Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1331 keer bekeken

Jongeren en WERK(GELEGENHEID) EN PRESTATIEMAATSCHAPPIJ?

  • vrijdag 14 juni 2019 @ 01:12
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, 'VERKLARING OMTRENT GEDRAG', DUIZENDEN JONGEREN VRAGEN DEZE NIET AAN uit vrees geweigerd te zullen worden bij het zoeken of sollicitatie naar werk. Kennelijk door problemen in en uit het verleden. Zij vallen dus en blijven vallen, uit de maatschappelijke boot?   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Duizenden jongeren durven geen VOG aan te vragen.

    NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVEN

    VANDAAG, 15:05

    BINNENLANDPOLITIEK

    Zo'n 9000 leerlingen uit het vmbo en het mbo vragen geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan, omdat ze bang zijn dat ze die niet zullen krijgen. Dat blijkt een onderzoek in opdracht van de ministeries van Justitie en Onderwijs. Een VOG is vaak nodig voor een opleiding, stage of leerwerkplek.

    De onderzoekers hebben geconstateerd dat die angst in veel gevallen onterecht is. Van deze 'VOG-mijders' heeft 80 procent helemaal geen strafblad; ze zouden dus altijd een VOG krijgen. Maar ook aanvragers met een justitieel verleden worden niet per definitie afgewezen. Dat gebeurt alleen als dat verleden relevant is voor de functie die ze willen vervullen.

    Carrière belemmerd

    De onderzoekers keken in het schooljaar 2016/2017 naar 438.000 leerlingen in het beroepsonderwijs. De groep die uit angst voor een afwijzing geen VOG aanvraagt is betrekkelijk klein: 2,1 procent. Toch gaan de ministeries van Justitie en Onderwijs samen de mogelijkheden bekijken om de beeldvorming over de VOG onder jongeren te verbeteren.

    De ministers Dekker en Van Engelshoven noemen die slechte beeldvorming ongewenst. De VOG-mijders doen zichzelf te kort, hun carrièremogelijkheden worden erdoor belemmerd.

    Steeds meer stagebedrijven en werkgevers gebruiken de VOG als screeningsinstrument. Vorig jaar werd 1,2 miljoen keer zo'n verklaring aangevraagd. In 0,27 procent van de gevallen werd de aanvraag afgewezen.

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 16 november 2018 @ 00:55
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, PVDA wil WETTELIJK RECHT ONBEREIKBAARHEID voor de werknemer. De werkgever moet dan bv in het weekend, vrije tijd, respecteren als de werknemer dan niet bereikbaar is, tegenwoordig ben je dat (mobiel) immers 24 uur per dag... Bent u het daar ook mee eens?

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    PvdA wil wettelijk recht op onbereikbaarheid

    WOENSDAG, 09:45

    POLITIEK

    PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ANP

    De PvdA wil dat werknemers het wettelijke recht krijgen om in hun vrije tijd onbereikbaar te zijn voor hun werkgever. Volgens Kamerlid Van Dijk is werkstress "een van de grootste ziekmakers" van deze tijd.

    Van Dijk komt in de Week van de Werkstress met het plan om de Arbeidstijdenwet te moderniseren. Daarin staat nu al een recht op 11 uur rust per dag.

    Daar moet wat hem betreft aan worden toegevoegd dat een werknemer buiten werktijd niet hoeft te reageren op e-mails, telefoontjes of berichtjes van de baas of collega's. Met dat wettelijke recht in de hand kunnen werkgevers en werknemers goede afspraken maken over de bereikbaarheid.

    Hij wijst naar landen als België, Duitsland en Frankrijk, waar grote bedrijven als BMW en Lidl al bereikbaarheidsafspraken met werknemers hebben gemaakt. "Terwijl het probleem in Nederland niet wordt erkend."

    Taboe

    PvdA-leider Asscher pleitte in 2017, toen hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was, ook al eens voor het recht op onbereikbaarheid. Op dat plan kwam toen veel kritiek. Het zou te betuttelend zijn.

    PvdA-Kamerlid Van Dijk zegt dat zijn voorstel om de Arbeidstijdenwet te wijzigen een vervolg is op het plan van Asscher. "Het is best een taboe", zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "En als we het mensen zelf laten oplossen, gaat het vaak mis. Als je bij je werkgever aangeeft 'ik loop vast', is het vaak al te laat en heb je al bijna een burn-out."

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 08 november 2018 @ 00:57
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, NIEUWE ONTSLAGRECHT, WAT BETEKENT DIT EXPLICIET? Zie het artikel en de video's daarin. En deze stelling van de minister, dát moeten we maar afwachten....

    Koolmees: werknemer niet vogelvrij bij versoepeling ontslagregels

    Zie en lees verder art. van NSO-NIEUWS Twitter (bron)

    Nieuw ontslagrecht, wat betekent het voor jouw vaste baan of flexcontract?

    GISTEREN, 15:44

    POLITIEKECONOMIE

    Het kabinet wil de regels rondom ontslag, vaste contracten en flexcontracten veranderen. Maar wat betekent dat voor jou? Bekijk in onderstaande video's wat er afhankelijk van jouw situatie gaat veranderen in 2020.

    Dit verandert er voor jou als je een vast contract hebt:

    Video afspelen

    00:32

    Dit verandert als je een vast contract hebt

    Dit verandert er voor jou als je een tijdelijk contract hebt:

    Video afspelen

    00:25

    Dit verandert als je een tijdelijk contract hebt

    Dit verandert er voor jou als je payroller of oproepkracht bent:

    Video afspelen

    00:36

    Dit verandert er voor payrollers en oproepkrachten

    Dit verandert er voor jou als je werkgever bent:

    Video afspelen

    00:45

    Dit verandert er voor werkgevers

    BEKIJK OOK

    Koolmees: werknemer niet vogelvrij bij versoepeling ontslagregels

    Deel dit artikel: 

     

    handtekeningafbeelding
  • maandag 05 november 2018 @ 00:47
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, ONTSLAGRECHT VERRUIMD. KABINET stelt regels vast dat MEN EERDER ONTSLAGEN KAN WORDEN. U kunt nu zelfs al sneller ontslagen worden áls uw werkgever 'vindt dat u wel eens werk weigert' bijvoorbeeld? Zie het artikel en ook hier weer: 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevenskans' voor een planeet. En 'politiek, vooral partijpolitiek': er is geen institutie zo onderling discriminerend dan dát instituut... lees de genoemde boeken Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen (??) op weg... hier maar weer eens gezegd. Vooral POLITICI zouden dat eens moeten doen...

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Ontslagrecht ingrijpend veranderd, gevolgen voor werkgevers en werknemers

    VRIJDAG, 17:30

    AANGEPAST VRIJDAG, 20:07

    POLITIEK

    Flexwerkers roepen op tot meer zekerheid tijdens een Mars voor Zekerheid, 7 oktober 2018 ANP

    Het ontslagrecht wordt ingrijpend veranderd, en dat gaan werkgevers en werknemers allebei merken. Een van de belangrijkste maatregelen die het kabinet neemt is dat het makkelijker wordt om iemand te ontslaan, is vandaag besloten in de ministerraad.

    In plaats van dat een werkgever moet aantonen dat er één duidelijke ontslagreden is, mag hij ook aantonen dat er meerdere 'kleinere' redenen zijn om van een personeelslid af te willen. Wel heeft de werknemer in zulke gevallen recht op meer ontslagvergoeding.

    Bronnen bevestigen ook aan de NOS dat er vanaf 2020 weer drie jaar op rij een flexcontract mag worden aangeboden. Nu mag iemand maximaal twee jaar zonder vast contract werken. Daarnaast wordt de proeftijd verlengd: werkgevers mogen werknemers een proeftijd van vijf maanden geven.

    Lees hieronder wat er verandert voor jou:

    Heb je een vast contract?

    Dan heb je straks een proeftijd van vijf maanden in plaats van twee. Ook kun je gemakkelijker worden ontslagen. In plaats van één 'volledige' reden voor ontslag (bijvoorbeeld 100 procent niet functioneren) kan je werkgever straks ook meerdere 'kleinere' redenen aanvoeren (bijvoorbeeld 80 procent niet functioneren en je weigert wel eens werk). In dat geval krijg je wel een hogere ontslagvergoeding. Als je ergens al lang in dienst bent, krijg je juist een lagere vergoeding.

    Heb je een tijdelijk contract?

    Dan mag je iets langer bij je werkgever blijven. In plaats van drie tijdelijke contracten in twee jaar mag je er straks drie in drie jaar. Om daarna opnieuw een tijdelijk contract te krijgen bij dezelfde werkgever, moet je minstens drie maanden uit dienst zijn. Dat zijn er nu zes. Ook bouw je als flexwerker straks vanaf je eerste werkdag een ontslagvergoeding op. Dus als je bijvoorbeeld een half jaar in de horeca werkt en je contract wordt niet verlengd, heb je al recht op een vergoeding.

    Ben je payroller?

    Dan word je gelijkgesteld aan 'gewone' werknemers. Ook jij moet straks bijvoorbeeld verplicht pensioen opzijzetten. Werkgevers mogen daar nu nog zelf voor kiezen.

    Ben je oproepkracht?

    Dan hoor je straks minimaal vier dagen van tevoren wanneer je verplicht beschikbaar moet zijn. Je kunt dus niet meer zeven dagen in de week, 24 uur per dag oproepbaar zijn.

    Ben je werkgever?

    Dan kun je werknemers gemakkelijker ontslaan. Daar staat tegenover dat de mensen die bij jou in dienst zijn al vanaf hun eerste werkdag recht hebben op een ontslagvergoeding, in plaats van na twee jaar. Alleen als je met pensioen gaat, ziek wordt of failliet gaat, hoef je die ontslagvergoeding niet te betalen.

    Ook moet je straks meer WW-premie betalen voor flexwerkers en andere werknemers met een tijdelijk contract.

    Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers.

    Politiek verslaggever Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever Marleen de Rooy: "In Nederland werken te veel mensen met een kort tijdelijk contract, zegt het kabinet. Dat is een probleem omdat zij onzeker zijn over hun financiën en bijvoorbeeld ook geen pensioen opbouwen. Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers."

    Medewerkers in vaste dienst ontslaan wordt dus makkelijker. Mensen met een flexcontract laten werken wordt duurder voor werkgevers. Zij gaan meer WW-premie betalen voor deze werknemers.

    Alle werknemers in vaste dienst en ook flexwerkers krijgen vanaf dag één recht op een ontslagvergoeding, ook als er sprake is van een proeftijd. Voor elk jaar dienstverband wordt de vergoeding opgebouwd met een derde van het maandsalaris.

    Eerder waren werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbond FNV al kritisch over een aantal aspecten van de wet. De beide organisaties wilden vandaag nog niet uitvoerig reageren, in afwachting van de officiële presentatie van het kabinet. Wel zegt de FNV dat het geen oplossing is om de positie van werknemers te verzwakken.

    Video afspelen

    01:46

    Ondernemer: 'Mensen in vaste dienst nemen, dat kost geld'

    BEKIJK OOK

    OESO: Nederland vaart wel, maar rol zzp'ers baart zorgen

    Werknemers en werkgevers ontevreden over arbeidsmarktplannen Koolmees

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 08 augustus 2018 @ 00:29
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, TOTALE GEKTE VAN 'DE MENS'? BEDRIJF LAAT WERKNEMERS ONDERLING HET LOON BEPALEN DMV ONDERLINGE BEOORDELINGEN tussen de werknemers. Zij kunnen via een speciale 'app' elkaar beoordelen en daarover wordt dan het salaris bepaald...

    AANVULLING d.d.: Inmiddels is er vandaag ook contact geweest met het betrokken bedrijf. En 'de mens' probeert uiteraard of er goede ontwikkelingen in het bestaan kunnen worden geregeld met de beste bedoelingen. Echter zeer veel zaken 'denken we' het 'moet zo' terwijl we nog veel niet weten, intermenselijk beseffen zo..?

    Het bedrijf gaat zeker ook het genoemde boek lezen en wie weet komen daar op termijn ook weer verbeteringen uit, minder of meer naar de 'mens' waardigheid gericht ook weer? Lerende van zou de gehele mensheid (7 miljard dus...) zo moeten reageren? In plaats van 'politieke instituties', en jazeker ook 'democratisch' gesteld niet altijd goed (zeer voorzichtig gesteld) die met 'machtsmiddelen de wereld willen regeren met vrijwel zeker destrasteuze gevolgen voor allen, alle 7 miljard weer...?' Maar politici en media... volg ook eens het voorbeeld van het genoemde bedrijf en mogelijk, ga het ook nog eens (meer) lezen... genoemde boek?? En dán eens, vooral politici naar de aanbevelingen daarin 'luisteren' zelfs al is het tegen sommige proncipes, 'heilige politieke huisjes' maar ook die kunnen TE heilig zijn? (Aanvulling dd na contact met het bedrijf)   

    JUIST ALLE DISCRIMINATIES op deze wereld moeten we nu gaan elimineren en bij dit 'systeem', als eerste een INTERMENSELIJK MISDADIG SYSTEEM pur sang en bedacht door een totaal ziekelijke menselijke (onderlinge) geest, te noemen, worden juist alle onderlinge discriminaties, wraakgevoelens en zelfs de gewone menselijke normen en waarden teniet gedaan. Het grote kwaad, als één der drie grote, 'politieke instituties', 'het geloof' in meest breedste zin dan, en MONETAIRE SYSTEMEN de drie grootste onderlinge mensonwaardige discriminaties die 'we' de Homo sapiens, hebben gecreeerd en zonder meer naar de ondergang leiden. (boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN (???) op weg...) hoe wáár blijkt dit boek te zijn bij dit mediabericht, de TWEEDELING EN SOCIALE WERELDRECHTVAARDIGHEID voor ALLE NU 7 MILJARD ZIELEN?? ...

    'We denken dat dit eerlijk is'... stelt de initiatiefnemer nog ook... EEN PSYCHOLOOG VAN DE INTERMENSELIJKE ONWAARDIGHEID dus in feite, maar ja ook deze wist in zijn menselijke geest nog niet beter. We gaan er vanuit dat hij het genoemde boek nog niet had gelezen, zou hij dán nog deze intermenselijke misdadigheid hebben getoond of juist niet (meer)?!  . We say no more... 

    Zie en lees verder art. van AD (bron) Twitter etc.

    Met een schuifbalkje kunnen de werknemers aangeven hoe goed het gevoel bij hun collega's is.

    Met een schuifbalkje kunnen de werknemers aangeven hoe goed het gevoel bij hun collega's is. © Keytoe

    Bij dit bedrijf gaan collega's elkaars salaris bepalen, op basis van gevoel.

    Een bedrijf in Maassluis begint volgende week met een pilot: via een app bepalen collega’s elkaars salaris op basis van gevoel. ,,We denken dat dit eerlijk is”, vertelt Lennard Toma, als organisatiepsycholoog werkzaam bij het bedrijf.

    Marloe van der Schrier 06-08-18, 08:00 Laatste update:09:17 

    Keytoe is een bedrijf met zo'n 45 werknemers dat actief is op het gebied van marketing, IT en organisatiekunde en daarin klanten helpt. Ook intern pakken ze
    dingen vaak op een andere manier aan. Zo hebben ze onbeperkt vakantiedagen,
    heeft iedereen iets te zeggen over alles en kan zelfs de stagiair de leiding
    nemen. Alle salarissen zijn openbaar en binnenkort ook afhankelijk van de
    beoordelingen van je collega’s.

    Lees ook

    (3)

    ,,Er is al een tijd een salariscommissie. Zij verdelen de salarispot over de werknemers. Dat ging al enigszins op gevoel, maar ook op basis van de ‘collegameting’, een halfjaarlijks beoordelingssysteem van collega’s onderling”, vertelt Toma. Toch knaagde er iets: want salarissen konden alleen omhoog gaan. Hoewel het niet noodzakelijk was dat mensen minder gingen verdienen, was het idee dat het niet kón toch vreemd. Bovendien kreeg iemand die veertig uur werkt, standaard meer salaris, terwijl iemand die vier dagen werkt, net zoveel werk kan leveren. ,,Het gaat erom wat iemand toevoegt”, aldus Toma.

    Elke werknemer krijgt maande­lijks minimaal 600 euro uitbetaald, onafhanke­lijk van het aantal gewerkte uren.

    Lennard Toma

    App

    Dus wat deed Keytoe? Ze ontwikkelden de zogenaamde ‘SentimentsApp’, waarbij mensen elkaar dagelijks beoordelen. De centrale vraag: beoordeel je collega op basis van gevoel. In een schuifbalkje kunnen de werknemers vervolgens aangeven hoe goed het gevoel is. Toma: ,,We weten niet of dat gevoel bepaald wordt door de bijdrage of de inzet. Dat maakt ook niet uit. Alle verschillende beoordelingen worden samengevoegd en het gemiddelde telt.” 

    Werknemers van Keytoe ontwikkelen de SentimentsApp.

     

    Werknemers van Keytoe ontwikkelen de SentimentsApp. © Keytoe

    Door het salaris van de medewerkers op deze manier te bepalen, hoopt het bedrijf onder andere meer betrokkenheid te creëren. ,,De salarispot wordt bepaald door de omzet per maand, min de vaste kosten en de marge die de groep wil hebben als reservepot. De rest wordt verdeeld over de werknemers. De inhoud kan dus per maand verschillen. Iedereen profiteert direct van de cijfers.” Elke werknemer krijgt maandelijks minimaal 600 euro uitbetaald, onafhankelijk van het aantal gewerkte uren.  In de pilot-fase - de komende drie maanden - is het salaris overigens nog fictief en krijgen de werknemers nog hun vaste salaris. 

    Valkuilen

    Toch zijn er ook valkuilen, ziet Toma. ,,Het is heel belangrijk dat we goed uitleggen aan onze werknemers wat de bedoeling is”, zegt hij. Om te voorkomen dat mensen elkaar standaard hoog beoordelen en er vriendjespolitiek ontstaat, zijn alle beoordelingen openbaar en wordt er gewerkt met een ‘normaalverdeling’. Dat
    betekent dat niet iedereen een hoog salaris kan krijgen, maar iedereen in dat
    geval het gemiddelde krijgt.
    En te veel je best doen? Dat kan worden afgestraft, juist omdat het gevoel leidend is, denkt Toma. ,,Het kan zijn dat iemand een lage beoordeling krijgt omdat hij té veel zijn best doet of nooit een vrije dag neemt.” Andersom: bij een lage beoordeling is het niet de bedoeling om wraak te nemen bij de beoordeling van een ander, maar juist om het gesprek aan te gaan over waar het gevoel vandaan komt. Toma: ,,Waar ik persoonlijk een beetje bang voor ben, is de verschuiving van motivatie. Dat onze werknemers het werk nu doen voor hoge scores en geld.”

    Risico

    Overigens zijn niet alle werknemers even enthousiast. ,,Het overgrote deel vindt het heel interessant dat we deze pilot gaan doen. Maar er zijn ook mensen die veel beren op de weg zien en het als eng ervaren. Daarom doen we ook de pilot, misschien geeft dat een genuanceerder beeld.” Ook weet het bedrijf dat er een reële mogelijkheid is dat sommige mensen het niets vinden en besluiten op de stappen als de pilot wordt doorgevoerd. ,,Ik zou persoonlijk dat risico nemen”, zegt Toma. ,,Als het voor de lange termijn goed is, zou ik het door laten gaan.”

    Overigens ligt die beslissing niet bij hem alleen: of de pilot doorgang vindt, bepalen ze met het héle bedrijf. De komende drie maanden wordt de app getest en kunnen werknemers hun fictieve salaris zien, maar zal het nog niet worden uitbetaald. Mocht het een succes zijn, wordt het definitief ingevoerd. ,,We hebben al gepolst en er zijn ook andere bedrijven die deze methode heel interessant vinden”, zegt Toma. ,,Dus wie weet volgen er anderen.”

    Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!

    Bron: AD 6-8-2018 

    Gewijzigd op 2018-08-08 18:27:29
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 20 juni 2018 @ 00:48
    #1

    Goedemorgen, PRESTATIEMAATSCHAPPIJ... ook een item wat steeds meer vragen oproept, IS DEZE MAATSCHAPPIJ WEL ZO GOED voor ons allen, niet alleen de jeugd, maar een discriminerend geheel waar velen aan onder doorgaan? Niet alleen 'de jeugd' overigens. Ook daarover laat het genoemde boek zich in felle bewoordingen over uit. Zie, nog eens clubhome plaatje daarvoor. In de jaren '70, '80 vorige eeuw kwamen een aantal 'topfiguren' in parlement en bedrijfsleven hiermede, net als met de 'marktwerking' b.v. en deze maatschappij op aarde is derhalve gedoemd te mislukken, onherroepelijk te eindigen. Tenzij op de schreden terugkerend nog... het kán nog.

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    19 juni 2018 18:00

    Opvoeden in prestatiemaatschappij: leer je kind omgaan met sociale druk.

    Studenten ervaren steeds meer druk, door bindende studieadviezen en leningen. 

     

    © ANP

    Er wordt steeds meer druk op jongeren gelegd. School, studie en social media staan in het teken van presteren en voldoen aan het ideale plaatje. "Het is zien en gezien worden en dat brengt druk met zich mee."

    Steeds meer studenten komen bij hun studieadviseur met complexere en ernstigere klachten, blijkt uit de vanochtend verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM. Onder middelbare scholieren wordt hoge prestatiedruk en stress ervaren. En het ideaalbeeld van het perfecte leven op bijvoorbeeld Instagram zorgt ervoor dat ook sociale media tot psychische klachten kunnen leiden.

    Gierend uit de bocht

    Opvoedcoach Rosanne van der Laarse komt het inderdaad steeds meer tegen in haar praktijk: jongeren die een schijnleven hebben naast hun eigen leven, op social media. "Het is zien en gezien worden en dat brengt druk met zich mee." Daarnaast, zegt ze, verwachten ouders steeds meer van hun kinderen. "Het gaat steeds meer om toetsen goed maken, om presteren."

    Terwijl het er volgens Van der Laarse eigenlijk om gaat dat je op je 16e je kont tegen de krib gooit. "Dat hoort erbij. Als tiener is je belangrijkste leerdoel: losmaken. Doordat er zoveel druk op tieners ligt, qua presteren en social media, komt er van dat losmaken soms weinig terecht of vliegt het juist gierend uit de bocht."

    Clownesk gedrag

    Ook psycholoog en onderwijskundige Bert Wienen herkent het beeld dat het RIVM schetst. "De druk om perfect te zijn en jezelf perfect af te beelden is overal om ons heen. Helemaal voor jongeren die dagelijks te maken hebben met social media en opgroeien met het idee dat ze hun eigen 'merk' zijn." Kinderen groeien bovendien op in een tijd waarin ze er alleen toe doen als ze voldoen als ze presteren, knap zijn en voldoen aan de norm, zegt hij. "Het liefst nog iets daarboven."

    Een kind of jongere die de druk niet aan kan, krijgt daar in eerste instantie lichamelijk last van, zegt hij. Hoofdpijn, misselijkheid, zweten. Dat slaat door in het gedrag, bijvoorbeeld zich heel clownesk gedragen of juist heel teruggetrokken. De volgende stap is dat het kind gaat piekeren en dat het slaapproblemen krijgt. Vervolgens is de laatste stap een soort teruggetrokken status: het kind komt niet meer uit bed of verliest zich in games. Wienen: "Dat noemen we dan depressies."

    Door je fouten leer je

    Om ervoor te zorgen dat je kind op een gezonde manier met druk omgaat, is het belangrijk dat je je kind al vroeg bij de hand neemt, zegt opvoedcoach Van der Laarse. "Kijk goed samen hoe je goed met social media omgaat. Geef zelf het goede voorbeeld door niet constant op je mobieltje te zitten. Je kunt ze social media niet onthouden, je kunt ze wel leren dat het niet het belangrijkste is in het leven."

    Hetzelfde geldt volgens haar voor de prestatiedruk die ouders hun kinderen opleggen. "Leer je kinderen dat ze op hun bek mogen gaan. Het hoeft allemaal niet perfect. De maatschappij is erop ingericht dat we zo min mogelijk fouten maken, maar dat kan niet. Juist door je fouten leer je."

    Prestatiedruk bij studenten zorgt voor burn-outs

    Een kwart van de studenten heeft last van burn-outklachten.

    Tips van kinderpsycholoog Tischa Neve

    Wat kun je doen in de aanloop naar de middelbare school en de studietijd? "De lat ligt hoger dan vroeger", zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. "Als je niet uitkijkt, trek je je kind al over zijn grenzen voordat het naar de brugklas gaat." Ze heeft de volgende tips:

    • Neem je kind zoals het is. Leg de lat niet te hoog qua school en sport. "Voor je het weet traint hij drie keer per week hockey en moet hij daar alles voor laten. Jaag 'm niet over de top."
    • Bespreek met je tiener wat hem of haar te wachten staat, bijvoorbeeld dat ze zullen moeten lenen voor een studie, of dat een huis kopen lastig financieel lastig kan zijn. "Veel mensen weten niet goed wat ze te wachten staat."
    • Voed ze niet te beschermend op, neem ze niet alles uit handen. "Alles voor ze willen oplossen, is niet handig. Dat is een lastige weg; het helpt als je daar een positieve mindset bij hebt en ze leert doorzetten."
    • Besef dat teleurstellingen en pittige momenten ook bij het leven horen. "Leer ze hoe ze ermee om moeten gaan als ze toch niet in de selectie komen voor hun sport. Laat ze zien dat er verschillende kanten aan een keuze zitten. Geef ze die verantwoordelijkheid mee."
    • Houd contact met je kind. "Neem je momenten voor je puber. Zorg dat je geïnteresseerd blijft en een luisterend oor hebt. Niet te bemoeiallerig en vooral niet te snel oordelen."

    Meer op rtlnieuws.nl:

    RTL Nieuws

     

     

     

    Gewijzigd op 2018-11-05 00:51:23
    handtekeningafbeelding