Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3520 keer bekeken

NEDERLANDS KLIMAATAKKOORD maatschappelijk belang voor allen

 • zaterdag 01 augustus 2020 @ 02:04
  #68
  reactie op (#67) herman_dad

  Goedemorgen, OOK DEZE MAATSCHAPPELIJKE zaken gaan verder: KAMER WIL OPHELDERING over eiwitmaatregel veevoer. Zeker in aantal opzichten hebben de boeren gelijk wellicht? Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 14:46 • AANGEPAST GISTEREN, 17:26

  Kamerleden willen opheldering over cijfers eiwitmaatregel veevoer

  ANP

  CDA, VVD, FvD en SGP willen van minister Schouten weten of het klopt dat de berekening waarop de eiwitmaatregel voor veevoer is gebaseerd afkomstig is van slechts één ambtenaar, die ook als enige over de stukken beschikt. De partijen zijn ongerust over beweringen van de actiegroepen Stikstofclaim en Agrifacts.

  Die hadden gisteren een kort geding aangespannen voor de rechtbank in Den Haag. Ze zeggen dat het ministerie van LNV stukken achterhoudt over de onderbouwing van de eiwitmaatregel, maar daarin ging de rechter niet mee.

  Stikstofclaim en Agrifacts vroegen inzage in de berekeningen die tot de eiwitmaatregel hebben geleid, maar ze zouden de cijfers niet hebben gekregen. De organisaties zeggen dat de berekeningen zijn gemaakt door slechts één ambtenaar en omdat die op vakantie is, zouden de cijfers niet zijn aangeleverd. De ambtenaar zou de cijfers ook niet hebben gedocumenteerd.

  Ministerie: niets van waar

  Maar het ministerie van LNV zegt dat die beschuldigingen niet kloppen. "Er is nu inderdaad een specialist met heel veel dossierkennis op vakantie, maar de cijfers en berekeningen worden samengesteld door een heel team. De suggestie dat niemand binnen LNV er verder iets van weet, is onjuist", zegt een woordvoerder. "We willen alleen graag dat deze specialist bij de gesprekken aanwezig is."

  De vier partijen willen weten wat er waar is van de beschuldigingen van Stikstofclaim en Agrifacts, daarom hebben ze vragen aan de minister gesteld. "En die zullen we zeker beantwoorden", zegt de LNV-woordvoerder. Hij kon niet zeggen wanneer er een antwoord komt.

  Minister Schouten wil dat melkveehouders hun vee krachtvoer met minder eiwit geven. Daardoor komt er minder stikstof vrij. Maar die maatregel is volgens een deel van de boeren schadelijk voor het vee.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 23 juli 2020 @ 01:54
  #67
  reactie op (#66) herman_dad

  Goedemorgen, BOERENPROTEST VANDAAG IN DEN BILT OF DEN HAAG OF ELDERS vrij rustig verlopen, wel vele duizenden op bijeenkomsten aanwezig, zonder trekkers meestal inderdaad.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Enkele duizenden boeren bij protest tegen RIVM in De Bilt

   GISTEREN, 10:39 IN BINNENLAND 

  Het RIVM laat in een reactie weten dat de boeren bij het instituut aan het verkeerde adres zijn. Het protest verliep gemoedelijk, al werd er niet overal voldoende afstand gehouden.

  Zonder trekker maar vastbesloten: boerenprotest op weg naar RIVM

    Zonder trekker maar vastbesloten: boerenprotest op weg naar RIVM RTL_Nieuws

  Gewijzigd op 2020-07-23 01:58:39
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 juli 2020 @ 01:36
  #66
  reactie op (#65) herman_dad

  Goedemorgen, VANDAAG WEER PROTEST VAN BOEREN(organisaties) als aangekondigd. Wel ook verbod ingesteld voor TREKKERS op de snelweg(en) o.a. Dit was 'verkeerstechnisch' al zo uiteraard, maar gelet op eerdere demonstraties. We wachten de dag maar af.

  Dit is waarom boeren vandaag opnieuw protesteren

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 23:03 • AANGEPAST GISTEREN, 23:09

  Verbod op demonstraties met trekkers in meerdere veiligheidsregio's

  Boeren vertrekken na een eerder protest bij het RIVM, in oktober 2019 ANP

  Na Utrecht stellen ook andere veiligheidsregio's een verbod in op demonstraties met landbouwvoertuigen. Het gaat om de regio's Groningen, Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek.

  De verboden komen kort voor de actie van de Farmers Defence Force (FDF). Die boerenbeweging wil morgen demonstreren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Ze keren zich met name tegen het plan van het kabinet om de hoeveelheid eiwitten in veevoer te verlagen. Het is de bedoeling om zo de stikstofuitstoot te verminderen, maar volgens de boeren lijden hun dieren daaronder.

  De drie veiligheidsregio's melden dat er vanaf middernacht tot en met woensdag 23.59 uur een verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen is ingesteld.

  Eerder verbod in Utrecht

  Eerder stelde de Veiligheidsregio Utrecht al een verbod in op acties met landbouwvoertuigen. Dat was omdat de FDF niet kon aangeven hoeveel tractoren afkomen op de demonstratie. De betogers zijn ook niet welkom bij het pand van het RIVM, waar ze wilden actievoeren. Wel is er ruimte voor 2000 mensen bij de Biltse RadingLegervoertuigen schermen het RIVM-gebouw af.

  Op het verbod in Utrecht reageerde de FDF door de achterban op te roepen om met de auto te komen. Ook zei voorman Mark den Oever dat hij "geen enkele boer ongelijk kan geven" als die toch met de tractor gaat rijden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

   

  Gewijzigd op 2020-07-22 06:57:30
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 16 juli 2020 @ 01:41
  #65
  reactie op (#64) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige artikel, FDF, BOEREN KONDIGEN 22 JULI a.a. LANDELIJKE ACTIEDAG AAN, men roept IEDEREEN op 'thuis te blijven werken'??? Inderdaad vraagtekens...

  Minister Schouten verwerpt ultimatum Farmers Defence Force

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Betogers met trekkers bij het Binnenhof in Den Haag, eerder deze maand ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 19:07 • AANGEPAST GISTEREN, 20:18

  Farmers Defence Force: landelijke actiedag op 22 juli

  De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft voor woensdag 22 juli een landelijke actiedag aangekondigd. Het is niet duidelijk wat er die dag gaat gebeuren en dus ook niet of de actievoerders wegen of bedrijven gaan blokkeren.

  Farmers Defence Force roept de rest van Nederland op die dag thuis te werken. Bij Omroep Brabant zegt Sieta van Keimpema van FDF: "Ga een dagje thuiswerken, of blijf gewoon een dag thuis als je al vakantie hebt. Dan kunnen we de stikstof reduceren en dat kan minister Schouten dan mooi inrekenen. Dan hoeven wij ons vee niet ziek te maken."

  De minister wil boeren verplichten de hoeveelheid eiwit in veevoer tijdelijk te verlagen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. De kabinetsplannen om de uitstoot van ammoniak op deze manier te verminderen leidden deze maand al tot protesten.

  FDF vroeg Schouten afgelopen week om de veevoerplannen uiterlijk 21 juli van tafel te halen, anders zouden er nieuwe acties volgen. De minister legde het ultimatum naast zich neer.

  Agractie, een andere boerenactiegroep, heeft bij monde van Bart Kemp laten weten dat de vereniging zich nog niet aansluit bij de actiedag van FDF. Eerder liet de belangenorganisatie voor land- en tuinbouwers LTO al weten niet achter eventuele acties te staan waarbij supermarkten of snelwegen worden geblokkeerd.

  Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO, zei toen tegen de NOS dat de frustratie over de opgelegde maatregelen groeit. "De behoefte om dat met demonstraties te uiten is groot, en de sympathie voor demonstraties ook. Dat geldt niet voor illegale acties en zaken die het maatschappelijk draagvlak in gevaar brengen, zoals blokkades en intimidaties."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-07-16 01:44:57
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 14 juli 2020 @ 06:45
  #64
  reactie op (#63) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG BOERENPROTEST: Minister legt ULTIMATUM BOEREN FDF naast zich neer. De boeren willen dat het nieuwe veevoederplan volgende week uiterlijk van tafel is?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:08 • AANGEPAST GISTEREN, 15:49

  Minister Schouten verwerpt ultimatum Farmers Defence Force

  Een protest van FDF begin deze maand in Den Haag ANP

  De boeren van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) hebben minister Schouten (Landbouw) een ultimatum gesteld, maar de bewindsvrouw legt dat ultimatum naast zich neer.

  De boeren van FDF willen dat Schoutens veevoerplan uiterlijk volgende week dinsdag 21 juli van tafel is. Tot die tijd zegt FDF geen acties te voeren die overlast opleveren, zoals het blokkeren van wegen of distributiecentra.

  Als Schouten haar plan niet intrekt, volgen er volgens FDF nieuwe acties. "Wegblokkades en wilde acties die overal in het land zomaar kunnen opduiken", zegt FDF-leider Mark van den Oever tegen persbureau ANP.

  Reactie ministerie

  "Wij nemen het ultimatum voor kennisgeving aan", zegt het ministerie in een reactie tegen de NOS. "Een meerderheid van de Tweede en de Eerste Kamer heeft ingestemd met de spoedwet stikstof waar deze voermaatregel onderdeel van uitmaakt."

  Sieta van Keimpema van FDF zei op NPO Radio 1 dat de boerenactiegroep het ultimatum had ingezet om met Schouten in gesprek te komen. Nu Schouten laat merken dat ze daar niet voor voelt, zullen "heel veel gematigde boeren zich bij ons aansluiten", aldus Van Keimpema.

  'Over de schutting gooien'

  Schouten wil de toegestane hoeveelheid eiwit in veevoer aan banden leggen om de uitstoot van stikstof te reduceren. Daarop volgden protesten van boeren door het hele land. Zij vrezen dat de maatregel schadelijk is voor de gezondheid van de dieren. Schouten vindt juist dat er momenteel te veel eiwit aan veevoer wordt toegevoegd.

  Vorige week zei Schouten dat ze experts nogmaals naar haar idee wil laten kijken, nadat de Tweede Kamer voor een motie had gestemd van VVD en CDA. Daarin wordt opgeroepen zowel haar plan als het alternatieve plan van de boeren door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  "Minister Schouten heeft het PBL gevraagd de drie varianten van de voermaatregelen door te rekenen zoals de Tweede Kamer dat begin juli heeft gevraagd", licht het ministerie toe. "Die doorrekening komt eind augustus. Op dat moment zal er een beslissing over de verdere invoering van de maatregel worden genomen."

  FDF vindt dat de minister het probleem over de schutting gooit. "Ondanks een goed geformuleerde motie was haar boodschap aan de boeren: 'Ik zet mijn voermaatregel door, ik ga op vakantie en red je er maar mee'."

  Boerenprotesten

  Sinds 2 juli is er door boeren in het hele land gedemonstreerd tegen de plannen van de minister. Zo werden met trekkers wegen en distributiecentra geblokkeerd. Veiligheidsregio's in Drenthe, Friesland, Groningen en de regio IJsselland verboden demonstraties waarbij zware voertuigen worden gebruikt. In Brabant worden tractors niet meer gedoogd op de snelweg.

  Gisteren werd bekend dat de veiligheidsregio's in Drenthe, Groningen en Friesland het verbod niet verlengen.

  'Verzetskuil'

  Volgens FDF komt de pauze de boeren gelegen vanwege het droge en warme weer. "Onze tijd kunnen we dan besteden aan het grassen en inkuilen." De organisatie roept boeren op van de kuilen 'verzetskuilen' te maken: "Zorg dat je genoeg eiwit in deze snede mee inkuilt om je ervan te verzekeren dat je vanaf 1 september geen eiwit tekort komt - zelfs als dat betekent dat je stikstofemissie nog hoger wordt in plaats van lager."

  "Volgens de plannen van Schouten is het hebben van krachtvoer op het erf binnenkort verboden, maar als je het 'inkuilt' behoort het voedsel tot de kuil en is het niet verboden", licht Sieta van Keimpema van FDF toe. "Op die manier zijn boeren in het najaar verzekerd van voldoende eiwitten in het veevoer. Het betekent wel dat de uitstoot hoger wordt: normaal gesproken krijgen koeien eiwit naar behoefte, maar in dat geval krijgen alle koeien dezelfde hoeveelheid eiwit in het voedsel."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-07-14 06:50:09
  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 juli 2020 @ 01:46
  #63
  reactie op (#62) herman_dad

  Goedemorgen, ONDERTUSSEN GAAN DE 'BOEREN'PROTESTEN ook nog door. Nijmegen verbiedt nu ook protest MET LANDBOUWTRACKERS. En meer op:

  Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland

  Boer vrijgelaten die werd aangehouden wegens bedreiging motoragent

  Rondvraag: brede steun onder boeren voor demonstraties

   GISTEREN, 07:18 IN BINNENLAND 

  De afgelopen dagen demonstreerden honderden boeren. Ze blokkeerden met trekkers onder meer distributiecentra en snelwegen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:28

  Ook Nijmegen verbiedt per direct tractoren bij demonstraties

  Burgemeester Bruls van Nijmegen verbiedt per direct landbouwvoertuigen bij demonstraties. Het besluit geldt in ieder geval tot maandag 20 juli en volgt op verboden in de regio IJsselland (Zwolle) plus de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. In Brabant worden tractoren niet meer gedoogd op de snelweg.

  De afgelopen dagen hebben boeren op trekkers drie keer onaangekondigd geprotesteerd in Nijmegen. Zo reden dinsdag zo'n vijftig boeren vanuit de Achterhoek naar Nijmegenaar Johan Vollenbroek, de activist die de staat voor de rechter daagde vanwege de stikstofaanpak. Volgens boeren is hij de'aanstichter' van de stikstofcrisis, daarom overhandigden ze hem een brief.

  Bij de spontane demonstraties van boeren zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verkeersonveilige situaties en wanordelijkheden ontstaan. Ook wordt gevreesd dat de demonstraties zich zullen herhalen de komende dagen.

  Risico voor omwonenden en verkeer

  Reden voor de Nijmeegse burgemeester Bruls (CDA), ook voorzitter van de Veiligheidsregio, om in te grijpen en de tractoren te verbieden bij demonstraties.

  "Demonstreren blijft gewoon toegestaan in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd", zegt Bruls in het besluit. "Maar zulke onverwachte acties, zonder duidelijk demonstratiedoel, brengen een risico voor omwonenden met zich mee. Ook is de verkeersveiligheid in het geding en wordt de doorgang voor hulpdiensten belemmerd, waardoor een gevaar voor de gezondheid ontstaat."

  Er geldt geen algeheel verbod op boerendemonstraties, benadrukt Bruls in zijn besluit. "Het staat hen vrij op alle andere manieren te demonstreren."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-07-12 01:51:22
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 10 juli 2020 @ 01:22
  #62
  reactie op (#61) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG BOERENPROTESTEN: Minister SCHOUTEN WIL NU ONDERZOEK naar het veevoeder dat wordt 'opgelegd' door de regering, of dit veevoer inderdaad 'wel zo goed is'? Ook vanavond weer berichten over protesten en in Groningen o.a. mag dit - bij rechtelijke uitspraak ook - niet meer met trackers plaatsvinden.  

  AANVULLING OOK GISTEREN, 10 JULI weer protesten en daarbij: 

  Agent trekt pistool tegen demonstrerende boer

   GISTEREN, 22:41 IN BINNENLAND

  De boer reed volgens de politie met zijn trekker op de agent af, terwijl de agent hem tot stoppen had gemaand.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 22:14

  Schouten vraagt experts naar gezondheidseffecten veevoermaatregel

  Minister Carola Schouten van Landbouw tijdens een plenaire zitting in de Eerste Kamer over stikstofmaatregelen. ANP

  Minister Schouten van Landbouw gaat in overleg met experts over de gevolgen van haar veevoermaatregel voor de gezondheid van dieren. De minister wil boeren verplichten om de hoeveelheid eiwit in veevoer tijdelijk te verlagen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen.

  Als blijkt dat de risico's groter zijn dan gedacht, wordt de regeling aangepast, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Daarmee komt ze tegemoet aan zorgen uit de landbouwsector, die zegt dat de maatregel slecht is voor de gezondheid van koeien.

  De minister ziet dat anders. "In de melkveehouderij wordt over het algemeen meer eiwit gevoerd dan nodig is", schrijft ze. "Het teveel aan eiwit wordt niet opgenomen door het dier, maar in de vorm van ammoniak uitgestoten." Volgens de minister wordt dat "in de sector en in de wetenschap breed onderschreven".

  Protest bij Lelystad Airport

  De plannen van het kabinet om de uitstoot van ammoniak terug te brengen door het eiwitgehalte in het voer te verlagen leiden al een week tot nieuwe boerenprotesten. Ook vanavond werd er gedemonstreerd, onder meer bij Lelystad Airport.

  De uitkomst van het overleg met de experts van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde volgt eind augustus. Dan komen ook de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat de regeling van het kabinet en het alternatieve plan van de melkveesector nog eens tegen het licht houdt. Dat gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-07-11 01:55:25
  handtekeningafbeelding
 • maandag 06 juli 2020 @ 01:29
  #61
  reactie op (#60) herman_dad

  Goedemorgen, en ook GISTEREN WEER BOEREN PROTESTEN OVER HET HELE LAND die op zich vrij rustig zijn verlopen, ook enkele korte acties bij distributiecentra van supermarkten: Ziet u zelf even verder van de NOS-NIEUWS SITE (bron):

  Opnieuw boerenacties verspreid over het land, enkele tientallen boeren per locatie

   GISTEREN, 21:53 IN BINNENLAND

  De boeren voeren actie tegen het plan om het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Verder verwijten ze de supermarktketens dat die lage prijzen afdwingen.

  Boeren blokkeren enkele uren distributiecentrum AH in Zaandam

  Gewijzigd op 2020-07-06 01:29:49
  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 juli 2020 @ 01:23
  #60
  reactie op (#59) herman_dad

  Goedemorgen, OOK GISTERAVOND VOORAL INEENS WEER BOERENPROTESTEN over het hele land vespreid. Veelal rustig verlopen maar vooral (snel)wegen enige tijd geblokkeerd waardoor grote verkeershinder ontstond.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:29 • AANGEPAST VANDAAG, 00:49

  Boerenacties verspreid over het land, trekkers op snelwegen

  Boeren blokkeren een distributiecentrum van Lidl in Heerenveen DE VRIES MEDIA

  Op verschillende plaatsen in het land voeren boeren opnieuw actie tegen het beleid van minister Schouten van Landbouw. Vooral in het noorden van het land zijn boeren met hun trekkers de straat op gegaan.

  De N48 en de A28 ter hoogte van knooppunt Hoogeveen werd ruim een uur door boeren geblokkeerd. Zes van hen zijn bekeurd door de politie. Inmiddels is de weg weer vrij. Ook reed er een groep boeren stapvoets over de volle breedte van de A32 in de richting van Leeuwarden.

  Wat ze precies van plan zijn, is onduidelijkRTV Noord meldt dat de politie in de stad Groningen uit voorzorg toezicht houdt bij de Diepenring, de ring om de binnenstad. Sommige bruggen zijn uit voorzorg gesloten of juist geopend.

  Een groep boeren met trekkers trok ook naar het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Ze zijn daar inmiddels weer vertrokken. Een van de boeren zegt dat ze de hele nacht door willen gaan met acties. "Het is zaterdagavond, dus normaal gesproken zat je lekker in de kroeg. Dan ging je om 04.00 uur naar huis. Het zou zomaar kunnen dat we tot 04.00 uur blijven. Maar misschien blijven we morgen ook wel."

  Amsterdam

  Ook in Amsterdam hebben tientallen boeren gedemonstreerd. Volgens de politie ging het om ruim dertig trekkers, die een rondje door de stad reden. "De afspraak is gemaakt om niet over de grachten te gaan", zegt een woordvoerder. Volgens NH Nieuws waren er minimaal veertig boeren uit Edam en omgeving naar de hoofdstad gekomen.

  In Veghel blokkeerde een grote groep boeren met tientallen landbouwvoertuigen een distributiecentrum van Jumbo. De demonstratie werd rond 23.30 uur beëindigd. Volgens de politie was de sfeer gemoedelijk. Wel hadden agenten uit voorzorg een nabijgelegen industrieterrein afgesloten.

  0:40 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Boerenactie bij Veghel en Heerenveen

  De boeren in Noord-Nederland kondigden hun actie eerder vanavond aan in verschillende boerengroepen op sociale media. Daarin schrijven de initiatiefnemers dat ze een actie hebben bedacht. "En die houdt in dat we Friesland, Groningen en Drenthe onafhankelijk willen maken van de rest van Nederland". Ze schrijven ook: "Dit is geen actie voor een uur, maar voor misschien wel meerdere dagen. Neem slaapspullen mee."

  In het bericht wordt melding gemaakt van verschillende verzamelpunten, in Hitzum, Bolsward, Joure, Heerenveen, Drachten en Leeuwarden.

  Boeren op de A7 in de richting van Friesland DE VRIES MEDIA

  Boeren bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam NOS/MAARTJE GEELS

  De boeren blokkeren de ingang van het distributiecentrum MEESTERS MULTI MEDIA

  Boeren bij knooppunt Hoogeveen CAMJO MEDIA

  Eerder vandaag gingen ruim honderd betogende boeren naar een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Daar werd de toegang een uur lang geblokkeerd. De boeren hielden alle verkeer van de supermarktketen tegen. Uiteindelijk stonden zo'n tien vrachtauto's te wachten tot ze het terrein weer op konden.

  Boeren zijn boos dat minister Schouten van Landbouw het eiwitgehalte in veevoer wil verlagen, om zo de uitstoot van stikstof te beperken. De boeren zeggen dat het schadelijk is voor de gezondheid van de dieren en spreken van dierenmishandeling.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-07-05 01:32:26
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 04 juli 2020 @ 01:24
  #59
  reactie op (#58) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG BOERENPROTESTEN, waarom zijn ze tegen de plannen? De meeste protesten verliepen rustig maar ook blokkade van snelweg en AANGIFTE GEDAAN DOOR KAMERLID wegens bedreiging? Nog enkele boerenprotesten op de weg, D66'er doet aangifte van bedreiging

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:49

  Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten

  ANP

  De melkveesector en minister Schouten zijn het over een ding eens: koeien moeten minder eiwitrijk voer krijgen. Dat levert stikstofreductie op, zodat er weer meer huizen gebouwd kunnen worden. Maar de boeren en Schouten lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan over de manier waarop dit moet gebeuren.

  De minister wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Dat is het aanvullende voedsel voor koeien naast bijvoorbeeld gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer gebruiken of op voorraad hebben met te veel eiwit.

  Twee dagen op een rij voerden agrariërs actie tegen dit plan. Trucks van Defensie blokkeerden vanmorgen de binnenstad van Den Haag om te voorkomen dat boeren op trekkers opnieuw het Binnenhof zouden bereiken. De protestacties vandaaverliepen het grootste deel van de dag rustig.

  Uitzondering was de inmiddels opgeheven blokkade van de A1 vanmiddag bij Deventer:

  1:00 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Boeren blokkeren A1 met trekkers

  Als grootste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico's voor koeien. Dat wordt onderschreven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

  Veevoerdeskundige Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen is het eens met de dierenartsen. "Als bijvoorbeeld een jong kalf te weinig eiwit krijgt, kan die later problemen krijgen. Denk aan gevoeligheid voor ziektes of een verminderde vruchtbaarheid."

  Het plan van de minister maakt het volgens Dijkstra moeilijker om vee een gebalanceerd dieet te geven. Want het gevolg kan zijn dat de veehouders meer voer geven om aan dezelfde hoeveelheid eiwit te komen als eerst. Daardoor kunnen de koeien en kalveren te dik worden.

  'Duizenden boeren getroffen'

  Zo'n 40 procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens brancheorganisatie LTO last van het plan. Dat zijn de boeren die afhankelijk zijn van krachtvoer. Bijvoorbeeld omdat de gewassen die daar groeien beperkt zijn en onvoldoende zijn voor een gebalanceerd dieet.

  Minder eiwit in krachtvoer kan ook leiden tot minder melkproductie. "Het is op voorhand moeilijk te zeggen hoeveel dat scheelt", zegt Dijkstra. De eiwitinname kan volgens hem wel "een stuk lager" zonder dat koeien minder melk geven.

  Het effect op de melkproductie zal relatief gering zijn, zegt Wil Meulenbroek, voorzitter van de LTO-afdeling melkveehouderij. Het is volgens hem een ondergeschikt argument omdat het vooralsnog gaat om een tijdelijke maatregel tot 1 januari 2021. Maar de schade aan de dieren kan wel wel permanent zijn.

  "Melkveehouders moeten kiezen tussen twee keuzes die verkeerd zijn", legt Meulenbroek uit. "Kies je voor dierenwelzijn of hou je je aan de regels van de minister? Melkveehouders hebben het gevoel dat er geen begrip is voor hun situatie."

  Afgelopen nacht in de Tweede Kamer bleek dat begrip er wel te zijn. De Kamer stemde in met een motie om het alternatieve plan van de boeren door het Planbureau voor de Leefomgeving te laten doorrekenen.

  Wat stellen melkveehouders voor?

  Als alternatief willen melkveehouders zelf de regie houden over het dieet van de koeien en beloven ze hun dieren 3 procent minder eiwit te voeren. Dat wordt volgens de LTO berekend op basis van de hoeveelheid eiwit die een boer de tweede helft van 2018 heeft verbruikt.

  Veevoerexpert Dijkstra denk dat dit alternatief - zolang de boeren hun belofte nakomen - op papier iets beter is voor het welzijn van de dieren. Want die kunnen het beste inschatten wat een dier nodig heeft om gezond te blijven.

  Minister Schouten zegt dat ze geen "zoete broodjes met de boeren wil bakken":

  1:14 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Schouten geeft boeren weinig hoop

  Minister Schouten betwijfelt of er überhaupt genoeg tijd is om het plan van de melkveehouderij door te lichten. Ook benadrukt ze dat volgens haar de gezondheid van de dieren in het huidige plan wel gewaarborgd is. Er komt hulp voor boeren die kunnen aantonen dat hun dieren in problemen raken.

  Bovendien biedt het alternatieve plan, waarbij de boeren vrijwillig minder eiwit toedienen, geen juridische garantie voor de benodigde stikstofreductie, zegt de minister. "We hebben er weken over gesproken met de sector, maar uiteindelijk was de conclusie dat het voorstel niet zou leveren wat we nodig hebben om weer huizen te kunnen bouwen."

  De maatregel moet een ammoniakreductie van 0,2 kiloton opleveren. Dat is weinig als je het vergelijkt met de jaarlijkse stikstofuitstoot van de melkveesector (280 kiloton, CBS), maar voldoende om de bouw van 75.000 woningen te kunnen realiseren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding