Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1029 keer bekeken

'ALGORITMES' BURGER BIJ VOORBAAT VERDACHT VAN'?! ANTI-FRAUDEWET???

 • donderdag 26 januari 2023 @ 00:10
  #7
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE DATA-KOPPELWET (ANTI-FRAUDEWET): En ook vervolg weer en de PRIVACYWAAKHOND BLIJFT MAAR WAARSCHUWEN hiertegen en van groot belang voor allen of de wet in die vorm van nu doorgaat? Maar de politiek gaat hier gewoon mee door?  

   Natuurlijk, het moet bestreden en opgespoord worden maar ook het OM en politie als opsporingsdienst moeten er 'veilig' mee kunnen werken en omgaan! 

  Met name de BANKEN weer zullen hier erg blij mee zijn....hebben zo"n lijst ook al vele jaren zie hier in het forum en ook de Blogberichten... daarover... En in geval cybercrlme b.v.... GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM LIGT WEER OP DE LOER....

  Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP     NOS Nieuws•Dinsdag, 23:22

  Privacywaakhond blijft kritisch over nieuwe antiwitwaswet

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijft, ook na enkele aanpassingen, kritisch over een nieuwe antiwitwaswet die het kabinet wil doorvoeren. Door deze wet moeten banken ongebruikelijke transactiepatronen makkelijker in beeld krijgen en moet witwassen een stuk moeilijker worden.

  Het idee is dat deze wet banken de mogelijkheid geeft om transacties gezamenlijk te monitoren. Het gaat om zowel zakelijke transacties als particuliere transacties.

  De AP liet zich eerder al kritisch uit over de wet. Daarop werd het wetsvoorstel herzien, maar ook na de aanpassingen is de privacywaakhond "bijzonder kritisch". Dat staat in een notitie die donderdag zal worden besproken tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden.

  'Aantasting fundamentele rechten'

  De belangrijkste bezwaren staan ook nu nog overeind, zegt de AP. "We zien een vorm van massasurveillance die kan leiden tot uitsluiting (mensen worden unbankable) en waarbij risico's op discriminatie kunnen ontstaan", schrijft de autoriteit. Die kans op discriminatie was ook iets waarvoor de Raad van State eerder waarschuwde.

  De AP vindt dat het kabinet zich moet realiseren dat er met het invoeren van deze wet een weg naar "volledige centrale controle op het betalingsverkeer wordt ingeslagen" en noemt dat onwenselijk. Dit zou een "onrechtmatige aantasting van de fundamentele rechten en burgerlijke vrijheden" zijn.

  Extra waarborgen

  Het kabinet meende de bezwaren van de Raad van State en de AP voldoende te kunnen wegnemen door een aantal extra waarborgen in te bouwen. Zo komt er voor particuliere betalingen een grens van 100 euro: de wet gaat niet gelden voor transacties onder dat bedrag. Ook wordt na vier jaar gekeken of de nieuwe aanpak werkt en wordt deze zo nodig aangepast.

  De AP blijft dus kritisch. Ook in de Tweede Kamer zijn er veel vragen over de plannen. Oppositiepartijen vinden de plannen te ver gaan en zeggen dat het kabinet doorschiet met wat ze een "sleepnetwet" noemen. Ook zijn er veel vragen over de grens van 100 euro en waarom juist dat bedrag is gekozen.

  Na de rondetafelbijeenkomst van donderdag, waarbij Kamerleden experts kunnen bevragen, volgt een debat. Volgend jaar moet dan duidelijk worden hoe de definitieve plannen eruit gaan zien.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2023-01-26 00:26:03
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 18 januari 2023 @ 00:07
  #6

  Goedemorgen, ALGORITMES IN OF BIJ (OVERHEIDS) COMPUTERSYSTEMEN WAARBIJ AANTAL ZAKEN AUTOMATISCH AAN ELKAAR WORDEN GEKOPPELD en dus bv. nationaliteit/afkomst/werk/mogelijk huidskleur/inkomen etc, etc, die moeten worden aangepakt, geregeld bij wetgeving om b.v. zaken als de 'Toeslagenaffaire' te voorkomen. Stelt de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens....  

  ALGORITMES: een recept om wiskundige of informaticaproblemen op te lossen vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd einddoel en dus ook gebruikt om aantal zaken automatisch te koppelen, te regelen zoals ook technisch toegepast bij bijvoorbeeld 'de lift' die automatisch naar de gevraagde verdiepeing komt/gaat, de brug in het verkeer die automatisch open/dicht gaat maar die algoritmes zijn uiteraard prima.  

