Fraude met internetbankieren stijgt fors / banken/ INCASSOBUREAU'S etc.

Geplaatst op maandag 14 maart 2011 @ 19:40 , 1856 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://europese-unie.clubs.nl/ o.a. nieuws en wetenswaardigheden over de EU en Europa.

FRAUDE MET INTERNET EN SCHULDPROBLEMEN (DAARDOOR) IN DE MAATSCHAPPIJ.

UPDATE 11-05-12: Weer een bericht dat fraude met of via het internet(bankieren) fors toeneemt. Onschuldigen worden hier de  dupe van, vooral indien zij bij ING o.a. dit overkomen. (zie de forum- of blogberichten hierover)

Fraude internetbankieren verdrievoudigd

Bewaar artikel 2  reacties

Door: redactie
11-5-12 - 13:23  bron: ANP

Internetbankieren van ING. Archieffoto. © ANP.

Het fraudebedrag met internetbankieren is vorig jaar ruim verdrievoudigd van bijna 10 miljoen euro in 2010 tot 35 miljoen euro. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bekendgemaakt.

In 2009 bedroeg de schade van cybercriminaliteit nog maar 1,9 miljoen euro. Volgens DNB is er voor financiële instellingen een belangrijke rol weggelegd in de strijd tegen cybercriminelen. 'Betere beveiliging en een groter bewustzijn van de risico's zijn speerpunten voor DNB in 2012', aldus de toezichthouder.

Bron: AD, 11-05-12.

UPDATE 11-04-12: Het lijkt er sterk op dat er wat betreft 'incassobureau's' een gelijk is? Een enorme wildgroei waardoor zij soms of zelfs vaker 'onrechtmatig handelen'? Zie vooral ook de forumberichten hierover.

'Schuldenaren beter beschermen'

» Schulden ANP

Toegevoegd: dinsdag 10 apr 2012, 06:39

Door verslaggever Bart Kamphuis

Gerechtsdeurwaarders willen dat de overheid mensen met schulden beter gaat beschermen. In een onderzoek, dat in opdracht van de gerechtsdeurwaarders is gedaan, staat dat mensen met schulden steeds vaker onder het bestaansminimum zakken.

Dat komt volgens de gerechtsdeurwaarders doordat de regels rond het innen van schulden te ingewikkeld zijn. Ook ontbreekt het aan controle op de manier waarop schuldeisers hun schulden innen.

Het onderzoek wordt vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. "Een op tien huishoudens heeft problemen met schulden. Schuldeisers zetten alles op alles om zo veel mogelijk van hun vorderingen te incasseren. Ze laten weinig mogelijkheden onbenut om beslag te leggen", zegt onderzoeker Nadja Jungmann, lector schulden en invordering aan de Hogeschool Utrecht.

Baby

In het onderzoek 'Paritas Passé' wordt uit de doeken gedaan hoe mensen met schulden de dupe worden van een woud aan regels en de verschillende bevoegdheden die schuldeisers hebben.

Nazrin Dinmohamed kwam er vorige maand achter dat de Belastingdienst haar kinder-, zorg- en woontoeslagen had ingehouden. "Ik hield vijftig euro over om een maand boodschappen van te doen. Dat geld heb ik alleen al nodig om mijn baby twee weken te kunnen verzorgen."

Harde cijfers zijn er niet, maar zowel de schuldhulpverlening, gerechtsdeurwaarders, sociaal raadslieden als het maatschappelijk werk zien dat schuldeisers steeds verder gaan in het vorderen van schulden.

Vereenvoudigen

Zorgverzekeraars, huisverhuurders en de kinderopvang mogen bij de Belastingdienst beslag laten leggen op toeslagen. Waterschappen, gemeenten en provincies mogen het geld dat iemand schuldig is direct van de bankrekening halen.

Vaak weten verschillende schuldeisers niet van elkaar wat ze aan het doen zijn. Dat heeft als gevolg dat de schuldenaar door de beslagvrije voet zakt, oftewel het bestaansminimum dat wettelijk is vastgesteld op negentig procent van een bijstandsuitkering.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders vraagt de regering de regels rond het innen van schulden te vereenvoudigen en om de controle op het innen van schulden te verscherpen.

Deel deze pagina

Bron: RTL-NIEUWS, 10-04-12

UPDATE 29-04-12: Waarschuwing aan allen!!

Rabobank doelwit hackers

AMSTERDAM -  Cybercriminelen hebben een geavanceerde methode ontwikkeld om via internet geld weg te sluizen van rekeninghouders van de Rabobank.
 
De criminelen breken met behulp van een virus in terwijl de rekeninghouders online bankieren. Ze voegen ongezien extra betaalopdrachten toe naar buitenlandse rekeningen, zo meldt Sp!ts.

Dagelijks duperen criminelen op deze manier een handvol rekeninghouders van de Rabobank, bevestigt een woordvoerder. De Nederlandse Vereniging van Banken kent de methode en wijst erop dat ook rekeninghouders van andere banken worden getroffen.

Bron: De Telegraaf, 29-02-12

Update 04-09:

NOTITIE: Inmiddels is er al weer veel hersteld en DIGI-D ook weer veilig, veel overheidssite's idem d.d. 10-09-11

za 03 sep 2011, 20:39

Overzicht gebeurtenissen Diginotar

AMSTERDAM -  Honderden overheidssites zijn mogelijk niet veilig te gebruiken. Het bedrijf Diginotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor de sites, is door hackers gekraakt. Een overzicht van de gebeurtenissen de afgelopen dagen en een overzicht van de websites die gebruik maken van DigiNotar.
Door een vals beveiligingscertificaat van het Nederlandse DigiNotar konden Iraanse autoriteiten emails onderscheppen. Foto: www.detelegraaf.nl  
 
Dinsdag 30 augustus:

GroenLinks en D66 vragen het ministerie van Binnenlandse Zaken om opheldering over berichten dat de Iraanse overheid e-mailberichten zou aftappen en ten onrechte veiligheidscertificaten van het bedrijf Diginotar zou afgeven aan internetgebruikers. Het ministerie zegt echter dat certificaten van het bedrijf zeker echt zijn en dat bijvoorbeeld de overheidssite DigiD veilig te gebruiken is.

Vrijdag 2 september:

De SP roept het kabinet op zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven over de veiligheid van overheidssites. De partij is ongerust geraakt door het verhaal data het Rijk andere overheden zou adviseren in kaart te brengen welke dienstverlening uitvalt op het moment dat de beveiligingscertificaten onveilig worden verklaard.

Na de wekelijkse ministerraad zegt minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dat het mogelijk is dat de overheid gaat kijken naar een eigen veiligheidsgarantie voor de eigen sites.

Zaterdag 3 september:

In de nacht van vrijdag op zaterdag laat Donner na spoedberaad weten dat de betrouwbaarheid van honderden overheidssites momenteel niet te garanderen is. Er is twijfel over de betrouwbaarheid omdat Diginotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor de sites, door hackers is gekraakt.

De VVD vindt dat de overheid bij twijfel aan de betrouwbaarheid van de eigen websites daarvoor meteen moet waarschuwen. D66 wil dat de overheid coulant omgaat met burgers die bepaalde informatie niet tijdig hebben kunnen aanleveren als gevolg van de problemen.

Donner zegt tijdens een persconferentie dat er zich vooralsnog geen grote problemen hebben voorgedaan met beveiligde internetsites van de overheid. Volgens de minister is nog niet gebleken dat een instelling of een consument problemen heeft gehad.

Het kabinet laat uitzoeken of het klopt dat de Iraanse overheid betrokken is geweest bij het hacken van Nederlandse overheidssites. Hiernaar is een onderzoek gestart.

Bron overzichten websites: Paul van Brouwershaven, Networking4all

Bron: De Telegraaf, 04-09-11

UPDATE 03-08: Niet alleen fraude met internetbankieren stijgt fors maar ook 'het systeem' van de overheid voor de burger, 'DigiD' is kennelijk zeer onveilig? En een deskundige bepleit dan weer juist dat de overheid een systeem moet hanteren zoals ínternet bankieren? Tja weet U het nog?

DigiD zo lek als een mandje

 

 

 

 

 

 

 

Het DigiD-systeem waarmee burgers op internet onder meer belastingaangifte doen, is onveilig en achterhaald. Dat zeggen beveiligingsexperts. Zij pleiten voor een ander systeem of een betere beveiliging, omdat DigiD nu fraude in de hand zou werken. Dat meldt het AD vandaag.

In de afgelopen periode kwamen zaken aan het licht waarbij met behulp van DigiD-gegevens voor miljoenen euro's is gefraudeerd. Deskundigen op het gebied van computerbeveiliging stellen dat het systeem eenvoudig is te kraken.

