Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1113 keer bekeken

WERELDFINANCIEN en Beurzen, monetair....

  • zaterdag 19 januari 2019 @ 01:13
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, VEEL ZORGEN OM ONS 'GELDSTELSEL' VREES VOOR ZEEPBELLEN EN EEN NIEUWE CRISIS. Niet alleen in Nederland en Europa zal dit spelen maar ook in veel andere landen ter wereld. Overigens ook hier weer in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus komt dut ook aan bod, gelezen en voorspellend over monetair, onhoudbaar op termijn en 'afbouwen', ombouwen naar andere systemen en LOONNIVELLERING is een 'must' voor de wereldvrede zelfs, lees zelf verder in het boek, hoe het plan voor loonnivellering b.v. en een einde makend aan deze grote wereldwijde onderlinge discriminatie pur sang.   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Evenwicht geldstelsel verstoord, vrees voor zeepbellen en nieuwe crisis'

    DONDERDAG, 16:30

    ECONOMIE

    Slechts 7 procent van al het geld is contant, de rest is giraal NOS

    Het evenwicht in ons geldstelsel is verstoord. Zo zijn er te weinig remmen op het verstrekken van leningen en grote commerciële banken zijn te dominant. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een onderzoek. Mede daardoor kunnen volgens de Raad makkelijker zeepbellen of een nieuwe crisis ontstaan.

    Minister Hoekstra van Financiën vroeg de Raad naar aanleiding van het burgerinitiatief 'Ons Geld' om het geldstelsel te onderzoeken. De conclusies liegen er niet om.

    In het bijna 300 pagina's tellende rapport beschrijft de WRR hoe de rol van de overheid de afgelopen decennia kleiner werd en de drie grote banken steeds meer op de voorgrond traden. ING, Rabobank en ABN Amro zijn 'too big to fail' en hebben het overgrote deel van onze schulden op hun balans staan.

    Het aandeel van de drie grootste banken in de totale balansomvang van de Nederlandse banken is tussen 2006 en 2016 gestegen van 71 naar 75 procent. Er is te veel ruimte voor bedrijven en burgers om schulden aan te gaan en tussen de banken is er te weinig concurrentie.

    Adviesraden

    Een van de aanbevelingen van de WRR is om hier iets aan te doen door het mogelijk maken van een publieke spaarbank, als concurrent van de grote banken. Ook zouden burgers meer te zeggen moeten krijgen over het bestuur van banken, via bijvoorbeeld maatschappelijke adviesraden.

    "Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar de gezondheidszorg, waar ziekenhuizen en verzekeraars dergelijke raden hebben", zegt Josta de Hoog van de WRR. "Die raden zorgen ervoor dat maatschappelijke zorgen en afwegingen worden meegenomen bij het nemen van beleidsbeslissingen."

    Schulden

    Dat mensen en bedrijven nu meer schulden hebben komt doordat geld steeds vaker virtueel is, in plaats van contant. Ook zijn er minder regels om schulden tegen te gaan en zijn een paar grote banken dus te dominant in het geldstelsel geworden. Op die manier groeide de totale hypotheekschuld en groeiden de schulden die bedrijven hebben.

    Bankleningen in omloop percentage BBPNOS / BRON: SCHULARICK & TAYLOR

    Ook ten opzichte van andere landen heeft Nederland een relatief grote schuldenberg.

    Private schulden als percentage van het nationaal inkomenNOS / BRON: BIS TOTAL CREDIT STATISTICS

    Hoewel er veel bezittingen (zoals huizen en gespaard pensioenvermogen) tegenover de hoeveelheid schuld staan, leidt schuldenlast toch tot meer instabiliteit in het financiële systeem. Bij veel schulden duurt het herstel na een crisis langer en een hoge schuldenlast beïnvloedt de economische groei.

    Te grote beperkingen schadelijk

    De WRR pleit niet voor een totale verandering van het huidige systeem en benadrukt dat geld en schuld hard nodig zijn voor de samenleving. Zo kunnen te strenge regels en te grote beperkingen juist schadelijk zijn voor de economie. Wel staan we volgens de Raad nu op een punt dat we zijn doorgeschoten in dat ruime beleid. Daarom pleit de WRR vooral voor een betere balans.

    Om die te bereiken zou ook iets gedaan moeten worden aan het verstoorde evenwicht tussen de publieke en private belangen. Nu kan de financiële sector veel geld verdienen tijdens periodes van groei, maar moet de samenleving bloeden als het misgaat met ons financiële stelsel. Door een publieke concurrent van de banken, meer regels en meer inspraak van burgers zou die balans hersteld moeten worden.

    Aanbevelingen

    Schuld aanpakken

    - fiscaal schulden minder stimuleren

    - beleid aanpassen waar dat schuld in de hand werkt, bijvoorbeeld bij de pensioen- en woningmarkt

    - risico's niet alleen bij de schuldenaar leggen

    Banken aanpakken

    - overheidsbank of andere vorm van publieke spaarbank creëren. Ook centrale bank waar burgers geld kunnen stallen moet worden onderzocht

    - systeemrisico's van grote banken belasten of hogere kapitaaleisen stellen

    - diversiteit stimuleren door minder zware eisen te stellen aan kleinere banken

    - maatschappelijke adviesraden bij banken instellen, burgers een grotere stem geven in het toezicht

    Voorbereid zijn

    - scenario's maken om crises sneller te herkennen en op te lossen

    Video afspelen

    01:47

    Hoe drie banken steeds belangrijker werden in ons geldstelsel

    De aanleiding voor het onderzoek was het burgerinitiatief 'Ons Geld'. In 2015 haalden theatergezelschap De Verleiders, econoom Ad Broere en de stichting Ons Geld 120.000 handtekeningen op.

    Ons Geld wil het geldstelsel radicaal omvormen. De geldschepping zou voortaan niet meer in handen moeten zijn van commerciële banken, maar van een centrale, publieke bank. De stichting hoopt dat dat leidt tot een nuttiger maatschappelijke besteding van de winst, minder risico's en minder particuliere schulden.

    Het concept is gebaseerd op een idee dat in de jaren 30 aan een universiteit in de VS ontstond en ook in andere landen bediscussieerd wordt. Zo konden de inwoners van Zwitserland in een referendum stemmen over een soortgelijk plan. In dat voorstel stond dat alleen de centrale bank van Zwitserland nog geld zou mogen scheppen. Het plan werd massaal weggestemd: 76 procent was tegen, 24 procent voor.

    Niet op eigen houtje

    In Nederland vroeg de Tweede Kamer na het burgerinitiatief om dit onderzoek van de WRR naar het geldstelsel. De WRR komt nu tot de conclusie dat zo'n radicale ingreep ingewikkeld is in de internationale context van het huidige stelsel. Een land kan dit niet op eigen houtje beslissen zonder zichzelf te schaden.

    Ook waarschuwt de Raad dat grote stelselwijzigingen onvoorziene ingrijpende gevolgen kunnen hebben en dat een nieuw publiek systeem niet per definitie beter functioneert. De adviezen waar de Raad nu mee komt zijn gaan dus veel minder ver dan de voorstellen van de initiatiefnemers.

    Geldcreatie en risico's

    Slechts 7 procent van ons geld bestaat uit contant geld: munten en biljetten. De rest bestaat alleen virtueel, als cijfers in computers: de banktegoeden. Dat is dus 93 procent van het geld.

    Dit aandeel virtueel geld is in tientallen jaren enorm gegroeid. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was nog bijna de helft van het geld in omloop contant geld.

    Creatie

    Nieuw geld wordt gecreëerd door banken, als we een lening aangaan. Neem het voorbeeld van een hypotheek. We nemen een hypotheek bij een bank. De bank zet het geld op onze rekening. Daarmee is het geld geschapen.

    Voor de bank is dit vervolgens een bezit dat uitstaat. Voor ons is het een tegoed dat we kunnen opnemen of overmaken en waar we rente over betalen. Bij het aflossen van een lening verdwijnt het geld weer.

    Vertrouwen

    41 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de stabiliteit van het Nederlandse financiële systeem. Opvallend is dat het vertrouwen in banken onder hoogopgeleiden lager is dan onder laagopgeleiden.

    Bij andere instituties, zoals rechters, de pers en de Tweede Kamer is dat juist andersom. Uit eerder onderzoek bleek ook dat economen minder vertrouwen hebben in het financiële systeem dan het Nederlandse publiek.

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-01-19 01:15:00
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 11 oktober 2018 @ 00:42
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, WEER EEN FINANCIELE CRISIS IN AANTOCHT? BEURZEN IN EUROPA EN DE VS SLUITEN OF STAAN ZEER 'IN DE MIN'. Dit alles wordt voor een groot deel veroorzaakt door de door TRUMP ONTKETENDE HANDELSOORLOG en daarmede ook het vertrouwen in de Beurshandel, beleggingen.

    Ook hier zien we weer het ultieme voorbeeld van een 'verkeerd gekozen' president, politicus, die wel weer eens populistisch te werk ging met de kreet 'America first', daarmede de financiele positie van de VS juist in gevaar lijkt te (gaan) brengen meer en meer? Overigens moeten we in deze hele wereld af van de gehele MONETAIRE situatie, één van de grootste onderling discriminerende instituten die we als mens Homo sapiens hebben 'geschapen' in de loop van de geschiedenis. 'Er van af'?? Dat is toch niet, onmogelijk? Zeker wel, lees het boek weer genoemd dan maar hier, eens daarover.... Zeker als we er 'nu' aan beginnen, afschaffen, langzaam om- of terug afbouwen, dan zij we wereldwijd 1 a 2 eeuwen verder voor geheel is... maar dit mag ons niet weerhouden daarvan.  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Amerikaanse en Europese beurzen fors in de min

    GISTEREN, 23:05

    ECONOMIE

    AFP

    De Amerikaanse en Europese aandeelbeurzen zijn met flinke verliezen gesloten. Op de Amerikaanse beurzen was het de slechtste dag in maanden: de Dow Jones verloor 3,1 procent, de S&P 500 3,3 procent en de Nasdaq beleefde met een verlies van 4,1 procent zelfs zijn slechtste dag in meer dan 2 jaar tijd.

    Beleggers maakten zich vooral zorgen over het oplopen van de Amerikaanse rente. Ook zijn beleggers bezorgd dat de handelsoorlog tussen de VS en China verder uit de hand loopt.

    Grote bedrijven zagen hun aandelenkoers vandaag flink dalen. Techbedrijven als Apple, Microsoft en Alphabet moesten tot ruim 5 procent inleveren. Ook bedrijven als Boeing, creditcardbedrijf Visa en Nike verloren tot bijna 7 procent.

    Europese beurzen

    Ook Europese beurzen moesten vandaag een verlies noteren. De Amsterdamse AEX eindigde 1,7 procent in de min. Vooral chipmachinemaker ASML moest het met 5,5 procent ontgelden, gevolgd door chemieconcern DSM (min 5,2 procent) en staalconcert ArcelorMittal (min 4,8 procent). Stijgers waren er ook: telecombedrijven Altice (4,6 procent) en KPN (2,8 procent).

    Elders in Europa verloren de beurzen ook. De Franse CAC 40 verloor 2,1 procent, de Duitse DAX 2,2 procent en de Britse FTSE 100 1,3 procent.

    BEKIJK OOK

    Wat heeft financiële crisis ons gekost én gebracht?

    Hoe Amerikaanse huizenkopers in 2008 ook Nederland in de crisis stortten

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2018-10-11 00:43:24
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 09 maart 2018 @ 00:34
    #4

    Goedemorgen, TRUMP ZET DE STAALHEFFING DOOR, zei het 'aangepast'? Nu moet o.a. ook de EU weer tegenmaatregelen nemen en een 'handelsoorlog' is dan een feit? WAAR ZIJN WE OP DEZE WERELD MEE BEZIG? Ach ja...'politiek' ...?

    Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    Staalheffing Trump: 'iedereen verliest'

    GISTEREN, 23:22

    AANGEPAST 00:18

    BUITENLAND

    APTV

    "Iedereen verliest" door de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Dat is de eerste reactie van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In Nieuwsuur noemt zij het net bekrachtigde besluit van president Donald Trump "een heel kortzichtige benadering".

    Kaag wil met de Verenigde Staten praten over het besluit, waarin ruimte wordt gelaten voor uitzonderingen. Die lijken in eerste instantie te gelden voor Mexico en Canada, maar hoop is dat er ook voor de EU een uitzondering wordt gemaakt. Kaag wil "nog even de dialoog aangaan", maar wil ook duidelijk maken bereid te zijn tegenmaatregelen te nemen.

    Ook Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel), die gisteren nog zei met gelijke munt te willen reageren op Trump, houdt het gesprek open. De EU moet worden vrijgesteld van de maatregelen, schrijft zij op Twitter. "Ik hoop dat de komende dagen meer duidelijk wordt."

    Feller was de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Bij een persconferentie eerder op de dag waarschuwde hij dat het groeiend protectionisme een neerwaarts risico is voor de economie van de eurozone. "Als je je bondgenoten tarieven oplegt, dan kun je je afvragen wie nog je vijanden zijn", zei Draghi.

    'Banenkiller'

    "Protectionisme is een banenkiller", zegt ook Ineke Dezentjé Hamming tegen NPO Radio 1. De voorzitter van de brancheorganisatie voor technologische industrie is zeer teleurgesteld over het "absurde" besluit. Ze begrijpt niet dat Trump deze maatregel neemt, omdat het hoogwaardige staal uit Europa niet wordt gemaakt in de VS. Alleen Tata Steel in IJmuiden, het voormalige Hoogovens, exporteert al voor een half miljard euro aan staal. Volgens Dezentjé Hamming is het aan de Nederlandse politiek om de voet tussen de deur te zetten.

    Trump zegt met zijn maatregel op te willen treden tegen oneerlijke handelspraktijken, en dan vooral tegen China, die staal voor lage prijzen aanbiedt. D66-Europarlementariër Marietje Schaake zegt dat "China, dat op grote schaal handelsregels overschrijdt, alleen maar zal winnen bij een handelsconflict tussen de VS en Europa". In plaats van een eenzijdige maatregel, "die economische bondgenoten schaadt", zouden de VS en Europa volgens haar moeten samenwerken.

    Guy Verhofstadt✔@guyverhofstadt

    In this wave of protectionism & isolation coming from the US, it's important we forge alliances & strengthen Europe's role as a standard setter in global trade agreements. While the US is sealing themselves off, Europe will stand up for open and free trade http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-tariffs-sign-order-latest-updates-canada-mexico-steel-aluminum-a8246786.html?amp&__twitter_impression=true …

    22:57 - 8 mrt. 2018

    Informatie over Twitter Ads en privacy

    Manfred Weber✔@ManfredWeber

    Europe must be clear and firm but proportionate in its response to the US. We should remain cool-headed and act rationally. Europe believes in partnership and bridge-building. Fair and free trade between our economies is to the benefit of the people. 2/2

    21:49 - 8 mrt. 2018

    Informatie over Twitter Ads en privacy

    BEKIJK OOK

    Trump voert staalheffing door, maar doet het 'flexibel'

    Gewijzigd op 2018-06-06 07:33:15
    handtekeningafbeelding
  • maandag 12 februari 2018 @ 15:55
    #3
    reactie op (#2) Gotspe

    Hallo  Paul Ik denk dat het wel mogelijk is, ook het plan dat iedereen een vast inkomen kan krijgen, maar daar is politieke moed voor nodig... dus alle politici hun 'gedachten en geest' moet eerst om... ze hebben nog niet gelezen denk ik en dan zeker enkele partijen zullen vast blijven zitten in het oude...?? Wie van u denkt verder nog dat die plannen wel kunnen?  

    handtekeningafbeelding
  • maandag 12 februari 2018 @ 11:57
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goede morgen. Ik heb het gelezen maar dan moet je dat wel wereldwijd doen, het geld ombouwen naar een ander veel rechtvaardiger systeem voor elke aardebewoner? Dat zegt het boek ook wel maar zie dat nog niet zo snel gebeuren? Voolopig nog een utopie maat je weet nooit in een volgend leven? Dat zegt het boek ook. Wat denkt u daarover? 

  • vrijdag 09 februari 2018 @ 06:57
    #1

    Goedemorgen, de Europese beurzen zitten weer flink in de 'min'? De geldstroom, het monetaire stelsel is vaker in de geschiedenis een zaak van 'op- en af' maar gaan we weer een crisic tegemoet? Een krankzinnig systeem eigenlijk dát we zo'n systeem ooit als mensheid hebben gecreeerd... lees daarover ook het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg. Dat de afschaffing bepleit zelfs van dit hele systeem en daartoe ook voorbeelden aandraagt voor de politiek... zelfs en iedereen kan binnen half jaar een vast 'inkomen' (en geluk...?!) zelfs hebben. Maar de politiek is zelf ook weer een system dat... Nu aanrader lees het boek eens?!

    Zie verder voor u art van Nu.nl (bron) 

    Vrijdag 09 februari 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Europese beurzen sluiten opnieuw flink in de min 

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 08 februari 2018 09:59Laatste update: 08 februari 2018 18:04

    • De Europese beurzen verloren donderdag verder terrein, nadat ook op Wall Street de graadmeters flink in het rood waren gedoken. 

    Ook in Amsterdam gingen de koersen over een breed front omlaag, al wisten AkzoNobel en Intertrust zich daar dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers aan te onttrekken.

    De AEX-index op Beursplein 5 zag het verlies in het laatste handelsuur ruimschoots verdubbelen en sloot uiteindelijk 1,9 procent lager op 526,12 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 797,93 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 1,4 tot 2,6 procent in. Een dag eerder lieten de graadmeters in Europa nog een sterk herstel zien.

    AkzoNobel was met een plus van 2,9 procent de sterkste van niet meer dan drie stijgers bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Het verf- en chemiebedrijf heeft volgens analisten sterke financiële prestaties laten zien in het vierde kwartaal, en liet bovendien weten klaar te zijn voor een verkoop of juridische afsplitsing van zijn speciaalchemietak.

    Vopak

    Ook Vopak hield het hoofd boven water dankzij een hoger beleggingsadvies van analisten van Goldman Sachs. Het tankopslagbedrijf werd 0,8 procent meer waard. Oliedienstverlener SBM Offshore gaf een teleurstellende winstverwachting af en behoorde tot de sterkste dalers met een verlies van 3,3 procent. Helemaal onderaan stond chipmachinebouwer ASML met een min van 5 procent.

    In de MidKap stond Intertrust bovenaan met een koerssprong van 18 procent. De financieel dienstverlener boekte afgelopen kwartaal veel meer winst en omzet dan verwacht. Beursintermediair Flow Traders werd bijna 6 procent hoger gezet. Dat bedrijf vaart wel bij de forse handelsvolumes en koersuitslagen van de afgelopen dagen.

    Société Générale 

    In Parijs kreeg Société Générale er tegen de trend in 2 procent bij. De bank zagen de winst in het vierde kwartaal dalen, maar presteerde wel beter dan analisten hadden voorspeld. Total won 0,7 procent. Het Franse olieconcern boekte afgelopen kwartaal een vijfde meer winst en keert de komende jaren meer dividend uit.

    De euro was 1,2250 dollar waard, tegen 1,2280 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,3 procent tot 60,97 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en kostte 64,80 dollar per vat.

    Door: ANP

    Lees meer over: 

    AEX

    Gewijzigd op 2018-06-06 07:34:06
    handtekeningafbeelding