Goedemorgen, OPLEIDINGSINSTITUTEN MAKEN HANDIG GEBRUIK VAN NIEUWE WET TER ONDERSTEUNING het STAP-budget, en hebben daar financieel voordeel bij? Behalve degenen die de opleiding volgen die betalen meer? Maar ook het is een kennelijk HIAAT in de wet en ze maken daar handig gebruik van, van deze omissie en blunder van de politieke samenstellers van deze wetgeving en dat moet dus snel hersteld worden dan door de Kamer?
"Er zit een enorm gat in de regeling", zegt Renée van Schoonhoven, hoogleraar onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, tegen RTL Nieuws over de prijsstijgingen.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
ANP NOS Nieuws•Gisteren, 12:24
Opleiders profiteren van STAP-subsidie en verhogen kosten cursussen
Cursusaanbieders profiteren flink van het STAP-budget, waarmee Nederlanders voor 1000 euro aan opleidingsbudget kunnen krijgen. Volgens onderzoek van RTL Nieuws proberen sommige opleiders met trucs zo veel mogelijk geld te claimen bij de overheid. Dat betekent dat de subsidiepot sneller leeg raakt en minder mensen een cursus kunnen volgen.
Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, zag het al een beetje aankomen. "Goed bedoeld, slecht uitgewerkt", zo zegt hij erover in een reactie tegen het ANP. Opleiders verhogen onder meer de kosten voor hun cursussen, zo blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws.
Geen kortingen
Voor het onderzoek werden alle cursussen bekeken die meer dan honderd keer werden aangevraagd. De kosten zijn vergeleken met die van vorig jaar, voordat het STAP-budget er was. Veel opleiders blijken voor zoveel mogelijk opbrengst te gaan als de overheid de cursus betaalt. Zo werden prijzen verhoogd, zijn er geen kortingen meer en worden alle optionele extra's sowieso aangevinkt.
"Opleidingsinstanties weten dan dat het gegarandeerd geld is waar de leerling dus niet op hoeft te beknibbelen", zegt Fortuin tegen het persbureau. "En dan gaan bij veel instellingen, húp, de prijzen van de opleidingen omhoog."
Welke opleidingen, trainingen en cursussen?
Met het STAP-budget kunnen mensen een opleiding doen om zich te blijven ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Niet alle opleidingen kunnen dus worden betaald met de subsidie. Er zitten bepaalde voorwaarden aan vast. In totaal zijn er vijf aanvraagrondes dit jaar. De volgende start op 1 september.
De subsidie vervangt de mogelijkheid om studiekosten van de belasting af te trekken, omdat bleek dat juist groepen die er bij uitstek van konden profiteren, zoals lager opgeleiden, ouderen en lagere inkomens, er geen gebruik van maakten. Ook moesten mensen het hele opleidingsbedrag vooraf betalen, terwijl zij daar geen geld voor hadden. Iedere Nederlander tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd komt voor het STAP-budget in aanmerking.
Private onderwijsinstellingen, opleidings- en trainingsbureaus moeten verder een keurmerk van brancheorganisatie de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) hebben. Die geeft niet per cursus maar per bedrijf een keurmerk af. Volgens het NRTO is het de verantwoordelijkheid van de opleider om te bepalen of een opleiding aan de eisen wat betreft arbeidsmarktgerichtheid voldoet. Een commissie houdt daar dan weer toezicht op.
"Er zit een enorm gat in de regeling", zegt Renée van Schoonhoven, hoogleraar onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, tegen RTL Nieuws over de prijsstijgingen. "Ethisch gezien is het natuurlijk niet goed wat de bedrijven doen, maar het is niet verboden. Dit had je netjes dicht moeten tikken aan de voorkant, door afspraken te maken over bijvoorbeeld een maximale jaarlijkse prijsstijging."
Volgens Arjen Edzes, lector regionale arbeidsmarkt aan de Hanzehogeschool Groningen, is het onder meer een probleem dat iemand maar één keer een cursus kan doen met het STAP-budget. "Wat daarna overblijft van die 1000 euro, kan hij niet nog eens een keer ergens anders inzetten", zegt Edzes. "De consument heeft er daardoor helemaal geen belang bij om zo goedkoop mogelijk in te kopen." Hij vindt dan ook dat mensen met het overgebleven geld een tweede cursus moeten kunnen volgen.
- Eerste ronde omscholingsbudget STAP na drie dagen op
- Duizend euro omscholingsbudget: goede stimulans of weggegooid belastinggeld?