Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

6318 keer bekeken

UNIVERSUM EN HET GELOOF.... een overzicht

 • donderdag 05 mei 2022 @ 19:50
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Ik vind geloof een goed ding, maar de laatste tijd zie je dat in naam van het geloof ook wel moorden worden gepleegd.

  Dit is natuurlijk afschuwelijk en niet waar het geloof voor staat.

  Geloof staat voor liefde en hoop.

  Zo moeten we het ook allemaal gebruiken.

 • donderdag 24 maart 2022 @ 07:59
  #10
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #2: OOK SCP: STEEDS MEER NIET-GELOVIGEN DAN WEL-GELOVIGEN IN NL. Het aandeel ongelovigen is in de loop der jaren met verschillende enquêtes onderzocht. Daarin maakt de studie onderscheid tussen atheïsten en agnosten: een atheïst ontkent het bestaan van een god, terwijl een agnost denkt dat de mens niet kan weten of er een god is.

  In Nederland is overigens 51% van de totale bevolking NIET (MEER) RELIGIEUS, ZEGT ALTHANS GEEN GELOOF TE HEBBEN, dus nog 49% wél... Jongeren en zeker ook islamitische jongeren zouden het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus - zie andere rubrieken ook - eens moeten lezen om 'met beide benen op de Aardse grond te staan inzake 'geloof'... ?!

  Van RTL-Nieuws dd 18 december 2020 00:29 Aangepast: 18 december 2020 00:42

  Steeds minder Nederlanders rekenen zich tot een religie of levensbeschouwing, blijkt uit cijfers van statistiekenbureau CBS. De trend is al decennia gaande. In 2019 beschouwt 46 procent van de bevolking zichzelf als religieus.

  Een jaar eerder was dat nog 48 procent. Het gaat daarbij om Nederlanders van 25 jaar en ouder. Ook neemt het aantal mensen af dat regelmatig naar een religieuze dienst gaat in bijvoorbeeld een kerk of moskee, meldt het CBS.

  Ook steeds meer kerken en andere 'gods' huizen krijgen andere bestemming en voorzover niet 'historisch', afgebroken. HET GELOOF IN (-?) zal ook komende decennia, bij het 'weggaan' van de oudere generaties, neem het hen niet kwalijk, uw (groot)ouders, UITERAARD, een geheel andere KIJK OP (-) krijgen bij de bevestiging van buitenaards leven door de OVERHEDEN en dat is dus al aan de gang, boek Buitenaardse Beschaving, hoofdstuk 6 in Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg....'De God die jullie zoeken kennen wij niet'.... AANRADER voor allen die meer willen weten en zeker voor alle geestelijke voorgangers in welk geloof dan ook?!

  Zie en lees verder art. van N0S-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:01

  SCP: Voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland

  Een atheïstische tekst op een billboard dat langs de A4 bij Schiphol, in 2009 ANP

  Nederland telt inmiddels meer niet-gelovigen dan gelovigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Dat heeft voor het eerst de groep niet-religieuzen in kaart gebracht.

  Het aandeel ongelovigen is in de loop der jaren met verschillende enquêtes onderzocht. Daarin maakt de studie onderscheid tussen atheïsten en agnosten: een atheïst ontkent het bestaan van een god, terwijl een agnost denkt dat de mens niet kan weten of er een god is.

  Afhankelijk van het type onderzoek en de exacte vraagstelling verschillen de percentages, schrijft het SCP, maar het is volgens de cijfers duidelijk dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking inmiddels atheïst of agnost is. "Dat is ongeveer een verdubbeling sinds onze eerste metingen halverwege de jaren zestig en eind jaren zeventig."

  Er zitten wel wat schommelingen in. Het aantal ongelovigen steeg vooral in de eerste helft van het vorige decennium, daarvoor en daarna leek het zich juist wat te stabiliseren.

  'Mogelijk meer onbegrip'

  Atheïsten en agnosten geven vaak aan niet zo geïnteresseerd te zijn in dé zin van het leven, blijkt uit de studie Buiten kerk en moskee. In plaats van op zoek te gaan naar dé zin van het leven, zoeken individuele niet-gelovigen naar betekenis in het eigen leven. "Jezelf ontwikkelen, voor anderen zorgen, intense ervaringen beleven en je deel weten van een groter geheel zijn bijvoorbeeld manieren waarop zij betekenis geven aan hun leven", aldus het SCP.

  Religie en religieuze gemeenschappen verliezen steeds meer terrein als invloedrijke maatschappelijke spelers, concludeert het onderzoeksbureau, dat verder meldt dat de secularisering positieve gevolgen heeft gehad, bijvoorbeeld voor de persoonlijke vrijheid en voor hoe er in de samenleving wordt gedacht over seksuele diversiteit.

  Tegelijkertijd ontstaat er mogelijk meer onbegrip tussen gelovigen (christenen, moslims en anderen) en niet-gelovigen, waarschuwen de onderzoekers. Het SCP adviseert beleidsmakers daarom om in te zetten op wederzijds begrip en acceptatie en het bevorderen van een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen.

  Het is voor het eerst dat de groep niet-kerkelijke Nederlanders is onderzocht. Het onderzoek maakt deel uit van een grotere studie. In twee eerdere delen richtten de onderzoekers zich op moslims en christenen in Nederland.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-03-26 05:10:44
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 13 mei 2021 @ 08:39
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, VANDAAG 'HEMELVAARTSDAG' en dus nog eens AANDACHT voor mogelijk de ECHTE 'HEMELVAARTEN' die we allen nu KUNNEN ZIEN ZELFS EN DUS 'ANDERS DAN IN HET GELOOF BEDOELD'......?!  ANNO 2000....

  Overigens nog eens ook hier weer de LINK YOUTUBE compilatie van eerdere opnamen, -https://www.youtube.com/watch?v=wPJb8TjiL7w  - GEMAAKT DOOR TOEVALLIG AANWEZIGEN, wereldwijd lopen nu eenmaal miljoenen rond met 'smartphone's' e.d... ZIE VORIGE BERICHTEN OOK HIER NOG OVER!!!  EN  BIJ TOPIC 'SCHOKKENDE GEBEURTENISSEN'...

  ZIE OOK alle vorige berichten hier nog even... OVER 'GELOOF' EN BUITENAARDS GESPROKEN?

  En nog dit bericht van FACEBOOK:  Een langwerpige UFO van kilometers lang.... zoals ook op de Maan gevonden, het Apollo 20 verhaal (Mona Lisa van de Maan) en nu dus vrij recent Italië / 10/8/2008 gefotografeerd hier op Aarde ook weer zo'n UFO....... 

  Karl Stephens heeft een bericht gedeeld.

  Beheerder

    · 2m meoitg soSpimfsonrlss or1SmeeSt0:d0a8  · 

  ดำรง โสธะโร heeft een bericht gedeeld met de groep UFO Inter galaxy Part 2.

  1m meoitg soSpimfsonrlss or1SmeeSt7:d1a8  · 

   

  ดำรง โสธะโร

  3tgse0S apspronmsicrrll om oSrf0Stre9:dg5ed8ru  · 

  Italië / 10/8/2008

  Gewijzigd op 2021-05-13 08:43:25
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 09 juli 2020 @ 07:10
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, ZIJN WIJ ALLEN STEEDS WEER ZÉLF DE KINDEREN VAN MORGEN? Het 'geloof' in heel brede zin duidt daar ook op, een beetje, de 'heilige geest'? De geest verlaat het lichaam, zie o.a. ook hierover veel berichten op andere topic UNIVERSUM, SCHOKKENDE ONTDEKKINGEN, en ook HET EERSTE TOPIC HIER #1! Waar we een geest het lichaam zien verlaten. En er zijn méér berichten waar jonge kinderen hun vorige leven vrijwel exact herrinerden! 

  REINCARNATIE DUS!? Waar ook de boeken Buitenaardse Beschaving en het daarop gebaseerde Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg: (het boek van de OPENBARING) het al over hebben: 'Iarganen': Iedere keer als jullie worden herboren zitten alle voorgaande levens, geslachten weer in je!' AANRADER voor alle gelovigen deze boeken!  

  Maar van Twitter ook de herhaling van dit bericht EN ZIE DAN DE TEKST VERDER!

   Alien UFO Sightings @alienufovideos 7 jul.

  3-Year-Old Boy Remembers His Past Life, Locates His Body & Identifies The Man Who Murdered Him https://alien-ufo-sightings.com/2018/10/3-year-old-boy-remembers-his-past-life-locates-his-body-identifies-the-man-who-murdered-him/… via  @alienufovideos

  3-Year-Old Boy Remembers His Past Life, Locates His Body & Identifies The Man Who Murdered Him -...

  Scroll down for video Reincarnation has remained on the fringe of scientific inquiry for a long time, despite a number of scientists urging the mainstream community to research it further — and for...

  alien-ufo-sightings.com 3 13 51

  OVER 'ONTVOERINGEN', TEN HEMEL OPNEMINGEN in o.a. de Bijbel (!) 

  VAN AFLEVERING 'ANCIENT ALIENS', HISTORY CHANNEL, gisteren 8 juli 2020 o.a. maar afleveringen worden regelmatig herhaald: Vele, vele ontvoeringen van mensen al vanaf de prehistory vinden plaats tot HEDEN aan toe: Zie de rode YouTube compilatie https://www.youtube.com/watch?v=wPJb8TjiL7w steeds aangehaald weer op UNIVERSUM, Schokkende gebeurtenissen! BEWIJS!!!!

  Kortheidshalve: 

  1. De president van een deelstaat van de toenmalige USSR verklaarde destijds EXPLICIET EN GEDETALIEERD over zijn ervaring met een ontvoering door aliens dat volgens hem ongeveer een dag duurde. Hij werd meegenomen door een groot buitenaards schip o.a. ook op beeld te zien het was en is een zeer rustige en evenwichtig persoon. Geloofwaardig dus? In ieder geval bleef hij na zijn verklaring gewoon op zijn post, functie zitten en dat had niet gebeurd als... ? Maar nog meer zeer hooggeplaatsten verklaren gewoon EXPLICIET:

  2. Russische premier, president (hij en Putin losten elkaar om de 4, 5 jaar af in die functies) Dimitry MEDVEDEV 'liet per ongeluk de microfoon openstaan' na een interview en was te horen: 'De president krijgt 2 koffertjes, 'documenten', één met de atoomgegevens voor geval dat', (rode knop) en één met de GEGEVENS over BUITENAARDSE BEZOEKERS...' Wás dit 'per ongeluk', volgens History Channel is de Russische regering bezig de eigen bevolking ook langzaam voor te bereiden op wat we ECHT AL WETEN, BEKEND IS, 'schokkende gebeurtenissen dus voor velen (gelovigen) nog maar zéér velen, ook de lezers hier, 'weten'al? BESEFFEN AL dus?    

  3. Jeffry Lesh, over ROSWELL 1947 (zie elders ook vele berichten): 'Mijn vader, destijds militair bewaker van de crashsite en dus OOGGETUIGE, verklaarde vlak voor zijn dood, overlijden, dat hij van een vrachtauto de bedekking opzij had getrokken en zag dat de ALIEN daar in lag, één van de aliens. Hij had dit altijd, zelfs voor zijn familieleden verzwegen' tot einde leven! Hij en vele andere betrokkenen van toen MOESTEN HUN MOND HOUDEN op straffe van..?! Onze 'eigen astronaut André Kuipers verklaarde 2 jaar geleden in de talkshow' Late night'(?) nog een beetje beschromend dat 'Roswell 1947 natuurlijk niet waar was'...?!

  Elke wetenschapper of astronaut die heden dit nog verklaard: "Ach we denken wel ergens is wel 'leven' dat kan niet anders, maar zo ver weg..." is voor altijd ongeloofwaardig in zijn/haar werk!

  4. Professor John Mach, onderzoeker van vele honderden ontvoeringen gelooft er in: 'Geen waarschijnlijkheid, maar een FEIT!' Steeds dezelfde families en als kind al wordt men ontvoerd en ook STEEDS WEER TERUGGEBRACHT! Maar met welk doel? En als het een 20 tot 30 gevallen was op de hele Aarde dan zou men denken dat die personen... etc. maar het zijn er vele, vele duizenden, vanaf de OUDHEID al - zie elders ook de berichten - tot HEDEN aan toe! En in iedere (geloofs) CULTUUR KOMT HET VOOR!  

  5. De BIJBEL (geloof in heel brede zin, welk dan ook): EEN RABBI: Er zijn grote overeenkomsten in de verklaringen van de Bijbel en ook wat we heden zien of weten of ontdekken in de verhalen, o.a. de 'boeken' EZECHIEL' en 'ENOCH' zijn alleen maar 'buitenaardse verhalen?' Bovendien kwamen deze profeten op AARDE, vertrokken weer en kwamen weer terug (?!) Ook Von Daniken in zijn boeken: 'Abraham had pas ná het avondeten door dat zijn bezoekers van BUITEN DE AARDE kwamen' o.a. etc....Twee Amerikaanse dominees hebben daarover ook al eerder boeken geschreven.   

   Alien UFO Sightings @alienufovideos 31 m

  The Book of Enoch, its descriptions of space travel and other celestial dimensions https://alien-ufo-sightings.com/2020/07/the-book-of-enoch-its-descriptions-of-space-travel-and-other-celestial-dimensions/… via @alienufovideos

  The Book of Enoch, its descriptions of space travel and other celestial dimensions - Alien UFO...

  The Book of Enoch narrates Enoch’s travels off Earth, supernatural and heavenly places inaccessible to other human beings! The impressive and fantastic Book of Enoch is one of the most important...

  alien-ufo-sightings.com 3 9

  GELOOFT U NU OOK...of niet natuurlijk, 'de DUIVEL' kiss kan dit ook allemaal verwoorden? 

   

  Gewijzigd op 2020-07-09 22:40:48
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 23 mei 2020 @ 12:09
  #7
  reactie op (#6) Margriet2002

  Goedemiddag, UPDATE d.d. zaterdag 23 mei 2020: 'DISCLOSURE' (OPENBARING) in 2020? DE UFO- BUITENAARDSE BERICHTEN blijven doorgaan, verwachting is meer de komende tijd(en)? Velen worden op Twitter ook 'herhaald'. Maar blijft u bijlezen of oudere berichten later weer eens zien en concluderen? Kan niet op één dag... 

  Wellicht om de 14 dagen nu een 'update' hier? Hangt van de hoeveelheid berichten af. Maybe every 14 day's a update here in future? Depands on the messages seems important?

  Please for visitors here, everyday, please read older messages aswell, can't be done in one day,. thanks!  

  Overigens nog eens ook hier weer de LINK YOUTUBE compilatie van eerdere opnamen, -https://www.youtube.com/watch?v=wPJb8TjiL7w  - GEMAAKT DOOR TOEVALLIG AANWEZIGEN, wereldwijd lopen nu eenmaal miljoenen rond met 'smartphone's' e.d... ZIE VORIGE BERICHTEN OOK HIER NOG OVER!!! 

  TODAY: Which Religion Is Friendliest to the Idea of Aliens? Without ALIEN LIFE there was not ANY FORM OF RELIGION on this planet, in what way? See red YouTube comp. film link: 'TAKE TO HEAVEN'? Judgement yourself...

  WELKE RELIGIE STAAT HET DICHTS BIJ 'ALIENS'... OF TE WEL BUITENAARDS LEVEN? Kunnen we wellicht KORT over zijn, zie ook verder hier maar ook het andere topic, SCHOKKENDE ONTDEKKINGEN...?! Veel oudere berichten daar ook over en ZONDER BUITENAARDS LEVEN hadden we GEEN ENKEL 'GELOOF' GEHAD op Aarde zelfs...??

  WE HEBBEN NET 'HEMELVAARTSDAG' GEHAD... kijkt u eens naar de RODE YOUTUBE COMPILATIEFILMPJE nogmaals en bericht #1 hier...'TEN hEMEL OPNEMING', ZIEN WE NU zelf ANNO 2020 de echte betekenis? Oordeelt u zelf. 

   Alien UFO Sightings @alienufovideos 17 mei

  Which Religion Is Friendliest to the Idea of Aliens? https://alien-ufo-sightings.com/2020/05/which-religion-is-friendliest-to-the-idea-of-aliens/… via @alienufovideos

  Which Religion Is Friendliest to the Idea of Aliens? - Alien UFO Sightings

  In the annals of most world religions, a quick walk-on from an alien would not, at least on the surface, seem particularly strange. Unusual occurrences are kind of key to the whole enterprise. And...

  alien-ufo-sightings.com 11 12 45

  Zie ook nog Facecook: Ufologie Benelux en U.F.O. New Zealand b.v. (even googlen) voor veel meer berichten, video's e.d....

  Tot zover (so far) Update zat. 23 mei 2020.

   

   

   

  Gewijzigd op 2020-05-23 12:09:52
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 29 oktober 2019 @ 09:57
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goede dinsdag en dank u voor het antwoord maar het is onzeker allemaal nu zo? Dominee heeft het ook al gelezen en die zegt we moeten maar afwachten. Hij weet het ook niet, wie wel nog? 

 • dinsdag 29 oktober 2019 @ 01:18
  #5
  reactie op (#4) Margriet2002

  Goedemorgen, ik denk niet dat daar een goed 'geloofs' antwoord op mogelijk is? Zag het vanmiddag al deze vraag, moest er ook even over denken maar in zijn algemeenheid zijn 'we' wel op deze planeet in vele vormen en maatschappelijke problemen sterk achteruit aan het gaan in echt verontrustende zin als FINANCIEEL, MONETAIR, en POLITIEK in vele opzichten voor het eerst na de 2e Wereldoorlog...? Lees alle berichten hier en ook de andere nieuwsclubs?    

  En voor wat 'geloof', wat er in de Bijbel staat o.a. de 'Epocalyps' daar is geen datum aan te verbinden en bovendien voor ieder een ander 'gevoel', gevoelsmatig daarin? Vraag het uw voorganger? Wat ik wel gelezen heb, had dat boek Buitenaardse beschaving al in de jaren '90 van iemand gekregen en gelezen, wordt daarin wel voorspeld dat deze maatschappij zoals we die nu kennen een volledig geheel is van 'kansloos'...? Daarom lijkt het mij zelf dan die boeken zeker ook eens goed te lezen die daar voor en deel ook over gaan?! Zie ook ander forumtopic hierover, Schokkende ontdekkingen en dus de andere vele berichten hierover...?! Misschien dat er hier nog iemand van de leden of de lezers, bezoekers hier nog een antwoord méér weten? 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 28 oktober 2019 @ 08:55
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goede maandag. Een vraag die het oproept bij ons, zijn we aan het Einde der Tijden nu zoals in de Bijbel staat ook? We lezen het hier en gisteren in de kerk nog met enkelen erover gehad en het lijkt er wel op. Wie weet dit of denkt dit nog meer? Het geeft wel angst bij velen ook!   

 • zaterdag 12 oktober 2019 @ 11:58
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemiddag, 'WAREN DE GODEN KOSMONAUTEN' en andere boeken van Erich von Daniken, overbekend wereldwijd weten velen en ook dit artikel dan daarover en ja, iedereen op Aarde weet in feite 100% zeker of zou moeten beseffen: 'Buitenaards leven bestaat en is hier'...anders zouden we op Aarde geen 'Geloven' hebben toch? In welke geloofszin dan ook? 

  Alien UFO Sightings @alienufovideos 10 okt.

  Are Our Gods Actually Aliens? – Sadhguru Answers youtu.be/IYKBP6vKhkM via @YouTube

  Are Our Gods Actually Aliens? – Sadhguru Answers

  Sadhguru answers a question on whether those that we call Gods, are actually aliens with better technology and tools from another planet. Watch Sadhguru’s re...

  youtube.com 5 9 32

  Gewijzigd op 2019-10-12 11:59:24
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 25 juni 2019 @ 00:56
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, STEEDS MEER (JONGE?) ARABIEREN ZEGGEN NIET RELIGIEUS TE ZIJN. Dit heeft verschillende geloofsoorzaken, doch ook hier kan de mogelijke 'realiteit' van de nabije toekomst, eigenlijk NU AL, zie ook andere rubriek 'Schokkende ontdekkingen en onthullingen' een grote rol gaan spelen. Bij ELK GELOOF OVERIGENS.. want dan 'moeten' we wel anders gaan denken en grote gevolgen voor het geloof in meest breedste zin op Aarde....

  In Nederland is overigens 51% van de totale bevolking NIET (MEER) RELIGIEUS, ZEGT ALTHANS GEEN GELOOF TE HEBBEN, dus nog 49% wél... Jongeren en zeker ook islamitische jongeren zouden het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus - zie andere rubrieken ook - eens moeten lezen om 'met beide benen op de Aardse grond te staan inzake 'geloof'... ?!

  Van RTL-Nieuws dd 18 december 2020 00:29 Aangepast: 18 december 2020 00:42

  Steeds minder Nederlanders rekenen zich tot een religie of levensbeschouwing, blijkt uit cijfers van statistiekenbureau CBS. De trend is al decennia gaande. In 2019 beschouwt 46 procent van de bevolking zichzelf als religieus.

  Een jaar eerder was dat nog 48 procent. Het gaat daarbij om Nederlanders van 25 jaar en ouder. Ook neemt het aantal mensen af dat regelmatig naar een religieuze dienst gaat in bijvoorbeeld een kerk of moskee, meldt het CBS.

  Ook steeds meer kerken en andere 'gods' huizen krijgen andere bestemming en voorzover niet 'historisch', afgebroken. HET GELOOF IN (-?) zal ook komende decennia, bij het 'weggaan' van de oudere generaties, neem het hen niet kwalijk, uw (groot)ouders, UITERAARD, een geheel andere KIJK OP (-) krijgen bij de bevestiging van buitenaards leven door de OVERHEDEN en dat is dus al aan de gang, boek Buitenaardse Beschaving, hoofdstuk 6 in Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg....

  NOG EEN OPVALLEND TWITTERbERICHT OVER 'GELOOF'... EN GELOOFSWAARDEN EN NORMEN?

   Charles Groenhuijsen @chgroenhuijsen 30 m

  Hoe bijbels is dit? Slechts 25 % van blanke protestanten in de VS wil vluchtelingen toelaten. Bij ongelovigen is dit 65%. (link: https://pewrsr.ch/2NF2VQW) pewrsr.ch/2NF2VQW Het laat zien hoe Evangelicals zich aan Trump-agenda hebben verbonden. Wat zou Jezus hiervan vinden?

  "Ik was een vreemdeling..." Vluchtelingen in de Bijbel Zie afbeelding in oorspronkelijke artikel

  magazine.eo.nl 2 1 4

  Zie en lees verder art. van N0S-NIEUWS Twitter (bron)

  Arabieren noemen zichzelf vaker niet-religieus.

  Vrouwen lezen de Koran in een moskee in de Algerijnse hoofdstad Algiers 

  VANDAAG, 04:09

  BUITENLAND

  Het aantal inwoners van Arabische landen die zichzelf niet-religieus noemen, is in vijf jaar tijd gestegen van 8 naar 13 procent. Dat blijkt uit een onderzoekdat de BBC heeft laten doen in elf Arabische landen. Daarvoor zijn meer dan 25.000 mensen ondervraagd.

  In alle onderzochte landen, die overwegend islamitisch zijn, is het aantal niet-religieuzen nog wel een minderheid; in de meeste gevallen zelfs een heel kleine minderheid. Twee landen springen er wat dat betreft uit: in Tunesië noemt meer dan 30 procent zichzelf niet-religieus, in Libië circa 26 procent. In beide gevallen is dat percentage sinds 2013 verdubbeld.

  Ook Marokko laat een flinke stijging zien, van ongeveer 4 naar 14 procent. Over de hele linie doet de stijging zich het meest voor onder mensen tot 30 jaar. Het enige onderzochte land waar het aantal niet-religieuze mensen daalde, is Jemen. Daar daalde het percentage van circa 12 naar 5.

  25.407 gesprekken van drie kwartier

  BBC News Arabic heeft het onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksnetwerk Arab Barometer van Princeton University. Er zijn 25.407 mensen ondervraagd in Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Sudan, Jemen, Jordanië, de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, Libanon en Irak.

  De interviews vonden plaats in een privésetting en duurden circa 45 minuten. In elk land zijn meer dan 2000 mensen ondervraagd, zowel in steden als op het platteland. De onderzoekers zeggen dat er een foutmarge is van 3 procent.

  Aangezien het om een Arabisch onderzoek ging, zijn landen als Israël, Turkije en Iran niet onderzocht. Syrië is overgeslagen vanwege de onveilige situatie daar. Jemen zat er opmerkelijk genoeg wel bij, ondanks de burgeroorlog die daar woedt.

  Verschillende Arabische landen, waaronder Saudi-Arabië, gaven geen toestemming voor het onderzoek. En in sommige landen, zoals Egypte en Irak, mochten niet alle vragen worden gesteld. Het ging dan bijvoorbeeld om vragen over homoseksualiteit of eerwraak.

  In veel islamitische landen ligt het gevoelig om te zeggen dat je niet-religieus bent. Afvalligheid kan worden bestraft; in onder meer Saudi-Arabië, Sudan en Jemen staat er zelfs de doodstraf op. Of 'niet-religieus' in het onderzoek gelijkstaat aan afvallig, blijkt niet uit het BBC-artikel.

  Vrouw mag land leiden, niet het gezin

  In het onderzoek is ook gevraagd naar meningen over vrouwenrechten. In de meeste landen vindt een meerderheid een vrouwelijke minister-president acceptabel. Libanon en Marokko gaan daarbij met circa 75 procent aan kop. Alleen in Algerije denken de meeste mensen daar anders over.

  Maar in het privéleven moeten mannen de baas zijn, zeggen de meeste ondervraagden, zowel mannen als vrouwen. In Sudan, Algerije, Irak en Egypte vindt driekwart dat de man de beslissende stem moet hebben bij alle beslissingen in het gezin. Marokko is de enige uitzondering: daar vindt een kleine meerderheid dat de man niet altijd de baas hoeft te zijn.

  Homoseksualiteit

  Vragen over homoseksualiteit en eerwraak mochten niet in alle landen worden gesteld. In de landen waar dat wel mocht, bleek dat de acceptatie van homoseksualiteit laag tot zeer laag is. Algerije en Marokko zijn met respectievelijk 26 en 21 procent het meest tolerant.

  Opmerkelijk is dat homoseksualiteit in Libanon - waar de hoofdstad Beiroet bekendstaat als gay capital van de Arabische wereld - met 6 procent nauwelijks wordt geaccepteerd. Alleen de Westelijke Jordaanoever scoort met 5 procent nog lager.

  Ook eerwraak - het doden van iemand die de familie-eer heeft aangetast - wordt door maar weinig ondervraagden goedgekeurd. Opmerkelijk is dat ook hier Algerije en Marokko aan kop gaan: respectievelijk 27 en 25 procent vindt eerwraak acceptabel. Jordanië volgt met 21 procent. In Tunesië, Libanon en de Palestijnse gebieden heeft maar 8 procent begrip voor eerwraak.

  Emigratieplannen

  Het aantal mensen dat overweegt te emigreren is sinds 2013 in zes van de elf landen toegenomen. De stijging is het grootst in Jordanië: van 25 naar 45 procent. Het hoogste percentage, 50 procent, is gemeten in Sudan, al is het daar wel wat afgenomen. In Marokko denkt ruim 40 procent over emigratie.

  Europa is daarbij de meest genoemde bestemming, vooral in Marokko, Algerije en Tunesië. Noord-Amerika wordt in Jordanië, Libanon en opnieuw Algerije veel genoemd. En in Egypte, Jemen en Sudan denken mensen vooral aan emigratie naar de Golfstaten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2022-03-24 07:48:04
  handtekeningafbeelding