Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4813 keer bekeken

PSYCHISCHE SCHADE bij veel Groningers

  • woensdag 11 augustus 2021 @ 00:11
    #53
    reactie op (#52) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg SCHADEAFHANDELING: SCHADELOKET BETAALT GEDUPEERDEN ALSNOG en zet de vergissing recht....

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    AANVULLING dd 2-9-21: 

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 20:54

    Schadeloket Groningen zet fout recht en betaalt gedupeerden alsnog

    Het schadeloket keerde 368.000 euro uit aan mensen die daar geen recht op hebben NOS

    Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maakt alsnog geld over naar de mensen die in juni en juli ten onrechte niets hebben gekregen, nadat zij een melding van aardbevingsschade hadden gedaan.

    Het IMG maakte in juni en juli in totaal 368.000 euro over naar mensen die daar geen recht op hadden. Het geld had naar mensen moeten gaan die een schademelding hebben gedaan als gevolg van de gaswinning in Groningen.

    Het IMG weet nu waardoor er geld is overgemaakt naar de verkeerde personen. "De situatie is veroorzaakt door een fout in het automatische betalingssysteem van het IMG die in hele specifieke gevallen optrad. Het systeem is inmiddels aangepast", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord.

    Verkeerd rekeningnummer

    De fout is ontdekt bij 28 betalingen. Gemiddeld gaat het om iets meer dan 13.000 euro per vergoeding. De betalingen zijn overgemaakt naar een verkeerd bankrekeningnummer.

    De mensen die in eerste instantie hun vergoeding zijn misgelopen, zijn volgens het IMG allemaal telefonisch benaderd. Zij kunnen hun vergoeding deze week op het juiste bankrekeningnummer vinden.

    Met de mensen die ten onrechte een vergoeding hebben gekregen worden afspraken gemaakt om het onterecht ontvangen geld terug te betalen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord.

    Gewijzigd op 2021-09-02 08:58:44
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 03 augustus 2021 @ 00:15
    #52
    reactie op (#51) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg SCHADEAFHANDELING: en dan WORDT ER UITGEKEERD, GAAT HET NAAR DE VERKEERDEN.... We zeggen maar niets meer.... U mag dat zelf wel doen.... 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 22:08

    Schadeloket Groningen maakt 368.000 euro over naar de verkeerde personen

    NOS

    Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft 368.000 euro overgemaakt naar mensen die daar geen recht op hebben. Het geld had naar mensen moeten gaan die een schademelding hebben gedaan als gevolg van de gaswinning in Groningen, maar zij hebben tot op heden nog niets gekregen.

    De fout is volgens IMG tot nu toe ontdekt bij 28 betalingen in de afgelopen twee maanden. Gemiddeld gaat het om iets meer dan 13.000 euro per vergoeding. De betalingen zijn overgemaakt naar verschillende verkeerde bankrekeningnummers. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt nog onderzocht.

    "De foutieve betalingen dateren uit de periode juni en juli 2021", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord. "Onze eerste prioriteit is er nu voor te zorgen dat de rechthebbenden alsnog op korte termijn het bedrag krijgen uitbetaald waar zij recht op hebben."

    De mensen die ten onrechte geld hebben gekregen, moeten dat weer terugbetalen. "Het IMG zal de onterecht uitbetaalde bedragen terugvorderen." Het IMG gaat contact opnemen met deze mensen en met de mensen die het geld eigenlijk hadden moeten krijgen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord.

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 13 juli 2021 @ 00:30
    #51
    reactie op (#50) herman_dad

    Goedemorgen, EN OOK DIT WEER, GRONINGEN EN SCHADEAFHANDELING, BIJNA AL NET ZO'N SCHANDAAL ALS de Toeslagen affaire Belastingdienst, ook uitzichtloos..... angry want maar liefst 14.000 Groningers nog in onzekerheid over veiligheid van hun woning Een procedure bij de Raad van State loopt nog.

    AANVULLING 21-7-2021:

    NAM wil 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers woest 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    Een bewoner neemt de schade op na een aardbeving in 2020 ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:28 • AANGEPAST GISTEREN, 19:07

    14.000 Groningers nog in onzekerheid over veiligheid van hun woning

    Zo'n 14.000 Groningers weten nog steeds niet of hun huis veilig is bij een aardbeving die wordt veroorzaakt door gaswinning. Dat zijn er veel te veel, zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het jaarlijkse rapport over de stand van zaken.

    De inspecties begonnen in 2016, maar vijf jaar later is er bij zo'n 7500 panden nog niets onderzocht. Nog eens 7000 adressen zijn wel geïnspecteerd, maar daarvan hebben de bewoners de beoordeling nog niet gezien. Ze weten dus niet of hun huis verstevigd moet worden en hoe lang dat kan duren. Het beoordelen gaat volgens het SodM wel steeds sneller.

    Stress en gezondheidsrisico's

    De toezichthouder pleitte al eens voor een crisisaanpak om de urgentie te benadrukken. Niet alleen vanwege de mogelijk fysieke onveiligheid van de panden, maar ook vanwege de sociale gevolgen. De jarenlange onzekerheid leidt tot stress en gezondheidsrisico's bij een deel van de bewoners, blijkt uit gezondheidsonderzoeken.

    Bovendien brokkelt onder getroffen bewoners het vertrouwen in de overheid af. Daarom moet die er alles aan doen om de versterking in 2028 af te ronden, vindt het SodM.

    Versterken huizen duurt lang

    Dit jaar zei de directeur van gaswinningsbedrijf NAM, op basis van onderzoek van TNO, dat er nog maar 50 huizen zo onveilig zijn dat er versterking nodig is. Het SodM gaat er niet van uit dat alle huizen die nog niet aan de beurt zijn geweest onveilig zijn. Wel zijn de inspecties nodig om duidelijkheid te geven en om het vertrouwen van mensen weer terug te krijgen, zegt de toezichthouder.

    Hoewel de inspecties steeds vlotter verlopen, gaat de versterkingsoperatie een stuk minder snel. Daarvoor staan nog zo'n 10.000 huizen op de wachtlijst. Deze achterstand lijkt steeds groter te worden, want de doorlooptijd van het opleveren van een versterkte woning is afgelopen jaar toegenomen van gemiddeld 3,4 jaar naar 4,1 jaar.

    In totaal zijn in Groningen nu bijna 2000 adressen versterkt.

    NOS op 3 maakte in 2018 deze uitlegvideo over de aardbevingen in Groningen:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Groningen beeft en dat komt hierdoor

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-07-22 12:55:56
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 26 juni 2021 @ 00:12
    #50

    Goedemorgen, VOORLOPIG TOCH NOG GASWINNING IN GRONINGEN DOOR TEGENVALLERS BIJ DE AFNEMERS. Er is zelfs nog meer gas nodig dan voorzien. Hier zal niemand blij mee zijn, ten koste weer van...... we hoeven niet te raden. Is er echt geen ANDERE oplossing? 

    NAM wil 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers woest 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    De gasopslag van de NAM in Grijpskerk, Groningen ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:31

    Voorlopig toch meer gas nodig uit Groningse bodem

    Er zijn tegenvallers bij de afbouw van het gebruik van Gronings gas, waardoor er meer gas nodig blijft dan eerder was aangekondigd. Vier grootverbruikers lukt het niet om sneller af te bouwen en bij één afnemer, waarvan eerst werd verwacht dat die tijdig zou kunnen omschakelen op een andere brandstof, dreigt aanzienlijke vertraging. Ook is niet zeker of België in het gehoopte tempo van het gas uit Groningen af gaat.

    Dat schrijft minister Stef Blok van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij uitlegt hoe de beloofde sluiting van het Groningse gasveld verloopt.

    Alleen koude winter

    De aankondiging van Bloks voorganger Wiebes om medio 2022 te stoppen met gaswinning in Groningen is iets te optimistisch geweest. Er zou alleen nog gas worden gewonnen als er sprake was van een extreem koude winter, beloofde Wiebes de Groningers.

    Ook gaswinningsbedrijf NAM had al aangegeven dat er beter in 2022 helemaal gestopt kan worden, maar in de brief aan de Kamer staat dat er ook in de drie jaar na 2022 nog meer dan een miljard kuub gas uit het Groninger veld moet worden gehaald.

    Voor 2022/2023 gaat het om 1,5 miljard, adviseert de Gasunie. De Groninger Bodem Beweging vindt dat veel te veel.

    Backup nodig

    Voor komend gasjaar (oktober 2021-oktober 2022) kondigde de minister al eerder aan dat er nog 3,9 miljard kuub door de NAM uit de grond gehaald moet worden. Dat is het plafond voor dat jaar. Maar het zou meer kunnen worden als er gas wordt opgeslagen in de opslag in Grijpskerk. Die kan volgens de minister dienen als backup, voor het geval er een grote gasvraag ontstaat. Hij neemt daar later dit jaar een definitief besluit over.

    De NAM, eigendom van Shell en Exxon, wilde de opslag in Grijpskerk in 2019 nog sluiten. Maar volgens het ministerie van Economische Zaken en de Gasunie is de opslag, met ruimte voor 3 miljard kuub gas, nu mogelijk dus toch nodig.

    Kans op aardbevingen

    TNO adviseert om het risico op aardbevingen door de extra winning nader te onderzoeken. Ook toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt dat de verhoging van de productie mogelijk kan leiden tot een tijdelijke verhoging van het seismische risico.

    Vooralsnog gaat de minister ervan uit dat de huidige vertraging van de afbouw van de gaswinning geen effect heeft op de definitieve sluitingsdatum van het Groningse gasveld in 2028.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 19 juni 2021 @ 07:06
    #49
    reactie op (#48) herman_dad

    Goedemorgen, WEER  NIEUWE AARDBEVING 2,3 IN GRONINGEN, STEDUM, EXACT NA VORIGE WEEK van 2,0 bij Loppursum.... er zal ook weer veel(psychiche) in ieder geval zijn bij veel direct betrokkenen. 

    HERHALING Een beving van kracht 2,3 is een vrij zware.... en dan nog wil: 

    NAM wil 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers woest 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 05:19

    Aardbeving met kracht van 2,3 bij Stedum

    Bij het Groningse dorp Stedum is vannacht een aardbeving met een kracht van 2,3 gemeten. De beving was iets na 03.00 uur op een diepte van 3 kilometer.

    Het is nog onduidelijk of huizen schade hebben opgelopen. De regionale zender RTV Noord kreeg tientallen meldingen van mensen die de aardbeving hebben gevoeld.

    "Ik werd wakker van gerommel en ineens ging mijn bed heen en weer", schrijft Diana de Vries uit Stedum. En Petra van der Zee uit Loppersum werd emotioneel: "Zat net op mijn stoel en krak, brrr, kippenvel en een paar tranen. Shit, aardbeving."

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 19-06-2021 om 01:03:55 UTC (03:03:55 NL) vond bij #Stedum een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.3 (reviewed). https://t.co/gvWsjxFPEp

    3 uur geleden

    Vanwege de jarenlange gaswinning zijn er geregeld aardbevingen in de regio, maar het is bijna een jaar geleden dat er voor het laatst een krachtiger was dan 2,3. Dat was een beving van 2,7 bij Loppersum, op 14 juli vorig jaar.

