Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: VANDAAG DE GROTE BOERENDEMONSTRATIE TEGEN HET LANDBOUWBELEID, stikstof en vooral de (bijna) gedwongen sluiting kennelijk van bedrijven opgelegd door 'Den Haag', DE POLITIEK.
EUROPA: En ook in Europa meer protesten in Vlaanderen bijvoorbeeld idem en weer het volgend probleem?
Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)
UPDATE 26-06-22 02.00 uur: De boeren 'excuses'aanbieden? En VVD Kamerlid stapt over naar BBB, deze heeft dan nu 2 zetels in de Kamer....Oplaat is zelf van huis uit agraier.
UPDATE 24-06-22 02.00 uur: Het grote POLITIEKE DEBAT GISTEREN over de klimaatproblemen een aantal berichten aanvulling en ook HIER WEER polarisatie in de politiek nemen hand over hand toe, zie ook andere artikel daarover!
-
Kamer teleurgesteld in boerenplan minister Staghouwer • 'dikke onvoldoende'
-
Van der Wal begrijpt ophef stikstofplan, Staghouwer moet 'broddelwerk' overdoen
-
Regeringspartijen botsen over uitvoering stikstofplannen door provincies
In het Kamerdebat over de stikstofplannen van het kabinet zijn soms scherpe tegenstellingen.
-
Stikstofdebat in de Kamer: plan zal ondanks kritiek standhouden
NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 12:53 • AANGEPAST VANDAAG, 13:03
Europese Commissie wil gebruik pesticiden gehalveerd hebben in 2030
Het pesticidegebruik in de EU moet in 2030 ver zijn teruggedrongen AFP
Op de dag dat boeren massaal tegen de stikstofmaatregelen protesteren, komt de Europese Commissie met voorstellen die eveneens gevolgen hebben voor de landbouwsector. Brussel wil dat het gebruik van pesticiden in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2016. Daarnaast moet er een verbod komen op het gebruik van alle pesticiden op 'gevoelige' plekken als speeltuinen, parken en andere plekken om te recreëren.
In de voorstellen staan nog meer maatregelen voor de bescherming en het herstel van de natuur en biodiversiteit in de Europese Unie. Zo wil de commissie voorkomen dat steden minder groen worden. Het streven is dat ten minste 20 procent van al het gebied in de EU beschermd wordt én herstelt door de plannen.
Als het aan de commissie ligt, komen er vastgelegde doelen voor het herstel van landbouwgronden, veenweidegebieden en de zeebodem. Lidstaten moeten plannen maken om de doelen te halen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze die willen halen, bijvoorbeeld door het planten van bomen, het aanleggen van groen of het terugdringen van vervuiling. Brussel beoordeelt die plannen.
Overgangsperiode voor boeren
Een deel van de maatregelen moet door boeren worden uitgevoerd. De commissie benadrukt dat ze daarvoor volledig gecompenseerd worden voor een overgangsperiode van vijf jaar.
Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans duldt natuurherstel geen uitstel. "De nood is aan de man", zegt hij tegen de NOS. "70 procent van de grond is niet in goede gezondheid. 80 procent daarvan is landbouwgrond. Dus het is voor de bestaanszekerheid van de boeren op de langere termijn belangrijk dat die grond weer gezond wordt. En dus moeten er maatregelen komen. Om hun land niet alleen te beschermen maar ook te verbeteren."
De voorgestelde wetten zijn volgens Brussel cruciaal voor onder meer de voedselveiligheid en het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. De plannen die vandaag gepresenteerd zijn, zijn onderdeel van de zogenoemde Green Deal, bedoeld om de EU te vergroenen. Het is, benadrukt de commissie, voor het eerst dat er wetgeving komt voor herstel van de natuur.
Het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten moeten nog instemmen met de voorstellen. De verwachting is dat de nieuwe regels op zijn vroegst in 2024 ingaan.
Voedselcrisis
In een eerste reactie verbaast Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) zich over de plannen van de Europese Commissie. Dit is volgens haar niet het juiste moment om over pesticidenreductie te beginnen. "Omdat we midden in de ergste voedselcrisis van onze eeuw zitten, moet de Europese Commissie geen nieuwe wetgeving invoeren die de voedselproductie in Europa gevoelig kan verminderen."
