Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

303 keer bekeken

BURGER BIJ VOORBAAT VERDACHT VAN 'FRAUDE'???

 • woensdag 30 oktober 2019 @ 00:41
  #1

  Goedemorgen, BURGERS, U EN IK BIJ VOORBAAT VERDACHT VAN FRAUDE BIJ OVERHEID, BANKEN, BELASTINGDIENST, VERZEKERAARS etc. Een proefrechtszaak daarover en de eerste 'jiridische slag' is al gewonnen? Zie ook de overige forumrubrieken hier over deze instellingen en de club Maatschappelijke Belangen Info!!! Ook hier waarschuwden we daar al voor en zie daar ook de TIPS voor u hoe te handelen bij...?!  

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 06:24

  Rechtszaak over fraudebestrijding overheid: 'Burgers bij voorbaat verdacht'

  HARM KERSTEN / NOS

  GESCHREVEN DOOR:

  1. Joost Schellevis redacteur Tech

   Ga naar het Twitter account van Joost SchellevisStuur een email naar joost.schellevis@nos.nl

  De overheid maakt burgers bij voorbaat verdacht van fraude en knoopt allerlei gegevens aan elkaar om die fraude op te sporen. Dat stelt een coalitie van juristen en belangenorganisaties, die een rechtszaak zijn begonnen over een inmiddels omstreden overheidsprogramma.

  Volgens voorstanders kan het systeem, SyRI (Systeem Risico-indicatie), met slimme algoritmes fraude opsporen door data aan elkaar te koppelen en te analyseren. Maar tegenstanders stellen dat het systeem grote groepen burgers, in de praktijk vooral inwoners van kwetsbare wijken, al bij voorbaat als mogelijke fraudeurs aanwijst.

  "SyRI maakt burgers zonder aanleiding verdacht", zegt Ronald Huissen van het Platform Bescherming Burgerrechten, een van de partijen achter de rechtszaak. "Het is een bedreiging voor de rechtsstaat."

  Dat vinden ook onder meer de FNV en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, maar ook auteur Tommy Wieringa en publicist Maxim Februari, die zich bij de rechtszaak aansloten. De zaak dient vandaag in Den Haag.

  Van tafel

  De critici stellen dat er veel minder vergaande manieren zijn om fraude op te sporen, waarbij de privacy veel minder wordt geschaad. "We eisen dat het systeem van tafel gaat", zegt Huissen over het in 2014 ingevoerde SyRI.

  SyRI is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken. Tot nu toe hebben vier gemeenten het systeem gebruikt. Ze kunnen het inzetten om bijvoorbeeld illegale bewoning of fraude met bijstandsuitkeringen op te sporen.

  De gemeenten kiezen een wijk uit waar mogelijk fraude plaatsvindt, en door te kijken naar kenmerken van bekende fraudeurs moeten nieuwe daders worden ontdekt. Die kunnen dan een extra controle verwachten.

  Daarvoor worden zaken als inkomen, woonsituatie, informatie over de zorgverzekering en het gebruik van toeslagen van inwoners onder de loep genomen. Ook gegevens over bijvoorbeeld inburgering, schulden en zelfs het onderwijs kunnen worden meegewogen.

  Waarborgen

  SyRI heeft waarborgen om de privacy-inbreuk te beperken. Gegevens van burgers worden gepseudonimiseerd terwijl ze door de datamolen worden gehaald. Daardoor is niet direct te zien om wie het gaat. Pas als er een 'verhoogd risico' is dat iemand de wet overtreedt, wordt de juiste naam erbij gezocht. Ook mogen gemeenten niet zomaar op eigen houtje aan de slag met de data: ze moeten daarvoor samenwerken met het ministerie van Sociale Zaken.

  De exacte werking van het systeem is geheim, bleek toen de initiatiefnemers van de rechtszaak informatie boven tafel probeerden te krijgen.

  De initiatiefnemers van de rechtszaak staan niet alleen in hun kritiek. De VN-rapporteur voor de mensenrechten is zeer kritisch over het systeem, melddeNieuwsuur vorige week. Volgens de rapporteur dreigt met systemen als SyRI een "technologische surveillancestaat".

  Ook de Raad van State was kritisch toen de wet achter SyRI ter tafel kwam. Er zat nauwelijks een beperking op de informatie die in SyRI terecht kan komen, schreef de raad, die het kabinet adviseert over nieuwe wetsvoorstellen.

  Hillesluis

  In Rotterdam werd SyRI tot deze zomer gebruikt om fraude in de wijken Bloemhof en Hillesluis op te sporen. De gemeente stopte er echter mee vanwege onduidelijkheid over de juridische houdbaarheid.

  Mensen uit Hillesluis snappen niet waarom juist zij worden onderzocht.

  PvdA-raadslid Duygu Yildirim uit Rotterdam

  PvdA-raadslid Duygu Yildirim was een van de Rotterdamse politici die zich tegen het programma keerden. "Mensen uit een wijk als Hillesluis snappen niet waarom juist zij worden onderzocht", zegt Yildirim, die zelf vijftien jaar lang net buiten Hillesluis woonde.

  Volgens Yildirim veroorzaakte SyRI veel ophef in de wijk. "Ik ben niet tegen opsporen van fraude met algoritmes, maar dan moet het niet in strijd zijn met privacyregels en met draagvlak onder burgers", zegt ze.

  Onder de pet

  Een ander probleem met SyRI: er zijn geen aanwijzingen dat het systeem daadwerkelijk fraude heeft opgespoord, meldde De Volkskrant eerder dit jaar. Behalve in Rotterdam werd het systeem in Eindhoven, Capelle aan den IJssel en Haarlem gebruikt, maar in alle gevallen gooiden problemen bij de uitvoering of techniek roet in het eten.

  Volgens de initiatiefnemers van de rechtszaak weet het ministerie al langer van de problemen met SyRI, maar wilde het die eerder onder de pet houden. "Toen wij twee jaar geleden evaluaties over het systeem opvroegen, kregen we die niet", zegt Huissen. "Toen de Volkskrant met een omweg hetzelfde deed, werden ze plotseling toch gepubliceerd."

  Het ministerie van Sociale Zaken ontkent dat het bewust informatie heeft achtergehouden, maar wil niet inhoudelijk reageren.

  Deel dit artikel:

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:57

  Poging verzekeraars om meer fraude op te sporen strandt bij de rechter

  Een poging van verzekeringsmaatschappijen om meer fraudegevallen te kunnen opsporen is gestrand. Op de eerste dag van een proefproces is het Openbaar Ministerie door de rechtbank van Dordrecht niet-ontvankelijk verklaard.

  De verzekeraars zeggen dat ze jaarlijks voor 100 miljoen euro worden opgelicht en dat er te weinig politiecapaciteit is om fraude op te sporen. Vandaar dat het OM, de politie en het Verbond van Verzekeraars twee jaar geleden zijn gaan samenwerken.

  Ze begonnen proefprocessen tegen enkele verdachten, waarbij de toedracht van de fraude door de verzekeringsmaatschappij zelf was onderzocht en niet door de politie.

  Maar die constructie hield geen stand bij de rechtbank, omdat verzekeraars geen wettelijke opsporingsbevoegdheid hebben. En alleen de bemoeienis van het OM bij zo'n fraude-onderzoek is volgens de rechter niet genoeg.

  Whiplash

  In een zaak stond een man terecht die een whiplash zou hebben voorgewend om duizenden euro's verzekeringsgeld te kunnen opstrijken. Hij zou daarvoor rekeningen hebben vervalst. Op verzoek van zijn advocaat werd het OM direct aan het begin van de zitting niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de rechtbank niet inhoudelijk naar de zaak heeft gekeken. Het OM weet nog niet of het in hoger beroep gaat.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding