Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4811 keer bekeken

PSYCHISCHE SCHADE bij veel Groningers

  • donderdag 25 juni 2020 @ 01:56
    #33
    reactie op (#32) herman_dad

    Goedemorgen, EN OOK DE SCHADEVERGOEDINGEN EN HERSTEL PANDEN IN GRONINGEN, het schiet maar niet op... iedere keer is wel weer 'iets anders' dat voor vertraging zorgt. Dit is inderdaad niet goed voor de psyche van de mens, de slachtoffers in dit geval.Is versterking van huizen in aardbevingsgebied niet meer nodig?

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Schade aan een boerderij in het Groningse Wirdum ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 20:11

    Risicomodellen bevingen vertragen versterking Groningse huizen

    Risicomodellen, die worden gebruikt voor de berekening van de risico's van aardbevingen, zorgen voor hoge kosten en veel bureaucratie. Ze belemmeren en vertragen de versterking van huizen in het Groningse aardbevingsgebied. Dat concludeert de Rijksuniversiteit Groningen na gesprekken met betrokkenen van de versterkingsoperatie in het gebied.

    Bovendien zijn de uitkomsten van de risicoberekeningen weinig consistent, constateren de onderzoekers.

    Torenhoge voorbereidingskosten

    De risicobeoordelingen zijn zo ingewikkeld geworden, dat ze tussen de 10.000 en 100.000 euro per woning kosten. De werkelijke kosten zijn nog veel hoger, schrijven de onderzoekers in een evaluatie.

    "Het hele proces vergt bovendien zoveel van ambtenaren en van bestuurders dat het geld dat aan de werkelijke versterking van huizen wordt uitgegeven in geen enkele verhouding meer staat tot de kosten van alleen al de voorbereiding van die versterking", stellen ze. "En dat is wellicht ook de reden dat niemand al die kosten bij elkaar durft op te tellen."

    Enorme vertraging

    De bureaucratie rond de risicoberekeningen en beoordelingen vertraagt de versterking van huizen enorm, aldus de commissie. "De versterking van de woningen en al die andere panden in het Groningse aardbevingsgebied wil maar niet op gang komen. Elk jaar wordt een mooie planning gemaakt en recentelijk is weer gekozen voor een versnellingsaanpak, maar van versnelling is nog steeds geen sprake. Tot en met het eerste kwartaal van 2020 zijn 1025 woningen versterkt. In de eerste drie maanden van 2020 waren dat er elf."

    De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) maakt periodiek een risicoberekening, een zogenaamde Hazard and Risk Assessment. Daaruit blijkt hoeveel woningen een verhoogd veiligheidsrisico vormen. Maar duidelijkheid geeft de berekening allerminst. Het is een modelberekening die geen rekening houdt met de werkelijke toestand van de huizen, schrijven de Groningse onderzoekers.

    "Het is logisch dat de veiligheid toeneemt als de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Maar het is niet logisch dat veel panden het ene jaar wel en het andere jaar niet als onveilig worden aangemerkt. Deelnemers gaven ook voorbeelden van bewoners die al jaren in een gestut pand wonen en op basis van het HRA-model geen verhoogd risico lopen."

    Beoordelingen lopen ver uiteen

    Bovendien blijkt dat die beoordelingen grote variaties kennen. "Er wordt zelfs gesproken over een verschil van een factor 2 tot een factor 10. Zeg maar: in het ergste geval adviseert de ene ingenieur om 10 keer zoveel te vertimmeren als de andere", stellen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

    De provincie en het Rijk ruziën over het aantal huizen dat verstevigd moet worden. In totaal staan er 26.000 huizen op de lijst voor inspectie. Maar uit de voorlaatste risicoanalyse bleek dat circa 5500 adressen een (licht) verhoogd risico liepen. En uit de laatste analyse, waarin rekening werd gehouden met het stoppen van de aardgasproductie in 2023, bleek dat slechts enkele honderden panden (vooral boerenschuren) een (licht) verhoogd risico lopen. Het kabinet wil niet dat huizen worden versterkt op basis van verouderde risicoanalyses.

    De Kamer is geschrokken van de conclusies van de Groningse onderzoekers. Vernietigend, noemt Sandra Beckerman (SP) het: "Het is vooral pijnlijk dat dit niets nieuws voor Groningers is. Het kabinet heeft meer schade aangericht dan de bevingen zelf." Volgens Henk Nijboer (PvdA) is nu opgeschreven wat Groningers al weten: "Geld wordt gewoon weggegooid. Terwijl er in Groningen mensen kapot gaan aan procedures en ellende. De analyse in het onderzoek is treffend en diep triest." Agnes Mulder (CDA) noemt het onthutsend: "Maar helaas is het een beeld dat we al kennen. De minister moet daarom voor een andere aanpak kiezen en moet de inwoners op nummer één zetten."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-06-25 01:56:54
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 17 juni 2020 @ 07:04
    #32
    reactie op (#31) herman_dad

    Goedemorgen, 2 OPMERKELIJKE TWEETS van en over politicus Baudet: 'AARDBEVINGEN GRONINGEN'; 'niets aan de hand in feite'?? Ach ja.... goed voor de psychische schade die al aan de getroffen Groningers is toegebracht... 

    Zie: 

     DrJH @DrJHAmsterdam

    Volgens de bekende aardbevingsdeskundige dr. Thierry Baudet valt de schade van de door de #aardbeving in #Groningen verwoeste huizen reuze mee. Je kunt er na een middagje puin ruimen zo weer rustig gaan slapen.

    10:11 p.m. · 16 jun. 2020·Twitter for iPad

    36 Retweets 76 Vind-ik-leuks

     Ex PVV'er @PvvOntmaskerd 10 u

    Wat ik niet snap he, #baudet roept de meest racistische,facistische en ver gaande dingen: alle #fvd aanhang vinden dat prima en allemaal stil. Baudet roept iets over gas in Groningen en aanhang: Ik stem nooit meer fvd, klaar met Baudet etc.. snap jij het nog?

    4 4 29 Deze collectie weergeven

     

    Gewijzigd op 2020-06-17 07:05:08
    handtekeningafbeelding
  • zondag 03 mei 2020 @ 01:39
    #31
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, OPNIEUW AARDBEVING - beving bij Zijldijk - GRONINGEN van enige 'kracht', schade's weer toegenomen uiteraard en ook de spychische schade bij velen weer...

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    De aardbevingsvlag hangt uit. "Helpt niks, maar toch", aldus een bewoonster. JOLANDA JAGER | TWITTER

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 16:34 • AANGEPAST VANDAAG, 19:19

    92 schademeldingen na aardbeving in Gronings Zijldijk

    Bij het schadeloket in het aardbevingsgebied in Groningen zijn 92 schademeldingen binnengekomen na de beving bij Zijldijk. Dat is bijna het dubbele van wat gebruikelijk is op een zaterdag, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

    Het KNMI registreerde om 05.13 uur vanochtend een aardbeving van 2,5 vlak bij het dorp, een kilometer of 10 ten noordoosten van Loppersum. Over de aard van de schade is nog niets bekend.

    Alle mogelijk acuut onveilig situaties zijn geïnspecteerd. Nergens waren preventieve veiligheidsmaatregelen nodig, meldt de commissie.

    Harde knal en gekraak

    "Een harde knal en gekraak", zo beschrijft Sanne uit buurtschap Oosternieland wat er gebeurde, eerder vandaag bij RTV Noord. "Ik was net wakker, dus kon het niet meteen thuisbrengen. De bovenverdieping trilde. Mijn man werd er ook wakker van en zei dat het voelde alsof iemand tegen het huis aan reed. Daarna bleef het stil. Je wordt er een beetje moedeloos van."

    0:42 Zie video in oorspronkelijke artikel

    ‘Ik hoorde een enorme doffe knal en een halve seconde later verschoof alles’

    Ook in Zandeweer schrok een inwoner wakker. "Ik hoorde gerommel, gevolgd door een heftige beving. De glazen in de kast stonden te trillen en de hond en katten vlogen door het huis", zegt ze.

    De beving van vanochtend vroeg was de zwaarste sinds 9 juni 2019, toen de aarde bij Wirdum trilde. Ook die beving had een kracht van 2,5. De zwaarste ooit in het aardbevingsgebied is die bij Huizinge (3,6) op 16 augustus 2012.

    Bewoner Gerard Groothuis inspecteert zijn huis na de aardbeving RTV NOORD

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord.

     

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 01 april 2020 @ 00:36
    #30
    reactie op (#29) herman_dad

    Goedemorgen, GRONINGEN SNEL VEILIGER ZEGT MINISTER Wiebes door AFNAME GASWINNING? het zijn dan in feite de statistieken waarvan men uitgaat maar of dit in praktijk dan ook zo uitkomt? Zie ook vorige artikel immers.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Aardbevingsschade in het Groningse Westerwijtwerd ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:17

    Wiebes: Groningen snel veiliger door verlaging gaswinning

    Groningen lijkt snel veiliger te worden nu er minder gas wordt gewonnen. Uit de jaarlijkse risicoanalyse van de gaswinning in Groningen blijkt dat er geen gebouwen meer zijn met een verhoogd risico op instorting, een zogenoemd verhoogd risicoprofiel. Dat schrijft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Hij noemt dat goed nieuws, omdat veiligheid voor de burgers immers de reden is voor de afbouw van de gaswinning in Groningen.

    De staat van de huizen in Groningen wordt ingedeeld in drie categorieën. Dat gebeurt om te bepalen welke panden de hoogste prioriteit hebben als het om versterking gaat. De nieuwe bevinding is opvallend omdat in de voorafgaande risicoanalyse nog 5500 panden een licht verhoogd of verhoogd veiligheidsrisico liepen.

    Uit de laatste rekenmodellen, de zogenaamde HRA, blijkt dat nu nog 80 tot 160 boerderijschuren een licht verhoogd risico op instorten lopen. De verklaring hiervoor is volgens Wiebes de verlaging van de gaswinning vorig jaar onder de 12 miljard kuub. Daardoor waren er minder en minder krachtige aardbevingen.

    Het aantabevingen nam de afgelopen maand overigens weer opvallend toe. Dat kan effect hebben op nieuwe berekeningen. Het ministerie benadrukt dan ook dat de risicoanalyse de periode van 1 januari tot 31 december 2019 bestrijkt. De cijfers geven vooral aan dat de beperking van de gaswinning positieve gevolgen heeft, aldus het ministerie.

    Veilig

    Minister Wiebes schrijft ook dat op basis van dit model géén huizen veilig worden verklaard. Dat kan alleen na beoordeling door een bouwkundige. Er is een lijst van 26.000 te inspecteren huizen en gebouwen. De helft van die panden is al opgenomen voor een beoordeling. Bestaande toezeggingen om huizen te versterken blijven overeind.

    Ook als de gaswinning is beëindigd kan het nog steeds beven in Groningen. De bevingen zullen wel afnemen in hoeveelheid en zwaarte. In een reactie op de jaarlijkse analyse laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten dat het risico op een beving zwaarder dan 3,6 afgenomen is van 12,5 naar 5 procent. De kans op een maximale kracht van 5 of hoger, waar eerder mee gerekend werd, wordt nu nagenoeg 0 genoemd.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 24 maart 2020 @ 00:39
    #29
    reactie op (#28) herman_dad

    Goedemorgen, TOCH NOG EVEN WAT ANDER NIEUWS OOK, OPVALLEND VEEL LICHTE AARDBEVINGEN IN GRONINGEN. Helaas gaat dit ook nog door daar, de bewoners, betrokkenen hebben niet alleen 'corona' voor de kiezen maar ook dit menselijke drama nog weer verder.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Onder meer in het dorp Thesinge waren recent wat bevingen HOLLANDSE HOOGTE

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:09

    Opvallend veel lichte aardbevingen in Groningen

    Het aantal aardbevingen in de provincie Groningen is de afgelopen dagen opvallend toegenomen. Vannacht waren er twee lichte bevingen in Krewerd en Thesinge. Die volgden op een beving gisteravond van 2,3, ook al in Krewerd. De beving van gisteravond was de zwaarste van de elf aardbevingen die de afgelopen maand door het KNMI zijn gemeten boven het Groninger gasveld.

    Bij de Veiligheidsregio Groningen merken ze dat de recente bodembewegingen vragen oproepen in de provincie. Mensen willen weten of en wat voor hulp er beschikbaar is bij een zware aardbeving, nu hulpverleners ook druk zijn met het coronavirus.

    Grootschalige opvang

    Via hun website probeert de veiligheidsregio mensen gerust te stellen: "Mocht na een zware aardbeving of een andere grote calamiteit grootschalige opvang nodig zijn, dan gelden in Groningen dezelfde richtlijnen als in de rest van Nederland. Voorop staat dat bij opvang wordt voldaan aan de richtlijnen die gelden voor het bestrijden van het coronavirus."

    Hoe eventuele noodopvang eruit gaat zien is lastig te zeggen, vertelt woordvoerder Marleen Hanenberg van de veiligheidsregio. Het is niet te voorspellen in welk dorp een eventuele zware aardbeving zal plaatsvinden. "Het zal per dorp maatwerk zijn", legt Hanenberg uit.

    In de ene plaats is wel al een versterkt, aardbevingsbestendig verzamelgebouw om als het nodig is mensen op te vangen, in de andere nog niet. Complicerende factor is dat gedupeerden nu misschien niet bij familie of vrienden terechtkunnen, vanwege het heersende coronavirus. Volgens Hanenberg is de veiligheidsregio goed voorbereid op een zware aardbeving, in combinatie met een grote uitbraak van het virus in de regio.

    Grenswaardes

    De toezichthouder op de Groningse gaswinning, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), zegt dat er geen reden is tot extra zorg. "De samenloop van al die bevingen is opvallend, maar op dit moment is er geen reden om in te grijpen. Er zijn geen grenswaardes overschreden", laat het SodM weten. Wel houdt het de aardbevingen nauwlettend in de gaten.

    Op aandringen van de toezichthouder is de gasproductie in Groningen al sterk verminderd. Het SodM ziet geen mogelijkheden om de veiligheidsrisico's verder te verlagen.

    Eerder deze maand maakte minister Wiebes van Economische Zaken bovendien bekend dat er nu al minder gas is gewonnen dan de planning was. Dat komt vooral door de warme winter, waardoor huishoudens minder gas nodig hadden. Volgens de Gasunie is, ondanks het massale thuiswerken, het binnenlands gasverbruik op dit moment op het niveau dat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

    Schade

    Afgelopen week kwamen er bij het schadeloket voor Groningers (TCMG) ruim 500 nieuwe schademeldingen binnen. Vanuit Krewerd en omgeving zijn er na de recente bevingen maar acht meldingen binnengekomen, maar volgens het schadeloket zou dat met de coronacrisis te maken kunnen hebben. De TCMG komt voorlopig niet bij gedupeerden langs om de schade op te nemen. Mogelijk wachten mensen daarom met het doen van meldingen.

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • zondag 09 februari 2020 @ 00:48
    #28
    reactie op (#27) herman_dad

    Goedemorgen, OMBUDSMAN ZEER PESSIMISTISCH OVER VERSTEVIGING HUIZEN IN GRONINGEN. Want: 

    'Van Zutphen vindt dat er te veel aandacht is voor procedures, regels en juristen in plaats van voor de mensen zelf." 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 10:32 • AANGEPAST VANDAAG, 12:24

    Ombudsman was 'nog nooit zo somber' over versteviging Groningse huizen

    De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen is nog nooit zo somber geweest over de situatie in het Groningse aardbevingsgebied. "Ik zie nog steeds veel te weinig versterkte huizen", zei hij gisteren na een bezoek aan de provincie.

    Van Zutphen zei tegen RTV Noord dat hij bij eerdere bezoeken altijd dacht dat het een volgende keer wel beter zou gaan. Maar de praktijk is anders. "Ik heb zoveel mensen gesproken die teleurgesteld zijn, die al vier jaar vragen wat er met hun huis gaat gebeuren."

    Met de vuist op tafel

    Waarom het maar niet lukt om iets gedaan te krijgen in het gebied, weet de ombudsman ook niet precies. "Maar het begint natuurlijk met gewoon aan de slag gaan", zegt hij. "Want daar mankeert het aan."

    De ombudsman bezoekt de regio regelmatig. Het is de bedoeling dat hij zijn ervaringen onder de aandacht brengt in Den Haag. "Maar met de vuist op tafel slaan helpt ook niet altijd", denkt Van Zutphen. "Je moet duidelijk maken dat het echt om de mensen gaat en dat we moeten doen wat nodig is."

    Van Zutphen vindt dat er te veel aandacht is voor procedures, regels en juristen in plaats van voor de mensen zelf. Hij denkt dat de ministeries in Den Haag nog altijd niet voldoende doordrongen zijn van de ernst van de bevingen, zoals ruim zeven jaar geleden in Huizinge. In dat geval zou het veilig maken van huizen al veel voortvarender zijn aangepakt, zegt de Nationale Ombudsman.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 04 februari 2020 @ 00:36
    #27
    reactie op (#26) herman_dad

    Goedemorgen, MINISTERIE NEGEERDE JARENLANG NOODSIGNALEN OVER VERSTERKING VAN O.A. WONINGEN IN GRONINGEN....  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Een huis met aardbevingsschade in Groningen wordt gestut ANP

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 10:38 • AANGEPAST VANDAAG, 13:58

    'Ministerie negeerde jarenlang noodsignalen over versterkingsoperatie'

    Topambtenaren van het ministerie van Economische Zaken hebben jarenlang noodsignalen over problemen bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) genegeerd. Dat blijkt uit stukken die in het bezit zijn van RTV Noord. Het CVW was in Groningen van 2015 tot eind 2019 verantwoordelijk voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van woningen.

    Toenmalig Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders waarschuwde het ministerie in de zomer van 2017 dat het bedrijf afspraken niet nakwam en dat Groningers daar de dupe van waren. Desondanks is al die tijd niet ingegrepen, waardoor de versterkingsoperatie achterloopt. Hoewel het ministerie meerdere malen is gewaarschuwd door Alders ontkent het ministerie dat het destijds wist van de problemen bij het CVW.

    'Kolossale blamage'

    In oktober 2019 legde minister Wiebes in een interview met RTV Noord de schuld van de falende versterkingsoperatie bij het CVW. Volgens Wiebes was het bedrijf de afspraken niet nagekomen. Hij sprak van een "kolossale blamage" en "een complete verrassing" Hij noemde het CVW verder een black box. "We kwamen daar niet binnen, kenden de getallen niet en we wisten niet precies wat daar gebeurde. Dat was echt de NAM." Wiebes doelde daarmee op het gaswinningsbedrijf dat het CVW aanstuurde.

    Het ministerie zegt dat het pas in mei 2019 echt op de hoogte was van de problemen bij het CVW toen het door de Nationaal Coördinator Gaswinning werd bijgepraat. Maar nu blijkt dat zijn ministerie al jarenlang op de hoogte was, schrijft RTV Noord.

    In de zomer van 2017 waarschuwde Alders de ambtelijke top van Economische Zaken en Klimaat dat "NAM/CVW de zaken niet onder controle hebben" en dat "afspraken niet worden nagekomen". Op 17 juli van dat jaar schreef Alders in een mail aan de hoogste ambtenaar van het ministerie, dat het CVW 1000 inspecties 'kwijt' is. "Tot op de dag van vandaag is CVW niet in staat inzichtelijk te maken welke adressen niet zijn geïnspecteerd."

    Invloed NAM

    Verder waarschuwde Alders voor de invloed van de NAM. "Bij toeval hebben we vastgesteld dat NAM een aantal geïnspecteerde woningen uit het programma heeft gehaald. Dit gebeurt eenzijdig, zonder dat de NCG hiervan op de hoogte is gesteld. Laat staan dat de afspraken die met de betreffende bewoners zijn gemaakt worden gerespecteerd."

    Een paar maanden later volgde opnieuw een waarschuwing van Alders. Hij zei ook dat de NAM de indruk wekt dat de boel bewust wordt "vertraagd en uitgesteld", zodat er "zo min mogelijk hoeft te gebeuren en kosten worden bespaard".

    Lastig te bewijzen

    In een schriftelijke verklaring aan de regionale omroep erkent het ministerie dat er "eerder signalen uit de regio" kwamen dat het niet goed liep, maar dat het lastig te bewijzen was. De signalen waren wel aanleiding om de gang van zaken bij CVW te onderzoeken. "Dat wil je met feiten en cijfers eerst echt hard krijgen". Het ministerie blijft erbij dat pas in mei 2019 de feiten na onderzoek zwart op wit op tafel lagen.

    Donderdag praat de Tweede Kamer met minister Wiebes over de versterking en de schadeafhandeling. GroenLinks en de PvdA hebben aangekondigd de minister om opheldering te vragen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 24 januari 2020 @ 00:56
    #26
    reactie op (#25) herman_dad

    Goedemorgen, KOMT ER EEN 'SNELLERE OPLOSSING, HERSTEL' IN GRONINGEN van beschadigde huizen en andere opstallen nu? Lijkt er wat schot in deze zaak te gaan zitten? We moeten maar afwachten maar voor de betrokken mensen blijft het psychisch een grote druk op (-)... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

     NOS

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 18:07 • AANGEPAST VANDAAG, 20:06

    Huizen Groningers eerder versterkt: 'We kunnen nu aan de slag'

    De kogel is door de kerk. Groningers die in het aardbevingsgebied wonen hoeven minder lang te wachten op een veilige woning. Dat is de uitkomst van afspraken tussen het Rijk en Groningse topambtenaren en bestuurders.

    De nieuwe plannen zijn nodig om de moeizaam verlopende versterkingsoperatie weer op gang te krijgen. Er zijn 26.000 gebouwen die mogelijk versterkt moeten worden.

    Een van de maatregelen is dat aannemers en bewoners een belangrijkere stem krijgen. Ook hoeven woningen niet meer van dak tot fundering doorgerekend te worden door ingenieurs om te kijken wat er moet gebeuren. De versterkingsoperatie wordt hierdoor sneller.

    Half jaar eerder klaar

    Voortaan gaan aannemers samen met de bewoners door hun huis heen. Op basis van de kennis van de bouwers wordt dan bekeken hoe een woning verstevigd moet worden. Daarna kan vrij snel gestart worden met versterken. De verwachting is dat een woning dan een half jaar eerder aardbevingsbestendig is.

    Minister Knops van Binnenlandse Zaken zegt dat er niet ingeleverd wordt op veiligheid. "Als ik een aannemer mijn huis laat bouwen, ga ik er ook van uit dat dat veilig gebeurt."

    De aannemers nemen zo snel mogelijk contact op met de bewoners. De eerste 250 huiseigenaren worden naar verwachting in februari gebeld.

    Om te voorkomen dat er allemaal tijdrovende aanbestedingsprocedures komen, wordt het werk verdeeld onder een aantal aannemers. Dat komt te staan in een zogeheten Gronings Bouwakkoord. Daarvoor is nog wel toestemming nodig van de Europese Unie.

    Ik ben pas tevreden als de klus klaar is. Dat duurt nog wel even. Maar ik ben wel tevreden over wat we vandaag hebben bereikt.

    Minister Knops

    Commissaris van de koning René Paas is te spreken over de plannen. "We hebben veertien afspraken gemaakt om de versterking te versnellen. We moeten dit jaar wel feitelijk laten zien wat ze waard zijn", zegt hij tegen RTV Noord. De eerste maanden van dit jaar moeten duizend woningen aardbevingsbestendig zijn. Hoeveel dat er eind 2020 moeten zijn kan Paas niet zeggen.

