Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1067 keer bekeken

DISCRIMINATIES DIE WE ZELFS NIET HERKENNEN ALS ZODANIG

  • woensdag 13 juli 2022 @ 17:00
    #7
    reactie op (#6) herman_dad

    Helaas is het nog steeds aan de orde van de dag.

    Maar het heeft niet alleen er mee te maken dat de maatschappij het doet.

    De politiek doet het ook door sommige mensen voorrang te geven bijvoorbeeld op een woning. Terwijl je alles eerlijk moet verdelen. En dus niet uitzonderingsposities moet creëren.

  • dinsdag 03 mei 2022 @ 00:18
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, DISCRIMINATIES EN ONGELIJKE BEHANDELING VORIG JAAR WEER EEN RECORD AAN MELDINGEN. We herkennen het inderdaad kennelijk steeds minder? Een breed maatschappelijk gegeven en juridische onvolkomendheden nog... steeds  weer. POLITIEK?? 

    Hoe te veranderen? Nogmaals lees boek eens Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN OP WEG... (zie clubhome) en OPVALLENDE noot: daarin ook al vermeld 'betrek Rusland bij de EU (lid), ook NAVO etc...?! Anders kan het volledig mislopen en NU... ZIE UPDATE OORLOG IN EUROPA.... IN MEI VAKANTIEGELD, DAN MOGELIJK TOCH HET BOEK EENS LEZEN?? tip!!!  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 05-10-22 23.00 uur: 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 06:00

    Vorig jaar recordaantal klachten en meldingen over ongelijke behandeling

    Stembureaus moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke of verstandelijke beperking ANP

    Het College voor de Rechten van de Mens ontving vorig jaar een recordaantal klachten en meldingen over ongelijke behandeling. 5286 keer schreven mensen de toezichthouder aan, blijkt uit de discriminatiemonitor over 2021. Het vaakst kwamen er meldingen binnen over discriminatie met betrekking tot een handicap of chronische ziekte. Dat was in eerdere jaren ook al zo.

    De meldingen binnen die categorie lopen sterk uiteen, ziet het College voor de Rechten van de Mens. Het ging bijvoorbeeld om mensen die door hun lichamelijke beperking moeilijk toegang hadden tot een stemlokaal bij de verkiezingen. Maar er kwamen ook meldingen binnen van ouders van hoogbegaafde kinderen, die vinden dat hun kind geen passend onderwijs krijgt.

    Daarnaast kwamen ruim tweeduizend klachten binnen over de coronamaatregelen. Melders klaagden bijvoorbeeld dat zij werden achtergesteld vanwege de invoering van het coronatoegangsbewijs. Anderen voelden zich gediscrimineerd omdat zij vanwege hun geboortejaar gevaccineerd werden met het AstraZeneca-vaccin.

    Etniciteit en geslacht in de top 3

    Een kwart van de binnengekomen vragen en meldingen ging over discriminatie wegens etniciteit. Veel ervan hielden verband met de Belastingdienst en de toeslagenaffaire of andere overheidsinstanties waarvan melders vermoedden dat er sprake was van etnisch profileren. Het ging dan bijvoorbeeld om een gemeenteambtenaar die bij de aanvraag om een bijstandsuitkering vroeg naar een tweede nationaliteit.

    Tot slot ontving het College veel meldingen over discriminatie op basis van geslacht. Het ging dan bijvoorbeeld om melders die bij een selectieprocedure werden benadeeld vanwege een zwangerschap.

    Het College merkt op dat er vorig jaar ook een recordaantal verzoeken om een oordeel (739) werden ingestuurd. In een op de drie gevallen oordeelde de toezichthouder dat er inderdaad sprake was van discriminatie. De oordelen van het College zijn juridisch niet bindend.

    Het College voor de Rechten van de Mens is een zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht houdt op naleving van de mensenrechten. Het college "belicht, beschermt en bevordert de mensenrechten in Nederland", schrijft het op zijn website. Burgers kunnen misstanden melden en discriminatieklachten indienen. Ook geeft het college advies, bijvoorbeeld over wat burgers zelf kunnen doen.

