Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1119 keer bekeken

GEZONDHEID EN STRALING / WINDMOLENS / VOEDING etc

 • zaterdag 05 juni 2021 @ 08:37
  #5

  Goedemorgen, TE VEEL PFAS IN VOEDING EN DRINKWATER IN NL volgens RIVM: PFAS is een verzamelnaam voor zo'n vierduizend chemicaliën die moeilijk afbreekbaar zijn in het milieu. PFAS wordt bijvoorbeeld gebruikt in de antiaanbaklaag in pannen en om regenkleding waterdicht te maken.  

  Het is dat u het even weet..... wink

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:31 • AANGEPAST GISTEREN, 20:17

  RIVM waarschuwt: Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen

  Het RIVM concludeert na herberekening van eerder onderzoek dat mensen in Nederland te veel van het schadelijke PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater.

  PFAS is een verzamelnaam voor zo'n vierduizend chemicaliën die moeilijk afbreekbaar zijn in het milieu. PFAS wordt bijvoorbeeld gebruikt in de antiaanbaklaag in pannen en om regenkleding waterdicht te maken.

  Schadelijker

  Uit onderzoek komt naar voren dat PFAS schadelijker is voor de gezondheid dan eerder gedacht. "Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnen krijgen kan dit een negatief effect hebben op het immuunsysteem", zegt het RIVM nu. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ziekten. Als dat minder goed functioneert, kan iemand sneller ziek worden.

  "De kans om ziek te worden is een klein beetje groter geworden", zegt Joke Herremans, hoofd consumenten- en productveiligheid bij het RIVM. "Maar het is vooral een onwenselijk effect, je wilt gewoon niet dat er risico's zijn aan voedsel en drinkwater." Hoeveel kans er is op het oplopen van ziektes kan ze niet zeggen.

  Volgens het RIVM kunnen mensen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en kraanwater te vermijden. Drinkwater en gevarieerde voeding zijn belangrijk om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen, zegt het RIVM.

  Moestuinen

  Wel adviseert het instituut om geen groenten en fruit meer te eten dat mensen hebben geteeld binnen een kilometer rond de chemiebedrijven Chemours in Dordrecht en Custom Powders in Helmond. De nieuwe kennis over de stoffen was voor het RIVM de reden om de eerdere adviezen opnieuw te bekijken.

  In 2018 concludeerde het RIVM nog dat de producten uit moestuinen rondom Chemours konden worden gegeten, maar wel in beperkte hoeveelheden. En in 2019 kwam het tot dezelfde conclusie voor gewassen uit het volkstuinencomplex Sluisdijk in Helmond.

  Kraanwater

  Het RIVM werkt nu in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een Europees traject om de productie van PFAS te stoppen. Maar omdat de stoffen heel langzaam afbreken, zullen ze nog jarenlang in onze leefomgeving aanwezig blijven, schrijft het instituut op de website. Het ministerie laat weten dat ze mikken op een Europees verbod op alle PFAS-stoffen voor 2025.

  Het RIVM raadt het ministerie aan om de normen voor PFAS in kraanwater aan te passen en waar mogelijk de hoeveelheden te verlagen.

  Kiezen voor producten zonder PFAS

  Consumenten kunnen aan een PFAS-beperking meewerken door producten te kiezen waar geen gevaarlijke stoffen in zitten, zegt Herremans van het RIVM. "Denk dan bijvoorbeeld aan bepaalde pannen en buitensportkleding. Een boycot van producten met PFAS zou ik het niet willen noemen, maar als je als consument iets wil betekenen kan dit het zijn."

  In de video hieronder legt NOS op 3 samen met hoveniers en grondverzetters uit wat het probleem met dat PFAS nou precies is:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Wat moeten we met het PFAS-gif in Nederlandse grond?

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 04 juni 2021 @ 08:34
  #4

  Goedemorgen, WINDMOLENS: RIVM doet onderzoek over GEZONDHEIDSRISICO'S die er mogelijk kunnen zijn? Om alle onrust vooral bij omwonenden te verduidelijken?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Protest tegen windmolens in Amsterdam, begin maart ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:27

  Steeds meer zorgen over gezondheidsrisico's windmolens, RIVM begint expertisecentrum

  Op steeds meer plekken is er onrust over de impact van windmolens op de gezondheid. Daarom komt er een nieuw expertisecentrum voor gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door windturbines. Het RIVM en de GGD's werken samen in wat officieel het 'Expertisepunt Windenergie en Gezondheid' heet. Recent onderzoek bevestigt dat het geluid van windmolens kan leiden tot ernstige hinder, die soms kan uitmonden in gezondheidsklachten.

  Het nieuwe centrum is vooral bedoeld om de wetenschappelijke kennis over windturbines en gezondheid in de gaten te houden, en om mogelijk aanvullend onderzoek te doen. De zorgen over gezondheidseffecten zijn flink toegenomen, omdat overal in het land plannen voor extra wind- en zonne-energie worden gemaakt.

  Eind deze maand moeten die plannen klaar zijn. Daarmee wordt invulling gegeven aan het Klimaatakkoord voor 2030. "We vinden het belangrijk om goed de vinger aan de pols te houden, nu bekend is dat er op veel plekken met extra molens aan de slag wordt gegaan", zegt Joost van der Ree, programmaleider Klimaat van het RIVM.

  'Significante negatieve effecten'

  In het onderzoek dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd, zijn de gezondheidseffecten van de energietransitie in kaart gebracht, oftewel de overgang van fossiele energiebronnen op bijvoorbeeld zonne- en windenergie.

  Die overgang blijkt per saldo positief voor de gezondheid te zijn. De gezondheidswinst is zelfs aanzienlijk, zegt Van der Ree. Het gaat vooral om gevolgen voor de luchtkwaliteit, geluid en veiligheid.

  Toch zijn er ook bij duurzame energie belangrijke aandachtspunten, met name geluidshinder bij windmolens en luchtkwaliteit bij biomassa. Al eerder pleitte het RIVM voor meer onderzoek naar dat laatste. Het onderzoek spreekt van "significante negatieve effecten."

  "Hinder kan een stressreactie veroorzaken en dat kan op den duur tot allerlei klachten leiden. Klachten die mensen zelf toeschrijven aan windmolens moet je serieus nemen, ze hebben die klachten echt, ongeacht of de windmolen de oorzaak is", zegt Van der Ree.

  Dichter dan 600 meter

  Eén van de plekken waar onrust rond gezondheidseffecten speelt, is de provincie Noord-Holland. Vanavond is er een extra inspreekavond, vanwege het grote aantal mensen dat zijn mening wil geven over windmolens. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de vraag of turbines op minder dan 600 meter van bebouwing mogen komen.

  De provincie wil dat toestaan, omdat er landelijk ook geen minimale afstandsnorm bestaat. Voor geluid is wettelijk bepaald dat er jaarlijks niet meer dan 47 decibel (gemeten op de gevel van een woonhuis) mag zijn. Per situatie kan de afstand tot windmolens daarbij verschillen.

  Maar volgens tientallen actiegroepen leidt het loslaten van de 600 meter tot gezondheidsrisico's. Ze schreven samen een brandbrief naar de provincie. Volgens Henno Dasselaar van de Stichting Kritisch Platform Zijpe zijn de zorgen over geluid belangrijker dan bijvoorbeeld slagschaduw of aantasting van het uitzicht. "Ik vraag vaak aan mensen: stel je voor dat een windmolen geen geluid zou maken, zou je er dan nog moeite mee hebben? Het antwoord is altijd: nee, dan zou ik me er niet druk over maken."

  Slapeloosheid

  Albert Hoedjes, groentekweker in Anna Paulowna, kan erover mee praten. "Bij mij staan er drie windmolens, een op 320 meter afstand van m'n huis, een op 380 en een op 550 meter. Ze maken altijd geluid, al wisselt het erg, afhankelijk van de windrichting. Het leidt geregeld tot slapeloosheid in mijn gezin."

  Binnenshuis mag 8 tot 9 procent van de Nederlanders ernstige geluidshinder ervaren door windmolens, heeft de politiek besloten. Volgens het RIVM is dit hetzelfde als bij andere geluidsbronnen, zoals weg-, trein- en vliegverkeer en industrieel lawaai. Wel is de geluidsnorm bij windmolens strenger, omdat mensen hiervan sneller last blijken te hebben.

  Hoedjes procedeerde jarenlang tegen de windmolens en ging zeven keer naar het provinciehuis, maar er werd niet naar hem geluisterd, zegt hij. Precies dit aspect leidt tot problemen, vertelt Joost van der Ree van het RIVM. Om te voorkomen dat klachten ontstaan, is het belangrijk dat mensen mee kunnen praten over de vraag of en waar er windmolens komen, en of omwonenden er geld aan kunnen verdienen.

  Van der Ree: "Je kunt niet zomaar voor mensen beslissen wat goed voor ze is. Of ze geld willen ontvangen en in ruil daarvoor een windturbine in hun omgeving krijgen. Dat is een eigen afweging. Je kunt niet als overheid zeggen: dit is hoe we het oplossen. Deze oplossing werkt alleen als je samen beslist."

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 26 januari 2020 @ 00:53
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, PROTEST TEGEN 'NIEUWE 5G' SYSTEEM HOUDT AAN? Honderden protesteerden vandaag tegen de opvolger van 4G en vrezen gezondheisproblemen door straling die onaanvaardbaar zou zijn en een maatschappelijk belang daardoor? Wat denkt of vindt u? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS/REMCO TE KLOESE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 15:00

  Honderden deelnemers in Amsterdam bij mars tegen 5G

  In Amsterdam is gedemonstreerd tegen het beschikbaar komen van landelijk dekkende 5G-netwerken in Nederland. De deelnemers zijn bang dat dit tot allerlei gezondheidsproblemen gaat leiden.

  Voorafgaand aan de demonstratie verzamelden zich honderden deelnemers op de Dam. Ze hadden borden en spandoeken bij zich met slogans als "5G weg ermee" en "5G schaadt onze gezondheid". Even voor 14.00 uur vertrok de stoet voor een tocht naar het Museumplein.

  NOS/REMCO TE CLOESE

  Het protest was georganiseerd door het burgerinitiatief Stralingsbewust Amsterdam. "Wij maken ons druk over de verkeerde beeldvorming die is ontstaan dat straling heel erg veilig is", zei woordvoerder Renée van Gennip op NPO Radio 1.

  Ze doelde onder meer op een rapport van eerder deze week van toezichthouder Agentschap Telecom. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schreef eraan mee. Daarin staat dat de op proeflocaties gemeten straling onder de limieten blijft die voor de gezondheid van mensen zijn opgesteld.

  De tegenstanders van 5G hechten meer waarde aan rapporten waaruit het tegendeel zou blijken of zeggen dat er meer onderzoek nodig is.

  5G gaat op den duur 4G vervangen, wat wij nu allemaal op onze telefoon hebben staan. Dit kun je van het netwerk verwachten:

  2:57 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  5G, wat kun jij ermee?

  5G maakt internet sneller. Ook kunnen er meer apparaten met elkaar worden verbonden. De telecomindustrie heeft er grote verwachtingen van.

  Ook de overheid gaat ervan profiteren. De veiling van de eerste frequentieband, de 700 MHz-band, moet dit voorjaar 900 miljoen euroopbrengen.

  Het is vandaag wereldactiedag tegen 5G. Ook in andere landen gingen vandaag tegenstanders de straat op.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 10 september 2019 @ 01:23
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, PROTESTEN AL LANGERE TIJD VANWEGE INVOERING 5G systeem? Velen denken, andere deskundigen weer niet, dat de opvolger van 4G mobiele verbinding, te veel straling en gezondheidsklachten kan opleveren voor velen of allen bij gebruik?

  '5G-critici wijzen vaak naar twee zaken waaruit blijkt dat - een deel van - de wetenschap aan hun zijde is. Dat gaat om een groep wetenschappers die in 2017 ook vraagtekens hebben gesteld bij de gezondheidsrisico's van 5G en een oud standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin staat dat telefoons "mogelijk kankerverwekkend zijn voor mensen". Hoe kijkt de expert daar naar?'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

  Angst voor gezondheidsrisico's 5G is 'begrijpelijk, maar onterecht'.

  EPA

   VANDAAG, 20:19

  BINNENLANDECONOMIE

  GESCHREVEN DOOR

  Nina Bogosavac redacteur Economie

  De komst van het langverwachte snelle mobiele netwerk 5G-netwerk gaat niet geruisloos. De voornaamste zorg van critici is dat de vrijgekomen straling ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken. Enkele honderden bezorgde burgers gingen daarom vandaag tijdens een landelijke demonstratie de straat op. '5G = killing us softly' en 'Wij zijn geen proefdieren', stond er op spandoeken. Maar hoe zit dat nou echt met de gevaren van 5G?

  Critici wijzen op een mogelijk verband met ziektes zoals kanker, alzheimer en onvruchtbaarheid. De Wereldgezondheidsorganisatie en het kabinet spreken dat tegen.

  "Het begint bij het erkennen dat er wel degelijk sprake is van een risico", zegt een van de demonstranten:

  Video afspelen

  00:33

  Honderden betogers bij demonstratie tegen 5G

  De onrust is begrijpelijk, maar niet helemaal terecht, zegt Monique Beerlage, algemeen secretaris bij het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid. Zij wijst op de grote hoeveelheid onderzoek die is gedaan naar gezondheidseffecten van mobiele telefonie in het algemeen, gericht op de netwerken van nu en in het verleden.

  "Het enige bewezen effect is het opwekken van warmte in het lichaam of op de huid. Om gezondheidseffecten door te veel opwarming te voorkomen, gelden er blootstellingslimieten", zegt Beerlage. Die worden ook gecontroleerd. "Daarnaast is er geen reden om te veronderstellen dat 5G andere effecten in het lichaam of op de huid veroorzaakt dan de huidige mobiele netwerken."

  Dat beaamt Eric van Rongen, voorzitter van de internationale commissie INCIRP die de stralingsblootstellingsrichtlijnen opstelt. "Het is gevaarlijk in zeer beperkte mate. Als de intensiteit zo hoog is dat het lichaam opwarmt, dan kan dat tot gezondheidsklachten leiden. Daarom zijn er limieten ingesteld die dat moeten voorkomen."

  De opvolger van het huidige 4G-netwerk kan veel grotere hoeveelheden data sneller verwerken. Hoe dat kan en waarom het er nog niet is, leggen we uit in deze video:

  Video afspelen

  02:57

  5G, wat kun jij ermee?

  Het huidige protest is volgens Beerlage tweeledig: mensen die protesteren hebben of nu al problemen met straling - ze wijten bijvoorbeeld hun gezondheidsklachten eraan - of zijn bang voor de straling van zendmasten en zien in de komst van 5G een nieuwe mogelijkheid om daar aandacht voor te vragen.

  "Het 5G-netwerk wordt niet uitgerold omdat de overheid dat leuk vindt, maar omdat mensen meer mobiele data zijn gaan gebruiken. Daardoor is het huidige 4G-netwerk over een paar jaar vol en is 5G nodig. Ik zie het dus meer als een maatschappelijk protest tegen deze trend die gaande is."

  Je ziet het niet, je hoort het niet.

  Eric van Rongen

  Van Rongen legt uit dat het begrijpelijk is dat straling leidt tot zorgen. "Straling is voor de meeste mensen een redelijk ongrijpbaar fenomeen. Je ziet het niet, je hoort het niet. Daarnaast heeft straling een negatieve connotatie, het wordt snel geassocieerd met nucleaire straling en de ramp in Tsjernobyl. Het wordt al snel als potentieel gevaarlijk ervaren."

  Maar straling is niet gevaarlijk zolang er rekening wordt gehouden met de limieten, zegt Van Rongen. "Zolang daaraan wordt voldaan, zullen er naar de huidige inzichten geen gezondheidseffecten optreden, ook niet bij blootstelling aan frequenties die tot nu toe niet zijn gebruikt.

  Bij 5G is dat de 26GHz-frequentie. Die is tot nu toe niet gebruikt. En het is een van de redenen dat mensen zich zorgen maken. Volgens Van Rongen zijn er geen redenen om te denken dat die hogere frequentie gaat leiden tot gezondheidsklachten.

  Waar komt de kritiek vandaan?

  5G-critici wijzen vaak naar twee zaken waaruit blijkt dat - een deel van - de wetenschap aan hun zijde is. Dat gaat om een groep wetenschappers die in 2017 ook vraagtekens hebben gesteld bij de gezondheidsrisico's van 5G en een oud standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin staat dat telefoons "mogelijk kankerverwekkend zijn voor mensen". Hoe kijkt de expert daar naar?

  Als het gaat om de gemeenschappelijke brief zijn er van de ondertekende wetenschappers maar een paar die gespecialiseerd zijn in elektromagnetische straling, zegt Eric van Rongen. "Een van hen, Lennart Hardell, heeft onderzoek verricht naar de gezondheidseffecten van mobiele telefoons en daaruit bleek er een mogelijk negatief effect te zijn. Maar een mogelijk negatief effect is niet hetzelfde als een negatief effect."

  Het WHO-standpunt dat telefoons mogelijk kankerverwekkend zijn, is inmiddels achterhaald, zegt Van Rongen. "In paar onderzoeken waar zij zich destijds op baseerden, zijn (zwakke) aanwijzingen gevonden dat de straling van mobiele telefoons mogelijkkankerverwekkend is. In andere onderzoeken zijn weer geen aanwijzingen aangetroffen. En sindsdien is er ook meer onderzoek gedaan. Als je alle gegevens die we nu hebben bij elkaar neemt, zou de conclusie anders zijn: dat er onvoldoende bewijs is dat die straling kankerverwekkend is."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 april 2018 @ 00:21
  #1

  Goedemorgen, SCHADE DOOR STRALING van ELECTRICITEITSHUISJES vooral voor kinderen indien te dichtbij wonend of verblijvend en constante blootstelling daaraan? Tegengestelde berichten...  

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS en NOS-NIEUWS twitter o.a. (bron)

  1 uur 54 minuten geleden

  'Kinderen krijgen leukemie door transformatorhuisjes'

  De Gezondheidsraad vindt dat gebouwen in de toekomst niet meer te dicht bij transformatorhuisjes gebouwd mogen worden. Kinderen lopen namelijk kans op leukemie door de straling van de huisjes.

  RTL Nieuws

  Ja, je kan nog veilig naast een transformatorhuisje wonen

  GISTEREN, 21:28

  AANGEPAST GISTEREN, 21:33

  BINNENLAND

  TRANSFORMATORHUISJE - JORIS LOUWES - CC BY

  GESCHREVEN DOOR

  Mitchell van de Klundert

  redacteur Online

  Roselien Herderschee, redacteur Binnenland

  Omdat niet uitgesloten is dat hoogspanningslijnen van invloed zijn op de gezondheid van kinderen, adviseert de Gezondheidsraad vandaag om het bestaande 'voorzorgbeleid' te handhaven. En zelfs om dat eventueel uit te breiden naar ondergrondse elektriciteitskabels, transformatorstations en transformatorhuisjes.

  Het beleid is nu nog dat nieuwe huizen, uit voorzorg, niet te dicht bij hoogspanningslijnen worden gebouwd. Een eventuele uitbreiding naar alle huizen in de buurt van de 125.000 transformatorhuisjes en 330.000 km aan ondergrondse elektriciteitskabels in Nederland zou gigantische gevolgen hebben. En bovendien is het totaal overtrokken, zeggen experts.

  'Je zaait er angst mee'

  "Het daadwerkelijke risico van ondergrondse elektriciteitskabels, transformatorstations en transformatorhuisjes, is nooit uitgezocht", zegt Leo Lagendijk. Hij is energieconsultant bij DNV GL, het voormalige KEMA-keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector. Het advies van de Gezondheidsraad is gebaseerd op de bovengrondse lijnen. "Ik vind het dus enigszins voorbarig, ik noem het een schot voor de boeg. Je zaait hier angst mee, het wekt de indruk dat mensen risico lopen als ze naast een transformatorhuisje wonen."

  En dat risico is er amper, heeft Lagendijk gemeten. De langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden is alleen mogelijk schadelijk op een afstand van twee meter vanaf transformatorhuisjes. Daar moet je dan een jaar lang 14 uur per dag zitten om ook echt iets op te lopen. Dus zelfs met een transformatorhuisje direct naast je slaapkamer, krijg je niet genoeg gevaarlijke straling binnen - als je tenminste minder dan 14 uur per dag op bed ligt.

  "Alleen een baby slaapt wel meer dan 14 uur per dag, Misschien moet je om die reden dan een babybedje aan de andere kant van de slaapkamer zetten", zegt hij.

  Ja, er is mogelijk een heel klein risico. Maar dit advies maakt mensen onterecht bang.

  Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit

  Ook Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is kritisch over het advies van de Gezondheidsraad. "Ja, er is mogelijk een heel klein risico. Maar dit advies maakt mensen onterecht bang. En omdat het zo voorzichtig is geformuleerd in het rapport, kun je er eigenlijk geen kritiek op hebben. Het is een zwak verband en een heel zwak effect. Dat staat ook in het rapport."

  Helsloot is ook kritisch op de al langer bestaande uitkoopregeling. Die maakt het voor mensen die direct onder een hoogspanningskabel wonen mogelijk zich door de gemeente te laten uitkopen. "Zulke maatregelen maken mensen onterecht bang", meent Helsloot. "Je geeft als overheid het signaal dat er iets ergs mee is, terwijl dat niet hard is aangetoond."

  Het verband mag dan misschien zwak zijn, toch schrijft de Gezondheidsraad dat sterke magnetische velden mogelijk een hoger risico geven op het ontstaan van kinderleukemie en hersentumoren bij kinderen. Eén geval per twee jaar hangt mogelijk samen met de aanwezigheid van bovengrondse elektriciteitslijnen. En ieder geval van leukemie bij kinderen is er natuurlijk één teveel.

  Lagendijk zou het wel begrijpen om daarom bij nieuw te bouwen huizen ervoor zorg te dragen dat ze niet onnodig worden blootgesteld. Bijvoorbeeld door ze dus niet te dicht bij transformatorhuisjes te plaatsen.

  Overweging voor de politiek

  In reactie zegt de Gezondheidsraad dat het advies inderdaad is gebaseerd op onderzoek naar bovengrondse kabels. "Maar het gaat dus om de magnetische veldsterkte, die is ook aanwezig bij de ondergrondse lijnen en transistorhuisjes", zegt woordvoerder Eert Schoten.

  "Of de nadelige effecten ook van toepassing zijn voor ondergrondse kabels en transistorhuisjes moet nog precies in kaart worden gebracht. Wij doen dat niet, maar geven het mee aan de politiek als overweging."

  BEKIJK OOK

  'Bescherm kinderen meer tegen magnetische velden'

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-06-04 12:49:56
  handtekeningafbeelding