Goedemorgen, KLIMAATMARS AMSTERDAM, GROTE OPKOMST: 40.OOO DEELNEMERS. Ook een POLITIEKE DISCUSSIE van formaat. Klimaatmars trekt ondanks regen zo'n 40.000 mensen Veel jonge deelnemers, maar ook ouderen, politicei, bn'ers zoas Prinses Irene bijvoorbeeld deden mee. Het is ook een (politieke) discussie en veel wetenschappers die zeker stellen dat de wereld toch verontrustend snel aan het 'opwarmen' is. Maar zijn wij niet allen een beetje ERVARINGSDESKUNDIGEN hierin, elk jaar weer als je wat langer meeloopt al, op Aarde?
B.v. DE ELFSTEDENTOCHT... de langste periode GEEN gehad tot nu...iedereen roept 'die komt wel weer', en ja hopelijk wel, ooit. KNMI laatst: Al 6 jaar geen STRENGE vorst gehad.
2 dagen geleden - Voor het zesde jaar op rij is bij het landelijk meetpunt De Bilt geen strenge vorst (-10 graden Celsius) gemeten, melden Weerplaza en ...
Voor de Elfstedentocht, na een week strenge vorst daar, dan 'gaat het los', ijsmeesters in touw, media ''wanneer komt ie' ja/neen?! Na 14 dagen STRENGE VORST meestal Rayonhoofden, JA OF NEEN die en die dag...Nu al langste tijd niet... KLIMAATVERANDERING nog duidelijker? Popi-jopie politici (die enkeling en vele BELIEVER KIEZERS...) nee hoor, NIETS AAN DE HAND? Zelfs het buitenland nu al: - en zeker de popi-jopie adepten zullen weer roepen: FAKENIEUWS?! De WP wordt aangestuurd door 'duistere krachten'?? b.v... - Zie van Twitterbericht Washington Post:
Remke Wiekeraad heeft geretweet
The Washington Post @washingtonpost

In the Netherlands, an iconic skating race faces extinction from climate change
In the Netherlands, ice skating is ‘in the DNA.’ A warming climate could change that.
The Elfstedentocht, a race more beloved than the Olympics, faces extinction from climate change.
washingtonpost.com 14 37 65
Zie ook onder het commentaar van PIET PAULUSMA hierop...'We kunnen er niet omheen' en 'het duurt niet lang meer voordat mensen er zich meer bewust van worden'? Nu ja, een enkele politicus, BLIJFT VOOR DE WETENSCHAP bewusteloos in dwaling, alleen maar uit en door populaire VERKIEZINGSWINST gedreven? Of een politieke dwaling pur sang weer...?
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, NU.nl en Twitter (bronnen)
'Ik wil een wereld waar mijn kinderen goed in kunnen opgroeien'
VANDAAG, 19:02
BINNENLAND
GESCHREVEN DOOR
Heleen Ekker redacteur Binnenland
Tienduizenden mensen trotseerden vanmiddag de regen om in Amsterdameen mars te lopen om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Ze kwamen uit alle delen van het land. Wat drijft hen? We vroegen het deze vijf betogers.

Hans de Man komt op voor zijn kleinkinderenNOS / HELEEN EKKER
Hans de Man uit Heiloo is grootvader van drie kleinzoons. "Mijn jongste is bijna één jaar, de middelste bijna drie, de oudste bijna zes. Ik ben van 'Grootouders voor het klimaat' en loop mee vanwege mijn kleinkinderen", zegt hij.
Oorspronkelijk komt hij uit Zeeland, en ook dat speelt een rol bij de vraag waarom hij deelneemt aan de klimaatmars. "Ik ben Zeeuw en ik heb de watersnood meegemaakt. En zoals de zaken nu liggen, is dat het perspectief voor mijn kleinkinderen. Wij maken ons grote zorgen om het klimaat."

Biologiedocent Denise Groeneweg (rechts) probeert zelf veel te doen voor het klimaat HELEEN EKKER / NOS
Denise Groeneweg is docent en komt uit Utrecht. Ze hoopt dat het lukt om de politiek te overtuigen dat er meer moet gebeuren. "Het gaat helpen als we meer investeren in het openbaar vervoer, als dat goedkoper wordt gemaakt en we daarnaast minder gaan vliegen. Ik denk dat je veel kan overlaten aan de consument, maar het zou ongelooflijk helpen als de overheid het wat gemakkelijker zou maken voor mensen. Ik hoop dat de overheid dat serieus neemt."
Zelf doet ze veel voor het klimaat, zegt ze. "Ik probeer niet meer te vliegen, ik eet vegetarisch, ik scheid mijn afval. Ik ben biologiedocent in Utrecht en probeer mijn leerlingen er ook veel over te vertellen."

Amresh Jokhoe wil dat de lasten voor klimaatbeleid eerlijk worden verdeeld HELEEN EKKER / NOS
Amresh Jokhoe werkt als vrijwilliger en komt ook uit Utrecht. Hij demonstreert samen met een groep anderen. "Ik ben hier om een goed en duidelijk statement te maken dat er echt een keerpunt moet komen in het beleid voor het klimaat."
Hij vindt vooral dat de kosten van het klimaatbeleid eerlijk verdeeld moeten worden. "Zodat de geldstromen goed lopen, en dat we meer de aarde delen met elkaar. Daarom staan we hier, met iedereen."

Eline van Diggelen is vanuit Leeuwarden naar Amsterdam gereisd met een bus die rijdt op biodiesel HELEEN EKKER / NOS
Eline van Diggelen uit Leeuwarden vertelt dat ze met 150 mensen in drie volle bussen uit Friesland is gekomen. De bussen rijden op blauwe diesel, brandstof gemaakt van plantaardige afvalolie. "We zijn hier om de Friese duurzaamheidsstem te laten horen. In Friesland kun je op veertien plekken blauwe diesel tanken, dat is beter voor het klimaat. Het leidt tot veel minder uitstoot."
Ze is ongerust over de toekomst van haar kinderen. "Waar ik me zorgen om maak, is heel persoonlijk. Wij hebben twee jonge kinderen. Ik wil een wereld waar ze goed in kunnen opgroeien. En dat wil ik ook voor alle andere jonge kinderen wereldwijd."
Ze hoopt dat er een krachtig signaal uitgaat van de demonstratie. "Volgens mij is het belangrijk dat we de publieke opinie beïnvloeden, en ook het bedrijfsleven en de politiek. Maar we moeten ook bij onszelf te rade gaan hoe we individueel dingen kunnen doen. We hebben maar één planeet, geen tweede, en daar moeten we het mee doen, met elkaar."

Vwo'ers Boaz, Anaïs en Joshua doen voor de tweede keer mee HELEEN EKKER / NOS
Boaz Falentijn (15), Anaïs de Jong (14) en Joshua Paans (13) zitten alle drie in 3-vwo in Amsterdam. Anaïs vertelt dat ze ook al meedeed met de scholieren-spijbelactie. Ze wil nu laten zien dat het haar niet ging om het spijbelen zelf. "Als het mij er om ging om vrij te zijn van school, zou ik hier nu niet staan." Ze vindt dat de regering meer moet doen aan het klimaatbeleid. "De trein moet goedkoper worden gemaakt, zodat het aantrekkelijker wordt gemaakt om met het openbaar vervoer te gaan."
Ook Joshua en Boaz vinden dat de regering het klimaat niet serieus genoeg neemt. Joshua: "Het kabinet wuift het klimaat te veel weg. Ik vind het erg dat er niet genoeg gebeurt. Ik maak me er zorgen over dat de zeespiegel stijgt, dat het warmer wordt, op de langere termijn." Zelf doen ze naar eigen zeggen al het nodige: "We proberen veel te recyclen en zo min mogelijk plastic te gebruiken."
40.000 deelnemers
De Klimaatmars in Amsterdam trok vanmiddag naar schatting 40.000 mensen. Ze liepen van de Dam naar het Museumplein. Vanwege de drukte begon de mars eerder dan gepland.
Op de Dam spraken we eerder nog meer betogers over hun redenen om te demonstreren:
Video afspelen
01:12
'Als we niet oppassen, hebben we straks elke zomer 40 graden'
BEKIJK OOK

Klimaatmars trekt ondanks regen zo'n 40.000 mensen
Deel dit artikel:
Maandag 11 maart 2019
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Piet Paulusma: 'Laat mensen tijdens klimaatdiscussie in hun waarde'
10 maart 2019 10:17 Laatste update: 10 uur geleden
20
Piet Paulusma is ervan overtuigd dat de drastische opwarming van de aarde verontrustend is, maar wil tegelijkertijd een open dialoog met klimaatsceptici voeren.
"Ik nodig die mensen vaak even uit. Dan laat ik ze alle lijstjes zien van records. Die opwarming is er. Over het menselijke aandeel daarin kun je met elkaar praten, maar laat mensen in hun waarde", zegt hij in de podcastversie van In de auto mettegen NU.nl.
"Er zijn mensen, én wetenschappers, die daar nou eenmaal anders over denken."
'Je kan er niet omheen'
"Voordat ik bij SBS werkte, gaf ik al lezingen waarin die opwarming centraal stond. Ik vertelde toen dat er in het verleden ook klimaatveranderingen hebben plaatsgevonden. Men zegt, ik was er niet bij, dat dit werd veroorzaakt door zware meteorieteninslagen en aardbevingen. Dat er golfbewegingen in het klimaat plaatsvinden, zou best waar kunnen zijn. Maar de aarde is sinds het einde van de jaren tachtig zo snel aan het opwarmen, dat is verontrustend."
Volgens Paulusma, die zich al decennia met het klimaat en het weer bezighoudt, is het slechts een kwestie van tijd voordat er bij de meerderheid van de mensen een bewustwording ontstaat: "We hebben afgelopen zomer extreme weersomstandigheden meegemaakt. Je kan er niet omheen."
Paulusma zegt in zijn 23 jaren omvattende carrière als weerman bij SBS6 altijd voldoende ruimte te hebben gehad om de klimaatveranderingen in zijn weerberichten aan te stippen: "Dat gebeurt regelmatig. De gemiddelde SBS-kijker merkt die extremiteiten ook op."

In de auto met Piet Paulusma: 'Moet pensioen nog bij elkaar harken'
Door: NU.nl Beeld: ANP
20 reacties
Lees meer over:
Media Piet Paulusma Entertainmen