Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4812 keer bekeken

PSYCHISCHE SCHADE bij veel Groningers

  • zaterdag 27 maart 2021 @ 08:13
    #42
    reactie op (#41) herman_dad

    Goedemorgen, NAM NIET STRAFRECHTELIJK VERVOLGBAAR voor schades vindt OM en dat wekt toch weer verbazing... 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:54

    Verbazing en teleurstelling na OM-advies om NAM niet te vervolgen

    Bewoners van het Groningse aardbevingsgebied reageren verbaasd maar ook teleurgesteld op het advies van het Openbaar Ministerie om de NAM niet te vervolgen. Het OM vond geen bewijs dat de bewoners moesten vrezen voor hun leven door de gevolgen van gaswinning door de NAM.

    In 2017 begon een groep individuele klagers samen met de Groninger Bodem Beweging een zogeheten artikel-12-procedure om een OM-onderzoek af te dwingen. Een van die klagers, Lambert de Bont, vindt de uitkomsten van dat onderzoek teleurstellend, al lag het volgens hem wel "in de lijn der verwachting".

    "Immers, de opdrachtgevers van de NAM zaten in het kabinet-Rutte II en die worden door het OM ontzien", aldus de Bont.

    Het OM concludeert dat er inderdaad schade was aan woningen, maar dat in geen enkel geval kon worden vastgesteld dat bewoners direct gevaar liepen. Vincent Bernardus, die met zijn gezin zijn huis uit moest, begrijpt daar niets van. "Kan iemand mij dan alsjeblieft vertellen waarom mijn vader er niet meer is", vraagt hij zich af op Twitter.

    profielfoto Vincent Bernardus@viincentttttt

    @GBBGroningen Kan iemand mij dan alsjeblieft vertellen waarom mijn vader er niet meer is? Het huis is weliswaar niet ingestort en hij is niet geplet door puin maar wel geplet door de jarenlange stress.

    21 uur geleden

    Ook de voorzitter van de Groninger Bodem Beweging noemt het besluit van het OM onbegrijpelijk. "Tientallen mensen moesten gedwongen hun huis verlaten vanwege acuut instortingsgevaar", zegt Jelle van der Knoop. "Misschien is er geen sprake van intentie maar wel van de wetenschap dat als men doorgaat met gaswinnen mensen in levensgevaar worden gebracht."

    Hij vindt dat de NAM in 2015 in overleg met het Rijk had kunnen besluiten om de gaswinning tot 0 terug te brengen.

    Gevoelens van onveiligheid

    De Groningse Kirsten de Jong valt over het woordgebruik van het OM. De hoofdofficier zei eerder vandaag dat er "niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid".

    "U slaat hier de plank heel erg mis", twittert De Jong. "Het zijn geen gevoelens van onveiligheid, wij leven simpelweg onveiliger dan de rest van NL. Ik vind dit een buitengewoon schandelijke opmerking."

    profielfoto Kirsten de Jong@Kirsten_Grunn

    Dit is interessant en nadere informatie en uitleg op zijn plaats @Het_OM . Want waarom moesten er dan mensen accuut uit hun huis? Dat was toch omdat er concreet gevaar dreigde? https://t.co/eplmc2sUg1

    een dag geleden

    Advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt delen de verbazing over het besluit. Zij dwongen af dat het OM onderzoek zou doen naar mogelijk strafbaar handelen van de NAM.

    "Het Openbaar Ministerie miskent dat in beginsel iedere aardbeving een substantieel levensgevaar meebrengt", stelt Spong. "Daarbij is niet slechts instortingsgevaar relevant, maar ook gevaar voor neervallende balken, planken etcetera. Kortom, een (Groningse) aardbeving wordt hier ten onrechte door het OM tot een peulenschil gedegradeerd. Daar verzetten wij ons tegen."

    "De door onze cliënten beschreven situaties van een gespleten schoorsteen boven een kinderslaapkamer tot vallende glasscherven ter grootte van een keukenmes zijn onmiskenbaar levensgevaarlijk geweest. Wie dat niet onderkent, is ziende blind", voegt Van Reydt daaraan toe.

    Goed nieuws

    De NAM noemt de beslissing van het OM goed nieuws. "Dit besluit heeft de officier genomen na een uitgebreid onderzoek naar de feiten en verklaringen van betrokkenen. We moeten uiteraard nog wel de instemming van het hof afwachten, maar dit is een belangrijke stap", zegt directeur Johan Atema.

    De NAM betreurt dat veel bewoners in Groningen "aanzienlijke overlast en schade hebben ondervonden van de bevingen". "De onrust die dat veroorzaakte heeft diepe sporen achtergelaten bij veel Groningers en heeft de levens van een groot aantal bewoners ingrijpend veranderd. Dat spijt de NAM."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 10 maart 2021 @ 07:21
    #41
    reactie op (#40) herman_dad

    Goedemorgen, NAM DEELT VAN 19.000 GEDUPEERDEN GRONINGEN PRIVACYGEGEVENS.  Onbedoeld, dat wel door datalek maar TOCH... wéér..... en WAARSCHUWING voor betrokkenen Wees alert op phishing

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    Aardbevingsschade aan een woning in Groningen ANP

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 23:05

    Gegevens van 19.000 gedupeerden aardbevingsschade gelekt bij NAM

    Bij een datalek zijn de gegevens van 19.000 gedupeerden van aardbevingsschade in Groningen "ontvreemd door hackers". Dat heeft de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, op zijn site bekendgemaakt.

    Volgens de NAM konden hackers hun slag slaan door gebrekkige beveiliging van software van de firma Accellion. Daar zouden wereldwijd nog veel meer bedrijven en instanties slachtoffer van zijn geworden. Inmiddels is het lek hersteld, zegt de NAM.

    De software werd gebruikt voor de "afhandeling van waardedalingsclaims". Volgens de NAM betreft het voornamelijk persoons- en adresgegevens. Van sommige gedupeerden zijn ook e-mailadressen, telefoonnummers en bankgegevens uitgelekt. De mensen om wie het gaat, hebben persoonlijk bericht gekregen, schrijft de NAM.

    Wees alert op phishing

    Van drie groepen gedupeerden stond informatie in het softwaresysteem. Het gaat om mensen die in het kader van de Regeling Waardedaling een aanvraag hebben ingediend bij de NAM. Die regeling dient om huiseigenaren te compenseren van wie de woning minder waard is geworden door aardbevingen in de buurt.

    Ook gegevens van huiseigenaren die via Stichting WAG een gerechtelijke procedure tegen de NAM voeren, zijn ontvreemd, net als de gegevens van huiseigenaren die individueel procederen tegen de NAM vanwege waardedaling.

    De NAM heeft melding gedaan van het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De maatschappij roept de gedupeerden op de komende tijd alert te zijn op "verdachte berichten via e-mail, telefoon of ander communicatiemiddelen". Criminelen gebruiken vaak via hacks gestolen gegevens om slachtoffers door phishing geld afhandig te maken, bijvoorbeeld door zich voor te doen als bankmedewerker.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 10 februari 2021 @ 01:44
    #40
    reactie op (#39) herman_dad

    Goedemorgen, TOENEMENDE MACHTELOOSHEID IN AARDBEVINGSGEBIED GRONINGEN.....  Het artikel spreekt voor zich. 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:00

    Toenemende machteloosheid in aardbevingsgebied Groningen

    Een inwoner van Westerwijtwerd wijst in 2019 naar vermoedelijke schade aan zijn huis na een aardbeving ANP

    Het afwikkelen van langdurige aardbevingsschade in Groningen gaat bij honderden mensen zo moeizaam dat ze er moedeloos van worden. Er zijn zelfs gedupeerden die de provincie daarom verlaten, na acht jaar strijd over de schade.

    Het gaat om mensen die tussen wal en schip vallen, omdat door de overheid is gekozen voor een generieke aanpak. Het huidige systeem, met allerlei verschillende instanties, biedt geen oplossing voor zulke speciale gevallen.

    Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen die onderzoek deden naar de gedupeerden van de gaswinning noemen deze mensen 'systeemslachtoffers'. Hun eindrapport Gronings Perspectief is vandaag gepubliceerd.

    Dieta Kruizinga is iemand die zich machteloos voelt. Ze doet hier geëmotioneerd haar verhaal:

     Zie video in oorspronkelijke artikel

    1:48

    Dieta Kruizinga uit het Groningse aardbevingsgebied voelt zich machteloos

    Onderzoeker Katherine Stroebe peilt met haar team sinds 2016 gezondheid, veiligheidsgevoel en toekomstperspectief van inwoners van alle gemeenten in het gaswinningsgebied. Een panel van zo'n 3500 Groningers vult daar periodiek een vragenlijst over in. 8 procent kampt met geestelijke of lichamelijke klachten.

    Voor het eerst zeggen mensen in de interviews dat ze zijn verhuisd of gaan verhuizen omdat ze het niet meer kunnen verdragen, zegt Stroebe. Of ze melden hun schades niet meer. Dit komt naar voren in interviews met veertien bewoners, met wie ook in 2017 is gesproken.

    Nieuwe schade sneller afgehandeld

    Sinds er een speciale instelling is voor schade-afhandeling, het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), gaat het beter met de afhandeling van de nieuw gemelde kleine schades. Die kunnen snel worden afgedaan.

    Het gaat mis bij de mensen die al voor de start van het IMG moeite hadden hun schade erkend te krijgen. Zij hebben een forse gezondheidsachterstand.

    Maar het is ook zwaar voor ouderen van wie het huis versterkt moet worden, omdat het te onveilig is mocht er een zwaardere beving komen. "We horen dat ze vaak helemaal niet meer zitten te wachten op een rigoureuze aanpak van hun huis, of zelfs sloop, en een tijdelijke verhuizing", zegt Stroebe.

    Steun gemeente belangrijk

    Volgens Stroebe ligt er een taak voor gemeenten. Zij hebben een belangrijke rol bij het bevorderen van sociale samenhang in de dorpen. "Daar waar bewoners als een volwaardige partner aan tafel zitten, zijn in korte tijd grote verbeteringen mogelijk. In dorpen waar bewoners zich geminacht voelen door de gemeente loopt de samenwerking met instanties en soms ook tussen bewoners spaak."

    Toch is ook de persoonlijke bemoeienis van een burgemeester geen garantie dat problemen sneller worden opgelost. Zo had burgemeester Beukema van Delfzijl veel aandacht voor de familie Bernardus uit Bierum en bemiddelde hij voor het gezin, vooralsnog tevergeefs.

    In oktober vorig jaar overleed vader Steven Bernardus. Volgens zijn familie stierf hij als gevolg van jarenlange stress over de enorme schades aan de woning van zijn gezin. "Zijn strijd met verschillende instanties had weinig resultaat, tot zijn steeds groter wordende angst en frustratie", schrijft zijn vrouw op Twitter:

    profielfoto Steven Bernardus@Steviebeeeee

    Verscheurd door verdriet moeten wij meedelen dat Steven mijn man en vader van onze 4 kinderen, onverwachts is overleden.

    3 maanden geleden

    Bernardus' oudste zoon Vincent (21) heeft de strijd van zijn vader noodgedwongen overgenomen. Vincents moeder is daar psychisch niet toe in staat.

    Ze kunnen niet meer in hun gehavende huis wonen. De muren dreigen om te vallen en er zitten scheuren in de fundering. Daarom is het gezin 'gevlucht', naar een tijdelijke woning in Drenthe.

    Onzeker over de toekomst bouwen ze daar nu schulden op. Vincent heeft zijn bijna afgeronde opleiding op de Zeevaartschool stopgezet, omdat hij die er niet meer bij kon hebben.

    In december stortte de veranda van de familie Bernardus in EIGEN FOTO

    Vincent Bernardus onderhandelt nu zelf met schade-experts en juristen, in de hoop eindelijk een oplossing te vinden voor hun situatie. Hij wordt geholpen door schade-expert Richard Vergnes.

    Het is een van de meest schrijnende zaken waar Vergnes mee te maken heeft. "Maar zeker niet de enige", bevestigt hij het beeld van het onderzoek. "Ik zie meer mensen ziek worden van de jarenlange ellende. Het zijn mensen die buiten de vastgestelde kaders vallen en dan lijkt er geen oplossing te kunnen komen."

    Debat in de Kamer

    Morgen debatteert de Tweede Kamer opnieuw over Groningen. Het gaat dan over de wet die de versterking van onveilige woningen en de schade aan hun huizen moet regelen. Vergnes is zeer kritisch over deze wet, omdat die nog steeds geen oplossing biedt voor de mensen met complexe schades. Ook Stroebe vindt de wet tekortschieten.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 25 januari 2021 @ 00:55
    #39
    reactie op (#38) herman_dad

    Goedemorgen, WEER EEN AARDBEVING IN GRONINGEN, ook deze ellende gaat door, buiten alle corona-ellende om nog, Welliswaar een aardbeving van niet al te grote kracht maar extra schade zal er zeker weer zijn. 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 11:56

    Aardbeving bij Gronings dorp Tjuchem

    Bij het dorp Tjuchem in de provincie Groningen is vanochtend een aardbeving geweest. Volgens het KNMI was de beving op 3 kilometer diepte en had het een kracht van 1,9.

    Bij RTV Noord meldden diverse inwoners uit de omgeving dat ze de aardbeving hebben gevoeld. De meldingen komen onder meer uit Bedum, Wagenborgen, Siddeburen en Steendam. "Eerst een trillende grond en daarna kraakte het hele huis", schrijft een inwoner van Siddeburen.

    De aardbevingen in de regio worden veroorzaakt door de jarenlange gaswinning. De zwaarste gasaardbeving in Groningen was in 2012 bij het dorp Huizinge. Die had een kracht van 3,6.

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 24-01-2021 om 09:35:04 UTC (10:35:04 NL) vond bij #Tjuchem een #aardbeving plaats met een magnitude van 1.9 (reviewed). https://t.co/M1N8Lz26K4

    14 uur geleden

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van TV Noord

    handtekeningafbeelding
  • maandag 18 januari 2021 @ 01:09
    #38
    reactie op (#37) herman_dad

    Goedemorgen, de VOLGENDE AFFAIRE: NIET ALLEEN DE BEWONERS MAAR OOK DE AANNEMERS STAPELGEK VAN DE OVERHEID.... even alleen deze: Rode draad in ambtenarend Nederland en Overeenkomsten toeslagenaffaire..... 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Herbouw van gesloopte onveilige huizen in het Groningse Ten Boer ANNEKE DE JONG

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:30 • AANGEPAST GISTEREN, 22:45

    Overheidsaanpak aardbevingsproblematiek maakt uitvoerders gek

    Medewerkers van instanties die de gaswinningsschade in Groningen afhandelen zijn gefrustreerd over het uiterst moeizame verloop ervan. Ze noemen het door de overheid bedachte systeem gekmakend en het welzijn van de gedupeerde Groninger zou niet vooropstaan.

    Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen spraken tussen februari en september 2020 tientallen mensen die sleutelfuncties hebben bij verantwoordelijke instanties. Dan gaat het bijvoorbeeld om gemeenten, ministeries en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

    De geïnterviewden klagen onder meer over de veelheid aan organisaties met verschillende belangen. De ene instantie kijkt puur en alleen naar de fysieke gesteldheid van een woning op basis van rekenmodellen. De andere wikkelt de schade af, zonder na te gaan of in een later stadium een heel huis moet worden verstevigd.

    Financiële belangen

    De onderzoekers noemen het opvallend dat niemand in de regio het mandaat heeft om aan de slag te gaan met de woning. De NCG moet als alle onderzoeken klaar zijn ervoor zorgen dat het onveilige huis wordt versterkt. Maar de onderzoekers kregen te horen dat de NCG in de praktijk dat mandaat niet heeft en bij het ministerie "voor ieder adres om geld moet vragen".

    De uitvoerders geven aan dat geld ook op andere manieren een belemmering is. Ze zeggen dat de samenwerking vaak misloopt omdat er te veel geld mee is gemoeid. "Er zitten zo veel belangen, het gaat om zo onnoemelijk veel geld, het gaat niet om miljoenen, het gaat om miljarden", beschrijft een van hen. En die belangen liggen, zeggen verschillende professionals, bij het Rijk, de aardbevingsgemeenten, de provincie, maar ook bij ingenieursbureaus en consultants.

    NAM niet op afstand

    Het rapport bevestigt het wantrouwen van Groningse gedupeerden in de invloed van het gaswinningsbedrijf NAM. Ook veel professionals ervaren dat de NAM nog steeds betrokken is bij de afwikkeling van de schade. Dit ondanks toezeggingen van het gaswinningsbedrijf en Eric Wiebes, tot voor kort minister van Economische Zaken, dat dat niet zo is.

    Een van de ondervraagden licht dit nader toe: "Ze kan procedureel wel uit het systeem worden gehaald, maar zij is altijd nog partij, want zij is de schadeveroorzaker. Dus juridisch kun je NAM helemaal niet omzeilen. [...] De NAM is helemaal niet uit het systeem, maar wordt gewoon wat onzichtbaarder gemaakt."

    De NAM wilde overigens niet meewerken aan het onderzoek van de RUG. Als argument wordt gegeven dat het bedrijf sinds enige tijd volledig op afstand staat van de schadeafhandeling en de versterking in Groningen.

    Overeenkomsten toeslagenaffaire

    Volgens een van de onderzoekers, hoogleraar Sociale Psychologie Tom Postmes, zijn er veel overeenkomsten met het parlementaire onderzoek naar de toeslagenaffaire. "Burgers zijn onvoldoende in beeld. Signalen van uitvoerders komen niet boven. Zij geven aan de besluiten van de betrokken ministeries niet aan bewoners te kunnen uitleggen. Maar ons onderzoek voegt er wel iets nieuws aan toe: dit is óók voor professionals een drama."

    Postmes constateert dat iedereen die ze spraken, zowel op regionaal als landelijk niveau, op zijn manier probeert het goede te doen. "Maar ze slagen er niet in om het rond te krijgen", aldus Postmes. "Ik denk dat door ons onderzoek sommige vragen heel scherp in beeld komen." Maar ook hij heeft de oplossing niet.

    Rode draad in ambtenarend Nederland

    Kirsten de Jong uit Siddeburen is een van die gedupeerden. Sinds 2018 weet ze al dat haar monumentale boerderij versterkt moet worden. Maar nog altijd heeft ze geen idee waar ze aan toe is. Het lukt haar niet om de regie zelf in handen te nemen.

    Ook zij ziet overeenkomsten met de kinderopvangtoeslag. "Wat mij vooral duidelijk is geworden is dat er vooral heel erg naar procedures en rechtmatigheid wordt gekeken en niemand verantwoordelijkheid durft te nemen om tegen zaken in te gaan. Dat is volgens mij de rode draad in ambtenarend Nederland", vertelt ze. "De organisatie zo ingewikkeld maken dat niemand concreet verantwoordelijk is of in ieder geval niet verantwoordelijk te houden is."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 03 september 2020 @ 00:47
    #37
    reactie op (#36) herman_dad

    Goedemorgen, NOG 20 JAAR VERDER.... met het herstel in Groningen?  Niet te hopen voor de getroffenen. 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:00 • AANGEPAST GISTEREN, 12:52

    'Versterking huizen Groningen gaat in dit tempo nog 20 jaar duren'

    Een inwoner van het Groningse dorp Zijldijk wijst op aardbevingsschade aan zijn pand ANP

    De versterking van onveilige huizen in het Groningse aardbevingsgebied gaat nog steeds te langzaam. In het huidige tempo duurt het nog 20 jaar voordat alle Groningers even veilig wonen als de rest van Nederland, stelt de toezichthouder op mijnbouw SodM in een evaluatie.

    Naar schatting moeten 26.000 huizen mogelijk worden versterkt, tot op heden is dat bij ruim duizend huizen gebeurd. Vorig jaar werden in totaal 300 adressen versterkt. Daarmee loopt de uitvoering fors achter en ook dit jaar is het tempo weer te laag, constateert de toezichthouder.

    Behoefte aan compensatie vertraagt versterking

    Om verdere maatschappelijke ontwrichting te voorkomen en het vertrouwen van Groningers in de overheid terug te winnen, is het nodig dat de huizen sneller worden versterkt, vindt de toezichthouder. In de tweede helft van 2019 leek het beter te gaan, maar inmiddels gaat het weer trager. Ingezette plannen om te versnellen komen veel langzamer op gang dan de bedoeling was.

    Het SodM constateert dat verschillende belangen door elkaar heen lopen, waardoor het niet meer opschiet. Bewoners en lokale bestuurders willen compensatie van leed en niet-nagekomen beloften. Daarbij wordt vastgehouden aan inmiddels verouderde inzichten.

    Het is op zich terecht dat de regio compensatie vraagt, vindt het SodM, maar het verlamt de gesprekken over versterkingen van panden die het meest onveilig zijn. "Een deel van de bewoners is bang om na jaren lang wachten op de overheid, met angst, stress en soms met ziekte als gevolg, met lege handen achter te blijven."

    Ministers moeten kiezen voor crisisaanpak

    Eén van de grootste problemen is volgens het SodM dat er geen duidelijke coördinatie van de versterking van de huizen is. Dat komt omdat de rolverdeling tussen de Nationaal Coördinator Groningen en bestuurders van de aardbevingsgemeenten onduidelijk is.

    De toezichthouder adviseert de verantwoordelijk ministers Wiebes en Ollongren om alsnog voor een crisisaanpak te kiezen en zo meer tempo af te dwingen met het versterken van huizen. Andere belangen, zoals compensatie, moet ook geregeld worden, maar in een los traject zodat het niet ten koste gaat van de versterking. De Nationaal Coördinator moet het mandaat krijgen om daarin de regie te nemen.

    Het Groninger Gasberaad, dat de belangen van gedupeerde Groningers behartigt, deelt de analyse van de toezichthouder dat het ontbreekt aan duidelijk regie en coördinatie. Maar secretaris Susan Top ziet niets in het scheiden van het versterken van huizen en compensatie voor slachtoffers. "Bewoners hebben juist behoefte aan een integrale oplossing (schade en versterken), te verkrijgen aan een loket. Het feit dat dat kennelijk lastig is te organiseren, is geen excuus om het dan maar niet te doen."

    Als alles volgens plan van het kabinet verloopt, stopt de gaswinning in Groningen in 2022. De gaswinning is al flink teruggeschroefd. Desondanks zijn er nog steeds aardbevingen in het gebied, zoals afgelopen maandag nog in Roodeschool met een kracht van 1,9. De toezichthouder verwacht dat het aantal aardbevingen op den duur afneemt, evenals de kans op zwaardere aardbevingen. Daarmee wordt het veiliger in Groningen, stelt het SodM, maar versterking van huizen blijft nog steeds nodig.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 26 augustus 2020 @ 01:13
    #36
    reactie op (#35) herman_dad
    handtekeningafbeelding
  • zondag 19 juli 2020 @ 11:46
    #35
    reactie op (#34) herman_dad

    Goedemiddag, EN WEER EEN AARDBEVING IN GRONINGEN, LOPPERSUM, de derde in enkele dagen tijd. Het houdt dus maar niet op. 

    Weinig schademeldingen na nieuwe beving Groningen Aanvulling op dit artikel

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Eerdere bevingen veroorzaakten veel schade NOS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 04:50 • AANGEPAST VANDAAG, 10:49

    Aardbeving bij Loppersum, derde in een week tijd

    In de omgeving van Loppersum is opnieuw een aardbeving geweest. De beving was iets na 04.00 uur in de buurtschap Startenhuizen en had een kracht van 2,3. Een paar minuten later was er een naschok van 0,9.

    Het is de derde keer in een week tijd dat het gaswinningsgebied in Groningen is opgeschrikt door een aardbeving.

    Afgelopen dinsdag was er een beving met een kracht van 2,7 in Loppersum. Dat was de zwaarste aardbeving van dit jaar; in een paar dagen tijd zijn al zo'n 800 schademeldingen binnengekomen. Donderdag was er in Hellum een beving met een kracht van 1,8.

    profielfoto KNMI@KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 2020-07-19 om 02:07:52 UTC (04:07:52 NL) vond bij #Startenhuizen een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.3 (reviewed). https://t.co/x8GolaWKgY

    7 uur geleden

    De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen al vele jaren gas wordt opgepompt. In het gaswinningsgebied zijn vorig jaar 87 aardbevingen geteld. Elf daarvan hadden een kracht van meer dan 1,5. Het is de bedoeling dat de gaswinning in de loop van 2022 stopt.

    Een directe samenhang tussen de drie zwaardere bevingen in een week tijd is er niet, zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. "In ieder geval niet in de zin dat de ene beving de andere veroorzaakt. Die directe relatie is er wel tussen bevingen en naschokken."

    De drie bevingen wijzen wel op meer activiteit in de in de zandstenen aardlaag onder het gebied rond Loppersum. Daar waren de afgelopen jaren vaker periodes met verhoogde activiteit en periodes van relatieve rust.

    Evers verwacht dat de bevingen nog vaker zullen voorkomen, ook nu de gaskraan wordt dichtgedraaid. "Er is veel spanning in de bodem daar. Het is in het centrum van het gaswinningsgebied waar de bodemdaling ook het grootst is. Je ziet wel dat het aantal zware bevingen afneemt, maar ze kunnen nog een tijd doorgaan. Helaas wel."

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-07-19 22:32:52
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 16 juli 2020 @ 01:51
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    Goedemorgen, WEER 260 NIEUWE SCHADEMELDINGEN na nieuwe beving gisteren BIJ LOPPERSUM... Voorlopig zijn we er nog niet vanaf. 

    Aardbeving met kracht van 2,7 bij Loppersum Inderdaad vandaag nóg een aardbeving gemeld Opnieuw aardbeving in Groningen, dit keer in Hellum

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Een Groninger wijst schade aan zijn woning aan (archief) ANP

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:31

    Ruim 260 schademeldingen na aardbeving Loppersum

    Na de aardbeving bij Loppersum van gistermiddag zijn ruim 260 schademeldingen binnengekomen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

    De beving had een kracht van 2,7 en was daarmee de zwaarste van dit jaar in Groningen.

    Het is niet bekend hoeveel schades een direct gevolg zijn van de aardbeving van gistermiddag. Wel laat het IMG aan RTV Noord weten dat het aantal meldingen 60 procent hoger ligt dan vorige week.

    Acuut onveilige situatie

    Veertig meldingen komen uit het gebied binnen een straal van 10 kilometer rond het epicentrum. In acht gevallen zou een acuut onveilige situatie zijn ontstaan. Het IMG heeft vier adressen bezocht en dat niet kunnen bevestigen. De andere vier adressen worden zo snel mogelijk geïnspecteerd.

    Het IMG bestaat sinds 1 juli en heeft als opvolger van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen de taak om alle schade veroorzaakt door aardbevingen af te handelen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord

     

    Gewijzigd op 2020-07-16 15:39:48
    handtekeningafbeelding