Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4814 keer bekeken

PSYCHISCHE SCHADE bij veel Groningers

  • dinsdag 11 januari 2022 @ 08:24
    #63
    reactie op (#62) Mystic

    Goedemorgen, EEN GOEDE ZAAK ZEKER, MAAR DE SUBSIDIEPOT VOOR DE GETROFFEN GRONINGERS, 10.000 EURO per huishouden, na stormloop direct leeg.... begrijpeljk!  

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 13-01-22:

    UPDATE 12-01-22 09.00 uur:

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 23:07 • AANGEPAST VANDAAG, 00:28

    Subsidiepot voor aardbevingsgebied Groningen binnen dag leeg na stormloop

    WOORDVOERDER GEMEENTE OLDAMBT

    De pot waaruit huishoudens in het aardbevingsgebied in Groningen een subsidie van 10.000 euro konden krijgen, is binnen een dag leeg. Dat meldt het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het is daardoor niet meer mogelijk nog een subsidieaanvraag in te dienen.

    Gisteren voorspelde het SNN al dat het subsidieplafond mogelijk snel bereikt zou worden. Het was sinds 09.00 uur gisterochtend mogelijk om (digitaal) in de wachtrij te staan voor de aanvragen; het liep de hele dag storm.

    SNN voorspelde die stormloop al, maar de aanvragen liepen nog sneller dan verwacht. Daardoor is de kans groot dat mensen achter het net hebben gevist.

    Voor de subsidie was in eerste instantie een budget beschikbaar van ruim 220 miljoen euro: dat betekende dus dat ruim 22.000 huishoudens 10.000 euro konden krijgen. In totaal heeft het SNN een budget van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld, meldt het samenwerkingsverband op de eigen site, omdat een latere derde subsidie ronde is samengevoegd met de tweede ronde. Dat komt dus neer op in totaal 30.000 huishoudens. Het gehele budget is nu op.

    Het SNN benadrukt dat de hoogte van het budget wordt bepaald door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en dat de inhoudelijke keuzes zijn gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    In onder meer Scheemda was het druk, daar stonden de eerste mensen om 05.30 uur al in de rij:

    0:21 Zie video in oorspronkelijke artikel

    In de rij voor subsidie

    De subsidie is bedoeld om de kwaliteit van de woningen in het aardbevingsgebied te verbeteren. De aanvragers kunnen het geld gebruiken om achterstallig onderhoud te verrichten, de woning te verduurzamen of te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld ook het aanschaffen van zonnepanelen of het verbouwen van de badkamer zijn.

    Niet iedereen met aardbevingsschade kan aanspraak maken op deze subsidie. Voorwaarde is dat het huis niet valt onder het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen en dat het in het aangewezen postcodegebied staat. Ook 123 Drentse huishoudens vallen in het postcodegebied.

    'Kijken of meer geld nodig is'

    Staatssecretaris Vijlbrief voor Mijnbouw en Groningen liet gisteren weten te gaan kijken of er meer geld nodig is voor de subsidieregeling. "Er is een budget en dat kan uitgeput raken", zei de kersverse staatssecretaris na de eerste ministerraad van Rutte IV. "Wat ik wel kan doen is dat ik er eens goed naar kijk of ik daar nog iets aan kan doen, als het budget dreigt overschreden te worden."

    De gaswinning in Groningen heeft geleid tot aardbevingen en schade aan huizen in het gebied. Waarom die aardbevingen ontstaan legt NOS op 3 in dit filmpje uit:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Groningen beeft en dat komt hierdoor | NOS op 3

    Volgens Vijlbrief is het niet zo gek dat er een plafond is. "Het geld moet ook opgebracht worden. Maar ik ga ervoor staan. Ik ga ze helpen, laat dat een goed teken voor de Groningers zijn."

    De staatssecretaris zei verder dat hij met zijn Duitse ambtsgenoot gaat overleggen over de levering van Gronings gas aan Duitsland. Nederland is dat contractueel verplicht, maar het betekent wel dat de gaskraan in Groningen voorlopig alleen maar verder opengaat in plaats van dicht. Vijlbrief wil tot april de tijd nemen om met een oplossing te komen.

    'Het is een loterij'

    Er stonden vandaag rijen voor de gemeentehuizen met mensen die niet te laat willen zijn. Ook online zijn er lange wachttijden; op het piekmoment om 09.00 uur stonden er 50.000 wachtenden in de rij, zegt SNN-directeur Marjan Dol.

    Tanja Huizinga-Kats uit Delfzijl had vandaag vrij gevraagd, zodat ze meteen om 9.00 uur in de digitale wachtrij kon staan. Uren later schoot het nog niet veel op: "Om 17.00 waren we er bijna, 'nog een paar minuten wachten' stond er. Maar toen versprong het opeens, en stonden we weer achteraan."

    Het systeem noemt ze raar en "vooral oneerlijk". "Ook als ik het wel krijg, zijn er andere mensen die het niet krijgen. Mensen die vandaag moesten werken en niet konden inloggen, vangen gewoon bot." Huizinga-Kats hoopt dat er geld bijkomt, zodat "iedereen die er recht op heeft wat krijgt."

    Jolanda Knoop uit Sappemeer is ook bang dat ze niet door de digitale wachtrij komt. Ze zit al vanaf 10.00 uur achter haar computer. "Hier uit de omgeving denken er allemaal hetzelfde over. Het is een loterij, schandalig dat we zo behandeld worden. We zijn boos, en wat betreft de nieuwe regering ook niet echt hoopvol."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-01-13 09:34:39
    handtekeningafbeelding
  • zondag 09 januari 2022 @ 19:53
    #62
    reactie op (#61) herman_dad

    Tja heel erg voor de Groningers. Die al veel schade hebben en weer de pineut zijn.

  • vrijdag 07 januari 2022 @ 00:13
    #61
    reactie op (#60) herman_dad

    Goedemorgen, TELEURSTELLING GROOT, NÓG MEER GASWINNING IN GRONINGEN NODIG OM DUITSLAND TE HELPEN, te redden. In tegenstelling tot de eerdere belofte snel af te bouwen..?? Veel Groningers zijn dus weer de dupe, ook bij volledig stoppen zouden aardbevingen niet direct verleden tijd zijn maar toch op (langere) termijn wel en die wordt nu zeker weer langer... 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 13.00 uur: DE MINISTER BEGRIJPT HET!! ..... de minister begrijp het!... de minister begrijpt het!...  MAAR DEZE BEGRIPVOLLE MINISTER IS STRAKS, vrijdag 7 jan. WEG, MAANDAG 10 januari EEN NIEUWE AAN DE GASHANDEL... en begrijpt die het dan ook?? 

    UPDATE 23.00 uur: 

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 19:20 • AANGEPAST VANDAAG, 21:01

    Nog meer gas uit Groningen nodig dit jaar, want Duitsland heeft te weinig

    Dronefoto van een gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de NAM ANP

    Er is meer gas uit Groningen nodig dit jaar, zegt het ministerie van Economische Zaken. Duitsland heeft meer gas nodig om in zijn energiebehoefte te voorzien doordat energiebesparende maatregelen daar minder effectief zijn dan verwacht, aldus het ministerie.

    De Duitsers hebben Nederland gevraagd dat gas te leveren. Ze hebben 1,1 miljard kuub gas nodig, terwijl er in totaal het komende gasjaar (1 oktober 2021 tot 30 september) 2022) nog maar 3,9 miljard kuub uit de Groningse bodem zou worden gehaald. Dat wordt maximaal 7,6 miljard kuub, mits het niet extreem koud wordt. Er zou sowieso al meer gas worden gewonnen dan de prognose.

    Waarom moet Nederland gas leveren aan Duitsland?

    Nederland heeft een langjarig contract met Duitsland dat in dit decennium afloopt. Volgens dat contract is Nederland verplicht gas voor Duitse huishoudens te leveren. Daar werkt Duitsland ook zelf aan, maar het lukt niet in het tempo waarop was gehoopt. Zo'n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op Gronings gas, net als vrijwel alle Nederlandse huishoudens.

    In november maakte demissionair minister Blok (EZ) bekend dat er meer Gronings gas nodig is vanwege de vertraging in de bouw van een stikstoffabriek, die buitenlands gas moet omzetten naar de kwaliteit van het Groningengas (laagcalorisch). De fabriek zou in april klaar zijn, maar dat gaat niet lukken en ook daarom is er meer gas nodig dan gepland.

    Risico's van extra winning

    Blok heeft zijn Duitse collega met klem gevraagd alle mogelijke maatregelen te nemen in de hoop dat het extra gas niet nodig is. Ondertussen laat hij TNO aanvullend onderzoek doen naar de risico's op aardbevingen. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen bestudeert de risico's van de extra winning.

    Voor 1 april neemt de nieuwe minister een definitief besluit. Nederland is door afspraken uit het verleden wel verplicht Groningengas te leveren, als Europese afnemers waar contracten mee zijn daarom vragen.

    Waar komt ons aardgas vandaan als het Groningse gasveld sluit? En wat kost ons dat (politiek)? Dat legt NOS op 3 uit in onderstaande video:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    De prijs die we betalen voor stop op Gronings gas

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-01-07 22:34:18
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 16 november 2021 @ 06:50
    #60
    reactie op (#59) herman_dad

    Goedemorgen, 'BREAKING': ZEER ZWARE AARDEVING 3,2 IN GRONINGEN VANNACHT.  Bij Garrelsweer, maar de beving, zie kaartje was (lichter) te voelen tot in Friesland, Nrd-West Duitsland en bijna tot aan Enschede. Het is op één na de zwaartse beving (3,6) tot nu toe meldt SBS-Nieuws. Er zijn geen berichten van slachtoffers, gewonden en ook van schade's nog niets bekend maar we kunnen aannemen daarover in de loop van de dag en later, zal dit weer aanzienlijk zijn? Vele Groningers schrokken vannacht wakker en waren zeer onder de indruk....Ook via social media melden inwoners van het gebied dat zij flink onder de indruk zijn van deze beving:

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 18-12-21 09.00 uur:

    UPDATE artikelen: 

    Staatstoezicht: nog jarenlang aardbevingen in Groningen

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • VANDAAG, 02:39

    Aardbeving met kracht van 3,2 in Groningen

    Schade na een eerdere aardbeving bij Garrelsweer ANP

    In de omgeving van Garrelsweer is in de nacht van maandag op dinsdag rond 01:46 uur een aardbeving gevoeld. De beving had een kracht van 3,2, meldt het KNMI:

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 16-11-2021 om 00:46:48 UTC (01:46:48 NL) vond bij #Garrelsweer een #aardbeving plaats met een magnitude van 3.2 (automatisch). https://t.co/1l0Aer4e8i

    4 uur geleden

    Over eventuele schade is nog niets bekend. Op de redactie van RTV Noord kwamen honderden meldingen binnen van mensen die de beving hadden gevoeld. Iemand uit Loppersum noemt de beving "ongekend" en "erg hard". Een inwoner van de gemeente Groningen schrijft: "Het hele huis trilde kort maar hevig." Een inwoner van Bedum voelde een "heftige trilling, met krakende kozijnen. Een rommelend geluid en ineens een dreun en de ramen trilden." En een bewoner van Ten Boer laat weten: "Alles trilde. Met name de buizen van de cv."

    Ook via social media melden inwoners van het gebied dat zij flink onder de indruk zijn van deze beving:

    profielfoto miranda@mkosvdp

    Kleding hangers schuiven in de kast. Het huis gaat van links naar rechts... Ik ben bang. Tranen rollen over mijn wangen.. Tjemig jongens. Dit was een beste! #aardbeving #TenPost @2eKamertweets @RTLnieuws @rtvnoord @ShownieuwsSBS6

    4 uur geleden

    profielfoto Sandra de Jong@sandradejongcom

    En hier aan de rand van stad ook. De bloempotten rammelden op de boekenkast. Getverdemme. Lig nu met bonkend hart in bed. #aardbeving https://t.co/j9VGSyPcmq

    5 uur geleden

    Gisteravond bleek al dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) uitleg eist van gaswinningsbedrijf NAM over de verhoogde seismiciteit rondom Loppersum, een dorp vlakbij Garrelsweer. Daar zijn in de afgelopen anderhalve maand relatief veel aardbevingen geweest en daarmee is een grenswaarde uit de Mijnbouwwet overschreden.

    Sinds begin oktober zijn er relatief veel voelbare aardbevingen in Groningen geweest. Op 4 oktober waren het er zelfs drie op één dag bij Zeerijp (2.5 en 2.2) en Appingedam (1.8). Twee dagen later was er nog een beving met een kracht van 1.3 bij Zeerijp en op 8 november nog een van 1.7 bij Westeremden.

    Grenswaarde overschreden

    Met name de recente aardbevingen bij Zeerijp en Westeremden hebben er voor gezorgd dat de zogeheten 'maximale aardbevingsdichtheid' is opgelopen naar 0,42 aardbevingen per vierkante kilometer per jaar. De grenswaarde in de Mijnbouwwet staat op 0,40 aardbevingen per vierkante kilometer per jaar.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van @rtvnoord

    Gewijzigd op 2021-12-18 08:07:21
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 11 november 2021 @ 00:13
    #59
    reactie op (#58) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG, GRONINGERS ZEER TELEURGESTELD over besluit gaswinning, UITSTEL. Uiteraard, weer meer psychische schade...

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 21:55

    Groningers teleurgesteld over gaswinning: 'Keer op keer hetzelfde verhaal'

     

    Actievoerders in Groningen in 2019, na een zware aardbeving in Westerwijtwerd ANP

    "Je kijkt er bijna niet meer van op, maar het blijft ontzettend verdrietig." Femke Braamhorst is hoorbaar teleurgesteld ovehet bericht dat er de komende tijd misschien meer Gronings gas moet worden gewonnen dan werd gedacht.

    Ze spreekt uit ervaring: de Groningse heeft zelf te maken met aardbevingsschade - in haar huis in Den Horn verschenen in 2012 de eerste scheuren - en ze had gehoopt dat het demissionaire kabinet zich zou houden aan de afspraken over het afbouwen van de gaswinning. "Je wordt continu teleurgesteld, het is keer op keer hetzelfde verhaal", zegt ze in het NOS-NTR-programma Nieuws en Co.

    Demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat de afbouw tot nu toe sneller gaat dan gedacht, maar dat er wel een kink in de kabel is: in april 2022 zou een cruciale stikstofinstallatie opengaan in Zuidbroek, maar vanwege corona wordt dat een paar maanden later. In de fabriek wordt geïmporteerd gas straks met behulp van stikstof geschikt gemaakt voor gebruik in Nederlandse huishoudens.

    Nu dat waarschijnlijk pas vanaf volgende zomer kan, rijst de vraag wat dat betekent voor de Nederlandse gasvoorraad. De Gasunie denkt dat er "vermoedelijk" tot oktober volgend jaar iets meer Gronings gas moet worden gewonnen dan afgesproken. Maar demissionair minister Blok zegt dat hij die stap alleen neemt "als het echt niet anders kan" en dat hij de gevolgen van de vertraagde stikstofinstallatie zo klein mogelijk wil houden.

    'Hoopte dat ze dingen goed wilden doen'

    Het is dus nog allerminst zeker dat de gaskraan tijdelijk verder opengaat, maar voor Braamhorst begint de maat vol te raken. Vorige week nog sprak de Groningse over het onderwerp met de partijleiders van de vier formerende partijen. Ze was een van de vijf gedupeerden die VVD, D66, CDA en ChristenUnie toen ontmoetten voor een gesprek over de gaswinning en aardbevingen in de provincie.

    "Ik voel me medeverantwoordelijk voor al die Groningers, die zo veel verdriet en ellende hebben. Dus je zegt geen 'nee' als je zoiets wordt gevraagd. Mijn hoop was dat ze nu dingen goed wilden doen."

    Luister hieronder het radiogesprek met Braamhorst terug:

    Gedupeerde over gaswinning: 'Keer op keer hetzelfde verhaal'

    Volume 90% 00:00 05:06

    Beluister in oorspronkelijke artikel 

    Het was voor het eerst dat de formerende partijen in gesprek gingen met gedupeerden van een netelige kwestie. Later spreken de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie nog met slachtoffers van de toeslagenaffaire. Volgens de informateurs willen de partijen op die manier een begin maken met de beloofde nieuwe bestuurscultuur.

    'Grote domper'

    Het gesprek van Braamhorst met de vier partijleiders, die onderzoeken of ze samen een nieuw kabinet kunnen vormen, staat in principe los van de brief van demissionair minister Blok over de gaswinning de komende tijd. Maar voor de Groningse draagt de combinatie wel bij aan haar gevoel van frustratie. Ze denkt ook dat de partijleiders al wel van de vertraagde stikstoffabriek afwisten toen ze met haar in gesprek gingen. "Ik was onderdeel van de beeldvorming, helaas."

    Ook andere betrokkenen bij het Groningse gasdossier zijn teleurgesteld over de mogelijke gevolgen van de vertraging. "Dit is een grote domper", reageerde Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging bij RTV Noord. "Een aantal maanden geleden hoorden we nog dat de bouw van de stikstoffabriek op schema lag. Ze kunnen het niet maken om de gaskraan open te draaien."

    Voorzitter Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad is niet volledig verrast door het nieuws, maar ergert zich wel. "Steeds die beloftes die ze niet nakomen. Je wordt daar wel een keer moe van."

    Het dichtdraaien van de Groningse gaskraan

    In 2018 maakte het kabinet bekend dat de Groningse gaskraan dicht zou gaan, maar het tempo waarop dat gebeurt is aan veranderingen onderhevig. Toenmalig minister Wiebes zei aanvankelijk dat de gaswinning uiterlijk in oktober 2022 onder de 12 miljard kuub moet zijn gedaald. In 2019 was hij nog optimistischer: de gaswinning zou in 2020 al onder de 12 miljard kuub komen en dan halverwege 2022 helemaal naar nul kunnen gaan, bij gemiddelde temperaturen.

    Het eerste is gelukt, maar voor dat laatste geldt dat waarschijnlijk niet. Demissionair minister Blok verwacht dat het komende 'gasjaar' (1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022) nog 3,9 miljard kuub gas wordt gewonnen in Groningen. Als de vertraagde stikstoffabriek inderdaad problemen oplevert, komt daar dus nog iets bij.

    Ter vergelijking: in het afgelopen gasjaar (1 oktober 2020 tot 1 oktober 2021) is 7,8 miljard kuub gas gewonnen in Groningen. Zes jaar geleden ging het nog om 42,5 miljard kuub.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 10 november 2021 @ 00:09
    #58
    reactie op (#57) herman_dad

    Goedemorgen, NU WEER EXTRA GASWINNING NODIG (?) EN TEGENVALLER VOOR GRONINGEN EN DE GEDUPEERDEN. Mogelijk zal de komende tijd in Groningen meer gas worden gewonnen dan eerder werd gedacht. Demissionair minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat dat komt door de verlate oplevering van een nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 13:46 • AANGEPAST VANDAAG, 14:59

    Mogelijk tijdelijk meer gaswinning nodig in Groningen

     

    Stikstofinstallatie Zuidbroek ANP

    Mogelijk zal de komende tijd in Groningen meer gas worden gewonnen dan eerder werd gedacht. Demissionair minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat dat komt door de verlate oplevering van een nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek.

    Het gebruik van die installatie speelt een belangrijke rol bij de afbouw van de winning in Groningen. De installatie maakt het mogelijk om stikstof toe te voegen aan gas uit het buitenland, waardoor het geschikt wordt om hier te gebruiken.

    Niet op 1 april klaar

    De fabriek in Zuidbroek zou 1 april volgend jaar in gebruik worden genomen, maar de Gasunie heeft laten weten dat die datum door de coronacrisis niet wordt gehaald. De coronamaatregelen hebben geleid tot vertraging in de werkzaamheden en ook konden niet alle materialen op tijd worden geleverd. Volgens de nieuwe planning wordt de oplevering een paar maanden opgeschoven.

    Blok schrijft aan de Kamer dat de Gasunie de gevolgen van de vertraging voor de gaswinning en de definitieve sluiting van het 'Groningenveld' nu onderzoekt.

    De Gasunie denkt dat "vermoedelijk een verhoging" nodig is van de hoeveelheid te winnen gas in dit "gasjaar", dat loopt tot oktober. Maar Blok geeft daar alleen toestemming voor als het echt niet anders kan. Hij neemt die stap niet zonder de risico's in kaart te brengen, schrijft hij. De minister wil de Kamer binnenkort nader informeren.

    De gaswinning heeft geleid tot aardbevingen en schade aan huizen in het gebied. Waarom die aardbevingen ontstaan legt NOS op 3 in dit filmpje uit:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Groningen beeft en dat komt hierdoor | NOS op 3

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 02 november 2021 @ 00:21
    #57
    reactie op (#56) herman_dad

    Goedemorgen, EINDELIJK EERSTE STAP, REGELING VAN 5000 E VOOR KEINE SCHADE;S GRONINGEN van start. Nu de rest nog....

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 11:56

    Regeling vaste vergoeding 5000 euro voor lichte aardbevingsschade van start

     

    Schade aan een monumentale toren in Zeerijp door een beving in 2018 ANP

    Mensen die voor het eerst een melding doen van aardbevingsschade kunnen vanaf vandaag kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro. De regeling is met name bedoeld voor lichtere en eenvoudige schadegevallen en moet ervoor zorgen dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) minder tijd kwijt is aan de afhandeling van die zaken.

    Wie kiest voor het vaste bedrag moet foto's maken van de schade en die opsturen naar het IMG. Na de uitbetaling volgt een nulmeting, zodat de schade niet nog een keer kan worden verhaald.

    De keuze voor deze regeling is niet zonder consequenties; hierna kan niet zomaar opnieuw een vergoeding worden aangevraagd. Dat kan alleen als er een nieuwe aardbeving is geweest die opnieuw tot schade heeft geleid, schrijft RTV Noord.

    13.000 geïnteresseerden

    Volgens het IMG kunnen ongeveer 100.000 huishoudens aanspraak maken op de regeling. Vooralsnog hebben zo'n 13.000 huiseigenaren aangegeven dat ze interesse hebben in de vaste, eenmalige vergoeding. Het IMG heeft ongeveer 1 miljard euro voor de regeling gereserveerd.

    De regeling werd in mei aangekondigd en zou oorspronkelijk meteen na de zomer van start gaan. Dat ging niet door vanwege een beperkte IT-capaciteit. Halverwege oktober werd bekend dat de invoering opnieuw twee weken was vertraagd, ditmaal omdat het IMG meer voorbereidingstijd nodig had.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van  RTV Noord.

    handtekeningafbeelding
  • maandag 04 oktober 2021 @ 10:06
    #56
    reactie op (#55) herman_dad

    Goedemorgen, UPDATE !! VANDAAG MEERDERE BEVINGENEN ! WEER EEN AARDBEVING NABIJ LOPPERSUM, van 2,5 VANNACHT. Van nieuwe schade's nog niets bekend maar dat zal er zeker weer zijn.   

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 19-10-21:

    UPDATE 14-10-21: Waarom zijn we niet verbaasd?

    UPDATE 9-10-21:

    UPDATE 5-10-21: VANDAAG nog een beving bij Loppersum MAAR ook 1 BIJ APPINGEDAM... en dat is een andere dan een nabeving mogelijk bij Loppersum.... EN MEER SCHADE GEMELD DAN VOORHEEN: (22.00 uur) 

    Bij het Groningse dorp Zeerijp is voor de derde keer vandaag een aardbeving gemeten. De beving van 2,2 was net voor 21.00 uur op 3 kilometer diepte, meldt het KNMI. Het instituut registreerde eerst een kracht 2,3, maar dit werd kort daarop bijgesteld.

    Eerder vandaag vonden ook al twee lichte bevingen plaats in Groningen. Vanochtend ging het om een beving van 2,5 bij Zeerijp en rond 15.30 uur volgde er een van 1,8 in Appingedam. Volgens het KNMI was de aardschok bij Appingedam van vanmiddag geen naschok van de eerdere beving. Onduidelijk is nog of dat ook voor de beving van vanavond geldt.

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 08:17

    Aardbeving met kracht van 2,5 bij Zeerijp

    Bij het Groningse dorp Zeerijp is vannacht een aardbeving van 2,5 gemeten. De beving was net voor 05.00 uur op 3 kilometer diepte, meldt het KNMI. Het epicentrum lag vlak bij Loppersum, dat vaker wordt getroffen door aardbevingen.

    RTV Noord kreeg tientallen meldingen binnen van mensen die de beving hebben gevoeld. Inwoners spraken van gerommel, bewegende muren en een harde dreun. "Deze voelde weer alsof we boven op de metro wonen", zegt Karin de Boer uit Loppersum.

    "Heel vervelend, als je zo wakker moet worden", zegt Seraja uit Loppersum, "En je kinderen zijn al niet meer onder de indruk, dat zegt toch wat..."

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 04-10-2021 om 02:59:08 UTC (04:59:08 NL) vond bij #Zeerijp een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.5 (reviewed). https://t.co/KrTQY77WD1

    4 uur geleden

    Vanwege de jarenlange gaswinning zijn er geregeld aardbevingen in de regio. Op 19 juni werd nog een beving met een kracht van 2,3 gemeten bij Stedum. En op 12 juni werd een beving met een kracht van 2,0 geregistreerd bij Loppersum. In mei mat het KNMI zes bevingen, met een kracht uiteenlopend van 0,3 tot 1,4.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord 

    Gewijzigd op 2021-10-19 09:51:17
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 25 september 2021 @ 09:07
    #55
    reactie op (#54) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg SCHADEAFHANDELING: GRONINGERS TELEURGESTELD OVER UITBLIJVEN DEFINITIEVE DATUM met stoppen van de gaswinning.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:24

    Groningers teleurgesteld over ontbreken einddatum gaswinning

    Gaswinningslocatie in Saaksum NOS

    Demissionair minister Blok van Economische Zaken is van plan om voorlopig nog een aantal putten in het Groningse gaswinningsgebied op de "waakvlam" te houden. Hoe lang nog, dat laat hij in het midden. Komend 'gasjaar' moet het gaswinningsbedrijf NAM 3,9 miljard kuub gas winnen. Ter vergelijking: in 2014 werd er nog 42,5 miljard kubieke meter gewonnen.

    Dat er nog steeds geen duidelijke einddatum wordt gesteld aan de gaswinning in Groningen is een grote teleurstelling voor de Groninger Bodem Beweging. In 2019 beloofde minister Wiebes, de voorganger van Blok, de Groningers nog dat vanaf 2022 de gaswinning uit Groningen 0 zou zijn bij een normale winter.

    De minister van Economische Zaken moet jaarlijks, rekening houdend met de veiligheid van Groningers en de leveringszekerheid van gas, beslissen hoeveel gas de NAM uit het Groningenveld moet winnen. De belofte van Wiebes blijkt iets te optimistisch te zijn geweest. Ook bij een normale winter wordt er na 2022 nog 1,5 miljard kuub gas uit een aantal putten in het Groningenveld gehaald "zodat de productie weer aan de gang kan in het uitzonderlijke geval dat dat nodig is', schrijft minister Blok nu.

    Dat kan gebeuren in een langdurige koude winter, als er te weinig gas is opgeslagen of als er te weinig gas uit het buitenland kan worden gehaald. Dat buitenlandse gas heeft een andere verbrandingswaarde dan het Groningse gas en moet eerst worden omgezet naar dezelfde kwaliteit. Daarvoor zijn bestaande stikstofinstallaties nodig, maar ook een nieuwe fabriek die nu in aanbouw is. Die fabriek moet op 1 april volgend jaar klaar zijn. Lukt dat niet, dan is een back-up noodzakelijk.

    Gasvoorraden

    Het baart de Groninger Bodem Beweging (GBB), die opkomt voor mensen met aardbevingsschade, zorgen. "We horen de geluiden over hoge energieprijzen, lege gasopslagen en de tegenvallende beschikbaarheid van gas uit het buitenland", zegt Merel Jongkind namens de GBB. "We hadden daarom nu liever eindelijk een duidelijke einddatum gezien".

    Minister Blok benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer juist dat de afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld op schema ligt. Hij schrijft te werken aan de volledige en definitieve sluiting van het Groningenveld. Cruciaal daarvoor is de beschikbaarheid van de gasopslag in Grijpskerk. Die moet worden gevuld met laagcalorisch gas, uit Groningen of het buitenland. Als dat is gebeurd, kan het veld sneller dicht.

    "Het moment van sluiting van het Groningenveld kan worden vervroegd van tussen 2025 en 2028 naar 2023 of 2024", schrijft Blok. De bal ligt wat hem betreft bij de NAM, die de gasopslag beheert en een plan moet indienen hoe die gevuld kan worden. Dat is nog niet gebeurd. In een reactie op het jongste gasbesluit meldt de NAM dat vanaf volgend jaar april de gasopslag in Grijpskerk kan worden gevuld.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 17 augustus 2021 @ 10:32
    #54
    reactie op (#53) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg SCHADEAFHANDELING: GRONINGERS DUPE VAN FALEND BELEID... PAGINAGROTE advertentie van Bodem Beweging... Ach, we zeggen er hier maar niets meer van.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 08:46

    Paginagrote advertentie Bodem Beweging: 'Groningers dupe van falend beleid'

    De advertentie van de Groninger Bodem Beweging NOS

    In een paginagrote advertentie in diverse landelijke dagbladen pleit de actiegroep Groninger Bodem Beweging voor een duidelijk kabinetsbeleid rond de aardbevingsproblematiek. "Groningers zijn geen slachtoffer van een natuurramp, maar duizenden bewoners zijn tot slachtoffer gemaakt door onverantwoorde gaswinning en daaropvolgend falend overheidsbeleid."

    Hoewel de gaskraan de komende jaren wordt dichtgedraaid, is er nog altijd een aantal dingen dat het Rijk moet aanpakken, vindt de belangenorganisatie.

    Probleem met deskundigen bij schadeafhandeling

    Zo wil de Bodem Beweging dat zwakke huizen snel worden versterkt, omdat het risico op zwaardere aardbevingen nog niet helemaal weg is. Dat duurt nog veel te lang, waardoor mensen in onzekerheid zitten en in sommige gevallen zelfs psychische problemen hebben, zegt de actiegroep.

    Ook staat in de advertentie dat er een duidelijke lijn nodig is bij de afhandeling van schade. Ingehuurde deskundigen die metingen doen, zouden weinig verstand hebben van mijnbouwschade. "Dat levert vaak grillige vergoedingspatronen op: je buren krijgen de schade wel vergoed, maar jij niet." Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) erkende dat eerder dit jaar ook.

    Waarom ontstaan er eigenlijk aardbevingen bij gaswinning? NOS op 3 legt het in dit filmpje uit:

    Zie video in oorspronkelijke artikel 

    NOS op 3: Gaswinning in Groningen

    Al met al wil de Groninger Bodem Beweging dat er beter wordt geluisterd naar de slachtoffers en dat de burger "werkelijk centraal wordt gesteld".

    In het meest recente jaarlijkse rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen staat dat zo'n 14.000 Groningers nog steeds niet weten of hun huis veilig is bij een aardbeving. Sinds het begin van de inspecties in 2016 is bij 7500 panden nog niets onderzocht. 2000 adressen zijn inmiddels wel versterkt.

    Om kleine en gemakkelijke schadegevallen snel te kunnen afhandelen, heeft het IMG het dit jaar mogelijk gemaakt om een eenmalige vergoeding van 5000 euro aan te vragen. 200.000 mensen komen daarvoor in aanmerking. De regeling is bedoeld om de schadeafhandeling te versnellen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding