden via de app.

   Morgen maakt minister De Jonge van Volksgezondheid bekend hoe het verder gaat met de Nederlandse corona-app. Sinds vorige week wordt deze getest in de regio Twente.

  • 6 UUR GELEDEN

   Eerste bezoekers in heropend Disneyland Parijs

   Video afspelen 00:30

   Disneyland Parijs feestelijk heropend

  • 6 UUR GELEDEN

   Proef met transparant mondmasker in twee ziekenhuizen

   Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Rotterdamse Erasmus MC gaan op kleine schaal een proef doen met een transparant mondmasker. Dat moet ervoor zorgen dat de patiënt de zorgmedewerker herkent en zij beter met elkaar kunnen communiceren.

   Verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos kwam met het idee. "Ik kwam via sociale media in contact met een dove vrouw. Zij maakt katoenen maskers met transparante kunststof vensters. Die gaan we op kleine schaal testen in de ziekenhuizen."

   IC-verpleegkundigen gaan de maskers uitproberen op een testlocatie, niet tijdens het werken met patiënten. De proefpersonen moeten kijken of de maskers goed zitten en niet beslaan en of de gezichtsuitdrukking goed af te lezen is.

   AMPHIA ZIEKENHUIS

  • 6 UUR GELEDEN

   België durft versoepeling nog niet aan

   België neemt nog geen besluit over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 augustus. De afgelopen week kwamen er weer meer besmettingen bij. "Het reproductiegetal is boven 1, waardoor het virus aan kracht wint", zei premier Sophie Wilmès na afloop van het overleg in de Nationale Veiligheidsraad. "Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden."

   Volgende week komen de experts en politieke leiders weer bij elkaar om te praten over eventuele versoepelingen. Vooral de evenementen- en cultuursector hadden gehoopt op goed nieuws over bijvoorbeeld hogere bezoekersaantallen. Ook het eventueel toestaan van massa-evenementen en de heropening van het nachtleven vanaf 1 september blijven onzeker.

  • 7 UUR GELEDEN

   Toeristen weer welkom in Noorwegen en Malta

   Voor zoweNoorwegen als Malta is het reisadvies aangepast naar code geel. Dat betekent dat je op vakantie kunt naar die landen, maar wel waakzaam moet blijven. De reisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan wel zo zijn dat er aan de grens een controle op ziekteverschijnselen plaatsvindt.

   Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat bij een nieuwe uitbraak de situatie lokaal plotseling kan veranderen.

    24/7 BZ @247BZ

   Reisadvies #Malta: Toeristen zijn weer welkom en lokale maatregelen vanwege het #coronavirus zijn versoepeld. Het reisadvies is aangepast naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Je kunt op vakantie naar Malta maar blijf waakzaam. Meer informatie: https://t.co/eVO4a0h8Qo

   9 uur geleden

  • 7 UUR GELEDEN

   Trump wil coronagegevens nu in database regering

   Amerikaanse ziekenhuizen moeten voortaan de gegevens over coronapatiënten in een database van de regering zetten in plaats van in die van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM. Daartoe heeft president Trump besloten.

   Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het huidige systeem van de CDC niet snel genoeg. "De CDC heeft nog steeds een vertraging van een week in het rapporteren van ziekenhuisgegevens en Amerika heeft realtimegegevens nodig."

   BEKIJK OOK

   Trump zet Amerikaanse RIVM buitenspel
  • 9 UUR GELEDEN

   NEMO Science Museum halveert aantal banen

   Het NEMO Science Museum in Amsterdam gaat reorganiseren omdat het veel minder bezoekers krijgt door de coronacrisis. Mensen met een tijdelijk contract kregen eerder al te horen dat dat niet verlengd wordt. En straks is er ook voor een deel van de mensen met een vast contract geen plek meer. Daardoor gaat het aantal voltijdbanen terug van 140 naar 74.

   Sinds 1 juni is het wetenschaps- en technologiemuseum weer open. "We zijn blij dat bezoekers het museum weer weten te vinden, maar in vergelijking met eerdere jaren is het meer dan een halvering van het aantal. Die halvering geldt ook voor de inkomsten, waardoor we hard worden geraakt en forse bezuinigingen moeten doorvoeren", zegt directeur Michiel Buchel.

   Het museum is nu in overleg met de ondernemingsraad en vakbonden over hoe de reorganisatie er precies uit komt te zien. Vorig jaar was NEMO het op drie na best bezochte museum van Nederland, met zo'n 670.000 bezoekers.

  • 10 UUR GELEDEN

   Coronacrisis raakt ASML niet, omzet laatste kwartaal hoger dan jaar eerder

   Chipmaker ASML heeft weinig last van de coronacrisis. Het bedrijf is een van de sterkst groeiende bedrijven van de Nederlandse economie. Afgelopen kwartaal kwam de omzet uit op 3,3 miljard euro, een kwart meer dan een jaar eerder.

   Het bedrijf heeft wereldwijd een leidende positie op het maken van machines die chips produceren. Het Veldhovense concern levert aan grote chipmakers over de hele wereld, zoals Samsung en Intel.

   Doordat meer mensen thuiswerken, clouddiensten groeien en de ontwikkeling van zelfrijdende auto's in volle gang is, zijn de perspectieven voor de komende jaren zonnig. Aanvankelijk waren er problemen met het leveren van machines en het bestellen van onderdelen, maar die zijn grotendeels voorbij.

   BEKIJK OOK

   Bedrijf met hoogste Nederlandse beurswaarde groeit ondanks corona hard door
  • 10 UUR GELEDEN

   Belgische minister draagt opvallend mondkapje

   De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block droeg gisteren een nogal opvallend mondkapje. Op het masker staat een afbeelding van haar eigen neus en mond. "Een masker is verplicht. Ik heb dit gekregen en vind het origineel, dus gebruik ik het", was haar uitleg aan Belgische media.

   Op Twitter was ze het mikpunt van spot. "Even lachwekkend als het 'werk' dat de afgelopen maanden is geleverd." De bewindsvrouw krijgt kritiek voor haar aanpak van het coronavirus. The Economist noemde de Belgische aanpak enkele weken geleden "de slechtste ter wereld". Alleen al voor volksgezondheid zijn in het land negen ministers bevoegd, verdeeld over de federale overheid, gewesten en gemeenschappen.

   Kees Jan Sloff @robotnikonline

   Ondertussen in België: minister van Volksgezondheid Maggie De Block en haar mondkapje

   11 uur geleden

  • 11 UUR GELEDEN

   Grenzen Marokko gedeeltelijk open

   Mensen met een Marokkaans identiteitsbewijs en mensen die in Marokko werken met een verblijfsvergunning mogen weer naar het Noord-Afrikaanse land reizen. Sinds middernacht mogen twee Marokkaanse vliegmaatschappijen weer mensen vervoeren en ook gaan er weer boten. De 22.000 Marokkanen die nu nog in het buitenland zitten, kunnen daardoor terug naar huis.

   Iedereen die naar het land reist moet overigens twee negatieve tests laten zien: een coronatest en een antistoffentest. De tests mogen niet ouder zijn dan 48 uur en het is niet duidelijk waar die tests uitgevoerd moeten worden.

   Nederland raadt Marokkaanse Nederlanders nog steeds af om op vakantie te gaan naar Marokko. Voor het land geldt nog steeds code oranje.

   BEKIJK OOK

   Grenzen Marokko weer open, maar nog wel veel haken en ogen
  • 11 UUR GELEDEN

   Deel werknemers vindt werkgever steeds lakser omgaan met coronaregels

   Ongeveer een op de vijf werknemers zegt dat zijn werkgever steeds lakser omgaat met de coronaregels. Dat blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond hield onder 2500 werkenden in opdracht van vakbond CNV. Vooral werknemers in de industrie (29 procent), ict (24 procent) en in de zorg (24 procent) zien dat hun werkgevers de regels niet al te nauw meer nemen.

   "Het aantal coronabesmettingen stijgt wereldwijd sneller dan ooit. Sinds 1 juli kwamen er 2,5 miljoen nieuwe coronagevallen bij. In Spanje gingen twee regio's opnieuw in lockdown. Het gevaar is dus nog lang niet geweken", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "In dit licht is het vreemd dat nu zoveel werkgevers lakser omgaan met coronaregels. We roepen hen op om zich te blijven houden aan de richtlijnen."

   Bijna een op de vijf werknemers zegt zich vanwege corona niet veilig te voelen op het werk. Van degenen die bij landelijke overheid werken, voelt 29 procent zich onveilig. In de gezondheidszorg is dit 35 procent en in het onderwijs 21 procent.

  • 12 UUR GELEDEN

   Disneyland Parijs vandaag weer open

   Attractiepark Disneyland Parijs opent vandaag voor het eerst weer de deuren. Dat gebeurt eerst voor een beperkt aantal bezoekers. Er moeten vooraf kaartjes worden gekocht, groepjes bezoekers moeten afstand van elkaar houden en iedereen ouder dan 11 jaar moet een mondmasker dragen.

   Het park zegt alles in het werk te stellen om lange wachtrijen voor attracties te voorkomen. Ook zijn er ruim 2000 flesjes ontsmettingsgel verspreid over het hele terrein.

   Disneyland was sinds 14 maart gesloten vanwege de strenge lockdownregels in Frankrijk. In dertig jaar tijd is het park nooit zo lang dicht geweest.

  • 12 UUR GELEDEN

   FNV: inkomen flexwerkers fors gedaald

   Zo'n 80 procent van de oproepkrachten in Nederland heeft geen werk meer of is flink in uren teruggevallen, blijkt uit een enquête van FNV. Bijna een derde van de uitzendkrachten is tijdens de coronacrisis zijn baan kwijtgeraakt.

   FNV pleit voor meer vaste banen. Volgens de vakbond moet flexwerk alleen worden ingezet als er tijdelijk personeelstekort is, zoals in drukke periodes of door ziekte-uitval.

   "Na de laatste crisis van 2009 zagen we dat werkgevers massaal hun toevlucht zochten tot flexwerk. Nu zien we de gevolgen", zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. "Werkgevers lozen massaal deze harde werkers, terwijl de noodregelingen van de overheid gericht zijn op behoud van werk en inkomen."

  • 12 UUR GELEDEN

   Criminaliteitscijfers weer op oude niveau

   Er is weer net zoveel criminaliteit als voor de coronacrisis. In de eerste vier maanden na de uitbraak daalden de misdaadcijfers fors. Nu de maatregelen zijn versoepeld, is het aantal misdrijven weer gestegen, zegt de politie. Vooral woninginbraken, winkeldiefstal en straatroof zijn weer op het oude niveau.

   "We zagen wekenlang geen zakkenrollerij, winkeldiefstallen of straatroven. Verkeersincidenten waren er nauwelijks", zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

   Tussen maart en juni werden wel veel meldingen van WhatsApp-fraude gedaan. Ook burenruzies, geluidshinder en overlast door jongeren werden toen veel gemeld.

   BEKIJK OOK

   Criminaliteit na coronadip terug op oude niveau, meer fraude via WhatsApp
  • 12 UUR GELEDEN

   Nieuwe besmetting op een nertsenfokkerij

   Weer is het coronavirus op een nertsenfokkerij geconstateerd. Ditmaal op een fokkerij in Ledeacker in Noord-Brabant. Het gaat om een bedrijf met 4500 moederdieren. De dieren worden zo snel mogelijk geruimd. De hygiëneprotocollen op het bedrijf worden aangescherpt.

   De besmetting werd bekend omdat ziekteverschijnselen bij de nertsen werden gemeld. Er is een meldplicht.

   In totaal zijn nu 24 nertsenbedrijven besmet verklaard. Afgelopen maandag werd het virus nog vastgesteld op een nertsenbedrijf in Aarle-Rixtel. Daar zaten 2000 moederdieren. Op de 23 bedrijven waar het virus eerder was vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

  • 13 UUR GELEDEN

   Storing in database bron- en contactonderzoek met cijfers van afgelopen week

   Het RIVM had korte tijd geen toegang tot gegevens van het bron- en contactonderzoek van de afgelopen periode, bevestigt het instituut na een bericht van het AD. Oorzaak was een storing in een database, waardoor niet alle gegevens in een keer konden worden opgevraagd. Bijvoorbeeld over hoeveel zorgverleners en leraren besmet zijn geraakt.

   "We weten wél hoeveel patiënten er zijn, maar we weten deze week niet hoeveel kinderen, zorgverleners, mantelzorgers en medewerkers van de kinderopvang getest zijn en welk percentage positief was getest", zegt het RIVM in de krant.

   De problemen werden gisteravond opgelost. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zegt dat de bestrijding van het virus niet in gevaar is geweest.

  • 13 UUR GELEDEN

   Welkom in het liveblog

   Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van woensdag 15 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp
  Gewijzigd op 2020-07-16 20:57:45
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 juli 2020 @ 22:59
  #165
  reactie op (#164) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 15-07-2020: Vandaag: OOK HIER WEER LICHTE TOENAME VAN CORONA, géén verdere afname op dit moment althans. Ongeveer 102 nieuwe besmettingen meer dan vorige week en 16  opnamen en 8 mensen overleden. Uiteraard er worden ook méér mensen getest, dan nog, oppassen nog steeds. - Daling coronagevallen stokt, vooral in Zuid-Holland - Ook wereldwijd voorbeelden van te vroeg maatregelen opheffen, maar indien nieuwe uitbraak: Bruls: landelijke lockdown bij nieuwe uitbraak ligt niet voor de hand   

  WERELDWIJD: Ook weer nieuwe meldingen en 'lockdowns': Coronabeleid Hongkong aangescherpt, Disneyworld gaat weer dicht en Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Israël en zie verder ook eerdere dagen. 

  Voor EUROPA: Vooral de economische situatie in Europa, hier ook en wereldwijd - Grote economische krimp in Singapore - uiteraard de naweeen daarvan gaan nu steeds meer opkomen, bedrijven over de kop, ontlagen, ontslagen...Honderden banen weg bij Sodexo Nederland en nog meer ellende voor velen. Europa probeert elkaar te helpen, maar... Rutte: komend weekend geen akkoord over EU-herstelfonds éénheid nog ver te zoeken. 

   Charlotte R #BLM @Charlot2409 1 u

  Live - Coronavirus: Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt: ‘Tweede coronagolf in Europa is begonnen’ https://demorgen.be/ts-b638c04f via @demorgen

  Voor de ANTILLEN: Het toerisme en daarmede de lokale ECONOMIE komt ook wer op gang op Curaçao weer populair bij Nederlandse toerist veel mensen hebben er ook een '2e huis', net als op sommige andere eilanden. 

  In SURINAME: Laatste coronanieuws: Coronavirus (Covid-19): (Radio 10) - Covid-19: Aantal besmette personen passeert 800 (Starnieuws) - Politieagent afdeling Rijbewijzen positief getest (Dagblad Suriname) - Restaurantmedewerker McDonald’s besmet met Covid-19 (Dagblad Suriname) en verder veel politiek nieuws daar, zie ook aparte topic hierover, a.s. donderdag 'regeringswissel' en beediging nieuwe president. Ook nu onder bijzondere corona-maatregelen 'anders dan anders... ' 

  In Nederland verder nog: Ook hier PRINSJESDAG, a.s. september vooral: Geen koninklijke rijtoer en balkonscène op Prinsjesdag, liever geen publiek ANDERS DAN ANDERS, géén rijtoer, publiek erbij en op andere lokatie, de Grote Kerk, dan Binnenhof, waar de Staten Generaal gezamelijk makkelijker bijeen kan komen en mogelijk ook géén koets(en) maar auto's.

  En ook financieel moeilijker om een Banken strenger bij toekennen hypotheken en kredieten   te krijgen ook voor de middenstand moeilijker te lenen etc... Nogmaals de economische crisis nu maakt nog véél meer slachtoffers dan corona zelf.  

  En ook blijkt dat de 'anti-stoffen' - indien corona gehad - toch sneller wer afbreken dan gedacht, overigens net als bij de 'griep', dat weten we al veel langer, eeuwen...?!  Snelle afname antistoffen bij voormalige patiënten geen reden tot paniek

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  Kinderen thuishouden na vakantie in risicogebied is spijbelen Liveblog Kinderen thuishouden na vakantie in risicogebied is spijbelen

  Onderzoek: coronapatiënten kunnen tweede keer ziek worden Nieuw onderzoek Onderzoek: coronapatiënten kunnen tweede keer ziek worden

  Handen schudden, ja of nee? 'Ik doe het gewoon weer' Tegen de regels in Handen schudden, ja of nee? 'Ik doe het gewoon weer'

  Nachtclubs willen weer open, desnoods met mondkapjes Nachtleven Nachtclubs willen weer open, desnoods met mondkapjes

  Franse baby in de baarmoeder geïnfecteerd met corona Via zijn moeder Franse baby in de baarmoeder geïnfecteerd met corona

  Van NU.nl:

  Net binnen 00:21 Amerikaans coronavaccin klaar voor 30.000 proefpersonen

  Liveblog corona Minder dan duizend nieuwe besmettingen in Turkije

  Moeder kan in zeldzame gevallen coronavirus doorgeven aan ongeboren kind

  Welke impact heeft de coronacrisis mentaal op ons gehad?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:54 • AANGEPAST OM 21:54

  Banksy-ratten met mondkapjes in metro Londen • Israël kampt met nieuwe piek

  • Aantal coronabesmettingen gestegen met 102, 16 ziekenhuisopnamen en 8 doden.
  • Geen koninklijke rijtoer op Prinsjesdag.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
  • 2 UUR GELEDEN

   Banksy slaat toe in metro van Londen

   Straatkunstenaar Banksy heeft op Instagram een video geplaatst waarop te zien is dat hij een metro in Londen onder handen neemt.

   'De metro van Londen krijgt een grondige schoonmaak' is de titel van de video. Gehuld in beschermende kleding en verborgen achter een gezichtsmasker spuit hij afbeeldingen van ratten met mondkapjes op wanden van rijtuigen.

   De video verschijnt op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt in winkels en supermarkten.

   Kunstwerken van Banksy kunnen miljoenen opleveren. Vorig jaar werd voor een schilderij van het BritseLagerhuis vol chimpansees meer dan 11 miljoen euro betaald. Het is niet bekend wie hij is. Er zijn aanwijzingen dat hij uit Bristol komt.

   Dit is de video die hij op Instagram plaatste:

   Video afspelen 00:56

   Banksy's statement over het Britse mondkapjesbeleid

   BEKIJK OOK

   Banksy maakt ziekenhuis blij met kunstwerk
  • 4 UUR GELEDEN

   Snelle afname antistoffen bij voormalige patiënten geen reden tot paniek

   Uit recente onderzoeken is naar voren gekomen dat voormalige covid-19 patiënten de antistoffen die hun lichaam heeft aangemaakt al snel weer kwijtraken. Dat is een tegenvaller, omdat gehoopt werd dat antistoffen voormalige patiënten voor langere tijd immuun zouden maken.

   "Je had het natuurlijk liever anders gehad, dat die antistoffen twee jaar op niveau blijven en mensen beschermen tegen besmetting", zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC. "Maar nu dat niet zo blijkt te zijn, betekent dat niet per se dat die mensen geen immuniteit hebben opgebouwd tegen covid-19 toen ze de ziekte hadden."

   Dat heeft te maken met de werking van het immuunsysteem. Als je een infectie oploopt, bouwt het afweersysteem in principe een geheugenrespons op. Dringt het virus voor de tweede keer het lichaam binnen, dan wordt het geheugen van het afweersysteem geactiveerd, waardoor opnieuw antistoffen en ook T-cellen worden geproduceerd. T-cellen zijn witte bloedcellen die de infectie de kop in proberen te drukken, wat bij mild verlopende corona-infecties goed lijkt te lukken. Omdat het afweersysteem zo werkt, worden mensen bij een tweede infectie niet of minder erg ziek.

   Het is nog niet duidelijk of het immuunsysteem ook op deze manier werkt bij covid-19. Daarvoor is dit coronavirus te nieuw, er is nog veel onderzoek nodig, maar de eerste aanwijzingen zijn hoopvol.

   BEKIJK OOK

   Milde coronaklachten lijken minder antistoffen op te leveren. Wat betekent dat?

   Meer mensen lijken bestand tegen coronavirus dan tot nu toe gedacht

   Snelle afname antistoffen tegen corona 'geen reden voor paniek'
  • 5 UUR GELEDEN

   Daling coronagevallen stokt, vooral in Zuid-Holland

   Na een lange periode waarin het aantal nieuwe coronagevallen bleef dalen, is die afname nu tot stilstand gekomen. Het aantal positief geteste mensen steeg licht, vooral in Zuid-Holland.

   Sinds het ruimere testbeleid op 1 juni van start ging, daalde het aantal positieve tests van ruim 1200 per week naar ruim 400 in de voorlaatste week. Afgelopen week steeg het aantal positieve tests naar zo'n 500. Het percentage mensen dat positief testte bedroeg 0,6 procent. Ook dat was begin juni veel hoger: 2,1 procent. Het hoogste aantal besmettingen werd in Zuid-Holland gemeten.

   Het aantal patiënten op de intensive care was afgelopen week gelijk aan de week ervoor: ruim 20. Op andere verpleegafdelingen in ziekenhuizen liggen 80 coronapatiënten. Een week geleden waren dat er nog 100.

   Uit cijfers van Google over gebruikers van smartphones die hun locatie met de zoekgigant delen, blijkt dat zij minder vaak thuisblijven, weer vaker van het ov gebruikmaken en vaker supermarkten en andere winkels bezoeken.

   BEKIJK OOK

   Weekcijfers corona: daling besmettingen stokt, vooral in Zuid-Holland
  • 5 UUR GELEDEN

   Pubbaas installeert schrikdraad om klanten op afstand te houden

   Waar in Nederland stemmen opgaan om de anderhalve meter in de horeca af te schaffen, zet de eigenaar van een pub in Cornwall een bijzonder middel in om cafébezoekers te dwingen afstand te houden. Hij heeft schrikdraad voor zijn bar gespannen.

   "Als ik een touw had gebruikt hadden de mensen niet zo goed opgelet als nu", zegt hij. "Zolang er een waarschuwingsbord bij hangt, is het toegestaan. En het werkt."

   Het is de vraag hoelang het werkt, want het risico dat klanten een schok krijgen, is beperkt:

   Video afspelen 01:04

   'Mensen zijn net schapen. Schrikdraad houdt schapen weg, dus ook mensen in de bar'

  • 6 UUR GELEDEN

   Rutte: komend weekend geen akkoord over EU-herstelfonds

   Premier Rutte is somber over de kans dat de Europese regeringsleiders het komend weekend een akkoord bereiken over een Europees herstelfonds. Het kabinet wil daar alleen mee instemmen als landen die er gebruik van maken keiharde afspraken maken over hervormingen van hun pensioenstelsel en hun arbeidsmarkt. Na ontmoetingen met ambtgenoten uit Italië, Spanje en Portugal is Rutte niet optimistisch over de vraag of deze landen daartoe bereid zijn.

   Rutte wil het liefst geen subsidies verstrekken, maar leningen die terugbetaald moeten worden. Dat lijkt een gepasseerd station, gaf hij in de Tweede Kamer toe.

   Wat het kabinet betreft moet duidelijk zijn dat de ontvangers van de subsidies echt werk maken van hervormingen. "Als het niet goed is, zeggen we 'nee'", zei Rutte. "Maar dan zijn we twee of drie Europese toppen verder." Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de lijn van Rutte.

   Premier Rutte tijdens het debat over de Europese top van komend weekend ANP

   BEKIJK OOK

   Rutte: komend weekend nog geen akkoord over EU-herstelfonds
  • 6 UUR GELEDEN

   Honderden banen weg bij Sodexo Nederland

   Bij Sodexo Nederland verliezen 800 van de 3000 medewerkers hun baan. Het merendeel van de ontslagen valt bij het cateringbedrijf. Nu er veel thuis wordt gewerkt, valt een groot deel van de vraag naar catering weg. Er verdwijnen ook banen bij andere activiteiten van Sodexo, zoals schoonmaak en beveiliging.

   "Onze omzet is de afgelopen maanden sterk gedaald", zegt het bedrijf. "Hoewel wij verwachten dat die in de komende maanden en jaren weer zal stijgen, voorzien we dat het niveau op middellange termijn niet zal terugkeren op het niveau zoals voor corona." Met de vakbonden is een sociaal plan overeengekomen voor de medewerkers die hun baan verliezen.

   De horeca- en cateringsector heeft te maken met een ontslaggolf. Duizenden medewerkers zijn hun baan al kwijt, omdat bedrijven filialen hebben moeten sluiten of failliet zijn gegaan. Volgens FNV Horeca is vooral in de bedrijfs- en evenementencatering de situatie nijpend.

   Cateraar Maison van den Boer, waar 140 banen verdwijnen, zegt dat een faillissement voorlopig is afgewend.

   Een medewerker van Sodexo België AFP

   BEKIJK OOK

   Ontslagen in horeca en catering: 'Dit is het begin van een golf'
  • 7 UUR GELEDEN

   Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Israël

   In Israël zijn maandag 1681 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de uitbraak. Het aantal geteste personen bedroeg maandag 25.825, 6,5 procent daarvan bleek het virus bij zich te dragen.

   Bij het begin van de pandemie sloot Israël al vroeg zijn grenzen en nam het tal van andere maatregelen. Het aantal besmettingen bleef daardoor laag. Nadat in mei de lockdown was versoepeld, raakten weer meer mensen besmet en nu heeft het land te maken met een tweede golf.

   Minister van Volksgezondheid Levi zegt dat de regering er alles aan doet om een nieuwe lockdown te vermijden, maar hij sluit niet uit dat die er zal komen.

   Nieuwsuur zond zaterdag deze reportage uit over de coronabestrijding in een ultra-orthodoxe stad:

   Video afspelen 05:28

   'Israël is de controle verloren over de epidemie'

   BEKIJK OOK

   Israël 'is de controle verloren' over corona en zit nu met tweede golf
  • 8 UUR GELEDEN

   Banken strenger bij toekennen hypotheken en kredieten

   De Nederlandse banken zijn door de coronacrisis strenger geworden bij het verstrekken van bedrijfskredieten en woninghypotheken. De komende maanden worden de banken nog strenger. Dat blijkt uit een enquête die toezichthouder De Nederlandsche Bank bij zeven grote banken in Nederland heeft afgenomen.

   De Europese Centrale Bank en de rijksoverheid pompen geld in de economie om bedrijven te redden en te voorkomen dat de vraag van consumenten nog verder inzakt. Toch worden de banken voorzichtiger naarmate de crisis langer duurt, omdat ze bang zijn dat leningen niet worden afgelost.

   Bij het bedrijfsleven doet vooral het mkb een beroep op de banken. Grote bedrijven hebben doorgaans makkelijker toegang tot de kapitaalmarkt. Bij de consumenten is de vraag naar hypotheken in het tweede kwartaal afgenomen, na drie jaren van groei. Ook de vraag naar consumptief krediet is gedaald, onder meer door een daling van het consumentenvertrouwen.

   BEKIJK OOK

   DNB: banken nu strenger bij verlenen kredieten en hypotheken
  • 8 UUR GELEDEN

   E-fluit voor conducteurs van NS

   De NS vervangt het fluitje van de hoofdconducteurs door een elektronisch exemplaar. Door de coronacrisis dragen conducteurs een mondkapje en dan is fluiten met de mond lastig. Een e-fluit is handmatig te bedienen.

   In het buitenland werden al elektronische fluitjes gebruikt en daarmee is de NS ook gaan testen. "Het is best een mooi ding en het klinkt net echt!", zegt hoofdconducteur Xander Philips. Hij gebruikt al anderhalve maand een proefexemplaar. "Ik moest wel even opletten dat ik niet bij m'n mond fluit, want dan klinkt het behoorlijk hard."

   Het was eigenlijk de bedoeling om het nieuwe fluitje in juni in gebruik te nemen, maar de levering is vertraagd door coronamaatregelen. De NS heeft ze nu binnen en verspreidt ze over de ruim 3000 hoofdconducteurs. Fluiten is bij wet verplicht voordat een trein vertrekt.

   De e-fluit van de NS NS

  • 9 UUR GELEDEN

   Franse president wil mondkapjesplicht in gesloten publieke ruimtes

   President Macron wil in Frankrijk mondkapjes verplicht stellen in alle afgesloten publieke ruimtes. Dat zei hij tegen journalisten in een vraaggesprek na de sobere viering van Quatorze Juillet. Tot nu toe geldt in Frankrijk de mondkapjesplicht alleen in het openbaar vervoer.

   De maatregel zou wat Macron betreft op 1 augustus moeten ingaan. Hij adviseert alle Fransen intussen om zo vaak mogelijk een mondmasker te dragen: "als je buiten bent, en helemaal in afgesloten ruimtes".

  • 9 UUR GELEDEN

   RIVM: Ruim honderd meer corona-meldingen dan vorige week

   Afgelopen zeven dagen zijn er 534 nieuwe personen gemeld met het coronavirus. 16 coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest en de afgelopen zeven dagen zijn 8 mensen overleden aan covid-19.

   Daarmee is het aantal meldingen van besmettingen gestegen met 102 ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er 432 nieuwe coronabesmettingen gemeld.

   Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.

   Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met corona zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

   Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Tussen 1 juni en 12 juli is het aantal afgenomen testen gestegen en het percentage positief geteste personen gedaald van 2% in weeknummer 23 naar 0,6% in weeknummer 28.

  • 10 UUR GELEDEN

   Voor het eerst baby besmet in baarmoeder

   In Frankrijk is voor het eerst een baby geboren die in de buik van zijn moeder besmet raakte met het coronavirus. De moeder van de baby kreeg covid-19 in de laatste drie maanden van haar zwangerschap.

   Ze werd in Parijs in het ziekenhuis opgenomen en daar constateerden artsen dat haar baby niet helemaal in orde leek. Met een keizersnede werd het jongetje ter wereld gebracht en onderzocht. In zijn bloed en de vloeistof in zijn longen werd het coronavirus aangetroffen. De baby kreeg een paar dagen later een ontsteking in zijn hersenen, maar is daarvan volledig en zonder hulp van medicijnen hersteld.

   In dit geval bestond er volgens de artsen geen enkele twijfel over de besmetting met het coronavirus. Eerder bestond al wel het vermoeden dat baby's het virus in de buik van hun moeder konden oplopen, omdat ze binnen 30 uur na de geboorte besmet bleken te zijn. Doordat er in deze gevallen direct na de geboorte geen tests waren uitgevoerd op het bloed, het longvocht en de placenta, bleef het bij vermoedens.

   Volgens de Parijse kinderarts Daniele De Luca zullen baby's er in de meeste gevallen geen schade van ondervinden en hoeven zwangere vrouwen niet ongerust te zijn.

  • 10 UUR GELEDEN

   Braziliaans stel wandelt in 'ruimtepak' door Rio de Janeiro

   Een Braziliaans stel heeft een bijzondere manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Zodra ze de straat op gaan in Rio de Janeiro, trekken ze een speciaal pak aan.

   Tercio Galdino (66) heeft een chronische longziekte en valt daarmee in de risicogroep voor wie een besmetting van het virus ernstig kan zijn. Omdat in Brazilië de corona-uitbraak nog niet onder controle is, besloot hij voor zichzelf en zijn vrouw speciale beschermende pakken te kopen. Om het ensemble helemaal af te maken, maakte hij er zelf helmen bij in astronautenstijl.

   Op deze manier kan hij, terwijl hij goed beschermd is, ook zijn grote liefde voor de ruimte uitdragen.

   REUTERS

  • 11 UUR GELEDEN

   Eerste cruiseschip weer in de vaart vanaf 26 juli

   Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie wordt er weer een cruiseschip in de vaart genomen. Vanaf 26 juli gaat de Explorer Dream vanuit de haven Keelung in Taiwan weer toeristen meenemen op korte cruises naar nabijgelegen eilanden en de stad Hualien. Het zijn in eerste instantie driedaagse reizen en uitsluitend voor inwoners van Taiwan. De bemanning van de Explorer Dream gaat voor de reis twee weken in quarantaine en passagiers worden aan medisch tests onderworpen.

   Over de hele wereld liggen lege cruiseschepen in havens of op zee te wachten tot ze weer passagiers kunnen vervoeren. Doordat het virus zich op cruiseschepen bijzonder snel bleek te verspreiden en de schepen daardoor bijna in geen enkele haven meer welkom zijn, ligt de cruisesector helemaal plat. Dat heeft tot enorme verliezen geleid.

   Ook cruisemaatschappij Carnival heeft aangekondigd weer te zullen gaan varen. Carnival is eigenaar van Holland America Line, waarvan een aantal lege schepen voor de kust van Scheveningen voor anker liggen. De schepen van Carnival vertrekken in augustus vanuit Duitsland en Italië.

  • 12 UUR GELEDEN

   Forse omzetstijging voor supermarktketen Jumbo, verlies bij La Place

   Corona bezorgt de Jumbo-groep zowel winst als verlies. De omzet in de supermarkten steeg in het eerste halfjaar met 14 procent naar 5,1 miljard euro, oftewel 600 miljoen euro meer dan vorig jaar.

   Consumenten kochten veel meer dagelijkse boodschappen en sloegen aan het hamsteren, zowel in de winkel als online. De omzet van de Jumbo-winkels lag daardoor bijna 10 procent hoger, online werd zelfs 50 procent meer omzet geboekt.

   Bij de restaurantketen La Place stortte de omzet in en kwam uit op 33 miljoen euro, 49 miljoen minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat is het gevolg van de coronacrisis en de sluiting van de Hudson Bay vestigingen begin dit jaar.

   BEKIJK OOK

   Forse omzetstijging voor supermarktketen Jumbo, maar niet bij La Place
  • 12 UUR GELEDEN
  • Grote economische krimp in Singapore

   Singapore is in een recessie beland. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2020 kromp de economie met maar liefst 41,2 procent. Het instorten van de economie komt door de totale lockdown die van 7 april tot 2 juni was. De meeste bedrijven sloten hun deuren. Daarnaast was er weinig vraag naar producten en diensten uit Singapore.

   De stadstaat is een van de eerste landen die cijfers naar buiten brengt over het tweede kwartaal en lijkt een zwaardere klap te hebben gekregen dan andere Aziatische landen. In Japan kromp de economie in dezelfde periode met 20 procent.

   Ook de Chinese economie kreeg een zware klap, maar is inmiddels weer op de weg terug. Later deze week komt China met economische cijfers. De verwachting is dat de economie in juni gegroeid is.

  • 13 UUR GELEDEN

   Frankrijk viert sobere nationale feestdag

   De Franse nationale feestdag Quatorze Juillet wordt vandaag sober gevierd. Zo ontbreekt de gebruikelijke grote militaire parade op de Champs Elysées in Parijs. Wel is er voor circa 2500 genodigden een bescheiden militaire ceremonie op de Place de la Concorde. De mensen die daarvoor een uitnodiging kregen zijn dit jaar geen hoogwaardigheidsbekleders, maar "de mensen die het land draaiend hebben gehouden", zoals zorgpersoneel, artsen en supermarktpersoneel.

   Het traditionele vuurwerk wordt vanavond om 23.00 uur vanaf de Eiffeltoren afgeschoten. Het gebied rond de Eiffeltoren is niet toegankelijk voor publiek.

  • 13 UUR GELEDEN

   Geen koninklijke rijtoer en balkonscène op Prinsjesdag, liever geen publiek

   De koninklijke rijtoer en de balkonscène op Prinsjesdag gaan vanwege de coronacrisis niet door. Ook wordt het publiek opgeroepen niet naar Den Haag te komen. Koning Willem-Alexander zal wel de Troonrede voorlezen, maar hij komt niet in de Glazen Koets.

   De Haagse burgemeester Van Zanen heeft in overleg met de koning en andere betrokkenen besloten de feestelijke viering van Prinsjesdag op 15 september sterk te versoberen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde is wel beperkt militair ceremonieel, maar daar worden geen toeschouwers toegelaten.

   Den Haag hoopt met het afblazen van de koninklijke Prinsjesdag-feestelijkheden een massale toestroom van publiek te voorkomen. De gemeente roept iedereen op om de viering van Prinsjesdag op de televisie te bekijken.

   BEKIJK OOK

   Geen koninklijke rijtoer en balkonscène op Prinsjesdag, publiek niet welkom
  • 14 UUR GELEDEN

   Recordaantal Amerikanen onverzekerd vanwege coronacrisis

   Een recordaantal Amerikanen heeft geen zorgverzekering meer omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis. Dat meldt The New York Times op basis van een onderzoek van de belangenvereniging Families USA.

   De geschatte toename van het aantal onverzekerde werknemers was met bijna 40 procent in drie maanden de hoogste ooit. 5,4 miljoen Amerikanen kunnen nu geen beroep meer doen op een verzekering als ze ziek worden. Alleen al in Texas steeg het aantal onverzekerden van 4,2 miljoen naar bijna 4,9 miljoen, zo bleek uit het onderzoek, waardoor nu drie op de tien Texanen onverzekerd zijn.

   "Dit is de ergste economische neergang sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt een van de onderzoekers. "Het overschaduwt zelfs de grote recessie (tussen 2007 en 2009, red.). Het is dus niet verwonderlijk dat we ook de ergste toename van onverzekerden zouden zien."

  • 15 UUR GELEDEN

   UMCG start onderzoek naar rol aerosolen bij corona

   Het Groningse universitaire ziekenhuis UMCG start samen met de Universiteit Twente een onderzoek naar aerosolen bij besmette mensen, meldt RTV Noord. De informatie die dit onderzoek oplevert moet meer duidelijkheid geven over de rol die deze hele kleine vochtdruppeltjes in de lucht spelen.

   Bij de besmette patiënten worden luchtmetingen gedaan om aan te tonen of het virus in de lucht aanwezig is. Als dat zo blijkt te zijn is de tweede stap een onderzoek om te bepalen of het virus leeft. Alleen levende virusdeeltjes kunnen besmetting veroorzaken.

   Als er in de aerosolen inderdaad levend virus blijkt te zitten, moet de besmettelijkheid daarvan nog worden onderzocht. Er is namelijk een bepaalde minimale hoeveelheid van het virus nodig om besmettelijk te zijn. Het onderzoek richt zich op situaties binnen en buiten het ziekenhuis. Wat gebeurt er als je praat, zingt of hoest en bij welke medische handelingen is er besmettingsgevaar door aerosolen?

   De Universiteit Twente kijkt mee naar de natuurkundige processen die erbij betrokken zijn. Zoals de invloed van de afzuiging van lucht of ventilatie. Het onderzoek moet voor 1 december klaar zijn.

  • 15 UUR GELEDEN

   Coronabeleid Hongkong aangescherpt, Disneyworld gaat weer dicht

   In Hongkong neemt het aantal besmettingen sinds de tweede week van juli weer toe, en daarom worden de coronamaatregelen aangescherpt. Vanaf morgen geldt een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Wie zich niet houdt aan deze verplichting kan een boete krijgen van 570 euro.

   Verder mogen restaurants na zes uur 's avonds alleen nog maar afhaalmaaltijden aanbieden en sluit Disneyland Hongkong opnieuw zijn deuren. Het park was vorige maand heropend na een maandenlange sluiting vanwege de coronapandemie.

   De overheid noemt de kans op verspreiding van het virus "extreem hoog". In Hong Kong werden vandaag meer dan 50 nieuwe besmettingen geteld. In totaal zijn nu ruim 1500 besmettingen vastgesteld in de stad.

  • 15 UUR GELEDEN

   Banken zuinig met coronakrediet kleine ondernemers

   Nederlandse banken verstrekken nauwelijks coronakredieten aan kleine bedrijven, meldt het FD. Dat blijkt uit een overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken elke twee weken publiceert.

   Volgens de banken hebben bedrijven geen belangstelling voor de leningen. Kenners van het midden en kleinbedrijf zeggen echter dat banken geen zin hebben om deze kredieten te verstrekken en dat veel aanvragen worden afgewezen.

   Op 29 mei werd de regeling Klein Krediet Corona (KKC) gelanceerd om kleine ondernemers door de coronacrisis te helpen. Sinds die datum staat de Nederlandse staat voor 95 procent garant voor overbruggingskredieten van 10.000 tot 50.000 euro. Voor deze regeling werd een totaalbedrag van 750 miljoen euro beschikbaar gesteld. Anderhalve maand later is daarvan slechts 22 miljoen euro uitgekeerd.

  • 15 UUR GELEDEN

   Aantal besmettingen in België blijft stijgen

   Het aantal coronabesmettingen in België blijft stijgen. Het zijn er nu gemiddeld 95 per dag, een stijging van 11 procent in vergelijking met vorige week. Het is de zesde dag op rij dat het aantal besmettingen omhoog gaat. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

   Gezondheidsdeskundigen maken zich zorgen. De Belgische viroloog Marc van Ranst schrijft op Twitter: "We mogen niet in slaap gewiegd worden, want dit gaat de verkeerde richting uit."

   België telt nu 62.781 besmettingen, 74 meer dan gisteren. 17.899 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen geweest.

  • 16 UUR GELEDEN

   Reisadvies Porto aangepast

   Het aantal besmettingen met het coronavirus in de regio rondom de Portugese stad Porto is stabiel. De kleur van deze regio is daarom aangepast van 'oranje' naar 'geel', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regio rond Lissabon blijft voorlopig nog wel 'oranje'.

    Rop Zoutberg @RopZoutberg

   Goed nieuws. Nederlands reisadvies voor Porto is bijgesteld naar geel. Daar gelden nu alleen nog ‘veiligheidsrisico’s’. Lissabon blijft wel op oranje, dat wil zeggen alleen noodzakelijke reizen en het advies in thuisquarantaine te gaan als je het gebied bezocht.

   16 uur geleden

  • 16 UUR GELEDEN

   Curaçao weer populair bij Nederlandse toerist

   Sinds Curaçao 1 juli zijn grenzen heropende zijn al bijna 3000 passagiers op het eiland geland, meer dan 2000 van hen komen uit Nederland. Dat maakte het Curaçaose toerismebureau bekend.

   Het eiland wil maximaal 10.000 toeristen toelaten om het risico op coronabesmettingen zo klein mogelijk te houden.

  • 16 UUR GELEDEN

   Mondkapjes in Britse winkels vanaf 24 juli verplicht

   In Britse winkels en supermarkten is het vanaf 24 juli verplicht een mondkapje te dragen. Met deze maatregel hoopt de regering nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

   Groot-Brittannië heeft het hoogste aantal coronadoden in Europa, bijna 45.000 inwoners overleden aan het virus. In Schotland, dat eigen beleid heeft op het gebied van volksgezondheid, is het dragen van een mondkapje in winkels al verplicht, net als in Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland.

  • 16 UUR GELEDEN

   Bruls: landelijke lockdown bij nieuwe uitbraak ligt niet voor de hand

   Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad gisteravond na afloop van overleg tussen de Veiligheidsregio's.

   "Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten."

   Bruls benadrukte daarbij het belang van het bronnen- en contactonderzoek bij de vaststelling van besmettingen. Lokale maatregelen moeten zonodig voorkomen dat het hele land in lockdown moet: "Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten."

   BEKIJK OOK

   Bruls: landelijke lockdown bij nieuwe uitbraak ligt niet voor de hand
  • 16 UUR GELEDEN

   Welkom in het liveblog

   Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van dinsdag 14 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp
  •  

  Gewijzigd op 2020-07-15 06:25:06
  handtekeningafbeelding
 • maandag 13 juli 2020 @ 21:39
  #164
  reactie op (#163) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 14-07-2020: Vandaag: WEER EEN LICHTE TOENAME in ziekenhuisopnames, IC bezetting coronapatienten blijft gelijk, vandaag weer een update van de afgelopen week van het RIVM, maar toch ook weer: 

  WERELDWIJD: WHO: WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie kan erger en erger en erger worden en Israëlische minister wil nieuwe lockdown en Dodental in Mexico stijgt naar ruim 35.000 gisteren veel meer berichten over corona wereldwijd, zie daar.

  Voor EUROPA: Vandaag veel berichten over: 

  BELGIE: Ook daar Aantal Belgische besmettingen stijgt en 'Belgisch-Nederlandse grens gaat niet nog een keer dicht' - Grensdorp Baarle-Nassau worstelt met verschillende coronaregels  -  en Vlaamse supermarktmedewerkers gewond na aanval klant - ook daar soms onbegrip over het dragen van een 'mondkapje'. 

  Voor de ANTILLEN: Nog steeds veel financiele ellende op het eiland, kunnen de salarissen van ambtenaren volgende maand nog wel betaal worden? Aruba kan ambtenarensalarissen misschien niet betalen, toerisme nog altijd onder druk

  In SURINAME: laatse coronaberichten: Covid-19-besmettingen koerst naar 800 (De Ware Tijd) en Covid-19: Vandaag weer 18 nieuwe geïnfecteerden (Starnieuws) en Positief getest: iedereen ervaart Covid-19 anders (Dagblad Suriname) Hond met mondkap? (Dagblad Suriname) Ook veel politiek nieuws, zie aparte forumtopic hier ook over. >>> Tweede Kamer roept op tot herstel van banden met Suriname (Dagblad Suriname)

  In Nederland verder nog: Vooral de - KLM: 2000 aanmeldingen voor vrijwillig vertrek, 'gedwongen ontslagen blijven onvermijdelijk'  - EN OOK: Ontslagen in horeca en catering: 'Dit is het begin van een golf'  - verlies van vele banen en ander economisch nieuws: Minder faillissementen in juni, nog geen coronapiek de gevolgen van de lockdowns... ook de ANDERHALVE METER SAMENLEVING in diverse situaties  onder druk: Cafés worstelen met anderhalvemeterregel en de nieuwe CORONAWET Aangepaste coronawet naar Tweede Kamer gestuurd drastisch aangepast. Negatief weer voor de samenleving dat er weer meer: 'Inbraakcijfers weer bijna op oude niveau' helaas... EN Ruim 75.000 coronatests vorige week

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  Burgemeesters bereiden zich voor op regionale lockdown  Burgemeesters bereiden zich voor op regionale lockdown

  Baan kwijt door corona? Dan mag je je nieuwe auto teruggeven Baan kwijt door corona? Dan mag je je nieuwe auto teruggeven

  Bijna 8 miljard aan noodsteun: check welke bedrijven het kregen  Bijna 8 miljard aan noodsteun: check welke bedrijven het kregen

  Catalonië wil opnieuw lockdown invoeren, ondanks verbod rechter Opleving coronavirus

  Catalonië wil opnieuw lockdown invoeren, ondanks verbod rechter

  Streefdatum 1 oktober Coronawet flink verbouwd na kritiek: geen controles in huis

  Wie betaalt de zorg als je corona krijgt in het buitenland? Corona-update, stel je vraag

  Wie betaalt de zorg als je corona krijgt in het buitenland?

  Mondkapjes straks verplicht voor winkelend publiek in Engeland Liveblog 

  Mondkapjes straks verplicht voor winkelend publiek in Engeland

  Van NU.nl:

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 21:29 • AANGEPAST OM 21:29

  2000 KLM'ers willen vertrekregeling • Belgisch-Nederlandse grens blijft nu open

  • Er liggen 118 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op de intensive care.
  • De kans is klein dat de grens tussen Nederland en België bij een tweede coronagolf weer dichtgaat.
  • Ruim 2000 KLM-medewerkers hebben zich aangemeld voor een vrijwillige vertrekregeling, waarschijnlijk niet genoeg om gedwongen ontslagen te voorkomen.
  • WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie wordt erger als landen zich niet aan basisregels houden.'
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
  • 14 MINUTEN GELEDEN

   'Jonge wetenschappers in de knel door coronacrisis'

   Dichte laboratoria, stopgezet veldwerk en onbereikbare proefpersonen: door de coronacrisis kunnen veel jonge wetenschappers hun onderzoeksprojecten niet goed afronden. Daardoor dreigen eerdere investeringen in kennis en potentiële innovatie verloren te gaan, waarschuwen belangenbehartigers van promovendi en postdocs in een brandbrief aan onderwijsminister Van Engelshoven. "Een generatie van jonge onderzoekers gaat verloren", schrijven ze.

   Volgens de auteurs van de brandbrief konden wetenschappers met een vaste aanstelling zich nog wel aanpassen aan 'het nieuwe normaal', maar was dat voor jonge onderzoekers met een tijdelijk contract niet haalbaar. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die net gepromoveerd zijn of daar nog mee bezig zijn. "Zij moeten in beperkte tijd diverse deelprojecten afronden, publiceren en daarnaast solliciteren en aanvragen schrijven voor vervolgonderzoek."

   Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL en De Jonge Akademie vragen Van Engelshoven in hun brief om een "continuïteitspakket" van 350 miljoen euro voor het onderzoek van de jonge wetenschappers. "Dat zou het mogelijk maken om aanstellingen naar behoefte te verlengen tot een maximum van bijvoorbeeld zes maanden."

  • 23 MINUTEN GELEDEN

   Aruba kan ambtenarensalarissen misschien niet betalen, toerisme nog altijd onder druk

   De Arubaanse premier Wever-Croes kan niet garanderen dat ambtenaren volgende maand hun salaris krijgen uitbetaald. "Sorry, dat kan ik niet", zei ze tegen lokale media.

   De Arubaanse economie, die sterk afhankelijk is van het toerisme, verkeert in zwaar weer sinds in maart de grenzen werden gesloten om verdere coronabesmettingen tegen te gaan. Meer dan 75 procent van de beroepsbevolking kwam daardoor zonder werk te zitten.

   Sinds 1 juli heet het eiland toeristen uit onder meer Nederland, Canada en de meeste Caribische landen weer welkom. Sinds vrijdag is Aruba ook weer toegankelijk voor mensen uit de Verenigde Staten. Wel moeten Amerikanen uit 24 staten met een hoge besmettingsgraad van tevoren een coronatest doen en de (negatieve) uitslag uploaden.

   De Arubaanse overheid verwacht in de eerste week zo'n 2800 Amerikaanse toeristen te verwelkomen op het eiland. Ter vergelijking: voor de coronapandemie kwamen er wekelijks zo'n 20.000 Amerikanen vakantie vieren.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Cafés worstelen met anderhalvemeterregel

   Sinds 1 juli zijn er meer mensen welkom in de horeca, mits de gasten genoeg afstand houden en iedereen een vaste zitplaats heeft. Maar met name in cafés blijkt het moeilijk om die regels te handhaven.

   "Weg met de anderhalve meter", zegt deze bedrijfsleider van een Groningse horecagelegenheid. Volgens hem kan die regel terugkomen "wanneer het weer nodig zou zijn":

   Video afspelen 01:50

   'Weg met de anderhalve meter in de horeca'

  • 2 UUR GELEDEN

   KLM: 2000 aanmeldingen voor vrijwillig vertrek, 'gedwongen ontslagen blijven onvermijdelijk'

   Ruim 2000 KLM-medewerkers hebben zich aangemeld voor de vrijwillige vertrekregeling. In het aantal aanmeldingen zijn ook arbeidsongeschikte medewerkers meegenomen, meldt het luchtvaartbedrijf aan de eigen medewerkers.

   KLM maakt later deze maand bekend hoeveel aanvragen daadwerkelijk worden toegekend. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk aanvragen te honoreren, laat de vliegmaatschappij weten. Maar of dat lukt, is onder meer afhankelijk van de functies van de KLM'ers die zich hebben aangemeld en de vraag of in die functies een overschot wordt verwacht. Bij KLM werken ongeveer 35.000 mensen, er zouden duizenden banen op de tocht staan.

   "Dat KLM er hier niet mee is, is wel duidelijk", zegt NOS-economieredacteur Wessel de Jong. "Het pad van de gedwongen ontslagen lijkt onvermijdelijk." Volgens hem willen medewerkers van KLM niet graag weg, omdat ze het fijn vinden om bij de luchtvaartorganisatie te werken. "Ook vinden KLM'ers het geen riante vertrekregeling. De bonus om nu weg te gaan is niet ruim, maar een beperkte uitbreiding op de standaard vrijwillige vertrekregeling. Dat verklaart waarom ze er niet en masse gebruik van maken."

   Net als andere bedrijven in de luchtvaartsector is KLM zwaar getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf krijgt een steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse overheid: een lening van 1 miljard en 2,4 miljard als garantie voor commerciële leningen. Dat er evengoed banen zouden verdwijnen was al langer duidelijk.

  • 2 UUR GELEDEN

   Ex-coronapatiënt: 'Boodschappentas tillen is al een uitdaging'

   Zorg voor coronapatiënten die langdurig gezondheidsklachten houden, wordt straks ruimer vergoed vanuit de basisverzekering. Dat heeft het Zorginstituut Nederland geadviseerd aan minister Van Ark voor Medische Zorg. Vaak worden zulke adviezen overgenomen, hoewel de minister nog wel een officieel besluit moet nemen.

   Naomi is een van de ex-coronapatiënten die nog veel klachten heeft en veel zorg zelf betaalt:

   Video afspelen 01:55

   'Een boodschappentas tillen is al een uitdaging'

  • 3 UUR GELEDEN

   Russen claimen in augustus een coronavaccin te hebben

   Russische onderzoekers hopen aan het eind van de zomer een vaccin tegen het coronavirus te hebben. De afgelopen maand hebben ze hun potentiële vaccin op kleine schaal getest op proefpersonen. De eerste resultaten van die tests zouden positief zijn. Volgens de Moskouse onderzoekers vertonen de proefpersonen, allemaal tussen de 18 en 65 jaar, geen opmerkelijke bijwerkingen en is het vaccin veilig. Ze worden deze week uit het ziekenhuis ontslagen en daarna nog een half jaar in de gaten gehouden.

   Daarmee hebben de Russen de eerste fase van de ontwikkeling van een vaccin afgerond. Het moet nu nog op grotere groepen proefpersonen worden getest, maar volgens de onderzoekers kan de entstof in augustus al worden geregistreerd. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans verwacht dat het proces langer gaat duren.

   Wereldwijd lopen nu zo'n 160 onderzoeken naar een coronavaccin. Vorige week maakten Belgische onderzoekers bekend dat hun middel "bijzonder goed" werkt bij hamsters. Het moet nog op mensen worden getest. Een potentieel vaccin dat door de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, is al door Europese landen aangekocht. Vier landen, waaronder Nederland, hebben 400 miljoen Oxford-vaccins besteld.

  • 3 UUR GELEDEN

   Blijdorp roept mensen op om dierentuin te steunen

   Diergaarde Blijdorp kampt door de coronacrisis met een miljoenentekort en vraagt mensen om de dierentuin financieel te steunen. Sinds 20 mei zijn bezoekers weer welkom in Blijdorp, maar slechts 40 procent van de volledige capaciteit wordt toegelaten. De kosten voor de verzorging van de dieren zijn onveranderd.

   "We zetten alle zeilen bij, maar nu is het punt gekomen dat we het echt niet meer alleen aankunnen", zegt directeur Erik Zevenbergen tegen Rijnmond. "We hebben een heel groot gat te dichten in de begroting. Niet van tonnen, maar van miljoenen."

   De Rotterdamse dierentuin is een campagne gestart om mensen aan te sporen een abonnement te nemen of een extra donatie te doen. Ook kan men een speciaal t-shirt bestellen met de tekst 'Ik ben een Blijdorpert'.

    Diergaarde Blijdorp @RotterdamZoo

   Diergaarde Blijdorp roept al haar fans op: ‘steun onze dierentuin'. Start campagne ‘ik ben een BLIJDORPERT’. Lees er alles over op: https://t.co/KnXlhHeWjg

   6 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Grensdorp Baarle-Nassau worstelt met verschillende coronaregels

   De coronaregels in België zijn anders dan die in Nederland, merken ze vooral in de grensgemeente Baarle-Nassau. Niet toevallig overlegde minister Grapperhaus daar vandaag met zijn Belgische evenknie De Crem over hoe de coronamaatregelen in de toekomst beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

   In Baarle-Nassau loopt de Nederlands-Belgische grens kriskras door straten, tuinen, huizen en andere gebouwen. Dat levert soms gekke situaties op:

   Video afspelen 01:47

   Baarle-Nassau worstelt met Nederlandse én Belgische coronaregels

  • 4 UUR GELEDEN

   Nieuwe aflevering van podcast De Dag: 'zuiptoeristen'

   Feestvierende toeristen in Spanje, Portugal en België zorgen voor spanningen op vakantiebestemmingen. Ze verzetten zich tegen lokale coronaregels of hebben er lak aan. In podcast De Dag vertelt correspondent Rop Zoutberg dat hij het op verschillende plekken in Spanje en Portugal uit de hand ziet lopen. Hij noemt de toeristen die zich niet hebben verdiept in de maatregelen naïef. Maar Zoutberg gaat ook in op de rol van de autoriteiten, die de grenzen opengooiden voor 'zuiptoeristen' en zich nu geconfronteerd zien met de gevolgen.

   Luister hier naar de aflevering van podcast De Dag.

    Rop Zoutberg @RopZoutberg

   Podcast over corona en vakantie. Met een verspreking: het kapje mag af op het strand :) Hoe 'zuiptoeristen' vakantie nemen van coronaregels https://t.co/ZKp2C1MEjL @nporadio1 @elisabethsteinz

   6 uur geleden

  • 5 UUR GELEDEN

   WHO-baas waarschuwt: 'Pandemie kan erger en erger en erger worden'

   De coronapandemie wordt "erger en erger en erger" als landen de basisregels niet navolgen, waarschuwt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In een persconferentie zei hij in sommige landen "een gevaarlijke stijging" te zien van het aantal vastgestelde besmettingen. Veel landen gaan de verkeerde kant op, vindt hij. "Het virus blijft publieke vijand nummer één." Volgens de WHO-baas kunnen we in de nabije toekomst niet terug naar "het oude normaal".

   Wereldwijd zijn voor zover bekend ruim 13 miljoen mensen besmet met het coronavirus. In vijf dagen kwamen er 1 miljoen geregistreerde besmettingen bij. Het wereldwijde dodental staat op meer dan een half miljoen.

  • 5 UUR GELEDEN

   Opnieuw lichte stijging ziekenhuisopnames, totale IC-bezetting 'historisch laag'

   Er liggen 118 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 24 op de intensive care. Gisteren was het aantal IC-patiënten met het coronavirus ook 24. In totaal liggen er 545 mensen op de Nederlandse IC's.

   Verder liggen er 94 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de IC, 11 meer dan gisteren. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het aantal.

   "We zien momenteel geringe veranderingen in het aantal covid-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De totale IC-bezetting is op dit moment historisch laag te noemen."

  • 5 UUR GELEDEN

   'Belgisch-Nederlandse grens gaat niet nog een keer dicht'

   De kans is klein dat de grens tussen Nederland en België opnieuw dichtgaat, ook als we te maken krijgen met een tweede golf aan coronabesmettingen. Dat zei de Belgische minister De Crem van Veiligheid na overleg met zijn Nederlandse collega-minister Grapperhaus. "We hebben geleerd dat onze landen zo met elkaar zijn verbonden, dat zo veel gezinnen met elkaar te maken hebben, dat een tweede keer de grenzen sluiten niet gaat."

   België sloot op 18 maart de landsgrenzen: alleen 'essentiële' reizen waren toegestaan, bijvoorbeeld voor mensen met een cruciaal beroep. Sinds 15 juni zijn de grenzen weer volledig open. Minister De Crem noemt de maatregel "bijzonder zwaar", maar volgens hem hebben de coronamaatregelen wel geloond. Toch denkt hij nu dat het sluiten van de grenzen "iets is wat je niet meer kan doen".

    Sander van Hoorn @svhoorn

   Minister BiZa België De Crem na overleg met NL collega Grapperhaus: “In het vervolg moeten we de grens met Nederland niet meer sluiten. Dat deden we toen in de chaos van de eerste weken maar ik kan me niet indenken dat we dat weer doen”.

   7 uur geleden

   De Crem sprak vandaag met onder meer minister Grapperhaus over de situatie in de grensregio's. Ze willen eventuele toekomstige coronamaatregelen goed op elkaar afstemmen. "We moesten allemaal heel snel aan de slag met het virus", zei Grapperhaus achteraf. "Allebei de landen hebben toen forse maatregelen genomen. Je zag dat sommige maatregelen schuren, bijvoorbeeld in de grensregio. Dan weet je: hier moeten we lessen uit trekken."

   Een van de lessen is volgens Grapperhaus dat er een gezamenlijke overlegorgaan moet komen waarin te nemen coronamaatregelen sneller kunnen worden besproken.

   Minister Grapperhaus en zijn Belgische collega De Crem na hun overleg ANP

  • 6 UUR GELEDEN

   Bomen knuffelen in Israël

   De organisatie die de natuur en nationale parken van Israël beheert kwam dit weekend met een opvallende oproep: knuffel eens een boom. "In deze onaangename coronatijd raden we mensen in heel de wereld aan om de natuur in te gaan, diep adem te halen, een boom te knuffelen, je liefde te tonen en liefde te ontvangen", zegt Orit Steinfield, marketingdirecteur van de organisatie voor natuurbeheer.

   Bezoekers van de nationale parken geven gehoor aan de campagne. "De meest fundamentele behoefte van de mens is verbinding, aanraking, knuffelen", zegt natuurliefhebber Barbara Grant bijvoorbeeld tegen persbureau Reuters, eraan toevoegend dat ze ervan baalt dat ze haar kleinkinderen momenteel niet kan knuffelen.

   Ook andere bezoekers vinden het fijn om bomen te knuffelen:

   Video afspelen 01:27

   Bomen knuffelen tegen de eenzaamheid

   Israël leek het coronavirus aanvankelijk snel de baas, maar kampt nu met een tweede besmettingsgolf. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde gevallen bij. Deze golf is nu al groter dan de eerste besmettingsgolf in het land. De Israëlische minister van Energie wil daarom dat het land tien dagen op slot gaat.

  • 7 UUR GELEDEN

   Aangepaste coronawet naar Tweede Kamer gestuurd

   Het kabinet heeft een aangepast voorstel voor de coronawet naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet had eigenlijk op 1 juli moeten ingaan, maar kreeg veel kritiek. Daarom is er behoorlijk aan de tekst gesleuteld. Zo is de corona-app eruit gehaald en wil het kabinet de noodwet een half jaar laten gelden in plaats van een jaar. Het nieuwe voorstel kan op zijn vroegst in het najaar ingaan, na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.

   BEKIJK OOK

   Aangepaste coronawet naar Tweede Kamer gestuurd
  • 7 UUR GELEDEN

   'Hamstereffect' op antidepressiva aan begin lockdown

   Aan het begin van de 'intelligente lockdown' hebben huisartsen "beduidend meer" benzodiazepinen en antidepressiva voorgeschreven dan in dezelfde periode (week 12) van vorig jaar, meldt onderzoeksinstituut Nivel. "Dit duidt op een 'hamstereffect': mensen zijn de medicijnen voor alle zekerheid gaan inslaan."

   In week 12 (16-22 maart) kwam de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Benzodiazepinen worden voorgeschreven als slaapmiddel. Er was geen piek te zien in het aantal nieuwe gebruikers van de middelen.

  • 8 UUR GELEDEN

   Groep miljonairs wil meer belasting betalen vanwege corona

   Een groep van 83 miljonairs roept overheden op om rijken zwaarder te belasten. "Meteen. Substantieel. Permanent", schrijven de Millionaires for Humanity. "We hebben heel veel geld. Geld dat nu zeer nodig is en de komende jaren nodig zal blijven."

   De problemen die door covid-19 worden veroorzaakt, kunnen niet met liefdadigheid worden opgelost, vinden de miljonairs. Ze wijzen op de dreigende armoede voor mogelijk een half miljard mensen, bijna een miljard kinderen die niet naar school gaan en het ontbreken van ziekenhuisbedden, mondkapjes en beademingsapparatuur.

   De meeste ondertekenaars van de brief zijn Amerikaans, onder anderen Jerry Greenfield, medeoprichter van ijsmerk Ben & Jerry's, en Disney-erfgenamen Abigail en Tim Disney, allebei werkzaam in de filmindustrie. Ook de Nederlandse miljonairs Robert Schram en Frans Meijer hebben de brief ondertekend, evenals een aantal Canadezen, Britten, Denen, Duitsers en iemand uit Nieuw-Zeeland. De miljonairs denken dat een permanente belastingverhoging voor de rijkste mensen op aarde ervoor zal zorgen dat er voldoende geld gaat naar gezondheidszorg, scholen en veiligheid.

  • 9 UUR GELEDEN

   Brabantse ex-patiënten gezocht voor onderzoek zorgbehoeften

   De GGD zoekt ex-coronapatiënten en nabestaanden in de zwaar getroffen provincie Brabant voor een onderzoek naar zorgbehoefte. Daarmee moet in kaart worden gebracht welke praktische en psychosociale zorgbehoeften er bestaan.

   Het gaat om mensen die na een coronatest in quarantaine zijn geweest, patiënten die een opname op de intensive care hebben doorgemaakt en nabestaanden van overleden coronapatiënten. "Nu het aantal mensen met corona afneemt, willen we graag inzicht krijgen in de behoefte aan nazorg", zegt de gezondheidsdienst.

   Het onderzoek is een samenwerking van onder meer Universiteit Tilburg, de GGD Hart voor Brabant, de GGD Brabant Zuidoost, Slachtofferhulp, gemeenten, Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijk Werk.

  • 9 UUR GELEDEN

   Israëlische minister wil nieuwe lockdown

   De Israëlische minister van Energie wil dat het land tien dagen op slot gaat om greep te krijgen op de tweede coronagolf. Yuval Steinitz wil dat mensen nog wel naar hun werk kunnen gaan en boodschappen doen, maar verder zouden ze thuis moeten blijven, zegt hij tegen de nieuwssite Ynet.

   De minister vindt het "financieel gevaarlijk" als zijn land vanwege het coronavirus twee of drie maanden is afgesloten van Europa en de rest van de wereld. "Dat zal de grondslag van de economie beschadigen. Soms is het beter om het voor onszelf twee weken moeilijk te maken om het voor de rest van het jaar makkelijker te maken". Steinitz is ruim 20 jaar parlementslid en bekleedt sinds 2009 ministersfuncties. Hij is lid van de partij Likud van premier Netanyahu.

   Israël voerde half maart een strenge lockdown in en begon in mei met de versoepeling van de coronamaatregelen. Eind mei begon het aantal besmettingen weer op te lopen. Steinitz vindt dat de economie te snel weer is heropend, premier Netanyahu zei dat vorige week ook.

   Vrijdag telde het ministerie van Gezondheid 1464 nieuwe gevallen in 24 uur tijd. In totaal zijn er in Israël ruim 38.000 gevallen geregistreerd en zijn 362 mensen aan het virus overleden.

  • 10 UUR GELEDEN

   Opnieuw coronavirus op Brabantse nertsenfokkerij

   Op een nertsenfokkerij in Aarle-Rixtel is het coronavirus vastgesteld. Alle 2000 moederdieren worden zo snel mogelijk afgemaakt, meldt het Ministerie van Landbouw.

   In totaal zijn nu 23 nertsenbedrijven in Nederland besmet. De andere 22 bedrijven zijn al geruimd. Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen. Minister Schouten wil de nertsenfokkerijen niet preventief ruimen. De Eindhovense burgemeester Jorritsma had daar namens de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om gevraagd, schrijft Omroep Brabant.

   Het kabinet heeft eerder al maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat besmettingen overgaan van dier op mens. Het gaat dan om een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strenger hygiëneprotocol.

   NVWA-medewerkers ruimden vrijdag deze nertsen op een andere besmette fokkerijANP

  • 10 UUR GELEDEN

   Honkballer Kenley Jansen na coronabesmetting: 'Draag een masker'

   Tophonkballer Kenley Jansen heeft zich pas twee weken na de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij zijn team gevoegd. De werper van Los Angeles Dodgers kampte met het coronavirus. De 32-jarige Jansen, geboren op Curaçao, kreeg het virus naar eigen zeggen van zijn 4-jarige zoontje. Vervolgens werd zijn hele gezin positief getest.

   Tijdens een video-persconferentie benadrukte de Oranje-international nog maar eens om een mondmasker te dragen. "Neem dit serieus en draag altijd je masker. Ik heb gezien hoe snel het virus zich kan verspreiden. Ik heb er alles aan gedaan, maar ik kreeg het ook."

   BEKIJK OOK

   Honkballer Jansen later bij Dodgers na coronabesmetting: 'Draag een masker'
  • 11 UUR GELEDEN

   Aantal Belgische besmettingen stijgt

   Het aantal besmettingen in België is vijf dagen op rij opgelopen. Gemiddeld zijn het er 90 per dag. Er zijn nu 62,707 gevallen geregistreerd.

   "We worden een beetje in slaap gewiegd door die hele kleine stijgingen", zegt viroloog Marc Van Ranst tegen omroep VRT. "Elke keer kan je zeggen dat het niet zo erg is. Maar als je dat allemaal optelt, dan zie je toch dat het allemaal omhoog gaat. Gelukkig zien we nog geen stijging van het aantal opnames in het ziekenhuis."

   Dagelijks worden zo'n tien patiënten opgenomen in het ziekenhuis. "Maar als het aantal nieuwe gevallen blijft stijgen, dan gaat dat ooit wel leiden tot meer ziekenhuisopnames."

   Vooral in de provincie Antwerpen, in Brussel en in het zuiden van West-Vlaanderen steeg het aantal besmettingen.

  • 11 UUR GELEDEN

  • Brussel keurt steunpakket KLM goed

   De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor het steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM. Dat bestaat uit een lening van een miljard euro van de Nederlandse staat aan het bedrijf en 2,4 miljard euro aan garanties op leningen bij elf banken.

   BEKIJK OOK

   Europese Commissie geeft groen licht voor steunpakket KLM
  • 11 UUR GELEDEN

   Terugkijken: Rutte in Op1 over het verlies van zijn moeder

   Video afspelen 02:57

   Ruttes moeder overleed in coronatijd: 'Dat was wel even zwaar, ja'

  • 11 UUR GELEDEN

   Minder faillissementen in juni, nog geen coronapiek

   In juni zijn 264 bedrijven failliet gegaan, 34 minder dan in de maand mei. In de eerste zes maanden van dit jaar ligt het aantal faillissementen nu net zo hoog als vorig jaar, zowel van bedrijven als eenmanszaken, blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

   In april was er nog piekje van 335 bedrijven, maar in mei en juni daalde het cijfer weer.

   Vooral in de handel, de horeca en de bouw zijn bedrijven over de kop gegaan, maar dat zijn ook de sectoren met de meeste bedrijven. In de horeca gingen relatief gezien de meeste zaken failliet.

   BEKIJK OOK

   Minder faillissementen in maand juni, nog geen coronapiek
  • 11 UUR GELEDEN

   Strandpaviljoens mogen deze winter blijven staan, maar geen omzet draaien

   Strandpaviljoens mogen komende winter voor één keer blijven staan. Afbreken kost veel geld en die kosten hoeven ze nu niet te maken. Dat schrijven de ministers Van Nieuwenhuizen en Ollongren aan de Tweede Kamer. Ze mogen niet open blijven voor gasten.

   Het kabinet ziet de maatregel als een steuntje in de rug van de strandpaviljoenhouders. "Dit verkleint de kans dat ondernemers als gevolg van de coronamaatregelen in financiële problemen komen."

   De ondernemers blijven zelf aansprakelijk voor eventuele schade door bijvoorbeeld storm of vandalisme.

   BEKIJK OOK

   Strandpaviljoens mogen deze winter blijven staan, maar geen omzet draaien
  • 12 UUR GELEDEN

   Ruim 75.000 coronatests vorige week

   Vorige week zijn er 75.547 coronatests afgenomen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

   Dat zijn er een kleine 8000 meer dan de week ervoor. Gemiddeld werden er de afgelopen week een kleine 10.800 test per dag gedaan.

   De testcapaciteit in Nederland is met 30.000 tests per dag veel hoger. In totaal zijn er sinds 1 juni 373.571 tests gedaan.

   Hoeveel van de tests positief zijn, maakt het RIVM morgen bekend. 

  • 13 UUR GELEDEN

   Gouverneur Tokio: Olympische Spelen moeten symbool overwinning covid-19 worden

   De Olympische Spelen in Tokio moeten volgend jaar een 'symbool van het samen overwinnen van covid-19 en de versterkte banden van de mensheid' worden, zegt gouverneur Yuriko Koike tegen persbureau Reuters.

   De Spelen zouden deze maand zijn begonnen, maar werden verplaatst naar volgend jaar. Of ze plaats kunnen vinden, is nog onzeker. Koike wilde in het interview geen deadline noemen voor de beslissing of ze wel of niet door kunnen gaan.

   In de Japanse hoofdstad neemt het aantal coronabesmettingen toe. Van de ruim 21.000 Japanse besmettingen is ruim een derde in Tokio vastgesteld.

  • 13 UUR GELEDEN

   Vlaamse supermarktmedewerkers gewond na aanval klant

   In een Lidl-filiaal in Antwerpen heeft een vrouw vier mensen verwond nadat ze te horen had gekregen dat ze bij een volgend bezoek een goed mondkapje moet dragen, meldt omroep VRT.

   "Ze viel de caissière aan en gooide met bloempotten. Daarna beschadigde ze een geparkeerde auto. Toen ze weer binnenkwam, heeft het personeel de deuren gesloten in afwachting van de politie. De vrouw probeerde toen met een winkelkarretje de deuren in te beuken."

   Toen de politie was aangekomen, probeerde de 28-jarige vrouw een van de agenten te bijten. Ze werd meegenomen naar het politiebureau. "Dit was een uitzonderlijk incident", zegt een politiewoordvoerder.

   Of de klant wel of geen mondkapje droeg en wat er mis was mee was, is niet bekend.

  • 14 UUR GELEDEN

   Ruimere vergoeding herstelzorg ernstig zieke patiënten

   Het Zorginstituut Nederland adviseert minister Van Ark voor Medische Zorg om herstelzorg aan ernstig zieke covid-19-patiënten voorlopig ruimer te vergoeden vanuit de basisverzekering. De verruimde vergoeding gaat gelden voor zowel patiënten die op de IC hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen zijn behandeld of die thuis ernstig ziek zijn geweest.

   Adviezen van het zorginstituut worden vaak overgenomen, maar minister Van Ark moet nog wel een besluit nemen. Haar voorganger Van Rijn had het Zorginstituut gevraagd om een voorstel te doen voor ruimere vergoeding van de herstelzorg, omdat veel patiënten met langdurige restklachten kampen.

   BEKIJK OOK

   Herstelzorg ernstig zieke covid-19-patiënten voorlopig ruimer vergoed
  • 15 UUR GELEDEN

   Nieuw alcoholverbod in Zuid-Afrika

   In Zuid-Afrika geldt opnieuw een alcoholverbod nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt. Dat moet de druk op ziekenhuizen verlichten, zei president Ramaphosa. Ook zijn Zuid-Afrikanen verplicht een mondkapje te dragen en mogen ze van 21.00 uur tot 04.00 uur hun huis niet uit.

   In het land zijn ruim 276.000 besmettingen geregistreerd en zijn ruim 4000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het eerdere alcoholverbod gold drie maanden en werd een paar weken geleden opgeheven. Volgens artsen en agenten had het verbod geleid tot een sterke afname in opnames op de spoedeisende hulp.

  • 16 UUR GELEDEN

   Dodental in Mexico stijgt naar ruim 35.000

   Het officiële dodental in Mexico als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar ruim 35.000. Daarmee is Mexico nu het land met het op drie na hoogste dodental door het virus. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en Groot-Brittannië zijn tot nu toe meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Bij bijna 300.000 mensen is het virus vastgesteld.

   Volgens president López Obrador van Mexico neemt de hevigheid van het virus in zijn land wel af. Van de 32 staten in Mexico liep het aantal besmettingen in negen staten op, zo meldde hij. Gisteren registreerde Mexico 276 nieuwe coronadoden en 4482 nieuwe besmettingen.

   Critici in Mexico zeggen dat de regering de coronamaatregelen te vroeg heeft versoepeld.

  • 18 UUR GELEDEN

   'Inbraakcijfers weer bijna op oude niveau'

   Inbrekers zijn weer bijna net zo actief als voor de coronacrisis, blijkt volgens het AD uit nieuwe politiecijfers. Vanwege de lockdownmaatregelen waren er in het voorjaar veel minder inbraken: in de laatste week van april waren het er zelfs 60 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar afgelopen week ging het nog maar om 11 procent minder inbraken vergeleken met vorig jaar. Ook verzekeraars zien dat er weer vaker wordt ingebroken, schrijft de krant.

   "Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk en wordt het drukker op de weg. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen", zegt Sybren van der Velden van het landelijk coördinatieteam Woninginbraak & Heling. Met de vakantieperiode voor de deur verwacht de politie een 'inbraakpiek' in juli en augustus. Verder speelt mee dat de grenzen weer open zijn en mobiele bendes daardoor gemakkelijker kunnen toeslaan.

   Van der Velden adviseert vakantiegangers om thuis alle ramen te sluiten en ergens een lichtje aan te laten. En maak het niet té netjes voordat je weggaat, zegt hij. "Daar letten inbrekers op."

  • 18 UUR GELEDEN

   Geen coronadoden in New York

   In de stad New York zijn voor het eerst in bijna vier maanden tijd geen coronadoden gemeld. Op 11 maart werd in de miljoenenstad de eerste dode geregistreerd. Sinds 13 maart, precies vier maanden geleden, ging er geen dag voorbij zonder dat iemand stierf aan de gevolgen van het virus.

   New York was lang de Amerikaanse corona-hotspot. Inmiddels is dat Florida. Die staat meldde gisteren meer dan 15.000 besmettingen op een dag; een record.

  • 18 UUR GELEDEN

   Welkom in het liveblog

   Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van maandag 13 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp
  Gewijzigd op 2020-07-14 06:52:57
  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 juli 2020 @ 21:47
  #163
  reactie op (#162) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 13-07-2020: Vandaag: DE OPNAMEN IN ZIEKENHUIZEN met coronapatienten is nu 107, lichte stijging, 2 mensen minder op de IC. Zeker het blijft hier, desondanks lichte stijging, 'stabiel', maar prem. Rutte vanavond: 'We moeten afwachten na de vakantie, als veel mensen terugkomen, of daar mensen bij zijn die besmet zijn geraakt daar....', want ook vandaag weer:  

  WERELDWIJD: Weer sombere berichten over de coronacrisis in diverse landen, nieuwe maatregelen:Sterke toename coronavirus wereldwijd sinds begin juli en WHO: opnieuw recordaantal besmettingen en Recordaantal besmettingen VS, Trump draagt voor eerst mondkapje in openbaar en Opnieuw dagrecord Florida: ruim 15.000 besmettingen en Derde coronagolf in Hongkong 'verreweg de ernstigste' en Bijna 1300 besmettingen op een militaire academie in Indonesië en Khamenei: coronamaatregelen moeten strenger worden nageleefd en Opnieuw lockdown op Westelijke Jordaanoever en Strengere coronamaatregelen afgekondigd in Zuid-Afrika

  Voor EUROPA: Ook weer enkele landen die weer meer maatregelen nemen na lokale besmettingen of gewoon 'oppassen': Hongarije scherpt grensmaatregelen aan - hoewel oppassen> Verontwaardiging over groot openluchtconcert in Nice dat was dit dus niet? En ook: Op reis in coronatijd: 'Het oude normaal voelt ongemakkelijk in Estland'

  Voor de ANTILLEN: Aruba test toeristen uit de VS en tot nu toe: Aruba: geen besmettingen onder Amerikaanse toeristen 

  In SURINAME: laatste berichten over Covid-19: COVID-WET HOLT CENTRALE BANK UIT (De West) en Transitie COVID-19 Management- team gestart (De West) en 14 personen genezen van COVID-19 (SR Herald) 

  In Nederland verder nog: Toch weer: Politie maakt einde aan illegale feesten Amstelveen en Prinsenbeek en Kroegen in Groningen tjokvol, ondanks coronamaatregelen en Protest tegen coronamaatregelen in Den Haag > 'Men' leert het niet? Zie de aanhef hier steeds en HET IS NOG GEEN GELOPEN RACE...Covid-19! 

  Overigens toont in aan dat: Duits onderzoek toont snelle afname antistoffen tegen corona dat een vaccin zeker nodig is, van nature verdwijnt de kans op besmetting dus niet? 

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  Van NU.nl:

  0:49 Video Bolsonaro buiten paleis gezien na positieve coronatest

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:26 • AANGEPAST OM 21:26

  WHO meldt recordaantal nieuwe besmettingen • Netanyahu belooft coronasteun na protest

  • Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is met vier patiënten toegenomen naar 107.
  • Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zondagmiddag in Den Haag geprotesteerd.
  • Duits onderzoek: aantal antistoffen neemt snel af na genezing.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.

  Liveblog gesloten

  • 1 UUR GELEDEN

   We sluiten dit liveblog

   Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

  • 1 UUR GELEDEN

   Strengere coronamaatregelen afgekondigd in Zuid-Afrika

   Zuid-Afrika heeft de coronamaatregelen aangescherpt. Vanaf morgen geldt tussen 21.00 uur en 4.00 uur een avondklok. Ook gezichtsmaskers in het openbaar zijn verplicht en is er een verbod op de verkoop van alcohol. Dat maakte de president bekend, schrijft persbureau Reuters.

   De regering wil met de maatregelen het toenemende aantal besmettingen in het land een halt toeroepen. Eind maart ging het land in lockdown, maar de maatregelen werden in mei langzaamaan versoepeld. Sindsdien neemt het aantal nieuwe besmettingen toe.

   Het land telt meer dan 276.000 besmettingen en ruim 4000 mensen zijn overleden.

  • 2 UUR GELEDEN

   Kroegen in Groningen tjokvol, ondanks coronamaatregelen

   Wachtrijen voor de deur van een café in Groningen en bezoekers die eenmaal binnen schouder aan schouder drinken en feesten. Volgens RTV Noord was dit afgelopen weekend geen uitzondering in horecazaken in de binnenstad.

   "Daar schrik ik wel van", zegt Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland tegen de regionale omroep. Volgens haar gaat het om enkele excessen en hebben kroegbazen wel het besef dat anderhalve meter afstand nodig is.

    RTV Noord @rtvnoord

   Deel Groninger kroegen is ondanks coronaregels tjokvol https://t.co/tb2RjprJ9M

   4 uur geleden

  • 43 MINUTEN GELEDEN

   Netanyahu belooft coronasteun na protest

   De Israëlische premier Netanyahu heeft financiële steun toegezegd aan burgers die door het coronavirus en de maatregelen die de regering heeft ingesteld niet of nauwelijks kunnen rondkomen. De vergoedingen kunnen volgens hem oplopen tot omgerekend zo'n 1900 euro.

   De bekendmaking volgt op een protest van duizenden mensen, gisteren in Tel Aviv. De demonstranten zijn boos op de regering, omdat die niet de juiste maatregelen zou hebben getroffen. De regering besloot na een strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.

   EPA

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Opnieuw lockdown op Westelijke Jordaanoever

   De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever stelt de komende twee weken een avondklok en een weekendklok in om het aantal coronabesmettingen in te dammen. "Dit geldt van 20.00 uur 's avonds tot 6.00 uur 's ochtends en van donderdagavond tot zondagochtend", aldus regeringswoordvoerder Ibrahim Melhem tegen persbureau AFP.

   De Westelijke Jordaanoever ging in lockdown toen begin maart de eerste gevallen van corona werden vastgesteld. Eind mei werd de lockdown opgeheven, maar begin juli werden de maatregelen aangescherpt omdat het aantal coronabesmettingen toenam.

   Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt in totaal 6150 geregistreerde coronabesmettingen. 33 mensen zijn overleden aan het virus.

  • 2 UUR GELEDEN

   Aruba: geen besmettingen onder Amerikaanse toeristen

   Sinds vrijdag zijn toeristen uit 24 Amerikaanse staten weer welkom op Aruba. Alle reizigers worden getest bij aankomst op de Arubaanse luchthaven.

   Minister Oduber van Toerisme zegt dat onder de 215 passagiers die sinds vrijdag zijn geland geen enkele besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Hij noemt het "een goed begin". Toerisme is belangrijk voor de economie van Aruba. Toeristen uit onder meer Californië, Florida en Georgia zijn nog niet welkom, omdat het aantal coronabesmettingen in die staten groot is.

   Aruba opende op 1 juli de grenzen voor toeristen uit een aantal Europese landen, waaronder Nederland, en voor toeristen uit Canada en de meeste Caribische landen.

  • 3 UUR GELEDEN

   WHO: opnieuw recordaantal besmettingen

   De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er wereldwijd 230.370 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in de afgelopen 24 uur, het hoogste aantal in een dag. Vooral in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika kwamen er veel nieuwe besmettingen bij. Alleen in de staat Florida lag het aantal nieuwe covid-besmettingen al op ruim 15.000 (zie de post hieronder).

   Het vorige recordaantal werd door de WHO gemeld op vrijdag, toen ging het om 228.102 nieuwe besmettingen.

   Wereldwijd zijn bijna 13 miljoen mensen besmet of besmet geweest met het coronavirus. 565.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

  • 4 UUR GELEDEN

   Opnieuw dagrecord Florida: ruim 15.000 besmettingen

   De Amerikaanse staat Florida heeft de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal coronabesmettingen genoteerd: 15.299. Dat meldt persbureau AP. In totaal hebben 269.811 mensen het virus onder de leden in de staat, waar veel oudere mensen wonen.

   Als Florida een land zou zijn geweest, dan stond het qua coronabesmettingen op de vierde plek. Alleen alle Verenigde Staten samen, Brazilië en India hebben er meer.

   Er worden meer testen uitgevoerd in Florida, waardoor er vanzelfsprekend ook meer besmettingen worden geteld. Maar het aantal besmettingen loopt relatief gezien harder op dan het aantal testen. Een maand geleden lag het aantal positieve testen op 5 procent van alle uitslagen, inmiddels is dat 19 procent.

  • 4 UUR GELEDEN

   Khamenei: coronamaatregelen moeten strenger worden nageleefd

   De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, wil dat de coronamaatregelen in zijn land strenger worden nageleefd.

   Sinds in Iran de lockdown eind mei werd opgeheven, loopt het aantal besmettingen en doden op. "Sommigen lukt het niet eens om zoiets eenvoudigs als het dragen van een mondmasker op te volgen", zei Khamenei op de staatstelevisie. "Het is triest en hartverscheurend om elke dag 180, 200 of zelfs 220 coronadoden te moeten melden."

   Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in de afgelopen 24 uur meer dan 190 coronadoden gemeld en zo'n 2200 nieuwe besmettingen, schrijft het Duitse persbureau DPA. In totaal zijn er in Iran 12.829 mensen bezweken aan het virus en raakten 257.303 mensen besmet.

  • 5 UUR GELEDEN

   107 coronapatiënten in ziekenhuis, 24 op intensive care

   Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is met vier patiënten toegenomen naar 107. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

   24 van hen verblijven op de intensive care, twee minder dan zaterdag. Voorzitter Ernst Kuipers: "We signaleren nu twee weken een stabilisering in het aantal covid-patiënten. De IC-bezetting is al een maand stabiel op een laag niveau."

  • 6 UUR GELEDEN

   Amerikaans voetbalduel op de valreep afgelast, speler heeft corona

   De voetbalwedstrijd in de Amerikaanse competitie tussen Toronto FC en DC United is vlak voor het eerste fluitsignaal afgelast. Een speler van DC United was positief getest op corona en een test bij een voetballer van Toronto FC leverde een onduidelijk resultaat op.

   De Amerikaanse competitie heeft vier maanden stilgelegen en is deze week hervat met een toernooi in Florida. Dat verloopt niet zoals gepland: eerder moesten FC Dallas en Nashville zich terugtrekken omdat bij beide clubs spelers besmet waren. Bij Dallas bleken tien spelers besmet, bij Nashville negen.

   De club van trainer Frank de Boer, Atlanta United, speelde wel en verloor met 1-0 van New York Red Bulls. Ook FC Cincinnati van Jaap Stam kwam in actie en ging onderuit tegen Columbus Crew met 0-4.

   BEKIJK OOK

   MLS-duel net voor aftrap uitgesteld vanwege positieve coronatest
  • 6 UUR GELEDEN

   Protest tegen coronamaatregelen in Den Haag

   Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen zijn bijeen in het centrum van Den Haag. Ze protesteren tegen regels zoals de verplichte 1,5 meter afstand. Het initiatief voor de demonstratie komt volgens het ANP van Willem Engel, de voorman van de organisatie Viruswaanzin.

   De demonstranten houden borden vast met teksten als 'voor vrijheid', maken muziek op trommels en slaan met pannen tegen elkaar. De protestactie is aangemeld bij de gemeente Den Haag. Politie is op de been om de demonstranten in de gaten te houden.

   De sfeer is volgens Omroep West gemoedelijk:

   ANP

  • 7 UUR GELEDEN

   Sterke toename coronavirus wereldwijd sinds begin juli

   De coronapandemie breidt zich sinds begin deze maand sterk uit, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling gebaseerd op de officiële cijfers.

   Sinds 1 juli zijn bijna 2,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld, een relatief recordaantal sinds de uitbraak van het gevreesde longvirus in december voor het eerst naar buiten kwam in China. Het aantal gemelde gevallen wereldwijd is in slechts anderhalve maand verdubbeld. Op dit moment zijn er wereldwijd 13 miljoen geregistreerde besmettingen en meer dan 565.000 doden.

   Vijf landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het wereldtotaal van het aantal besmettingen: de Verenigde Staten (3,2 miljoen), Brazilië (1,8 miljoen), India (bijna 850.000), Rusland (ruim 700.000) en Peru (322.710).

   Als het gaat om dodelijke slachtoffers, is Europa het zwaarst getroffen continent. 202.000 mensen overleden aan covid-19. Het zwaarst getroffen land is de Verenigde Staten met 134.815 geregistreerde doden.

   In Latijns-Amerika grijpt het virus nu het sterkst om zich heen, met gisteren meer dan 76.000 nieuwe geregistreerde gevallen. Ter vergelijking: in de VS en Canada samen ging het om 70.000 gevallen, in Azië bijna 40.000, in Afrika om 17.500 en in Europa om 16.000.

  • 7 UUR GELEDEN

   Charmeoffensief Mexicaanse drugskartels

   Mexico is een van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika. Veel inwoners vinden dat de regering te weinig voor hen doet. Drugskartels komen nu met een charmeoffensief en delen voedselpakketten uit.

   Video afspelen 01:14

   Mexicaanse drugskartels profiteren van coronacrisis

  • 7 UUR GELEDEN

   Verontwaardiging over groot openluchtconcert in Nice

   In Frankrijk is grote verontwaardiging ontstaan over een massaal bezocht openluchtconcert in Nice, aan de Middellandse Zee. Daar waren gisteravond duizenden mensen aanwezig, die dicht op elkaar stonden en dansten, en waarbij vrijwel niemand een masker droeg.

   France 3 Côte d'Azur @F3cotedazur

   VIDEO - Une foule immense à Nice pour voir le Dj The Avener et des gestes "barrière" peu respectés. Notre article => https://t.co/T9D2cKLtfD

   11 uur geleden

   Het concert was van een lokale dj en mede georganiseerd door het stadsbestuur van Nice. "We hebben de toegestane 5000 bezoekers toegelaten en ons aan de regels gehouden", laat de gemeente weten. "Op de beelden lijkt het misschien niet zo, maar in het echt stonden mensen niet zo dicht op elkaar."

   Uit foto's die de lokale krant Nice Matin publiceerde, blijkt daarentegen dat de mensen wel degelijk hutjemutje stonden. Het dragen van maskers was niet verplicht gesteld: "Dan hadden we achter iedere bezoeker een agent moeten zetten om het te controleren."

   Volgens specialisten zijn er risico's verbonden aan dit soort concerten. "Als dit ergens binnen was gebeurd, zou dat knettergek zijn. Maar omdat het buiten was, is het minder erg. Maar feit blijft: de mensen staan te dicht op elkaar. Afstand houden blijft belangrijk", zei eerstehulparts Philippe Juvin in een reactie op televisie.

  • 8 UUR GELEDEN

   Politie maakt einde aan illegale feesten Amstelveen en Prinsenbeek

   De politie heeft vannacht illegale feesten beëindigd in Amstelveen en Prinsenbeek. Het feest in Amstelveen werd gehouden onder een viaduct in het Amsterdamse bos. Op het feest waren zo'n vijfhonderd mensen afgekomen. "Er was een professionele muziekinstallatie en er werden lachgasballonnen verkocht", meldt de marechaussee, die de politie bij de actie ondersteunde. Bezoekers moesten bovendien betalen om op het terrein te komen, meldt AT5.

   In een natuurgebied in Prinsenbeek in Noord-Brabant werd vannacht een feest met zo'n 250 aanwezigen beëindigd. De politie had meldingen gekregen over harde muziek in het stiltegebied en veel verkeer. Agenten maakten een einde aan het feest, waarna de aanwezigen snel vertrokken, schrijft Omroep Brabant.

   BEKIJK OOK

   Politie maakt einde aan illegale feesten Amstelveen en Prinsenbeek
  • 10 UUR GELEDEN

   Hongarije scherpt grensmaatregelen aan

   Vanaf woensdag gelden in Hongarije nieuwe regels voor grensoverschrijdende reizen. De maatregelen zijn ingesteld vanwege een toename in het aantal besmettingen in nabijgelegen landen.

   Hongaren die terugkeren uit landen met een gele of rode status moeten aan de grens gezondheidscontroles ondergaan en moeten daarna in quarantaine. Dat geldt ook voor buitenlandse toeristen uit gele landen. Toeristen uit rode landen zijn helemaal niet meer welkom in Hongarije. Een oranje status wordt in Hongarije niet gebruikt.

   Verschillende landen in de Balkan hebben in Hongarije een rode status, evenals buurland Oekraïne. Servië en Roemenië staan op de gele lijst. Voor reizigers uit Kroatië zijn er geen beperkende maatregelen.

  • 10 UUR GELEDEN

   Bijna 1300 besmettingen op een militaire academie in Indonesië

   Op een militaire academie in Bandung op West-Java zijn een kleine duizend militairen besmet geraakt met het coronavirus. Dertig van hen zijn met klachten in het ziekenhuis opgenomen.

   De uitbraak werd ontdekt nadat twee militairen zich met klachten bij een arts hadden gemeld. Ze bleken allebei besmet met het virus. Vervolgens werden alle 2000 militairen en medewerkers getest. 1280 van hen bleken positief. 991 militairen zijn besmet, de overige besmettingen zijn geconstateerd bij medewerkers en hun familieleden. Bijna niemand vertoonde symptomen van covid-19. Alle militairen en personeelsleden van de academie zijn in quarantaine geplaatst.

   Indonesië is in Zuidoost-Azië met meer dan 74.000 besmettingen en meer dan 3500 doden het zwaarst getroffen land in Zuidoost-Azië. 

  • 10 UUR GELEDEN

   Duitse sekswerkers protesteren tegen coronamaatregelen

   In de Duitse stad Hamburg zijn sekswerkers de straat opgegaan. Ze eisen heropening van de bordelen. De sekswerkers moesten in maart hun werk neerleggen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Winkels, restaurants en bars zijn inmiddels weer open, maar sekswerkers mogen nog steeds niet aan het werk.

   Video afspelen 00:28

   Duitse sekswerkers eisen heropening bordelen: 'De staat naait ons, maar betaalt niet'

  • 11 UUR GELEDEN

   Portugese reservedoelman tijdens rust in quarantaine geplaatst

   Reservedoelman André Moreira van de Portugese voetbalclub Belenenses is gisteravond in de rust van het duel tegen Moreirense van de reservebank gehaald en naar huis gestuurd.

   De keeper moest van de Portugese voetbalbond onmiddellijk in quarantaine, omdat hij een kamer had gedeeld met de derde doelman van Belenenses. Die is positief getest op het coronavirus.

   Moreira testte deze week tot drie keer toe negatief op het virus en dacht daarom dat hij bij de wedstrijd tegen Moreirense wel op de bank kon plaatsnemen.

  • 13 UUR GELEDEN

   Reizigers moeten in Sydney zelf gaan betalen voor hun quarantaine

   Australiërs die vanuit het buitenland naar Sydney vliegen, moeten vanaf 18 juli zelf de kosten betalen voor de verplichte twee weken quarantaine in een hotel.

   Zo'n 35.000 Australiërs keerden de afgelopen maanden terug uit het buitenland via de luchthaven in Sydney. Daarna moesten ze twee weken in quarantaine voor ze verder mochten reizen. De kosten, in totaal zo'n 65 miljoen Australische dollar, werden tot nu toe betaald door de deelstaat New South Wales.

   Premier Berejiklian van New South Wales vindt het hoog tijd dat reizigers zelf meer gaan betalen. "Inwoners van Australië hebben genoeg tijd gekregen om terug te komen. Het is gerechtvaardigd dat ze een deel van de kosten van hun verblijf in een hotel voor eigen rekening nemen."

   Het gaat om een bedrag van 3000 Australische dollar voor een volwassen reiziger. Daar komt voor iedere extra volwassene 1000 dollar bij en voor kinderen van drie jaar of ouder 500 dollar. Voor een gezin met twee oudere kinderen komt dat dus op 5000 Australische dollar, zo'n 3000 euro. Reizigers krijgen na hun verblijf 30 dagen de tijd om te betalen en er komt een speciale regeling voor mensen die daar het geld niet voor hebben.

  • 13 UUR GELEDEN

   Duits onderzoek toont snelle afname antistoffen tegen corona

   Een Duits onderzoek onder genezen covid-19-patiënten uit München toont aan dat het aantal antistoffen in het bloed van mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus snel afneemt. Dat betekent dat er geen langdurige immuniteit is tegen het virus. Dat is slecht nieuws voor de effectiviteit van de vaccins waaraan gewerkt wordt.

   De uitkomsten van het Duitse onderzoek ondersteunen de bevindingen van Chinese onderzoekers. Die meldden in het tijdschrift Nature Medicine dat de antistoffen in het bloed na twee maanden sterk afnemen. Dat is vooral het geval bij patiënten met een mild ziektebeeld, maar ook bij patiënten die flink ziek zijn geweest door het virus.

  • 14 UUR GELEDEN

   Bollywoodster Amitabh Bachchan besmet met coronavirus

   Een van India's bekendste filmsterren, Amitabh Bachchan, is besmet met het coronavirus. De 77-jarige acteur en zijn 44-jarige zoon Abhishek liggen met milde symptomen in een ziekenhuis in Mumbai. Op Twitter riep de acteur iedereen die de afgelopen tien dagen met hem in contact is geweest op om zich te laten testen. Abhisheks vrouw en dochter hebben inmiddels te horen gekregen dat ook zij positief getest zijn.

   Bachchan speelde de afgelopen 50 jaar in meer dan 200 films en had in de jaren 80 een korte politieke carrière. Hij en zijn gezin worden vaak 'de eerste familie van Bollywood' genoemd. Zijn vrouw, zoon en schoondochter zijn ook Bollywood-supersterren.

   In 2013 was Bachchan eenmalig te zien in een Hollywoodfilm: Baz Luhrmanns versie van The Great Gatsby.

    Amitabh Bachchan @SrBachchan

   T 3590 -I have tested CoviD positive .. shifted to Hospital .. hospital informing authorities .. family and staff undergone tests , results awaited .. All that have been in close proximity to me in the last 10 days are requested to please get themselves tested !

   1 dag geleden

  • Derde coronagolf in Hongkong 'verreweg de ernstigste'

   In Hongkong waarschuwen de gezondheidsautoriteiten voor de derde coronagolf in de Chinese stad. Dat is "verreweg de ernstigste sinds de epidemie is begonnen", zeggen ze. De afgelopen 24 uur raakten 61 mensen besmet met het virus en dat brengt het totaal op 1431 mensen.

   Een groot aantal gevallen is niet meer herleidbaar tot een bron. Tijdens de eerste golf in maart ging het hoofdzakelijk om geïmporteerde gevallen of besmettingen die verband houden met traceerbare bronnen. "Nu er uitbraken zijn in restaurants, bejaardentehuizen en ook sommige studentenhuizen getroffen zijn, net als bepaalde gebieden en woonwijken maken we ons zorgen over de situatie", zei het hoofd van de afdeling besmettelijke ziekten van het centrum van gezondheidsbescherming.

   Gezondheidsdeskundigen dringen erop aan om thuis te blijven en de regering heeft aangekondigd dat verdere beperkingen niet kunnen worden uitgesloten.

  • 15 UUR GELEDEN

   Duizenden Israëliërs bij protest tegen coronamaatregelen

   Duizenden Israëliërs hebben gisteravond in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de manier waarop de regering omgaat met de economische tegenspoed door het coronavirus. Veel demonstranten droegen gezichtsmaskers, maar hielden niet de verplichte twee meter afstand tot elkaar.

   Aan de demonstratie deden zelfstandigen, kleine bedrijven en groepen kunstenaars mee die boos zijn over de coronamaatregelen die ertoe leiden dat ze niet of nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ook studentenvakbonden waren vertegenwoordigd, omdat veel jongeren eveneens de dupe zijn.

   In Israël gold vanaf midden maart een strenge lockdown. De regering besloot in mei, toen de situatie gestabiliseerd leek, om het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan. Maar sindsdien loopt het aantal besmettingen weer op. De tweede golf is nu heviger dan de eerste. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde besmettingen bij. De regering heeft de coronamaatregelen daarom weer aangescherpt.

   Video afspelen 00:57

   Duizenden Israëliërs betogen in tel Aviv

  • 15 UUR GELEDEN

   Recordaantal besmettingen VS, Trump draagt voor eerst mondkapje in openbaar

   In de VS is opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Nog eens 71.389 mensen hebben het virus opgelopen. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal besmettingen in de VS stijgt.

   President Trump heeft zaterdag bij een bezoek aan een militair ziekenhuis voor het eerst in het openbaar een mondkapje gedragen. Trump vloog per helikopter naar het Walter Reed National Military Medical Center bij Washington om gewonde militairen te ontmoeten en personeel dat coronapatiënten verzorgt.

  • 15 UUR GELEDEN

   Nieuw liveblog

   Welkom in het liveblog van zondag 12 juli. Het liveblog van gisteren is hier terug te vinden 

  • Deel dit liveblog: 

  •  Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Whatsapp
  Gewijzigd op 2020-07-13 01:20:01
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 11 juli 2020 @ 21:20
  #162
  reactie op (#161) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 12-07-2020: Vandaag: AANTAL CORONA-OPNAMEN IETS GESTEGEN, weer net boven de 100 in het ziekenhuis. Maar niet verontrustend, stelt de coordinator, toch ook weer bewijs we moeten toch maar bijven oppassen, zeker weer: 

  WERELDWIJD: Vooral Israel, 'verkeerde aanpak' (?) en: Duizenden bij protest in Tel Aviv tegen corona-aanpak regering en ook: Indiase besmette agenten behandeld in cricketstadion en India nu op twee na hardst getroffen land en 'Iran kan zich een tweede lockdown niet veroorloven' en ook DE LOKALE LOCKDOWN in aantal steden o.a. De lokale lockdown als laatste redmiddel maar hier wordt zo'n situatie 'niet waarschijnlijk geacht'??? Nou... zie aanvang bericht??! 

  Voor EUROPA: Vooral BELGIE: 'Mondkapjesplicht België goed opgevolgd' het is even wennen, en in FRANKRIJK ook dit afschuwelijke gebeuren: Franse buschauffeur die opmerking maakt over mondmasker overlijdt na mishandeling

  Voor de ANTILLEN: Vandaag geen bijzondere berichten.

  In SURINAME: Nog geen directe coronacijfers maar wel: 46 ontslagen uit quarantaine Het aantal burgers in quarantaine is zaterdag afgenomen. Was het aantal vrijdag nog 212, zaterdag werd ...(De Ware Tijd) en Guyana heeft zeventiende coronadode (De Ware Tijd) en ‘s Lands Hospitaal neemt speciale cabine in gebruik voor (SR Herald) en Nieuw Covid-19-managementteam maakt zich klaar (De Ware Tijd) en Parlementaire COVID-19-commissie en NCMT voeren constructief (SR Herald)

  In Nederland verder nog: HERDENKING OP DE DAM van aantal ZORGMEDEWERKERS in hun vak gestorven....  Zorgmedewerkers op de Dam: 'Dit hakt er in'.  Verder ook nog:

  De ECONOMIE, als eerdere dagen ook al gezegd: CORONA maakt slachtoffers maar de (economische) schade hierna zal nog vele malen groter zijn: Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste en gelukkig voor de betrokken Verruiming regels bij dagtochten met traditionele zeilschepen maar ook hier dus weer voor velen onbegrijpelijk dat je in vele andere situaties WEL de anderhalve meter moet bewaren?  

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron):

  Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving Coronacrisis Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving

  Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt weer boven de 100 Liveblog Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt weer boven de 100

  Van NU.nl:

  Liveblog corona Trump voor het eerst gespot met een mondkapje !!!!!!!!

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 19:59 • AANGEPAST OM 19:59

  Duizenden demonstranten bij protest Tel Aviv • Overleden zorgmedewerkers herdacht op de Dam

  • Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer iets boven de honderd.
  • Op konijnenbedrijven in de buurt van besmette nertsenbedrijven, zijn geen besmettingen gevonden.
  • Weer Nederlandse jongeren opgepakt in Knokke vanwege ongeregeldheden.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.

  Liveblog gesloten

  • 2 UUR GELEDEN

   We sluiten dit liveblog

   Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

  • 9 MINUTEN GELEDEN

   Zorgmedewerkers op de Dam: 'Dit hakt er in'

   Tientallen zorgmedewerkers stonden vanmiddag op de Dam stil bij het overlijden van dertien collega's, als eerbetoon.

   Verpleegkundige Annemarie: "Iedereen die beweert dat het nu nog een griepje is, moet echt even gaan nadenken":

   Video afspelen 01:41

   Overleden zorgmedewerkers herdacht: 'Ik sta hier om stil te schreeuwen'

   25 MINUTEN GELEDEN
  • Duizenden bij protest in Tel Aviv tegen corona-aanpak regering

   In Tel Aviv zijn duizenden demonstranten op de been. Israël leek het coronavirus snel de baas, maar vecht nu tegen een zware tweede besmettingsgolf.

   De demonstranten zijn boos op de regering, omdat het niet de juiste maatregelen zou hebben getroffen. De regering besloot na een strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.

   Sindsdien loopt het aantal nieuwe besmettingen op. De tweede golf is nu hoger dan de eerste. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde besmettingen bij.

   BEKIJK OOK

   Israël 'is de controle verloren' over corona en zit nu met tweede golf

  • 2 UUR GELEDEN

   Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste

   Wereldwijd zijn economieën door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Nu de meeste landen in Europa weer gedeeltelijk van het slot gaan, wordt ook de economische schade steeds zichtbaarder.

   In Nederland was er een dieptepunt in het aantal winkelverkopen in april, maar dat was een stuk minder diep dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. Daar was de lockdown strenger en langer. Zweden is het andere uiterste: daar bleef een echte lockdown uit en dat is terug te zien in het aantal verkopen.

   BEKIJK OOK

   Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste
  • 3 UUR GELEDEN

   Franse buschauffeur die opmerking maakt over mondmasker overlijdt na mishandeling

   Een Franse buschauffeur die werd mishandeld door passagiers die weigerden mondkapjes te dragen, is gisteren aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt persbureau AFP.

   De 59-jarige Philippe Monguillot werd vorige week zondag mishandeld toen hij op de bus reed richting kustplaats Biarritz. Hij controleerde de tickets en vroeg aan vier passagiers of ze de verplichte mondmaskers op wilden zetten. De mannen zouden dit hebben geweigerd, mishandelden de buschauffeur en lieten hem hersendood achter.

   De familie van de man heeft vrijdag moeten besluiten om hem niet langer in leven te houden, op advies van artsen. "We hebben hem moeten laten gaan", zei zijn 18-jarige dochter tegen AFP.

   De vier zijn aangehouden en worden voorgeleid.

  • 3 UUR GELEDEN

   Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer iets boven de honderd

   Er liggen weer meer dan honderd coronapatiënten in het ziekenhuis. Het is voor het eerst in een paar dagen dat het aantal boven de honderd uitkomt, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

   Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien een lichte toename van het aantal covid-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg."

   26 coronapatiënten liggen op de intensive care, dat is een patiënt meer dan gisteren. Er liggen daarnaast 562 patiënten op de intensive care die niet besmet zijn met het coronavirus. De totale bezetting komt daarmee op 588, zes minder dan gisteren.

  • 4 UUR GELEDEN

   Eerbetoon aan dertien overleden zorgmedewerkers op de Dam

   Zorgmedewerkers hebben vanmiddag op de Dam in Amsterdam dertien collega's herdacht die tijdens de coronacrisis zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

   Tientallen zorgmedewerkers stonden korte tijd stil, in de stralende zon. Volledig in het wit gekleed, op anderhalve meter afstand van elkaar en met een mondmasker voor. "Een kippenvelmoment", zegt initiatiefnemer Tanneke Goverse.

   Goverse werkt in het ziekenhuis in Alkmaar en maakte daar de afgelopen maanden afschuwelijke momenten mee. De herdenking op de Dam had voor haar vooral symbolische betekenis, zegt ze tegen NH Nieuws. "We willen niet demonstreren of boos doen. Het maakt ook niet uit of we hier met duizend mensen staan of met het groepje dat nu is gekomen. We zijn er. En we vertegenwoordigen onze collega's die nu aan het werk zijn. Dit is vooral een eerbetoon."

   Tegelijkertijd constateert Goverse dat zorgpersoneel lange tijd onvoldoende beschikking had over deugdelijke beschermingsmiddelen tijdens de crisis. "We willen dat alle zorgmedewerkers opkomen voor hun rechten bij een mogelijk tweede golf. Het gaat om veiligheid."

  • 5 UUR GELEDEN

   Verruiming regels bij dagtochten met traditionele zeilschepen

   Aan boord van traditionele charterschepen hoeft aan boord geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden, meldt de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Ook mag weer met de volle bezetting worden gevaren en bovendeks zijn mondkapjes niet verplicht.

   Het zeilen op een charterschip wordt vanaf nu beschouwd als sport en daar gelden soepelere regels voor. Opvarenden moeten benedendeks nog wel een mondkapje dragen. Ook is er tijdens zeiltochten nog geen horeca-service mogelijk. Dat mag alleen als het schip ligt afgemeerd.

   Sinds de uitbraak van het coronavirus loopt de schade binnen de traditionele zeilvaart in de miljoenen. De eerste maanden kon er helemaal niet worden uitgevaren, vanaf 1 juni alleen als iedereen aan boord 1,5 meter afstand zou houden. Daardoor kon maar een derde van het normale aantal passagiers aan boord.

   Begin juni gingen uit protest tegen de regels zo'n 175 historische zeilschepen 'voor Pampus' liggen bij het forteiland in de buurt van Amsterdam.

   BEKIJK OOK

   Historische schepen willen steun en gaan 'voor Pampus'
  • 5 UUR GELEDEN

   Indiase besmette agenten behandeld in cricketstadion

   Het imposante cricketstadion Eden Gardens in de Indiase stad Kolkata wordt gebruikt als ziekenhuis voor met corona besmette agenten. "Het is onze plicht om de overheid te helpen en te ondersteunen op dit moment in de crisis. De faciliteit zal worden gebruikt voor politiepersoneel dat vecht tegen Covid-19", aldus de president van de Bengaalse cricketbond Avishek Dalmiya.

   In het stadion met een capaciteit van 80.000 bezoekers worden honderden bedden geplaatst. Op dit moment zijn circa 550 agenten besmet met het coronavirus en zijn twee agenten overleden.

   Het stadion is normaal gesproken de thuisbasis van de Kolkata Riders in de Indiase Premier League. In 1987 werd hier het wereldkampioenschap cricket gehouden.

  • 7 UUR GELEDEN

   'Mondkapjesplicht België goed opgevolgd'

   De mondkapjesplicht die sinds vandaag geldt op veel openbare plekken in België, wordt volgens Belgische media goed opgevolgd. "De meeste mensen zijn op de hoogte van de nieuwe maatregel en vinden het geen probleem om met een mondmasker op te winkelen", meldt VRT-nieuws vanuit een winkelstraat.

   Ook in bioscopen, theaterzalen, musea, casino's en in rechtbanken zijn mondkapjes vanaf vandaag verplicht. Dat werd gisteravond bekendgemaakt door het Belgische kabinet. Dat besloot daartoe vanwege een toename van het aantal besmettingen in België. In het openbaar vervoer waren mondkapjes al langer verplicht.

   Wie geen mondmasker draagt, riskeert een boete van 250 euro. Maar dit weekend deelt de politie nog geen boetes uit. Mensen krijgen eerst de kans om te wennen aan het nieuwe beleid.

  • 7 UUR GELEDEN

   Kaatsseizoen Friesland ondanks corona toch van start

   Op een drassig weiland niet ver van het Friese dorp Morra is vandaag alsnog het hoofdklassekaatsseizoen voor de mannen en vrouwen begonnen. Dat is eerder dan verwacht, want veel kaatsers gingen er al vanuit dat het seizoen verloren was door de lockdown. Maar met de nodige maatregelen is er nu toch een begin gemaakt. Vraag is wel hoe het daarna verder moet.

   Het probleem zit hem niet zozeer in de wedstrijden zelf als wel in het publiek. Als dat in groten getale komt, is er een probleem. "Alle mensen die het veld op willen, spreken we persoonlijk aan. Dat moet, het staat in het protocol dat we met de veiligheidsregio hebben besproken", zegt Bouwe Stiemsma van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) bij Omrop Fryslân. Met afzetlinten wil de wedstrijdorganisatie de bezoekers duidelijk maken dat ze anderhalve meter afstand moeten houden.

   Kaatsen, een van de oudste balsporten, is in het noorden van Friesland heel populair. Wedstrijdorganisatie en spelers dossen zich speciaal voor de gelegenheid uit. Het publiek leeft mee bij elke beweging. Maar juist dat laatste maakt veel verenigingen huiverig. Een aantal verenigingen heeft zich afgemeld en weigert een competitiewedstrijd te organiseren. Zo wordt vandaag weliswaar een begin gemaakt, maar is het de vraag of de competitie volgende week verder gaat. De KNKB heeft alle verenigingen opgeroepen voor 'dringend overleg',komende dinsdag.

  • 8 UUR GELEDEN

   Beroemdste coronapatiënt Vietnam uit ziekenhuis ontslagen

   In Vietnam is de zwaarst getroffen covid-19-patiënt van het land uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat om de 43-jarige Schot Stephen Cameron, een piloot van de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines. Hij lag sinds begin maart in het ziekenhuis, waar Vietnamese artsen vochten voor zijn leven.

   Vietnam telt door een combinatie van gerichte tests en strenge quarantainemaatregelen een indrukwekkend laag aantal van 370 besmettingen en geen enkele dode. Lange tijd leek het er op dat Cameron het eerste coronaslachtoffer zou worden in het land.

   'Patient 91', zoals hij bekend stond, had op een bepaald moment nog maar 10 procent van zijn longcapaciteit over en verkeerde in levensgevaar. In mei zeiden zijn artsen dat hij een longtransplantatie nodig had. Tientallen mensen boden toen aan een long te doneren. Uiteindelijk knapte hij langzaam maar zeker op, zonder dat een transplantatie nodig was.

   Vandaag verliet Cameron in een rolstoel, vergezeld van zijn artsen, het ziekenhuis. "De kans dat ik het zou overleven was klein", zei hij en bedankte zijn artsen die hem ook op de terugreis naar het Verenigd Koninkrijk zullen begeleiden. "Zodra ik ben hersteld, kom ik terug", beloofde hij. "Ik ben nog steeds een piloot. Mijn vliegbrevet is verlopen, dat is alles."

   Stephen Cameron (geblurd) met zijn artsen REUTERS

  • 9 UUR GELEDEN

   'Iran kan zich een tweede lockdown niet veroorloven'

   De Iraanse president Rohani zegt dat zijn land het zich economisch gezien niet kan veroorloven opnieuw in lockdown te gaan. In een toespraak op televisie zei hij dat alle "economische, sociale en culturele activiteiten moeten doorgaan, met inachtneming van de gezondheidsprotocollen".

   De afgelopen weken is in Iran het aantal nieuwe besmettingen in hoog tempo opgelopen nadat in april de preventiemaatregelen waren versoepeld om de economie weer op gang te brengen. Donderdag overleed een recordaantal van 221 mensen in 24 uur aan de gevolgen van covid-19.

   De regering heeft Iraniërs gewaarschuwd zich aan de preventiemaatregelen te houden. Alle bijeenkomsten zoals bruiloften, begrafenissen en feesten zijn "in de huidige situatie onaanvaardbaar", zei Rohani, en iedereen die positief is getest op het virus "mag dat niet geheim houden". Ook moeten mensen in openbare ruimtes voortaan gezichtsmaskers dragen.

  • 9 UUR GELEDEN

   Weer Nederlandse jongeren opgepakt in Knokke

   In de Belgische badplaats Knokke-Heist zijn vannacht opnieuw Nederlandse jongeren aangehouden vanwege ongeregeldheden. Het is al meerdere nachten onrustig, omdat cafés eerder sluiten dan normaal vanwege coronamaatregelen.

   "We hebben nu vier dagen de handen vol gehad aan honderden jongeren", zegt korpschef Steve Desmet in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Noord-Holland en hebben hier toch wel een beetje amok gemaakt."

   Doordat de cafés al om 01.00 uur sluiten, hebben feestvierders nog geen zin om naar hun slaapplaats te gaan. Daarom ontstaan er rond die tijd ook vechtpartijen, zegt de politie. Daarbij is afgelopen week ook een agent tegen het hoofd getrapt. Of dat door toedoen van een Nederlander komt, is onduidelijk.

   Video afspelen 00:38

   Opnieuw onrustig tijdens uitgaan in Knokke

   BEKIJK OOK

   Weer Nederlandse jongeren vast na ongeregeldheden Knokke
  • 10 UUR GELEDEN

   Ballonvaarders mogen weer met groepen de lucht in

   Ballonvaarders mogen vanaf vandaag weer met gemengde groepen omhoog. De versoepeling van de maatregelen volgt op een gesprek dat de branchevereniging van ballonvaarders gisteren had met minister Grapperhaus.

   "Hier waren we aan toe", reageert ballonvaarder Erik Pals uit Ter Apel bij RTV Noord. Eerder waren er ook al versoepelingen. Vanaf mei mochten maximaal twee mensen mee in het mandje. Vanaf juni konden ook gezinnen weer meevaren. Maar in beide gevallen leverde dat onvoldoende op. "Het is pas rendabel als er groepen mee kunnen", zegt Pals.

   Het is nog niet zoals voor corona. Zo moet de mand na elke vaart worden ontsmet en mag driekwart van het normale aantal passagiers aan boord. Toch hoopt Pals in ieder geval een deel van de seizoensinkomsten zeker te stellen: "Mooi dat ik nu weer op bijna volle sterkte kan varen."

  • 10 UUR GELEDEN

   Geen besmettingen op konijnenhouderijen gevonden

   Het kabinet heeft onderzoek laten doen bij 18 konijnenbedrijven die in de buurt liggen van besmette nertsenbedrijven. Het onderzoek werd uit voorzorg gedaan omdat uit experimenteel onderzoek is gebleken dat konijnen gevoelig kunnen zijn voor infectie met corona. Op de onderzochte konijnenhouderijen is het virus niet aangetroffen. Het onderzoek wordt nu uitgebreid naar alle 40 andere konijnenbedrijven in Nederland.

   Verder scherpen het kabinet en de nertsensector de hygiënemaatregelen op nertsenfokkerijen aan. Zo is het vanaf vandaag verplicht voor medewerkers om persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals niet-medische mondkapjes en gezichtsschermen, te gebruiken. Ook gaat de faculteit Diergeneeskunde diepgaand onderzoek doen naar de herkomst van de besmettingen.

  • 11 UUR GELEDEN

   Duizenden aanmeldingen voor test met Duits coronavaccin

   In Duitsland hebben zo'n 4000 mensen zich aangemeld voor een studie naar een vaccin tegen het coronavirus in Tübingen. De onderzoekers testen een middel van het bedrijf CureVac dat tot nu toe getest is op 50 mensen. Er zijn volgens de onderzoekers nog geen verrassende bijverschijnselen aan het licht gekomen.

   Normaal gesproken is het veel moeilijker om aan genoeg vrijwilligers te komen, zegt het hoofd van het onderzoeksteam. Hij noemt het een "luxe situatie". Uit alle aanmeldingen worden 168 mensen geselecteerd die het vaccin krijgen toegediend. Als deze test slaagt, volgt onderzoek met meer proefpersonen.

  • 12 UUR GELEDEN

   Minder zittenblijvers door corona

   Omdat docenten tijdens de corona-lockdown in het voortgezet onderwijs minder konden toetsen, zijn ze soepel in de beoordeling van de leerlingen. Met als resultaat dat er dit jaar minder zittenblijvers zijn, meldt het dagblad Trouw.

   Leerlingen krijgen vaker het voordeel van de twijfel, en op veel scholen krijgen leerlingen en ouders een zwaardere stem in het besluitproces. Trouw trekt deze conclusie uit een rondgang langs grote schoolbesturen die samen ruim honderd middelbare scholen onder hun hoede hebben.

   De VO-Raad, de vereniging van middelbare scholen, riep eerder al ertoe op de overgangsnormen te versoepelen. "Wij vinden dat daar flexibel mee moet worden omgegaan", zegt woordvoerder Stan Termeer tegen de krant. "Voor het centraal examen zijn er landelijke normen vastgesteld, maar voor de criteria om over te gaan zijn die er niet. Scholen hebben grote vrijheid om zelf te bepalen wie er overgaat. We hopen dat ze er coulant mee omgaan."

  • 12 UUR GELEDEN

   India nu op twee na hardst getroffen land

   India is in drie weken tijd fors omhoog geschoten op de lijst van hardst geraakte landen door het coronavirus. Uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University blijkt dat in India nu meer dan 820.000 besmettingen geregistreerd zijn, waardoor alleen Brazilië en de Verenigde Staten meer positieve tests melden. Ook zijn er ruim 22.000 mensen zijn overleden.

   Het is India na maanden gelukt om de testcapaciteit te verhogen naar 250.000 per dag, maar volgens deskundigen is ook dat cijfer te weinig voor een land met bijna 1,4 miljard inwoners.

  • 13 UUR GELEDEN

   De lokale lockdown als laatste redmiddel

   De tijd van landelijke lockdowns lijkt voorbij. Maar op een aantal plekken in de wereld zijn er wel regio's of steden die door het coronavirus opnieuw op slot gaan. Neem Leicester in Engeland, Melbourne in Australië ofGütersloh in Duitsland.

   Hier in Nederland is heniet erg waarschijnlijk dat hele regio's opnieuw in lockdown gaan bij een nieuwe uitbraak. Maar onmogelijk is het zeker niet. Het wordt gezien als een laatste redmiddel, mocht een nieuwe uitbraak toch uit de hand dreigen te lopen.

   In deze video duikt NOS op 3 in de lokale lockdowns wereldwijd en legt uit of dat in Nederland ook zou kunnen:

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   De lokale lockdown als laatste redmiddel

  • 14 UUR GELEDEN

   IJshockeyseizoen VS kan van start in augustus

   Het NHL-seizoen wordt op 1 augustus hervat. Dat hebben spelers en eigenaars van de ijshockeyclubs in Canada en de Verenigde Staten besloten.

   Alle wedstrijden worden gespeeld in de Canadese steden Toronto en Edmonton en publiek is niet welkom. Er doen 24 teams mee aan het slot van de competitie, die eind september of begin oktober wordt afgesloten met een Final Four-toernooi om de Stanley Cup.

   In maart werd het seizoen stilgelegd vanwege de uitbraak van het virus. Er hoefden nog maar drie weken afgewerkt te worden in het reguliere seizoen. De bond heeft besloten om de laatste wedstrijden niet af te maken, maar om in augustus direct de play-offs te gaan spelen.

  • 14 UUR GELEDEN

   In België nu ook mondkapjesplicht in onder meer winkels

   Het is vanaf vandaag in België verplicht ook mondkapjes te dragen in winkels en alle ruimten binnen waar veel mensen samenkomen. Het gaat met name om musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen. Het mondkapje was al in het openbaar vervoer verplicht. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondmasker op.

   Het coronavirus was ook in België wekenlang op de terugtocht. Maar de afgelopen dagen is de daling van het aantal besmettingen gestagneerd. Vervolgens werden weer wat meer besmettingen vastgesteld. Tot de nieuwe verplichtingen is donderdagavond versneld besloten door de regering. Die had de kwestie eigenlijk komende week pas op de agenda staan. Volgens de gezondheidsautoriteiten kunnen de maskers bijvoorbeeld in winkels helpen "de bescherming van klanten en verkopers tegen het coronavirus te verbeteren".

   België heeft tot dusver meer dan 62.000 besmettingen met het virus vastgesteld en bijna 9800 patiënten zijn er aan bezweken. Het land had eerder een erg strenge lockdown en het sloot de grenzen. Begin mei is een begin gemaakt met de afbouw van coronamaatregelen.

  • 15 UUR GELEDEN

   Nieuw liveblog

   Welkom in het liveblog van zaterdag 11 juli. Het liveblog van gisteren is hier terug te vinden. 

  Gewijzigd op 2020-07-12 00:52:36
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 10 juli 2020 @ 22:40
  #161
  reactie op (#160) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 11-07-2020: Vandaag: Iets meer CARONAPATIENTEN OP DE IC, maar in totaal nog steeds vrij weinig mensen in ziekenhuizen met coronaklachten. In tegenstelling tot andere landen wereldwijd nog steeds: 

  WERELDWIJD: De WHO: opnieuw dagrecord coronabesmettingen - Vooral weer de Opnieuw recordaantal besmettingen in VS - Honderden besmette Amerikaanse gevangenen overleden - steekt uit boven alle wereldcijfers van besmettingen. En ook Hongkong sluit opnieuw alle scholen en Zorgen over uitbraak in Idlib na eerste coronageval Verder op dit moment geen actuele berichten. 

  Voor EUROPA: Ook hier nog enkele landen die voorzorgsmaatregelen weer herstellen: Griekenland neemt extra maatregelen om besmettingen in te dammen en getroffen met name is ook Meer dan 30.000 coronadoden in Frankrijk maar wel: Frankrijk stopt met corona-noodtoestand

  Voor de ANTILLEN: Helaas vandaag Nog geen akkoord over steun aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten de premiers van alle (ei)landen waren vandaag bij elkaar in Den Haag maar muv Aruba wellicht er nog niet uitgekomen. POLITIEK schiet eens op, we hebben het hier over MENSEN in nood...

  In SURINAME: Laatste cijfers: 18de Covid-19 dode genoteerd (Dagblad Suriname) - 27 nieuwe positieve gevallen tijdens persconferentie NCMT (Dagblad Suriname) - Covid-19: Active cases gestegen naar 241 (Starnieuws) en ook Mensen met een beperking merken nog niets van COVID-steun (Radio 10) - NL4SU hartverwarmend Euro 1.2 miljoen voor Suriname De voorlopige tussenstand van de NL4SU benefietactie is bijna 1.2 miljoen ... Dagblad Suriname

  In Nederland verder nog: Met name DE PLANNEN VOOR een Landelijke herdenkingsdag coronaslachtoffers, 'moment van bezinning' en ook weer: 'Kwart van ING-kantoren gaat dicht'  Steeds meer wordt het de mens vrijwel onmogelijk gemaakt om met Banken persoonlijk contact te hebben. Of dit een goede zaak is, is nog maar te bezien. En interessant om deze  juridischie zaak af te wachten  Horeca wil naar rechter voor versoepeling coronamaatregelen want dat kan gevolgen hebben voor de wet in aanmaak... Kabinet akkoord over coronawet, app en binnentreden politie geschrapt NU.nl

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron)'

  Corona woekert ongecontroleerd in Florida, Disney World toch openCoronacrisis 

  Corona woekert ongecontroleerd in Florida, Disney World toch open

  Corona, builenpest, longinfectie: bezorgdheid terecht? Uitleg van viroloog

  Corona, builenpest, longinfectie: bezorgdheid terecht?

  Reisadvies in vakantieland tóch van geel naar oranje, wat nu? Reisadvies in vakantieland tóch van geel naar oranje, wat nu?

  Weekend van de waarheid voor KLM'ers Weekend van de waarheid voor KLM'ers

  Van NU.nl:

  Liveblog corona Brazilië bereikt de 70.000 doden

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 22:04 • AANGEPAST OM 22:04

  Ballonvaart kan weer opstarten • Horeca werkt aan kort geding om coronamaatregelen

  • Het kabinet heeft een landelijke herdenkingsdag voor coronaslachtoffers aangekondigd.
  • Koninklijke Horeca Nederland bereidt een kort geding voor tegen de coronamaatregelen.
  • In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd: 60.500 in een dag tijd.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
  • 19 MINUTEN GELEDEN

   Frankrijk stopt met corona-noodtoestand

   De noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

   Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gaan.

   De verregaande beperkingen van het openbare leven worden sinds 11 mei geleidelijk opgeheven. Half juni ging uiteindelijk de grens weer open. Er zijn nog steeds regels van kracht die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, zoals afstand houden en mondkapjes dragen in het openbaar vervoer.

   Frankrijk is medisch en economisch zwaar door het virus getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en er zijn rond de 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, voornamelijk ouderen.

  • 2 UUR GELEDEN

   Gebedsbijeenkomst op het Malieveld drukbezocht

   In Den Haag heeft een grote groep christenen zich vanavond verzameld op het Malieveld om te zingen en te bidden. Stichting Presence organiseerde de samenkomst om "een geluid van hoop en bemoediging te laten horen vanuit de kerk van Nederland voor ons land".

   Hoeveel personen er precies aanwezig waren is niet bekend, maar vanuit de gemeente Den Haag was er voor de gebedsbijeenkomst een vergunning verleend voor 2000 deelnemers.

   Tweede Kamer-leden Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij spraken een kort woord van bemoediging, verder werd er vooral veel gezongen. "Omdat we in de buitenlucht staan, op 5 meter afstand van elkaar, hebben we alle mogelijkheid om samen te zingen", schreef de stichting in een aankondiging.

   Het evenement duurde tot 22.00 uur. Volgende de politie is het rustig verlopen.

   REGIO15

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Meer dan 30.000 coronadoden in Frankrijk

   Frankrijk telt sinds vandaag meer dan 30.000 doden als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Franse overheid. Het werkelijke aantal doden ligt hoger. In het dodental van 30.004 zijn nog niet de jongste sterfgevallen uit bijvoorbeeld verpleeghuizen meegeteld.

   Op dit moment liggen er ruim 7000 besmette mensen in Franse ziekenhuizen, van wie bijna 500 op de intensive care worden verpleegd. De Franse regering zegt zich grote zorgen te maken over het ontstaan van nieuwe clusters besmettingen, vooral nu de vakanties beginnen.

   De afgelopen week werden 3800 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegen 3400 in de voorafgaande week. "Het blijft hoog nodig om afstand te houden en mondkapjes te dragen", is het devies van de overheid.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   KLM, NS en Booking.com zijn grootste ontvangers NOW-loonsteun

   KLM is verreweg de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. Met die maatregel betaalt het rijk een deel van het loon van werknemers bij door corona gedupeerde bedrijven. Het luchtvaartbedrijf kreeg bijna 302 miljoen euro als tegemoetkoming voor de salarissen van medewerkers die niet konden werken vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die uitkeringsorganisatie UWV online heeft gezet.

   Opvallend is dat veel bedrijven met verschillende dochterbedrijven geld hebben aangevraagd. Zowel KLM, Booking als de NS staan bijvoorbeeld nog een keer in de top 100 van NOW-ontvangers.

   Lees hier meer:

   BEKIJK OOK

   KLM, NS en Booking.com zijn grootste ontvangers NOW-loonsteun

   Clubs in eredivisie kregen voor bijna 25 miljoen euro aan NOW-steun
  • 2 UUR GELEDEN

   Voetbalclub Union Berlin wil alle seizoenskaarthouders testen op corona

   Voetbalclub Union Berlin wil dat het stadion bij de start van het nieuwe voetbalseizoen vol zit met ruim 22.000 toeschouwers. Om dat mogelijk te maken wil de club op eigen kosten alle fans vooraf laten testen op het coronavirus. Dat meldt de club in een tweet. "Iedereen met een geldig kaartje en een negatieve test mag doorlopen", zo maakte de directie bekend. De test mag niet ouder dan 24 uur zijn.

   De club zegt dat er nog wel een aantal organisatorische hindernissen moeten worden overwonnen, zoals het realiseren van zoveel tests op de dag voor de wedstrijd. Zodra ze daar een oplossing voor hebben gevonden, wordt het voorstel aan de autoriteiten voorgelegd.

   Bijkomend probleem is dat in Berlijn vooralsnog tot 24 oktober grote evenementen met meer dan duizend aanwezigen zijn verboden. Het nieuwe seizoen van de Bundesliga begint in september.

    1. FC Union Berlin @fcunion_en

   The Alte Försterei is nothing without supporters. 1. FC Union Berlin are working hard on a concept to have a full house for the first matchday of the new @Bundesliga_EN season. #fcunion https://t.co/AjMB7zymKe

   4 uur geleden

  • 2 UUR GELEDEN

   Nertsenfokkerijen in Brabant Zuid-Oost niet preventief geruimd

   De nertsen in de regio Brabant-Zuidoost worden niet preventief geruimd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer laten weten. Gisteren vroeg de veiligheidsregio de minister hier in een brief om. "Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen", schrijft de minister aan de kamer. "Dat is nu niet aan de orde." Wel worden bestaande maatregelen aangescherpt.

   BEKIJK OOK

   Schouten: geen preventieve ruiming nertsenfokkerijen Brabant
  • 3 UUR GELEDEN

   WHO: opnieuw dagrecord coronabesmettingen

   De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het op één na hoogste aantal besmettingen, 212.326, werd op 4 juli vastgesteld. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 555.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus volgens officiële cijfers.

   De WHO meldt dat het aantal geregistreerde corona-infecties de 12 miljoen inmiddels ruim is gepasseerd. De grootste brandhaarden zijn nog altijd de Verenigde Staten, Brazilië en India. Ook in Zuid-Afrika verslechtert de situatie. met donderdag ruim 13.500 nieuwe gevallen.

  • 3 UUR GELEDEN

   Ballonvaart kan weer van start

   Ballonvaarders mogen vanaf volgende week weer de lucht in, zonder dat hun passagiers anderhalve meter afstand hoeven te houden. Wel moet iedereen een mondkapje dragen en moeten de ballonvaarders vooraf checken of de passagiers geen gezondheidsklachten hebben.

   De luchtballonnen staan al maanden aan de grond door de coronacrisis, omdat het moeilijk is om aan boord voldoende afstand te bewaren. In mei werden de regels wat verruimd, en mochten er twee mensen aan boord. Daardoor konden trainingsvaarten weer van start. Maar pleziervaarten waren hierdoor nog niet rendabel.

   Normaal gaan er tussen de vier en zestien mensen mee de lucht in. In de nieuwe regels mag driekwart van het normale aantal passagiers weer aan boord.

   Nederland telt ongeveer 230 ballonvaarders. Het vaarseizoen start normaal gesproken in april.

   Jacco Vonhof @voorzittermkbnl

   Mooie laatste dag van deze week! De Ballonvaarders mogen vanaf volgende week weer gaan varen en komen eindelijk ook in aanmerking voor tegemoetkoming in de kosten. Mooi bericht in gesprek met @ferdgrapperhaus voor @KNVvLBallon #MKB

   4 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Belgische supermarkten maken zich op voor mondkapjesplicht

   Vanaf morgen is het op veel plekken in België weer verplicht om een mondmasker te dragen, bijvoorbeeld in winkels, bioscopen, theaters en gebedshuizen.

   Supermarkten gaan verschillend om met de nieuwe regel. Zo krijgen bezoekers van winkels van de Colruyt Groep een gratis mondkapje als ze er geen bij zich hebben. Bij Delhaize worden ze per 10 stuks verkocht bij de ingang. Bezoekers van de Aldi kunnen morgen nog een gratis mondmasker ophalen, maar daarna moeten ze in pakken van 5 of 10 worden gekocht.

   Delhaize benadrukt dat de personeelsleden geen politieagent zullen spelen. Zodra er bij klanten agressie ontstaat zal de politie worden gebeld, zegt een woordvoerder tegen de VRT.

  • 4 UUR GELEDEN

   Aanvraagperiode TOFA-uitkering met twee weken verlengd

   De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) wordt verlengd tot en met zondag 26 juli. De aanvraagperiode zou eigenlijk komende zondag eindigen.

   Het aantal aanvragen staat nu op bijna 19.000. Het UWV verwacht dat er meer mensen zijn die recht hebben op de regeling. Hoeveel mensen precies in aanmerking komen voor de financiële hulp, is niet duidelijk.

   Als flexwerkers aan de voorwaarden voor de TOFA-regeling voldoen, kunnen ze voor de maanden maart, april en mei 550 euro bruto per maand terugkrijgen. Het loket is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms hebben ze te kort gewerkt voor een WW-uitkering of wonen ze met andere mensen samen en hebben ze daardoor geen recht op een bijstandsuitkering.

  • 5 UUR GELEDEN

   Politie roept relschoppers Den Haag op zich te melden

   De politie in Den Haag wil beelden gaan uitzenden van relschoppers die zich op zondag 21 juni misdroegen rond de verboden demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin. Melden ze zich voor dinsdag niet op het politiebureau, dan worden er die avond beelden van hen getoond in het programma Opsporing Verzocht en het opsporingsprogramma Team West van Omroep West.

   De demonstratie tegen de coronamaatregelen was door de gemeente verboden. Toen er alsnog betogers kwamen opdagen, mochten ze korte tijd demonstreren. Nadat voetbalhooligans, die ook op het protest waren afgekomen, aanwijzingen van de politie negeerden, braken er rellen uit. In totaal werden op en rond het Malieveld 425 mensen gearresteerd, waarvan een tiental voor openlijke geweldpleging.

   De politie probeert via beeldmateriaal de identiteit van de overige verdachten te achterhalen.

    Politie Den Haag eo @POL_DenHaag

   Dinsdag 14 juli tonen @opsporing_tv en @teamwest_tv beelden van de relschoppers die betrokken zijn geweest bij de verboden demonstratie 21/6 op het #Malieveld in #DenHaag. Wie zichzelf vóór komende dinsdag 14 juli meldt bij de politie, komt niet op tv. https://t.co/U9eBhvsw8Z

   6 uur geleden

  • 6 UUR GELEDEN

   Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen op IC

   Er liggen in totaal 25 covidpatiënten op de IC's. Dat zijn er vier meer dan gisteren. Op de andere ziekenhuisafdelingen liggen nog 69 patiënten met het coronavirus.

   Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Het aantal covidpatiënten op de IC's van de Nederlandse ziekenhuizen stabiliseert op een laag niveau. Het aantal opnames in de kliniek daalt nog iets.'

   Er liggen daarnaast 569 non-covidpatiënten op de IC, dat zijn er 17 minder dan gisteren.

  • 6 UUR GELEDEN

   Griekenland neemt extra maatregelen om besmettingen in te dammen

   De Griekse autoriteiten hebben nieuwe reisbeperkingen ingesteld. Vanaf aanstaande dinsdag moeten toeristen die via de Grieks-Bulgaarse grenspost binnenkomen bewijzen dat ze geen corona hebben. De test moet binnen 72 uur voor aankomst zijn gedaan.

   Ook zal er in restaurants, bars, bij evenementen en in het openbaar vervoer in Griekenland extra worden gecontroleerd of mensen zich wel aan de maatregelen houden.

   De beslissing werd genomen na een spoedoverleg tussen premier Mitsotakis, betrokken ministers en medische experts. Aanleiding is het oplopen van het aantal besmettingen, zowel onder de Griekse bevolking als bij bezoekers uit het buitenland. Sinds 1 juli zijn de grenzen heropend; sindsdien is het aantal besmettingen weer toegenomen met enkele tientallen per dag. In reactie hierop werd afgelopen maandag het toeristisch verkeer uit Servië al een halt toegeroepen.

   Vandaag werd bekend dat 29 toeristen uit Bulgarije en Roemenië besmet bleken met het coronavirus.

  • 6 UUR GELEDEN

   Kabinet kondigt landelijke herdenkingsdag coronaslachtoffers aan

   Na de zomer komt er een landelijke dag om stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus in Nederland. Dat maakte premier Rutte bekend op zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie.

   Het wordt een dag van bezinning "voor iedereen die met het verlies te maken heeft gehad". Rutte spreekt over een "emotionele tijd" waarbij er geen ruimte is geweest om stil te staan bij het verdriet. Hij maakte nog geen datum bekend.

   Video afspelen 00:44

   Rutte: landelijke herdekingsdag Corona

   BEKIJK OOK

   Landelijke herdenkingsdag coronaslachtoffers, 'moment van bezinning'
  • 6 UUR GELEDEN

   Drukste week openbaar vervoer sinds begin coronacrisis

   Het openbaar vervoer beleefde afgelopen week de drukste periode sinds het begin van de coronacrisis. Reizigers pakken vaker de trein, bus, tram, metro of veerpont sinds de coronamaatregelen vorige week woensdag werden versoepeld. Dat meldt het ANP op basis van cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

   Normaal gesproken wordt het openbaar vervoer rustiger als de eerste schoolvakanties beginnen, maar afgelopen week werd het juist drukker.

   Op woensdag 1 juli kwam het advies te vervallen om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Bovendien mochten alle zitplaatsen weer worden gebruikt. Wel blijft een mondkapje verplicht.

   ANP

  • 7 UUR GELEDEN

   Horeca wil naar rechter voor versoepeling coronamaatregelen

   Koninklijke Horeca Nederland bereidt een kort geding voor tegen de Staat om af te dwingen dat de coronamaatregelen voor de horeca verder worden versoepeld. Volgens de branchevereniging staat ondernemers het water aan de lippen en dreigen er faillissementen.

   De coronaregels zijn nu willekeurig, vindt de organisatie. "Vijf personen uit verschillende huishoudens mogen wel in één auto naar een restaurant rijden, maar in dat restaurant niet aan één tafel zitten." Koninklijke Horeca Nederland zal in het kort geding eisen dat de anderhalvemeterregel in horecagelegenheden vervalt voor groepen tot en met negen mensen. Ook moet de afstandsregel voor zitplaatsen op terrassen worden geschrapt.

   Op 1 juni mochten veel horecazaken de deuren weer openen. Inmiddels is 80 procent van de cafés en restaurants weer in bedrijf, meldde ING Economisch Bureau vanochtend. Kleine horecagelegenheden en restaurants in of nabij scholen en kantoren zijn vaak nog niet open omdat het niet rendabel is.

  • 8 UUR GELEDEN

   Honderden besmette Amerikaanse gevangenen overleden

   In Amerikaanse gevangenissen zijn al honderden gedetineerden gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, meldt CNN. Bij een recente uitbraak in de San Quentin-gevangenis in San Francisco zijn zeven gevangenen overleden. Kort daarvoor waren besmette gevangenen vanuit een andere gevangenis in Californië naar San Quentin overgebracht.

   Terwijl er met man en macht wordt gewerkt om de uitbraken in de gevangenissen in te dammen, neemt de druk op de gouverneur van Californië toe om meer gedetineerden op vrije voeten te stellen, meldt CNN . Een groep advocaten en beleidsmakers roept op met name oudere gedetineerden en mensen met gezondheidsproblemen vervroegd vrij te laten.

   Sinds maart worden in Californië al gevangenen vrijgelaten die hun straf bijna uitgezeten hadden. In San Quentin ging het om meer dan 500 gedetineerden.

  • 8 UUR GELEDEN

   Geen ongelijke behandeling bij verdeling coronatesten onder laboratoria

   Er is geen sprake van ongelijke behandeling van twee laboratoria, het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff en het Baarnse U-Diagnostics, bij de verdeling van coronatesten. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat de laboratoria hadden aangespannen tegen onder andere de Staat en de GGD'en.

   De twee laboratoria stellen dat ze ruime testcapaciteit hebben, maar door het RIVM worden buitengesloten. Begin april zijn ze door het RIVM formeel goedgekeurd voor het uitvoeren van coronatesten, maar ze hebben nog geen enkele opdracht gekregen. Naar eigen zeggen zijn ze ten onrechte door het RIVM niet op de lijst met erkende medisch-microbiologische laboratoria geplaatst.

   Volgens de rechtbank is de manier waarop de testen over laboratoria verdeeld worden niet onredelijk. Vanaf 1 juni zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling, waarbij rekening is gehouden met bestaande samenwerkingscontracten, de capaciteit en de houdbaarheidsdatum van testen. Dat de twee laboratoria nog geen testen hebben uitgevoerd komt omdat de extra testcapaciteit nog niet nodig is. De overheid verwacht dat er in het najaar meer zal worden getest en dat de twee laboratoria dan ook nodig zijn.

   De laboratoria zeggen te betreuren dat er een kort geding nodig was om dit uitgelegd te krijgen, maar zijn blij dat er nu meer duidelijkheid is.

  • 9 UUR GELEDEN

   Zorgen over uitbraak in Idlib na eerste coronageval

   Hulpverleners zijn bezorgd dat het eerste coronageval in de Syrische provincie Idlib een voorbode is van een grote uitbraak van het virus. In de provincie, de laatste die nog in handen is van rebellenbewegingen, leven veel mensen op een kleine oppervlakte en heerst veel armoede. Met name door de slechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen zijn er veel zorgen over een uitbraak.

   Het virus dook vandaag voor het eerst op in Idlib toen een arts in het ziekenhuis Bab al-Hawa een coronatest liet doen en positief bleek. Omdat hij als hulpverlener veel contact heeft met mensen, wordt ervan uitgegaan dat hij niet de enige is die besmet is. Voorlopig is hij het enige positieve geval. Hij en zijn directe omgeving zijn in zelfisolatie gegaan. Het ziekenhuis is tijdelijk dicht.

   In Idlib zijn ongeveer 3 miljoen mensen. Ongeveer 1,1 miljoen mensen leven er in tenten en de gezondheidszorg functioneert er nog maar nauwelijks. Al voor de coronapandemie uitbrak waren honger en ziekte er aan de orde van de dag.

  • 10 UUR GELEDEN

   Geen akkoord over steun Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

   Er is nog geen akkoord over nieuwe steun aan de Caribische landen vanwege de coronacrisis. Vanochtend was er weer overleg in de Rijksministerraad tussen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Daar waren ook de premiers van de Caribische landen bij.

   Premier Rhuggenaath van Curacao zei dat er wel ruimte is voor meer overleg. De drie Caribische landen zijn bereid in ruil voor de coronasteun te hervormen, maar niet in het tempo dat Nederland vraagt. Ook hebben ze veel kritiek op het instituut dat Nederland wil oprichten om toe te zien op de verdeling van het geld.

   BEKIJK OOK

   Nog geen akkoord over steun aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten
  • 10 UUR GELEDEN

   'Ziggo Dome en Afas Live ontslaan derde van hun personeel'

   In verband met de financiële verliezen door de coronacrisis gaan de Amsterdamse concert- en evenementenzalen Ziggo Dome en Afas Live reorganiseren. Beide locaties zien zich gedwongen om ruim een derde van hun personeel te ontslaan, meldtHet Parool.

   De reorganisatie betekent dat bij de Ziggo Dome 14 van de 34 medewerkers hun baan verliezen. In de kleinere Afas Live verdwijnen 10 van de 25 banen. Onder de ontslagen zijn ook personeelsleden met een vast contract, schrijft de krant.

   Volgens Ziggo Dome-directeur Danny Damman heeft de concertzaal geen zicht op rendabele evenementen. Normaal gesproken passen er zo'n 17.000 mensen in een uitverkocht Ziggo Dome. Doordat er in verband met het coronavirus veel minder mensen naar binnen mogen, is er nog maar plek voor 2500 bezoekers.

   Ook de directeur van Afas Live, Birgitte de Winter, zegt tegen Het Parool dat de bezuinigingen ingrijpend, maar noodzakelijk zijn. "Dit vormt een onderdeel van een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we gezond blijven en straks weer volledig kunnen gaan draaien", citeert de krant haar.

   Vorige week maakte het Amsterdamse poppodium Paradiso al bekend dat het 60 van de 230 banen schrapt als gevolg van de coronacrisis.

  • 11 UUR GELEDEN

   WHO-onderzoekers onderweg naar China voor onderzoek naar uitbraak

   Twee onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zijn onderweg naar China om een onderzoek op te zetten naar de oorsprong van het coronavirus. Dat dook eind vorig jaar voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. De miljoenenstad was daarop lange tijd het epicentrum van het virus, totdat dat zich naar Europa en de VS verplaatste.

   De twee WHO-experts zijn specialisten in de epidemiologie en dierwetenschappen. Samen met Chinese onderzoekers gaan ze verkennend werk doen om te bepalen hoe een onderzoek naar de uitbraak eruit zou moeten zien. "Ze zijn weg. Ze zijn nu in de lucht. Dit is de eerste ploeg die de reikwijdte van het onderzoek gaat bepalen", zegt WHO-woordvoerder Margaret Harris.

   Wetenschappers vermoeden dat het virus uit vleermuizen komt. Mogelijk is het vanuit de vleermuizen overgedragen naar andere diersoorten, die op een voedselmarkt in Wuhan werden verkocht. Het is niet zeker of de overdracht van mens op dier ook daadwerkelijk daar heeft plaatsgevonden.

   Het vorige WHO-onderzoek op locatie in China was in februari. Op een vergadering van de WHO in mei riepen meer dan 120 landen op tot het nieuwe onderzoek naar de oorsprong van het virus, waar de onderzoekers nu dus voor onderweg zijn.

  • 13 UUR GELEDEN

   Reisadvies Verenigd Koninkrijk naar geel

   Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk aangepast. De kleurcode voor het land was oranje, wat betekent dat het advies is om alleen voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Nu is de kleur geel, wat inhoudt dat alle reizen weer mogelijk zijn, maar dat er wel veiligheidsrisico's zijn.

   "U kunt dus op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, maar blijf waakzaam", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website. "Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen." Ook waarschuwt het ministerie dat reizigers aan de grens alsnog gecontroleerd kunnen worden op ziektesymptomen.

   Op de Kanaaleilanden gelden nog andere regels. Zo is het op Guernsey nog altijd verplicht om twee weken in thuisquarantaine te gaan na aankomst. Op Jersey hebben reizigers de keus om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan of om een negatieve covid-19-test te overleggen die niet meer dan 72 uur oud is.

   Het gewijzigde reisadvies heeft te maken met de versoepeling van de regels voor reizigers naar het Verenigd Koninkrijk. De verplichte thuisquarantaine die er sinds begin juni voor bezoekers was, geldt niet meer voor Nederlanders.

  • 13 UUR GELEDEN

   Bijna 6000 bedden leeg in verpleeghuiszorg

   Sinds het begin van dit jaar zijn er 5861 bedden vrijgekomen in de verpleeghuiszorg. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een rapport schreef over de effecten van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg. De toename van het aantal vrije bedden betekent dat de bezettingsgraad in verpleeghuizen is afgenomen met meer dan 4 procent.

   Volgens de NZa neemt de bezettingsgraad af vanwege hogere sterfte. Een andere reden die wordt genoemd, is dat mensen de afgelopen tijd een opname hebben uitgesteld. Inmiddels lijkt de daling van de bezettingsgraad gestopt.

   De wachtlijsten in de langdurige zorg zijn volgens de NZa wel toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus, vooral in de verpleeghuizen. Dat ziet de autoriteit met name in de categorie niet-actief wachtenden. Dat zijn mensen die al langdurige zorg krijgen, maar wachten tot ze geplaatst kunnen worden in een instelling van hun voorkeur. De NZa vindt het aannemelijk dat deze groep heeft afgezien van een opname op locatie vanwege het bezoekverbod dat eind maart inging in verpleeghuizen.

   Tussen 9 maart en 14 juni zijn 5502 meer mensen met recht op langdurige zorg dan verwacht overleden. Hoeveel daarvan aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden, valt niet uit de cijfers op te maken. Omdat er wekelijks meer sterfgevallen waren dan er nieuwe indicaties voor langdurige zorg, neemt het aantal mensen dat recht heeft op deze zorg af.

   BEKIJK OOK

   Tijdens corona veel meer sterfgevallen onder mensen met langdurige zorg
  • 13 UUR GELEDEN

   Transgenders Rio lijden onder coronacrisis

   Video afspelen 01:59

   Transgenders Rio lijden onder coronacrisis

  • 14 UUR GELEDEN

   Britse quarantaineplicht vervalt voor deel reizigers

   Voor reizigers uit 59 landen, waaronder Nederland, vervalt de verplichte quarantaine na aankomst in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Sinds 8 juni moest iedereen die het Verenigd Koninkrijk bezoekt na aankomst twee weken in zelfisolatie. In veel gevallen hoeft dat vanaf vandaag niet meer.

   Schotland houdt wel vast aan een quarantaineplicht voor bezoekers uit landen met meer coronagevallen dan Schotland. De Schotse premier Sturgeon spreekt van een moeilijke beslissing. Ze waarschuwt toeristen dat het niet de bedoeling is dat ze de nieuwe quarantaineregel omzeilen door naar een Engelse luchthaven te vliegen en dan naar Schotland te gaan.

   Reizigers uit de Verenigde Staten, Canada en vrijwel heel Centraal- en Zuid-Amerika moeten nog steeds twee weken in quarantaine als ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dat geldt ook voor mensen uit veel Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en Portugal, Zweden en Rusland, meldt de BBC.

  • 14 UUR GELEDEN

  • Hongkong sluit opnieuw alle scholen

   In Hongkong worden alle scholen opnieuw gesloten na een snelle toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dat is bekendgemaakt door de autoriteiten. De stad heeft te maken met een lokale uitbraak van het virus en men vreest dat die kan leiden tot een nieuwe golf infecties.

   Gisteren werden 42 nieuwe besmettingen vastgesteld in Hongkong, waarvan er vermoedelijk 34 lokaal waren opgelopen. Sinds eind januari zijn er 1366 gevallen vastgesteld in de stad. Zeven mensen zijn aan het virus over leden.

   Eerder waren de scholen in Hongkong ruim vier maanden dicht. Sinds eind mei zijn de scholen er weer open en de laatste weken was het normale leven in de stad weer grotendeels opgepakt. 

  • 15 UUR GELEDEN

   Opnieuw recordaantal besmettingen in VS

   In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het vorige record dateert van dinsdag, toen er binnen een etmaal 60.200 besmettingen werden vastgesteld. Afgelopen dag waren het er voor het eerst 60.500.

   Het land heeft met 3,2 miljoen besmettingen het hoogste aantal infecties ter wereld. Er zijn ruim 133.000 mensen aan het virus overleden en het aantal dagelijkse coronadoden per dag stijgt in de VS. De afgelopen drie dagen overleden gemiddeld ruim 900 mensen per dag aan de gevolgen van het virus.

   President Trump reageerde gisteren op het stijgende aantal vastgestelde besmettingen. "Voor de honderdste keer: de reden dat we zoveel gevallen hebben, vergeleken met landen die het lang niet zo goed doen als wij, komt doordat wij veel meer en beter testen. Wij hebben 40.000.000 mensen getest. Als we er 20.000.000 hadden getest, was het aantal gevallen gehalveerd."

    Donald J. Trump @realDonaldTrump

   For the 1/100th time, the reason we show so many Cases, compared to other countries that haven’t done nearly as well as we have, is that our TESTING is much bigger and better. We have tested 40,000,000 people. If we did 20,000,000 instead, Cases would be half, etc. NOT REPORTED!

   1 dag geleden

  • 16 UUR GELEDEN

   '20 procent van de horecazaken is nog niet open'

   Eén op de vijf cafés en restaurants is nog altijd niet open door de coronacrisis, meldt het ING Economisch Bureau op basis van het aantal pinbetalingen. Sommige zaken zijn te klein om anderhalve meter afstand te houden of zitten in de buurt van kantoren waar nu bijna niemand meer komt. Daardoor is het niet rendabel om open te gaan. De omzet van horecazaken die wel open zijn, is zo'n 10 procent onder het normale niveau.

   Tijdens de lockdown keek ING ook al naar de pinbetalingen. Toen was nog maar een kwart van de horecazaken open, om af te halen.

   BEKIJK OOK

   'Een op de vijf cafés en restaurants nog niet open door corona'
  • 16 UUR GELEDEN

   Australië laat minder mensen uit buitenland terugkeren

   De Australische regering laat inwoners die in het buitenland waren, minder snel terugkeren dan gepland. Dat heeft premier Morrison bekendgemaakt na een kabinetsoverleg. De regering halveert het aantal mensen dat vanuit het buitenland mag terugkomen.

   Sinds het begin van de coronacrisis mochten alleen ingezetenen het land in. De afgelopen tijd kwamen wekelijks ongeveer 8000 Australiërs terug. Vanaf aanstaande maandag wordt het maximum aantal terugkeerders teruggebracht tot 4000.

   Aanleiding voor de halvering is een lokale uitbraak in Melbourne, de tweede stad van het land. Daar is sinds deze week weer een lockdown van kracht, waardoor ongeveer vijf miljoen inwoners opnieuw noodgedwongen thuis moeten blijven. In de stad gelden regels die vergelijkbaar zijn met de 'intelligente lockdown' in Nederland.

  • 16 UUR GELEDEN

   Boliviaanse president besmet

   Na de Braziliaanse president Bolsonaro is opnieuw een Zuid-Amerikaanse leider besmet met het coronavirus. De Boliviaanse interim-president Añez is positief getest op het virus, schrijft ze op Twitter. Naar eigen zeggen voelt ze zich goed en werkt ze in isolatie door.

   "Samen zullen we hier doorheen komen", schrijft ze. "Ik wil alle Bolivianen bedanken die ons door deze gezondheidscrisis heen helpen."

   Naast president Añez zijn zeker zeven Boliviaanse ministers, onder wie de minister van Volksgezondheid, besmet met het virus. Añez liet zichzelf testen nadat meerdere stafleden ziek bleken.

   In Bolivia zijn ruim 42.000 besmettingen vastgesteld. Zeker 1500 mensen zijn er aan het virus overleden. De verkiezingen in Bolivia, die in mei gepland stonden, zijn uitgesteld in verband met de uitbraak van het virus. Het is de bedoeling dat die nu op 6 september alsnog gehouden worden.

  • 17 UUR GELEDEN

  • 'Kwart van ING-kantoren gaat dicht'

   ING sluit een kwart van zijn 170 kantoren. Topman Ruud van Dusschoten zegt dat de coronacrisis een al langer lopend plan heeft bespoedigd. In sommige filialen komen sinds de coronacrisis nog maar twee of drie klanten per uur.

   Eind 2019 besloot ING al 40 procent van de servicepunten in winkels te sluiten. Nu komen er weer 42 servicepunten bij ter vervanging van de 42 kantoren die "per direct" verdwijnen. Welke kantoren sluiten is onduidelijk. Volgens De Telegraaf lijkt het vooral te gaan om filialen in grote steden. ING verwacht geen gedwongen ontslagen.

   BEKIJK OOK

   ING en Rabobank sluiten versneld filialen door coronacrisis
  • 17 UUR GELEDEN

   Overleg over lening aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

   Gaat Nederland geld lenen aan Aruba, Sint-Maarten en Curaçao om de landen binnen het koninkrijk te ondersteunen in de coronacrisis? Daar gaat het vandaag over in de Rijksministerraad. De premiers van de eilanden praten daar met het kabinet over de voorwaarden voor de coronalening.

   De lening is cruciaal voor de eilanden, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat alle drie de premiers bij de Rijksministerraad aan tafel zitten geeft aan hoe groot de belangen zijn. Nooit eerder waren ze er tegelijk aanwezig, normaal worden de taken waargenomen door de gevolmachtigde ministers in Nederland.

   BEKIJK OOK

   Cruciaal overleg met kabinet over lening aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten
  • 16 UUR GELEDEN

   Schouten wil nieuw advies over nertsenfokkerijen

   Minister Schouten zal opnieuw een advies vragen over de corona-uitbraken in nertsenfokkerijen. Dat zei ze in de talkshow Op1. Maandag zei Schouten nog dat ze geen gezonde dieren wil ruimen.

   De voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de Eindhovense burgemeester Jorritsma, vroeg gisteren aan Schouten om alle fokkerijen preventief te ruimen. Hij wil daarmee onrust door corona-uitbraken voorkomen.

   Gisteravond werd bekend dat er opnieuw bij twee fokkerijen corona is vastgesteld, in Ospel en Vredepeel in Limburg, vlak bij de Brabantse grens. Inmiddels zijn 20 nertsenfokkerijen al geruimd.

  • 17 UUR GELEDEN

   België voert mondkapjesplicht in voor winkels, musea en bioscopen

   In België is vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in winkels, musea en bioscopen verplicht. Eerder vandaag kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies de mondkapjesverplichting in het land uit te breiden. Dat is nu overgenomen door de Belgische regering. Op dit moment zijn mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen als de kapper.

   De mondkapjesplicht geldt voor een lange lijst openbare gelegenheden, variërend van bibliotheken tot gebedshuizen. Premier Wilmès benadrukt dat de lijst in de toekomst aangepast kan worden, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. "In andere situaties blijft het dragen van een masker altijd sterk aanbevolen", zegt de premier.

   BEKIJK OOK

   België verplicht mondmasker in winkels, musea en bioscopen
  • 17 UUR GELEDEN

   Liveblog geopend

   Welkom in het nieuwe liveblog met het belangrijkste nieuws over het coronavirus. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.

   

  Gewijzigd op 2020-07-11 00:56:04
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 09 juli 2020 @ 22:06
  #160
  reactie op (#159) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONAVIRUS weer dd 10-07-2020: Vandaag: De coronacijfers hier: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder maar laten we nog steeds blijven oppassen! 

  WERELDWIJD: Weer meer meldingen besmettingen en van o.a. 'toelatingen' in landen, soms positief, soms negatief worden er weer verscherpte maatregelen ingesteld: Frustratie en begrip na nieuwe lockdown Melbourne zie ook bericht gisteren. Ook hier in Europa:  

  Voor EUROPA: o.a. Griekenland overweegt nieuwe reisbeperkingen en veel nieuws vandaag van onze zuiderburen:  

  In BELGIE: MONDKAPJES VERPLICHT in veel aangelegenheden België voert mondkapjesplicht in voor winkels, musea en bioscopen en ook een proef met een vaccin mogelijk positieve werking? Belgische virologen: 'mogelijk vaccin werkt goed bij hamsters' en Belgische minister ergert zich aan internationale pers

  Voor de ANTILLEN: Toerisme wordt hervat: 'Aruba klaar voor Amerikaanse toeristen' en ook zijn Aruba, St.Maarten en Curacao nog steeds verbolgen over de 'steun' VOORWAARDEN daaraan verbonden, zie ook weer gisteren o.a. LAATSTE UPDATE: Cruciaal overleg met kabinet over lening aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

  In SURINAME: Nu al meer dan een Opbrengst benefietavond Suriname overstijgt miljoen voor steun aan Suriname en verder vandaag in het nieuws: Covid-19: Vandaag 29 geïnfecteerden erbij (Starnieuws) en Covid-19 in Frans Guyana: + 281 nieuwe gevallen en weer een (Dagblad Suriname) en Reeds 456 genezen van Covid-19 (Dagblad Suriname) 

  In Nederland verder nog: VEEL ECONOMISCH N E G A T I E V E BERICHTEN VANDAAG, gevolgen van de lockdowns wereldwijd en ook hier worden steeds schrijnender:'Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt harder getroffen door corona' en Vervoerders vrezen ontslaggolf in ov en Koninklijk Concertgebouw kondigt reorganisatie aan en Nederlandse en Italiaanse werkgevers: steun EU-herstelplan en:

  Oxfam: honger door pandemie kan meer levens eisen dan corona zelf

  Coronatest? Bel 0800-1202 van 08.00-20.00 7 dagen in de week.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/  

  Zie ook meer nieuws op RTL-NIEUWS of NU.nl (bron)'

  WHO wil onderzoek naar besmetting coronavirus via lucht  Aerosolen

  WHO wil onderzoek naar besmetting coronavirus via lucht

  Ben je de laatste tijd moe? Dat kan door de coronacrisis komen Brein moet boel verwerken

  Ben je de laatste tijd moe? Dat kan door de coronacrisis komen

  Corona-app wereldwijd ingevoerd, maar succesvol is die nergens Weinig downloads

  Corona-app wereldwijd ingevoerd, maar succesvol is die nergens

  Lockdown Servië van de baan na rellen in hoofdstad Maatregelen aangekondigd

  Lockdown Servië van de baan na rellen in hoofdstad

  Bezoek voetbalwedstrijd wordt met deze regels beproeving Bezoek voetbalwedstrijd wordt met deze regels beproeving

  Coronacrisis of niet, de huizenprijzen blijven stijgen Coronacrisis of niet, de huizenprijzen blijven stijgen

  Van NU.nl:

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • BUITENLAND • VANDAAG, 21:20 • AANGEPAST OM 21:20

  Werkgevers vragen Rutte EU-plan te steunen • Opnieuw nertsenbedrijven besmet

  • De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil dat alle nertsen preventief worden geruimd.
  • De KNVB heeft een protocol voor de herstart van het betaald voetbalgepresenteerd.
  • Een derde van beroepsbevolking ontving financiële coronasteun.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   We sluiten dit liveblog

   Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

   40 MINUTEN GELEDEN
  • België voert mondkapjesplicht in voor winkels, musea en bioscopen

   In België is vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in winkels, musea en bioscopen verplicht. Eerder vandaag kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies de mondkapjesverplichting in het land uit te breiden. Dat is nu overgenomen door de Belgische regering. Op dit moment zijn mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen als de kapper.

   De mondkapjesplicht geldt voor een lange lijst openbare gelegenheden, variërend van bibliotheken tot gebedshuizen. Premier Wilmès benadrukt dat de lijst in de toekomst aangepast kan worden, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. "In andere situaties blijft het dragen van een masker altijd sterk aanbevolen", zegt de premier.

   BEKIJK OOK

   België verplicht mondmasker in winkels, musea en bioscopen

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Video: half jaar coronavirus

   Het is vandaag een half jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst over een nieuw virus in China rapporteerde. Sinds die 9 januari is het leven van mensen over de hele wereld radicaal veranderd.

   Een terugblik:

   Video afspelen 01:45

   Een half jaar coronavirus: zo veranderde ons leven

  • 2 UUR GELEDEN

   Besmettingen bij twee nertsenbedrijven vastgesteld

   Er zijn opnieuw coronabesmettingen vastgesteld bij nertsenfokkerijen. Het gaat om een bedrijf in Ospel bij Weert met 6400 moederdieren en een in Vredepeel bij Venray met 12.500 moederdieren. Beide bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

   In totaal zijn bij 22 nertsenbedrijven besmettingen vastgesteld. Eerder vandaag riep de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost minister Schouten van Landbouw op alle nertsenbedrijven in de regio preventief te laten ruimen.

   Vanaf 2024 zijn alle nertsenfokkerijen verboden. In 2019 waren er 128 bedrijven voor edelpelsdieren in Nederland. In de praktijk zijn dat vooral nertsenhouderijen. De meeste fokkerijen staan in Noord-Brabant.

  • 3 UUR GELEDEN

   Belgische minister ergert zich aan internationale pers

   België wordt ten onrechte gezien als het land dat de coronacrisis het slechtst heeft aangepakt. Dat schrijft minister Maggie De Block van Volksgezondheid in een opiniestuk op de website van Politico. Uit een vergelijkend onderzoek tussen 21 OESO-landen kwam België naar voren als land met de slechtste aanpak.

   Volgens De Block is dat onderzoek gebaseerd op een klein aantal factoren, zoals oversterfte. België kent met 9776 coronasterfgevallen het hoogste aantal gerapporteerde doden per miljoen inwoners. Dat is volgens de minister het gevolg van de "nauwkeurige telling door onafhankelijke epidemiologen die geen enkel potentieel slachtoffer over het hoofd wilden zien". Andere factoren als bevolkingsdichtheid en de centrale ligging zijn niet meegenomen in het onderzoek, schrijft ze.

   Ze hekelt daarom dat de "simplistische statistieken" klakkeloos zijn overgenomen door internationale media. "De media hebben een enorme impact op de reputatie van ons land. Het is belangrijk dat we alert zijn op inaccurate en oneerlijke vooroordelen", schrijft ze.

  • 3 UUR GELEDEN

   Engelsen mogen weer naar concerten, zwembaden en beautysalons

   Theatervoorstellingen en concerten in de open lucht zijn vanaf zaterdag weer toegestaan in Engeland. Schoonheidssalons, zonnestudio's en tattooshops mogen maandag hun deuren weer openen, later deze maand volgen ook fitnesscentra en zwembaden. Die versoepelingen van de coronamaatregelen heeft Downing Street 10 zojuist bekendgemaakt. Volgens minister Dowden van Cultuur komt het normale leven langzaam terug.

  • 4 UUR GELEDEN

   Nederlandse en Italiaanse werkgevers: steun EU-herstelplan

   De Nederlandse en Italiaanse werkgeversorganisaties VNO-NCW en Confindustria roepen Europese regeringsleiders op het EU-herstelplan te steunen. Daarmee moeten Europese landen geholpen worden de coronacrisis door te komen, onder meer met behulp van een herstelfonds van 750 miljard euro. Volgens de werkgevers kunnen de investeringen lidstaten helpen hervormingen door te voeren.

   Morgen ontmoet premier Rutte zijn Italiaanse ambtgenoot Conte om onder meer het EU-herstelplan te bespreken. Hans de Boer van VNO-NCW ziet de gezamenlijke verklaring als "belangrijk en goed signaal in aanloop naar de ontmoeting". De werkgevers hopen dat de EU-landen voor de zomervakantie akkoord gaan met het plan.

   Volgens onze correspondent is de gezamenlijke verklaring voornamelijk voor Rutte bedoeld:

    Mustafa Marghadi @mousmar

   Als je goed leest is de oproep vooral gericht aan Rutte. De werkgevers steunen het EC-plan namelijk wat voorziet in subsidies en leningen. Ook Conte is het daarmee eens. Rutte wil dat het reddingsgeld alleen uit leningen bestaat. Interessant of dit de dynamiek verandert.

   4 uur geleden

   Voorafgaand aan het bezoek aan Conte brengt Rutte vanavond al een bezoek aan bondskanselier Merkel. Ook daar zal het herstelfonds onderwerp van gesprek zijn.

   Premier Rutte draagt onderweg naar Berlijn een mondkapje ANP

  • 5 UUR GELEDEN

   Griekenland overweegt nieuwe reisbeperkingen

   De Griekse autoriteiten overwegen nieuwe reisbeperkingen in te stellen als het aantal coronagevallen blijft oplopen. Sinds de heropening van de grenzen op 1 juli is het aantal besmettingen weer aan het oplopen. Het gaat om enkele tientallen infecties per dag, waarvan ongeveer de helft de oorsprong in het buitenland heeft.

   Griekenland heeft het aantal coronatesten in de regio aan de grens met Bulgarije opgevoerd, nadat afgelopen week een toenemend aantal besmettingen bij binnenkomende bezoekers werd geconstateerd. Afgelopen maandag werd het toeristisch verkeer uit Servië een halt toegeroepen, omdat de meeste "geïmporteerde" besmettingen in de grensregio werden geconstateerd bij Servische bezoekers. Tot zeker 15 juli zijn Serviërs niet welkom voor vakantiereizen in Griekenland.

   De autoriteiten maken zich ook zorgen over het negeren van coronamaatregelen door Grieken zelf. Zo worden in deze tijd van het jaar traditioneel grote dorpsfeesten georganiseerd, die mogelijk een brandhaard voor nieuwe besmettingen kunnen vormen.

  • 5 UUR GELEDEN

   3 miljoen Nederlanders kregen coronasteun van overheid

   Bijna een derde van de Nederlandse beroepsbevolking heeft in de maanden maart, april en mei financiële steun gekregen van de overheid. Werkgevers hebben het loon van zo'n 2,6 miljoen werknemers aangevuld met overheidssteun en ongeveer 374.000 zzp'ers hebben speciale inkomenssteun ontvangen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt.

   Vorige maand werd nog gesproken van ruim een kwartvan de beroepsbevolking.

  • 5 UUR GELEDEN

   GGD: Geen coronatest voor Marokkogangers zonder klachten

   De GGD'en krijgen veel telefoontjes van mensen die naar Marokko willen reizen en om een coronatest vragen. De Marokkaanse overheid maakte gisteren bekend dat de grenzen voor Marokkanen weer opengaan, maar reizigers moeten dan wel een negatieve coronatest én een antistoffentest kunnen overleggen.

   Dat blijkt ingewikkeld. Een woordvoerder van de GGD benadrukt dat niet alle reizigers een gratis test kunnen krijgen. "Wij testen mensen die klachten hebben, geen mensen die op reis willen. Bovendien geven wij helemaal geen covid-19-verklaringen af."

   Hij verwijst daarom naar commerciële laboratoria die de tests tegen betaling afnemen.

  • 6 UUR GELEDEN

   Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

   Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld is gedaald van 94 naar 91. Dat is het laagste aantal in maanden. Van alle patiënten liggen er 70 op gewone verpleegafdelingen (gisteren 74) en 21 op intensive cares (gisteren 20).

   Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is er "enige stijging" te zien in de non-covid-19-zorg op de intensive care. "Dat is goed voordat de vakantieperiode aantreedt."

  • 6 UUR GELEDEN

   Belgische virologen: 'mogelijk vaccin werkt goed bij hamsters'

   Virologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben vanmiddag de eerste resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de werking van een vaccin. Het middel blijkt "bijzonder goed te werken" bij hamsters, stellen de onderzoekers. Pas aan het einde van het jaar zal het vaccin ook op mensen getest worden.

   Wereldwijd zijn zo'n 160 vaccins in ontwikkeling, maar er zijn tot dusver weinig resultaten openbaar gemaakt. Dit is het enige kandidaat-vaccin dat gebaseerd is op het bestaande vaccin tegen gele koorts; een vaccin dat al tientallen jaren wordt gebruikt en bij gele koorts levenslange bescherming biedt.

   BEKIJK OOK

   Belgisch onderzoek naar coronavaccin 'veelbelovend'
  • 6 UUR GELEDEN

   Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil alle nertsen preventief laten ruimen

   De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opdracht geeft alle nertsenbedrijven in de regio preventief te ruimen. De afgelopen weken werden al twintig nertsenfokkerijen geruimd, nadat er besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. In een brief (PDF) aan de minister schrijft voorzitter Jorritsma dat het preventief ruimen van alle bedrijven ertoe leidt dat onzekerheid bij de fokkers wordt weggenomen en geen nieuwe besmettingen plaats kunnen vinden.

   Volgens de veiligheidsregio is het ruimen ná een besmetting niet "het passende antwoord op de door ons ervaren problematiek". Ook de mogelijkheid om een geruimd fokbedrijf opnieuw op te starten wordt bekritiseerd. "Het kunnen herstarten van fokactiviteiten in een gebied waar het besmettingsgevaar nog niet is geweken en kans op herhaling groot is, is niet uit te leggen", schrijft Jorritsma.

   In de brief wordt gesproken van een "onbevredigende situatie, die niet het beeld geeft dat we met elkaar in controle zijn". Zo is het onduidelijk wat de besmettingsbron bij recent besmette bedrijven is. Ook de rol van boerderijkatten is onbekend.

  • 6 UUR GELEDEN

   Opbrengst benefietavond Suriname overstijgt miljoen

   Het benefietprogramma Nederland voor Surinameheeft ruim 1,1 miljoen euro opgeleverd. De inzamelingsactie voor de aanpak van het coronavirus in Suriname werd gisteravond op NPO1 uitgezonden. Aan het einde van de show stond de teller op 502.068 euro.

  • 7 UUR GELEDEN

   Definitief geen lockdown in Servië na rellen in hoofdstad

   De geplande lockdown in de Servische hoofdstad Belgrado is definitief van de baan. Eerder opperde president Vucic een avondklok voor het komend weekend, maar daar kwam hij gisteren al gedeeltelijk op terug.

   De komende tijd zijn bijeenkomsten met meer dan 10 personen verboden en moeten overdekte horecazaken om 21.00 uur dicht. Met deze opnieuw ingestelde coronamaatregelen hoopt de Servische regering de tweede besmettingsgolf van het coronavirus te beperken.

   De corona-aanpak van de Servische regering leidde de afgelopen dagen tot protesten in verschillende steden in het land. De actievoerders zijn boos omdat Vucic eerder strenge coronamaatregelen invoerde, maar met de verkiezingen in juni in het vooruitzicht het land weer van het slot haalde.

   De betogers probeerden gisteren onder meer het parlement te bestormen. Actievoerders bekogelden de politie met flessen en stenen, agenten vuurden traangas af. Ook meerdere journalisten kregen aanvallen van zowel de politie als betogers te verduren, meldt nieuwssite Balkan Insight.

   Bij de rellen raakten tientallen demonstranten en agenten gewond:

    Sergej Dojcinovic @Serdjosega

   Belgrade riots: Police brutally beats a guy that's already on the floor.

   24 uur geleden

   Het aantal coronabesmettingen in het Balkanland loopt sinds eind juni flink op. De afgelopen week werden dagelijks honderden nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens premier Brnabic staat het gezondheidssysteem van Belgrado "op instorten". Zij sluit strengere maatregelen in de toekomst daarom niet uit.

   Nederland heeft gisteren opnieuw een inreisverbod ingesteld voor Servië en het naburige Montenegro.

  • 7 UUR GELEDEN

   Wereldhandelsorganisatie gaat corona-aanpak onderzoeken

   Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wereldwijde reactie op de coronacrisis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een panel van voormalige regeringsleiders gevraagd de omgang met het coronavirus door nationale regeringen onder de loep te nemen. Oud-premier Clark van Nieuw-Zeeland en voormalig president Johnson Sirleaf van Liberia gaan het onderzoek leiden.

   Ook de reactie van de WHO zelf wordt onderzocht. Onder meer de Amerikaanse president Trump is ontevreden over de wijze waarop de WHO met het coronavirus is omgesprongen. Zo zou de WHO te veel op de hand van China zijn. Gisteren stapte de VS officieel uit de organisatie.

  • 8 UUR GELEDEN

   KNVB presenteert voetbalprotocol

   De KNVB verwacht dat bij de herstart van het betaald voetbal de tribunes voor 20 tot 40 procent bezet kunnen worden. Per stadion wordt bezien hoe het publiek voldoende afstand kan houden. Uitsupporters zijn niet welkom, staat in het protocol van de KNVB over het betaald voetbal.

   Volgens dat protocol moet elk kaartje aan een naam zijn gekoppeld, zodat een contactonderzoek mogelijk is. Op grond van een gezondheidscheck kan iemand de toegang worden geweigerd. Er is nog geen besluit genomen over een verbod op spreekkoren en luid juichen.

   BEKIJK OOK

   KNVB presenteert voetbalprotocol, maar handhaving zangverbod nog onduidelijk
  • 8 UUR GELEDEN

   Advies in België: verplicht mondkapjes in winkels

   De Hoge Gezondheidsraad in België adviseert om het dragen van mondkapjes in winkels te verplichten. Het wetenschappelijke adviesorgaan pleit daarvoor om klanten en verkopers te beschermen "tegen het soms onaangepaste gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen".

   Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de mond- en neusbedekking nodig om de verspreiding van druppeltjes die vrijkomen bij hoesten en praten te verminderen. "Dit beschermt dus anderen en draagt bij tot de bescherming van zichzelf voor zover het masker gemanipuleerd, gebruikt en verwijderd wordt op een adequate wijze", zegt de raad. Dat mensen door het zien van mondkapjes in winkels eraan worden herinnerd dat het virus niet verdwenen is, vindt de raad een positief bijkomend effect.

   In België zijn mondkapjes al verplicht op plaatsen waar het niet haalbaar is om anderhalve meter bij anderen vandaan te blijven, zoals in het openbaar vervoer.

  • 9 UUR GELEDEN

   Koninklijk Concertgebouw kondigt reorganisatie aan

   Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam moet reorganiseren vanwege de financiële gevolgen van de coronapandemie. Het Concertgebouw verwacht dit jaar een verlies te lijden van 3,5 miljoen euro, ondanks de overheidssteun die het krijgt.

   Hoe groot de bezuiniging wordt en hoeveel arbeidsplaatsen mogelijk geschrapt gaan worden, is nog niet duidelijk. Het Concertgebouw zegt zich genoodzaakt te zien "om alle kosten te verlagen, waaronder ook arbeidskosten".

   De ondernemingsraad is om advies gevraagd over de reorganisatie. Na dat advies wordt een definitief besluit genomen over de invulling van de maatregelen.

   Het Concertgebouw is met 700.000 bezoekers een van de best bezochte concertzalen ter wereld.

  • 10 UUR GELEDEN

   Mayenne gaat massaal testen na flinke stijging besmettingen

   In het departement Mayenne, in West-Frankrijk, willen de autoriteiten vanaf volgende week 300.000 mensen testen op het coronavirus. Aanleiding is een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen. In twee weken tijd is dat aantal in dit departement verviervoudigd, tot meer dan 200. De testen zijn vrijwillig.

   De afgelopen weken werden zes clusters van besmettingen ontdekt. Twee ervan waren in slachthuizen. De opleving in Mayenne voedt de angst in Frankrijk dat het virus opnieuw om zich heen kan grijpen.

   "De kans is zeer aanwezig dat we in de herfst te maken krijgen met een tweede golf", zei de voorzitter van de adviescommissie van president Macron, Jean-Francois Delfraissy. "Mensen houden zich steeds minder aan de regels. In het ov worden nog wel maskers gedragen, maar afstand houden en handen wassen: dat verdwijnt veel te snel."

  • 10 UUR GELEDEN

   Chinees alarm over coronavirus half jaar geleden

   Het is vandaag precies een half jaar geleden dat de Chinese autoriteiten bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm sloegen over het coronavirus. Destijds gingen de zorgen over"een mysterieuze longziekte" waardoor tientallen mensen in de stad Wuhan waren geveld.

   Inmiddels zijn er wereldwijd 12.060.772 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Zeker 549.846 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

   Het land met de meeste besmettingen is de Verenigde Staten, waar nu 3.055.144 mensen positief zijn getest en 132.309 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Er worden daar bijna dagelijks records verbroken in het aantal geregistreerde besmettingen. Ook in Brazilië, waar nu 1.713.160 infecties en 67.964 sterfgevallen zijn geregistreerd, grijpt het virus nog altijd hevig om zich heen.

   In veel Europese landen zijn de coronamaatregelen de afgelopen maand versoepeld. Lokale uitbraken, bijvoorbeeld in Spanje en Portugal, leiden er wel toe dat de maatregelen hier en daar tijdelijk weer worden aangescherpt.

  • 10 UUR GELEDEN

   Verzet tegen ongeveer vijfde van coronaboetes

   Een op de vijf mensen die een coronaboete hebben gekregen, gaat in verzet, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Van de 15.530 strafbeschikkingen die zijn uitgevaardigd, is er inmiddels tegen 3014 verzet aangetekend.

   Het OM heeft het aantal verzetszaken bekendgemaakt samen met de andere cijfers over coronagerelateerde zaken die sinds het begin van de coronacrisis in behandeling zijn genomen. Er waren 22.820 overtredingen, die dus in 15.530 gevallen tot een strafbeschikking hebben geleid. Op de vorige peildatum, in mei, waren er nog 7400 strafbeschikkingen uitgevaardigd.

   Verder is bekendgemaakt dat sinds het begin van de coronacrisis tot de peildatum 28 juni in totaal 294 misdrijfzaken zijn binnengekomen die te maken hebben met het virus. In mei waren dat er 207. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hoesten of spugen naar agenten of andere mensen met een publieke taak en zeggen dat ze besmet zijn.

   BEKIJK OOK

   Verzet aangetekend tegen ongeveer vijfde van coronaboetes
  • 11 UUR GELEDEN

   Frustratie en begrip na nieuwe lockdown Melbourne

   De Australische stad Melbourne is opnieuw in lockdown in verband met het stijgende aantal coronabesmettingen in de stad. Inwoners reageren gefrustreerd, maar vaak ook begripvol:

   Video afspelen 01:31

   Melbourne opnieuw in lockdown: 'frustrerend, maar we staan erachter''

  • 13 UUR GELEDEN

   Oxfam: honger door pandemie kan meer levens eisen dan corona zelf

   Door het coronavirus kunnen eind dit jaar naar schatting 12.000 mensen per dag sterven door honger. Dat aantal is potentieel hoger dan het aantal mensen dat dagelijks overlijdt door een besmetting met het virus, waarschuwt hulporganisatie Oxfam Novib in een rapport.

   Door de pandemie lopen naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar om te sterven door voedselgebrek, schrijft Oxfam. Oorzaken die de organisatie noemt zijn massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie, afname van voedselvoorraden en afnemende humanitaire hulp door het virus.

   "De gevolgen van de coronapandemie zorgen ervoor dat nog meer mensen die al worstelen met de effecten van oorlog, klimaatverandering en economische ongelijkheid, te maken krijgen met ernstige voedseltekorten", zegt directeur Michiel Servaes van Oxfam Novib. "Dit geldt niet alleen voor landen zoals Venezuela en Zuid-Sudan, die al langer getroffen worden door voedselcrises, maar ook voor India en Brazilië. Deze pandemie maakt hun al bestaande problemen nog veel erger."

   In het rapport schrijft Oxfam Novib over tien 'hongerhotspots', waar samen 65 procent van de mensen woont die getroffen dreigen te worden door ernstige voedseltekorten als gevolg van de pandemie. Op de lijst staan Jemen, Congo, Afghanistan, Venezuela, de West-Afrikaanse Sahel, Ethiopië, Zuid-Sudan, Sudan, Syrië en Haïti.

  • 14 UUR GELEDEN

   CPB: schrappen centraal examen had vorig jaar 8 procent uitslagen veranderd

   Het niet meetellen van het centraal examen zou in het schooljaar 2018-2019 de uitslag van ongeveer 8 procent van de eindexamenkandidaten hebben veranderd. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB), dat onderzoek heeft gedaan naar de examenresultaten van dat jaar. Als het centraal examen toen niet had meegeteld, zouden bijna 7000 gezakte leerlingen geslaagd zijn. Omgekeerd zouden bijna 8000 geslaagde leerlingen juist zijn gezakt.

   Normaal gesproken bepaalt het cijfer op het centraal examen de helft van het eindcijfer op de middelbare school. Omdat de eindexamens dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgingen, is nu alleen op basis van de schoolexamens besloten of leerlingen geslaagd zijn. Het CPB heeft naar aanleiding van die maatregel onderzoek gedaan naar de resultaten van een jaar eerder.

   Een vervallen van het centraal examen zou volgens het CPB vorig jaar vooral nadelig zijn uitgepakt voor jongens, leerlingen zonder migratieachtergrond en scholieren met hoogopgeleide ouders. Die zouden vorig jaar vaker gezakt zijn op basis van alleen de schoolexamens, maar wisten alsnog te slagen door het centraal examen. Meisjes, leerlingen met een migratieachtergrond en leerlingen met laag- en middelbaar opgeleide ouders hebben vaker baat bij het niet meetellen van het centraal examen.

   Het onderzoek van het CPB kijkt alleen naar de effecten van het schrappen van de centrale examens. Er is niet gekeken naar aanvullende maatregelen, zoals extra herkansingsmogelijkheden.

  • 14 UUR GELEDEN

   Vervoerders vrezen ontslaggolf in ov

   Er dreigt een ontslaggolf in het openbaar vervoer. Als gevolg van de coronacrisis mijden veel mensen het ov, ook nu de dienstregeling weer normaal is. Dat leidt tot financiële problemen bij vervoerders, die ontslagen tot gevolg zullen hebben, waarschuwt koepelorganisatie OV-NL. De vereniging waarin de NS en de regiovervoerders samenwerken, houdt rekening met het verlies van honderden banen, boven op de ongeveer 2000 banen die NS denkt te moeten schrappen.

   "We zitten op dit moment op ongeveer de helft van het aantal reizigers die we voor corona hadden", zei voorzitter Pedro Peters van OV-NL in het NOS Radio 1 Journaal. "Het kabinet heeft opgeroepen: mijd het ov. We moesten echt alleen voor de hoogstnoodzakelijke reizen ermee reizen. Daar hebben de mensen ongelofelijk goed naar geluisterd. We zijn teruggezakt naar nog maar 10 procent van het aantal reizigers dat we hadden. We zitten nu weer op 50 procent, dus het gaat langzaamaan de goede kant op, maar we zitten nog lang niet op 100 procent."

   Dit jaar wordt het openbaar vervoer nog gesteund met een compensatiepakket ter waarde van zo'n 1,5 miljard euro, zegt Peters. "Maar ja, in januari is dit probleem echt nog niet opgelost." OV-NL verwacht dat eind dit jaar maximaal 70 procent van de reizigers het ov weer gebruikt, waarmee de vervoerders dus 30 procent van hun inkomsten zouden mislopen.

   Begin volgende week hebben de openbaarvervoerbedrijven een spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Wij willen voor Prinsjesdag duidelijkheid hebben hoe we verdergaan in het nieuwe jaar."

  • 15 UUR GELEDEN

   'Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt harder getroffen door corona'

   Mensen met een niet-westerse achtergrond, laagopgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking lopen een groter risico om hun baan te verliezen door de coronacrisis. Dat komt doordat zij vaker dan gemiddeld met flexibele contracten werken in sectoren die hard getroffen worden door de crisis, zoals de horeca of de reisbranche, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

   Volgens het adviesorgaan is het belangrijk dat deze mensen snel weer aan werk komen, bijvoorbeeld door middel van omscholing. Anders lopen ze het risico om langdurig in armoede te blijven. Wanneer mensen langer dan een jaar in armoede leven, neemt de kans dat zij daar ooit weer uitkomen sterk af, stelt het SCP.

   BEKIJK OOK

   SCP: kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt harder getroffen door corona 
  • 15 UUR GELEDEN

   'Aruba klaar voor Amerikaanse toeristen'

   Aruba maakt zich op om de eerste toeristen uit de Verenigde Staten te ontvangen. Dat zegt minister Oduber van Toerisme. Vanaf morgen zijn vakantiegangers uit de VS weer welkom in het land. Er worden dan 700 Amerikanen verwacht. Zaterdag komen er nog eens 1400 aan op het eiland en zondag 700.

   Minister Oduber noemt de komst van Amerikaanse toeristen belangrijk voor de economie en de toekomst van het eiland. Voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kwamen er zo'n 20.000 Amerikaanse toeristen per week aan op Aruba, waarmee Amerikaans toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor het eiland.

   De Verenigde Staten zijn zwaar getroffen door het coronavirus en het aantal dagelijks geregistreerde besmettingen lijkt niet af te vlakken. De minister zegt nu te kiezen voor veiligheid en niet voor grote aantallen toeristen. Er zouden voldoende IC-bedden zijn om eventuele nieuwe besmettingsgevallen te behandelen.

  • 15 UUR GELEDEN

   Marokkanen uit buitenland weer welkom in Marokko

   Marokko opent op 15 juli de grenzen voor Marokkanen uit het buitenland, meldt staatspersbureau MAP. Dat betekent dat mensen met een Marokkaans paspoort die bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk wonen, weer naar Marokko kunnen reizen. Ook buitenlanders die in Marokko wonen maar door de coronapandemie tijdelijk niet terug konden, zijn weer welkom.

   Reizigers kunnen zowel per boot als per vliegtuig naar Marokko komen. Volgens het staatspersbureau gaat luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc extra vluchten plannen om mensen naar Marokko te brengen. Veerboten vertrekken uitsluitend vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië).

   Iedereen die naar Marokko wil moet wel een negatieve coronatest kunnen aantonen. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur.

  • 15 UUR GELEDEN

   Liveblog geopend

   Welkom in het nieuwe liveblog met het belangrijkste nieuws over het coronavirus. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   

  Gewijzigd op 2020-07-10 05:59:53
  handtekeningafbeelding