Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1254 keer bekeken

WERKDRUK ziekenhuis- en ambulancepersoneel

  • donderdag 22 augustus 2019 @ 01:14
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, DE 'ZORG' BLIJFT POLITIEK ZORGENKINDJE ook voor het personeel. MINISTER GEEFT AAN NU DAT DE NIEUWE 'ZORGWET' IVM VORIGE ARTIKEL onrust onder het verplegende personeel, eventueel kan worden teruggedraaid? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

    Omstreden zorgwetsvoorstel 'kan integraal teruggedraaid worden', zegt minister.

    KRO-NCRV

     VANDAAG, 00:59

    BINNENLAND

    Een duidelijker onderscheid tussen de opleidingen van verpleegkundigen kan eventueel ook buiten de wet om geregeld worden. Dat zei minister Bruins aan tafel bij talkshow Jinek. Hij was te gast vanwege de onrust in de zorg over een nieuw wetsvoorstel.

    "Dit kan zeker integraal teruggedraaid worden", zei de minister over het wetsvoorstel voor een duidelijker onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Als alternatief zou het bijvoorbeeld in de cao opgenomen kunnen worden of met een ander wetsvoorstel worden opgelost, lichtte Bruins toe.

    profielfoto Jinek@JinekLive

    ‘’Het beeld dat iedereen weer terug in de schoolbanken moet, wil ik heel graag wegnemen’’, zegt minister Bruins over de onrust onder verpleegkundigen bij #Jinek. Hij is bereid om een nieuwe wet te maken. ‘’Ik ben op zoek naar een gedragen oplossing.’’

    2 uur geleden

    Volgens de minister is het maken van onderscheid een wens die leeft onder zowel de beroepsorganisatie als de beroepsleden. Als dat wordt toegepast, kunnen verpleegkundigen beter worden ingezet voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid, is het argument vóór. Ook speelt mee dat voor hbo-verpleegkundigen de functie 'regieverpleegkundige' wordt geïntroduceerd.

    Tegenstanders vrezen voor extra scholing en verdeeldheid op de werkvloer. Sommigen dreigen de zorg te verlaten als de omstreden wet wordt ingevoerd.

    "Op deze manier zie ik de wet niet vliegen", zei Bruins bij Jinek. "Ik ben op zoek naar een gezamenlijke oplossing die door alle partijen wordt gedragen." Vandaag werd bekend dat hij oud-SER-voorzitter Rinnooy Kan heeft gevraagdom mee te werken aan een alternatief plan. De minister verwacht dat er binnen een aantal weken meer duidelijkheid is.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 07 augustus 2019 @ 01:09
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, GROTE ONRUST ONDER VERPLEGEND PERSONEEL ivm NIEUWE WETGEVING waarbij ogenschijnlijk weer een 'tweedeling' in de organisatie van verpleegkunde optreedt. Vele decennia lang, of langer zelfs draaide dit goed, zodat een nieuwe politieke ploeg inclusief verantwoordelijk minister, Ministerie, eigenlijk niets hieraan meer hoeft te doen...Maar we leven in een maatschappij van 'veranderen', 'presteren' etc.... etc...

    Tot de volgende politieke ploeg weer aantreedt en het weer veranderd? Ook zij moeten immers 'iets te doen hebben'? In wat voor maatschappij leven wij en welk maatschappelijk belang is hier mee gediend? Toch iets om over DOOR TE DENKEN..??

    Grote onrust onder verpleegkundigen: 'Nieuwe wet moet van tafel'

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Verpleegkundigen over Wet BIG II: terug naar school of helemaal uit de zorg?

    In Nederland werken bijna 170.000 verpleegkundigen ANP XTRA

     VANDAAG, 20:13

    BINNENLAND

    Er is onrust binnen de beroepsgroep van verpleegkundigen, nu de Wet BIG II op tafel ligt. Verpleegkundigen met een hbo-diploma van na 2012, krijgen de nieuwe functie van regieverpleegkundige. Andere hbo'ers moeten daarvoor een toets maken. Verpleegkundigen die op het mbo of in de praktijk ('in service') zijn opgeleid, moeten zelfs terug naar school, in sommige gevallen voor jaren. Anders krijgen ze werk op een lager niveau.

    Veel verpleegkundigen komen in actie, enkelen denken er zelfs over na om met hun werk te stoppen als het zover komt. Maar er zijn ook mensen die het niet erg vinden om een toets te maken. Hieronder lees je hoe twee verpleegkundigen erover denken.

    Voor ambulanceverpleegkundige Hanna Bonnes is het in ieder geval duidelijk:

    Video afspelen

    01:06

    Verpleegkundige: 'Deze wet is op zijn zachtst gezegd pijnlijk'

    'Ik denk dat ik helemaal uit de zorg ga'

    Rianne van Geel werkt al ruim 23 jaar als verpleegkundige, waarvan acht jaar in een dialysecentrum in Ravenstein. "Dadelijk kan ik door BIG II mijn vak niet meer uitoefenen, omdat ik een in-service-opleiding heb gevolgd", vertelt zij. "Dan zou ik een hbo-opleiding moeten volgen en daar heb ik geen trek in."

    De verpleegkundige werd boos toen ze hoorde over het wetsvoorstel. "Eigenlijk wordt je min of meer verplicht om weer een opleiding te volgen. Ik vind het jammer, maar denk dat ik dan helemaal uit de zorg ga." Van Geel is enkele jaren geleden ook opgeleid tot paardensportmasseur en zal zich, als het zover komt, daarop gaan focussen.

    Standpunten

    Het actiecomité Wet BIG II heeft een grote achterban en is tegen het wetsvoorstel. Het comité denkt dat de ervaring van verpleegkundigen straks niets meer waard is, omdat er dan alleen naar opleiding wordt gekeken. Het actiecomité vreest dat ervaren krachten de zorg gaan verlaten. Ook maken zij zich zorgen over wat de overgangsregeling naar de wet gaat betekenen. Het actiecomité is niet tegen functiedifferentiatie, maar wil niet dat er een wet komt.

    De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) vindt dat verpleegkundigen voorbereid moeten zijn op de toekomst van de zorg, die steeds complexer wordt. Dat vraagt volgens V&VN om een optimale mix tussen mbo- en hbo-geschoold personeel. V&VN steunde de plannen aanvankelijk, maar legt deze nu vanwege de onrust voor aan de leden.

    'Laat mij die toets maar maken'

    Liselot is verpleegkundige op een intensive care-afdeling in een ziekenhuis. Zij heeft voor 2012 haar hbo-opleiding verpleegkunde afgerond en moet, als de wet doorgaat, een toets maken. "Laat mij die toets maar doen. Als de minister dat nodig heeft om aan te tonen dat ik hbo-waardig ben, prima."

    Volgens Liselot is het wel belangrijk dat er mogelijkheden komen om punten te verbeteren, als dat de uitkomst van de toets is. "Als ik iets moet verbeteren, doe ik dat. Maar dan moet ik wel de kans krijgen om mij op niveau te laten bijscholen, bijvoorbeeld door de werkgever of vakbond."

    Een onderscheid tussen de opleidingsniveaus van verpleegkundigen kan leiden tot een verschil in inkomen, maar ook in taken. "Als hbo'er zou ik bijvoorbeeld graag onderzoek doen en meer verdieping willen in het vak. Of scholing geven", vertelt Liselot. "Ik vind het jammer dat er zoveel ophef is binnen de beroepsgroep. Dat komt volgens mij vooral doordat er een hele hoop onduidelijkheid is."

    Indienen wetsvoorstel

    Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zal de beroepsorganisatie, werkgevers en vakbonden meer tijd geven om de onrust weg te nemen. Hij gaat het wetsvoorstel pas na de zomer indienen bij de Tweede Kamer. De wet intrekken is niet aan de orde, benadrukt hij.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 03 juni 2018 @ 00:59
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, OPERATIES UITGESTELD IVM TE KORT AAN MEDISCH PERSONEEL. Openstaande vacatures nemen alleen nog maar toe in de ziekenhuizen. Mogelijk zullen ook afdelingen moeten worden gesloten. Een groot maatschappelijk belang is hier in het geding. 

    Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    02 juni 2018 08:25

    Nog langer wachten op operatie door tekort aan medisch personeel.

    Operatie in St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. © ANP

    Doordat er te weinig artsen en verpleegkundigen zijn, zullen de wachtlijsten voor operaties blijven groeien. Het aantal openstaande vacatures voor medisch personeel is in een jaar tijd verdubbeld naar 2200.

    Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS onder 63 ziekenhuizen. "Dit leidt onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten", laten meerdere ziekenhuizen aan de omroep weten. De helft van de ondervraagde instellingen zegt vorig jaar om die reden niet-acute operaties te hebben uitgesteld. Het ging om honderden ingrepen.

    Volgens de ziekenhuizen leidt het personeelstekort tot verhoging van de werkdruk en toenemend ziekteverzuim. Zij richten zich daarom nadrukkelijk op het opleiden van nieuw personeel.

     

    Nieuwe en snellere behandeling tegen borstkanker:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    ''Het is nog geen uur geleden en ik zit hier al.'' Borstkankerpatiënt Elly Barnhard voelt zich veel minder lang patiënt. Het Erasmus Medisch Centrum is begonnen om borstkankerpatiënten na hun borstbesparende operatie van binnenuit te bestralen. En dat scheelt heel veel tijd en moeite.

    Meer op rtlnieuws.nl:

    RTL Nieuws / ANP

    Gewijzigd op 2019-08-07 01:13:09
    handtekeningafbeelding
  • maandag 12 maart 2018 @ 06:16
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, VACATURES IN ZORG (instellingen) nemen toe. VERONTRUSTEND zelfs? Dan toch maar de aanbevelingen in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus aanvaarden en (op)volgen? Lees dat boek eens, iedereen komt er in voor, ja ook de gezondheidszorg... Zie plaatje op clubhome!

    Zie en lees art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Vacatures in de zorg nemen toe: 'De rek is eruit'

    VANDAAG, 04:48

    AANGEPAST OM 05:09

    BINNENLAND

    ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Ardi Vleugels Research-redacteur zorg

    Het aantal banen in de zorg groeit. Dit jaar staan er zo'n 130.000 vacatures open, blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Maar voor veel functies is nauwelijks iemand te vinden. En dat heeft gevolgen voor iedereen, zegt de Vereniging voor Ziekenhuizen.

    Nu al werken er ruim een miljoen mensen in de zorg. Dat er steeds meer mensen nodig zijn, komt door strengere kwaliteitseisen (meer handen aan het bed) en de vergrijzing; bijna een kwart van de werknemers in de zorg is 55 jaar of ouder en stroomt de komende jaren uit.

    Niet genoeg

    "De instroom vanuit het onderwijs neemt wel toe", zegt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. "Maar het is nog lang niet genoeg. De mensen zijn er simpelweg niet van de ene op de andere dag." Ook personeel dat door de inkrimping van de zorg de afgelopen jaren ontslag kreeg, heeft volgens haar al lang weer een baan. "Dus die kunnen de vacatures ook niet vervullen."

    Werkgevers in de zorg zeggen dat ze grote moeite hebben om personeel te vinden. De grootste problemen zijn er in ziekenhuizen, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg: daar zoekt 80 procent van de instellingen tevergeefs naar mankracht. In andere zorgsectoren heeft de helft dat probleem.

    Waar ziet het UWV oplossingen op korte termijn?

    • Andere personeelsmix, bijvoorbeeld de inzet van 'helpenden-plus': mbo-niveau 2 aangevuld met bepaalde modules.
    • Verschuiven van niet-zorgtaken naar servicemedewerkers, declaratiemedewerkers en/of vrijwilligers/mantelzorgers.
    • Aanpak administratie. door inzet van niet-zorgmedewerkers, betere technologie of het schrappen van overbodige registratie.
    • Efficiëntere inzet personeel, bijvoorbeeld slimmer roosteren, meer contracturen per persoon.
    • Aanboren mogelijke 'reserves': ontslagen zorgprofessionals terughalen naar de sector, opleiden van werkzoekenden of migranten, aantrekken van personeel uit het buitenland
    • Op de langere termijn ziet het UWV kansen is betere erkenning en waardering voor zorgpersoneel door werkgevers, meer opleiding en stages, maatregelen om zorgvragen te voorkomen en meer voorlichting om jongeren voor de sector te interesseren.

    "De rek in ziekenhuizen is eruit", zegt Willem de Boer van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen. "Het ziekenhuispersoneel ervaart een grote werklast en werkt vaak al extra diensten." De Boer krijgt signalen van ziekenhuizen die operaties uitstellen, acute stops op eerste hulpposten en specialistische zorgafdelingen die (tijdelijk) dichtgaan omdat ze in die regio geen mensen hebben.

    Volgens de zorgbestuurder gaat iedereen in Nederland de gevolgen van de oplopende vacatures nu merken. "We moeten eraan wennen dat we nog wel zorg kunnen krijgen, maar niet meer per definitie heel dichtbij," zegt hij. Ziekenhuizen werken intensiever samen en wisselen informatie en mensen uit om de ergste druk te delen. "Het wordt bijvoorbeeld steeds moeilijker alle patiënten een bed te geven, als er onvoldoende personeel is. Ziekenhuizen bellen elkaar continu en stemmen af waar wel plek is."

    Nieuwe plannen

    De oplopende personeelstekorten in de zorg vormen ook een uitdaging voor het kabinet. Woensdag maakt minister Bruno Bruins bekend hoe hij het personeelsprobleem wil aanpakken.

    Op dit moment versterkt de griepgolf de problemen met personeelstekorten. Meer mensen dan normaal doen een beroep op ziekenhuiszorg, terwijl ziekenhuizen zelf ook kampen met griep onder personeel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt de situatie in de gaten en zegt in te kunnen grijpen als dat nodig is. Volgens het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tonen de problemen door de griepepidemie aan dat de rek uit ons systeem is.

    Ondertussen zit het oplopende personeelsgebrek zelfs de werving van nieuwe mensen in de weg; een aantal zorgorganisaties dat in het kader van de Week van Zorg en Welzijn vandaag hun deuren zouden openen voor werkzoekenden, blaast dat mogelijk af omdat ze onvoldoende personeel beschikbaar hebben.

    BEKIJK OOK

    'Bijna elk ziekenhuis worstelt nog met gevolgen griepgolf'

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-08-07 00:59:20
    handtekeningafbeelding
  • maandag 05 februari 2018 @ 07:28
    #1

    Goedemorgen, AMBULANCEPERSONEEL houdt stiptheidsacties. Ook daar neemt de werkdruk onaanvaardbare vormen aan. De wereld kan zichzelf nog steeds niet regelen, inefficient tot en met de aardbodem. Dus totaal veranderen dan maar, in de geest Van Homo sapiens naar homo galacticus, het boek dat dit aangeeft? Nog maar weer één voorbeeld slechts van onze maatschappij.

    Zie verder NOS nieuwsbericht, Twitter (bron)

    Ambulancepersoneel in Randstad begint met stiptheidsacties

    VANDAAG, 07:10

    ECONOMIE

    ANP

    Ambulancemedewerkers voeren vandaag in de Randstad stiptheidsacties omdat ze de werkdruk te hoog vinden. Door zich strikt aan de regels te houden, duren hun werkzaamheden langer. De veiligheid van patienten wordt gewaarborgd, belooft vakbond FNV.

    "We proberen de organisatie te pakken en niet de patiënt, zegt Pim Stomps in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is ruim dertig jaar ambulanceverpleegkundige en werkt in de regio Rotterdam. "Het digitale ritformulier vervangen we door een schriftelijk formulier. Dat brengt brengt meer druk op de administratie van onze werkgever. We maken ook wat meer tijd vrij om op de hygiëne te letten."

    Opleidingen en lonen

    Stomps zegt dat ambulanceorganisaties geld uitgeven aan zaken waar dat niet voor bedoeld is. "Het is geoormerkt geld dat aan opleidingen en voor een flink deel aan lonen zou moeten worden besteed. De werkgevers hebben daar nu andere plannen mee, zoals een niet-werkend triagesysteem en uitzendkrachten."

    Grote verantwoordelijkheid

    Volgens de ambulanceverpleegkundige lopen collega's weg omdat zij elders minder werkdruk hebben en meer kunnen verdienen, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en via uitzendbureaus. "De verantwoordelijkheid op de wagen is groot. Sommigen willen het wat rustiger aan gaan doen. Het vak op de ambulance wordt niet interessant gemaakt op deze manier."

    Hij doet het niet voor zichzelf, zegt Stomps. "Op mijn leeftijd is het niet meer interessant nog om me heen te kijken, ik moet nog een jaar of drie. Ik probeer het, samen met collega's, goed te regelen voor de mensen na mij."

    In andere regio's zal het ambulancepersoneel later stiptheidsacties houden, zegt de vakbond.

    BEKIJK OOK

    Ambulancepersoneel in grote steden houdt maandag stiptheidsacties

    Gewijzigd op 2018-06-03 00:56:22
    handtekeningafbeelding