MENSONWAARDIG BETALINGSSYSTEEM

Geplaatst op woensdag 08 augustus 2018 @ 07:30 , 1136 keer bekeken

Goedemorgen, TOTALE GEKTE VAN 'DE MENS'? BEDRIJF LAAT WERKNEMERS ONDERLING HET LOON BEPALEN DMV ONDERLINGE BEOORDELINGEN tussen de werknemers. Zij kunnen via een speciale 'app' elkaar beoordelen en daarover wordt dan het salaris bepaald...

AANVULLING d.d.: Inmiddels is er vandaag ook contact geweest met het betrokken bedrijf. En 'de mens' probeert uiteraard of er goede ontwikkelingen in het bestaan kunnen worden geregeld met de beste bedoelingen. Echter zeer veel zaken 'denken we' het 'moet zo' terwijl we nog veel niet weten, intermenselijk beseffen zo..?

Het bedrijf gaat zeker ook het genoemde boek lezen en wie weet komen daar op termijn ook weer verbeteringen uit, minder of meer naar de 'mens' waardigheid gericht ook weer? Lerende van zou de gehele mensheid (7 miljard dus...) zo moeten reageren? In plaats van 'politieke instituties', en jazeker ook 'democratisch' gesteld niet altijd goed (zeer voorzichtig gesteld) die met 'machtsmiddelen de wereld willen regeren met vrijwel zeker destrasteuze gevolgen voor allen, alle 7 miljard weer...?' Maar politici en media... volg ook eens het voorbeeld van het genoemde bedrijf en mogelijk, ga het ook nog eens (meer) lezen... genoemde boek?? En dán eens, vooral politici naar de aanbevelingen daarin 'luisteren' zelfs al is het tegen sommige proncipes, 'heilige politieke huisjes' maar ook die kunnen TE heilig zijn? (Aanvulling dd na contact met het bedrijf) 

JUIST ALLE DISCRIMINATIES op deze wereld moeten we nu gaan elimineren en bij dit 'systeem', als eerste een INTERMENSELIJK MISDADIG SYSTEEM pur sang en bedacht door een totaal ziekelijke menselijke (onderlinge) geest, te noemen, worden juist alle onderlinge discriminaties, wraakgevoelens en zelfs de gewone menselijke normen en waarden teniet gedaan. Het grote kwaad, als één der drie grote, 'politieke instituties', 'het geloof' in meest breedste zin dan, en MONETAIRE SYSTEMEN de drie grootste onderlinge mensonwaardige discriminaties die 'we' de Homo sapiens, hebben gecreeerd en zonder meer naar de ondergang leiden. (boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN (???) op weg...) hoe wáár blijkt dit boek te zijn bij dit mediabericht, de TWEEDELING EN SOCIALE WERELDRECHTVAARDIGHEID voor ALLE NU 7 MILJARD ZIELEN?? ...

'We denken dat dit eerlijk is'... stelt de initiatiefnemer nog ook... EEN PSYCHOLOOG VAN DE INTERMENSELIJKE ONWAARDIGHEID dus in feite, maar ja ook deze wist in zijn menselijke geest nog niet beter. We gaan er vanuit dat hij het genoemde boek nog niet had gelezen, zou hij dán nog deze intermenselijke misdadigheid hebben getoond of juist niet (meer)?!  . We say no more... 

Zie en lees verder art. van AD (bron) Twitter etc.

Met een schuifbalkje kunnen de werknemers aangeven hoe goed het gevoel bij hun collega's is.

Met een schuifbalkje kunnen de werknemers aangeven hoe goed het gevoel bij hun collega's is. © Keytoe

Bij dit bedrijf gaan collega's elkaars salaris bepalen, op basis van gevoel.

Een bedrijf in Maassluis begint volgende week met een pilot: via een app bepalen collega’s elkaars salaris op basis van gevoel. ,,We denken dat dit eerlijk is”, vertelt Lennard Toma, als organisatiepsycholoog werkzaam bij het bedrijf.

Marloe van der Schrier 06-08-18, 08:00 Laatste update:09:17 

Keytoe is een bedrijf met zo'n 45 werknemers dat actief is op het gebied van marketing, IT en organisatiekunde en daarin klanten helpt. Ook intern pakken ze
dingen vaak op een andere manier aan. Zo hebben ze onbeperkt vakantiedagen,
heeft iedereen iets te zeggen over alles en kan zelfs de stagiair de leiding
nemen. Alle salarissen zijn openbaar en binnenkort ook afhankelijk van de
beoordelingen van je collega’s.

Lees ook

(3)

,,Er is al een tijd een salariscommissie. Zij verdelen de salarispot over de werknemers. Dat ging al enigszins op gevoel, maar ook op basis van de ‘collegameting’, een halfjaarlijks beoordelingssysteem van collega’s onderling”, vertelt Toma. Toch knaagde er iets: want salarissen konden alleen omhoog gaan. Hoewel het niet noodzakelijk was dat mensen minder gingen verdienen, was het idee dat het niet kón toch vreemd. Bovendien kreeg iemand die veertig uur werkt, standaard meer salaris, terwijl iemand die vier dagen werkt, net zoveel werk kan leveren. ,,Het gaat erom wat iemand toevoegt”, aldus Toma.

Elke werknemer krijgt maande­lijks minimaal 600 euro uitbetaald, onafhanke­lijk van het aantal gewerkte uren.

Lennard Toma

App

Dus wat deed Keytoe? Ze ontwikkelden de zogenaamde ‘SentimentsApp’, waarbij mensen elkaar dagelijks beoordelen. De centrale vraag: beoordeel je collega op basis van gevoel. In een schuifbalkje kunnen de werknemers vervolgens aangeven hoe goed het gevoel is. Toma: ,,We weten niet of dat gevoel bepaald wordt door de bijdrage of de inzet. Dat maakt ook niet uit. Alle verschillende beoordelingen worden samengevoegd en het gemiddelde telt.” 

Werknemers van Keytoe ontwikkelen de SentimentsApp.

 

Werknemers van Keytoe ontwikkelen de SentimentsApp. © Keytoe

Door het salaris van de medewerkers op deze manier te bepalen, hoopt het bedrijf onder andere meer betrokkenheid te creëren. ,,De salarispot wordt bepaald door de omzet per maand, min de vaste kosten en de marge die de groep wil hebben als reservepot. De rest wordt verdeeld over de werknemers. De inhoud kan dus per maand verschillen. Iedereen profiteert direct van de cijfers.” Elke werknemer krijgt maandelijks minimaal 600 euro uitbetaald, onafhankelijk van het aantal gewerkte uren.  In de pilot-fase - de komende drie maanden - is het salaris overigens nog fictief en krijgen de werknemers nog hun vaste salaris. 

Valkuilen

Toch zijn er ook valkuilen, ziet Toma. ,,Het is heel belangrijk dat we goed uitleggen aan onze werknemers wat de bedoeling is”, zegt hij. Om te voorkomen dat mensen elkaar standaard hoog beoordelen en er vriendjespolitiek ontstaat, zijn alle beoordelingen openbaar en wordt er gewerkt met een ‘normaalverdeling’. Dat
betekent dat niet iedereen een hoog salaris kan krijgen, maar iedereen in dat
geval het gemiddelde krijgt.
En te veel je best doen? Dat kan worden afgestraft, juist omdat het gevoel leidend is, denkt Toma. ,,Het kan zijn dat iemand een lage beoordeling krijgt omdat hij té veel zijn best doet of nooit een vrije dag neemt.” Andersom: bij een lage beoordeling is het niet de bedoeling om wraak te nemen bij de beoordeling van een ander, maar juist om het gesprek aan te gaan over waar het gevoel vandaan komt. Toma: ,,Waar ik persoonlijk een beetje bang voor ben, is de verschuiving van motivatie. Dat onze werknemers het werk nu doen voor hoge scores en geld.”

Risico

Overigens zijn niet alle werknemers even enthousiast. ,,Het overgrote deel vindt het heel interessant dat we deze pilot gaan doen. Maar er zijn ook mensen die veel beren op de weg zien en het als eng ervaren. Daarom doen we ook de pilot, misschien geeft dat een genuanceerder beeld.” Ook weet het bedrijf dat er een reële mogelijkheid is dat sommige mensen het niets vinden en besluiten op de stappen als de pilot wordt doorgevoerd. ,,Ik zou persoonlijk dat risico nemen”, zegt Toma. ,,Als het voor de lange termijn goed is, zou ik het door laten gaan.”

Overigens ligt die beslissing niet bij hem alleen: of de pilot doorgang vindt, bepalen ze met het héle bedrijf. De komende drie maanden wordt de app getest en kunnen werknemers hun fictieve salaris zien, maar zal het nog niet worden uitbetaald. Mocht het een succes zijn, wordt het definitief ingevoerd. ,,We hebben al gepolst en er zijn ook andere bedrijven die deze methode heel interessant vinden”, zegt Toma. ,,Dus wie weet volgen er anderen.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bron: AD 6-8-2018 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: