Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3888 keer bekeken

MENSENRECHTEN: ASIEL, GROTE INTERMENSELIJKE MISDADEN

  • donderdag 09 juni 2022 @ 00:24
    #33
    reactie op (#32) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg vorige: OPVANG ASIELZOEKERS, ELKE DAG WEER BERICHTEN VAN 'TE VEEL' VOOR EERSTE OPVANG, VOORAL Ter Apel. Maar het vluchtelingenprobleem is wereldwijd ook TE groot, een groot maatschappelijk probleem. Maar we doen ons best met noodopvangplekken te creeren maar daar kan men ook niet al te lang blijven. Komt ook door de oorlog in Europa, al zijn er een klein aantal Oekrainers al weer terug maar veilige plekken daar nu, dan toch ook daar probleem met de weinige huizen soms in totaal kapotte steden. 

    Een analyse artikel.

    DIT BUITEN DE BERICHTEN OM NU, DE  LIVEBLOGS over de oorlog Ukraine/Rusland.... zie elders in de forum/Wetenschap en wereldse zaken/ BEDREIGINGEN WERELDVREDE  op http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook in forum/KOUDE OORLOG WEER TERUG op club http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie ook vooral hierover verder op  http://justittieledwalingen.clubs.nl/  forum/ASIELBELEID  

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 19:08

    Waar gaat het mis? De 'asielcrisis' in vijf grafieken

    Meer dan honderd asielzoekers die in het aanmeldcentrum in Ter Apel opnieuw de nacht doorbrengen op stoelen, protesten van asielzoekers tegen de slechte situatie in de noodopvang in Leeuwarden - op het eerste oog zit Nederland in een ware asielcrisis. Hoewel de instroom in vergelijking met voorgaande jaren hoog is, is die niet op recordhoogte; de voorbije decennia waren er jaren dat er aanzienlijk meer asielzoekers naar ons land kwamen. Waar gaat het dan mis?

    Om te beginnen met die instroomcijfers: vorig jaar kwamen er bijna 43.000 asielzoekers naar Nederland. Bijna twee keer zoveel als in in 2020, toen vanwege corona de cijfers inzakten. Maar duidelijk minder dan tijdens de 'Syriëcrisis' van 2015, toen de instroom uitkwam op meer dan 60.000 mensen. En zeker minder dan in het topjaar 2001.

    NOS/HARM KERSTEN

    Waar komen die asielzoekers vandaan? De grootste groep is nog altijd afkomstig uit Syrië.

    NOS/HARM KERSTEN

    Van die binnenkomende asielzoekers mag overigens niet iedereen in Nederland blijven. Ongeveer vier op de tien aanvragen worden afgewezen.

    Achter dat gemiddelde gaan grote verschillen schuil tussen verschillende nationaliteiten. Waar verreweg de meeste Syriërs bijvoorbeeld nog altijd een verblijfsvergunning krijgen, gebeurt dat bij het leeuwendeel van de Marokkanen juist weer niet. Bij de Turkse asielzoekers gaat het veelal om aanhangers van de prediker Fethullah Gülen, die de schuld krijgen van de couppoging in 2016.

    NOS/HARM KERSTEN

    Ook binnen Europa is Nederland bepaald geen koploper. Weliswaar kende ons land het afgelopen jaar een iets hoger dan gemiddelde instroom. Maar buurlanden als België en vooral Duitsland krijgen, ook afgezet tegen het aantal inwoners, met meer asielaanvragen te maken.

    Het EU-gemiddelde wordt omlaag getrokken door enkele Scandinavische en met name de Oost-Europese landen, die zeer terughoudend zijn bij de opvang van asielzoekers. Dat geldt dan weer niet voor Oekraïense vluchtelingen; in Polen zijn er bijna 4 miljoen geregistreerd.

    NOS/HARM KERSTEN

    Hoe komt het dan dat de asielopvang in Nederland toch zo verstopt is? Daar zijn verschillende oorzaken voor. Een ervan is dat nog altijd de opvangcapaciteit wordt op- en afgeschaald al naar gelang de instroom. "Zeker na de Syriëcrisis hebben wij en anderen voorgesteld om buffers aan te houden", zegt Andrea Vonkeman van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nederland. "In plaats daarvan zijn er destijds veel asielzoekerscentra gesloten toen het na de 'Turkijedeal' weer rustiger werd. Op zich best begrijpelijk, maar het heeft wel gewerkt als een katalysator voor de problemen die we nu hebben."

    Begin 2020 spraken gemeenten, de toenmalige staatssecretaris Broekers-Knol en opvangorganisatie COA met elkaar af om flexibeler te gaan werken. Maar dat plan lijkt tot nu toe vooral een papieren tijger. In elk geval werd het coronajaar 2020 niet gebruikt om te beginnen met een ander soort centra, dat makkelijker kan 'meeademen' met de instroom.

    Een ander, oplopend probleem is dat van de woningnood. Die leidt ertoe dat statushouders, die dus met succes een aanvraag hebben gedaan, niet of nauwelijks aan sociale huurwoningen kunnen komen. Daardoor zitten er veel mensen in de azc's die daar eigenlijk al lang weg zouden moeten zijn.

    NOS/HARM KERSTEN

    Al deze problemen komen momenteel bij elkaar in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar iedere asielzoeker die in Nederland aankomt zich moet laten registreren voordat hij in een centrum terechtkan. Die centra zitten echter vol, waardoor Ter Apel herhaaldelijk boven de capaciteit zit en mensen op stoelen of op de grond in een kantoor op het terrein moeten slapen.

    Volgens Vonkeman van de UNHCR is het huidige systeem "niet meer houdbaar". Met name vanwege de "vrijblijvendheid", die ervoor zorgt dat veel gemeenten asielzoekers opvangen, maar vele andere ook niet. "Terwijl de opvang echt een verantwoordelijkheid is van ons allemaal, van alle gemeenten. Er worden op dit moment weer centra gesloten, terwijl er een tekort aan opvangplaatsen is. Dan denk je: hoe kan dit?"

    Momenteel is er een wet in de maak die het mogelijk maakt onwillige gemeenten mee te laten werken, al blijft staatssecretaris Van der Burg dwang zien als een "laatste optie". Vonkeman: "Ik denk dat een taakstelling per gemeente de weg is die we inderdaad moeten inslaan."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-06-09 00:35:22
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 16 april 2022 @ 00:18
    #32
    reactie op (#31) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg vorige: NIEUWE 'TOESLAGENAFFAIRE' NU MET VREEMDELINGENBELEID in de maak, of eigenlijk is dit alles al aan de gang? Want zie alle voorgaande berichten hierover!!! Kunnen we het wel aan, overigens niet alleen in NL maar elders in Europa  ook, de wereld zelfs...

    Vooral 1e opvangcentrum Ter Apel kan het niet meer aan en terecht dat er noodvoorzieningen zijn getroffen, 

    DIT BUITEN DE BERICHTEN OM NU, DE  LIVEBLOGS over de oorlog Ukraine/Rusland.... zie elders in de forum/Wetenschap en wereldse zaken/ BEDREIGINGEN WERELDVREDE  op http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook in forum/KOUDE OORLOG WEER TERUG op club http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie ook vooral hierover verder op  http://justittieledwalingen.clubs.nl/  forum/ASIELBELEID  

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 09:24

    'Uitvoering vreemdelingenbeleid vergelijkbaar met toeslagenaffaire'

    ANP

    Het institutionele wantrouwen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is vergelijkbaar met dat van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Vreemdelingenadvocaten zeggen dat tegen het onderzoeksjournalistieke programma Pointer (KRO-NCRV).

    De houding van de IND zou er vooral op gericht zijn om vreemdelingen niet te geloven en de dienst zou onmogelijke eisen stellen aan migranten die een verblijfsvergunning willen. "Gevolg daarvan is dat gewone mensen ontzettend in de knel komen", zegt advocaat vreemdelingenrecht Barbara Wegelin tegen het programma.

    Ook directeur juridische zaken van de IND, Jan Willem Schaper, ziet elementen van de toeslagenaffaire in het vreemdelingenbeleid. "Er zijn sterk vergelijkbare dilemma's", zegt hij in Pointer. De behandeling van schrijnende zaken klopt misschien juridisch wel, "maar je kan wel de vraag stellen of het deugt en ik durf ook bij een aantal zaken te zeggen: het deugt echt niet".

    Dat bij de behandeling van verblijfsaanvragen de menselijke maat soms ontbreekt, wijt Schaper aan een personeelstekort. Hij zegt dat de IND zich op maatregelen beraadt om schrijnende situaties te voorkomen.

    Pointer is zondag 17 april om 22.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 27 maart 2022 @ 00:19
    #31
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg vorige: INDERDAAD WORDT HET VLUCHTELINGENPROBLEEM MAATSCHAPPELIJK STEEDS GROTER. Vooral voor de (goedwillende!) opvang en vooral huisvesting. Die problemen waren er al voor de opvang van de gevluchtte Afghanen die in NL dienst waren destijds. En nu met de grote en nog grotere verwachte toestroom van gevluchte Oekrainers. Maar velen en allen doen hun best daarvoor ook omdat de laatste groep 'tijdelijk' is, al zal het helaas niet binnen 2 weken opgelost zijn zodat de meesten weer terug naar huis kunnen, maar dan nog zal veel weer LETTERLIJK opgebouwd moeten worden ook eerst....

    Vooral 1e opvangcentrum Ter Apel kan het niet meer aan en terecht dat er noodvoorzieningen zijn getroffen, 

    DIT BUITEN DE BERICHTEN OM NU, DE  LIVEBLOGS over de oorlog Ukraine/Rusland.... zie elders in de forum/Wetenschap en wereldse zaken/ BEDREIGINGEN WERELDVREDE  op http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook in forum/KOUDE OORLOG WEER TERUG op club http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie ook vooral hierover verder op  http://justittieledwalingen.clubs.nl/  forum/ASIELBELEID  

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    OEKRAÏNERS VLUCHTEN

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:21

    COA zet, tegen de wens van de gemeente, extra noodpaviljoen neer in Ter Apel

    De extra paviljoentent in Ter Apel RTV NOORD

    Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel vandaag een extra paviljoentent gebouwd. Die moet helpen de leefomstandigheden in de overvolle noodopvang iets beter te maken, zegt het COA na berichtgeving van RTV Noord. De gemeente Westerwolde is er niet over te spreken.

    De tent is zonder toestemming van de gemeente neergezet, zegt een woordvoerder van de burgemeester in een reactie: "We hebben aangegeven dat we er geen extra paviljoentent willen hebben staan. We kunnen nog niet zeggen welke vervolgstappen we gaan zetten."

    Het COA erkent geen toestemming te hebben gevraagd voor het neerzetten van de tent: "Het was kiezen tussen twee kwaden, want doordat we mensen bijna niet meer kunnen doorplaatsen vangen we daar veel meer mensen op dan de bedoeling is."

    700 asielzoekers, plek voor 275

    In paviljoententen die er al eerder stonden, is de nachtopvang gevestigd voor asielzoekers die wachten op een reguliere opvangplek. Die opvang is overvol. Het gaat om asielzoekers uit onder meer Syrië, Afghanistan en Jemen. Voor Oekraïners zijn andere opvanglocaties geregeld.

    Mensen die asiel in Nederland aan willen vragen, moeten zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daarna krijgen asielzoekers een reguliere opvangplek toegewezen in de rest van het land. Er is echter een nijpend tekort aan reguliere opvangplekken, waardoor de nachtopvang in Ter Apel, die eigenlijk bedoeld is om één nacht te verblijven, overvol is. De capaciteit is 275 plekken, maar er zitten nu 700 asielzoekers.

    Het tekort aan plekken komt onder meer omdat asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen moeilijk door kunnen stromen naar een normale woning. Bovendien verdwijnen er binnenkort duizenden opvangplekken omdat gemeenten hun contract met het COA opzeggen.

    De overvolle noodopvang in Ter Apel leidt tot schrijnende omstandigheden, zeggen Unicef, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. Mensen moeten bij gebrek aan bedden soms op stoelen of op de grond slapen: "Kinderen, volwassenen, mannen en vrouwen slapen door elkaar in klapperende tenten. Er is geen enkele privacy en de toegang tot medische en psychosociale zorg is zeer beperkt", aldus de organisaties in een oproep aan het kabinet om snel extra opvangplekken te regelen.

    'Net iets minder slecht'

    Het COA zegt dat het extra paviljoen bedoeld is om de aanwezige asielzoekers meer ruimte te bieden. Door het extra paviljoen hoeven mensen "niet te eten waar ze slapen" en is er de mogelijkheid om in de tenten bijvoorbeeld stoelen te plaatsen: "Het moet een slechte situatie net even iets minder slecht maken." Het COA hoopt de tent maandag weer te kunnen afbreken als de burgemeesters van alle 25 veiligheidsregio's bijeen zijn geweest om te kijken hoe de opvangproblematiek kan worden opgelost.

    De Veiligheidsregio Groningen zei gisteren te overwegen het aanmeldcentrum in Ter Apel tijdelijk te sluiten, vanwege de slechte omstandigheden. Unicef, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk zijn daar tegen, omdat dan het risico bestaat dat asielzoekers op straat belanden. De afgelopen weken zijn er tienduizenden opvangplekken geregeld voor Oekraïners, maar die zijn nog niet allemaal bezet. Het Rode Kruis roept op een deel van die plekken ook te gebruiken voor de opvang van niet-Oekraïense asielzoekers.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Lees alles over

    Oekraïners op de vlucht

    BEKIJK DE COLLECTIE

    Gewijzigd op 2022-03-27 07:20:19
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 26 februari 2022 @ 00:35
    #30
    reactie op (#29) herman_dad

    Goedemorgen, GROOT INTERMENSELIJK MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM komt er aan, OEKRAINSE VLUCHTELINGEN opvang, nu al een 100.000 op de vlucht en velen in Polen o.a. al aangekomen. Er wordt verwacht mogelijk een 5 miljoen in totaal want zij moeten allen uiteraard in de regio, dus Europa, EU moeten worden opgevangen. Polen en de andere omringende landen kunnen dit nooit alleen aan. Vanavond in talkshow ook al, o.a. Rotterdam treft al voorbereidingen, proberen er een zicht op te krijgen maar dat zullen veel plaatsen al aan het doen zijn, ook in 'Den Haag', algemeen. Het zijn onze buren in die zin, dus een soort van plicht.

    DIT BUITEN DE BERICHTEN OM NU, DE  LIVEBLOGS over de oorlog Ukraine/Rusland.... zie elders in de forum/Wetenschap en wereldse zaken/ BEDREIGINGEN WERELDVREDE  op http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook in forum/KOUDE OORLOG WEER TERUG op club http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie ook vooral hierover verder op  http://justittieledwalingen.clubs.nl/  forum/ASIELBELEID  

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    OORLOG IN OEKRAÏNE

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 16:55

    Hoeveel vluchtelingen zijn er, waar kunnen ze heen? 5 vragen en antwoorden

    Oekraïense vluchtelingen aan de Slowaakse grens AFP

    Sinds de Russische inval in Oekraïne is een beperkte stroom vluchtelingen op gang gekomen richting het westen. In Nederland zijn nog maar enkele mensen aangekomen, wel komen er steeds meer vragen van Oekraïners die hier al waren of van hun familieleden.

    In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over Oekraïense vluchtelingen.

    Hoeveel Oekraïners zijn op de vlucht?

    De Verenigde Naties schat dat ten minste 100.000 mensen hun huis hebben achtergelaten. Het aantal Oekraïense vluchtelingen kan volgens de VN oplopen tot vijf miljoen, ruim 10 procent van de 44 miljoen inwoners van het land.

    In miljoenenstad Kiev stonden gisteren lange files van mensen die de bestookte hoofdstad willen verlaten, maar vandaag is van zulke files voor zover bekend geen sprake meer.

    Waar kunnen Oekraïners naartoe?

    Een deel van de vluchtelingen zal mogelijk in eigen land blijven. Ze zoeken opvang in het westen van Oekraïne, in de hoop dat het daar relatief rustig blijft.

    Bij verschillende grensovergangen wordt wel een flinke vluchtelingenstroom verwacht. In het westen grenst Oekraïne aan Polen, Slowakije en Hongarije. In het zuiden wordt de grens gedeeld met Roemenië en Moldavië.

    NOS

    De VN verwacht dat de meeste mensen naar Polen zullen vluchten, mogelijk 1 tot 3 miljoen mensen. Moldavië houdt rekening met tienduizenden vluchtelingen. In Roemenië hebben zich tot nu toe zo'n 11.000 mensen gemeld.

    Vluchten via de noord- of oostgrens van Oekraïne is geen optie voor veel inwoners, daar grenst Oekraïne aan Rusland en aan het Russisch gezinde Belarus.

    Kunnen Oekraïners ook naar Nederland?

    Ja dat is mogelijk, al zijn er momenteel nog amper berichten over mensen die zich hebben gemeld.

    Oekraïners kunnen door het associatieverdrag uit 2017 visumvrij reizen door de Europese Unie en dat geldt dus ook voor Nederland. Vanaf Kiev is het ongeveer 2000 kilometer rijden naar Nederland, oftewel grofweg de afstand van hier tot aan Zuid-Spanje. Eenmaal in Nederland kunnen mensen in een hotel, vakantiepark of bij kennissen verblijven.

    Volgens Vluchtelingenwerk Nederland komen er sinds gisteren wel steeds meer telefoontjes binnen. Het gaat dan om Oekraïners die al in Nederland zijn, bijvoorbeeld voor familiebezoek of voor zaken. Zij willen weten welke mogelijkheden er zijn om asiel aan te vragen in Nederland.

    Welke opvang is er in Nederland geregeld?

    Oekraïners die al in Nederland zijn en officieel maximaal 90 dagen visumvrij mogen blijven, hoeven het land voorlopig niet uit als hun visumvrije periode voorbij is. "Het klopt dat het na 90 dagen verloopt, maar als dat gebeurt, verlengen we het en hoef je niet terug", zegt staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie. Die mensen hoeven ook geen asiel aan te vragen.

    Als mensen om opvang vragen, zal Nederland hun dat bieden. Er is al een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne nagenoeg klaar. De locatie wil Van der Burg nu nog niet bekendmaken.

    Vluchtelingenwerk Nederland vindt het opvallend dat de staatsecretaris voor een andere procedure kiest voor Oekraïners dan voor asielzoekers. De organisatie benadrukt dat op grond van het Vluchtelingenverdrag elke Oekraïense vluchteling ervoor kan kiezen om asiel aan te vragen bij aankomst of later. Bewoners van een asielzoekerscentrum hebben recht op leefgeld en makkelijker toegang tot zorg.

    profielfoto VluchtelingenWerk Nederland @VluchtelingWerk

    Voor de duidelijkheid: op grond van het Vluchtelingenverdrag kan elke Oekraïense vluchteling er altijd voor kiezen om asiel aan te vragen. Bij aankomst in Nederland, of later alsnog. https://t.co/8FhUuieQiX

    7 uur geleden

    Welke andere initiatieven voor hulp aan Oekraïners zijn er in Nederland?

    Er zijn veel verschillende initiatieven. Zo is er een actie voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs opgezet. Zij kunnen nergens pinnen omdat hun bankpassen zijn geblokkeerd. Een stichting zamelt geld in om de chauffeurs te voorzien van voedselpakketten.

    Er wordt ook hulp georganiseerd vanuit Nederland voor Oekraïne. Zo zamelt Stichting Spoetnik al tientallen jaren spullen in voor projecten in Oekraïne. Een vrachtwagen met hulpgoederen is nu al onderweg, maar doneren kan nog steeds.

    Deel dit artikel:

    Lees alles over

    Oorlog in Oekraïne

    BEKIJK DE COLLECTIE

    Gewijzigd op 2022-02-26 00:38:56
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 21 oktober 2021 @ 00:27
    #29
    reactie op (#28) herman_dad

    Goedemorgen, TOESTROOM ASIELAANVRAGERS TER APEL IS 'NOODTOESTAND', MAAR STAATSSECRETARIS zegt wel plaatsen noodopvang toe, maar 'HANDELEN'? Ho maar....  Daarom hebben burgemeesters via de wet daarop, de NOODTOESTAND uitgevaardigd, vooral in Ter Apel AZC waar men zich eerst moet aanmelden. Het komt ook enigszins door de aanmelding van Afghaanse vluchtelingen met NL paspoort al of die NL militairen, politie, anderen daar hebben geholpen maar ook andere asielaanvragers. 

    Het is nu ook een groot (lokaal) maatschappelijk pobleem geworden en de POLITIEK, de Staat faalt hierin verklaarde de burgemeeser van Ter Apel vanavond al, ieder faalt, andere gemeenten, provincies en vooral 'DEN HAAG'....  OP  EEN ENKELE GEMEENTE NA, die hebben al enige hulp toegezegd. Inmiddels wel: Vandaag en morgen komen er 200 opvangplekken vrij in Almere, waar extra opvangtenten worden geplaatst. Op vrijdag komen daar nog 300 plekken in Gorinchem bij, in het voormalige belastingkantoor.

    Zie ook vooral hierover verder op  http://justittieledwalingen.clubs.nl/   

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 24-11-21 09.00 uur: EN WÉÉR TE VEEL MENSEN in het AZC Ter Apel....

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:43

    Broekers-Knol belooft overvol Ter Apel 500 opvangplekken elders, burgemeester nog steeds ontevreden

    ANP

    Honderden asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen later deze week elders terecht. Dat heeft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) gezegd bij een bezoek aan Ter Apel, het aanmeldcentrum voor asielzoekers dat onder druk staat door de aanhoudend grote toestroom van asielzoekers.

    Vandaag en morgen komen er 200 opvangplekken vrij in Almere, waar extra opvangtenten worden geplaatst. Op vrijdag komen daar nog 300 plekken in Gorinchem bij, in het voormalige belastingkantoor.

    'Systeem faalt'

    Met de extra plekken is de noodsituatie in Ter Apel niet direct opgelost, erkende Broekers-Knol. Burgemeester Velema luidde gisteravond de noodklok wegens de druk op het aanmeldcentrum. Zo'n 750 mensen hebben er de nacht doorgebracht, terwijl er maar plek is voor 275 mensen. Asielzoekers werden opgevangen in tenten, wachtruimtes en kantoren van de IND.

    De druk op het centrum in Ter Apel is er met de toezeggingen van Broekers-Knol niet direct vanaf. "Wij zitten ook vanavond weer met 500 mensen in de nachtopvang," zegt burgemeester Velema. Ook zullen nieuwe mensen zich blijven melden. "Wij zien dat dit geen piek is, maar een trend lijkt. Het huidige systeem faalt", aldus de burgemeester.

    Dat onderschrijft ook Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen en voorzitter van de Groningse Veiligheidsregio. "De situatie in Ter Apel is onhoudbaar. Een eenvoudige rekensom leert dat we eind volgende week in dezelfde situatie kunnen zitten", zegt hij. Volgens Schuiling is het nodig dat er een nationale aanpak komt voor het probleem. "Andere gemeenten moeten meewerken om de situatie op te lossen".

    De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) houdt maandelijks bij hoeveel vluchtelingen uit welke landen naar Nederland komen:

    NOS

    Het COA erkent dat de situatie in Ter Apel niet meer verantwoord is. De 500 plekken in Almere en Gorinchem deze week moeten bijdragen "aan de hoognodige capaciteit", aldus het COA in een reactie.

    Extra plekken

    Maandag hebben de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's met elkaar afgesproken dat er op korte termijn tussen de 800 en 1500 slaapplekken bij moeten komen.

    Samen met het COA wordt aan nieuwe opvanglocaties gewerkt, zoals een boot in Groningen en de voormalige kazerne in Tilburg. Ook worden er 30 caravans geplaatst bij het azc in Overloon.

    In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

    8:59 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Waarom onze asielopvang propvol zit

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    Gewijzigd op 2021-11-24 08:23:30
    handtekeningafbeelding
  • zondag 29 december 2019 @ 00:44
    #28
    reactie op (#27) herman_dad

    Goedemorgen, EEN 'GETUIGEVERSLAG': HET LEVEN IN EEN ASIELZOEKERSCENTRUM, de bevindingen van vluchtelingen, 'ervaringsdeskundigen' uit Syrie. Toch goed om ook even te lezen, voor een oordeel over...?? Je vlucht meestal niet voor de 'lol' uit je eigen land en de eerste tijd hier is zeker ook géén pretje? 

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:46 • AANGEPAST VANDAAG, 18:02

    Leven in een asielzoekerscentrum: wachten, Nederlands leren en weinig afleiding

    Jawad Darwish en zijn vrouw Noor bij het azc NOS

    •  Wim Kopinga redacteur Online

    Er is wederom een tekort aan plaatsen in Nederlandse asielzoekerscentra. Vanaf 1 januari zijn er 5000 extra opvangplekken nodig, door de toename van het aantal asielzoekers en de lange wacht- en doorstroomtijden.

    Het wachten bepaalt voor een groot deel het leven van azc-bewoners. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers erkent dat de opvang niet in alle gevallen ideaal is. Er zijn opvangcentra in het hele land en iedere asielzoeker heeft zijn eigen verhaal, maar voor bijna iedereen geldt: het wachten duurt lang.

    "Het is hier geen vijfsterrenlocatie, zoals die politicus met witte haren laatst zei", vertelt Jawad Darwish. De vluchteling uit Syrië verwijst naar Geert Wilders. Begin oktober kwam de PVV-leider naar het asielzoekerscentrum in Gilze, waar Jawad sinds september verblijft. "Ik weet dat sommige mensen denken dat we hun geld innemen, of dat we verwend worden. Maar ik denk dat veel mensen hier niet zouden willen wonen."

    De 37-jarige Jawad kwam in september met zijn vrouw Noor (24) naar Nederland. De twee zijn niet ondankbaar, benadrukt hij lopend over de voormalige legerbasis. Ze zijn blij dat ze hier zijn. Jawad schetst hoe hun leven eruit ziet.

    Je krijgt één maaltijd per dag, het is take it or leave it.

    Jawad Darwish

    Per persoon krijg je als asielzoeker 30 euro per week om van te leven. Ook krijgen ze één maaltijd per dag in de opvang, tussen 17.00 en 18.00 uur. "Dan staat hier een lange wachtrij", wijst Jawed naar een ruimte vooraan op het terrein.

    Per dag staat er een gerecht op het menu. "Het is take it or leave it". De rest van hun eten en drinken kopen Jawad en Noor bij de supermarkt in Gilze. De prijs van de busrit daarheen is 3 euro per persoon.

    "Koken kan niet, want dat is verboden op de kamer." Jawad en Noor Darwish wonen in een ruimte van zo'n twintig vierkante meter. Op de vloer ligt blauw linoleum. "Gordijnen hebben we niet. Dus soms hangen we lakens voor het raam." In de hoek van de kamer staan twee eenpersoonsbedden tegen elkaar aan. Het dekbed hebben ze bij de Action gekocht, omdat de deken die ze kregen te dun was voor de winter.

    Muziekruimte

    "Na middernacht gaat de verwarming uit." In het midden van de kamer staat een tafeltje met vier stoeltjes. Verder beschikken ze over een metalen kast en een wastafel met een spiegel. De woning waarin ze een kamer hebben delen ze met vier gezinnen. Met zijn allen delen ze een douche en een wc.

    Op het terrein zijn wel voorzieningen. Zo is er bijvoorbeeld een muziekruimte. "Maar die is maar twee uur per week open. Ik speel de ud [een soort gitaar, red.] en zou liever hebben dat hij dagelijks open is. Als ik met anderen muziek maak op onze kamer dan geeft dat al snel overlast."

    Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) erkent dat de omstandigheden in Gilze niet ideaal zijn. Het azc was oorspronkelijk een militaire basis, gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels wordt de locatie zo'n 25 jaar gebruikt als azc en momenteel barst het complex uit zijn voegen.

    Door het tekort aan opvangplekken staan er noodlocaties en de bestaande panden zijn aan een grootschalige verbouwing toe. Die staat voor volgend jaar op de planning.

    "Ik heb aangeboden om de ruimte als vrijwilliger te runnen, maar dat mag niet", zegt Jawad. "Er moet altijd een Nederlander bij aanwezig zijn. Ik weet ook niet waarom." Ook is er een sportschool. "Maar daar is slechts één lopende band, voor 800 mensen."

    Opnieuw verontschuldigt Darwish zich. Hij wil niet klagen. "We zijn tenslotte te gast." Maar in Gilze valt de verveling van het wachten soms zwaar. Jawad heeft jarenlang een goede baan gehad: in Dubai werkte hij bij een groot bedrijf als assistent-manager. Maar die baan raakte hij kwijt, waarna hij niet langer in het land kon blijven. "Want het is zo duur daar. En ze gaan daar ook anders met je om. Als je geen baan hebt, kan je vertrekken."

    De opvanglocaties van het COA liggen verspreid over het hele land. Elke locatie is anders. Bewoners wonen in voormalige gevangenissen (Hoogeveen), kloosters (Baexem) of kazernes (Gilze), soms in caravans (Sint Annaparochie) of woonunits (Emmen). Soms staat een asielzoekerscentrum midden in het bos (Oisterwijk), soms midden in de stad (Utrecht) of juist in een dorp (Echt).

    De locatie moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en in de nabije omgeving moeten voldoende faciliteiten zijn, zoals een supermarkt en scholen.

    Bron: COA

    Naar Syrië wil hij ook niet terug, zegt hij. Jawad was in 2015 opgeroepen voor het leger, maar was daar niet op ingegaan. "Als ik nu terugga, vlieg ik daarom de gevangenis in en als ik daar uit kom moet ik alsnog vechten." Jawad besloot daarom met zijn vrouw naar Nederland te vertrekken. Met het vliegtuig landden ze deze zomer op Schiphol. Sinds september verblijven ze in Gilze.

    Lang wachten

    Hoelang hij In Gilze moet blijven, weet hij niet. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn de wachttijden voor het in behandeling nemen van asielaanvragen lang. Dat is een van de problemen die er nu spelen.

    Daarnaast kunnen bewoners van azc's die een verblijfsvergunning hebben gekregen niet snel doorstromen door het tekort aan huurwoningen in gemeenten waaraan ze zijn toegewezen. Ook is er een toename van het aantal asielzoekers.

    Het COA overlegt met gemeenten om een oplossing te vinden. Gekeken wordt of contracten die aflopen, verlengd kunnen worden en of er eventueel nieuwe locaties kunnen worden geopend. Het COA zegt de extra capaciteit "evenwichtig" te willen verdelen over het land.

    André Hazes

    "Ik wil de tijd die ik hier wacht nuttig besteden", zegt Jawad. "Want anders is deze periode verloren. Ik wil me ontwikkelen. Nu stop ik veel tijd in Nederlandse les, via YouTube en een aantal taalapps. "Internet is voor een vluchteling naast eten en drinken echt een noodzaak", lacht hij.

    Jawad en Noor NOS

    Zittend op zijn bed pakt Jawad zijn telefoon erbij. Hij scrollt door een afspeellijst met video's met Nederlandse les; hij heeft ze vrijwel allemaal gezien. Gevraagd naar wat hij geleerd heeft, stelt hij zich voor in bijna accentloos Nederlands.

    Online zoekt hij ook naar informatie over de Nederlandse cultuur. Zo heeft hij zijn favoriete Nederlandse artiest gevonden: André Hazes. Hij zet Zij Gelooft In Mij op. "Ik vind het heel mooi, en het is ook fijn dat het niet zo snel is als de hedendaagse muziek. Zo versta ik af en toe een woordje."

    Over Nederland heeft hij een positief beeld, maar hij maakt zich ook wel zorgen. "We zijn hier alleen maar aan het wachten. Je ziet dat andere Syriërs later zijn binnengekomen, en al verder in de procedure zijn. Dan word ik wel nerveus. Ik wil gewoon verder." Het liefst wil Jawad hier een restaurant openen. "Mijn vrouw en ik kunnen heel goed Syrisch koken."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 07 november 2019 @ 00:51
    #27
    reactie op (#26) herman_dad

    Goedemorgen, NL SLUIT NOG STEEDS ASIELKINDEREN OP IN CENTRA, UNICEF TREKT HIEROVER AAN DE 'INERMENSELIJKE BEL'. Het mag hooguit 2 weken voor een eventuele uitwijzing, maar dan nog...kinderen? De VN is hier ook sterk tegen.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 09:07

    Unicef: Nederland sluit nog steeds vreemdelingenkinderen op.

    ANP

    Nederland sluit nog steeds kinderen met een migrantenstatus op. Volgens kinderrechtenorganisatie Unicef zaten vorig jaar 210 kinderen in vreemdelingendetentie.

    Vreemdelingendetentie mag hooguit twee weken duren, vlak voor uitzetting. Maar veel kinderen zaten drie weken vast. En een enkeling werd zelfs 82 dagen opgesloten, zegt Unicef.

    Volgens de VN-organisatie is opsluiting erg slecht voor kinderen, omdat die er depressief en angstig van worden.

    Gesloten gezinslocaties

    De Verenigde Naties zeiden in 2010 al dat Nederland voor asielzoekers met kinderen bij aankomst of uitzetting andere faciliteiten moest regelen dan een gewone gevangenis. Staatssecretaris Teeven kwam daarop met gesloten gezinslocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar kinderen worden daar nu niet altijd geplaatst.

    Nederland is volgens Unicef het enige land dat zowel kinderen in gezinnen als alleenreizende kinderen opsluit. De organisatie wil dat de Nederlandse overheid een voorbeeld neemt aan Duitsland. Daar worden alleenstaande minderjarigen nooit opgesloten.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 06 november 2019 @ 00:57
    #26
    reactie op (#25) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #22: TALLOZE FOUTEN GEMAAKT BIJ 'ASIELUITZETTING LILI EN HOWICK destijds. De meeste instanties - Inspectie: instanties faalden rond uitzetting Howick en Lili - waaronder de IND en ministerie faalden daarbij en dat onnoemelijk menselijk leed en protesten veroorzaakte bij velen. 

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:28

    Plots was er een vader in beeld bij de zaak-Lili en Howick

    ANP

    Bij het uitzetproces rond de Armeense kinderen Lili en Howick zijn talloze fouten gemaakt, bleek eerder vandaag in een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Ook zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen. In de hele zaak was bijvoorbeeld de vader buiten beeld, zo leek het. In de reconstructie in het rapport staat echter dat er wel degelijk contact was met de vader van Lili en Howick, die ook nog in Nederland blijkt te wonen.

    Wat zijn rol in het geheel precies is geweest, blijft onduidelijk. Lili en Howick hadden enige tijd onderdak bij hun opa en oma in Wijchen, van de kant van hun moeder. Een familielid van de Armeense kinderen had contact gezocht met de vader van de kinderen. De moeder had hem gevraagd naar de vader te gaan, in een poging de uitzetting te voorkomen.

    "Dat er contact was met de vader van de kinderen was voor de jeugdbeschermer nieuw, dus het verraste haar", staat in de reconstructie.

    Over de verdere rol van de vader van Lili en Howick wordt verder niets duidelijk in het rapport. Wel is de politie op zaterdag 8 september 2018, de dag dat ook duidelijk werd dat ze in Nederland mogen blijven, bij de vader van beide kinderen langs geweest. Daar waren ze niet. "De vader verklaart dat hij niet weet waar de kinderen zijn", staat in het rapport.

    Nadat Lili en Howick hoorden dat ze mogen blijven, reageerden ze bij de NOS:

    2:20 Volume 10%

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    'Het is echt ongelooflijk, zo op het laatste moment. We zijn verschrikkelijk blij'

    Een ander opvallend detail uit het onderzoek van de inspectie: de Nederlandse luchtvaartmaatschappij die de kinderen mee zou nemen naar Armenië liet een dag voor de geplande uitzetting (die op 8 september gepland stond) weten dat de tickets voor Lili en Howick geannuleerd zouden worden. En dat de maatschappij niet wilde meewerken aan het vertrek. Welke maatschappij het is, wordt niet in het rapport vermeld.

    De Dienst Terugkeer en Vertrek regelt daarom tickets voor een vlucht van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij. "Die zou om 13.15 uur vertrekken. De escortleider (van de marechaussee, red.) spreekt met de escorts af dat ze de volgende dag om 08.00 uur aanwezig zullen zijn op het vertrekcentrum op Schiphol", staat in het rapport. Ook hier is niet bekend om welke maatschappij het gaat.

    Helikopter

    Diezelfde avond kwam om 23.15 uur de uitspraak van de rechter: de kinderen moeten het land uit. Een uur daarna stelde voogdij-instelling Nidos vast dat de kinderen verdwenen waren. Bij de politie werd daarom een aanvraag ingediend voor een zoektocht met een helikopter. Er werd getwijfeld omdat er geen zoekgebied was, maar om 03.48 uur die nacht werd de helikopter toch de lucht in gestuurd voor een zoektocht.

    Belangrijkste reden: de vervoersbewegingen van een familielid van de grootouders en een sympathisant van de kinderen. De politie vermoedde dat die sympathisant een rol had bij de verdwijning van de kinderen. Na een zoektocht van ongeveer een uur werd niemand gevonden, en ging de helikopter terug naar Schiphol.

    De sympathisant bleek ondertussen in het huis van de opa en oma van Lili en Howick te zijn. De moeder van de kinderen zat daar niet op te wachten, blijkt uit de reconstructie, omdat de sympathisant "dingen doet zonder haar toestemming en zonder haar te informeren". Om 04.15 uur werd de sympathisant min of meer weggestuurd.

    Uren later werden de kinderen vervolgens weer gevonden in Wijchen samen met hun opa, een uur nadat het ministerie had gemeld dat de kinderen toch in Nederland mogen blijven. Die nacht waren de kinderen door Wijchen gezworven, verklaarden ze, en zaten ze onder een brug.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2019-11-06 00:59:12
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 22 mei 2019 @ 01:11
    #25
    reactie op (#23) herman_dad

    Goedemorgen, STAATSSECRETARIS HARBERS TREEDT AF OM DE MISDAADCIJFERS ASIELZOEKERS. Op het ministerie bleek wel degelijk gewaarschuwd te zijn met het 'versjoemelen' van de juiste cijfers gezien een aantal zeer ernstige misdaden als zelfs moord, verkrachtingen e.d. Gepleegd meestal of vrijwel altijd door asielzoekers uit 'veilige landen' en die dus hier niets te zoeken hebben.

    De staatssecretaris nam vandaag daarvoor zelf zijn 'politieke verantwoordelijkheid'. Hij leek zelf eigenlijk wel opgelucht ér vanaf te zijn'? Wie wil hem nu nog opvolgen? Het Miniserie van Justitie en Veiligheid is een 'hoofdpijndossier' dat geen enkele oplossing meer kan bieden en je 'politieke einde' lijkt bij voorbaat al weer in het geding. Net als bij de Belastingdienst, Financien, die Dienst lijkt ook niet meer te redden? Maar wat wel nog in en met deze politiek?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Nieuwe asieldiscussie kostte Harbers de kop

    Mark Harbers (VVD), staatssecretaris voor asielzaken ANP

     GISTEREN, 20:28

    POLITIEK

    Staatssecretaris Mark Harbers (50) is in vier jaar de vierde VVD-bewindsman op het ministerie van Justitie die tussentijds opstapt. Zijn partijgenoten Opstelten, Teeven en Van der Steur gingen hem voor. Discussie over misdaden door asielzoekers kostte Harbers de kop.

    Eerder dit jaar liep de politieke spanning rond het asielbeleid ook al hoog op, maar toen wisten de regeringspartijen een compromis te bereiken. De VVD en Harbers, fel tegen een ruimer kinderpardon, gingen in januari akkoord met een uitgebreidere regeling voor in Nederland "gewortelde" kinderen. Daar stond tegenover dat meteen daarna het kinderpardon werd afgeschaft.

    Ook verdween de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris om in schrijnende gevallen mensen alsnog een verblijfsvergunning te geven. Wel kwam daarvoor in de plaats een soortgelijke mogelijkheid voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

    Lastig en gevoelig

    De vluchtelingenportefeuille, traditioneel gevoelig, bracht de altijd voorzichtig en afgewogen formulerende Harbers soms tot moeilijke beslissingen. Zo gebruikte hij vorig jaar na een aanvankelijke weigering zijn toen nog bestaande discretionaire bevoegdheid om de Armeense tieners Lili en Howick in Nederland te laten blijven.

    Toen eind vorig jaar veel discussie was over het pact van Marrakesh over migratiestromen, ging Nederland onder leiding van Harbers uiteindelijk akkoord met goedkeuring van het pact. Het kabinet kwam wel met een 'inlegvel' om duidelijk te maken dat migranten er geen rechten aan kunnen ontlenen. Verder moest de staatssecretaris de Kamer onlangs beloven dat een bus tussen Emmen en Ter Apel voor overlastgevende asielzoekers niet gratis zou worden.

    Drie weken geleden bepaalde Harbers dat een Amerikaanse prediker niet welkom is in Nederland. De Amerikaan vindt onder meer dat homo's moeten worden geëxecuteerd. Harbers zei dat het kabinet krachtig wil optreden tegen extremistische sprekers die de vrijheden van anderen inperken, of zelfs aanzetten tot haat of geweld.

    Wethouder Rotterdam

    Harbers vervulde voor hij in het kabinet kwam verschillende andere politieke functies. Zo was hij acht jaar Tweede Kamerlid voor de VVD; in die periode voerde hij vooral het woord over Financiën.

    Eerder was hij onder meer lid van de gemeenteraad en wethouder van Economie in Rotterdam; als wethouder stapte hij voortijdig op toen de omstreden islamoloog Tariq Ramadan van de gemeenteraad als adviseur mocht aanblijven.

    BEKIJK OOK

    Harbers treedt af om 'wegmoffelen' misdaadcijfers asielzoekers

    Harbers: ik vraag ontslag aan, ik ben verantwoordelijk

    Akkoord over kinderpardon, 700 kinderen opnieuw beoordeeld

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 13 april 2019 @ 01:17
    #24

    Een moeilijke kwestie. Zoals ik eerder al betoogde op de club De Derde Kamer, spreekt hier een situatie tot het hart of tot het verstand. Ik moet toegeven dat mijn hart uitging naar het tweetal Armeense kinderen. Tegelijkertijd piepte in mijn geweten de roep om e.e.a. rechtvaardig te bekijken. We gaan namelijk een precedent scheppen. Die twee kinderen waren het topje van de ijsberg. Dat nu de bewindsman op dat departement die bevoegdheid wordt ontnomen, ik kan me daar wel iets bij voorstellen, want is het met het oog op de erfenis Trias Politica van Montesquieu wel zo kies dat de politiek zich gaat buigen over individuele gevallen?

    Food for thought, zou ik zo zeggen...