  OUDER: Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP    NOS Nieuws•Maandag, 20:28

  Extra toezicht moet einde maken aan 'levensgevaarlijke algoritmes'

  De Autoriteit Persoonsgegevens is begonnen met het toezicht op algoritmes. Die kunnen bijvoorbeeld bepalen of mensen wel of niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, of oordelen of iemand wordt onderworpen aan een extra controle op fraude.

  Het extra toezicht is toegezegd in het regeerakkoord. Voor dit jaar heeft het kabinet er een miljoen euro voor uitgetrokken. Dat loopt de komende jaren op, naar structureel 3,6 miljoen euro in 2026. Zowel overheidsinstanties als het bedrijfsleven krijgen met het nieuwe toezicht te maken. Volgens voorzitter Aleid Wolfsen is het hard nodig dat er meer toezicht wordt gehouden op de werking van algoritmes, omdat er van alles mis kan gaan.

  Voorbeelden van fout gebruik van algoritmes zijn er de laatste jaren te over. Het gebeurde bij het schandaal met de kinderopvangtoeslagen bijvoorbeeld. Toen werd op basis van allerlei indicatoren bepaald wie handmatig gecontroleerd zouden worden. De indicatoren waren bijvoorbeeld iemands nationaliteit, de gezinssamenstelling en het salaris. Een ander voorbeeld is het omstreden anti-fraudeprogramma SyRI.

  "Algoritmes worden steeds vaker ingezet en gebruikt bij het selecteren van mensen", zegt Wolfsen. "Wie mag wel of niet klant worden van een bedrijf, wie wordt wel of niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, en wie wordt er wel of niet extra gecontroleerd op fraude."

  Toezicht op alle algoritmes

  Een algoritme kan, als het fout gaat, volgens Wolfsen "levensgevaarlijk" zijn. "Het kan zijn dat een algoritme verkeerd geprogrammeerd of verkeerd getraind is", zegt Wolfsen. "Er kunnen discriminatoire elementen in zitten en dat kan heel veel mensen in één keer treffen. Dat moeten we met zijn allen gaan proberen te voorkomen."

  Het nieuwe toezicht moet ertoe leiden dat de privacywaakhond sneller maatregelen kan nemen bij foute algoritmes. "Als wij daar strakker op zitten kun je sneller ingrijpen, sneller waarschuwen en sneller stoppen", zegt hij. "We gaan dat samen doen met andere toezichthouders." Burgers zelf kunnen hun klachten ook melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die instantie kan ook zelf besluiten tot een onderzoek.

  Waarschuwing Wolfsen

  Wolfsen waarschuwt bedrijven dat de Autoriteit Persoonsgegevens op alle algoritmes toezicht kan houden. "We kunnen overal bij, overal in. Voor ons bestaan er geen geheimen op dat vlak. Het kan zijn dat we het niet openbaar maken omdat we geen bedrijfsgeheimen willen verklappen. Maar dat wil niet zeggen dat we niet moeten, kunnen, mogen en willen weten hoe het werkt."

  Of het toezicht voldoende is, is toch nog maar de vraag. Amnesty International zegt dat er te weinig middelen zijn om discriminerende algoritmes effectief aan te pakken. De mensenrechtenorganisatie vindt onder meer dat er extra geld moet komen voor de toezichthoudende taken.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2023-01-18 07:56:47
  handtekeningafbeelding
 • zondag 26 juni 2022 @ 00:17
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUW SCHANDAAL WAS IN DE MAAK: UTRECHTSE GEMEENTEN HANTEERDEN 'FRAUDESCOREKAART' die omstreden was. De gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik gebruikten de kaart tot deze week om een inschatting te maken of bijstandsaanvragers fraude wilden plegen. Inmiddels is men daar mee gestopt, hopen we dan maar, maar welke gemeente waar dan ook volgt nog? Of andere publieke of private instanties en nogmaals: 

  Met name de BANKEN weer zullen hier erg blij mee zijn....hebben zo"n lijst ook al vele jaren zie hier in het forum en ook de Blogberichten... daarover... En in geval cybercrlme b.v.... GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM LIGT WEER OP DE LOER....

  Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:00

  Utrechtse gemeenten werkten met omstreden fraudescorekaart

  Het gemeentehuis van Houten GOOGLE MAPS

  Vier Utrechtse gemeenten stoppen alsnog met het gebruik van een omstreden fraudescorekaart bij het opsporen van bijstandsfraude. Aanleiding zijn vragen die de gemeenten kregen van journalisten van onder meer het radioprogramma Argos naar het gebruik van de meetmethode, die tot discriminatie en schending van de privacy leidt.

  De gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik gebruikten de kaart tot deze week om een inschatting te maken of bijstandsaanvragers fraude wilden plegen. Zo kregen bijvoorbeeld woonwagenbewoners, bouwvakkers en mensen die een schoonmaakbedrijf hadden gehad meer punten dan hoogopgeleiden die in een 'dure' buurt woonden, of kunstenaars. Het gevolg was dat ze strenger werden gecontroleerd.

  Onwettig

  De kaart was in 2003 bedacht toen fraudebestrijding hoog op de politieke agenda stond. De risicoprofielen waarmee de berekeningen voor de kaart werden gemaakt, werden tot 2007 bijgewerkt, daarna stopten de subsidies voor het project. Bijna 160 gemeenten bleven hem tot twee jaar geleden gebruiken. Toen maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) er een eind aan, nadat duidelijk was geworden dat het systeem onwettig was.

  Maar Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein gingen ermee door. Op vragen van Argos zeiden ze dat de kaart alleen als hulpmiddel werd gebruikt en dat ze erop vertrouwden dat het rekenmodel achter de kaart deugdelijk was. Nu ook zij weten dat de informatie achter de kaart verouderd is, stoppen zij ermee.

  De VNG liet Argos weten dat er een gemeente is die de kaart nog steeds gebruikt, maar wil niet zeggen welke.

  Toeslagenaffaire

  Deze zaak heeft overeenkomsten met de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Ook daar werd omstreden software gebruikt om fraude op te sporen. Aanvragers met een niet-Nederlandse nationaliteit hadden een grotere kans op handmatige beoordeling van hun dossier. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde eerder al dat daarmee sprake was van discriminatie.

  Kamerlid Pieter Omtzigt had een belangrijke rol bij het aan het licht brengen van de toeslagenaffaire. "Ik wil hernieuwd onderzoek naar hoe vaak deze fraudescorekaart gebruikt is en waarom die niet tijdig stopgezet is bij iedereen als hij niet voldeed aan de wet", zei hij in Argos. "En hoe hebben mensen daar de gevolgen van gemerkt?"

  Volgens Omtzigt kunnen mensen "buitengewoon veel last" van de beoordeling hebben gehad, zonder dat daar aanleiding voor was.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 10 november 2021 @ 00:32
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, NIEUWE DATA-KOPPELWET (ANTI-FRAUDEWET) KAN WÉÉR LEIDEN TOT NIEUWE 'TOESLAGENAFFAIRE'? We zien het al weer voor ons, vele data gekoppeld en ja daar zullen veel OOK ONSCHULDIGE BURGERS in gaan voorkomen want WIE STAAT N I E T ergens, kont in meerdere DATAregistraties voor? .... Dan maar direct weer op een veronderstelde "fraudelijst, verdacht van" maar zonder enig verder daadwerkelijk BEWIJS"???   

  Met name de BANKEN weer zullen hier erg blij mee zijn....hebben zo"n lijst ook al vele jaren zie hier in het forum en ook de Blogberichten... daarover... En in geval cybercrlme b.v.... GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM LIGT WEER OP DE LOER....

  Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK •TECH • GISTEREN, 20:25 • AANGEPAST GISTEREN, 22:28

  Nieuwe datakoppelwet: zorgelijke inbreuk privacy of belangrijk voor opsporing fraude?

   

  De politie in actie tegen 'spookbewoning' in Den Haag ANP

  De meningen over de nieuwe datakoppelwet zijn scherp verdeeld: banken en overheid zien de wet als een belangrijke stap vooruit, maar vanuit privacyhoek klinkt er veel kritiek.

  Data koppelen is bittere noodzaak, stelt de politie-eenheid die zich bezighoudt met de opsporing van financiële delicten, en dankzij de nieuwe wet kan dat sneller. Maar critici zien het risico van een mogelijk herhaling van de toeslagenaffaire, die ertoe kan leiden dat burgers ten onrechte op zwarte lijsten terecht komen.