Bij de presentatie van de plannen vandaag reageerde Timmermans op die kritiek. "Er zijn mensen die Poetins oorlog als excuus willen gebruiken om de rem te zetten op dit soort plannen, omdat er te veel onzekerheid zou zijn over de voedselzekerheid. Maar het is onverantwoordelijk gedrag om mensen angst aan te jagen", aldus de Eurocommissaris. "Wetenschappers zijn het erover eens: klimaatverandering bedreigt onze voedselzekerheid. Daarom moeten we nu in actie komen."
Correspondent Kysia Hekster:
"Dat de commissie vandaag met deze plannen komt heeft niets te maken met het boerenprotest, het stond al veel langer gepland. Maar het raakt de boeren natuurlijk wel, in heel Europa. De Europese Commissie benadrukt dat de boeren gecompenseerd worden voor de gevolgen. Daarvoor worden de landbouwbegrotingsregels aangepast.
Het plan komt wel op een gevoelig moment, met wereldwijde zorgen over de voedselproductie. De commissie zegt niet te verwachten dat door de plannen de Europese voedselproductie terugloopt, maar sluit het ook niet uit. In dat geval zou import uit andere landen, buiten de EU, uitkomst moeten bieden."
BEKIJK OOK
- 'Mogelijk schadelijke pesticiden op fruit en groenten fors toegenomen'
- Unicef: Nederland biedt geen gezonde leefomgeving voor kinderen
- Timmermans: Nederland moet er een schepje bovenop doen bij klimaatbeleid
Deel dit artikel:
Bovendien komt juist vandaag ook nog een BESLUIT EU TOT TERUGDRINGING VAN PESTICIDEN in de landbouw? WIE OF WAT COORDINEERT dit nu eens allemaal en het grote pijnpunt was en is dan ook elke 4 jaar en ook tussendoor weer andere maatregelen, plannen etc.... Totaal onbegrijpelijk en inderdaad weer wijzend naar het genoemde boek al vele malen... EEN TOTAAL ONBEGONNEN SYSTEEM.... de politiek op deze manier is faiiliet.
Overigens is de demonstratie vandaag met vele duizenden boeren in zijn algemeenheid vrij goed verlopen, alleen HET VERKEER EN SOMMIGE WEGEN EEN TOTALE PUINHOOP, EN DAAR EN BIJ DE KETELBRUG O.A. ZIJN MENSEN AANGEHOUDEN en ook aantal boeren die op de snelwegen reden beboet. De politie had een heel drukke dag weer....
Zie een compilatie van de artikelen vandaag voor u en het LIVEBLOG....
HET LIJKT NU STEEDS MEER EEN GROOT POLITIEK en MAATSCHAPPELIJK ITEM TE WORDEN?
En ook de BOEREN, LANDBOUWERS ZELF protesteren meer en meer, niet altijd op de goede wijze, maar toch. En het klimaat (verandering) of anderszins, kan ook niet zo blijven.
Met name voor de clubs indien relevant: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ - http://justittieledwalingen.clubs.nl/
-
Honderden boeren beboet • ANWB: grootste problemen op weg voorbij
-
Waarom laat politie meeste snelwegtrekkers rijden?
-
Sommige Kamerleden na waarschuwing niet naar boerenprotest, anderen gingen toch
NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:02
Tienduizenden boeren maken vuist tegen kabinet, actie leidt tot chaos op wegen
De volgende generatie moet een toekomst hebben op het platteland. Het was een veelgehoord argument bij het boerenprotest in Stroe. Tienduizenden agrariërs kwamen daar samen om een vuist te maken tegen de stikstofplannen van het kabinet, die grote offers vragen van de landbouw. De agrariërs noemen die plannen ondoordacht en spreken zelfs van een "leegroof van het platteland".
Het was lang niet het eerste boerenprotest, maar wel een van de grootste ooit. Wat actiegroep Farmers Defence Force betreft was de demonstratie van vandaag de eerste van een lange reeks. "We zijn nog lang niet klaar", zei voorman Mark van den Oever op het podium.