    Oordelen zijn niet bindend. In de meeste zaken waarin wordt geoordeeld nemen instanties wel maatregelen, zegt het college. Bijvoorbeeld door excuses aan te bieden, een schadevergoeding te betalen of door het geven van voorlichting die discriminatie moet voorkomen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-10-05 22:46:48
    handtekeningafbeelding
  • zondag 17 januari 2021 @ 00:58
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, OVERHEIDSMEDEWERKERS BIJSCHOLEN IVM DISCRIMINATIE t.o,v een burger een must voor alle diensten zoals BELASTINGDIENST (!), UWV, SVB naar uiteraard allen in overheidsdienst als ministeries, politie, justitie, en in feite zelfs voor de rechtelijke macht....etc.... Het geldt uiteraard in WERKSITUATIES t.o.v. de burger. Tevens een groot Maatschappelijk Belang voor allen.

    "Het gaat onder andere om trainingen over discriminatie en vooroordelen," zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. "Het doel is om mensen ervan bewust te maken dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en het risico loopt onbewust te discrimineren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van discriminatie."

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 18:45 • AANGEPAST GISTEREN, 19:10

    'Overheidsmedewerkers bijscholen over discriminatie noodzakelijk'

    Premier Rutte in gesprek met gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire ANP

    • David van Hulzen en Shirley Drost redacteuren Binnenland

    Medewerkers van de Belastingdienst en andere uitvoerende overheidsorganisaties moeten trainingen krijgen over discriminatie. Dat stelt demissionair premier Rutte in een brief die hij gisteren na het vallen van het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde. Het College voor de Rechten van de Mens moet hier een belangrijke rol in gaan spelen.

    "Het gaat onder andere om trainingen over discriminatie en vooroordelen," zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. "Het doel is om mensen ervan bewust te maken dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en het risico loopt onbewust te discrimineren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van discriminatie."

    Van Dooijeweert ziet ook het instellen van een Nationaal Coördinator Discriminatie als een belangrijk wapen in de strijd tegen discriminatie.

    Ook organisaties als het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de Dienst Uitvoering Onderwijs worden genoemd als doelgroep. Deze organisaties moeten klachten over discriminatie doorverwijzen naar het College.

    Uitbreiding meldpunten antidiscriminatie

    De meldpunten antidiscriminatie moeten de melder ondersteunen in het klachtenproces. "Het gaat daarbij om juridische en emotionele ondersteuning bij het indienen van een klacht over discriminatie en bij een eventuele zitting bij het College", stelt Rutte in de brief.

    Zowel bij de meldpunten als bij het College moeten meer mensen worden aangenomen. "Een aanzienlijke uitbreiding van de werkzaamheden van meldpunten vereist aanpassing van de regelgeving", schrijft premier Rutte.

    'Trainingen zijn niet genoeg'

    Antiracisme-organisatie Controle Alt Delete denkt dat de trainingen belangrijk zijn, maar dat dat niet genoeg is. "Je moet oppassen dat je door een training niet de verantwoordelijkheid neerlegt bij de individuele ambtenaren. Zij voeren hun werk uit," zegt Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete. "Het probleem zit in het hele systeem, in alle lagen van de overheid en moet dus ook breder worden aangepakt."

    Volgens Abdoelhafiezkhan is de oplossing verder om niet meer te werken met risicoprofielen waar etniciteit deel van uitmaakt. "De politiek is nu aan zet om dit aan te pakken."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 23 oktober 2018 @ 01:01
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, Black Achievement Month, EEN AANDACHTVESTIGING OP 'ZWARTE ROLMODEL MENSEN' die te weinig in de (media) aandacht staan. Ook in 'PAUW' talkshow vanavond dan aandacht hiervoor. Dit is nu eenmaal zo, niet alle onderwerpen lenen zich hiertoe, vele donker gekleurde mensen doen ook heel veel goed werk of anderszins. Ook anderen die dit doen komen meestal niet in de aandacht. Alleen 'voetbalhelden', sport algemeen of een donker gekleurde advocaat waarvan de juridische zaak aandacht vraagt etc....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Op de foto als goed voorbeeld, 'want wij misten vroeger een zwart rolmodel'

    GISTEREN, 07:17

    BINNENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Jozephine Trehy Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

    Bij binnenkomst wordt iedereen nog even gecontroleerd door een styliste. Strikjes worden rechtgezet, pluisjes van de schouders gehaald. De vrouw is onder de indruk. "Geweldig, al deze mooie succesvolle zwarte mannen!"

    Dertig invloedrijke zwarte mannen, bijna iedereen in smoking, zijn bij elkaar gekomen in een fotostudio in Amsterdam. In het kader van de Black Achievement Month gaan ze samen op de foto. De deelnemers gaan de foto nu via social media verspreiden.

    En dit is het resultaat:

    LES ADU

    Terwijl de fotograaf de mannen op de goede positie probeert te zetten, vertelt initiatiefnemer Gershwin Bonevacia wat het idee achter de foto is: "Dit doen we vooral vanuit de noodzaak om alle zwarte mannen te empoweren. Door ze zichtbaar te maken kunnen zwarte jongens opgroeien met de overtuiging dat ze niet alleen maar voetballer of rapper kunnen worden, maar ook makelaar, fysiotherapeut of visagist."

    'Rolmodel gemist'

    Bonevacia is schrijver. Hij heeft een zwart rolmodel zelf vroeger gemist, vertelt hij. "In het Nederlands literaire landschap kom je weinig zwarte schrijvers tegen. Dan ga je je afvragen: is dit wel wat voor mij? Past het wel bij mij? Word ik wel geaccepteerd? En dat proberen we te doorbreken met deze fotoshoot."

    De Black Achievement Month wordt dit jaar voor de derde keer gehouden in Amsterdam. De hele maand oktober zijn er debatten, films en is er theater. De maand is in het leven geroepen om de vele kwaliteiten te laten zien die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn.

    Leandro Verwey, makelaar, herkent dat. Hij vertelt dat hij door het gemis van een rolmodel veel meer zelf moest uitvinden en uitzoeken. Hij wil jongeren dat nu besparen. Ook Steve Montroos, accountant, is blij met dit initiatief. "Binnen onze community liggen de kansen niet voor het oprapen, je moet twee keer zo hard je best doen om je plek te veroveren. En nu ziet men: je moet niet opgeven, want het kan."

    Serginho Stekkel, eigenaar van een projectbureau, vertelt waarom er volgens hem weinig zwarte rolmodellen op televisie te zien zijn. "Aan de ene kant omdat de mensen minder zichtbaar zijn, maar ook omdat de redacties van programma's in hun eigen netwerken zitten en de juiste mensen niet kunnen vinden."

    Bonevacia ziet dat ook. Hij geeft als voorbeeld dat je nooit een zwarte kunsthistoricus op televisie ziet over Rembrandt. "Je ziet dat redacties vanmainstream media toch eerder kiezen voor een witte dan een zwarte man."

    Herkenning

    Een rolmodel met dezelfde huidskleur als jezelf maakt wel degelijk verschil, denkt Bonevacia. Volgens hem is iedereen op zoek naar herkenning. "Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, je kunt je ook laten inspireren door mensen die niet op jou lijken, maar uiteindelijk denk ik dat puur de huidskleur een belangrijke rol speelt."

    Als iedereen opgesteld staat, de eerste rij op stoeltjes en daarachter twee rijen op een verhoging, is de foto snel gemaakt. Een van de mannen controleert snel of hij er wel goed opstaat en lacht: "Ik sta er prachtig op, dat is wat telt!"

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 29 september 2018 @ 00:33
    #3
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg topic 1: WERKDRUK, PRESTATIEGERICHTHEID VERNIETIGD SOCIAAL LEVEN, stellen hoogleren in het hoger onderwijs. Studenten protesteerden daar ook tegen vandaag en bezetten een gebouw van de UvA, dat later overigens vrij vreedzaam door de politie is ontruimd. 'Ruim twintig' studenten aangehouden voor bezetting Universiteit van Amsterdam

    Maar HET IS NIET ALLEEN IN DIT GEVAL, HET HOGER ONDERWIJS, het is over een heel breed maatschappelijk front, ga uew eigen leven maar eens na... Begonnen in de jaren '80 vorige eeuw deze 'wijze van leven' dat steeds meer en meer funest is voor de samenleving, een groot maatschappelijk belang. En in het veelbesproken boek hier, zie elders ook, al is aangekondigd, zo is de wereld 'ten dode opgeschreven', letterlijk, maar ook enige oplossingen daarin.  

    Ook dit is weer een zeer grote onderlinge 'DISCRIMINATIE DIE WE GEENEENS HERKENNEN', of wel, nu na het lezen van dit alles en het genoemde boek? (De geest van 'de mens' moet daarin geheel om) 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Werkdruk vernietigt sociaal leven en academische carrières', hoogleraren protesteren.

    GISTEREN, 20:13

    BINNENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Sjors Beukeboom redacteur Online

    Niet alleen studenten demonstreerden vandaag in Amsterdam. Ook academici gingen de straat op. De 'Mars voor het Onderwijs' vormde het slot van een week van protest van docenten uit het wetenschappelijk onderwijs onder de naam WOinActie .

    Samen met studenten scanderen zo'n twintig academici vanmiddag op de Binnengasthuisstraat leuzen tegen de bezuinigingen en de hoge werkdruk. Manon Parry, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, is een van hen. Zij zegt dat er een crisis is in het onderwijssysteem. "De werkdruk vernietigt het persoonlijke leven en de academische carrière van hoogleraren." Parry wordt bijna overstemd door de studenten. 'Vecht, vecht, vecht, onderwijs is een recht!", klinkt het, terwijl de mars wordt ingezet.

    De Mars voor Onderwijs in AmsterdamSJORS BEUKEBOOM, NOS

    Minister Van Engelshoven (D66, Onderwijs) erkende deze week dat de werkdruk aan de universiteiten hoog is. Ze wil "hier samen met universiteiten naar kijken om dit aan te pakken", schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer.

    Onvoldoende, vindt Rens Bod, het gezicht van de landelijke protestacties. "We zijn al in gesprek, onder andere over versnelde investeringen na afschaffing van de studiefinanciering", zegt Bod. "Het is daarom een extra trieste vaststelling dat er, bovenop alle andere bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs, nóg een bezuiniging van 19 miljoen in de Miljoenennota is aangekondigd. Het is volstrekt onacceptabel."

    Rens Bod voor het bezette P.C. HoofthuisSJORS BEUKEBOOM, NOS

    Parry geeft inmiddels zes jaar college in Nederland. Ze vindt dat het Nederlandse academische systeem 'in crisis' is. "Ik kan niet meer de docent zijn die ik wil zijn. Hoogleraren zijn overwerkt. De druk vanuit het management om te presteren wordt alsmaar hoger."

    De werkdruk in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs ligt veel hoger dan in de VS of het VK.

    Manon Parry

    Parry ziet collega na collega uitvallen met een burn-out. "Een collega is zelfs, zonder zicht op een nieuwe baan, uit de academische wereld gestapt. Ze kon de werkdruk niet meer aan. Ik snap het, want ook ik werk minstens zes dagen per week tot in de late avonduren. Ik heb gewerkt in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland ligt de werkdruk echt veel hoger."

    Bod herkent zich in het beeld dat Parry schetst en ziet collega's naar buurlanden vertrekken. "Daar waarschuw ik al tijden voor. De werkdruk gaat niet alleen ten koste van het onderwijs, het onderzoek lijdt er ook enorm onder. Nederland gaat er als kennissamenleving snel op achteruit."

    WOinActie krijgt vandaag ook bijval van studenten van de 'autonome universiteit', die vanochtend onaangekondigd het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat bezetten. "Een protest dat op zichzelf staat en niets te maken heeft met de Mars voor Onderwijs", zegt één van de woordvoerders van de actie voor de gesloten deuren van het gebouw.

    Bod is blij met de bijval van studenten, die zowel hun eigen werkdruk en als die van hun docenten te hoog vinden. "Deze Mars voor Onderwijs is zelfs georganiseerd door studentenorganisaties. Het geeft aan dat deze actie breed en landelijk wordt gedragen."

    Terwijl de Mars voor Onderwijs over de Raadhuisstraat loopt, kondigt Bod alvast nieuwe acties aan. Als minister Van Engelshoven niet aan de twee eisen, bezuinigingen weg en extra investeringen, tegemoetkomt, voeren de academici opnieuw actie, bijvoorbeeld bij de landelijke protestactie van de publieke sector.

    De Mars voor Onderwijs in AmsterdamSJORS BEUKEBOOM, NOS

    Daarnaast denkt de actiegroep na over hardere acties. "We overwegen een boycot van bepaalde administratieve verplichtingen, maar daar komen we op 12 oktober mee."

    De Mars voor Onderwijs komt uiteindelijk na drie kwartier bij het bezette P.C. Hoofthuis aan. Ongeveer 150 studenten gaan vervolgens naar binnen. Parry en Bod niet, zij keren huiswaarts. Of beter gezegd,kantoorwaarts. Bod: "De werkdruk is te hoog om nog langer te blijven. Ik heb vandaag al afspraken afgezegd."

    BEKIJK OOK

    'Ruim twintig' studenten aangehouden voor bezetting Universiteit van Amsterdam

    Waarom hoogleraren en docenten vandaag een rood vierkantje dragen

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2018-09-29 00:35:36
    handtekeningafbeelding
  • zondag 16 september 2018 @ 04:01
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, WE HERKENNEN HET ZELFS NIET! ANGST EN HEBZUCHT, ZOLANG DIE BESTAAN zal deze wereld uiteindelijk ten onder gaan. 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans' voor een zich net ontwikkelende 'beschaving' op een levensvatbare planeet in het Universum. Boeken ''Buitenaardse Beschaving" en vervolg daarop in zekere zin: 'Van Homo sapiens naar homo galacticus', wellicht de grootste vredesoproep ooit? 

    Hoe komen die ANGST (VOOR ELKAAR, WERELDWIJD) EN HEBZUCHT er? We hebben die zélf als mensheid Homo sapiens geschapen in de meest discriminerende vormen die er zijn te bedenken, landen, staten, 'nationaliteiten' (?) en vooral een MONETAIR EN POLITIEK SYSTEEM dat de meest afschuwelijke onderlinge discriminaties te weeg brengt. We herkennen deze laatste instituties zelfs niet als discriminatie, zeker, zelfs gezien als EEN HOOG GOED, 'PARTIJPOLITIEK' oftewel 'democratie', de meerderheid beslist over de MINDERHEID?

    Maar is dit wel het meest rechtvaardige systeem of dus juist het meest onrechtvaardige systeem?     

    We kunnen dit verbeteren en hoe dan? Leest u dan eens het boek hier vele malen genoemd, Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN (??) op weg (zie clubhome plaatje)... en vorm uw geest, voorzover dat kan 'om naar homo galacticus al' en u verafschuwd de vele politieke discussies tussen de mensheid al. U blijft dan zover mogelijk van de politiek vandaan, actief of pro-actief of zelfs 'op verkiezingsdag'? Of deze nu van 'links' of 'rechts' of het midden zijn, deze discussies, DE GROOTSTE VORM VAN DISCRIMINATIE VAN DE ANDER BLIJFT HET... Mijn hemel de 'vrijheid van meningsuiting wordt aangetast!!?' VRAAG: Is deze er dan of altijd al geweest, degene met de grootste (politieke!) mond, van rechts of links maakt niet uit, heeft het voor het zeggen... . Herkent u het nu en is er dan nog kans voor de Homo sapiens van nu? Zeker, vorm uw HOMO SAPIENS GEEST ALGEMENE ZIN en de aanbevelingen.....leest u zelf het boek.   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Zolang er angst en hebzucht bestaat zullen er crises zijn'

    GISTEREN, 08:52

    ECONOMIE

    GESCHREVEN DOOR

    Vincent Smit redacteur Economie

    De kredietcrisis trok banken omver en verlamde de hele economie. Hoe heeft het zover kunnen komen? En heeft het ons in de portemonnee geraakt?

    In onderstaande video blikken Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman en bankier Peter Verhaar terug op tien jaar crisis:

    Video afspelen

    02:21

    'Ik hoop dat we één generatie ons lesje hebben geleerd'

    Eerder deze week keken wij met drie verhalen terug op de crisis:

    Zo legden we in verhaal een uit hoe banken in Amerika verkochten en massaal belegden in brakke hypotheken. Toen steeds meer huiseigenaren de hypotheek niet meer konden aflossen, leden banken enorme verliezen. Banken waren onderling nauw met elkaar verknoopt en vertrouwden elkaar niet meer. De geldkranen werden dichtgedraaid waardoor banken droogliepen. De grote Amerikaanse zakenbank Lehman ging failliet. Als dominostenen vielen daarna banken in Amerika en Europa om, zoals ABN Amro en ING.

    Het hele verhaal lees je hier.

    In verhaal twee keken we terug op de financiële storm die in 2008 over Nederland trok en enorme schade veroorzaakte. Banken en verzekeraars moesten met miljarden van de staat overeind gehouden worden. De economie stortte in een diepe recessie, twee keer zelfs, een dubbele dip. Op de beurs verdampten enorme bedragen, pensioenfondsen kwamen in de problemen, de bouw viel stil, honderdduizenden verloren hun baan.

    Klik hier voor dat verhaal.

    In de laatste van de drie verhalen gaan we in op de vraag wat we uiteindelijk geleerd hebben van de crisis. Banken staan er sterker voor dan tien jaar geleden. Regels en toezicht zijn aangescherpt. We hebben ervan geleerd, maar een crisis kan toch zomaar weer opduiken. Tien jaar geleden zagen maar heel weinig mensen de crisis aankomen.

    Hier verhaal drie uit de serie.

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2018-09-16 04:03:19
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 05 april 2018 @ 00:27
    #1

    Goedemorgen, 'HOOGOPGELEIDEN'? 'LAAGOPGELEIDEN'? DISCRIMINATIES die we niet herkennen als zodanig.. dan is dit er één van. Maar kennelijk is de geest van de mens in enkele gevallen al 'aan het veranderen', waartoe ook het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus... toe oproept...! Weer een item hier dat daarop aansluit...

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    04 april 2018 17:49

    Hoog of laag opgeleid, wat maakt het uit? 'Mooier als we niet in hokjes denken'.

     

    "De behoefte om in hokjes te denken moeten we loslaten", zegt columniste Marianne Zwagerman. 

    © ANP

    Moeten we mensen niet gewoon 'opgeleid' noemen, in plaats van 'lager opgeleid'? Want dat klinkt best denigrerend, zeggen bezoekers van onze website. "We moeten echt af van het hokjesdenken."

    Op Facebook vroegen we wat jullie vinden van de oproep van columniste Marianne Zwagerman. Zij vindt dat we moeten stoppen met mensen lager opgeleid te noemen. Ze zijn volgens haar 'praktisch opgeleid'. En dat is niet minder of slechter dan theoretisch opgeleid.

    Honderden mensen reageerden hierop via onze Facebookpagina. Het overgrote deel van de reageerders is eensgezind en wil ook af van de termen laag en hoog opgeleid. 

    Zo denigrerend

    Zoals Carin van Kuijk. "Ik vind laag opgeleid zo denigrerend klinken", zegt Carin, die zelf de middelbare school niet heeft afgemaakt. "Maar dat maakt me niet dommer dan iemand die dat wél heeft gedaan. Je hebt verschillende soorten slim."

    Carin is eigenares van de haak- en breiwinkel Cottons & More in Spijkenisse. Ze heeft drie kinderen, met verschillende opleidingen. "Mijn jongste kan goed leren, maar wil graag kok worden. Ze zit nu in het eerste jaar van het mbo. Ze gaat iets leren wat ze heel graag wil worden. En daar gaat het om: je moet iets doen waar je je gelukkig bij voelt."


    Carin probeert mensen zo min mogelijk in hokjes te plaatsen.

    Hokjes plaatsen

    Toch denken we graag in hokjes, ziet ook Carin. "Blijkbaar vinden we dat makkelijk. Anders begrijpen we het maar moeilijk. Heel herkenbaar." Ze doet er zo min mogelijk aan mee. Haar suggestie voor betere termen? "Noem het gewoon opleiding. Zonder hoog of laag." Uit onze poll blijkt dat 65 procent de term 'laag opgeleiden' denigrerend vindt.

    Bovendien kunnen we niet zonder elkaar, reageert Ingrid: 

    Jong geleerd, oud gedaan

    Frank van Gelder uit Steenwijk is het daarmee eens. Hij is vader van twee jonge kinderen en ziet al op het schoolplein dat kinderen elkaar in hokjes plaatsen; "Slim, dom, dik, dun; kinderen leren het al op jonge leeftijd. En als je anders bent, val je buiten de groep."

    "Het is zo ingebakken in onze samenleving. We willen overal een stempel op drukken. Dat vinden we handig." Frank geeft toe: zijn vrouw heeft hij ook ontmoet via een datingsite 'voor hoog opgeleiden'. Hij vervolgt: "Maar waarom noemen we het praktisch opgeleid? Waarom hoger opgeleid? En niet gewoon: opgeleid? Het lijkt mij meer van belang dat je vakkundig en voldoende bent opgeleid om dat beroep uit te oefenen. Bovendien streven we naar één maatschappij. Dan moeten we stoppen met hokjesdenken."

    Kortom: stoppen met de beklemmende hokjesgeest lijkt Frank een mooi en loffelijk streven. Cal Akkermans is het daarmee eens. Hij weet wel wie de termen hoog en laag heeft bedacht: "Echt een term verzonnen door iemand die alleen kan werken met zijn hoofd."

    Meer op rtlnieuws.nl:
    'Noem mensen met vmbo en mbo niet laag opgeleid'

    RTL Nieuws

     

    Gewijzigd op 2018-09-16 04:22:19
    handtekeningafbeelding