Met de persoonlijke DigiD kunnen burgers zich aanmelden en identificeren op websites van de overheid. Voor belastingaangifte en aanvragen van kinderopvangtoeslag, huur- en zorgtoeslagen is een DigiD-code nodig. Bij fraudegevallen wordt het geld op verkeerde rekeningen bijgeschreven.

Onderscheppen
'Wijzigingen van de inloggegevens worden door de postbode bezorgd', zegt beveiligingsexpert Hans van der Looij in het AD. 'Op die manier hebben criminelen verschillende manieren om gevoelige informatie te onderscheppen. Handlangers bij postbedrijven kunnen worden ingeschakeld of brieven worden uit brievenbussen gestolen.'

Beveiligingsbedrijf Fox-it vindt dat de code om DigiD te activeren, alleen per aangetekende post zou mogen worden verstuurd. Ook Ralph Moonen van beveiligingsbureau ITSX stelt de veiligheid ter discussie. Volgens hem is de herkenning van de gebruiker kwetsbaar. Gebruikers hebben alleen een naam en wachtwoord nodig. 'Voor een internetcrimineel makkelijk te kraken. Mensen zijn laks en gebruiken vaak dezelfde wachtwoorden. Ook sms'jes waarop je informatie van DigiD krijgt, zijn onveilig. Nieuwe technieken leiden ertoe dat die mee te lezen zijn.'

Unieke code
Moonen bepleit dat de overheid een systeem introduceert zoals banken hanteren voor internetbankieren. Bij elke transactie krijgen gebruikers een unieke code. 'Dat is een veel beter systeem. Die code kun je maar één keer gebruiken. Daar hebben criminelen niets aan. Zo'n systeem is duur. Maar de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen.' (Redactie)

03/08/11 04u52, AD, 03-08-11

Welke kant gaat dit op? Gelezen de berichten hier in forum en blog over o.a. de ING voornamelijk?! Ook het Meldpunt Incassoklachten (in clubbericht gewoon even doorklikken!) melden berichten hierover. 2.gif

Uiteraard prima dat 'fraude met internetbankieren én door de banken zelf én door het OM/Politie worden onderzocht, preventief worden voorkomen etc. maar vallen er niet nog méér slachtoffers juist door de banken zelf, met name de ING die letterlijk iedereen die daar mee te maken krijgt maar voor het gemak op de 'incidentenlijst' zet en daarmede 'verdenkt van betrokkenheid bij fraude' zonder verder enig onderzoek, enige officiele aanklacht en laat staan nog een veroordeling ter zake door een RECHTER? (Iedereen is ONschuldig tot het tegendeel is bewezen, veroordeling is uitgesproken... nemen we of NAMEN we altijd aan in Nederland?!) 20.gif Schending van de mensenrechten zelfs, het EVRM! 55.gif

Niets ie minder waar, vindt met name de ING en/óf hun Incassobureau Interpartes (100% eigendom van ING!) klaarblijkelijk?! 32.gif

 ma 14 mrt 2011, 15:22

Fraude met internetbankieren stijgt fors

AMSTERDAM -  Het aantal gevallen van fraude met internetbankieren is vorig jaar fors gestegen. Over heel 2010 waren er 1383 fraudegevallen met internetbankieren, tegen 154 in 2009. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag bekendgemaakt.
 
Er wordt steeds meer fraude gepleegd met internetbankieren. Foto: Lex van Lieshout

„Het gaat om een sterke toename, maar als we dat afzetten tegen het aantal mensen dat aan internetbankieren doet, is het van een relatief zeer beperkte omvang”, zei een woordvoerder van de NVB.

De schade die financiële instellingen en consumenten de afgelopen jaren hebben geleden wordt vooral veroorzaakt door ’phishing’. Met misleidende e-mails proberen criminelen bankgegevens van rekeninghouders te ontfutselen, zoals tan-codes, wachtwoorden en rekeningnummers.

De schade als gevolg van fraude met internetbankieren bedroeg vorig jaar 9,8 miljoen euro tegen 1,9 miljoen euro in 2009. In Nederland bankieren ongeveer 10 miljoen klanten via internet. „Steeds meer mensen maken gebruik van internetbankieren. Criminelen zien dat ook en proberen daar hun slaatje uit te slaan.”

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Openbaar Ministerie en de banken gaan daarom samenwerken in het bankenteam om fraude met internetbankieren tegen te gaan. De Electronic Crimes Taskforce gaat voorlopig voor 1 jaar van start.

Bron: De Telegraaf, 14-03-11


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: