Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1089 keer bekeken

JEUGD EN GEZONDHEID, VERSLAVINGEN

 • woensdag 26 september 2018 @ 00:55
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, IN ZEKERE ZIN OPMERKELIJKE VEROORDELING VAN JEUGDSOOS DIE DRANK VERSCHAFTE AAN 15 JARIGE JONGEN DIE LATER HIERDOOR DODELIJK VERONGELUKTE. Dit is en het vonnis zegt dit ook, een SIGNAAL AAN DE SAMENLEVING, de MAATSCHAPPIJ en het is ook een maatschappelijk belang, het drankgebruik of misbruik door jongeren en ook vaak AANGEBODEN door gelegenheden of de gelegenheid aan jongeren. Ieder is jong geweest en vaak in een 'jeugsoos'.. maar toch, verandering in het denken hierover?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Geldboete voor jongerenvereniging na dood dronken tiener

  GISTEREN, 13:59

  AANGEPAST GISTEREN, 14:49

  BINNENLAND

  Het gebouw van t Waeske uit Guttecoven ROB OOSTWEGEL

  Jongerenvereniging 't Waeske uit Guttecoven moet 7500 euro boete betalen vanwege de dood van een 15-jarige jongen uit Sittard-Geleen. Volgens de rechtbank is de jongerenvereniging verantwoordelijk voor zijn dood.

  De jongen bezocht twee jaar geleden met Halloween de jongerenvereniging, waar hij verschillende halve liters bier en wat shotjes dronk. Op weg naar huis was hij zo gedesoriënteerd dat hij op de A2 terechtkwam, daar werd aangereden en overleed. "Dat dit zou kunnen gebeuren is iets waarmee de jongerenvereniging rekening had moeten houden. Het was voorzienbaar en is toerekenbaar", aldus de rechter.

  "De vereniging is ernstig tekortgeschoten in de zorg en aandacht die ze verschuldigd is aan de doorgaans jonge doelgroep", zei de rechter. "En niemand van het bestuur heeft zich erom bekommerd of hij veilig thuis zou komen."

  Volgens de rechter heeft niemand verhinderd of bemoeilijkt dat hij alcohol dronk:

  Video afspelen

  01:18

  'Niemand heeft zich er om bekommerd dat Max veilig thuis zou komen'

  Volgens de rechter ging het ook niet om een incident. 't Waeske zou in de omgeving onder jongeren bekend staan als de plek waar je zonder problemen veel alcohol kon krijgen.

  De rechtbank legde 't Waeske ook een voorwaardelijke boete van 7500 euro op met een proeftijd van drie jaar, waarin de jongerenvereniging niet meer in de fout mag gaan. Voor overtreding van de Drank- en Horecawet krijgt de vereniging nog eens een voorwaardelijke boete van 1000 euro. Wordt deze wet de komende drie jaar overtreden, dan moet 't Waeske zes maanden dicht.

  De moeder van Max is opgelucht na de uitspraak van de rechter:

  Video afspelen

  00:25

  'Dit is het bewijs dat mijn kind voor niets gestorven is'

  BEKIJK OOK

  OM eist dat jeugdsoos 10.000 euro geeft aan goed doel na dood 15-jarige

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 30 juli 2018 @ 00:29
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, GEBRUIK LACHGAS NEEMT TOE ONDER JONGEREN, nog geen ''paniek" maar wel grote zorgen en goede voorlichting nodig?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Gebruik lachgas groeit; 'Paniek is niet nodig, maar voorlichting wel'

  GISTEREN, 15:10

  BINNENLAND

  NOS

  Voor veel gemeenten vormt lachgas een duivels dilemma. Terwijl steeds meer jonge mensen het als legaal genotsmiddel ontdekken, zien sommige burgemeesters vooral gezondheidsrisico's en willen ze de verkoop aan banden leggen. Die 'maatschappelijke onrust' is volgens het Trimbos Instituut te groot geworden, dus publiceert het drugsinstituut morgen voorlichtingsmateriaal voor beleidsmakers.

  Lachgas is al langere tijd bezig met een opmars, ziet ook het lokaal bestuur. Behalve dat het gebruik toeneemt, is lachgas ook op steeds meer plekken verkrijgbaar. Niet alleen op festivals en huisfeesten wordt het gebruikt, her en der is het in de horeca aan de bar te bestellen. Sporen van jongere gebruikers zijn terug te vinden op hangplekken, die soms bezaaid zijn met tientallen zilverkleurige lachgaspatronen.

  Risico's niet helemaal duidelijk

  Toch maant het Trimbos ouders, leraren en vooral lokaal bestuur tot kalmte. "De populariteit neemt in alle gebruikersgroepen toe, maar de gezondheidsrisico's vallen mee", zegt drugsonderzoeker Ferry Goossens. Hij pleit dan ook niet voor een verbod. "We moeten het in perspectief blijven zien, al wil dat niet zeggen dat er geen risico's zijn."

  Welke risico's dat precies zijn, valt niet met zekerheid te zeggen omdat het middel met andere bedoelingen op de markt is gebracht. 'Recreatief' gebruik zorgt voor een kortdurend zuurstoftekort in de hersenen en een tekort aan vitamine B12.

  Steeds vaker liggen er lachgaspatronen op straat, merkte ook kunstenaar Marcel de Wit die een kunstwerk maakte van duizenden patronen:

  Video afspelen01:31

  Gezondheidsrisico's lachgas vallen wel mee volgens Trimbos

  "Er zijn enkele gevallen bij ons bekend waar lachgasgebruik tot hersenschade heeft geleid. Maar daarvoor moet iemand enkele dozen op een avond gebruiken", zegt Goossens. "De groep waar wij ons zorgen over maken zijn de jonge gebruikers, dus van 13 tot 17 jaar. Op die leeftijd zijn de hersenen nog in ontwikkeling en weten we niet precies wat de uitwerking van lachgas daarop is."

  Ook Mathijs Zwinkels, medewerker Jeugd en Veiligheid bij gemeente Culemborg, zag steeds regelmatiger tientallen lachgasampullen op straat liggen. 'Maar toen ik het gesprek wilde aangaan, bleek dat ontzettend moeilijk. De jongeren van wie we dachten dat ze lachgas gebruikten ontkenden dat. Het ontbrak ook aan voorlichting vanuit de overheid, omdat het een relatief nieuw fenomeen is'.

  Het was moeilijk om de omvang van het probleem in te schatten.

  Mathijs Zwinkels, jongerenwerker Culemborg

  Zwinkels en zijn team bedachten daarom een ludieke actie om het lachgasgebruik onder jongeren aan de kaak te stellen. Er werd een grote inzamelactie voor lachgasampullen opgetuigd om de omvang van het gebruik zichtbaar te maken.

  "In heel Culemborg werd ineens een gesprek gevoerd over lachgas", zegt Zwinkels. "Zowel bij de gemeente, hulpverleners, politie, maar ook op scholen." De actie werd zo succesvol dat het is opgenomen als voorbeeld in de Trimbos-voorlichting.

  Het Trimbos-instituut maakte een voorlichtingsfilmpje over het gebruik van lachgas speciaal voor ouders:

  Video afspelen

  03:16

  Campagnefilm Trimbos: wat je als ouder moet weten over lachgas

  Ondanks de boodschap dat lachgas minder schadelijk is dan gedacht, denkt de jongerenwerker dat voorlichting voor lokaal bestuur hard nodig was. "Destijds hadden wij veel behoefte aan zo'n document. Wij constateerden dat er iets gaande was omdat we ieder weekend tientallen ampullen vonden. Het was moeilijk om de omvang van het probleem in te schatten, maar wij wilden het bestaan ervan wel aankaarten. En we moesten zelf uitvinden hoe we dat het beste konden doen."

  BEKIJK OOK

  Prijsvraag politie: hoeveel lachgaspatronen ingezameld in twee maanden?

  Bol.com is gestopt met de verkoop van lachgaspatronen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 06 juni 2018 @ 00:53
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, TE VEEL TELEFOONGEBRUIK SCHADELIJK VOOR KINDEROGEN. Een onderzoek wijst dit uit en zeker een groot maatschappelijk belang, probleem in wording. Heeft u zelf ervaring mt uw kinderen?

  Zie en lees verder artikel van NOS-NIEUWS twitter (bron)

  Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik

  GISTEREN, 06:31

  AANGEPAST GISTEREN, 11:45

  BINNENLAND

  HOLLANDSE HOOGTE

  Er werd al lang voor gewaarschuwd: te lang op een klein beeldscherm kijken, is schadelijk voor kinderogen. Uit nog lopend onderzoek van het Erasmus MC onder duizenden kinderen blijkt nu hoe groot het probleem echt is. De kinderen, Generation R, zijn vanaf hun zesde onderzocht. Van de zesjarigen was 2,5 procent bijziend. Inmiddels zijn die kinderen dertien en maar liefst 25 procent van deze groep kan niet goed in de verte kijken.

  Hoewel het onderzoek onder Rotterdamse kinderen is gehouden, verwachten de onderzoekers dat de cijfers representatief zijn voor kinderen in heel Nederland.

  Niet verwacht

  "Het is een trend die we wereldwijd zien. In Zuid-Oost Azië bijvoorbeeld zijn de percentages nog veel hoger dan bij ons", zegt Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij ons neemt het toe. Dat is al lang een trend, maar we hadden we toch niet verwacht dat bij de huidige dertienjarigen een kwart al bijziend zou zijn."

  Polling adviseert om de ogen meer rust te gunnen met de 20-20-2-regel:

  Video afspelen

   00:47

  20, 20, 2 voor betere ogen

  De ontwikkeling heeft volgens de onderzoekers alles te maken met een verandering in leefstijl. "We denken dat tablet- en smartphonegebruik voor deze generatie een extra risicofactor is. Als je heel veel leest of heel veel dichtbij kijkt en heel weinig buiten komt, dan gaat het oog groeien als gevolg van die omgevingsfactoren. Dan wordt het oog bijziend. Als je in je schrift kijkt op school of op je tablet, dan kun je alles nog goed zien. Maar als je in de verte op het bord kijkt, zie je niet meer scherp."

  Smartphones en tablets maken dat kinderen lang achter elkaar kijken naar iets wat dichtbij is. En daarvan gaan je ogen achteruit. "Dit kun je voorkomen door een tijd te bepalen, afspreken om niet zo lang achter de tablet of telefoon te zitten", adviseert Polling. "Bijvoorbeeld: we gaan twintig minuten op de telefoon, daarna kijken we twintig minuten in de verte, zodat onze ogen iets anders doen."

  Ook adviseert hij ouders en scholen om kinderen zoveel mogelijk naar buiten te sturen, ten minste twee uur per dag.

  Kinderbrillen

  Hoewel harde cijfers ontbreken, zien ook opticiens dat de verkoop van kinderbrillen toeneemt. Met een uitgebreide jeugdcollectie en hippe, kleurige brillen spelen zij in op de toenemende vraag van het publiek. Tien jaar geleden was er weinig keuze in kleine monturen, maar nu zijn de assortimenten steeds groter en hipper.

  Generation R

  Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Als onderdeel daarvan is ook het het oogonderzoek gedaan. Daar kwamen deze voorlopige cijfers uit:

  6 jaar: 2,5 procent bijziend

  9 jaar: 12,5 procent bijziend

  13 jaar: 25 procent bijziend

  Verwachting bij 21 jaar: meer dan 50 procent.

  Wat zie je wel/niet als je bijziend bent? (beweeg de slider en zie het verschil)

  BEKIJK OOK

  Apple wil helpen met je telefoonverslaving en maakt lange neus naar Facebook

  Jij ook al toe aan een brilletje?

  Advies om bijziend kind te voorkomen: weg van telefoon en naar buiten

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 06 mei 2018 @ 00:32
  #1

  Goedemorgen, grote zorgen bij artsen over GHB-gebruik minderjarigen. JEUGD EN VERSLAVING, een zorgelijk gegeven blijft het.

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  05 mei 2018 18:00

  Grote zorgen bij artsen over GHB-gebruik minderjarigen.

  Grote zorgen bij artsen over GHB-gebruik minderjarigen

  © ANP

  Steeds meer minderjarigen belanden in het ziekenhuis door GHB-gebruik. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

  De drug wordt gezien als een goedkoop alternatief voor alcohol. Volgens de artsen weten jongeren te weinig over de gevaren van deze extreem verslavingsgevoelige drug.

  "De jongeren gaan er veel te nonchalant mee om", zegt NVSHA-voorzitter ​Ties Eikendal. Hij werkt op de spoedeisende hulp in Nijmegen en ziet jongeren daar wekelijks binnenkomen. Vorige week tijdens koningsnacht werden een 15-jarige en een 16-jarige binnengebracht.

  Eikendal en andere artsen zien dat er de afgelopen vijf jaar een verandering heeft plaatsgevonden. "Ze lijken zich niet bewust van de gevaren. En dat baart ons zorgen", zegt hij.

  Peiling onder scholieren

  Er zijn geen cijfers over het GHB-gebruik onder jongeren. Uit een niet-representatieve peiling door Scholieren.com zou je in ieder geval kunnen concluderen dat de meeste scholieren van GHB hebben gehoord. Van de 866 scholieren met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar zeiden 22 personen weleens GHB te hebben gebruikt (2,5 procent). Vijf scholieren gaven aan weleens door GHB in het ziekenhuis te zijn beland.

  'Volgens mijn vrienden was het onschuldig'

  Renée Kelder was zes jaar lang verslaafd aan GHB, zonder dat haar omgeving het wist. Ze begon op haar 19de. "GHB gebruikte ik voor het eerst bij vrienden thuis", vertelt zij aan RTL Nieuws. "Volgens hen was het een onschuldige drug, dus ik zag het gevaar niet. Het was nooit de bedoeling om verslaafd te raken. Maar voordat ik het wist kon ik niet meer zonder en moest ik het dagelijks gebruiken."

  Zes jaar lang leidde ze een dubbelleven. Niemand wist hoe verslaafd ze was. Uiteindelijk vertelde ze aan haar moeder hoe ze eraan toe was. "Met haar hulp ben ik cold turkey gestopt. Dat was heel heftig. Je gaat trillen en zweten en ik kreeg een psychose. Ik zag bijvoorbeeld allemaal kloppende harten. Heel eng." 

  Potentieel zeer verslavend

  Volgens GHB-deskundige Harmen Beurmanjer van verslavingskliniek Novadic Kentron ​wordt vaak heel luchtig gedaan over het gebruik van GHB. Dat vindt hij zorgelijk. "GHB is een potentieel zeer verslavende drug. Het werkt heel snel en geeft een prettig gevoel. De voelbare bijwerkingen zijn minimaal. Maar ondertussen worden je hersenen bij regelmatig gebruik steeds afhankelijker van GHB. Verslaving kan al binnen enkele maanden optreden en dan moet er om de twee uur GHB genomen worden om te blijven functioneren.”

  Beurmanjer wijst vooral op de gevaren bij heel jonge gebruikers. "Jongeren denken dat out gaan niet gevaarlijk is. Maar dat is het zeker wel. Uit onderzoek blijkt dat het schade veroorzaakt aan het leervermogen van de hersenen." 

  Renée Kelder is nu al bijna tien jaar clean en schreef een boek over haar ervaringen om anderen te waarschuwen. Voorlichting geven over de gevaren van drugs is nu haar werk, in de hoop dat jongeren er nooit aan zullen beginnen.

  Niemand wist hoe erg de verslaving van Renee was:

  Uiteindelijk was Renee zes jaar verslaafd. Nu heeft ze haar leven weer op de rit.

  Wat is GHB?

  GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is een vloeibare drug die je maakt van schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper. Het zit in een flesje of buisje en wordt met kleine hoeveelheden ingenomen, een dopje of een buisje. De drugs nemen met name angsten weg en geven een rustig gevoel.

  Het probleem van deze drug is dat hij extreem verslavend is. Binnen enkele maanden na gebruik raak je al verslaafd. Mensen die verslaafd zijn, hebben iedere twee uur een dopje of een buisje nodig om te blijven functioneren. Als je te veel hebt gebruikt, raak je bewusteloos en ga je 'knock out'.   
  Afkicken is erg moeilijk. Volgens GHB-deskundige Beurmanjer is het zo verslavend dat 50 procent na het afkicken weer opnieuw verslaafd raakt.

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws

  Gewijzigd op 2018-07-30 00:23:20
  handtekeningafbeelding