    Ook minister Knops wil geen aantallen noemen. "Ik ben voorzichtig met getallen. Het is een ingewikkelde klus. Er zullen ook zaken fout gaan en daar moeten we dan op reageren."

    Knops zegt dat de Tweede Kamer hem eind van het jaar mag afrekenen op wat er gepresteerd wordt. "Ik ben pas tevreden als de klus klaar is en de woningen veilig zijn. Dat duurt nog wel even. Maar ik ben wel tevreden over wat we vandaag hebben bereikt."

    De plannen over de versterking hadden voor de Kerst al klaar moeten zijn. Dat is dus niet gelukt. "Soms blijkt dat iets langer duurt. Dat is nu ook het geval", zegt Paas. "Maar we kunnen nu aan de slag, dus laten we dat doen."

    De cijfers

    In het aardbevingsgebied zijn er 26.000 gebouwen die mogelijk versterkt moeten worden. In de aanpak zijn de adressen verdeeld in drie categorieën: geen risico, licht verhoogd en verhoogd. Tot nu toe zijn er ruim 15.000 woningen bekeken, waarvan er 7530 zijn beoordeeld. Van alle beoordeelde adressen zijn er in twee jaar 1023 huizen versterkt en is de uitvoering daarvan voltooid. In 2018 zijn er 535 woningen versterkt en vorig jaar 488.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord

    handtekeningafbeelding
  • maandag 30 december 2019 @ 00:47
    #25
    reactie op (#24) herman_dad

    Goedemorgen, KABINET REKTE BEWUST GASWINNING MET SERIE ONDERZOEKEN? Dat stelt in ieder geval de CdK in Groningen vast. Dit gegeven stelt vele Groningers dan niet gerust, zeker niet voor hun gemoedsrust. ...  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:16 • AANGEPAST VANDAAG, 16:54

    Groningse commissaris: kabinet rekte bewust gaswinning met serie onderzoeken

    Commissaris van de koning Paas (r.) en minister Wiebes ANP

    • Heleen Ekker en Reinalda Start redacteuren Binnenland

    Het vorige kabinet heeft in 2013 bewust nog veel gas laten winnen in Groningen, ook al had het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) begin dat jaar al gewaarschuwd voor de gevolgen ervan. Dat zei René Paas, commissaris van de koning in Groningen, gisteravond in een talkshow, voorafgaand aan de laatste uitvoering van het toneelstuk GAS.

    In 2012 vond bij het Groningse dorp Huizinge de tot nu toe hevigste aardbeving plaats. Het leidde ertoe dat het SodM een paar maanden later adviseerde om de gaswinning zo snel mogelijk flink te verminderen omwille van de veiligheid in Groningen. Maar in het jaar dat volgde ging de gaswinning niet naar beneden, maar juist flink omhoog.

    Oud-inspecteur-generaal van het SodM Jan de Jong noemde dat vorig jaar"een meedogenloos besluit" en het zette veel kwaad bloed in Groningen. Veel Groningers willen nog altijd weten waarom dat was, en wie de opdracht gaf.

    Van goudmijn tot hoofdpijn: een overzicht van zestig jaar gaswinning in Groningen:

    2:32 Volume 0%

    Zie video in oorspronkelijke artrikel

    Van goudmijn tot hoofdpijn: 60 jaar gaswinning in Groningen

    Na de aardbeving bij Huizinge en het advies om minder gas te winnen, besloot oud-minister Kamp namelijk om dat advies niet direct op te volgen, maar eerst een serie onderzoeken te laten doen. "Een kantelpunt was de beving bij Huizinge in 2012", zegt Paas daarover. "Op dat moment kondigt minister Kamp veertien onderzoeken aan. Het jaar daarop is er een recordopbrengst."

    Paas roept in herinnering dat het vorige kabinet grote moeite had om te voldoen aan de begrotingsregels van de Europese Monetaire Unie (EMU). "De realiteit van dat moment was dat minister Dijsselbloem van Financiën moest letten op het EMU-saldo, dus elke euro was mooi meegenomen", aldus Paas.

    'Tien jaar te laat ingegrepen'

    Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie op de uitspraken van Paas weten dat er in 2013 nog geen besluit was genomen over de hoogte van de winning. "Op dat moment gold het winningsplan uit 2007 dus nog in combinatie met de Gaswet. Dat hield in dat de NAM een concessie had om in tien jaar maximaal 425 miljard kuub te winnen", zegt een woordvoerder. "Pas sinds 2014 stelt het kabinet een jaarlijks plafond vast."

    Het ministerie benadrukt daarbij wel dat het kabinet in 2015 concludeerde dat er bij de gaswinning te laat aandacht is gekomen voor de veiligheid van de Groningers.

    Twee maanden geleden zei minister Wiebehetzelfde. "De Groningse gaswinning is veel te lang doorgegaan, we hadden tien jaar geleden al moeten ingrijpen", aldus Wiebes.

    Erg cynisch geworden

    Commissaris van de koning Paas sloot zich gisteravond aan bij die woorden, maar wees er ook op dat er in de afgelopen tien jaar nog redenen waren om de gaswinning ongemoeid te laten. "Er waren behoorlijk wat belangen om de staatskas te vullen."

    De vele onderzoeken die oud-minister Kamp liet doen leidden tot wantrouwen in Groningen. Veel Groningers denken dat hiermee tijd is gewonnen, om eerst nog geld aan de gaswinning te verdienen. "En ik heb in mijn studietijd geleerd dat een belangrijke functie van het doen van onderzoek tijdwinning is", zei Paas.

    "Verder is het ook een indicatie dat je er weinig van weet, als je veertien onderzoeken begint. Dus het was natuurlijk ook bedoeld om informatie in te winnen en het was tegelijk heel prettig en mooi meegenomen dat het tijd verschafte. Daar zijn we daarna in Groningen erg cynisch van geworden."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 15 november 2019 @ 00:48
    #24
    reactie op (#23) herman_dad

    Goedemorgen, GEDUPEERDEN MET OUDE AARDBEVINGSSCHADE KRIJGEN VAN DE NAM EEN EXTRA VERGOEDING. Het is een druppel weer maar toch alle beetjes helpen al is en blijft de psychische schade bij velen niet met geld te vergoeden/

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 11:40

    Gedupeerden met 'oude aardbevingsschade' krijgen extra vergoeding NAM.

    Aardbevingsschade ANP

    Er komt toch extra geld voor mensen die het herstel van de aardbevingsschade aan hun huis niet helemaal hebben kunnen betalen met het geld dat ze eerder kregen van de NAM. Het bedrijf is bereid om het bedrag dat mensen tekortkwamen alsnog over te maken.

    Het gaat om schadegevallen die zijn gemeld voor 31 maart 2017 en die dus nog zijn afgehandeld door de NAM zelf. Nu is de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk voor de afhandeling van schade.

    De Tweede Kamer liet onlangs onderzoek doen naar 6000 oude schadezaken. Daaruit bleek dat bijna twee derde van de eigenaren niet genoeg geld heeft gekregen om de schade aan hun huis te herstellen. Die mensen komen nu in aanmerking voor een extra vergoeding, mits ze kunnen aantonen dat de herstelkosten hoger uitvielen.

    profielfoto Provincie Groningen @provgroningen

    Er komt nieuw loket voor inwoners die aantoonbaar te weinig geld hebben gekregen van @NAMbv voor schadeherstel. Dit zijn de 6000 inwoners die 'ruimhartig aanbod' zouden krijgen. Dat maakte @renepaas bekend in #psgr. Nadere uitwerking volgt. Loket komt waarschijnlijk bij provincie

    een dag geleden

    "Mensen moeten het verschil kunnen laten zien tussen wat zij hebben betaald en wat ze van ons hebben gekregen", zegt een NAM-woordvoerder tegenRTV Noord. De facturen die kunnen dienen als bewijs moeten wel van voor 1 oktober 2019 zijn.

    De maatschappij besloot extra geld te geven aan gedupeerden na een verzoek van de commissaris van de koning René Paas en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van RTV Noord.

    handtekeningafbeelding