Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

9904 keer bekeken

NEDERLANDS KLIMAATAKKOORD maatschappelijk belang voor allen

  • maandag 08 april 2019 @ 12:15
    #13

    Klimaatverandering, ik zal het niet gaan ontkennen, daarvoor is mijn geologische/meteologische kennis te schaars. Ik kijk alleen naar de kosten die een klimaatakkoord met zich mee zal brengen.

    Ja, de kosten. Nederland is een piepklein land. Zelfs al zetten we alle zeilen bij, dan nog kan ons kikkerlandje geen enkele significante bijdrage leveren aan het terugstoten van het wereldwijde CO2 probleem. Wat we er wel mee bereiken is:

    - Torenhoge kosten voor huizen die aangepast moeten worden. Een warmtepomp alleen al slokt al je spaargeld op.
    - Torenhoge aanpassingen aan bedrijfspanden. Bedrijven zullen mogelijk uit ons land vertrekken om die reden.
    - Een magnifieke aanslag op onze koopkracht, met alle gevolgen voor onze economie van dien

    En dat allemaal voor een compleet onmeetbaar getal van vermindering van uitstoot van CO2.

    Dat Jesse Klaver (GL) en Rob Jetten (D66) dit soort vreemde natte groene dromen hebben, kun je ze niet kwalijk nemen. Maar dat zelfs rechtsere partijen als de VVD nu achter die waanzin aanhuppelen, vind ik toch wel schrijnend.

    Let wel, de aarde is een groot goed, en we mogen daar best zuinig op zijn, maar NL op zeer hoge kosten jagen om een onmeetbare reductie teweeg te brengen? Nee.

    Zolang de grootmachten VS, India, China, Australië, Rusland, Japan en noem maar op allemaal niet mee doen, is het een heel klein druppeltje op een hele grote gloeiende plaat.

    Nu zullen Jetten en Co. wel zeggen: 'Nederland is moreel verplicht mee te doen'. Waanzin. NL kan geen verschil aanrichten, en doet er goed aan zijn gezonde verstand te gebruiken. We laten ons gekmaken door een aantal 'klimaatjehova's' die geheel voor eigen eer gaan. En maar met dat beschuldigende vingertje komen.

    Ik las hier trouwens ook een bericht dat Hiddema burgemeester Halsema een stom mens vindt. Hulde! Eindelijk iemand die het beestje bij de naam noemt, want wat Halsema in die kwestie deed (of beter gezegd: verkeerd deed!) vinden kamerleden dan weer veel minder belangrijk dan dat 'dat stomme mens' zo genoemd wordt.

  • vrijdag 15 maart 2019 @ 01:02
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, KLIMAATDEBAT VANAVOND: BAUDET SCHOFFEERT DE DEMOCRATIE EN VERLAAT DEBAT om aanwezig te zijn bij Pauw&Jinek, verkiezingsuitzending. Ook Lodewijk Asscher was uitgenodigd maar zegt af, omdat hij het belangrijker vond VOOR ZIJN KIEZERS BIJ HET DEBAT te blijven.

    Een debat dat voor allen zeer belangrijk is, en ZEKER VOOR FvD BAUDET, gezien zijn zeer grote woorden daarover. Maar hij heeft, al vele malen gebleken 'lak aan de democratie', die, we zeggen het hier meer niet de allerbeste oplossing is van de mens Homo sapiens, maar we zitten er nu eenmaal mee en moeten er - op dit moment, 'tot de geest van de mens om is' - nog het beste dan maar van maken.

    Zie o.a dit Twitterbericht: 

     dr. Marina @mmeeuw·1 u 

    Hear hear! De kiezers van #FvD staan voor een duivels dilemma: is de NPO #pauwenjinek vooringenomen? Of is een debat in de kamer beneden de waardigheid van

    @thierrybaudet

    ? (link: https://twitter.com/LodewijkA/status/1106307968046456832) twitter.com/LodewijkA/stat…

    Afbeelding

    Afbeelding 3 4

    Verder:

    Zoniet Baudet... bovendien schoffeerde de 2e man van hen in de Kamer, Hiddema in een debat in de Kamer ook nog eens burgemeester Halsema van Amsterdam. Hij kreeg hierover van de voorzitter dan ook een behoorlijke en terecht reprimande. Maar ook daar zal deze anti-democraat zich helemaal niets van aantrekken.

    Kamerlid noemt burgemeester Halsema 'dat stomme mens'

    Tweede Kamer Kamerlid noemt burgemeester Halsema 'dat stomme mens' RTL-NIEUWS

    En deze #nexitdrammers, zie Twitter en club http://europese-unie.clubs.nl/ daarover gezien de Brexit-ellende, zullen nog kiezers blijven trekken ook? Baudet zit uiteraard weer in 'vriendjesclub Business Class' komende zondag... Welk zich integer bedrijf noemend BEDRIJF wil daar zéker mee geassioceerd worden? Aan die bedrijven zelf uiteraard...   

    Zie overigens elders in dit forum over Forum voor 'Democratie', de achtergrond van deze partij... Dan kún je dit handelen ook verwachten zoals vanavond, ter KIEZERSWINST, GUNST...Overigens kreeg hij van aanwezige journalisten, Joost Vullings o.a.en anderen toch wat meer kritiek op zijn handelen vanavond dan verwacht.      

    Zie verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Klimaatdebat Tweede Kamer: energiebelasting niet al in 2019 omlaag

    VANDAAG, 00:44

    AANGEPAST OM 00:44

    POLITIEK

    • De Tweede Kamer wilde zo snel mogelijk praten over de gisteren aangepaste klimaatplannen.
    • De energiebelasting voor burgers gaat toch omlaag, met ingang van 2020.
    • Bedrijven moeten dan extra CO2-belasting gaan betalen.
    • Pas eind april komt het kabinet met uitgewerkte plannen.
    • U kunt het debat hier live volgen.

    Liveblog gesloten

    • 7 MINUTEN GELEDEN

      Debat afgelopen

      Het debat is afgelopen. Voorzitter Arib heeft de vergadering gesloten.

    • 29 MINUTEN GELEDEN

      Nog een grap op het eind

      PVV-leider Wilders heeft een motie ingediend waarin hij teleurgesteld is in Rutte als zijn pupil. Ooit was Wilders als VVD-Kamerlid de mentor van Rutte. Wilders: "Hoe is dit ooit fout gegaan? Hij ligt nu met GroenLinks in bed." Daar ziet Rutte de humor wel van in. (video volgt)

      Video afspelen

      02:14

      Wilders grapt: Rutte moet meer respect hebben voor zijn oude mentor

    • 44 MINUTEN GELEDEN

      Het kabinet is klaar met de antwoorden

      De fractievoorzitters komen weer aan het woord en vatten hun bevindingen samen. GroenLinks-leider Klaver wil dat minister Wiebes ook met de energiebedrijven contact opneemt om te kijken of zij kunnen helpen de energiebelasting al dit jaar te verlagen. Hij wenst zijn collega's veel succes bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect de Eerste Kamer op 20 maart.

      Voor de oppositiepartijen blijven de aangekondigde plannen nog vaag. En zij kijken met argwaan naar de ingewikkelde poging om de energiebelasting al dit jaar te verlagen. Als dat niet lukt dan vinden SP, PvdA, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren dat burgers toch gecompenseerd moeten worden, zo staat er in hun motie.

    • ÉÉN UUR GELEDEN

      Waarom kan het dan niet?

      Het kabinet wil best de energiebelasting al in 2019 verlagen, maar het is praktisch niet uitvoerbaar, legt minister Wiebes uit:

      Video afspelen

      01:22

      Wiebes: verlaging energiebelasting nu niet omlaag, belastingdienst redt dat niet

    • ÉÉN UUR GELEDEN

      Energiebelasting niet dit jaar omlaag

      Minister Wiebes heeft van heel veel Kamerleden de vraag gekregen of de energiebelasting al in 2019 omlaag kan. In de oorspronkelijke plannen van het kabinet is dat pas in 2020. Wiebes zegt dat het in principe niet kan, maar gaat er voor de zekerheid naar kijken. Het probleem is vooral de uitvoerbaarheid door de Belastingdienst.

      VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wil niet dat de mensen thuis verwachtingen krijgen. "Laten we zeggen dat het in principe niet kan, anders scheppen we verwachtingen bij mensen die nu nog naar dit debat zitten te kijken." Ook CDA-leider Buma wil het precies weten. Wiebes zegt dat het in principe niet kan, maar dat hij het voor de zekerheid gaat uitzoeken.

       Ron Fresen â€‹@ronfresen

      Dit jaar geen verlaging energierekening. Kabinet wil wel maar Wiebes zegt dat belastingdienst het niet aan kan #klimaatdebat

      1 uur geleden

    • ÉÉN UUR GELEDEN

      Rutte: we zeggen helemaal niets

      Premier Rutte wil niets zeggen tegen PvdA-leider Asscher over hoe de onderhandelingen binnen de coalitie zijn verlopen en nog gaan lopen. Hij wil daar ook geen stukken over vrijgeven. Ook Thieme van de Partij voor de Dieren wil weten hoe hard de beloften aan de kiezers nu eigenlijk zijn. Zij vindt dat die te weinig informatie hebben om hun keuze te kunnen maken voor 20 maart.

      Verder is het de bedoeling dat minister Wiebes van Economische Zaken dadelijk de 'klimaattechnische' vragen gaat beantwoorden.

       Jeroen Stans @JeroenStans

      Binnen paar minuten is Rutte “los” en wordt er gelachen in de TK. Het politieke probleem is opgelost. Een inhoudelijke vraag, of ook andere vormen vd CO2-heffing waarbij niet de hele opbrengst wordt teruggesluisd naar de industrie, verwijst hij met liefde door naar Wiebes.

      1 uur geleden

    • ÉÉN UUR GELEDEN

      Discontovoet?

      Kamerlid Van Rooijen van 50Plus wil toch nog wat van Rutte weten. Hij stelt een vraag over de discontovoet van 3 procent die in de klimaatberekeningen wordt gebruikt in relatie tot hoe pensioenfondsen rekenen. Rutte vindt dat een ingewikkelde vraag. Hij moet er zelf om lachen. "Ik weet heel veel over de discontovoet van pensioenfondsen in relatie tot het klimaatakkoord, maar het lijkt me gezien het tijdstip niet verstandig dat ik daar nader op inga."

    • 2 UUR GELEDEN

      Baudet bij Pauw en Jinek

      Wie nu naar NPO 1 kijkt kan zien dat Baudet van Forum voor Democratie liever in het programma Pauw en Jinek optreedt dan in de Tweede Kamer. Hij had dat al aangekondigd. CDA-leider Buma sprak er schande van. PvdA-leider Asscher was ook uitgenodigd door het programma, maar hij wil liever bij het debat aanwezig blijven. Voor journalisten is dat niet zo praktisch:

       Bas Paternotte @baspaternotte

      Ik had een vak moeten leren.

      1 uur geleden

    • 2 UUR GELEDEN

      Na een korte pauze gaat het debat weer door

      Nu zijn premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken aan de beurt. Premier Rutte benadrukt dat het kabinet bij het bepalen van de exacte klimaatmaatregelen zal streven naar draagvlak bij de burgers. Hij verwijst naar april, want dan wordt er pas meer duidelijk. Rutte is heel snel klaar met zijn bijdrage:

       Jeroen Stans @JeroenStans

      Rutte is niet van plan heel lang te spreken, want wil ‘de persconferentie van gister niet nog eens over doen’ in de TK. Noemt Klaver ‘sympathiek’ en de GL-leider is ‘blij.’ ‘We spreken elkaar de 21e’ aldus Klaver. En Rutte is het daarmee eens. #klimaatdebat

      1 uur geleden

      Premier Rutte (VVD)ANP

    • 2 UUR GELEDEN

      Kuzu: kabinet krijgt onvoldoende

      Denk-leider Kuzu vindt dat het kabinet een onvoldoende scoort. De doelstellingen zijn niet realistisch en de kosten worden niet eerlijk verdeeld, zegt hij.

    • 2 UUR GELEDEN

      Kamervoorzitter Arib wil een beetje tempo

      Kamervoorzitter Arib vindt dat de fractievoorzitters al veel te lang aan het woord zijn. Het is al bijna 23.00 uur en premier Rutte moet nog aan het woord komen.

       Jeroen Stans @JeroenStans

      Arib vindt de 1e termijn vd TK (heel) lang duren. Asscher 'Ik zie aan uw houding.....' Arib: 'Ja, dat is een probleem, ik weet het....' Asscher: 'Dat heb ik niet, want nu ik er toch nog ben....' (Asscher heeft Pauw en Jinek afgezegd voor debat.) #klimaatdebat

      2 uur geleden

    • 2 UUR GELEDEN

      Segers is tevreden

      ChristenUnie-leider Segers is tevreden over het klimaatbeleid van het kabinet. "Met deze maatregelen zetten we een grote stap om de aarde door te geven aan volgende generaties en met zorg voor de schepping."

    • 2 UUR GELEDEN

      Asscher meldt zich af voor Pauw en Jinek

      PvdA-leider Asscher kan niet bij de uitzending van Pauw en Jinek zijn omdat het klimaatdebat voorlopig nog niet is afgelopen:

       Lodewijk Asscher @LodewijkA

      Tot mijn spijt ga ik de uitzending van #pauwEnjinek niet halen. Mijn kiezers verwachten van mij dat ik het in het #klimaatdebat voor ze opneem. Ik ben graag bereid morgen alsnog bij #penj aan te schuiven

      2 uur geleden

    • 2 UUR GELEDEN

      Buma: CO2-heffing moet geen banen kosten

      GroenLinksleider Klaver wil van CDA-leider Buma weten hoe de CO2-heffing voor bedrijven er ongeveer uit gaat zien. Maar Buma kan daar nog geen details over geven. Wel waarschuwt hij Klaver voor ongewenste gevolgen van een CO2-heffing. "Ik hoop dat voor u de deur niet open staat voor een systeem dat banen gaat kosten", zegt Buma. Hij vindt dat het kabinet er nu mee aan de slag moet en dat er een verstandige maatregel uit moet komen.

    • 3 UUR GELEDEN

      Wilders: u legt uw lot in de handen van Klaver

      PVV-leider Wilders zegt dat het kabinet zich afhankelijk heeft gemaakt van GroenLinks door partijleider Klaver zijn zin te geven. "U legt uw lot in handen van Jesse Klaver. Daar zit hij, met zijn Jesse-heffing. Waarom heeft u dat gedaan?" vraagt hij aan VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. Volgens Dijkhoff is daar helemaal geen sprake van. De coalitiepartijen hebben de maatregelen genomen omdat ze dat zelf willen, zei hij. Hij vindt het onterecht dat Wilders zegt dat de VVD beter met hem had kunnen onderhandelen.

    • Meer berichten tonen 

    Deel dit liveblog: 

     

     

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 14 maart 2019 @ 00:55
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG KLIMAATDEBAT: KABINET MAAKT DRAAI NA KRITIEK uit de maatschappij en de politiek zelf. Lees onder het artikel voor alle plannen. Opvallend weer dat Baudet FvD weer een heel ander plan te voorschijn tovert, op Twitter o.a. bericht gelezen dat dit een oud plan is uit 2015, dus inmiddels achterhaalt. Nu ja zeker ook weer verkiezingsgunst... net als bij deze #nexitdrammers als FvD en PVV, - zoek eens op Twitter b.v. - desondanks de grote (politieke) ellende omtrent de brexit, zie club http://europese-unie.clubs.nl/ daarvoor o.a. 

    Dit gebeurde er vandaag rond het klimaatakkoord

    Gevolgen voor de burger Dit gebeurde er vandaag rond het klimaatakkoord RTL Nieuws

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Kabinet maakt klimaatdraai, maar duidelijkheid komt pas in april

    VANDAAG, 20:25

    POLITIEK

    Klimaatminister Wiebes en premier Rutte lichten hun nieuwe plannen toe ANP

    Wat gaat Nederland doen om in 2030 bijna de helft minder CO2 uit te stoten dan in 1990? Gaan we dat doel halen? Wat gaat het kosten? En wie gaat dat betalen?

    Die vragen stonden vandaag opnieuw centraal in politiek Den Haag. Daar presenteerden het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving de doorrekeningen van 128 maatregelen uit het Klimaatakkoord dat in december werd gesloten.

    En de antwoorden op de drie laatste vragen? Haalbaarheid: waarschijnlijk niet. Kosten: 1,6-1,9 miljard euro per jaar. Verdeling: fifty-fifty tussen huishoudens en het bedrijfsleven.

    Het CPB rekende bovendien uit dat door de klimaatplannen vooral de lagere- en middeninkomens, gepensioneerden en mensen met een uitkering erop achteruitgaan.

    Kabinet maakt ommezwaai

    Premier Rutte en Klimaatminister Wiebes kwamen in reactie op die berekeningen meteen met een aantal aanpassingen. Ze willen daarbij tegemoetkomen aan de veelgehoorde kritiek dat bedrijven te weinig bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en huishoudens te veel.

    De snelle ommezwaai van het kabinet kwam als een grote verrassing, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Het komt omdat de planbureaus het kabinet een behoorlijk draai om de oren hadden gegeven."

    De belangrijkste aanpassingen van het kabinet:

    • verlaging van de energiebelasting voor burgers vanaf 2020
    • "verstandige" CO2-heffing voor bedrijven
    • voorkomen "oversubsidiëring" van nieuwe elektrische auto's
    • meer "ondersteuning" van de tweedehandsmarkt elektrische auto's
    • geplande verhoging van vaste lasten voor benzine-/ dieselrijders gaat niet door
    • landbouw levert een "grotere bijdrage" in ruil voor extra geld
    • er komt minder CO2-opslag

    Dit alles moet volgens Rutte leiden tot een "eerlijke verdeling". Huishoudens nemen straks een derde van de lasten voor hun rekening, bedrijven twee derde.

    Belangrijk daarbij is om te vermelden dat het CPB ook verwacht dat bedrijven 80 procent van de extra kosten die ze straks moeten maken, zullen afwentelen op de consument. Producten en diensten worden dus sowieso duurder.

    Video afspelen

    02:15

    Rutte: lasten burgers compenseren, lasten bedrijven omhoog

    Toch zijn de reacties in de politiek en van milieuorganisaties en vakbond FNV over het algemeen positief. "We moeten het nu doen met de woorden van Rutte en Wiebes, maar wij zullen het kabinet aan deze woorden houden", zeggen Milieudefensie, Greenpeace, Natuur en Milieu, de Natuur en Milieufederaties en FNV.

    De kans op politieke steun is nu wel veel groter geworden, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Altijd met een slag om de arm, maar de kans op voldoende steun is vandaag echt toegenomen. De angels lijken er wel uit nu."

    Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vrezen dat de plannen de lasten voor het bedrijfsleven te veel doen stijgen. Ze zeggen verder benieuwd te zijn hoe de CO2-heffing er precies uit komt te zien.

    Maar wat alle maatregelen uiteindelijk gaan kosten, zal pas eind april blijken. Het kabinet laat zijn nieuwe voorstellen nu opnieuw doorrekenen en komt dan over anderhalve maand met definitieve klimaatplannen.

    Politiek verslaggevers Marleen de Rooy en Ron Fresen geven in onderstaande video antwoord op vragen over het klimaatakkoord:

    Video afspelen

    22:52

    Jullie vragen over doorrekening klimaatakkoord

    BEKIJK OOK

    Kabinet: minder energiebelasting voor burgers, toch CO2-heffing bedrijven

    Haagse tevredenheid over 'uitgestoken hand' kabinet, PVV gelooft Rutte niet

    Werkgevers: CO2-heffing bedrijven zal leiden tot verlies van banen

    Klimaatakkoord doorgerekend: doelen worden niet gehaald, meevaller totale kosten

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2019-03-14 00:58:26
    handtekeningafbeelding
  • maandag 11 maart 2019 @ 00:42
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, KLIMAATMARS AMSTERDAM, GROTE OPKOMST: 40.OOO DEELNEMERS. Ook een POLITIEKE DISCUSSIE van formaat. Klimaatmars trekt ondanks regen zo'n 40.000 mensen Veel jonge deelnemers, maar ook ouderen, politicei, bn'ers zoas Prinses Irene bijvoorbeeld deden mee. Het is ook een (politieke) discussie en veel wetenschappers die zeker stellen dat de wereld toch verontrustend snel aan het 'opwarmen' is. Maar zijn wij niet allen een beetje ERVARINGSDESKUNDIGEN hierin, elk jaar weer als je wat langer meeloopt al, op Aarde?

    B.v. DE ELFSTEDENTOCHT... de langste periode GEEN gehad tot nu...iedereen roept 'die komt wel weer', en ja hopelijk wel, ooit. KNMI laatst: Al 6 jaar geen STRENGE vorst gehad.

    Nederland heeft al zes jaar geen winter met strenge vorst | NU - Het ...  https://www.nu.nl/.../nederland-heeft-al-zes-jaar-geen-winter-met-strenge-vorst.html

    2 dagen geleden - Voor het zesde jaar op rij is bij het landelijk meetpunt De Bilt geen strenge vorst (-10 graden Celsius) gemeten, melden Weerplaza en ...

    Voor de Elfstedentocht, na een week strenge vorst daar, dan 'gaat het los', ijsmeesters in touw, media ''wanneer komt ie' ja/neen?! Na 14 dagen STRENGE VORST meestal Rayonhoofden, JA OF NEEN die en die dag...Nu al langste tijd niet... KLIMAATVERANDERING nog duidelijker? Popi-jopie politici (die enkeling en vele BELIEVER KIEZERS...) nee hoor, NIETS AAN DE HAND? Zelfs het buitenland nu al: - en zeker de popi-jopie adepten zullen weer roepen: FAKENIEUWS?! De WP wordt aangestuurd door 'duistere krachten'?? b.v... - Zie van Twitterbericht Washington Post:

    Remke Wiekeraad heeft geretweet

     The Washington Post @washingtonpost 1 u

    In the Netherlands, an iconic skating race faces extinction from climate change

    In the Netherlands, ice skating is ‘in the DNA.’ A warming climate could change that.

    The Elfstedentocht, a race more beloved than the Olympics, faces extinction from climate change.

    washingtonpost.com 14 37 65  

    Zie ook onder het commentaar van PIET PAULUSMA hierop...'We kunnen er niet omheen' en 'het duurt niet lang meer voordat mensen er zich meer bewust van worden'? Nu ja, een enkele politicus, BLIJFT VOOR DE WETENSCHAP bewusteloos in dwaling, alleen maar uit en door populaire VERKIEZINGSWINST gedreven? Of een politieke dwaling pur sang weer...? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, NU.nl en Twitter (bronnen)  

    'Ik wil een wereld waar mijn kinderen goed in kunnen opgroeien'

    VANDAAG, 19:02

    BINNENLAND

    GESCHREVEN DOOR

     Heleen Ekker redacteur Binnenland

    Tienduizenden mensen trotseerden vanmiddag de regen om in Amsterdameen mars te lopen om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Ze kwamen uit alle delen van het land. Wat drijft hen? We vroegen het deze vijf betogers.

    Hans de Man komt op voor zijn kleinkinderenNOS / HELEEN EKKER

    Hans de Man uit Heiloo is grootvader van drie kleinzoons. "Mijn jongste is bijna één jaar, de middelste bijna drie, de oudste bijna zes. Ik ben van 'Grootouders voor het klimaat' en loop mee vanwege mijn kleinkinderen", zegt hij.

    Oorspronkelijk komt hij uit Zeeland, en ook dat speelt een rol bij de vraag waarom hij deelneemt aan de klimaatmars. "Ik ben Zeeuw en ik heb de watersnood meegemaakt. En zoals de zaken nu liggen, is dat het perspectief voor mijn kleinkinderen. Wij maken ons grote zorgen om het klimaat."

    Biologiedocent Denise Groeneweg (rechts) probeert zelf veel te doen voor het klimaat HELEEN EKKER / NOS

    Denise Groeneweg is docent en komt uit Utrecht. Ze hoopt dat het lukt om de politiek te overtuigen dat er meer moet gebeuren. "Het gaat helpen als we meer investeren in het openbaar vervoer, als dat goedkoper wordt gemaakt en we daarnaast minder gaan vliegen. Ik denk dat je veel kan overlaten aan de consument, maar het zou ongelooflijk helpen als de overheid het wat gemakkelijker zou maken voor mensen. Ik hoop dat de overheid dat serieus neemt."

    Zelf doet ze veel voor het klimaat, zegt ze. "Ik probeer niet meer te vliegen, ik eet vegetarisch, ik scheid mijn afval. Ik ben biologiedocent in Utrecht en probeer mijn leerlingen er ook veel over te vertellen."

    Amresh Jokhoe wil dat de lasten voor klimaatbeleid eerlijk worden verdeeld HELEEN EKKER / NOS

    Amresh Jokhoe werkt als vrijwilliger en komt ook uit Utrecht. Hij demonstreert samen met een groep anderen. "Ik ben hier om een goed en duidelijk statement te maken dat er echt een keerpunt moet komen in het beleid voor het klimaat."

    Hij vindt vooral dat de kosten van het klimaatbeleid eerlijk verdeeld moeten worden. "Zodat de geldstromen goed lopen, en dat we meer de aarde delen met elkaar. Daarom staan we hier, met iedereen."

    Eline van Diggelen is vanuit Leeuwarden naar Amsterdam gereisd met een bus die rijdt op biodiesel HELEEN EKKER / NOS

    Eline van Diggelen uit Leeuwarden vertelt dat ze met 150 mensen in drie volle bussen uit Friesland is gekomen. De bussen rijden op blauwe diesel, brandstof gemaakt van plantaardige afvalolie. "We zijn hier om de Friese duurzaamheidsstem te laten horen. In Friesland kun je op veertien plekken blauwe diesel tanken, dat is beter voor het klimaat. Het leidt tot veel minder uitstoot."

    Ze is ongerust over de toekomst van haar kinderen. "Waar ik me zorgen om maak, is heel persoonlijk. Wij hebben twee jonge kinderen. Ik wil een wereld waar ze goed in kunnen opgroeien. En dat wil ik ook voor alle andere jonge kinderen wereldwijd."

    Ze hoopt dat er een krachtig signaal uitgaat van de demonstratie. "Volgens mij is het belangrijk dat we de publieke opinie beïnvloeden, en ook het bedrijfsleven en de politiek. Maar we moeten ook bij onszelf te rade gaan hoe we individueel dingen kunnen doen. We hebben maar één planeet, geen tweede, en daar moeten we het mee doen, met elkaar."

    Vwo'ers Boaz, Anaïs en Joshua doen voor de tweede keer mee HELEEN EKKER / NOS

    Boaz Falentijn (15), Anaïs de Jong (14) en Joshua Paans (13) zitten alle drie in 3-vwo in Amsterdam. Anaïs vertelt dat ze ook al meedeed met de scholieren-spijbelactie. Ze wil nu laten zien dat het haar niet ging om het spijbelen zelf. "Als het mij er om ging om vrij te zijn van school, zou ik hier nu niet staan." Ze vindt dat de regering meer moet doen aan het klimaatbeleid. "De trein moet goedkoper worden gemaakt, zodat het aantrekkelijker wordt gemaakt om met het openbaar vervoer te gaan."

    Ook Joshua en Boaz vinden dat de regering het klimaat niet serieus genoeg neemt. Joshua: "Het kabinet wuift het klimaat te veel weg. Ik vind het erg dat er niet genoeg gebeurt. Ik maak me er zorgen over dat de zeespiegel stijgt, dat het warmer wordt, op de langere termijn." Zelf doen ze naar eigen zeggen al het nodige: "We proberen veel te recyclen en zo min mogelijk plastic te gebruiken."

    40.000 deelnemers

    De Klimaatmars in Amsterdam trok vanmiddag naar schatting 40.000 mensen. Ze liepen van de Dam naar het Museumplein. Vanwege de drukte begon de mars eerder dan gepland.

    Op de Dam spraken we eerder nog meer betogers over hun redenen om te demonstreren:

    Video afspelen

    01:12

    'Als we niet oppassen, hebben we straks elke zomer 40 graden'

    BEKIJK OOK

    Klimaatmars trekt ondanks regen zo'n 40.000 mensen

    Deel dit artikel: 

    Maandag 11 maart 2019 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Piet Paulusma: 'Laat mensen tijdens klimaatdiscussie in hun waarde'

    Piet Paulusma: 'Laat mensen tijdens klimaatdiscussie in hun waarde'

    10 maart 2019 10:17 Laatste update: 10 uur geleden

    20 

    Piet Paulusma is ervan overtuigd dat de drastische opwarming van de aarde verontrustend is, maar wil tegelijkertijd een open dialoog met klimaatsceptici voeren.

    "Ik nodig die mensen vaak even uit. Dan laat ik ze alle lijstjes zien van records. Die opwarming is er. Over het menselijke aandeel daarin kun je met elkaar praten, maar laat mensen in hun waarde", zegt hij in de podcastversie van In de auto mettegen NU.nl.

    "Er zijn mensen, én wetenschappers, die daar nou eenmaal anders over denken."

    'Je kan er niet omheen'

    "Voordat ik bij SBS werkte, gaf ik al lezingen waarin die opwarming centraal stond. Ik vertelde toen dat er in het verleden ook klimaatveranderingen hebben plaatsgevonden. Men zegt, ik was er niet bij, dat dit werd veroorzaakt door zware meteorieteninslagen en aardbevingen. Dat er golfbewegingen in het klimaat plaatsvinden, zou best waar kunnen zijn. Maar de aarde is sinds het einde van de jaren tachtig zo snel aan het opwarmen, dat is verontrustend."

    Volgens Paulusma, die zich al decennia met het klimaat en het weer bezighoudt, is het slechts een kwestie van tijd voordat er bij de meerderheid van de mensen een bewustwording ontstaat: "We hebben afgelopen zomer extreme weersomstandigheden meegemaakt. Je kan er niet omheen."

    Paulusma zegt in zijn 23 jaren omvattende carrière als weerman bij SBS6 altijd voldoende ruimte te hebben gehad om de klimaatveranderingen in zijn weerberichten aan te stippen: "Dat gebeurt regelmatig. De gemiddelde SBS-kijker merkt die extremiteiten ook op."

    In de auto met Piet Paulusma: 'Moet pensioen nog bij elkaar harken'

     In de auto met Piet Paulusma: 'Moet pensioen nog bij elkaar harken'

    Door: NU.nl  Beeld: ANP

    20  reacties    

    Lees meer over:

    Media  Piet Paulusma  Entertainmen

     

    Gewijzigd op 2019-03-11 06:24:47
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 13 februari 2019 @ 00:50
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, IVM KLIMAATAKKOORD, ENERGIE ETC. STAAT NEDERLAND ONDERAAN LIJST DUURZAME ENERGIE. Ook hier zien we weer diversen, wetenschappers, politici en vele anderen, media etc. over elkaar heen rollen wat wel en niet waar is. Overigens merken we zelfs vandaag en komende week dát er een kennelijke verhoging, verandering van temperatuur is en komt. Hoewel dit ook wel eens vaker voorkomt, is voorgekomen in januari, februari. Er is dus zéker een groot probleem mogelijk in aantocht voor het hele wereldklimaat, en ja dat kost ´wat geld´ om maar euforistisch te benoemen. maar wel noodzakelijk. Niemand van ons wil hier natte voeten toch. 

    Scholieren gaan door met klimaatprotest na gesprek met Rutte

     GISTEREN, 22:14 IN BINNENLAND, POLITIEK

    De initiatiefnemers van de klimaatmars van vorige week spraken in het Torentje met premier Rutte en minister Wiebes.

    Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter bron

    Nederland onderaan EU-lijst duurzame energie

    VANDAAG, 14:43

    BINNENLANDBUITENLAND

    Windmolens in de Noordzee ANP

    Nederland is van alle EU-landen het verst verwijderd van het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen van 2020. In 2017 kwam 6,6 procent van de in Nederland opgewerkte energie uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Volgend jaar moet dat 14 procent zijn. In geen enkele EU-lidstaat is het gat zo groot.

    Elf lidstaten hebben hun doelstellingen voor 2020 al gehaald, blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistiekbureau van de EU. Koploper Zweden wekt meer dan de helft van de energie op uit duurzame bronnen. Ook Finland, Letland, Denemarken en Oostenrijk zitten boven de 30 procent.

    Op het lijstje met landen die het verst van hun doelstelling verwijderd zijn, wordt Nederland gevolgd door Frankrijk en Ierland. Luxemburg haalde in 2017 weliswaar nog minder energie uit hernieuwbare bronnen dan Nederland (6,4 procent), maar heeft met 11 procent een lagere doelstelling voor volgend jaar. De doelstellingen zijn per land afhankelijk van hun uitgangspunt en economisch potentieel.

    Nederland traditioneel laag

    Nederland, van oudsher een olie- en gasland, staat al jaren laag op het EU-lijstje. In 2014 eindigde ons land met 5,5 procent voorlaatste, één plaats boven Frankrijk.

    In 2017 voorspelde de Europese Commissie al dat Nederland de doelstellingen van 2020 niet ging halen. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken stelde toen dat de commissie zich had gebaseerd op oude cijfers.

    Nederland verwacht de achterstand in duurzame energie te gaan inlopen met onder meer de bouw van grote windmolenparken op zee. Die windmolenparken worden pas na 2020 opgeleverd en tellen daarom nog niet mee voor de Europese doelstellingen in 2020.

    De EU heeft afgesproken dat in de hele unie volgend jaar een vijfde van de energie duurzaam moet worden opgewekt. In 2017 was dat 17,5 procent. Voor 2030 is de doelstelling 32 procent.

    Wat is duurzame energie? En wat is het verschil tussen 'groene' en 'grijze' energie? NPO Focus legt het uit in deze special: https://npofocus.nl/artikel/7490/wat-is-groene-energie

    BEKIJK OOK

    Klimaatdoel is haalbaar, maar Nederland zit nu nog in Europese achterhoede

    'Ook Nederland heeft een Energiewende nodig'

    Europees rapport: Nederland gaat energiedoelstellingen niet halen

    Nederland bijna hekkensluiter op duurzaamheidslijsten

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-02-13 00:51:16
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 12 februari 2019 @ 00:54
    #8
    reactie op (#7) herman_dad

    Goedemorgen, KLIMAATVERANDERING zeker een maatschappelijk belang voor allen. EN KENNELIJK IS ER TOCH IETS AAN DE HAND DAARMEDE. Op Nova Zembla nu zijn een groot aantal ijsberen die een dorp zijn binnengetrokken op zoek naar voedsel, kennelijk verdreven doordat het ijs op de Noordpool aan het smelten is door een hogere Aard-temperatuur, o.a. en het klimaat is aan het veranderen dus. En zo zijn er tal van wetenschappelijke AANWIJZINGEN en maakt de wereld(politiek) zich terecht zorgen en moeten er maatregelen worden genomen?!   

    Alleen één man in de politiek, Baudet van FvD, houdt hardnekkig vol dat er feitelijk helemaal geen klimaatverandering is en we daar dus geen geld aan moeten uitgeven, geen zorgen maken? Ach ja, verkiezingen zijn in aantocht, maar welke kiezer denkt hier wél over na en ook de wetenschap wel geloofd? Doordenkertje, volksverlakkerij van of de wetenschap óf deze politicus? wink

    Homo sapiens#COWP#FBPEHomo sapiens#COWP#FBPE @Homosap97831912 â€‹6 u

    Kijk en nu zal Baudet wel zeggen dat er helemaal geen klimaatverandering is, we zien allemaal BEREN op onze weg...en toch van (link: http://NU.nl) NU.nl: (link: https://www.nu.nl/dieren/5736480/klimaatverandering-mogelijke-oorzaak-van-invasie-ijsberen-op-nova-zembla.html) nu.nl/dieren/5736480… zie ook veel meer over FvD en achtergrond: (link: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum/topic/7051127_forum-voor-democratie-artikelen) …ijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum/topic/70…

    Afbeelding

    Klimaatjongeren spijbelen deze week niet maar praten met Rutte en Wiebes

     GISTEREN, 07:54 IN BINNENLAND

    Meer stakingen sluit Youth for Climate niet uit. "Nu willen we eerst in gesprek met ze gaan, en op basis daarvan bepalen of we weer gaan staken en wanneer."

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Autoriteiten schieten bewoners Nova Zembla te hulp bij 'ijsberen-invasie'

    VANDAAG, 18:18

    BUITENLAND

    muah_irinaelis

    Novaya Zemlya

    ðŸÂ”ï¸ÂÐ‘елый медведь - хозяин архипелага! ðŸŒÂ Может заглянуть и без приглашения!)))) #новаяземля #северноесияние #белыймедведь #полярныймедведь #красота #жизньнакрайнемсевере #север #остров #архипелаг #russia #newland #beauty #north #borealis #polarlights #myworld

    1 WEEK GELEDEN

    De autoriteiten op Nova Zembla, in het uiterste noorden van Rusland, hebben maatregelen genomen tegen de tientallen ijsberen die bewoners lastigvallen. Inmiddels is een aantal dieren weggejaagd, zegt een lokale bestuurder tegen Russische media.

    Afgelopen zaterdag riepen de autoriteiten de noodtoestand uit op Nova Zembla, omdat zeker vijftig ijsberen rondliepen in en rond Beloesja Goeba, het grootste dorp op de eilandengroep met ongeveer 2000 inwoners.

    Op beelden die dorpelingen op sociale media plaatsten, is te zien dat de dieren in afval wroeten en een appartementencomplex binnenlopen. Sommige ijsberen vielen mensen aan.

    Zie video in oorpsronkelijke artikel

    Een ijsbeer liep een appartementencomplex in

    De eilandbewoners zeggen dat ze in het verleden vaker ijsberen hebben zien lopen, maar nooit in zulke grote groepen. Sommige dorpelingen durfden hun huis niet meer uit.

    De afgelopen dagen hebben de autoriteiten bewoners begeleid die hun kinderen naar de crèche brachten. Ook de militairen die in het dorp wonen, werden met een beveiligd transport naar de basis in de buurt gebracht.

    Pogingen de dieren weg te jagen, zijn deels geslaagd, vertelt een lokale bestuurder aan Russische media. Inmiddels lopen er nog minder dan vijftig ijsberen bij het dorp. Door het winterse weer is het moeilijk te zeggen hoeveel het er precies zijn.

    'Gevolg van klimaatverandering'

    De ijsbeer is een bedreigde diersoort in Rusland en dus is het afschieten van de dieren verboden. Toch overwegen de lokale autoriteiten deze maatregel als de groep bij het dorp niet kleiner wordt.

    De Russische afdeling van het Wereld Natuur Fonds zegt dat het deels aan klimaatverandering te wijten is dat de ijsberen nu in zulke grote getale naar Beloesja Goeba zijn getrokken. Mogelijk kunnen ze moeilijker voedsel vinden in hun leefgebied.

    Nova Zembla ligt boven de poolcirkel, in de Barentszzee en de Noordelijke IJszee NOS

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2019-02-12 00:54:58
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 08 februari 2019 @ 00:58
    #7
    reactie op (#6) herman_dad

    Goedemorgen, SCHOLIERENPROTEST TEGEN 'KLIMAATBELEID' REGERING vandaag. Volgens premier Rutte 'doen we al veel aan klimaat' en zegt tegen de jongeren, we kunnen nu niet meer doen. Opvallend was vanavond hierbij weer het optreden van Baudet (FvD) in 'Jinek', die geheel tegen vele wetenschappers in - Wetenschappers over klimaatspijbelaars: 'Ze hebben gelijk' - beweerde dát dit allemaal onzin is, dat het klimaat veranderd en dat de mensheid, alle leven op Aarde hierbij gevaar loopt met de voortgang op Aarde als eer geen maatregelen worden genomen. Een aanwezige journalist sprak hem hierover ook op aan. Hij gaat echter maar door met zijn beweringen, ter verkiezingsgunst. Velen (potentiele kiezers) geloven hem daarin in plaats van de wetenschap... Er is geen eigenwijzere diersoort op Aarde dan de Homo sapiens en soms en vooral in de POLITIEK... sad Het enige waarin het gelijk is, CO-2 heeft de hele natuur nodig om te 'leven', dus CO-2 uitstoot niet verminderen, de overige adviezen van wetenschappers wél ter harte nemen.  

    Eminence Grise Paul R. van den Berg vinden dit leuk

    Marcel Hulspas Marcel Hulspas @Marcelhulspas 6 u

    Televisie hóéft niet saai te zijn maar waarom, Jinek, nodig je voor een debat over klimaatverandering in godsnaam de volstrekte know-nothing Baudet uit? 18 20 103

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUW Twitter (bron)

    Rutte tegen jongeren: 'We doen al veel aan klimaat, vraag niet meer'

    VANDAAG, 15:09

    POLITIEK

    ANP

    Premier Rutte noemt het klimaatprotest van jongeren 'fantastisch', maar vindt dat ze verdergaande maatregelen niet kunnen vragen van het kabinet.

    Nederland wil heel veel doen aan het klimaat, in vergelijking met andere Europese landen, stelt Rutte. Het gaat om CO2-reductie in 2030. "Jongens, wat wil je nog meer?", zegt hij in een reactie op ruim 10.000 'klimaatspijbelaars' op het Haagse Malieveld. "Je kunt onmogelijk meer vragen."

    Video afspelen

    00:53

    Rutte: Het klimaatprotest is fantastisch, maar vraag niet te veel

    Touw trekken

    De premier wil de bijeenkomst niet zien als een "race" wie het meeste doet voor het klimaat. "Laten we samen aan het touw trekken", zegt Rutte. "In plaats van elkaar de maat te nemen." Rutte heeft zelf niet veel meegekregen van de lange stoet langs de Hofvijver, tegenover het Torentje waar zijn werkruimte is. Hij had allerlei afspraken.

    Minister Wiebes van Economische Zaken, verantwoordelijk voor de Nederlandse klimaatmaatregelen, vindt het begrijpelijk dat de jongeren demonstreren. "Ik snap het wel. Het is meer hun klimaat dan het onze."

    BEKIJK OOK

    Duizenden klimaatspijbelaars lopen protestmars door Den Haag

    Wetenschappers over klimaatspijbelaars: 'Ze hebben gelijk'

    Klimaatspijbelaars: 'Volgende week willen we jullie weer zien'

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-02-08 07:14:54
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 06 februari 2019 @ 01:00
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, RUTTE: 31 JAAR DE TIJD VOOR (-)?? HET KLIMAAT, VOOR ALLEN, ALLE HOMO SAPIENS en de voortgang van al het leven op deze planeet van het grootste belang. Maar de POLITIEK moet er wereldwijd 'democratisch' over beslissen, en dát INSTITUUT NU, is wel de minst aangewezen instelling om daarover een levensreddend besluit te nemen? De POLITIEK is de grootste splijtzwam tussen dezelfde mens op Aarde en levensgevaarlijk vóór de mens. En zeker en vooral soms óók de 'nieuwe verlichting', nieuwe politieke partijen die het wel weer éven zullen doen..?!! surprise Deze partijen zijn vaak uit op alleen maar nóg meer verdeeldheid en splijting van de gehele mensheid. 'Grenzen dicht' en geen of nauwelijks nog samenwerking met andere landen' (uit de EU? ZIE DE ELLENDE BREXIT!)... is bijvoorbeeld zo'n loze (verkiezings)kreet. En het KLIMAAT LAAT ZICH NIET DWINGEN in landen, grenzen, staten, nationaliteiten!... Doordenkertje,kiss zo voor de verkiezingen?   

    Dit ONGELOOFLIJK BELANGRIJKE onderwerp nu moet door een wereldregering eigenlijk worden behandeld, en in feite is er maar één oplossing voor, zoals omschreven in het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... een algehele totale verandering van de wijze van leven, werken, wonen en doen op Aarde..zelfs. Leest u zelf de oplossingen daar eens?!

    EN DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST: 

    Klimaatspijbelen of niet? 'Ik ga wel, maar moet uren nakomen'

     GISTEREN, 20:01 IN BINNENLAND

    Wel of niet wegblijven van school om te gaan demonstreren voor het klimaat komende donderdag? Voor sommige leerlingen is het een dilemma, anderen zijn er al uit.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Rutte: we hebben 31 jaar de tijd voor de energie- en klimaattransitie

    VANDAAG, 22:59

    POLITIEK

    Video afspelen

    00:37

    Rutte benadrukt dat er wel tijd is om over te stappen op duurzame energie

    Premier Rutte ziet geen reden om gehaast klimaatmaatregelen voor te stellen als niet duidelijk is wat de gevolgen zijn. Hij reageert daarmee op de kritiek van de linkse oppositie in het klimaatdebat dat het kabinet niets doet en geen beslissingen durft te nemen.

    Rutte: "Ik begrijp best dat we elkaar tot de verkiezingen op 20 maart nog de maat gaan nemen. Maar tegelijk hebben we 31 jaar de tijd om deze transitie door te maken." Hij doelt op de doelstelling van 95 procent CO2-reductie in 2050. Het eerstvolgende doel is een reductie van 49 procent in 2030.

    CO2-lekkage

    Voor Nederland is het belangrijk om naar Europese en internationale ontwikkelingen te kijken en samen op te trekken met andere landen, zegt Rutte. Hij wijst op de risico's van eenzijdige Nederlandse maatregelen, zoals "CO2-lekkage".

    Daarvan is sprake als Nederland relatief schone bedrijven met te hoge belastingen of te strenge regels "wegjaagt" naar het buitenland, waar die bedrijven dan juist met meer CO2-uitstoot gaan produceren. Of als Nederland eigen energiebronnen schrapt maar dan juist 'vuilere' energie in het buitenland moet inkopen. Ook wil Rutte niet dat het klimaatbeleid in Nederland banen kost.

    Consensus

    Rutte hoopt in april en mei consensus te kunnen bereiken met een groot deel van de Tweede Kamer. Dan zijn de doorrekeningen van het concept-klimaatakkoord klaar, heeft het kabinet daar keuzes uit gemaakt en gaan de 'echte' politieke debatten plaatsvinden.

    Hij is daar optimistisch over: "Het zou zomaar kunnen dat dat met een draagvlak kan van meer dan 100 zetels. En dat we dan met deze partijen vooruit kunnen kijken naar een transitie die 11 en uiteindelijk 31 jaar gaat duren."

    BEKIJK OOK

    Tweede Kamer debatteert over klimaatakkoord, maar veel is nog onzeker

    Klimaatdebat mét politieke kopstukken maar 'zonder echt vuurwerk'

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2019-02-06 01:04:38
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 26 januari 2019 @ 00:51
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLAND HAALT DE KLIMAATDOELEN 2020 NIET volgens het Planbureau Leefomgeving. De verdeeldheid tussen de organisaties, politiek en vele andere oorzaken. We zijn ook een wereld met een uitzichtloze en geheel INEFFICIENT georganiseerde maatschappij dat op den duur funest zal zijn voor de gehele planeet en al het leven daarop. We kunnen dat NU al, niet morgen of overmorgen, TE LAAT(?), gaan veranderen ten goede. HOE DAN? Dat leest u in het boek weer Van Homo sapiens naar homo galacticus, dát er nog een 'weg terug is' of vóóruit dan, GAAT U OOK MEE? Lees het dan eens, vooral ook U POLITICI, maar in feite ALLEN...Homo sapiens zijnde.  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Planbureau Leefomgeving: Nederland haalt klimaatdoelen van 2020 niet

    VANDAAG, 12:33

    AANGEPAST OM 13:38

    BINNENLANDPOLITIEK

    Kolencentrale in Amsterdam ANP

    Nederland gaat een aantal klimaatdoelen voor volgend jaar niet halen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in de nota Kortetermijnraming voor emissies en energie in 2020.

    Die conclusie komt niet als een verrassing. Eerder deze week lekte al uit dat er een extra besparing van negen megaton CO2-uitstoot nodig is om volgend jaar aan de 25-procentseis te kunnen voldoen.

    Urgenda

    Die eis werd in oktober in hoger beroep bevestigd door het hof in de Urgenda-zaak en komt erop neer dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 een kwart minder moet zijn dan in 1990.

    Dat gaat niet lukken. Volgens het PBL wordt het waarschijnlijk 21 procent minder ten opzichte van 1990, maar het bureau houdt rekening met een bepaalde marge. Dat betekent in het gunstigste geval een daling met 24 procent, maar het kan ook tegenvallen en dan wordt het mogelijk niet meer dan 17 procent, schrijft het PBL.

    Het gerechtshof stelde in de Urgenda-zaak al dat een onzekerheidsmarge niet acceptabel is. In de praktijk betekent dit dat het kabinet niet lager mag uitkomen dan 25 procent reductie, en dus rekening moet houden met tegenvallers.

    Hernieuwbare energie

    Het PBL schrijft ook dat het aandeel hernieuwbare energie in 2020 naar verwachting uitkomt op zo'n 12 procent. Het doel dat de EU heeft afgesproken is 14 procent.

    Ook een derde doel is niet in beeld. De energiebesparing in 2020 blijft waarschijnlijk ook onder de norm die is afgesproken.

    Dat de doelen niet worden gehaald heeft een aantal oorzaken, zegt het Planbureau in een toelichting. Zo gaat de transitie van vuile energie naar schone energie langzamer dan zou moeten en stoten we door de aantrekkende economie meer broeikasgassen uit en stijgt ook het energieverbruik.

    Door de mand gevallen

    Milieuorganisatie Greenpeace doet naar aanleiding van de cijfers een oproep aan premier Rutte om per direct vier kolencentrales te sluiten en "de grote vervuilers aan te pakken". Volgens Greenpeace is "het zelfbenoemde groenste kabinet ooit" genadeloos door de mand gevallen.

    Greenpeace noemt het onacceptabel dat het kabinet zegt dat het Urgenda-vonnis niet meer haalbaar is. "De rechtsstaat is in het geding", zegt woordvoerder Faiza Oulahsen.

    Ook Natuur & Milieu is duidelijk: het kabinet kan niets anders doen dan maatregelen aankondigen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. "Vandaag moeten er knopen worden doorgehakt", zegt directeur Marjolein Demmers. "Er zijn genoeg effectieve maatregelen die snel uit te voeren zijn."

    Daarbij denkt Demmers aan het sluiten van drie kolencentrales, het verminderen van de maximum snelheid naar 100 km en het terugbrengen van het aantal varkens.

    BEKIJK OOK

    'Kabinet gaat 'Urgenda-klimaatdoelen' voor 2020 niet halen'

    Extra 'klimaat-tegenslag' kabinet; 9 megaton meer CO2-reductie nodig

    Rutte: bedrijfsleven moet fair meebetalen aan klimaatmaatregelen

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 13 januari 2019 @ 00:48
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, POLITIEKE ONENIGHEID OVER 'KLIMAATAKKOORD' in coalitie? VVD, DIJKHOFF wil dit akkoord nu TOCH WEER HERZIEN? In ieder geval grote kritiek op partners D66 EN CU. Ook BINNEN de VVD zelf roept dit weer verdeeldheid op. Ook hier kunnen we weer spreken van een grote algemene POLITIEKE BLUNDER? 

    Terwijl het klimaat wereldwijd voor allen, alle 7 miljard bewoners van groot belang is zelfs voor de voortgang van al het leven op Aarde, BEWIJST HET OOK HIER WEER DAT HET INSTITUUT POLITIEK de grootste splijtzwam en onderlinge discriminatie is die 'we' de mens ZELF heeft geschapen en is aan het einde van 'haar' levensduur .. . lees ook eens het boek Van Homo sapiens naar homo galactius... etc...! Het boek krijgt steeds meer 'gelijk'? Geld, (politieke)macht en in zekere zin 'het geloof' in grote algemeenheid leiden onherroepelijk tot de vernietiging van al het leven op de planeet...TENZIJ we de aanbevelingen in het boek... zie, lees daar!!      

    Dijkhoff neemt afstand van 'klimaatdrammer' Jetten

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Voorzitter groene VVD'ers: boodschap van Dijkhoff niet goed

    GISTEREN, 20:19

    BINNENLANDPOLITIEK

    NIEUWSUUR

    "De boodschap van Klaas Dijkhoff is niet goed. Hij had moeten zeggen dat het klimaatakkoord een uitdaging is", zegt VVD'er Gijs Dröge. Hij is voorzitter en tevens oprichter van Liberaal Groen, het netwerk binnen de VVD dat een duurzame economische groei voorstaat.

    Liberaal Groen kwam vandaag in Nijmegen bijeen voor een Nieuwjaarsseminar waar werd gesproken over de verduurzaming van politiek en beleid. Dröge denkt dat Dijkhoff met zijn verhaal komt omdat hij bang is voor de kiezer of de gele hesjes. "Misschien is dat het. Of het is voor de FvD-kiezer of de PVV-kiezer? Ik weet het niet."

    Uitdaging

    Dijkhoff verraste vandaag politiek Den Haag met zijn uitspraken dat de kans dat het klimaatakkoord letterlijk wordt uitgevoerd nihil is. Volgens hem is het niet zo "dat de politiek bij het kruisje tekent", zoals sommige partijen in de Tweede Kamer volgens hem lijken te willen.

    "Gewone mensen" zijn te weinig gehoord aan de zogenoemde klimaattafels waar belangenclubs de plannen bedachten, zegt Dijkhoff vandaag in een interview met de Telegraaf. "Er hebben mensen een akkoord met zichzelf gesloten en dat hebben ze aan de politiek overhandigd. Het zijn adviezen. Het werk begint voor mij pas nu", aldus Dijkhoff.

    Dröge: "Natuurlijk weten we het nog niet allemaal, maar dat we hoe dan ook iets moeten doen, dat is de uitdaging. En dat gaat ons allemaal geld en moeite kosten. Dat is het echte verhaal."

    Het afgelopen jaar hebben meer dan honderd organisaties onderhandeld over een klimaatakkoord voor Nederland. Met de maatregelen die aan vijf verschillende 'tafels' bedacht en uitonderhandeld zijn, moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent zijn gedaald.

    In juni was Dijkhoff nog wel "trots" op de klimaatwet, zo twitterde hij. In die wet wordt vastgelegd dat er iets moet gebeuren tegen klimaatverandering, en dat doelen worden gesteld die veel kabinetsperiodes overstijgen.

    Klaas Dijkhoff

    @dijkhoff

    Samen met @DilanYesilgoz trots op Klimaatwet die vandaag door 7 politieke partijen ondertekend is. Goed voor Nederland. Meer weten?👉 https://t.co/4ee301PYB0

    7 maanden geleden

    D66-fractieleider Rob Jetten gaat ervan uit dat de VVD zich houdt aan de afspraken in het klimaatakkoord. "De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord."

    VVD-senator Annemarie Jorritsma is wel blij met de uitspraken van Dijkhoff. "Volgens mij zegt hij precies wat we allemaal vinden. En dat is dat we niet bij het kruisje tekenen."

    Drammen

    Ook VVD'er Jan Keunen is niet erg geschrokken van de terugtrekkende bewegingen van Dijkhoff. "Hij zegt dat we niet moeten drammen. Dat vind ik een goede zaak. Zeker niet drammen op een belangrijk thema als het klimaat. De nuance is dat we pragmatisch en praktisch zijn."

    Dijkhoff noemt in het interview behalve zijn coalitiegenoten van D66 en ChristenUnie ook GroenLinks-leider Jesse Klaver een "drammer" over het klimaat. "Als Jesse Klaver op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja."

    Dijkhoff denkt dat de coalitieonderhandelingen over het akkoord nog pittig kunnen worden. Uiteindelijk zou de samenwerking in het kabinet daar wat hem betreft zelfs op stuk kunnen lopen. Dijkhoff: "Als het alternatief wordt dat ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen."

    Wat ging er vooraf aan het klimaatakkoord? En heeft het akkoord wel zin? In deze special zet NPO Focus de feiten op een rijtje.

    Video afspelen

    06:13

    Verbazing na uitspraken Dijkhoff over het klimaatakkoord

    BEKIJK OOK

    Coalitie lijkt verdeeld over het klimaatakkoord

    Dijkhoff neemt afstand van 'klimaatdrammer' Jetten

    Deel dit artikel: 

    Nieuwsuur

    handtekeningafbeelding