Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

9901 keer bekeken

NEDERLANDS KLIMAATAKKOORD maatschappelijk belang voor allen

  • donderdag 23 juni 2022 @ 00:33
    #104
    reactie op (#103) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: VANDAAG DE GROTE BOERENDEMONSTRATIE TEGEN HET LANDBOUWBELEID, stikstof en vooral de (bijna) gedwongen sluiting kennelijk van bedrijven opgelegd door 'Den Haag', DE POLITIEK.

    EUROPA: En ook in Europa meer protesten in Vlaanderen bijvoorbeeld idem en weer het volgend probleem? 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    UPDATE 26-06-22 02.00 uur: De boeren 'excuses'aanbieden? En VVD Kamerlid stapt over naar BBB, deze heeft dan nu 2 zetels in de Kamer....Oplaat is zelf van huis uit agraier. 

    UPDATE 24-06-22 02.00 uur: Het grote POLITIEKE DEBAT GISTEREN over de klimaatproblemen een aantal berichten aanvulling en ook HIER WEER polarisatie in de politiek nemen hand over hand toe, zie ook andere artikel daarover!

      NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 12:53 • AANGEPAST VANDAAG, 13:03

    Europese Commissie wil gebruik pesticiden gehalveerd hebben in 2030

    Het pesticidegebruik in de EU moet in 2030 ver zijn teruggedrongen AFP

    Op de dag dat boeren massaal tegen de stikstofmaatregelen protesteren, komt de Europese Commissie met voorstellen die eveneens gevolgen hebben voor de landbouwsector. Brussel wil dat het gebruik van pesticiden in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2016. Daarnaast moet er een verbod komen op het gebruik van alle pesticiden op 'gevoelige' plekken als speeltuinen, parken en andere plekken om te recreëren.

    In de voorstellen staan nog meer maatregelen voor de bescherming en het herstel van de natuur en biodiversiteit in de Europese Unie. Zo wil de commissie voorkomen dat steden minder groen worden. Het streven is dat ten minste 20 procent van al het gebied in de EU beschermd wordt én herstelt door de plannen.

    Als het aan de commissie ligt, komen er vastgelegde doelen voor het herstel van landbouwgronden, veenweidegebieden en de zeebodem. Lidstaten moeten plannen maken om de doelen te halen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze die willen halen, bijvoorbeeld door het planten van bomen, het aanleggen van groen of het terugdringen van vervuiling. Brussel beoordeelt die plannen.

    Overgangsperiode voor boeren

    Een deel van de maatregelen moet door boeren worden uitgevoerd. De commissie benadrukt dat ze daarvoor volledig gecompenseerd worden voor een overgangsperiode van vijf jaar.

    Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans duldt natuurherstel geen uitstel. "De nood is aan de man", zegt hij tegen de NOS. "70 procent van de grond is niet in goede gezondheid. 80 procent daarvan is landbouwgrond. Dus het is voor de bestaanszekerheid van de boeren op de langere termijn belangrijk dat die grond weer gezond wordt. En dus moeten er maatregelen komen. Om hun land niet alleen te beschermen maar ook te verbeteren."

    De voorgestelde wetten zijn volgens Brussel cruciaal voor onder meer de voedselveiligheid en het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. De plannen die vandaag gepresenteerd zijn, zijn onderdeel van de zogenoemde Green Deal, bedoeld om de EU te vergroenen. Het is, benadrukt de commissie, voor het eerst dat er wetgeving komt voor herstel van de natuur.

    Het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten moeten nog instemmen met de voorstellen. De verwachting is dat de nieuwe regels op zijn vroegst in 2024 ingaan.

    Voedselcrisis

    In een eerste reactie verbaast Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) zich over de plannen van de Europese Commissie. Dit is volgens haar niet het juiste moment om over pesticidenreductie te beginnen. "Omdat we midden in de ergste voedselcrisis van onze eeuw zitten, moet de Europese Commissie geen nieuwe wetgeving invoeren die de voedselproductie in Europa gevoelig kan verminderen."

    Bij de presentatie van de plannen vandaag reageerde Timmermans op die kritiek. "Er zijn mensen die Poetins oorlog als excuus willen gebruiken om de rem te zetten op dit soort plannen, omdat er te veel onzekerheid zou zijn over de voedselzekerheid. Maar het is onverantwoordelijk gedrag om mensen angst aan te jagen", aldus de Eurocommissaris. "Wetenschappers zijn het erover eens: klimaatverandering bedreigt onze voedselzekerheid. Daarom moeten we nu in actie komen."

    Correspondent Kysia Hekster:

    "Dat de commissie vandaag met deze plannen komt heeft niets te maken met het boerenprotest, het stond al veel langer gepland. Maar het raakt de boeren natuurlijk wel, in heel Europa. De Europese Commissie benadrukt dat de boeren gecompenseerd worden voor de gevolgen. Daarvoor worden de landbouwbegrotingsregels aangepast.

    Het plan komt wel op een gevoelig moment, met wereldwijde zorgen over de voedselproductie. De commissie zegt niet te verwachten dat door de plannen de Europese voedselproductie terugloopt, maar sluit het ook niet uit. In dat geval zou import uit andere landen, buiten de EU, uitkomst moeten bieden."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Bovendien komt juist vandaag ook nog een BESLUIT EU TOT TERUGDRINGING VAN PESTICIDEN in de landbouw? WIE OF WAT COORDINEERT dit nu eens allemaal en het grote pijnpunt was en is dan ook elke 4 jaar en ook tussendoor weer andere maatregelen, plannen etc.... Totaal onbegrijpelijk en inderdaad weer wijzend naar het genoemde boek al vele malen... EEN TOTAAL ONBEGONNEN SYSTEEM.... de politiek op deze manier is faiiliet.    

    Overigens is de demonstratie vandaag met vele duizenden boeren in zijn algemeenheid vrij goed verlopen, alleen HET VERKEER EN SOMMIGE WEGEN EEN TOTALE PUINHOOP, EN DAAR EN BIJ DE KETELBRUG O.A. ZIJN MENSEN AANGEHOUDEN en ook aantal boeren die op de snelwegen reden beboet. De politie had een heel drukke dag weer....

    Zie een compilatie van de artikelen vandaag voor u en het LIVEBLOG....

    HET LIJKT NU STEEDS MEER EEN GROOT POLITIEK en MAATSCHAPPELIJK ITEM TE WORDEN? 

    En ook de BOEREN, LANDBOUWERS ZELF protesteren meer en meer, niet altijd op de goede wijze, maar toch. En het klimaat (verandering) of anderszins, kan ook niet zo blijven. 

    Met name voor de clubs indien relevanthttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/  en ook http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    STIKSTOFBELEID

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:02

    Tienduizenden boeren maken vuist tegen kabinet, actie leidt tot chaos op wegen

    De volgende generatie moet een toekomst hebben op het platteland. Het was een veelgehoord argument bij het boerenprotest in Stroe. Tienduizenden agrariërs kwamen daar samen om een vuist te maken tegen de stikstofplannen van het kabinet, die grote offers vragen van de landbouw. De agrariërs noemen die plannen ondoordacht en spreken zelfs van een "leegroof van het platteland".

    Het was lang niet het eerste boerenprotest, maar wel een van de grootste ooit. Wat actiegroep Farmers Defence Force betreft was de demonstratie van vandaag de eerste van een lange reeks. "We zijn nog lang niet klaar", zei voorman Mark van den Oever op het podium.

    Hoe de sfeer was en waar de demonstrerende boeren mee zitten, zie je in deze video:

     Zie video in oorspronkelijke artikel

    Kijk terug: verslaggever Onno Beukers tussen de boeren in Stroe

    In hoeverre de agrariërs stikstof als een probleem voor de natuur zien wisselt sterk, bleek bij de demonstratie. Sommige demonstranten wijzen erop dat stikstof van nature in de atmosfeer voorkomt en dus weinig kwaad kan. Natuur- en milieuorganisaties benadrukken juist dat een teveel aan stikstofverbindingen zoals ammoniak de biodiversiteit in natuurgebieden aantast. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, oordeelde in 2019 ook zo.

    Andere boeren willen hun uitstoot wel verminderen, maar vinden dat de agrarische sector nu onevenredig veel moet inleveren vergeleken met bijvoorbeeld de industrie. "Den Haag krijg de klere, wij willen niet alleen reduceren", stond dan ook op een protestbord dat was bevestigd aan een trekker.

    Wat is stikstof en waarom is het nu een veelbesproken probleem? Een korte uitleg:

    2:57  Zie video in oorspronkelijke artikel

    Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

    Boerenorganisatie Agractie rekent het het kabinet zwaar aan dat het de stikstofuitstoot in de landbouw wil aanpakken. "De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen", zei voorman Bart Kemp na het begin van het officiële programma in Stroe. Hij riep de aanwezige boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio's.

    Grote gevolgen voor verkeer

    Hoewel de demonstratie op het terrein in Stroe zonder noemenswaardige problemen verliep, leidde de actie op de wegen tot chaotische taferelen. Veel boeren reden met hun trekker over de snelweg, hoewel dat verboden is. Dat leidde tot wegafzettingen en blokkades, lange files en volgens de politie ook tot onveilige situaties. Zo reden op de A7 bij Drachten zo'n zestig trekkers om een politieblokkade heen, tegen het verkeer in.

    Boeren konden rekenen op heel wat middelvingers van andere weggebruikers, maar deze mensen op de N344 bij Stroe hadden ook begrip voor de acties. "Wat moeten ze anders?"

    1:44  Zie video in oorspronkelijke artikel

    File door boerenprotest: 'Ik snap het, maar denk dat ze zo veel mensen irriteren'

    Na afloop van het protest werden snelwegen opnieuw op meerdere plekken geblokkeerd. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Op de A12 bij Ede was een aanrijding tussen een tractor en een vrachtwagen. De drie inzittenden van de trekker raakten daarbij ernstig gewond.

    Het was op de A12 al heel druk, vanwege de afsluiting van de A1 bij Stroe door Rijkswaterstaat. De verkeersdienst had de belangrijke oost-westverbinding afgesloten in de hoop dat het verkeer zich meer zou verspreiden.

    De taferelen met snelwegtrekkers leidden op sociale media tot onbegrip, maar de politie gaf door de dag heen herhaaldelijk aan coulant op te willen treden. "We zijn simpelweg niet opgewassen tegen deze machines."

    Voor de organisatie van het boerenprotest zijn de blokkades geen reden om een volgende keer niet te demonstreren. "Het is treurig dat zoveel boeren de noodzaak voelen om een statement te maken", blikt woordvoerder Jeroen van Maanen terug. Of het plan vooraf was om over de snelwegen te rijden, kan hij niet zeggen. "Maar de netto-overlast via de snelwegen was minder dan wanneer we over binnenwegen waren gereden. Dan waren we over drie dagen nog bezig."

    Boerenprotesten in Nederland

    De boerenprotesten vinden hun oorsprong in een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde in 2019 dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet deugde en dat het plan in strijd was met Europese natuurbeschermingsregels. Honderden al verleende vergunningen kwamen op losse schroeven te staan, met name in de veehouderij.

    Om de natuur te beschermen - en dus te voldoen aan de uitspraak van de Raad van State - moet de stikstofuitstoot de komende jaren worden teruggedrongen. In sommige gebieden komt dat neer op eereductie van 70 tot 80 procent. Het kabinet wil dat allerlei sectoren hieraan een bijdrage leveren.

    De stikstofuitstoot naar de lucht bestaat vooral uit ammoniak, wat vrijkomt door uitwerpselen van koeien. Zo'n 87 procent van de ammoniakemissie komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vrij in de landbouw en daarom zullen boeren het meeste pijn voelen. Maar veel boeren vinden nu dat hun sector onevenredig veel moet inleveren en dat andere sectoren nu aan zet zijn.

    Deel dit artikel:

    Lees alles over

    Stikstofplan kabinet

    BEKIJK DE COLLECTIE

    Gewijzigd op 2022-06-26 08:25:48
    handtekeningafbeelding
  • zondag 19 juni 2022 @ 00:09
    #103
    reactie op (#102) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: VERMINDERING STIKSTOF, voorman FDF DOET EXTREME UITSPRAKEN ivm komende harde acties en meer mensen op social media ook zijn hier niet direct mee eens. Ook politici niet. Maar de toch enige of zelfs bredere symphatie voor de boeren en hun problemen die serieus zijn, worden door de TE EXTREME ACTIES in uitvoering zelfs hier en daar vergeleken met een terroristische actie? Het wordt op die manier inderdaad een warme zomer. Maar ook voor openbare diensten als politie en justitie hebben er weer een probleem bij. Nog afgezien van de grote problemen, coronacijfers nemen weer iets toe nog onder controle dat wel, en natuurlijk het hele grote asielprobleem, de oorlog in Europa....  

    En ook de politiek ligt steeds meer met elkaar overhoop over de klimaatplannen, D66 wil gewoon hard erin, vasthouden aan....terwijl andere regeringspartijen al voorzichtiger willen omgaan daarmee EN MET DE BOEREN ook, Maar deze dus kunnen het voor henzelf ook weer 'verkloten 'op die manier?     

    HET LIJKT NU STEEDS MEER EEN GROOT POLITIEK en MAATSCHAPPELIJK ITEM TE WORDEN? 

    En ook de BOEREN, LANDBOUWERS ZELF protesteren meer en meer, niet altijd op de goede wijze, maar toch. En het klimaat (verandering) of anderszins, kan ook niet zo blijven. 

    Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/  en ook http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    UPDATE 21-06-22 09.00 uur: NEDERLAND START DE 3 NOG AANWEZIGE KOLENCENTRALES WEER VOLOP OP OM DE GASCRISIS vermindering door Rusland, het hoofd te bieden en te voorkomen, proberen dat 'GRONINGEN' weer niet meer moet winnen, planning was dat uiterlijk 2024 deze zou stoppen?    

    ....................................................................................................................................

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 19:17

    'Openbare intimidatie', kritiek op uitspraken Farmers Defence Force-leider

    Mark van den Oever praat met agenten bij een actie op het Binnenhof in 2020 ANP

    Een Volkskrant-interview met de leider van actiegroep Farmers Defence Force leidt tot afkeurende reacties. Justitieminister Yesilgöz spreekt van "openbare intimidatie aan het adres van een politicus" in reactie op uitspraken van Mark van den Oever.

    FDF-voorman Van den Oever had bijvoorbeeld gezegd dat "het zomaar kan gebeuren" dat "veel meer" boeren naar het huis van stikstofminister Van der Wal komen. Ook noemde hij de kinderen van de minister "pussy's", oftewel mietjes, omdat zij volgens hun moeder bang waren toen vorige week een groep boerenactivisten voor het huis stond.

    'Over de grens'

    "Dit is wat mij betreft over de grens, net als sporen en snelwegen blokkeren", twitterde minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz. Van den Oever had namelijk ook gezegd dat de FDF bereid is tot het blokkeren van snelwegen, het platleggen van de voedselvoorziening en optrekken naar Schiphol.

    Ook D66-fractieleider Paternotte uit kritiek op de woorden van de FDF-voorman. Op het partijcongres in Den Bosch sprak hij van "wangedrag van dreigboeren". En: "In ons land gelden de regels van de rechtsstaat en niet het recht van de trekker."

    Paternotte wil dat er wordt bekeken of demonstraties bij de voordeur van ministers of bijvoorbeeld van journalisten kunnen worden verboden.

    'Laat de Holocaust erbuiten'

    In het interview vergeleek Van den Oever de behandeling van de boeren opnieuw met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stikstofplannen van het kabinet zijn volgens hem een aanval op een bevolkingsgroep.

    "Dit soort domme uitspraken zijn de voedingsbodem voor antisemitisme", zegt VVD-Kamerlid Ellian op sociale media. Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Segers vindt de vergelijking van de FDF-voorman te ver gaan. "Wij praten graag door over rechtvaardig beleid en perspectief voor boeren, maar laat a.u.b. de Holocaust erbuiten."

    Eveneens volgens Van der Wal en landbouwminister Staghouwer is de verwijzing naar de Holocaust ongepast. "Het zijn vergelijkingen met de gruwelijkheden in de Tweede Wereldoorlog die niet kunnen."

    'Waardige boerenprotesten'

    LTO-voorzitter Sjaak van der Tak reageerde op het interview door opnieuw te pleiten voor "passende en waardige" boerenprotesten. De boerenbelangenorganisatie vindt dat trekkerprotesten wel gerechtvaardigd zijn, maar niet het thuis bezoeken van politici.

    Fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) ondersteunt "geen acties waar mensen thuis worden opgezocht en ook geen acties waar burgers worden onthouden van voedsel", schrijft ze op Twitter.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-06-21 07:34:01
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 15 juni 2022 @ 00:32
    #102
    reactie op (#100) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: VERMINDERING STIKSTOF, EN DRASTISCHE MAATREGELEN MAAR NU OOK DE POLITIEK BEGINT in de Kamer althans te protesteren en andere mening daarover, of op andere wijze tot stand brengen? REGERINGSPARTIJEN zijn ook tegen of V E R D E E L D nu, D66 tegen in deze zin van uitvoering dan en nu ook het CDA en ook zelfs binnen de VVD splijting daarover, zelfs al enkele lidmaatschapsopzeggingen?! 

    HET LIJKT NU STEEDS MEER EEN GROOT POLITIEK en MAATSCHAPPELIJK ITEM TE WORDEN? 

    En ook de BOEREN, LANDBOUWERS ZELF protesteren meer en meer, niet altijd op de goede wijze, maar toch. En het klimaat (verandering) of anderszins, kan ook niet zo blijven. 

    Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    UPDATE 17-06-22 09.00 uur: Volgende week gaan en komen de Boerenprotesten weer aan de orde:

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:03

    Kabinet noemt boerenprotest bij huis minister onacceptabel

    Boeren betoogden vrijdag bij het huis van minister Van der Wal ANP

    Het kabinet vindt de demonstratie die een groep boeren afgelopen vrijdag hield voor het woonhuis van VVD-minister Van der Wal niet acceptabel. Dat zei staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer.

    Daar leven veel vragen over de intimiderende werking van bepaalde protestacties van boeren, zoals die van Voll Gass van vrijdag en eerder die van Farmers Defence Force. Een groot deel van de Kamer nam daar al direct afstand van. Voor woensdag 22 juni is er weer een grote demonstratie aangekondigd in Den Haag.

    D66-Kamerlid Paternotte vindt dat het te normaal dreigt te worden dat ministers - en hun partners en kinderen - thuis te maken krijgen met burgers die het niet eens zijn met het kabinetsbeleid. "Hoe kon dit nu gebeuren vrijdag?", wilde hij van de staatssecretaris weten. Het was immers bekend dat het kabinet die dag met omstreden stikstofplannen zou komen.

    Staatssecretaris Van der Burg herhaalde dat de politie de protestactie niet heeft zien aankomen, en eenmaal ter plaatse geen strafbare feiten heeft geconstateerd. "Maar wij ervaren deze demonstratie allemaal als intimiderend. Dat is onacceptabel. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar doe dat wel op ordentelijke wijze."

    Als deze boeren boodschappen doen pakken ze de auto, niet de trekker.

    Kamerlid Wassenberg, Partij voor de Dieren

    Paternotte vroeg zich af wat er juridisch te doen is tegen demonstraties die eigenlijk te ver gaan. Ook de Partij voor de Dieren vindt het overduidelijk dat intimidatie een doel op zich is geworden. "Vindt de staat het dan geen intimidatie dat ze met trekkers komen?", vroeg Kamerlid Wassenberg. "Een trekker is geen normaal vervoermiddel. Als deze boeren boodschappen doen, pakken ze de auto, niet de trekker."

    De staatssecretaris vindt tractoren ook intimiderender dan "fietsend of lopend naar een demonstratie komen". Maar intimiderend overkomen is niet vanzelf een strafbaar feit, zei hij. "Wij kunnen niet optreden want daar is geen wettelijke basis voor. Een burgemeester kan ingrijpen door te zeggen waar in een stad een demonstratie is toegestaan. Die zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat er rondom een bepaald woonhuis niet gedemonstreerd mag worden."

