Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

448 keer bekeken

SLACHTOFFERS, SLACHTOFFERHULP etc.

  • dinsdag 21 december 2021 @ 00:20
    #3
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, ZELF STRAFFEN DOOR OM GAAT TEN KOSTE VAN DE RECHTEN VAN SLACHTOFFERS, stelt de Ombudsman. Het is dan wel niet direct in strijd met het recht wellicht maar toch HET RECHT IS HIER DUIDELIJK in een onverkwikkelijke dwaling terecht gekomen ook in een maatschappelijk belang vaak. 

    Advocatuur kritisch over straffen zonder rechter om achterstanden weg te werken

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 04:41

    Ombudsman: zelf straffen OM gaat ten koste van slachtofferrechten

    ANP

    Door de coronapandemie worden meer strafzaken door het Openbaar Ministerie zelf afgehandeld, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Daarbij wordt onvoldoende gekeken naar het belang van slachtoffers, waarschuwt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan demissionair ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming).

    Bij veelvoorkomende misdrijven kan het OM ervoor kiezen om een geldboete, taakstraf of schadevergoeding op te leggen zonder tussenkomst van een rechter, een zogenoemde strafbeschikking. Daarmee moeten rechtbanken worden ontlast. Een ander argument is het drukken van de kosten van rechtszaken. Het OM kan overigens geen celstraffen opleggen.

    Volgens Van Zutphen wordt daarbij onbehoorlijk omgesprongen met slachtofferrechten. Zo kunnen slachtoffers soms geen gebruikmaken van hun spreekrecht, terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. Zeker nu justitie meer zaken zelf bestraft om de door corona opgelopen achterstanden weg te werken, is de kwestie prangend.

    Kritisch kijken naar beschikkingen

    In het NOS Radio 1 Journaal zegt Van Zutphen de beschikking op zichzelf niet zo gek te vinden. "Maar het wordt wel gek als mensen hun rechten worden ontnomen terwijl ze daar wel gebruik van willen maken." Hij vindt dat de twee ministers "heel goed moeten kijken naar hoe die beschikking nu werkt". Niet alleen spreekrecht is wat hem belangrijk. Ook het idee dat een rechter over een zaak beslist.

    De ombudsman zegt er begrip voor te hebben dat veel zaken zijn blijven liggen vanwege corona. "Maar aan de andere kant is toegang tot het recht heel belangrijk, dat moet ook gelden voor slachtoffers", zegt hij. Over de kostenkwestie zegt hij: "We willen leven in een land waarin recht wordt gedaan en waarin slachtoffers kunnen spreken, dus daar moet je wat voor over hebben."

    Slachtofferhulp Nederland ziet bovendien dat de zaken die door het OM worden bestraft steeds zwaarder worden. "Ik ken zelfs wat voorbeelden van heftige zedenzaken die het OM via een strafbeschikking heeft willen afdoen", zegt juridisch beleidsadviseur Robin Fontijne tegen Trouw. Terwijl dat zaken zijn waar slachtoffers wettelijk het recht hebben om te spreken, benadrukt Fontijne.

    "Van de 9940 zaken die Slachtofferhulp bekeek die dit jaar door het OM zijn afgedaan, was er bij 1721 sprake van contra-indicatie om toch naar de rechter te gaan", aldus Fontijne.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-21 00:22:02
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 01 oktober 2021 @ 20:42
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Slachtoffers krijgen niet waar ze recht op hebben vind ik ook.

    Maar daarnaast vind ik ook dat ons rechtssysteem er meer voor de dader dan voor het slachtoffer er is.

    Gewijzigd op 2021-10-01 20:42:24
  • donderdag 30 september 2021 @ 09:01
    #1

    Goedemorgen, SLACHTOFFERS VAN (VERKEERS) MISDRIJVEN o.a. lopen MILJOENEN MIS AAN SCHADEVERGOEDINGEN, zegt Slachtofferhulp na eigen bevindingen.

    Daarbij gaat het bijvoorbeeld om geweldsincidenten tijdens voetbalwedstrijden of uitgaan. "Hierbij kunnen de kosten voor lichamelijk letsel, materiële en immateriële schade, flink oplopen", zegt Jansen. Het gemiddelde bedrag dat als schadevergoeding wordt uitgekeerd aan slachtoffers is 5000 euro. "Nu stappen mensen naar de verzekering of blijven ermee zitten."

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:16

    Slachtofferhulp: driekwart slachtoffers loopt schadevergoeding mis

    Mensen die slachtoffer worden van een misdrijf of geweld hebben vaak recht op een schadevergoeding, maar zeker driekwart van hen vraagt die niet aan. Slachtofferhulp Nederland (SHN) begint daarom een campagne en vraagt slachtoffers om zich meteen na het incident bij de stichting te melden.

    "Dan kunnen wij ze bijstaan in het aanvragen van een schadevergoeding. We zien nu dat slachtoffers er vaak te laat achter komen dat ze die hadden kunnen aanvragen", zegt Rosa Jansen van SHN in het NOS Radio 1 Journaal.

    'Slachtoffers worden vergeten'

    Op papier hebben slachtoffers een sterkere positie maar in de praktijk profiteren weinig mensen daarvan. Vooral in zaken die het Openbaar Ministerie (OM) zelf afhandelt, zonder tussenkomst van een rechter, worden slachtoffers volgens SHN vaak vergeten.

    Daarbij gaat het bijvoorbeeld om geweldsincidenten tijdens voetbalwedstrijden of uitgaan. "Hierbij kunnen de kosten voor lichamelijk letsel, materiële en immateriële schade, flink oplopen", zegt Jansen. Het gemiddelde bedrag dat als schadevergoeding wordt uitgekeerd aan slachtoffers is 5000 euro. "Nu stappen mensen naar de verzekering of blijven ermee zitten."

    Terwijl een schadevergoeding van groot belang is voor het herstel van slachtoffers. "Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers makkelijker verder kunnen met hun leven als ze weten dat degene die het leed heeft veroorzaakt het vergoedt."

    OM erkent belang

    Het OM zegt zich niet volledig te herkennen in het beeld dat wordt geschetst door SHN. "Ook in zaken die niet voor de rechter komen, kunnen slachtoffers van uitgaansgeweld of vernieling een schadevergoeding aanvragen. De officier van justitie neemt dit mee in zijn uiteindelijke beslissing."

    Wat betreft de communicatie met slachtoffers over een zaak geeft het OM toe dat dat niet altijd goed gaat. "Daar waar er achterstanden zijn bij het uitsturen van brieven aan slachtoffers wordt er hard gewerkt om deze problemen op te lossen. Voor zowel verdachten als voor slachtoffers is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding