Goedemorgen, vervolg SLAVERNIJVERLEDEN: A.S. MAANDAG ZAL ST. MAARTEN, INDIEN DAN, EXCUSES NIET AANVAARDEN. TOCH DAN EEN EXCUUS VAN HET KABINET DAARVOOR? Zoals de plannen waren daarvoor en zeven ministers gaan morgen naar de Caraibische eilanden en Suriname. Toch geeft dit als zodanig doorgaande wer bij velen nog een zeer onbevredigend gevoel, NIET DE EXCUSES op zich maar DE MANIER WAAROP?
Een grote politieke BLUNDER daarbij dan in het verschiet? En weer een historische vergissing dan er nog eens bovenop?
Zie nieuwe bericht daarover en een compilatie: Slavernijverleden
OUDER: KABINET, IN PERSOON PREMIER RUTTE GAAT TOCH NATIONALE EXCUSES AANBIEDEN voor dit nationale verkeerde verleden, zo zouden we het dan moeten zien? Geen financiele tegemoetkoming voor individuelen... Wel wordt er 200 miljoen euro uitgetrokken voor een fonds waaruit projecten worden betaald voor een betere bewustwording van ons slavernijverleden. Het kabinet maakt ook 27 miljoen euro vrij voor een museum over slavernij.
Maar slavernijverleden ook voor een groot deel bevolking belangrijk...
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
UPDATE 06-06-23 17.00 uur: Groot standbeeld van vrouw van kleur in Rotterdam, een algemeen beeld maar nu al trekpleister en foto-object....
-
Nieuw standbeeld van vrouw in Rotterdam blijkt trekpleister: 'Het is iconisch'
UPDATE 28-05-23 09.00 uur:
-
Koning spreekt bij herdenking slavernij, excuses verwacht
GISTEREN, 14:51 IN POLITIEK , KONINGSHUIS
Er worden excuses verwacht op 1 juli in Amsterdam, maar hoe en in welke vorm, is nog niet duidelijk.
UPDATE 25-05-23 09.00 uur:
-
Groot aantal slavernij-archieven aan Unesco-lijst toegevoegd
GISTEREN, 17:55 IN BINNENLAND , BUITENLAND
Zo staan er nu slavenregisters uit Suriname en de Nederlandse Antillen op de lijst
UPDATE 14-04-23 09.00 uur: Vlissingen, destijds een 'slavernijhoofdstad gezien de belangrijke zeevaart daar, na Amsterdam de grootste, wil ook excuses aanbieden voor destijds.
-
Gemeenteraad Vlissingen wil dat stad excuses aanbiedt voor slavernijverleden
GISTEREN, 22:59 IN REGIONAAL NIEUWS
Het voorstel werd vanavond met een krappe meerderheid aangenomen.
UPDATE 26-02-23 17.00 uur:
UPDATE 13-01-2023 09.00 uur:
-
Slavernijverleden centraal bij bezoek Amalia aan Caribisch deel Koninkrijk
UPDATE 23-12-22 17.00 uur:
UPDATE 20-12-22 01.00 uur:
-
Geld uit fonds naar monument Sint-Eustatius, Sint-Maarten wijst excuses niet af
UPDATE 19-12-22 23.00 uur: Vervolg artikelen:
-
In vier talen maakte Rutte excuses voor slavernij, lees hier de belangrijkste punten
De premier hield vandaag zijn langverwachte toespraak bij het Nationaal Archief in Den Haag.
-
Nazaten en onderzoekers noemen excuses 'historisch', maar ook kritische noten
-
Geen excuses voor koloniale verleden België, 'koning ligt dwars'
UPDATE 19-12-22 15.00 uur: Later meer. Rutte biedt inderdaad in 3 regionale talen zelfs excuus aan voor het verleden maar zei daarbij dat daar geen punt maar een komma achter staat, een vervolg komt nog en zeker ook op 21 juli volgend jaar herdenking afschaffing slavernij'. Wordt dus vervolgd.... Het kabinet wil samen met organisaties uit Nederland, Suriname en de Caribische eilanden werken aan meer kennis over het slavernijverleden en aan meer bewustwording, erkenning en begrip.
Reacties op excuses voor slavernijverleden: 'Juiste woorden, nu nog juiste daden'
-
Rutte biedt excuses aan voor Nederlands slavernijverleden, 'geen punt, maar een komma'
-
Kabinet reageert op slavernijrapport • Toespraak Rutte om 15.00 uur
UPDATE 18-12-22 17.00 uur:
Regering Sint Maarten
NOS Nieuws•Vandaag, 09:29•Aangepast vandaag, 13:14
Sint Maarten zal eventuele excuses voor slavernij maandag afwijzen
Als het kabinet maandag zijn excuses aanbiedt voor het slavernijverleden van Nederland zal Sint Maarten die niet accepteren. "We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd", stelt premier Jacobs.
Jacobs wil ook nog antwoord op een brief met vragen die ze begin deze week naar Den Haag heeft gestuurd, zei ze verder woensdag in het parlement. Het AD berichtte daar vanmorgen als eerste over.
Via bronnen in Den Haag lekte in november uit dat het kabinet maandag met excuses voor het slavernijverleden komt. Leden van het kabinet reizen daarvoor naar Suriname en de Caraïbische delen van het Koninkrijk. Premier Rutte spreekt in Nationaal Archief in Den Haag.
Correspondent Caribisch Gebied Dick Drayer
"Alle landen in het Caribisch deel van Nederland voelen zich overvallen door het voornemen van het kabinet. Eerst zou er een kabinetsreactie komen op het rapport Ketenen van het Verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dat ligt al anderhalf jaar op de plank. Dat zou de opmaat moeten zijn naar die officiële excuses. Rutte lijkt dat maandag in elkaar te willen schuiven en dat op één moment te willen doen. Daar is op de eilanden echt niemand blij mee.
Het kabinet heeft vooral overleg gehad met belangengroeperingen en niet met het bestuur van de eilanden. Nu er bewindslieden deze kant op komen en tijd en ruimte claimen om uitleg te geven, is het Leiden in last op alle eilanden. De politiek is er te laat bij betrokken en dat geldt ook voor belangengroeperingen die niet gekend zijn en geen inspraak hebben gehad. Nederland bepaalt net als vroeger hoe dingen gaan en dat toont geen respect, zeggen ze hier."
De reacties op het voornemen zijn wisselend. President Santokhi van Suriname zei gisteren dat hij het jammer vindt dat hij laat is geïnformeerd over de mogelijke excuses. Ook zei hij dat alle betrokken groepen zich gehoord moeten voelen. Dat laatste is niet het geval.
De rechtbank in Den Haag verwierp donderdag de bezwaren van zes Surinaamse organisaties die zich verzetten tegen de datum van 19 december. Die roepen nu de bevolking van Suriname op om de eventuele excuses niet te accepteren. Zij en ook andere belangen- en actiegroepen zien liever dat de excuses op 1 juli 2023 door de koning worden aangeboden. Dan is het 160 jaar geleden dat de slavernij in het Koninkrijk werd afgeschaft.
Een deel van de betrokkenen is boos dat er vooraf niet met hen is overlegd. Onder de Nederlanders van Indonesische afkomst klinkt bovendien de kritiek dat de excuses te veel gericht zijn op Suriname en het Caribisch gebied.
In nevelen gehuld
Het kabinet heeft niet bevestigd dat het maandag zijn excuses aanbiedt. "Dat houden we tot maandag in nevelen gehuld", zei Rutte gisteren. Minister Kaag, op bezoek in Suriname, zei dat er maandag een belangrijke dag zal zijn, net als 1 juli volgend jaar, als de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.
Namens het kabinet is minister Kuipers van VWS maandag in Sint Maarten, staatssecretaris Van Huffelen voor Koninkrijksrelaties in Curaçao. Op beide eilanden zijn zijn demonstraties aangekondigd.
- Rutte wil nog niet kwijt of hij excuses gaat maken voor slavernijverleden
- Reconstructie: de lange weg naar 'overhaaste' slavernij-excuses
- Kabinet komt op 19 december met slavernij-excuses, op acht plekken wereldwijd