    SGP en BBB namen afstand van de actie voor de deur van de minister. Maar zij vinden dat er te veel aandacht is voor boerenprotesten in vergelijking met de volgens hen ook intimiderende acties van bijvoorbeeld Greenpeace en Extinction Rebellion.

    Ik kan u zeer intimiderend een sinaasappel komen brengen mevrouw Van der Plas.

    Staatssecretaris Van der Burg

    Het bezoek van boeren van Farmers Defence Force aan toenmalig D66-fractievoorzitter Jetten, die van hen thuis een voedselpakket kreeg overhandigd, vindt Kamerlid Van der Plas minder erg. "Wat is daar nou eigenlijk gebeurd?" zei zij. Van der Burg vond die relativering niet vanzelfsprekend. "Ik kan u zeer intimiderend een sinaasappel komen brengen mevrouw Van der Plas."

    Over de aangekondigde demonstratie van volgende week woensdag is het laatste woord nog niet gezegd. De Haagse burgemeester Van Zanen (VVD) heeft om hulp gevraagd van de Rijksoverheid bij het tegenhouden van tractoren op de snelweg. De protestactie kan de stad opnieuw ontregelen. Daarbij speelt mee dat op dezelfde dag wordt gestart met de opbouw voor Veteranendag op het Malieveld.

    Verschillende landbouworganisaties zoals LTO Nederland willen meedoen als het protest ordelijk blijft. Tractoren horen er wel bij, vindt LTO-voorzitter en oud-CDA-politicus Van der Tak.

    Hoe groot de demonstratie van organisator Agractie wordt is nog niet duidelijk, emotioneel wordt het waarschijnlijk wel. "Moord met voorbedachten rade tegen boerenbedrijven en de toekomst van boerengezinnen laten wij niet gebeuren!" staat er bij de oproep.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-06-17 08:28:37
    handtekeningafbeelding
  • zondag 05 juni 2022 @ 00:17
    #101
    reactie op (#100) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: EU WIL VANAF 2027 PLICHT ELECTRISCH RIJDEN, kleine bestelwagens en ook overheden dan overgeschakeld daarop. Daarna kunnen we er op wachten, ook ALLE PARTICULIEREN, voor of rond 2030-2035? Maar dat zal dan ook juridisch goed geregeld moeten zijn. Dan geen benzineauto's meer en e.e.a is/wordt ook versneld om van de Russische olie af te komen. We zijn dan wel af van de dure brandstofprijzen ook. En voor het KLIMAAT in algemeenheid uiteraard ook een grote stap vooruit? 

    Met name voor de clubs: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 07:43

    'EU wil verplichting elektrische bedrijfswagens vanaf 2027'

    Frans Timmermans EPA

    Kleine bedrijfswagens moeten vanaf 2027 in alle EU-landen elektrisch zijn, als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt. Grote bedrijven en overheden krijgen waarschijnlijk als eerste te maken met de plicht om het wagenpark te vernieuwen, meldt De Telegraaf.

    Een ambtenaar van de Europese Commissie verwacht dat het midden- en kleinbedrijf en kleinere organisaties in 2030 met de nieuwe Europese regels te maken krijgen, schrijft de krant.

    Russische olie

    Eurocommissaris Timmermans wil tempo maken met elektrisch rijden vanwege de hoge brandstofprijzen en de boycot van Russische olie. Bij het segment bedrijfswagens zou snelle groei mogelijk zijn.

    In Brussel liggen ook andere plannen op tafel om de brandstofmotor uit te faseren. Zo stemt het Europees Parlement volgende week over het voorstel om vanaf 2035 een verbod in te voeren op het verkopen van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren. Voor die tijd stappen veel fabrikanten al over naar volledig elektrisch, is de verwachting.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 04 juni 2022 @ 00:24
    #100
    reactie op (#99) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: PROVINCIES ZITTEN MOEILIJK MET VERMINDERING STIKSTOF, dit n.a.v. Europese klimaatplannen en regels. Willen verder kijken dan alleen de Landbouw die ook weer problemen heeft daarmede. Grote maatschappelijke en politieke problemen.  En dat naast de andere grote problemen, de oorlog, wereldvirussen etc   

    Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 17:02 • AANGEPAST VANDAAG, 17:06

    Provincies wacht helse stikstofklus, willen verder kijken dan landbouw

    ANP

    •  Barbara Terlingen redacteur Politiek

    Provincies in ons land wacht een enorm lastige stikstofklus: op sommige plekken moet de uitstoot met wel 70 procent omlaag. Naar verwachting volgende week komt het kabinet met definitieve plannen, Haagse bronnen bevestigden vandaag al een bericht in NRC over de forse reductiedoelen.

    De plannen werden niet eerder zo specifiek per streek uitgewerkt en zouden volgens bronnen neerkomen op een krimp van de veestapel van 30 procent. Absurd, zegt boerenorganisatie LTO. De organisatie roept provincies op tot "stevig verzet tegen deze Haagse dictaten". En gaan de provincies in dat verzet? Ze willen de presentatie van de plannen eerst afwachten en nu nog niet tot in detail reageren.

    Maar vooruitlopend op de plannen sprak de NOS de afgelopen tijd al met bijna alle stikstofbestuurders in provincies. Daaruit komt niet zozeer het beeld van verzet tegen Den Haag naar voren, maar meer een gedeeld gevoel dat deze klus "met zijn allen geklaard zal moeten worden" en dat we op de rand staan van "misschien wel de grootste verbouwing van ons land ooit".

    Van Zeeland tot Friesland geven bestuurders aan dat het niet alleen om het verkleinen van de veestapel mag gaan en juist samen met de boeren aan oplossingen moet worden gewerkt. Dat kan en moet ook sneller dan de afgelopen jaren. Het gevoel leeft dat we drie jaar na het Raad van State-besluit landelijk niet veel verder gekomen zijn dan "overdag een beetje minder hard rijden".

    Waarom is stikstof hier zo'n groot probleem?

    Alle Europese landen moeten aan dezelfde natuurwetten en regels voor stikstof voldoen. In Nederland is dat lastiger, omdat er op een vrij klein oppervlak veel gebeurt. Wil je in Nederland een weg verlengen of een bedrijf uitbreiden, dan zit je al gauw bij een beschermd natuurgebied. In 2019 bepaalde de Raad van State dat het tot dan toe gevoerde stikstofbeleid niet voldeed en de natuur beter beschermd moet worden. Sindsdien zijn provincies en Rijk op zoek naar oplossingen en "stikstofruimte", oftewel ruimte om stikstof te kunnen uitstoten.

    Drie jaar duurt de stikstofcrisis nu en het einde is nog niet in zicht. Met veel natuur gaat het slechter dan ooit, ondertussen zijn bouwplannen gepauzeerd, kunnen bedrijven niet uitbreiden en zitten agrariërs in onzekerheid over hun toekomst.

    Schapenhouder Bart Kemp in de Gelderse Vallei vreest dat ook zijn bedrijf niet kan blijven, maar hij wil absoluut niet weg:

    1:24 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Schapenboer: 'Geen boeren opofferen voor stukje wensnatuur'

    "We staan voor een grote uitdaging", zegt de Brabantse CDA-bestuurder Ronnes. "Misschien wel de grootste verandering in ons land ooit. We moeten de natuur redden, maar we willen ook woningen bouwen, wegen aanleggen en onze veehouders een perspectief geven."

    Provincies willen verder kijken dan de boeren

    41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw, heeft het RIVM berekend. Maar al "kopen we alle boeren allemaal uit, dan nog halen we onze natuurdoelen niet", zeggen bestuurders in Gelderland, Drenthe en Brabant.

    Zeeland heeft een ander probleem, daar komt 60 procent van de stikstof die in de natuur terechtkomt van over de grens of uit zee. "Ik heb maar weinig knoppen om aan te draaien", zegt PvdA-bestuurder Pijpelink. Hierom ook hopen bestuurders dat de plannen volgende week "veel verder gaan dan alleen de landbouw".

    "Te veel mensen denken: als ik de boeren uitkoop, is het probleem wel opgelost. Dat is te simpel gedacht", zegt CDA-bestuurder Drenth uit Gelderland. "Natuurlijk, we hebben de piekbelasters. We erkennen dat opkopen en het terugdringen van uitstoot bij hen die doorgaan ook van belang is. Maar alleen daarmee zijn we er niet."

    "Alle sectoren moeten meedoen", zegt de Drentse CDA bestuurder Jumelet. "Dus niet alleen de landbouw maar ook de industrie en (vlieg)verkeer."

    Geen extra taken zonder knaken.

    Harold Hofstra (ChristenUnie), provincie Flevoland

    In april stuurde minister Van der Wal een hoofdlijnenbrief met nieuwe bedragen voor heuitkopen van boeren. De bedragen in de brief (270 miljoen voor het uitkopen van melkveehouders, 115 miljoen voor varkenshouders, 115 miljoen voor kippenbedrijven en 250 miljoen voor de natuur) deden menig wenkbrauw fronsen.

    Of het genoeg is, wordt betwijfeld. Daarbij is het "de zoveelste regeling die gestapeld wordt". De Brabantse CDA-bestuurder Ronnes: "Boeren zien door de bomen het bos niet meer."

    Weinig animo voor uitkoopregelingen

    Op de vraag of boeren zich in groten getale melden voor vrijwillige uitkoopregelingen is het antwoord overal nee. Boeren doen niets tot er meer bekend is, merken de provincies. In Limburg waren ze al met tientallen bedrijven in onderhandeling over de bestaande regeling toen minister Van der Wal over nieuwe "woest aantrekkelijke" regelingen begon. Resultaat: iedereen wacht nu af.

    In Friesland bracht het provinciebestuur in kaart hoeveel het zou kosten om boerenbedrijven uit te kopen. Een indicatie van 110 bedrijven uit Zuidoost-Friesland kwam in de plannen terecht. Dat leidde tot enorme ophef, waarna de provincie het aantal weer uit de plannen haalde.

    De provincie heeft ook nog een boodschap aan het kabinet: aan verplichte uitkoop werken ze niet mee. "Als het echt zover moet komen, is dat aan de minister, en niet aan ons."

    En zo staan de meeste provincies er in. Niemand twijfelt aan de noodzaak van veranderingen. Dat er een grote opgave ligt is duidelijk, maar bestuurders hopen dat de bijbehorende middelen ook snel genoeg loskomen. "Geen extra taken zonder knaken" klinkt het in Flevoland.

    De ministers Van der Wal en Staghouwer tijdens een werkbezoek aan Gelderland ANP

    De afgelopen jaren leefde ook het gevoel dat de problemen "een beetje over de schutting werden gegooid". Dat is de afgelopen maanden met de nieuwe ministers wel veranderd, valt meerdere bestuurders op: de contacten werden beter en frequenter. Hopelijk is volgende week in de plannen terug te vinden dat er echt naar hen is geluisterd, klinkt het.

    De Noord-Hollandse VVD-politicus Rommel: "Onze positie in het stikstofdossier is te vergelijken met iemand die balanceert op een ijsschots die steeds kleiner wordt."

    Enorm ingewikkeld dus, zegt ook de Zeeuwse bestuurder Pijpelink: "Het valt niet mee, de puzzel is echt complex." Maar ze benoemt ook de enorme uitdaging. "We zijn allemaal toch ook een beetje mede-architect van een van de grootste veranderingen ooit."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

     

     

    Gewijzigd op 2022-06-04 21:51:44
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 24 mei 2022 @ 00:29
    #99
    reactie op (#98) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: OPWARMING AARDE KAN TOT EXTREME HITTEGOLVEN LEIDEN, OOK IN EUROPA EN DUS HIER OOK. Zoals nu in India, Pakistan, Azie was en dat was al extreem warm daar met temp. boven de 50 graden. Overigens ligt het record hier 2 jaar geleden al eens op ong. 42 graden! Maar een dag of 2 hooguit. Normaal was tot nu toe record hier ong. 38 gr.Een waarschuwing dus wéér voor ons allen. 

    Met name voor de clubs: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:56

    'Kans op extreme hittegolf als in India dertig keer groter'

    Een straatverkoper in New Delhi in de hittegolf EPA

    Door opwarming van de aarde is volgens wetenschappers de kans dertig keer groter op een extreme hittegolf, zoals recent in India en Pakistan. Deze hittegolf was ook een graad kouder geweest als we nog leefden in een pre-industriële wereld, zonder grootschalige uitstoot van broeikasgassen, concludeert de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution Group (WWA).

    De hitte in India en Pakistan is ongeëvenaard. India had in 121 jaar tijd nog nooit zo'n hete maand maart, en in Pakistan was het in april heter dan ooit. Daar werd het 51 graden. Naar schatting zijn minstens 90 mensen als gevolg van de extreme hitte overleden, schrijft de WWA.

    Modellen vergelijken

    Door beschikbare data te vergelijken met diverse modellen, heeft de WWA uitgerekend in hoeverre de opwarming van de aarde hierbij een rol heeft gespeeld. In totaal zijn er twintig klimaatmodellen gebruikt met gegevens over maart en april van de afgelopen decennia. Volgens de wetenschappers wordt daaruit duidelijk dat zo'n extreme situatie zich nu veel sneller voordoet, met hogere temperaturen.

    Ook zal het in de toekomst vaker voorkomen. Momenteel is de aarde 1,2 graden opgewarmd en zodra dat oploopt tot 2 graden, zal volgens de WWA zo'n extreem weerfenomeen niet eens in de honderd jaar voorkomen maar eens in de vijf jaar.

    De hittegolf in India in beeld:

    0:24 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Extreme hitte in India houdt aan, watercrisis dreigt

    Eerder al schreef de groep onderzoekers dat in principe elke hittegolf door de opwarming van de aarde intenser en waarschijnlijker is geworden.

    De extreme temperaturen in Zuid-Azië hebben verregaande gevolgen. Duizenden mensen zijn erdoor ziek geworden, schrijven de wetenschappers. Er zijn bosbranden en overstromingen door smeltend gletsjerijs. Door de hoge temperaturen valt de oogst zo tegen, dat de Indiase regering een exportstop voor graan heeft ingelast.

    Waarschuwingen

    De gevolgen worden het hardst gevoeld door de armste delen van de bevolking, schrijven de onderzoekers. Zij moeten naar buiten om te werken en hebben geen toegang tot elektriciteit en airco's.

    Omdat dit soort extreme hitte door klimaatverandering vaker zal voorkomen, zijn nationale hitteplannen essentieel. Volgens de onderzoekers hebben India en Pakistan veel vooruitgang geboekt met het invoeren van waarschuwingssystemen en meer capaciteit in ziekenhuizen om hitteslachtoffers te behandelen. Hierdoor zouden al duizenden levens zijn gered.

    In deze video legt NOSop3 uit hoe het klimaat altijd al veranderde, maar in het heden zorgwekkend snel. En hoe ziet de toekomst eruit?

    32:11 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Klimaatverandering, uitgelegd

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 19 mei 2022 @ 00:21
    #98
    reactie op (#97) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: EUROPESEKLIMAATPLANNEN, ook NL moet nu wel, DE ENERGIETRANSITIE is door de oorlog o.a. in een versnelling gezet. Ook gaan 4 Noordzeelanden met elkaar de windenergie op zee sterk opvoeren. Een groot maatschappelijk issue, internationaal ook. En hopelijk nog een beetje gunstig ook in het algemeen voor het klimaat maar dat is pas op wat langere termijn vast te stellen.

    Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    OS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:21

    'Nederland onderschrijft ambities van Europees energieplan'

    Een opslag voor vloeibaar gas in Rotterdam ANP

    Nederland onderschrijft de Europese ambities om de afhankelijkheid van Russische energie snel af te bouwen, zegt klimaatminister Jetten. "Nederland wil zelf voor het einde van het jaar onafhankelijk zijn van Russische energie, door in te zetten op energiebesparing, duurzame energie en import van energie uit andere landen."

    De Europese Unie presenteerde vanochtend een plan om de import van olie en gas uit Rusland snel te kunnen staken. Komend jaar al moet de import met twee derde worden teruggebracht en per 2027 moeten de EU-landen helemaal zijn gestopt met Russisch gas. Het plan van de Europese Commissie kost 300 miljard euro.

    In het Europese plan is de doelstelling dat in 2030 45 procent van de energie uit duurzame bronnen moet komen. In Nederland is de doelstelling nu nog 27 procent. Over hoe Nederland dat gat denkt te gaan dichten kan de minister op dit moment nog niets zeggen. Al zal windenergie volgens een woordvoerder een belangrijke rol gaan spelen. Daarover wordt binnenkort naar verwachting meer duidelijk.

    Extra CO2-rechten geen goed idee

    Volgens Jetten kan Nederland zich op hoofdlijnen in veel van de voorstellen van de Europese Commissie vinden, maar het uitgeven van extra CO2-rechten om geld op te halen vindt Nederland geen goed idee. Dat leidt volgens Jetten tot meer CO2-uitstoot en het zit volgens hem een goed werkend CO2-emissiehandelsysteem in de weg.

    Nederlandse Europarlementariërs reageren wisselend. De meesten zijn blij dat er versneld wordt overgestapt naar duurzame energie. Ook zijn ze blij dat de Europese Commissie een nieuwe richtlijn gaat opstellen die ervoor moet zorgen dat de aanvraag voor vergunningen voor duurzame energie-initiatieven veel sneller gaat.

    VVD-Europarlementariër Jan Huitema is vooral te spreken over de nieuwe bron van inkomsten die boeren kunnen krijgen door de productie van biomethaan. "De Nederlandse landbouwsector is in staat grote hoeveelheden biomethaan te produceren. Wat mij betreft is dit een win-winsituatie. Het geeft boeren een nieuw verdienmodel en het maakt ons minder afhankelijk van Russisch gas."

    Opslag van duurzame energie

    Toch zijn er ook punten van kritiek. Zo vindt PvdA-Europarlementariër Mohamed Chahim het een gemiste kans dat er in het plan helemaal niet gesproken wordt over de opslag van duurzame energie. Het is volgens hem essentieel om in de toekomst optimaal gebruik te maken van wind- en zonne-energie. "Hier is nog werk aan de winkel", aldus Chahim.

    Bas Eickhout van GroenLinks vindt het jammer dat er geen voorstellen worden gedaan over hoe de energieprijs verlaagd kan worden voor met name de lagere inkomens. "Er moet echt beter gekeken worden hoe mensen die het echt nodig hebben dat geld krijgen. Dat kan onder andere met een belasting op de grote meevallers bij energiebedrijven", aldus Eickhout.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 12 mei 2022 @ 00:31
    #97
    reactie op (#96) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: NIET ALLEEN DE OORLOG IS GROOT GEVAAR MAAR HET KLIMAAT, OPWARMING AARDE is een wellicht nog groter? Dat zien we heden vandaag ook hier weer met de droogte, nu al, boeren sproeien al volop of dat is hier en daar al weer verboden. Overal in Europa grote droogte, op wat buien na maar dat is te weinig.

    En anderszins grote bosbranden door de droogte of juist weer andersom grote regenval en overstromingen die we ook verleden jaar in Europa zagen met vele slachtoffers zelfs. 

    Overigens ook wereldwijd oplopende temperaturen die de mens en dier bijna niet meer kunnen verdragen...  

    Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    Mensen schuilen voor de hitte tijdens een hittegolf in India EPA

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 06:22

    Klimaatwetenschappers: elke hittegolf heeft nu link met klimaatverandering

    Elke hittegolf kan tegenwoordig in verband worden gebracht met klimaatverandering. Ook komen extreme regenval en intense periodes van droogte in sommige delen van de wereld nu duidelijk vaker voor als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt uit een publicatie van de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution.

    "Elke hittegolf in de wereld is nu sterker en waarschijnlijker een gevolg van door mensen veroorzaakte klimaatverandering", luidt één van de conclusies. De publicatie komt op een moment dat India en Pakistan worden geteisterd door een intense hittegolf.

    Wat de klimaatwetenschappers betreft mogen media best wat stelliger zijn over de oorzaken daarvan. Daarom geven ze media in de publicatie handvatten over hoe ze het beste over klimaatverandering kunnen berichten.

    "Wees niet te voorzichtig; hittegolven zijn eenzijdig gekoppeld aan de opwarming van de aarde", schrijven ze. Lange tijd was het onmogelijk om extreme weersgebeurtenissen één op één toe te schrijven aan klimaatverandering. Extreem weer kwam altijd al voor, en dat zal ook altijd zo blijven. Maar tegenwoordig lukt het klimaatwetenschappers steeds beter om te onderzoeken of er toch een link is tussen weersextremen en de mondiale opwarming.

    Overstromingen

    Zo bleken de overstromingen vorig jaar in Limburg, Duitsland en België een duidelijke relatie te hebben met het veranderende klimaat. Onderzoek toonde aan dat de extreme regenval die de overstromingen veroorzaakte, tegenwoordig vaker voorkomt. Ook de hoeveelheid neerslag is door het veranderende klimaat toegenomen. Uit ander onderzoek is gebleken dat ook de zware bosbranden in Australië in 2020 een duidelijke link hadden met de opwarming van de aarde.

    De onderzoekers gaan nu nog een stap verder, door te stellen dat elke hittegolf in verband met klimaatverandering kan worden gebracht. Ook het recente IPCC-rapport geeft aan dat de gemiddelde en extreme hitte op elk continent toenemen en dat dit te wijten is aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

    In deze video legt NOSop3 uit hoe het klimaat altijd al veranderde, maar in het heden zorgwekkend snel. En hoe ziet de toekomst eruit?

    32:11 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Klimaatverandering, uitgelegd

    De opwarming gaat altijd over een gemiddelde van de hele aarde. Als de gemiddelde temperatuur toeneemt, dan betekent dat dat overal iets warmere dagen waarschijnlijk worden, en licht koelere dagen wat minder waarschijnlijk. Het betekent ook dat temperaturen die vroeger 'extreem' waren, nu "minder gebruikelijk" kunnen worden genoemd. Cruciaal is dat de waarschijnlijkheid van extreem hete dagen het snelst verandert, dat wil zeggen dat het aantal van dat soort dagen toeneemt.

    Directe relatie

    Dat nu zo stellig gezegd kan worden dat elke hittegolf een link heeft met klimaatverandering, is logisch, zegt Sjoukje Philip van het KNMI. Ze is betrokken bij World Weather Attribution, maar werkte niet mee aan deze publicatie.

    "Bij andere weersextremen zoals stortbuien en overstromingen, spelen ook altijd andere factoren mee. Maar bij hitte is de relatie met de opwarming heel direct. Omdat de gemiddelde temperatuur op aarde is gestegen, werkt dit door in elke hittegolf", zegt ze.

    Bij veel soorten weer hebben lokale omstandigheden ook invloed. "Hoe lokaler je gaat kijken naar het weer, hoe meer lokale factoren een rol spelen. Maar hittegolven zijn er nooit alleen lokaal, die strekken zich uit over een groter gebied. Daarom weet je zeker dat de mondiale opwarming er altijd een rol bij speelt."

    Overigens zijn hittegolven vaak de dodelijkste natuurrampen ter wereld. Soms gaat het om duizenden of in totaal mogelijk zelfs honderdduizenden doden per jaar. Het Internationale Rode Kruis is bezorgd, omdat hitte steeds vaker voorkomt in gebieden die daar niet goed op zijn voorbereid.

    Waarschuwen is cruciaal

    Op dit moment legt de onderzoeksgroep de laatste hand aan een gericht onderzoek naar de hittegolf in India. "Daarbij kijken we niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de gevolgen ervan, de impact op de bevolking", zegt Philip.

    "Cruciaal bijvoorbeeld is het waarschuwen van mensen. Sinds de hittegolf in Nederland in 2003 worden mensen hier ook beter gewaarschuwd. Dat heeft ertoe geleid dat nu minder mensen overlijden als gevolg van de hitte."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-05-12 00:34:44
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 07 april 2022 @ 00:17
    #96
    reactie op (#95) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: ZELFS WETENSCHAPPERS HOUDEN NU EEN PROTESTMARS, niet alleen hier maar over de hele wereld weer.... Als zelfs WETENSCHAPPERS een protest(mars) houden is er ECHT iets aan de hand, 1 min. voor 12 dus? Niet alleen vrede in Europa en overigens overal op de wereld is prioriteit 1, HET KLIMAAT IS DAN 1A........

    Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:11

    Klimaatwetenschappers demonstreren in Den Haag: 'Ongemakkelijk, maar het moet'

    De klimaatwetenschappers op het Malieveld NOS/HENRIK-WILLEM HOFS

    Tientallen klimaatwetenschappers hebben vandaag in Den Haag actiegevoerd. Onder de naam Scientist Rebellion kwamen zij samen op het Malieveld en liepen zij een mars door de binnenstad. Ook blokkeerden ze een zij-ingang van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

    De actievoerders liepen in laboratoriumjassen rond en droegen spandoeken met slogans als "Make the climate great again". Met hun actie willen ze aandacht vragen voor klimaatverandering.

    Het voelde voor sommige deelnemers onwennig om de straat op te gaan, maar het is harder nodig dan ooit, zeggen ze:

    1:59 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Klimaatwetenschappers doen wanhoopspoging: 'We hebben een crisisaanpak nodig'

    Ook in andere Europese steden werden acties gehouden. Zo gingen in Madrid en Berlijn wetenschappers de straat op, naar aanleiding van de publicatie van het derde deel van het IPCC-onderzoek gisteren. Daaruit blijkt dat de tijd om maatregelen te nemen tegen ernstige consequenties van de klimaatverandering snel opraakt.

    Niet ver genoeg

    De wetenschappers die aan de actie in Nederland meedoen, willen onder meer dat de regering meer doet voor het klimaat. De regering kondigde eind vorig jaar aan met een extra klimaatfonds te komen van 35 miljard euro. Daarmee moet Nederland volgens het regeerakkoord "koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van aarde".

    Maar dat gaat de wetenschappers niet ver genoeg. "Dat klinkt best ambitieus, maar voor de coronacrisis trok de overheid 76 miljard euro in anderhalf jaar uit", zegt microbioloog Marjan Smeulders, die deelneemt aan het protest.

    'Geen keus'

    Hoewel wetenschappers volgens haar niet vaak de straat op gaan, zien Smeulders en haar aanwezige collega's geen andere keus. "Actievoeren voelt voor ons zeer ongemakkelijk, maar stilzitten is geen optie meer", zegt Smeulders. "Al tientallen jaren zijn er rapporten en wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en hebben we brandbrieven en petities geschreven. Maar de actie die nodig is om de catastrofe waar wij op afstevenen om te buigen, is er nog niet."

    Dat hiermee de onafhankelijkheid van de wetenschap in gevaar komt, bestrijdt ze. "Wetenschap wordt gezien als onafhankelijk. Met politiek moeten we ons niet bemoeien, maar over de klimaatcrisis is geen controverse. De opdracht om de maatschappij te dienen voelen wij heel sterk."

    De Nederlandse wetenschappers sluiten de actieweek zaterdag in Amsterdam af. Daar willen zij een groot doek volschrijven en gaan praten met omstanders.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 05 april 2022 @ 00:23
    #95
    reactie op (#94) herman_dad

    Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: WEER EEN 'KLIMAATALARM' VAN HET VN-KLIMAATPANEL, sneller acties anders is het voorgoed te laat? En we hebben al meer dan grote problemen.... Er zijn genoeg oplossingen om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt, maar die moeten dan wel onmiddellijk en grootschalig worden ingezet. Zo niet, dan raakt dat 1,5-gradendoel definitief uit het zicht. Dat staat in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel IPCC.

    Met name voor de clubs: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:01

    IPCC: sneller en grootschaliger actie nodig, anders raken klimaatdoelen uit zicht

    GETTY AFBEELDINGEN

    Er zijn genoeg oplossingen om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt, maar die moeten dan wel onmiddellijk en grootschalig worden ingezet. Zo niet, dan raakt dat 1,5-gradendoel definitief uit het zicht. Dat staat in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel IPCC.

    De publicatie volgt op een sessie met vertegenwoordigers van alle regeringen die meerdere dagen uitliep. Tijdens de sessie moest iedereen instemmen met een samenvatting van het rapport. Pas gisteravond werd overeenstemming bereikt. Volgens meerdere betrokkenen was dit een duidelijk teken dat landen beseffen dat op korte termijn moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

    Het IPCC stelt vast dat de toename van de CO2-uitstoot nooit eerder zo groot was als in het afgelopen decennium, ook al is de stijging nu iets afgevlakt. Eerdere beloftes van landen om hun uitstoot aan te pakken, zijn onvoldoende om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Als de huidige plannen blijven zoals ze zijn, dan stevent de aarde af op een opwarming van ongeveer 3,2 graden in het jaar 2100.

    'Uitstoot kan in 2030 gehalveerd zijn'

    Energiehoogleraar Kornelis Blok, een van de vijf Nederlandse auteurs die meewerkten aan het rapport, somt vijf maatregelen op die ertoe kunnen leiden dat de uitstoot de komende jaren snel naar beneden kan: nog meer inzetten op zonne- en windenergie, meer energiebesparing, stoppen met ontbossing en de uitstoot van methaan snel terugdringen. Samen met nog andere maatregelen kan de uitstoot in 2030 al met meer dan de helft worden teruggebracht, zegt hij.

    Volgens het IPCC is zowel zonne- als windenergie de afgelopen tijd spectaculair goedkoper geworden. Dat geldt ook voor accu's in elektrische auto's. Bij kernenergie en de afvang en opslag van CO2 was er geen of maar weinig kostendaling. Alleen in landen waar meerdere nieuwe kerncentrales zijn bijgebouwd, is sprake van enige kostenreductie. Tegelijk constateert het rapport dat er nog altijd meer investeringen gaan naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatmaatregelen.

    Het rapport van vandaag is het laatste in een reeks van drie, die het IPCC eens in de zeven à acht jaar uitbrengt. De rapporten vormen de basis voor al het klimaatbeleid van regeringen wereldwijd.

    Het eerste deel, over de opwarming en de natuurwetenschappelijke onderbouwing, verscheen vorig jaar zomer. De belangrijkste conclusie was toen dat de huidige opwarming niet eerder is voorgekomen in ten minste duizenden jaren, en dat weersextremen fors zullen toenemen als er niet snel extra ingrijpende maatregelen worden genomen.

    Het tweede deel ging over de gevolgen van klimaatverandering. De tijd om maatregelen te nemen raakt snel op, concludeerde het IPCC, en de mogelijkheden voor mens en dier om zich aan te passen aan klimaatverandering zijn beperkt.

    Blok verklaart waarom de goedkeuringssessie zo lang duurde. "De belangen zijn enorm. En er moet heel veel gebeuren, als je wilt voorkomen dat klimaatverandering echt uit de hand loopt."

    Detlef van Vuuren van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit Utrecht, zegt dat de 1,5 graad alleen nog via een smal geitenpaadje bereikt kan worden. "Het nieuwe IPCC-rapport laat zien dat de komende jaren cruciaal zijn om aan het Parijsakkoord te voldoen." Voor de 1,5 graad moet de mondiale uitstoot vóór 2025 z'n hoogtepunt hebben bereikt en rond 2050 op nul uitkomen, waarna met verschillende technieken toch nog grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer gehaald moeten worden.

    Landgebruik

    In het rapport wordt ook aandacht besteed aan landgebruik. Bijna een vijfde van de totale wereldwijde uitstoot komt door de manier waarop er met land wordt omgegaan. Bijvoorbeeld ontbossing in de tropen, of de uitstoot van methaan en lachgas in de landbouw. "Dit betekent dat door ander landgebruik ook een grote winst te behalen valt", zegt Gert Jan Nabuurs van de Wageningen Universiteit, "als de ontbossing stopt en de landbouw andere methoden toepast".

    Ook gaat het over het aanplanten van extra bossen, omdat die CO2 opnemen om te groeien. Tegelijk was dit een bron van meningsverschillen tussen landen, vertelt Nabuurs. "Er zijn landen die niet willen dat rijke landen hun schuld als het ware gaan afkopen door massaal bomen te planten in arme landen. Want het risico bestaat dat daardoor de voedselproductie in de knel komt. En zelfs al gaan de voedselprijzen daardoor maar iets omhoog, dan heeft dat voor arme landen al grote gevolgen."

    Innovatie en gedrag

    Innovatie en gedrag komen ook aan bod. Heleen de Coninck van de TU Eindhoven: "Nieuw in dit rapport is dat het de mogelijkheden schetst om de ernstigste klimaatverandering nog te voorkomen: mogelijkheden in gedragsverandering, politieke actie, innovatie en internationale samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en investeringen."

    Bij gedragsverandering gaat het om energiebesparing, meer duurzame energie en vervoer of het eten van minder vlees en zuivel in rijke landen. Samen kan dit leiden tot een grote uitstootvermindering, van 40 tot 70 procent in 2050.

    Overigens heeft op dit moment China de hoogste uitstoot van de wereld, maar als je alle emissies sinds het begin van de Industriële revolutie (1850) bij elkaar optelt, dan staat de VS bovenaan (zie grafiek).

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-04-05 00:25:56
    handtekeningafbeelding