  Eerder vandaag meldde de NOS dat de Autoriteit Persoonsgegevens de Eerste Kamer adviseert om de wet niet aan te nemen. Ook de privacywaakhond waarschuwt voor een mogelijke nieuwe toeslagenaffaire.

  Een wet met de naam Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden klinkt misschien wat stoffig, maar heeft veel invloed. Nu nog moet er voor elke keer dat overheidsinstellingen informatie over bijvoorbeeld fraude of criminaliteit uitwisselen, een aparte juridische basis worden gezocht, zoals een wet.

  De 'WGS' maakt dat makkelijker. Als de wet erdoor komt, kan hij worden ingezet om allerlei vormen van datakoppeling tegen te gaan, zolang er "zwaarwegende algemene belangen" zijn. De regering kan dan via een zogenoemde algemene maatregel van bestuur datakoppelingen mogelijk maken.

  Ondanks de felle kritiek vanuit de privacyhoek kan de wet in opsporingsland op veel bijval rekenen, en dat geldt ook voor het bankwezen. De Financial Intelligence Unit van de politie wijst bijvoorbeeld op het belang voor de opsporing van witwassen en ondermijnende criminaliteit.

  "Geen enkele organisatie kan dat alleen", laat een woordvoerder weten. "Daarom werken we samen. Met deze nieuwe wet komt er een duidelijke juridische basis om dat te doen." Juist nu criminelen steeds slimmer worden, moeten data uit meerdere bronnen worden gecombineerd, stelt de woordvoerder.

  Dit is een belangrijke wet om meer boeven te kunnen vangen.

  Nederlandse Vereniging van Banken

  Ook het Openbaar Ministerie is positief. "We zijn het volkomen met de Autoriteit Persoonsgegevens eens dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de privacy van burgers", laat een woordvoerder weten. Maar in de strijd tegen fraude en georganiseerde criminaliteit moet beter worden samengewerkt. "Nu stuiten we nog op knelpunten om dat te kunnen doen." Hij noemt de wet "essentieel".

  De banken, die met de nieuwe wet op grotere schaal data met de overheid kunnen delen, spreken van een "belangrijke wet om meer boeven te kunnen vangen". "Nu gaat dat vaak traag, omdat de politie een vordering nodig heeft om informatie van banken te krijgen", stelt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

  De privacy is daarbij wel degelijk goed geregeld, stelt hij. "Er zijn waarborgen voor de privacy en proportionaliteit." Het ministerie van Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor de wet, kon nog niet inhoudelijk reageren.

  Aan een overheid die zoveel machtsmiddelen heeft, moeten we de hoogste eisen stellen qua betrouwbaarheid. Dat vertrouwen zijn ze kwijt.

  Peter van Leeuwen, Landelijke Cliëntenraad

  Onder burgerrechtenorganisaties klinkt een ander geluid en is er weinig verbazing over het strenge oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens. Onder meer de Landelijke Cliëntenraad, die mensen bijstaat met een uitkering of pensioen, vindt al langer dat de overheid met deze wet te veel rechten naar zichzelf toehaalt.

  "Aan een overheid die zoveel machtsmiddelen heeft, moeten we de hoogste eisten stellen qua betrouwbaarheid", zegt Peter van Leeuwen van de Landelijke Cliëntenraad. "Dat vertrouwen zijn we kwijt. Neem de zwarte lijst van de Belastingdienst. We hadden nooit kunnen denken dat de Nederlandse overheid daartoe in staat was."

  Niet genoeg beschermd

  Ook advocaat Anton Ekker legt het verband met de toeslagenaffaire: "Deze wet is daar een recept voor. Maar niet enkel bij de Belastingdienst, maar op allerlei plekken, you name it". Ekker is naar de rechter gestapt vanwege SyRI, een systeem waarin allerlei gegevens aan elkaar werden gekoppeld om zo fraude te voorkomen en bestrijden. De rechter oordeelde dat dat oncontroleerbaar was en dat het privéleven van burgers niet genoeg werd beschermd.

  Volgens Ekker gaat de wet die nu bij de Eerste Kamer ligt zelfs nog een stukje verder. "Het is nog groter, eigenlijk een soort super-SyRI. Juist ook omdat ook commerciële partijen in die gegevens kunnen delen." Dat die samenwerking mogelijk is zonder inmenging van de Tweede Kamer, baart hem ook zorgen.

  De nieuwe wet is al door de Tweede Kamer en Ekker vindt dat "extra ongelofelijk". "Niemand in de Kamer heeft het verband gelegd met de toeslagenaffaire, hoe is het mogelijk?"

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 13 april 2021 @ 00:16
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg ook weer DE NCTV DIE GROOTSCHALIG in de fout is gegaan zoals gezegd de volgende affaire WAARUIT BLIJKT DAT DE OVERHEID steeds meer zich ontpopt tot een organisatie tégen de 'burger'? En ook al zijn er geluiden dat de behandeling van 'vreemdelingen' ook dezelfde situatie vertoont als bij de 'Kíndertoeslagenaffaire Belastingdienst'. We blijven ook dit volgen, de NCTV.....  

  'Behandeling migranten lijkt op die van slachtoffers toeslagenaffaire'

   GISTEREN, 02:17 IN BINNENLAND

  Ook migranten en asielzoekers zijn de dupe van wantrouwen van de overheid en rigide maatregelen, stellen advocaten en onderzoekers.

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Minister Grapperhaus en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 23:08

  Grapperhaus erkent dat verwerking persoonsgegevens door NCTV 'juridisch kwetsbaar' is

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bevestigt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) mogelijk in de fout is gegaan bij het volgen van burgers op internet.

  NRC schreef vrijdag dat de NCTV jarenlang persoonsgegevens over burgers heeft verzameld en verspreid. Zo volgden NCTV-medewerkers met nepaccounts sociale media van religieuze leiders en linkse en rechtse activisten. Die informatie belandde onder andere in weekberichten aan gemeenten, politie, AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten.

  De NCTV is daar niet voor bevoegd, schreef de krant. Ook is er geen toezichthouder aan wie verantwoording moet worden afgelegd. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben zo'n toezichthouder wel.

  Juridisch kwetsbaar

  In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat de NCTV vorig jaar een onderzoek is begonnen naar zijn wettelijke bevoegdheden en de werkzaamheden die worden gedaan. De conclusie was dat er "gaten" gedicht moeten worden en dat de organisatie "juridisch kwetsbaar" is en "versterking behoeft indien daarbij persoonsgegevens worden verwerkt op basis van openbaar bronnenonderzoek".

  Grapperhaus is hier in maart over geïnformeerd. Hij wil de uitkomsten voor het zomerreces naar de Kamer sturen en met de Kamer bespreken hoe deze aspecten van het werk van de NCTV wettelijk beter geregeld kunnen worden. Hij zal daar zelf voorstellen voor doen.

  Persbureau ANP schrijft dat het gebruik van nepaccounts is stilgelegd totdat er uitsluitsel is of het wettelijk mag.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-04-13 00:57:46
  handtekeningafbeelding
 • zondag 11 april 2021 @ 00:25
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, NA DE KINDERTOESLAGENAFFAIRE NU DE NCTV DIE GROOTSCHALIG in de fout is gegaan met  volgen op social media en anderszins van vele burgers, politici (in spé), actievoerders en/óf anderszins? Zeker om terrorisme te bestrijden moet je soms wat meer doen om daar achter te komen. Maar zo worden weer velen verdacht van (?) BIJ VOORBAAT en als u eenmaal geregistreerd staat, vaak ten onrechte, 'veronderstellingen' en/of aannames van zal wel zo zijn', kom daar dan maar eens vanaf?! Of uberhaupt 'áchter'. 

  'NCTV volgde in het geheim burgers op sociale media met nepaccounts'

  De Kamer heeft al vragen daarover..... Maar of dat wat uithaalt is nog maar de vraag, 'in het belang van de nationale veiligheid' is dit alles geoorloofd.... net als bij de werkzaamheden van de AIVD/MIVD etc...?

  Een juridische dwaling, maatschappelijk belang en opsporingstechnisch.... op de clubs  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NCTV-baas Aalbersberg (links) en minister Grapperhaus ANP

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 11:34 • AANGEPAST VANDAAG, 13:37

  Tweede Kamer wil opheldering over werkwijze NCTV

  De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

  De krant meldt dit op basis van eigen onderzoek. Anders dan bijvoorbeeld de politie en de geheime dienst, is de coördinator niet bevoegd om personen uitvoerig in de gaten te houden, stelt NRC. In een reactie zegt de NCTV dat de manier waarop de gevoelige informatie wordt verwerkt, niet in strijd is met de wet. Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de NCTV, erkent tegenover de krant wel dat de "juridische grondslag moet worden verbeterd".

  'Politiestaat'

  Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. "En hoe ik dat als Kamerlid kan controleren." Ze heeft Kamervragen gesteld. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf noemt het artikel "ontluisterend". Ze wil tekst en uitleg van minister Grapperhaus.

  Dat geldt ook voor CDA en GroenLinks. "Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

  Forum voor Democratie noemt de werkwijze onacceptabel. "Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden." Partijleider Farid Azarkan van Denk wil een spoeddebat over de kwestie.

  De NCTV is opgericht om de uitwisseling van informatie tussen overheidsinstanties te coördineren. Het gaat om instanties die zich bezighouden met de bestrijding van terrorisme. Daarnaast maakt de coördinator ook zelf rapporten en analyses. Drie keer per jaar verschijnt bijvoorbeeld het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin staat hoe groot de kans is op een terroristische aanslag in Nederland.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-04-11 00:28:58
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 30 oktober 2019 @ 00:41
  #1

  Goedemorgen, BURGERS, U EN IK BIJ VOORBAAT VERDACHT VAN FRAUDE BIJ OVERHEID, BANKEN, BELASTINGDIENST, VERZEKERAARS etc. Een proefrechtszaak daarover en de eerste 'jiridische slag' is al gewonnen? Zie ook de overige forumrubrieken hier over deze instellingen en de club Maatschappelijke Belangen Info!!! Ook hier waarschuwden we daar al voor en zie daar ook de TIPS voor u hoe te handelen bij...?!  

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 06:24

  Rechtszaak over fraudebestrijding overheid: 'Burgers bij voorbaat verdacht'

  HARM KERSTEN / NOS

  GESCHREVEN DOOR:

  1. Joost Schellevis redacteur Tech

   Ga naar het Twitter account van Joost SchellevisStuur een email naar joost.schellevis@nos.nl

  De overheid maakt burgers bij voorbaat verdacht van fraude en knoopt allerlei gegevens aan elkaar om die fraude op te sporen. Dat stelt een coalitie van juristen en belangenorganisaties, die een rechtszaak zijn begonnen over een inmiddels omstreden overheidsprogramma.

  Volgens voorstanders kan het systeem, SyRI (Systeem Risico-indicatie), met slimme algoritmes fraude opsporen door data aan elkaar te koppelen en te analyseren. Maar tegenstanders stellen dat het systeem grote groepen burgers, in de praktijk vooral inwoners van kwetsbare wijken, al bij voorbaat als mogelijke fraudeurs aanwijst.

  "SyRI maakt burgers zonder aanleiding verdacht", zegt Ronald Huissen van het Platform Bescherming Burgerrechten, een van de partijen achter de rechtszaak. "Het is een bedreiging voor de rechtsstaat."

  Dat vinden ook onder meer de FNV en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, maar ook auteur Tommy Wieringa en publicist Maxim Februari, die zich bij de rechtszaak aansloten. De zaak dient vandaag in Den Haag.

  Van tafel

  De critici stellen dat er veel minder vergaande manieren zijn om fraude op te sporen, waarbij de privacy veel minder wordt geschaad. "We eisen dat het systeem van tafel gaat", zegt Huissen over het in 2014 ingevoerde SyRI.

  SyRI is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken. Tot nu toe hebben vier gemeenten het systeem gebruikt. Ze kunnen het inzetten om bijvoorbeeld illegale bewoning of fraude met bijstandsuitkeringen op te sporen.

  De gemeenten kiezen een wijk uit waar mogelijk fraude plaatsvindt, en door te kijken naar kenmerken van bekende fraudeurs moeten nieuwe daders worden ontdekt. Die kunnen dan een extra controle verwachten.

  Daarvoor worden zaken als inkomen, woonsituatie, informatie over de zorgverzekering en het gebruik van toeslagen van inwoners onder de loep genomen. Ook gegevens over bijvoorbeeld inburgering, schulden en zelfs het onderwijs kunnen worden meegewogen.

  Waarborgen

  SyRI heeft waarborgen om de privacy-inbreuk te beperken. Gegevens van burgers worden gepseudonimiseerd terwijl ze door de datamolen worden gehaald. Daardoor is niet direct te zien om wie het gaat. Pas als er een 'verhoogd risico' is dat iemand de wet overtreedt, wordt de juiste naam erbij gezocht. Ook mogen gemeenten niet zomaar op eigen houtje aan de slag met de data: ze moeten daarvoor samenwerken met het ministerie van Sociale Zaken.

  De exacte werking van het systeem is geheim, bleek toen de initiatiefnemers van de rechtszaak informatie boven tafel probeerden te krijgen.

  De initiatiefnemers van de rechtszaak staan niet alleen in hun kritiek. De VN-rapporteur voor de mensenrechten is zeer kritisch over het systeem, melddeNieuwsuur vorige week. Volgens de rapporteur dreigt met systemen als SyRI een "technologische surveillancestaat".

  Ook de Raad van State was kritisch toen de wet achter SyRI ter tafel kwam. Er zat nauwelijks een beperking op de informatie die in SyRI terecht kan komen, schreef de raad, die het kabinet adviseert over nieuwe wetsvoorstellen.

  Hillesluis

  In Rotterdam werd SyRI tot deze zomer gebruikt om fraude in de wijken Bloemhof en Hillesluis op te sporen. De gemeente stopte er echter mee vanwege onduidelijkheid over de juridische houdbaarheid.

  Mensen uit Hillesluis snappen niet waarom juist zij worden onderzocht.

  PvdA-raadslid Duygu Yildirim uit Rotterdam

  PvdA-raadslid Duygu Yildirim was een van de Rotterdamse politici die zich tegen het programma keerden. "Mensen uit een wijk als Hillesluis snappen niet waarom juist zij worden onderzocht", zegt Yildirim, die zelf vijftien jaar lang net buiten Hillesluis woonde.

  Volgens Yildirim veroorzaakte SyRI veel ophef in de wijk. "Ik ben niet tegen opsporen van fraude met algoritmes, maar dan moet het niet in strijd zijn met privacyregels en met draagvlak onder burgers", zegt ze.

  Onder de pet

  Een ander probleem met SyRI: er zijn geen aanwijzingen dat het systeem daadwerkelijk fraude heeft opgespoord, meldde De Volkskrant eerder dit jaar. Behalve in Rotterdam werd het systeem in Eindhoven, Capelle aan den IJssel en Haarlem gebruikt, maar in alle gevallen gooiden problemen bij de uitvoering of techniek roet in het eten.

  Volgens de initiatiefnemers van de rechtszaak weet het ministerie al langer van de problemen met SyRI, maar wilde het die eerder onder de pet houden. "Toen wij twee jaar geleden evaluaties over het systeem opvroegen, kregen we die niet", zegt Huissen. "Toen de Volkskrant met een omweg hetzelfde deed, werden ze plotseling toch gepubliceerd."

  Het ministerie van Sociale Zaken ontkent dat het bewust informatie heeft achtergehouden, maar wil niet inhoudelijk reageren.

  Deel dit artikel:

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:57

  Poging verzekeraars om meer fraude op te sporen strandt bij de rechter

  Een poging van verzekeringsmaatschappijen om meer fraudegevallen te kunnen opsporen is gestrand. Op de eerste dag van een proefproces is het Openbaar Ministerie door de rechtbank van Dordrecht niet-ontvankelijk verklaard.

  De verzekeraars zeggen dat ze jaarlijks voor 100 miljoen euro worden opgelicht en dat er te weinig politiecapaciteit is om fraude op te sporen. Vandaar dat het OM, de politie en het Verbond van Verzekeraars twee jaar geleden zijn gaan samenwerken.

  Ze begonnen proefprocessen tegen enkele verdachten, waarbij de toedracht van de fraude door de verzekeringsmaatschappij zelf was onderzocht en niet door de politie.

  Maar die constructie hield geen stand bij de rechtbank, omdat verzekeraars geen wettelijke opsporingsbevoegdheid hebben. En alleen de bemoeienis van het OM bij zo'n fraude-onderzoek is volgens de rechter niet genoeg.

  Whiplash

  In een zaak stond een man terecht die een whiplash zou hebben voorgewend om duizenden euro's verzekeringsgeld te kunnen opstrijken. Hij zou daarvoor rekeningen hebben vervalst. Op verzoek van zijn advocaat werd het OM direct aan het begin van de zitting niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de rechtbank niet inhoudelijk naar de zaak heeft gekeken. Het OM weet nog niet of het in hoger beroep gaat.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding