Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1228 keer bekeken

NATUUR: PADDENSTOELEN PLUKKEN

  • zaterdag 16 mei 2020 @ 01:26
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, WAARSCHUWING TEGEN GIFTIGE PLANT GIFSUMAK, vooral in Friesland voorkomend?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    WILLEM DE VRIES - OMROP FRYSLÂN

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 11:27 • AANGEPAST VANDAAG, 18:17

    Waarschuwingsborden voor gifsumak geplaatst langs Fries wandelpad

    In het Friese dorp Hemelum is alarm geslagen over een giftige exotische plant, die zich flink aan het verspreiden is. Het gaat om de gifsumak, die uit Noord-Amerika afkomstig is en daar bekend staat onder de naam poison ivy. Hij veroorzaakt bij aanraking van de bladeren ernstige allergische reacties en is moeilijk uit te roeien.

    Dorpsbelang Hemelum zag dat de plant zich de afgelopen jaren flink verspreidde. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft nu in samenwerking met de vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea opvallende borden geplaatst om mensen te waarschuwen voor de gevaarlijke plant langs de Vangdijk.

    In de plant zit de stof urushiol. "Die zit in alle delen van de plant en gaat zelfs door rubberen handschoenen heen. Je krijgt er hele dikke blaren van", zegt Huib Volker van Dorpsbelang tegen Omrop Fryslân.

    De gifsumak groeit langs een pad waar veel mensen fietsen en wandelen. "Het is een prachtige route, maar die plant is doodeng." De gifsumak groeit inmiddels aan beide kanten van het pad.

    WILLEM DE VRIES - OMROP FRYSLÂN

    WILLEM DE VRIES - OMROP FRYSLÂN

    De gifsumak is een van de giftigste planten van Nederland en komt voor zover bekend alleen in zulke grote aantallen voor langs de Vangdijk bij Hemelum. In 1919 werd de exoot uit Amerika aangeplant, omdat het wortelstelsel de dijk goed versterkte. Toen in de loop van de jaren kinderen in Hemelum ziek werden, had men nog geen idee van de oorzaak. Pas in 1960 bleek dat het kwam door de gifsumak.

    Uitroeiing is bijna onmogelijk. Het wortelstelsel heeft zich flink uitgebreid en zit door de hele bodem. Alleen door goed bermbeheer kan de gifsumak in bedwang worden gehouden. "Als bermbeheer stukken van de plant weghaalt en elders weer neergooit, kan die zich weer verspreiden. Dus er moet wel goed beleid komen", zegt Volker van Dorpsbelang Hemelum.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van  Omrop Fryslân.

    Gewijzigd op 2020-05-16 01:27:01
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 30 oktober 2019 @ 01:16
    #1

    Goedemorgen, WAARSCHUWING IN DE HERFST géén PADDENSTOELEN PLUKKEN INDIEN U ER GEEN VERSTAND VAN HEEFT! Het kan zeer gevaarlijk zijn bij het eten daarvan. Elk jaar weer waarschuwing daartegen en toch nog...

    Eet geen zelfgeplukte paddenstoelen: al 28 mensen vergiftigd Paddenstoelenseizoen 

    Eet geen zelfgeplukte paddenstoelen: al 28 mensen vergiftigd RTL-NIEUWS

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:40

    Zorgen om wildplukkers die zelf geplukte paddenstoelen eten

    ANP

    Op een typisch herfsttafereel mag een paddenstoel niet ontbreken. De Nederlandse bossen staan er vol mee doordat het de afgelopen weken regenachtig was. Een mooi gezicht met een lelijk gevolg: ziekenhuizen behandelden meer mensen die zelf geplukte giftige paddenstoelen hadden gegeten.

    Het overkwam dit jaar tot nu toe 28 mensen, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht. Zij werden ziek nadat ze vergiftigd waren door het eten van zelf geplukte paddenstoelen. In heel 2018 waren er elf meldingen.

    Het NVIC waarschuwde vorige maand nog om maar helemaal geen zelf geplukte paddenstoelen op te eten. Toen stond de teller nog op negen vergiftigingen.

    profielfoto carola@caroliolio

    Waanzinnig veel paddenstoelen gezien

    3 dagen geleden

    In Nederland komen enkele zeer giftige paddenstoelensoorten voor, zoals de groene knolamaniet die kan leiden tot fataal leverfalen. Het is maar één van de 4000 tot 6000 soorten die in Nederland groeien.

    De vliegenzwam (rood met witte stippen) is een van de bekendste soorten. "Ik ben al veertig jaar met paddenstoelen bezig en ik henog nooit zoveel vliegenzwammen gezien als dit jaar", zegt boswachter Evert Thomas tegen hetNOS Jeugdjournaal. De vliegenzwam is ook giftig, maar minder dan de knolamaniet.

    profielfoto Freek Nabuurs@FreekNabuurs

    Herfstwandeling rondom de Duivelsberg #BergenDal #paddenstoelen

    3 dagen geleden

    Het NVIC noemt het opvallend dat een groot deel van de patiënten niet Nederlands is. Zij weten misschien niet genoeg over de soorten die in Nederland groeien, denkt het centrum. Waar de patiënten precies vandaan komen, zegt het NVIC niet. Maar het is bekend dat boswachters en handhavers in de herfst vaak Oost-Europeanen in de bossen aantreffen die aan het wildplukken zijn.

    "In Polen is paddenstoelen plukken een nationale sport", vertelt Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van de website Polonia.nl. Onlangs schreef zeen artikel voor Polen in Nederland over de regels die hier gelden voor het plukken van paddenstoelen.

    "Het zit Polen in hun dna. In mijn jeugd gingen we ook in september elk weekend een willekeurig bos in om te plukken. En dan thuis schoonmaken, bakken of in azijn bewaren voor kerst. Dan loop je met je ouders en die vertellen welke je wel en niet kunt eten. Dat is kennis die ze onderling doorgeven. Zelf ging ik met een paddenstoelenatlas op pad, met foto's en toelichting."

    Spelregels

    Bij jonge Poolse migranten die naar Nederland komen, begint het in september volgens Bos-Karczewska te kriebelen. "Dat moet hier ook gebeuren, want dat zijn ze gewend. Uit de bossen mag je niets meenemen, dat heb ik uitgelegd in mijn artikel. Hoe zit het met de spelregels hier? Dat begrijpen veel Polen niet, want in Polen is het bos van niemand."

    Eenmaal in de Nederlandse bossen is de lol er volgens Bos-Karczewska snel weer vanaf. "In Polen hoor je iedereen erover praten, dan krijg je zelf ook zin. Maar hier zijn de bossen ver weg en zeer klein. Je mag niet van de paden afwijken, dat is minder leuk dan in Polen."

    Instanties als Staatsbosbeheer en veel boswachters raden het mensen af om paddenstoelen te plukken in het wild. Zij zien al jaren een toename van mensen die de natuur intrekken op zoek naar voedsel. Wildplukken is in principe verboden, maar in sommige natuurgebieden mag het als de 'oogst' voor eigen gebruik is.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2019-10-30 04:30:41
    handtekeningafbeelding