Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

840 keer bekeken

SAMENLEVING EN PROBLEMEN oa CRIMINALITEIT, bedreigingen

 • woensdag 11 januari 2023 @ 00:50
  #7

  Goedemorgen, vervolg 'LIVEBLOG': EUROPESE DOORVOERMARKT: DRUGS OOK ÉÉN VAN DE GROOTSTE PROBLEMEN in de (wereld) maatschappij, deze criminaliteit. ANTWERPEN HAVEN als doorvoermarkt, lijkt nu meer en meer te worden gebruikt dan de ROTTERDAMSE HAVEN. In meerdere opzichten een groot probleem niet alleen hier maar heel Europa en wereldwijd ook natuurlijk... Voor de maatschappij dus, verslavingen en de criminalteit waarbij de meeste aanslagen en liquidaties daadwerkelijk spelen, maar ook de overheid, OM en de opsporingsdiensten. En het gaat daarbij ook vormen geven tot 'aanliggende criminaliteit ' als witwassen of andere zaken in het Wetboek van Strafrecht...  En het vormen van hele criminele organisaties etc. etc... 

  Daarom ook op alle nieuwsclubs volgen we dit: B.v.: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - even aanklikken voor nog veel meer nieuws daar in de forums ook de vele andere onderwerpen daar betreffende! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 12-01-23 17.00 uur: Vervolg...

  UPDATE 11-01-23 17.00 uur: Ook vandaag weer...: 

  ANP    NOS Nieuws•Gisteren, 10:22•Aangepast gisteren, 11:22

  Minder cocaïne onderschept in Rotterdamse haven, meer in Antwerpen

  In de Rotterdamse haven is het afgelopen jaar bijna 47.000 kilo cocaïne onderschept. Dat is aanzienlijk minder dan in 2021, toen er ruim 70.000 kilo in beslag werd genomen.

  In de haven van Antwerpen daarentegen is meer cocaïne dan ooit gevonden. Daar nam de douane 110.000 kilo in beslag, tegenover 90.000 kilo het jaar ervoor. De Nederlandse en Belgische autoriteiten hebben de cijfers vanochtend bekendgemaakt.

  In Rotterdam zijn er ook minder 'uithalers' gearresteerd, vaak jonge verdachten die de cocaïne uit containers halen. Wel lijkt hun aantal de laatste tijd weer toe te nemen: de afgelopen weken zijn er tientallen vermoedelijke uithalers opgepakt. Het Openbaar Ministerie blijft dan ook bezorgd over deze vorm van criminaliteit.

  Volgens het OM bedraagt de totale straatwaarde van de in Nederland onderschepte drugs nog altijd "een duizelingwekkende 3,5 miljard euro". De vangsten zijn gedaan door het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van de douane, de FIOD, de zeehavenpolitie en het OM. In de veel kleinere haven van Vlissingen is 4000 kilo cocaïne gevonden, twee keer zo veel als in 2021.

  NOS

  De hoeveelheden onderschepte cocaine in de havens van Rotterdam en Antwerpen

  Waarom er veel minder cocaïne in Rotterdam is onderschept, weten de betrokken organisaties niet zeker. Ze denken dat het is gelukt om betere barrières op te werpen voor criminelen, waardoor de smokkel via Rotterdam minder aantrekkelijk is geworden.

  Zo werkt de douane inmiddels samen met Zuid-Amerikaanse landen waar de cocaïne vandaan komt. In Rotterdam wordt havenpersoneel gescreend om corruptie tegen te gaan. Ook is de beveiliging opgeschroefd, zodat het moeilijker is om containers met drugs weg te sluizen.

  "Heel belangrijk is ook dat we veel meer onderzoek zijn gaan doen naar corruptie", zegt Jan Janse, hoofd van de zeehavenpolitie. "We hebben mensen kunnen weghalen die cruciaal waren bij de drugssmokkel." Volgens Janse worden deze corrupte contacten vaak door meerdere criminele netwerken gebruikt.

  Verplaatsing

  Volgens Janse is het niet zo dat het probleem zich nu simpelweg verplaatst naar Antwerpen, waar opnieuw een record aan cocaïne is gevonden. "Het is meer een trend die daar doorzet. Je moet de havens ook als één gebied zien, waar de smokkel door dezelfde criminele netwerken wordt georganiseerd."

  De Belgische douane kondigt aan dit jaar nog intensiever te gaan samenwerken met Nederland. Op dit moment wordt al veel informatie en expertise uitgewisseld. Verder krijgt de Antwerpse haven extra personeel en nieuwe apparatuur om containers te scannen. Ook zullen er meer controles uitgevoerd worden.

  NOS op 3 maakte eerder deze explainer over hoe Antwerpen op weg is de coke-hoofdstad van Europa te worden:

  11:42 Zie video in oorspronkelijke artikel

  De (andere) coke-hoofdstad van Europa

  Opvallend is dat het Rotterdamse HARC-team het afgelopen jaar meer kleine partijen van enkele tientallen kilo's heeft aangetroffen. Het OM vermoedt dat criminelen de risico's proberen te spreiden. Toch is ook nog steeds een behoorlijk aantal grote partijen onderschept, zoals 2800 kilo in een container mebevroren inktvis uit Ecuador.

  De meeste drugs zitten verstopt tussen fruit. Het HARC-team deed verder vondsten in uitgeholde houten balken, tussen afval en in dubbele bodems van containers.

  Hoewel in Rotterdam dus minder cocaïne is aangetroffen, hebben de opsporingsdiensten juist meer containers gecontroleerd. Ook zijn er in de onderzoeken meer verdachten aangehouden die volgens het OM een grotere rol speelden in criminele netwerken: 95 vorig jaar tegenover 59 in 2021.

  Weer meer uithalers

  Vorig jaar werden ook 251 uithalers aangehouden. Het jaar ervoor waren dat er nog zo'n 400. Soms bivakkeren ze zelf in lege containers in de haven om ongezien drugs te kunnen verslepen.

  OM

  In juni vond de douane een 'hotelcontainer' waar uithalers in sliepen

  Vooral aan het begin van 2022 daalde het aantal uithalers flink. Toen trad de nieuwe 'uithalerswet' in werking, waardoor rechters tot een jaar cel kunnen opleggen aan verdachten en aanklagers de strafeisen flink opschroefden.

  Toch eindigde het nieuwe beleid in een teleurstelling voor het Openbaar Ministerie. In hoger beroep stelde het gerechtshof de zwaardere straffen weer bij naar beneden. "Na de uitspraak van het hof werden er direct weer meer personen bij de terminals aangetroffen", constateert het OM.

  De afgelopen weken pakte de politie dus ook weer veel uithalers op. Gisteren trof de douane nog acht verdachten aan op de Maasvlakte. De jongste was 17 jaar. Ook vanochtend vroeg hield de douane weer drie vermoedelijke uithalers aan op een containerterminal.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2023-01-12 15:56:08
  handtekeningafbeelding
 • zondag 29 mei 2022 @ 00:52
  #6
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg PROBLEMEN SAMENLEVING. UPDATE'S en niet alleen NL, EU, WERELDWIJD nemen de problemen toe. Door de oorlog in Europa, OORLOGEN wereldwijd, klimaatveranderingen en daarbij behorende natuurrampen, toenemend bezit wapens en de moordpartijen op scholen in vooral de VS, en korte londjes in de maatschappij o.a. voetbalrellen, bij sport in het algemeen meer en meer, en vooral ook de LEVENSPROBLEMEN, vele miljoenen vluchtelingen en de opvang daarbij, Werkeloosheid, geldgebrek bij velen, ARMOEDEVAL, bijna elke dag alleen al hier in NL dan wel een steek- of schietpartij en doden, zinloos geweld.

  Politieke onmin meestal op grote schaal, onderling wantrouwen en ook dat is het meest slechte systeem op de wereld om deze te besturen. De politiek, IN WELKE VORM OOK functioneert al lang niet meer. En door die onvrede wordt extreem-rechts gevoed en complottheorien te over.... Zie weer het boek o.a. op clubhome vermeld daarover, krijgt steeds meer gelijk?  

  Ongewenst gedrag in vele aspecten en ga zo maar door, we vergeten vast nog iets..... 

  Zie hier een compilatie van aantal artikelen alleen al vandaag. 

  Eigenlijk moeten we en velen zijn dat ook zeer verontrust zijn over de ontwikkelingen. Het gaat niet echt goed op deze wereld met de Homo sapiens.... 

  ZIE VERDER OOK de andere nieuwsclubs: Leden en dagelijkse terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ even aanklikken en makkelijker kunnen we het niet maken....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Wereldwijd,,,,,o.a. HET VRIJE WAPENBEZIT in de VS met alle gevolgen van dien en daar ook (extreem)rechts gevoed door Trump weer, vindt dat prima zo?? 

  En de HONGER toenemend zelfs in vroegere rijke landen als Libanon,,,

  En dichterbij in Europa, zie de dagelijkse update's over oorlog Rusland-Oekraine o.a.

  En hier te lande.... 

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 21 december 2021 @ 12:12
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Inderdaad. Het rechtssysteem werkt niet goed genoeg. Als mensen zoals Peter R de Vries slachtoffer kunnen worden. Zulke mensen doen juist goed aan de samenleving.

 • zondag 06 juni 2021 @ 08:40
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, NIET ALLEEN POLITIE, HANDHAVERS etc, maar ook DE JOURNALISTEN, 8 OP DE 10 VAN HEN WORDEN laatste tijd bedreigd op de sociale media maar ook FYSIEK komt regelmatiger voor.

  Vaak gaan aan deze bedreigingen ook complotverhalen vooraf die door een (klein maar gevaarlijk) deel van de bevolking voetstoots worden geloofd, ook dat de media schuldig zijn aan b.v. de berichtgeving over de covid situatie die niet zou kloppen. Of de 'berichtgeving' door zeer dubieuze site's (zie bij forum/Waarschuwingen tegen/nepnieuws deze lijst - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ -) over een zogenaamd bestaand 'deep state' beweging met kindermisbruik op grote schaal??? En dan worden zo maar namen genoemd daarin, bekenden of mensen die toevallig een sociaal maatschappelijke functie (burgemeester, dokter, of Vier maanden cel voor bedreigen Jaap van Dissel Man (53) gearresteerd voor bedreiging Jaap van Dissel en opruiing ) uitoefenen, in NL en andere landen moe(s)ten al voor deze lieden onderduiken zelfs (Vn Ranst, Belgie)... en als er dan óók nog een (foto)journalist bij komt kijken... is hij/zij ook direct ook dader van zoiets?!

  SCHANDALIG en in feite strafbaar (opruiing) van degenen die deze meest totaal ONZINNIGE nepberichten (verder) verspreiden en het zijn meest 'goedgelovigen', die niet verder (kunnen) denken dan de eigen situatie wellicht.... En 'ook zijn het mensen die vaak nog 'diep in Het Geloof zijn' ook.... blush60 uur taakstraf voor aanval op verslaggever Rijnmond bij Mieraskerk - strijdig dus zelfs mét het (hun) geloof dat slechts in ALLE Geloven van vreedzaamheid en GEWELDLOOSHEID spreken. Althans niet altijd door juist hén, gelovigen dus, en dus mag je 'mensen stenigen die toevallig niet JOUW geloof of 'ongeloof' 100% delen. 

  VOORBEELDEN:  

  https://www.ad.nl › binnenland > Verspreider van complottheorieën over pedo-netwerken ...

  En ook  Arrestatieteam pakt complotdenker op, man rept van een ...

  https://www.telegraaf.nl › nieuws › a...

  3 days ago — ... vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van opruiingen en bedreigingen. ... Van Dissel-bedreigers terug de cel in: 'Hij is MK ultra-sado-pedo' ... De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een kort geding ...

  En ook schandalig dat er in binnen- en buitenland ook enkele politci zijn die deze complotverhalen uit eigen 'kiezersgewin!' ondesteunen en het geweld promoten daarmede (Trump o.a. in de VS met 'komt allen naar Capitool/parlement daar en...?!!' Met vijf doden tot gevolg, maar ook hier een bekende politicus als Baudet b.v.... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:00

  8 op de 10 journalisten hebben te maken met geweld of bedreiging

  Journalisten in Den Haag ANP

  Journalisten in Nederland worden steeds vaker bedreigd of agressief bejegend. Acht op de tien journalisten hebben hiermee wel eens te maken, tegenover zes op de tien in 2017, blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van PersVeilig.

  "Het soort geweld is in de loop van de jaren niet veel veranderd: van schelden tot bedreigen en intimidatie, tot fysieke agressie en juridisch intimideren. Wel is de intensiteit veranderd", zegt Alex Brenninkmeijer, lid van de begeleidingscommissie en oud-ombudsman.

  De frequentie van de gewelds- en bedreigingsincidenten is toegenomen: 29 procent heeft hier maandelijks mee te maken, tegenover 18 procent in 2017.

  Agressie en bedreigingen gebeuren vooral verbaal. Twee derde van de journalisten heeft dat het afgelopen jaar ervaren. Bij 17 procent was het geweld fysiek. Journalisten die camera- of fotografiewerk doen, worden vaker dan gemiddeld bedreigd.

  'Niet onderschatten'

  "We mogen niet onderschatten wat het effect is van dreiging, intimidatie en geweld tegen journalisten", zegt Brenninkmeijer. Journalisten zeggen zelf massaal (93 procent) dat agressie of bedreiging een reëel en actueel gevaar vormt voor de persvrijheid.

  De incidenten hebben een effect op de werkzaamheden van journalisten. Vier op de tien ondervraagden zeggen dat zij voorzichtiger zijn met publicaties of minder plezier hebben in hun werk. 13 procent heeft weleens overwogen om te stoppen met het vak. Aan het onderzoek deden 689 journalisten mee.

  Met een shovel omver geduwd

  Brenninkmeijer noemt enkele incidenten die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld. Zo werd in Lunteren de auto van een persfotograaf en zijn vriendin met een shovel van de weg geduwd. En in Krimpen aan den IJssel en Urk werden journalisten belaagd. Vanwege aanhoudende bedreigingen verwijderde de NOS vorig jaar logo's van de satellietwagens.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-06-06 08:45:22
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 mei 2021 @ 08:04
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE REGISTREERT MEER GEWELD TEGEN HEN DAN VOORHEEN, mogelijk, vrijwel zeker komt dit ook enigszins door de huidige maatschappelijke 'covid' situatie en de protesten-maatregelen daartegen. Dan zou, verwachtingsvol daarbij dat e.e.a. maatschappelijk beter wordt, de cijfers geweld volgend jaar weer dalen...?  

  En ook opvallend geciteerd daabij: Tijdens de coronacrisis daalde ook het ziekteverzuim bij de politie. Dat ligt op 5,5 procent, het laagste percentage sinds de vorming van de nationale politie. De politie denkt dat de crisis de saamhorigheid binnen het korps heeft vergroot. Ook werkten medewerkers zelfstandiger en vaker thuis, wat hun welzijn ten goede kwam.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:20

  Politie registreerde meer geweld en kreeg meer klachten

  De coronacrisis leidde het afgelopen jaar tot minder woninginbraken en minder straatroof, maar ook tot meer klachten over de politie. Ook registreerden agenten meer geweld door de politie. Dat staat in het jaarverslag van de politie.

  Veel mensen klaagden over bejegening door de politie. Anderen klaagden juist dat de politie te weinig actie ondernam. Het aantal klachten steeg met 29 procent tot ruim 13.000.

  Als mogelijke verklaring ziet de politie dat "het maatschappelijk ongenoegen" vorig jaar groeide. "Er was discussie over discriminatie in de samenleving en daarna over de coronamaatregelen", zegt een woordvoerder. "Er is een groep zeer ontevreden dat de politie deze maatregelen handhaaft en dat levert klachten op."

  In een jaar tijd heeft de politie 113.000 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de regels. Het grootste deel was voor het overtreden van de avondklok, die tussen januari en april dit jaar gold.

  Stijging geweld door politie

  In 2020 gebruikte de politie bij 17.000 incidenten geweld, 15 procent meer dan het jaar ervoor. De politie vermoedt dat deze stijging deels te maken heeft met betere registratie. Agenten zijn verplicht om na een incident alle 'geweldsaanwendingen' vast te leggen. Dat gaat van licht geweld, zoals duwen of vastpakken, tot zwaardere geweldsinzet, zoals het gebruik van pepperspray of de wapenstok of het trekken van een vuurwapen.

  Ruim 3000 keer checkte de politie zelf of het gebruikte geweld volgens de regels was. In 236 zaken was sprake van niet-professioneel optreden; bij zes incidenten leidde dat tot disciplinaire maatregelen tegen de betrokken agenten.

  In totaal kregen ruim 300 politiemedewerkers een disciplinaire maatregel opgelegd, bijvoorbeeld wegens het lekken van vertrouwelijke informatie of misbruik van bevoegdheden. Dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor. In totaal werken er ruim 65.000 mensen bij de politie.

  Digitaal

  De coronacrisis had ook andere gevolgen voor de politie. Zo was de politie het afgelopen jaar meer geld kwijt dan gepland en kon er minder worden getraind. Wel kon er worden bespaard op de inzet tijdens evenementen, omdat die het afgelopen jaar niet doorgingen.

  De criminaliteit is tijdens de coronapandemie iets gedaald. Vooral het aantal woninginbraken nam af, maar er waren ook minder overvallen en straatroven. Daar staat tegenover dat de online criminaliteit meer dan verdubbelde.

  "Digitaal is steeds meer het nieuwe normaal", constateert korpschef Henk van Essen. Hij pleitte eerder al voor extra geld voor digitale specialisten, maar ook voor meer wijkagenten.

  Vrouw

  Tijdens de coronacrisis daalde ook het ziekteverzuim bij de politie. Dat ligt op 5,5 procent, het laagste percentage sinds de vorming van de nationale politie. De politie denkt dat de crisis de saamhorigheid binnen het korps heeft vergroot. Ook werkten medewerkers zelfstandiger en vaker thuis, wat hun welzijn ten goede kwam.

  De politie schrijft dat ook op het gebied van diversiteit voortuitgang is geboekt. Inmiddels is een op de drie leidinggevenden een vrouw.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 19 mei 2021 @ 00:58
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, VEILIGHEID SAMENLEVING IN GEVAAR: te grote druk op JUSTITIE EN POLITIE als uitvoerders, door allerlei oorzaken welliswaar, maar ook een groot maatschappelijk belang uiteindelijk. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:05

  'Grote druk op politie en justitie, veiligheid samenleving in gevaar'

  De werkdruk bij uitvoeringsdiensten die zich bezighouden met justitie en veiligheid is zo hoog, dat de veiligheid van de samenleving in gevaar dreigt te komen. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Justitie en Veiligheid in het jaarbericht over 2020.

  Volgens het rapport valt de hoge werkdruk nog altijd te wijten aan personeelstekorten. In 2018 bleek ook al dat politie, jeugdzorg en forensische zorg kampten met onderbezetting. In die laatste categorie worden mensen die in aanraking komen met politie en justitie psychisch behandeld. Maar het tbs-systeem is "bijna verstopt", valt te lezen in het verslag over vorig jaar.

  Gebrek aan deskundig personeel

  Het jaarbericht verwijst naar tbs-kliniek de Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal waar twee jaar geleden twee patiënten een medewerker gijzelden en daarna ontsnapten. De inspectie constateerde afgelopen jaar opnieuw dat onder meer bij dat incident samenwerking en aandacht voor risico- en kwaliteitsmanagement tekortschoten.

  "Het gaat daarbij ook op zicht in het resocialisatieproces, daar heb je gewoon bekwame en deskundige mensen voor nodig om dat goed te kunnen doen en die zijn ook niet altijd beschikbaar", zei inspecteur-generaal Henk Korvinus in het NOS Radio 1 Journaal.

  Verwarde personen

  De druk op de uitvoeringsdiensten is een hardnekkig probleem, zegt Korvinus. Hij roept beleidsmakers dan ook op dit te veranderen. "Wij vragen terughoudendheid om te grote ambities op te stapelen. De diensten moeten eerst hun gewone werkzaamheden op orde hebben."

  Sommige taken kosten de diensten nu zo veel tijd, zegt Korvinus, dat andere belangrijke taken dreigen erbij in te schieten. Zo zouden wijkagenten druk zijn met noodhulp verlenen en het opvangen van verwarde personen, waardoor ze nauwelijks toekomen aan wijkcontacten. "Terwijl die nodig zijn om te weten wat er speelt en om te kunnen ingrijpen voordat zaken uit de hand lopen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 juli 2019 @ 01:14
  #1

  Goedemorgen, HEEFT DE SAMENLEVING EEN GEDRAGSPROBLEEM? AGRESSIE VRIJWEL OVERAL waar 'mensen samen moeten werken' of zelfs hulpverlening vaak wordt geboden. ZEKER de samenleving hééft een GROOT probleem. Maar AGRESSIE en 'het moeten winnen van de ander' zit ons in het bloed bijna en van kindsaf aan wordt het ingepland? Zelfs als het onschuldig lijkt, b.v in de politiek, de sport, de.... noem maar op? De 'geest van de mens' moet eerst om'... Van de Homo sapiens....   

  Agressie bij huisartsenpost: 'Lontje steeds korter'

  Steeds meer geweld Agressie bij huisartsenpost: 'Lontje steeds korter' RTL-NIEUWS

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Agressie in wachtkamer of speelgoedwinkel: heeft samenleving een gedragsprobleem?

  HOLLANDSE HOOGTE

  VANDAAG, 13:26

  BINNENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Carmen Dorlo redacteur Online

  Een oproep van Rijkswaterstaat om minder agressief te zijn tegen weginspecteurs en het nieuws van de huisartsenposten dat patiënten steedsagressiever worden: agressiviteit is de afgelopen dagen weer veel in het nieuws.

  De afgelopen maanden waren er nog veel meer van dit soort berichten waaruit blijkt dat agressie tegen politieagenten, medewerkers in het openbaar vervoer, postbodes, faunabeheerders, burgemeesters en boa's is toegenomen.

  Ook gedragen mensen zich agressiever bij sluitende winkels (denk aan Intertoys, daar werd het personeel bespuugd en bekogeld met speelgoed) en is het aantal gemelde incidenten bij Europese vluchten met een derde toegenomen.

  We doen nog niet allemaal lief

  Campagnes als 'Blijf van onze hulpverleners af' en '#doeslief' lijken niet het gewenste effect te hebben, nu de agressie niet meer weg te denken is uit de gemiddelde wachtkamer. Maar is dat wel echt zo? Heeft de samenleving een gedragsprobleem?

  Volgens onderzoek van het CBS en onderzoeksbureau TNO blijven de meldingen van agressiviteit de laatste jaren enigszins constant. Zeker 1 op de 5 werknemers ervaart intimidatie op het werk. Ongeveer 6 procent wordt echt slachtoffer van geweld. Maatschappelijk werkers hebben het vaakst te maken met agressie/intimidatie (54 procent), gevolgd door gespecialiseerd verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent).

  Ook vakbond FNV herkent de problemen, maar ziet die vooral in bepaalde sectoren terug. Daarom is het een onderwerp van gesprek met verschillende werkgevers, laat een woordvoerder weten. "Wij vinden dit echt een hele belangrijke kwestie."

  We werken harder, verwachten snel een reactie, willen snel geholpen worden. Als dat niet lukt, raken we ongeduldig.

  Hoogleraar Paul van Lange

  Toch voelt het alsof de samenleving langzaam agressiever wordt. Dat heeft twee redenen, zegt Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit. Hij denkt dat sommige vormen van agressief gedrag wel zijn toegenomen, zoals in het verkeer, of op sociale media, maar dat er ook sprake is van beeldvorming. "Onze samenleving is steeds drukker geworden. We werken harder, verwachten snel een reactie, willen snel geholpen worden. Als dat niet lukt, raken we ongeduldig en dat brengt weer agressie met zich mee."

  Want als we honger hebben, bestellen we een pizza, als we contact willen, whatsappen we, en als we op zoek zijn naar een relatie, openen we een datingapp. "Je wordt steeds vaker op je wenken bediend, behalve in de situaties waarbij zorgvuldigheid belangrijk is. Situaties waarbij men ook daadwerkelijk aanwezig moet zijn en je bijvoorbeeld langer moet wachten op personeel. Daarom creëert dit irritatie, en soms ook agressie."

  Anonimiteit

  Ook is de samenleving anoniemer geworden, omdat we meer in steden wonen in plaats van het platteland. Ook dat heeft effect, zegt Van Lange, die momenteel onderzoek doet naar agressie. "We zijn ontzettend gevoelig op het gebied van onze reputatie. Daarom zullen we in een situatie waarin we niet anoniem zijn, minder snel ons misdragen. In een dorp heb je toch het gevoel dat als je iets doet, iemand het weer ziet en doorvertelt. In een stad in dat veel minder. En in het verkeer, waar agressie het meest voorkomt, ben je al helemaal anoniem."

  Toch speelt ook nog de beeldvorming mee, zegt de hoogleraar. "Sowieso zíe je de agressiviteit steeds meer. En de reden daarvoor is voor de hand liggend: er zijn meer camera's dan vroeger, er wordt steeds meer geregistreerd." Daarnaast zijn we ook geneigd om positieve dingen uit het verre verleden eerder te herinneren dan negatieve dingen, legt Van Lange uit. "Daarom herinneren we de agressieve incidenten uit het verleden minder dan de agressieve incidenten die zich nu voordoen."

  En daarom stellen we elke keer weer dezelfde vraag: is de samenleving echt agressiever? Of worden we steeds egoïstischer? "Ik krijg elke drie jaar wel een telefoontje van een journalist met die vraag. Het blijft een terugkerende vraag, met een betrekkelijk antwoord. Dus zijn we maar begonnen met een onderzoek naar de ontwikkeling van egoïsme over de tijd heen. Bel me over twee jaar maar terug."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-07-20 01:17:09
  handtekeningafbeelding