    Exact een week geleden registreerde het KNMI ook een aardbeving bij Loppersum. Die had een kracht van 2,0.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 13 juni 2021 @ 08:02
    #48
    reactie op (#47) herman_dad

    Goedemorgen, WEER VERVOLG, AARDBEVING 2.0 IN GRONINGEN, zie alle artikelen hierover, was gisteren al, maar door alle andere berichten,politiek, corona etc. wat op de achtergrond, wij halen het weer naar voren.... Een beving van kracht 2.0 is een vrij zware.... en dan nog wil: 

    NAM wil 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers woest 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    Een seismograaf bij het KNMI ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 03:04

    Aardbeving met kracht van 2,0 in Groningen

    In Groningen is vannacht een aardbeving geweest, met een kracht van 2,0. Volgens het KNMI lag het epicentrum van de beving bij het dorp Loppersum.

    De beving was rond 01.30 uur op een diepte van 3 kilometer. Het is de eerste beving in Groningen deze maand.

    In eerste instantie zei het KNMI dat de aardbeving een kracht had van 2,1 en dat het epicentrum bij het dorp Eenum lag. Die informatie is later door het KNMI bijgesteld.

    In mei zijn door het KNMI zes bevingen geregistreerd, met een kracht uiteenlopend van 0,3 tot 1,4. De aardbevingen in de regio worden veroorzaakt door de jarenlange gaswinning.

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 11-06-2021 om 23:29:27 UTC (01:29:27 NL) vond bij #Loppersum een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.0 (reviewed). https://t.co/c9qj1hpRye

    een dag geleden

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • zondag 16 mei 2021 @ 07:46
    #47
    reactie op (#46) herman_dad

    Goedemorgen, WEER VERVOLG, vorige artikel #46: AARDBEVINGSSCHADE GRONINGEN, lijkt net als de TOESLAGENAFFAIRE niet meer oplosbaar te zijn? NAM-directeur betuigt spijt over onrust, maar blijft bij zijn mening en hij bedoeld dat er nu MINDER gaswinning is en eindigt komen er ook MINDER bevingen? In 1974 (!) is de laatste kolenmijn in Limburg gesloten en nog steeds af en toe een beving van een inmiddels oude ingestorte mijn? 

    NAM wil 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers woest 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    Johan Atema in het hoofdkantoor van de NAM in Assen ANP

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 11:28

    NAM-directeur betuigt spijt over onrust, maar blijft bij zijn mening

    NAM-directeur Johan Atema heeft spijt van de onrust die hij heeft veroorzaakt bij de bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen.

    "Het spijt me dat ik de frustratie heb laten oplopen", zegt hij bij RTV Noord naar aanleiding van uitspraken tegen NRC. Toch verdedigt hij inhoudelijk zijn stelling: een grootschalige versterkingsoperatie van de woningen is waarschijnlijk niet meer nodig.

    Op 6 mei zei de directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in de krant dat slechts vijftig huizen in het aardbevingsgebied versterkt hoeven te worden in plaats van de eerder genoemde 26.000. Volgens Atema is de kans op aardbevingen in de toekomst veel kleiner nu de gaswinning wordt beëindigd.

    Dat getal van vijftig woningen had hij niet moeten noemen, vindt Atema nu. "Dat gaat zijn eigen leven leiden. Dat wordt uit zijn kader gehaald en mensen gaan daar andere conclusies aan verbinden dan ik bedoel. Dus het is gewoon onhandig en dat zou ik niet weer zo doen. Weet je, ik wil niet een rel veroorzaken, niet nog meer frustratie opwekken. We zitten op afstand, ik moet mijn rol kennen. En wat ik deze week heb geleerd, is hoe diep de frustratie en de crisis nog zit. Ook bijna tien jaar na (de zware aardbeving in) Huizinge."

    Minder instortingsgevaar

    Atema benadrukt nu dat hij niet wil tornen aan de al gemaakte versterkingsafspraken met zo'n 9000 huiseigenaren. Die woningen worden aangepast. "Daar hebben we geen discussie over." Zijn verhaal gaat juist over de pakweg 13.000 huizen die nog niet zijn geïnspecteerd. Atema is en blijft van mening dat daarvan slechts een heel klein deel aangepast en versterkt hoeft te worden. Omdat veel minder gas wordt gewonnen. "We produceren nog maar een fractie van wat het was. Wat je dan krijgt is minder risico, minder aardbevingen en dus ook minder instortingsgevaar", aldus de NAM-directeur.

    Groningen gaat naar 0

    "Als je de laatste richtlijnen gebruikt, je rekening houdt met dat Groningen naar 0 gaat en je rekening houdt met alle wetenschappelijk kennis over de ondergrond, dan komt daar een laag getal uit. Maar ik besef ook dat iemand in Westerwijtwerd of Huizinge daar niets aan heeft, want die zal denken: dat kan allemaal zo zijn wat er uit de modellen komt, maar ik wil het van mijn huis weten, ik wil hier een inspecteur hebben die zegt of dit huis veilig is of niet."

    Met andere woorden, de inspecties gaan door. De NAM blijft ook gewoon meebetalen aan de versterking van woningen, al gaat dat via een ingewikkelde constructie. De Nederlandse staat brengt de kosten die worden gemaakt, in rekening bij de NAM. Maar aan alle kosten die de NAM betaalt voor de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie, betaalt de overheid 73 procent mee, omdat de Staat van oudsher participeert in de gaswinning. Kortom: voor elke euro die de Staat factureert aan de NAM, betaalt de overheid zelf alsnog 73 cent.

    Pr-stunt

    Dick Kleijer, voormalig secretaris van belangenbehartiger Groninger Bodem Beweging, vermoedde eerder dat het Atema vooral om de kosten te doen was. "Ze moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen voor wat ze aangericht hebben. Ze moeten gewoon dokken", stelde hij op 6 mei. "Dit is een pr-stunt, elk woord dat je eraan besteedt, is eigenlijk te veel. Het slaat echt nergens op."

    Ook toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen noemde de uitspraken "onjuist" en "betreurenswaardig". "Ik zit niet te wachten op een uitspraak van de NAM-directeur die allerlei onrust veroorzaakt", reageerde demissionair minister Kajsa Ollongren al net zo fel. De Tweede Kamer wil nog voor de zomer een hoorzitting over de kwestie. Op voorhand eiste PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer bovendien excuses van Atema. Die komen er niet, althans niet inhoudelijk. De NAM-directeur: "Met excuses moet je zorgvuldig zijn, want mensen hebben niets aan excuses die je niet meent."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van

     

     

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 08 mei 2021 @ 00:17
    #46
    reactie op (#45) herman_dad

    Goedemorgen, EN OOK HIER WEER VERVOLG, AARDBEVINGSSCHADE GRONINGEN, lijkt net als de TOESLAGENAFFAIRE niet meer oplosbaar te zijn? NAM wil 50 huizen versterken in plaats van 26.000, Groningers woest De OVERHEID, NAM, DE POLITIEK of andere betrokken instanties, bedrijven zijn niet meer toerijkend hiervoor en in feite FAILLIET....?!

    En dat niet alleen in FINANCIEEL opzicht.... Iedereen spreekt elkaar tegen en schuift door.... de bal naar de ander spelend net als IN DE POLITIEK. 'Verdeel en heers'.... De psychische schade bij de slachtoffers wordt alleen maar groter. 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 15:07

    Toezichthouder: 'Uitspraken NAM over versterkingsoperatie Groningse huizen zijn onjuist'

    De toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) noemt de beweringen van NAM-directeur Johan Atema in NRC vanochtend "betreurenswaardig" en "onjuist". Atema zei in die krant dat er op basis van recente berekeningen niet 26.000 huizen maar slechts vijftig huizen die schade hebben opgelopen door gaswinning in Groningen moeten worden versterkt.

    Atema zei in een interview met NRC dat de veiligheidsonderzoeken waar hij zich op baseert afkomstig zijn van TNO en door de overheid zijn geaccordeerd. "Alleen volgt de overheid de nieuwste normen niet." Maar de onderzoeken van TNO waar Atema aan refereert zijn niet bedoeld of geschikt voor het keuren van huizen op afstand, schrijft het SodM in een reactie.

    "Het is onjuist dat er nog maar vijftig huizen versterkt hoeven worden in Groningen", verklaart het SodM. "De NAM baseert zich hierbij op een model van TNO. Dat model kun je niet gebruiken om huizen op afstand veilig te verklaren. Daarom moet ieder huis in de versterkingsopgave afzonderlijk worden geïnspecteerd en beoordeeld op basis van een door de overheid vastgestelde methode."

    Onrust in Groningen

    Blijken huizen op basis van deze beoordeling niet te voldoen aan de wettelijke veiligheidsnorm, dan moeten ze worden versterkt. "Pas dan is het in Groningen net zo veilig als in de rest van Nederland. De SodM vindt deze uitspraken van de NAM betreurenswaardig, omdat zij voor onnodige onrust zorgen in Groningen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 29 april 2021 @ 00:16
    #45

    Goedemorgen, AFGELOPEN AVOND WEER AARDBEVING VAN 2,3 IN KRACHT, IN GRONINGEN, nabij Uithuizen. Meldingen over schade zullen wel weer komen, ook weer bewoners, mensen in angst, met 2,3 is het een beving van toch enige kracht..... tengevolge van de gaswinning.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 22:42

    Aardbeving met kracht 2.3 gemeten in Groningse Huizinge

    In de omgeving van Huizinge in Groningen is vanavond om 21:47 uur een aardbeving geregistreerd. Het KNMI meldt dat de beving een kracht had van 2.3.

    De aardbeving vond drie kilometer onder de grond plaats, en is het gevolg van gaswinning.

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 28-04-2021 om 19:46:26 UTC (21:46:26 NL) vond bij #Huizinge een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.3 (reviewed). https://t.co/HEsQB2nhbq

    2 uur geleden

    Op de redactie van RTV Noord kwamen tientallen meldingen binnen van mensen die de beving hebben gevoeld. "We hoorden het aankomen, toen een bons en de beving. Het huis kraakte en bewoog", zegt een vrouw uit Westerwijtwerd.

    Ook in Middelstum voelden meerdere mensen de beving. "Alsof er een auto tegen je huis rijdt", omschrijft een van de bewoners het gevoel. "Stevige beving, huis stond te schudden", zegt een ander.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 08 april 2021 @ 01:11
    #44
    reactie op (#43) herman_dad

    Goedemorgen, DE PARLEMENTAIRE ENQUETTECOMMISSIE KOMT ER AAN en duizenden stukken en documenten daar naar toe...  Hopelijk komt men er uit, nu ja de gedupeerden hebben er waarschijnlijk niet veel aan, POLITIEK GESTEGGEL achteraf weer?! kiss

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:02

    Duizenden stukken naar enquêtecommissie aardbevingen: 'Heftigste project ooit'

    De verhoren zijn pas volgend jaar, maar Groningse gemeenten zijn nu al druk bezig met de voorbereidingen voor de parlementaire enquête over de gaswinning in de provincie. Zij moeten uiterlijk morgen alle relevante stukken naar de commissie sturen.

    Volgens RTV Noord beschikt alleen al de gemeente Eemsdelta over 1,4 miljoen documenten over de gaswinning. Daarvan gaan er grofweg drieduizend naar Den Haag. "Het is eigenlijk zoeken naar spelden in meerdere hooibergen", zegt projectleider Wim de Boer.

    In maart 2019 besloot de voltallige Tweede Kamer dat het zwaarste parlementaire middel, een enquête, ingezet moest worden naar de besluitvorming over de aardgaswinning en de gevolgen daarvan voor Groningers.

    Meer en zwaardere aardbevingen

    Al tientallen jaren haalt de overheid gas uit de aardbodem in het noorden van het land. Dat leverde de schatkist veel geld op, maar de negatieve gevolgen voor de inwoners werden de afgelopen jaren steeds groter. Ze kregen gaandeweg te maken met meer en zwaardere aardbevingen en de schade aan hun huizen was vaak onherstelbaar. De hersteloperaties verlopen, tot grote woede van de bewoners, nog altijd traag en moeizaam.

    De laatste volwaardige enquête (2013-2015) ging over de openbare aanbesteding van de HSL-Zuid en de aanschaf van de Italiaanse Fyra-treinen. Het rapport daarover kosttstaatssecretaris Mansveld de kop.

    Vorig jaar was er nog een zogeheten mini-enquête over de kinderopvangtoeslagaffaire. Het vernietigende rapport daarover leidde tot het opstappen van het kabinet-Rutte III.

    De commissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen verzamelt op dit moment zo veel mogelijk stukken. Niet alleen de gemeenten in het aardbevingsgebied leveren informatie. Ook de provincie Groningen, de betrokken ministeries, waterschappen en bedrijven zoals NAM en Shell doen dat.

    Het gaat onder meer om gespreksverslagen, brieven, mails, overeenkomsten, plattegronden, foto's en allerlei andere documenten die van belang kunnen zijn voor het onderzoek. Doordat de commissie kijkt naar alle gebeurtenissen tussen 1959 (de ontdekking van het gasveld) en nu, gaat het om grote aantallen.

    RTV Noord vroeg ook aan andere gemeenten en de provincie Groningen hoeveel stukken ze opsturen. Nog niet alle antwoorden zijn binnen. Het Hogeland, Midden-Groningen en Oldambt willen er vanwege de vertrouwelijkheid niks over zeggen. De gemeente Groningen stuurt 700 documenten op.

    Anderhalve maand fulltime bezig

    De gemeente Eemsdelta spit sinds half februari het archief door. Tien medewerkers zijn anderhalve maand fulltime aan het werk om alle relevante documenten te vinden. Projectleider De Boer spreekt van "het meest heftige project tot nu toe".

    Hoe kiezen gemeenten de juiste stukken en wat gebeurt daar dan precies mee? Deze animatie laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Stukken voor de parlementaire enquêtecommissie

    Aangezien het om 1,4 miljoen digitale stukken gaat, kan het team niet alles van a tot z lezen. Daarom worden documenten op trefwoorden gescand.

    De Boer: "Het is niet aan ons om te bepalen of een document wel of niet naar de commissie gaat. Natuurlijk moeten wij ze wel vinden. Dat doen we door slimme zoektermen te gebruiken die voldoen aan de vraag van de commissie." De Boer kan vanwege het onderzoek niet zeggen op welke woorden ze de documenten precies doorzoeken.

    We moesten mensen vrijstellen die geacht werden andere werkzaamheden te doen. Voor de parlementaire enquête moet alles wijken.

    burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta

    Het zoekwerk heeft een flinke weerslag op de gemeente, zegt burgemeester Beukema van Eemsdelta: "We moesten mensen vrijstellen die geacht werden andere werkzaamheden te doen. Voor de parlementaire enquête moet alles wijken."

    Beukema vindt het van groot belang dat de gemeente zorgvuldig meewerkt aan de zoektocht: "Er is ongelooflijk veel gebeurd. Eemsdelta is het kerngebied van de aardbevingsproblematiek wat betreft schade en versterking. Deze parlementaire enquête gaat voor een deel over ons, dus dat betekent dat het van enorm belang is dat die enquête tot een duidelijke uitkomst leidt."

    Ook stukken die vertrouwelijk zijn, gaan naar Den Haag. "Stukken waarvan mensen nu zullen zeggen: misschien hadden we dat anders opgeschreven, als we geweten hadden dat dit bij de parlementaire enquêtecommissie zou komen."

    De openbare verhoren staan gepland van juni tot en met oktober volgend jaar. Het eindrapport wordt in februari 2023 verwacht.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van

     

    handtekeningafbeelding