Hoe de sfeer was en waar de demonstrerende boeren mee zitten, zie je in deze video:
Zie video in oorspronkelijke artikel
Kijk terug: verslaggever Onno Beukers tussen de boeren in Stroe
In hoeverre de agrariërs stikstof als een probleem voor de natuur zien wisselt sterk, bleek bij de demonstratie. Sommige demonstranten wijzen erop dat stikstof van nature in de atmosfeer voorkomt en dus weinig kwaad kan. Natuur- en milieuorganisaties benadrukken juist dat een teveel aan stikstofverbindingen zoals ammoniak de biodiversiteit in natuurgebieden aantast. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, oordeelde in 2019 ook zo.
Andere boeren willen hun uitstoot wel verminderen, maar vinden dat de agrarische sector nu onevenredig veel moet inleveren vergeleken met bijvoorbeeld de industrie. "Den Haag krijg de klere, wij willen niet alleen reduceren", stond dan ook op een protestbord dat was bevestigd aan een trekker.
Wat is stikstof en waarom is het nu een veelbesproken probleem? Een korte uitleg:
2:57 Zie video in oorspronkelijke artikel
Wat is stikstof en waarom is het een probleem?
Boerenorganisatie Agractie rekent het het kabinet zwaar aan dat het de stikstofuitstoot in de landbouw wil aanpakken. "De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen", zei voorman Bart Kemp na het begin van het officiële programma in Stroe. Hij riep de aanwezige boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio's.
Grote gevolgen voor verkeer
Hoewel de demonstratie op het terrein in Stroe zonder noemenswaardige problemen verliep, leidde de actie op de wegen tot chaotische taferelen. Veel boeren reden met hun trekker over de snelweg, hoewel dat verboden is. Dat leidde tot wegafzettingen en blokkades, lange files en volgens de politie ook tot onveilige situaties. Zo reden op de A7 bij Drachten zo'n zestig trekkers om een politieblokkade heen, tegen het verkeer in.
Boeren konden rekenen op heel wat middelvingers van andere weggebruikers, maar deze mensen op de N344 bij Stroe hadden ook begrip voor de acties. "Wat moeten ze anders?"
1:44 Zie video in oorspronkelijke artikel
File door boerenprotest: 'Ik snap het, maar denk dat ze zo veel mensen irriteren'
Na afloop van het protest werden snelwegen opnieuw op meerdere plekken geblokkeerd. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Op de A12 bij Ede was een aanrijding tussen een tractor en een vrachtwagen. De drie inzittenden van de trekker raakten daarbij ernstig gewond.
Het was op de A12 al heel druk, vanwege de afsluiting van de A1 bij Stroe door Rijkswaterstaat. De verkeersdienst had de belangrijke oost-westverbinding afgesloten in de hoop dat het verkeer zich meer zou verspreiden.
De taferelen met snelwegtrekkers leidden op sociale media tot onbegrip, maar de politie gaf door de dag heen herhaaldelijk aan coulant op te willen treden. "We zijn simpelweg niet opgewassen tegen deze machines."
Voor de organisatie van het boerenprotest zijn de blokkades geen reden om een volgende keer niet te demonstreren. "Het is treurig dat zoveel boeren de noodzaak voelen om een statement te maken", blikt woordvoerder Jeroen van Maanen terug. Of het plan vooraf was om over de snelwegen te rijden, kan hij niet zeggen. "Maar de netto-overlast via de snelwegen was minder dan wanneer we over binnenwegen waren gereden. Dan waren we over drie dagen nog bezig."
Boerenprotesten in Nederland
De boerenprotesten vinden hun oorsprong in een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde in 2019 dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet deugde en dat het plan in strijd was met Europese natuurbeschermingsregels. Honderden al verleende vergunningen kwamen op losse schroeven te staan, met name in de veehouderij.
Om de natuur te beschermen - en dus te voldoen aan de uitspraak van de Raad van State - moet de stikstofuitstoot de komende jaren worden teruggedrongen. In sommige gebieden komt dat neer op een reductie van 70 tot 80 procent. Het kabinet wil dat allerlei sectoren hieraan een bijdrage leveren.
De stikstofuitstoot naar de lucht bestaat vooral uit ammoniak, wat vrijkomt door uitwerpselen van koeien. Zo'n 87 procent van de ammoniakemissie komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vrij in de landbouw en daarom zullen boeren het meeste pijn voelen. Maar veel boeren vinden nu dat hun sector onevenredig veel moet inleveren en dat andere sectoren nu aan zet zijn.
Deel dit artikel: