Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

848 keer bekeken

APEN IN HET NIEUWS

  • woensdag 18 augustus 2021 @ 08:46
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, EEN BEETJE luchtiger nieuws, bij alle wereldellende: OOK APEN BEGROETEN ELKAAR EN NEMEN AFSCHEID.... dachten WIJ een bijzondere diersoort te zijn? 'Het zijn net mensen, of zijn WIJ net apen'...?? Dat mag u zelf beslissen... 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    AFP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:12

    Ook apen begroeten elkaar en nemen afscheid, 'niet voorbehouden aan de mens'

    Mensapen beschikken over sociale etiquette. Ze begroeten elkaar, geven soms een hand en nemen ook afscheid van elkaar. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waarover de Volkskrant schrijft.

    Er werd altijd van uitgegaan dat alleen mensen afscheid van elkaar namen nadat ze samen iets hadden gedaan, maar ook apen doen dat dus. De onderzoekers hebben meer dan 1200 ontmoetingen van chimpansees en bonobo's geanalyseerd.

    Als apen met elkaar willen spelen, kijken ze eerst of ze op dezelfde lijn zitten. "Dat doen ze door bijvoorbeeld oogcontact te maken of elkaar een hand te geven", zegt Liesbeth Sterck, hoogleraar diergedrag aan de Universiteit Utrecht. "En als ze afscheid nemen, doen ze hetzelfde."

    'Sociale proces is evolutionair oud'

    Apen zijn ook in staat om zich met elkaar te verzoenen, zegt Sterck. "Als er een nieuw mannetje in de groep komt, is er eerst vaak agressie. Maar daarna verzoenen ze zich vaak."

    Mensapen begroeten onbekende apen wat aftastender dan apen die ze al kennen. Dat is bij mensen ook zo, zegt Sterck. "Van mensen die je vaak ziet, weet je wat je kunt verwachten. Bij vrienden volstaat een omhelzing."

    Volgens de Utrechtse hoogleraar toont het onderzoek aan dat het sociale proces evolutionair oud is. Chimpansees en bonobo's lijken het meest op de mens en volgens haar is de kans groot dat de sociale etiquette zes miljoen jaar geleden al aanwezig was bij de laatste voorouder die wij met deze apen deelden.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 03 juni 2018 @ 00:30
    #1

    Goedemorgen, EEN BEETJE GOED NIEUWS, BERGGORILLA'S NEMEN TOE EN DIERPROEVEN OP APEN wil de regering een halt toeroepen. Kennelijk gaan we het als 'mens' in de politiek en elders toch een beetje begrijpen? Laten we optimistisch blijven.

    Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS, NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    02 juni 2018 08:04

    Minister: dierproeven met apen moeten snel afgebouwd worden

    Minister: dierproeven met apen moeten snel afgebouwd worden

    Archieffoto: deze chimpansee werd na zijn verblijf bij het BPRC opgenomen door Stichting Aap 

    © ANP

    Er moeten minder proeven met apen worden gedaan in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk en andere onderzoekscentra.

    Als eerste stap moet het aantal dierproeven met apen bij het BPRC met 40 procent verminderen, schrijft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.

    Ongelooflijk blij

    Ook heeft ze het BPRC gevraagd om per direct te starten met het verkleinen van de apenkolonie door geboortebeperking. De brief van de minister aan de Kamer is een reactie op het rapport ‘Van Aap naar Beter’ dat het Rathenau Instituut maakte in opdracht van de overheid.

    "Wij zijn ongelooflijk blij en kunnen het niet geloven dat er eindelijk na zoveel jaren een minister is die de eerste stap naar een afbouw daadwerkelijk durft te zetten," zegt Rosella d’Angeli, campagneleider van Een Dier Een Vriend, dat al jaren strijdt voor de vrijheid van de apen in testcentra.

    BPRC, het grootste apentestcentrum van Europa:

    In het BPRC zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd, vertelde Ronald Bontrop, directeur van de organisatie eerder dit jaar.

    Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten. Volgens Bontrop hangt de stijging samen met de afronding en registratie van een aantal langlopende dierproeven. Hij voorziet dat er dit jaar 'rond de 200' apen worden gebruikt voor proeven.

    Vorig jaar werden de meeste apen volgens Bontrop gebruikt voor het testen van medicijnen tegen tuberculose en aids. BPRC is, met zo'n 1500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa.

    Organen op chip voor medicijntests, minder proefdieren nodig:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Nederland loopt voorop in een bijzondere ontwikkeling: organen op een chip. Daarmee kunnen medicijnen worden getest zonder proefdieren.

    Meer op rtlnieuws.nl:

    RTL Nieuws / ANP

    Geplaagde berggorilla krabbelt op, aantal groeit tot boven 1000

    GISTEREN, 18:27

    BUITENLAND

    AFP

    Goed nieuws over berggorilla's. Het aantal dieren in het wild is gestegen tot boven de duizend, maakten de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Uganda bekend.

    De berggorilla is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De mensaap leeft in de bossen in het vulkanische Virungamassief, in Centraal-Afrika. Door burgeroorlogen en andere conflicten in de regio en stropers hebben de dieren het al decennialang zwaar.

    De laatste jaren zijn er veel initiatieven ontwikkeld om de berggorilla's te helpen, zoals de invoering van gewapende parkwachten, dierenartsenposten en de inperking van toerisme. Ook zijn er speciale teams op pad die vallen van stropers ontmantelen. De vallen zijn bedoeld voor antilopes, maar ze kunnen de gorilla's doden of verwonden.

    Trailer van de documentaire Virunga

    Aan de gorillatelling deden twaalf teams mee, die bestonden uit mensen van zeker tien verschillende organisaties. Zij hebben meer dan 2000 kilometer door onherbergzaam bosgebied gelopen in de Democratische Republiek Congo, Uganda en Rwanda, op zoek naar sporen van de berggorilla's. Ze zochten niet alleen naar de dieren zelf, maar ook naar andere tekenen van leven, zoals nestplekken en uitwerpselen.

    Uiteindelijk vonden de onderzoekers 604 dieren in het Virunga-gebergte, levend in 41 groepen. Dat is een toename van 124 dieren ten opzichte van de vorige telling in 2010: een stijging van 25 procent.

    In de enige andere plek ter wereld waar de dieren in het wild leven, het nabijgelegen Bwindi-park in Uganda, leefden tijdens de laatste telling, in 2012, zo'n 400 dieren.

    Geweldig nieuws

    Margaret Kinnaird van het Wereldnatuurfonds (WNF) is blij met het nieuws. "Dit is geweldig nieuws voor de berggorilla's en het laat maar weer eens zien wat ngo's, overheden en gemeenschappen kunnen bereiken als ze samenwerken", zegt ze.

    Toen ik de berggorilla's voor het eerst bezocht, was de situatie schrijnend.

    Documentairemaker David Attenborough

    De beroemde Britse documentairemaker David Attenborough bezocht Virunga voor het eerst in 1979. Hij is opgelucht dat het nu beter gaat met de gorilla's dan toen.

    "Toen ik de berggorilla's voor het eerst bezocht was de situatie schrijnend. Er waren niet veel dieren", vertelt Attenborough tegen The Guardian. "Het is ontzettend hartverwarmend om te zien waar de inzet van overheden, hulporganisaties en vrijwilligers toe heeft geleid."

    BEKIJK OOK

    Tien jaar verder: hoe gaat het nu met gorilla Bokito?

    Het gaat slecht met de mensapen, maar beter met de reuzenpanda

    Een van de oudste gorilla's ter wereld overleden

    Deel dit artikel: 

    •   
    handtekeningafbeelding